Одштампај Пошаљи
ДАН ГРАДА КРАЉЕВА – 7. ОКТОБАР

 

Поводом обележавања Дана града Краљева – Краљевдана, у Мултимедијалном центру „Кварт“ је одржана Свечана седница Скупштине града Краљева. Госте је поздравио и Седницу званично отворио председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић.

Градоначелник др Предраг Терзић је захвалио свима који су дошли да са Краљевчанима обележе празник. У обраћању праћеном фотографијама са дешавања која су обележила период од претходног Дана града, градоначелник др Предраг Терзић је госте упознао са бројним успесима и постигнућима града у области инфраструктуре, привреде, туризма, спорта, посета представника највишег државног врха и гостију из земље и иностранства. Градоначелник је, износећи детаљне податке о вредностима инвестиција и бројних улагања у развој града, Краљево представио посетиоцима у новом светлу у односу на Краљево од пре годину дана – као град који се развија и ствара повољне услове за квалитетнији живот и рад својих житеља.  

Традиционално, уручена су признања и награде града Краљева. 

Градоначелник је, поводом Дана града, доделио и, на Свечаној седници уручио, ЗВАЊЕ ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА ГРАДА КРАЉЕВА за 2018. годину Андреју Верличу из Марибора за несебичан лични допринос развоју пријатељских и партнерских односа између града Марибора и града Краљева, и др Љубодрагу П. Ристићу за дубинско сагледавање завичајне прошлости.

Председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић, који је и председавао седницом, уручио је признања и награде које додељује Скупштина града.

Овогодишњи добитници ДИПЛОМЕ ЗАСЛУЖНОГ ГРАЂАНИНА ГРАДА КРАЉЕВА за 2018. годину су Зоран Вукадиновић за допринос развоју ратинског краја, испољену храброст и хуманост, Зоран Милојчевић Чомбе (постхумно) за прохујали живот посвећен музици, Мирољуб Дугалић за посвећеност завичају пером и обезбеђивање важних донација граду и Славољуб Маржик за чување од заборава прошлости радног краја.

Марковић је уручио и ДИПЛОМУ ЗАСЛУЖНОГ УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА ГРАДА КРАЉЕВА за 2018. годину Матици исељеника Краљево за мостове пријатељства између дијаспоре и завичаја, ДИПЛОМУ ЗАСЛУЖНЕ СПОРТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ГРАДА КРАЉЕВА за 2018. годину Фудбалском савезу Рашког округа за развој фудбалског спорта у Рашком округу, ДИПЛОМУ ЗАСЛУЖНЕ ОБРАЗОВНЕ УСТАНОВЕ ГРАДА КРАЉЕВА за 2018. годину Основној школи „IV краљевачки батаљон“ из Краљева за деценије успешног рада у области образовања. Скупштина града Краљева доделила је ОКТОБАРСКУ НАГРАДУ ГРАДА КРАЉЕВА за 2018. годину Душану Бошковићу (постхумно) за несамерљив допринос развоју и успеху краљевачке одбојке и спорта, а СПЕЦИЈАЛНУ НАГРАДУ ЗА ПОДСТИЦАЈ ХУМАНОСТИ „МИЛОМИР ГЛАВЧИЋ“ за 2018. годину Мото клубу „Кингс“ из Краљева за несебичну помоћ оболелој деци и људима у невољи.

У име свих добитника, захвалио је овогодишњи почасни грађанин др Љубодраг П. Ристић, виши је научни сарадник Балканолошког института Српске академије наука и уметности у Београду.

Бројни гости су уживали и у кратком уметничком програму, који је ове године поверен Градском хору „Црвчанин“ под диригентском палицом Лејле Стојановић, који је извео химну Србије „Боже правде“ и „Ајде,Јано“, и ученицима Основне школе „Живан Маричић“ из Жиче, који су извели рецитал „Жича - песма и прича“ и отпевали песму „Ми смо деца неба“, које су припремили са својим учитељима и наставницима. Кроз седницу, све присутне је водила глумица Краљевачког позоришта Горица Динуловић.