Mapa sajta  |  RSS
Odštampaj Pošalji
Maglič

 

  • Na vrhu strmog, izdvojenog brda, na oko trideset kilometara jugozapadno od Kraljeva, nalazi se srednjevekovni grad Maglič. Okružen je strmim liticama, tako da je pristup gradu dosta otežan.
  • Njegovo poreklo ni do današnjih dana nije osvetljeno. Pretpostavlja se da je izgrađen posle mongolske provale 1240. godine. Prvi pisani podaci o ovom srednjevekovnom gradu potiču iz 1337. godine, iz vremena arhiepiskopa Danila 2., koji je na Magliču, pored tada postojećih objekata, podigao palate i ćelije.


          

Maglič danas

  • Maglič je danas jedan od naših najočuvanijih srednjevekovnih gradova. Na izgled osnove grada je uticao neravan teren platoa brda , pa ima oblik izduženog, nepravilnog višeugaonika, površine 2.190m (dužina 100m. najveća širina 40m). Opasan je debelim zidovima, ima sedam kula visine desetak metara i glavnu (donžon) kulu visine oko 20m. Glavna kapija se nalazi na severnoj strani. Unutrašnjost grada je podeljena na dva dvorišta: manje, koje je prazno i veće, u kome se nalaze ostaci palata, crkve sv.Đorđa, i nekoliko zgrada, kao i ostaci pekare i dve cisterne za vodu.