Mapa sajta  |  RSS 
Odštampaj Pošalji
Vesti
11.Februar 2016.
Sednica skupštine grada Kraljeva

Danas je počela 38. sednica Skupštine grada Kraljeva. Pred odbornicima se nalazi 25 tačaka dnevnog reda.
            

  

11.Februar 2016.
Najava trke u Ušću

Povodom tradicionalne Sretenjske trke u Ušću koja se održava na Sretenje, 15. februara, danas je održana konferencija za novinare.

O ovogodišnjoj organizaciji trke i učesnicima na konferenciji su govorili Milun Jovanović, zamenik gradonačelnika grada  Kraljeva,osnivač trke Žika Dražović, i direktor trke Vučić Đoković.

         
        

 

10.Februar 2016.
Poseta

Danas su u poseti gradu Kraljevu bili njegova ekselencija Majkl Davenport, šef Delegacije EU u Srbiji, Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja , Snežana Bogosavljević-Bošković, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ksenija Milenković, direktor Kancelarije za evropske integracije, Marina Ilić, Menadžer za infrastrukturu PPF5 projekta, Mirjana Milenkovski, Delegacija Evropske unije u Srbiji, Mariel van Miltenburg, zamenik šefa Misije, Ambasada Holandije, Hana Dalevska-Gren, otpravnik poslova, Ambasada Poljske, Danijel Banu, ambasador Rumunije, Dagmar Repčekova, ambasador Slovačke i Jiri Kral, šef ekonomskog i razvojnog odseka iz Ambasade Češke.

            Njih je u zgradi Gradske uprave grada Kraljeva primio Tomislav Ilić, gradonačelnik grada Kraljeva sa saradnicima i Nebojša Simović, načelnik Raškog upravnog okruga. 
Nakon sastanka gradonačelnik i gosti su u sali bioskopa „KVART“ prisustvovali ceremoniji dodele grantova u okviru projekta “Evropska podrška inkluzivnom društvu” koji Evropska unija finansira sa 4,3 miliona evra. Ambasador Davenport će zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandrom Vulinom dodeliti sertifikate koje će primiti predstavnici 28 republičkih i pokrajinskih institucija socijalne zaštite, centara za socijalni rad, opština i gradova, udruženja građana i fondacija, institucija iz sfere obrazovanja kao i javnih preduzeća.
Projekat “Evropska podrška inkluzivnom društvu”, koji Evropska unija finansira sa 4,3 miliona evra, i koji ima za cilj jačanje institucionalnih kapaciteta na nacionalnom i lokalnom nivou radi upravljanja merama politike socijalne inkluzije, kao i razvoj socijalnih usluga u zajednici za ugrožene grupe. Još jedan cilj ovog projekta koji se finansira iz pretpristupnih fondova EU je podrška sprovođenju inicijativa aktivne inkluzije romskog stanovništva. Kroz projekat je dodeljeno 28 grantova za nosioce iz 36 različitih gradova i opština. To su institucije socijalne zaštite, centri za socijalni rad, udruženja građana, javna preduzeća koje će sprovođenjem svojih projekata doprineti poboljšanju socijalne inkluzije ugroženih grupa i romskog stanovništva. Projekat koji je dobio Grad Kraljevo - „Osnaživanje romske zajednice za socio-ekonomski razvoj i zaštitu životne sredine u gradu Kraljevu“ vredan je 182.600 evra i biće realizovan u periodu 2016-2017 u saradnji sa Danskim savetom za izbeglice.

           
U okviru projekta PPF5 (Project Preparation Facility) koji finansira Evropska unija, a koji se sprovodi u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije, pripremljena je tehnička dokumentacija za projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u Kraljevu.. Ukupna vrednost projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u Kraljevu iznosiće oko 17 miliona evra.
U prisustvu ministarke poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežane Bogosavljević-Bošković i direktorke Kancelarije za evropske integracije Ksenije Milenković, ambasador Davenport je gradonačelniku Kraljeva Tomislavu Iliću predao tehničku dokumentaciju za Projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u Kraljevu, čiju je izradu EU finansirala sa 1,25 miliona evra.

Podrška Veterinarskom specijalističkom institutu Kraljevo

U nastavku gosti su obišli  Veterinarsko specijalistički institut Kraljevo čiju je modernizaciju EU podržala donacijom opreme.EU u Srbiji podržava Upravu za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine sa ciljem da se propisi u ovoj oblasti i njihova primena usklade sa onima na snazi u EU. Veterinarski specijalistički institut Kraljevo najnapredniji je takve vrste u centralnoj Srbiji i jedan od najboljih u zemlji. Institut je aktivni učesnik u nacionalnom monitoringu besnila i svinjske kuge, u skladu sa programima za iskorenjivanje tih bolesti koje finansira EU. Institut je dobio pomoć Evropske unije u vrednosti od 350.000 evra, čime je znatno unapredio svoj rad. Ukupni dosadašnji iznos pomoći EU za sektor veterine iz IPA pretprsitupnih fondova iznosi 25 miliona evra.

Pomoć Evropske unije za poplavljena područja – izgradnja mosta na Lopatnici

            Nakon veterinarskog instituta gosti su prisustvovali i svečanom puštanju u funkciju novoizgrađenog mosta na reci Lopatnici , dugog 28 metara, čiju je izgradnju Evropska unija finansirala je sa 71.000 evra .Izlivanje Lopatnice tokom poplava 2014. godine je prouzrokovalo velika oštećenja na stubovima mosta, što je dovelo do njegovog urušavanja, a žitelji ovog sela morali su da koriste pontonski prelaz preko reke. Da bi se sprečila slična izlivanja reke u budućnosti, urađena je i sanacija dela obale.Osim mosta na Lopatnici, Evropska unija je finansirala izgradnju još jednog mosta u Kraljevu, na Musinoj reci, čija vrednost je 56.000 evra. Kao najveći donator Srbije za obnovu od poplava, EU je obezbedila oko 2,4 miliona evra za saniranje posledica poplava u Kraljevu (rekonstrukcija 18 kuća izgradnja dva mosta, 54 malih i mikro preduzeća dobilo pomoć za obnovu poslovanja, itd). U planu je nastavak podrške EU obnovi Kraljeva.
     

         

         

         

          

          
    

07.Februar 2016.
Tenis drugi dan

Drugi dan teniskog meča prvog kola Fed kupa Svetske grupe B između Srbije i Španije, počeo je pobedom Gabrinje Mugurusa nad našom Jelenom Janković 2:0 (6:3, 6:4).
Teniska reprezentacija Srbije posle ovog poraza igraće u baražu za opstanak u Svetskoj grupi B Fed kupa.
     

 

06.Februar 2016.
Počeo Fed kup

Svečanom ceremonijom i intoniranjem himni, počeo je meč prvog kola Fed kupa Svetske grupe B, između Srbije i Španije.
U prvom meču, Gabrinje Mugurusa je ubedljivo savladala Ivanu Jorović 2:0 (6:3, 6:1).
Drugi meč prvog kola Fed kupa Svetske grupe B između Srbije i Španije pripao je Karli Suarez Navaro, koja je sa 2:0 (6:4, 6:2) savladala Jelenu Janković.
Našim teniserkama je potrebno čudo u nedelju, pošto moraju da pobede sva tri meča ukoliko žele da se kvalifikuju u narednu rundu takmičenja.


 

05.Februar 2016.
Žreb za meč prvog kola svetske B grupe Fed kupa

Žreb za meč prvog kola svetske B grupe Fed kupa između Srbije i Španije obavljen je danas u Kraljevu.

Po završenom žrebu, ispred zgrade Gradske uprave, pored jorgovana koji je prošle godine tokom Dejvis kupa zasadio Novak Đoković, i srpske i španske teniserke zasadile su po jorgovan.  

U svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva za NIS Fed kup tim Srbije priređen je prijem kod gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića i načelnika Raškog upravnog okruga Nebojše Simovića.

U kraćem propratnom programu učestvovali su mališani Predškolske ustanove „Olga Jovičić Rita“, a teniserkama su uručeni simbolični pokloni sa oznakom Fed kupa. Iste poklone dobile su i španske teniserke.
       

       
        
       

04.Februar 2016.
NIS Fed kup tim Srbije u poseti vladici žičkom Justinu i manastiru Žiči

Njegovo preosveštenstvo episkop žički gospodin Justin, u vladičanskom domu, primio je danas NIS Fed kup selekciju Srbije, predvođenu Jelenom Janković i selektorkom Tatjanom Ječmenicom-Jevtić. Tom prilikom ih je blagoslovio pred meč prvog kola FED kupa svetske grupe B 2016, koji igraju sa Španijom.

Prijemu su prisustvovali i gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić i načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović.

            Njegovo preosveštenstvo je istakao da je počastvovan dolaskom ženske teniske reprezentacije i da mu je velika radost da uživo vidi one koji su se borili za boje naše zemlje.

„Što država ima kvalitetnijih i boljih ljudi, toliko je ozbiljnija i jača i znači u porodici evropskih i svetskih zemalja. Što se tiče duhovnoga, mi znamo šta Srbija znači u pravoslavnom svetu. Što se sporta tiče, vi ste ambasadori naše zemlje svuda u svetu. Želim mladim teniserkama da dostignu slavu Jelene Janković, a Jeleni da dostigne svoju staru slavu“, poručio je episkop žički Justin, poželevši srpskim teniserkama da im boravak u Eparhiji žičkoj, u gradu Kraljevu, bude prijatan, da budu zadovoljne, da na meč izađu rasterećene i da se, sa molitvom i blagoslovom, potrude da pobede.

„Vi ste podstrek čak i nama u Crkvi, jer ja, kada u besedama svojim govorim vernicima da moramo da se trudimo, kad je vreme posta, molitve, uzdržanja, govorim da moramo da se ugledamo na naše sportiste, iza kojih su godine, decenije rada, još od detinjstva. I mi se u Crkvi borimo za carstvo nebesko, da budemo pravi ljudi, sveti ljudi. Sve je moguće, da se pobedi i jači protivnik, pa David je pobedio Golijata“, rekao je vladika, poručivši teniserkama da se, uz veliku borbu, veliko požrtvovanje i motiv, nikada ne uplaše protivnika i da imaju njegov potpuni blagoslov.

            Nis Fed kup selekciju Srbije je potom u manastiru Žiči primila sestra Nektarija, koja ih je, kroz kratku priču i obilazak manastira, upoznala sa istorijom ove velike srpske svetinje.  

 


 


 

 

 Sednica Gradskog veća grada Kraljeva                       03.02.2016.

 

Danas je održana 49. sednica Gradskog veća grada Kraljeva.


            

27.Januar 2016.
Delegacija Maribora u Kraljevu

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović, sa saradnicima, primili su u Gradskoj upravi grada Kraljeva, delegaciju grada Maribora.

Delegaciju čine predstavnici grada Maribora, jedne osnovne škole (koja je nedavno sa kraljevačkom OŠ „Četvrti kraljevački bataljon“ potpisala sporazum o saradnji) i iz oblasti turizma.       
Nakon prijema gosti iz Maribora su sa  svojim domaćinima prisustvovali sečenju slavskog kolača u  OŠ „Četvrti kraljevački bataljon“ a zatim obišli manastir Žiču, Zavod za rehabilitaciju „AGENS“ u Mataruškoj banji i „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji.

                  
     
        
        

26.Januar 2016.
Najbolji đaci

Povodom školske slave Svetog Save, danas je u svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva, gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, sa saradnicima, uručio knjige najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada Kraljeva.
       
       
       
      
     

18.Januar 2016.
Konferencija za novinare

Nakon sastanka Štaba za vanredne situacije grada Kraljeva i obilaska terena, u ponedeljak, 18. januara 2016. godine, na konferenciji za novinare, gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić - komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, i načelnik Odeljenja za vanredne situacije Radoica Kočović upoznali su građane sa situacijom na teritoriji grada Kraljeva s obzirom na trenutne vremenske prilike i snežne padavine.

Prema rečima gradonačelnika, JKP „Putevi“ i JKP „Čistoća“ su ovih dana za čišćenje snega angažovali oko 100 ljudi i 91 vozilo. Problema u vodosnabdevanju nema. „Toplana isporučuje toplotnu energiju u punom kapacitetu, a ukoliko temperatura bude veoma niska, grejaće i cele noći.

Zadovoljni smo angažovanjem i ljudstva i mehanizacije. Mislim da su javna komunalna preduzeća uradila posao kako treba i nadam se da su sugrađani zadovoljni. Apelovao bih i na građane i na vlasnike lokala da počiste ispred svojih stambenih zgrada i lokala“, poručio je gradonačelnik naglasivši da je ovih dana pojačan nadzor komunalne policije.

Kako je rečeno, problemi postoje u nekim mesnim zajednicama u brdsko-planinskim predelima, kao što su Lopatnica, Bare, Gledić i Gokčanica, gde je visina snega trenutno iznad 60 cm i pojedini sporedni putevi nisu očišćeni. Gradski štab za vanredne situacije je u stalnom kontaktu sa predsednicima saveta mesnih zajednica. Urađen je dodatni plan funkcionisanja zimske službe u brdsko-planinskim i seoskim mesnim zajednicama. Danas je po jednu stariju osobu, bubrežnog bolesnika, u Gledić poslato vozilo kako bi mu bila ukazana medicinska pomoć.

Svi putevi prve i druge kategorije na teritoriji grada Kraljeva su očišćeni, kao i regionalni putevi ka Goču (na kome se, u školi u prirodi, nalaze deca iz Sombora), Studenici i duž Ibarske magistrale. Mostovi se čiste. Kupljeno je specijalno vozilo za čišćenje trotoara. Gradska „Čistoća“ je od Saveta za bezbednost saobraćaja dobila elevator za izbacivanje snega na stranu. Čiste se šahtovi i slivnici da se ne stvore akumulacije i led.

Delovi pod snegom se posipaju solju i rizlom. Na važnim saobraćajnicama prvog i drugog reda se baca kalcijum-hlorid da se, ako temperatura padne ispod minus pet stepeni, ne stvara poledica. Do sada je bačeno 134 tone soli, 26 tona agregata i 300 litara tečnosti kalcijum-hlorida koji deluje i do -20 stepeni.

I pored veoma niskih temperatura i stalnih padavina, snabdevanje električnom energijom na području Raškog okruga funkcioniše normalno i bez ikakvih problema, rekao je Radoica Kočović.

Prilazi ka školama su prohodni, a biće očišćena i parking mesta i školska dvorišta. Putevi ka školama koje se nalaze u zabačenim krajevima takođe su prohodni, tako da nijedna škola na području Raškog okruga nije morala da otkaže nastavu.

U zavisnosti od razvoja situacije, Gradski štab za vanredne situacije će se sastajati i redovno izveštavati, rečeno je na konferenciji za novinare.

          

15.Januar 2016.
Konkurs za grantove u opremi u Kraljevu
Organizacija Help je u Kraljevu pokrenula informativnu kampanju i poziva sva zainteresovana, nezaposlena lica, da prisustvuju prezentacijama projekta i konkurišu za grantove u opremi za male biznise. Naime, nastavlja se projekat „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva sa fokusom na Romkinje u Srbiji“, koji donosi novi konkurs i mogućnost da se zainteresovana lica prijave za grantove u opremi i započnu sopstvene male biznise.

Tim povodom, u okviru informativne kampanje u našem gradu, u Gradskoj upravi grada Kraljeva, održana je prva od tri prezentacije (15, 18. i 21. januara). Prezentacije projekta su otvorene za javnost i na njima zainteresovani za pokretanje malih biznisa mogu da dobiju detaljne informacije o samom projektu, načinu konkurisanja, procesu selekcije i obaveza nakon odobravanja granta.

            Nastavkom projekta je planirana dodela 20 grantova u opremi za započinjanje ili razvoj poslovnih delatnosti u pojedinačnim vrednostima od 1.500, 2.400 i 3.600 evra. Pored grantova u opremi, podrška smanjenju siromaštva podrazumeva i organizaciju događaja radi umrežavanja relevantnih aktera i partnera u sferi zapošljavanja, organizaciju poslovnih i stručnih obuka prema potrebama korisnika grantova, studijske posete i usluge poslovnog mentoringa.

Prema rečima šefa Kancelarije Helpa u Kraljevu Dragomira Spasića, predviđeno je da bude podržano minimum 20 korisnika - 10 romske populacije, 10 iz redova lokalnog stanovništva. Potencijalni korisnici od Helpa mogu računati na donaciju isključivo u vidu opreme, osnovnog sredstva za rad. Kod donacija od 1.500 i 2.400 evra, učešće korisnika je pet odsto, ostalo je bespovratno, a kod 3.600 evra učešće je 10 odsto. Kod manjih iznosa uslov je registracija poslovnih aktivnosti, a za 3.600 uslov je registracija delatnosti i zapošljavanje jednog radnika. U celu priču uključeni su relevantni činioci i tim u kome su i predstavnici Službe za upravljanje projektima i lokalno ekonomski razvoj Gradske uprave grada Kraljeva i Nacionalne službe za zapošljavanje, sa kojom Help ima i Memorandum o razumevanju na nacionalnom nivou, budući da NSZ ima najveću bazu podataka ljudi na tržištu rada.

„Svim našim korisnicima, pored donacije neophodne za rad, biće omogućene i sve vrste stručnih i poslovnih obuka. Pošto imamo veliko iskustvo i veliku bazu podataka, omogućićemo im umrežavanje sa drugim našim korisnicima, iz našeg i drugih regiona, kako bismo im olakšali poslovanje“, poručio je šef kraljevačke Kancelarije Spasić.

Glavni finansijer projekta je švedska agencija za međunarodni razvoj Sida, a sufinansijer grad Kraljevo, kao lokalna samouprava u kojoj se projekat realizuje.

Lica zainteresovana za konkurisanje prijavne formulare mogu da preuzmu na prezentacijama, a raspored održavanja info sastanaka je dostupan i na www.help-serbia.org.rs, u odeljku Info Campaign.
           

13.Januar 2016.
Koktel za privrednike

Povodom praznika, gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, sa saradnicima, priredio je koktel za kraljevačke privrednike u svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva. Kako je istakao, to je prilika da se u neformalnom razgovoru vidi koji su problemi koji muče privrednike i šta lokalna samouprava može da učini za njih, da se uvide propusti iz prethodne godine, kako se greške ne bi ponavljale u 2016. godini. Gradonačelnik je zahvalio privrednicima što su došli, naglasivši da su oni ljudi koji zapošljavaju najveći broj Kraljevčana.

„Nadam se da ćemo više sarađivati u 2016. godini. Moja vrata, ali i vrata načelnika Raškog upravnog okruga Nebojše Simovića, narodnog poslanika Zorana Bojanića, mog zamenika Miluna Jovanovića, predsednika Skupštine Sretena Jovanovića, uvek su vam otvorena za svaku saradnju. Mi, kao lokalna samouprava, svakako moramo da vam pomognemo. Nadam se da ćemo bolje sarađivati, da ćemo neke greške ispraviti i potruditi se da vam izađemo u susret. Pre svega mislim na komunalno opremanje pojedinih lokacija. Prošle godine smo imali izdvajanje iz budžeta za tu namenu, a ove godine imamo i novu stavku – za ruralni turizam, za šta ćemo izdvojiti znatna sredstva iz budžeta grada“, poručio je gradonačelnik.

Prema rečima Radojka Janića, vlasnika preduzeća „Radijator inženjering“ i predstavnika Kluba privrednika „Inicijativa 2012“, iza kraljevačkih, ali i drugih privrednika, ostala je jedna teška godina, nekoliko firmi je zatvoreno, mnogo se teško radilo. Kako je istakao, kraljevački privrednici nisu imali nikakve povlastice, subvencije, a zadesile su ih i poplave.

„Očekujemo mnogo više od ove godine. „Inicijativa 2012“ i kraljevački privrednici će malo energičnije nastupiti ove godine i na nivou privrede i ekonomije, ali i u političkom delu, tako što ćemo se potruditi da naši predstavnici uđu u vlast“, izjavio je Janić.

Obe strane su se složile da u ovoj godini treba više zajedničkim snagama raditi, kako bi se uposlio što veći broj ljudi u našem gradu.  

 

               
11.Januar 2016.
Prva sednica Gradskog veća u 2016. godini

Danas je održana 47. sednica Gradskog veća grada Kraljeva, prva u 2016. godini. Pred većnicima je na dnevnom redu sednice bilo osam tačaka koje su i usvojene. 

                          AKTI USVOJENI NA SEDNICI GRADSKOG VEĆA >>>>
                               

08.Januar 2016.
Poseta porodilištu

Gradonačelnik grada Kraljeva posetio je kraljevačko porodilište drugog dana Božića, na Sabor presvete Bogorodice, kada hrišćanska crkva odaje slavu i hvalu Presvetoj Bogomateri. Tom prilikom, on je majke sa teritorije grada Kraljeva, koje su na najradosniji hrišćanski praznik Božić, kada se slavi rođenje Isusa Hrista, rodile bebe, darivao buketima cveća i vaučerima na po 15.000 dinara, koje mogu iskoristiti u Apoteci Kraljevo za kupovinu iz bebi programa.

Tako će Jovana Spasojević proizvodima iz kraljevačke Apoteke obradovati svoju tek rođenu devojčicu, a Aleksandra Mrvić i Milica Obreza svoje dečake.  

            Gradonačelnik je i prilikom ove posete porodilištu istakao da je cilj lokalne samouprave da poboljša natalitet, da stvori što bolje uslove života za roditelje i za decu.

„Nadam se da ćemo u 2016. godini uspeti u tome, da ćemo povećati budžet - za porodilje, ali i za prvo, drugo i trećerođenu decu“, poručio je gradonačelnik.

Od 1. do 8. januara ove godine je rođeno 30 dece. Porodilje nisu bile samo sa teritorije Kraljeva, već i Vrnjačke Banje, Novog Pazara, Tutina i Trstenika.

„Voleo bih da se lokalna samouprava ne zadrži na poklonima za Novu godinu i Božić, već da se naprave programi koji će biti u funkciji stimulacije povećanja nataliteta i da će se opredeliti sredstva u budžetu i za takve akcije“, poručio je direktor Opšte bolnice „Studenica“ Zoran Mrvić.

Bolnica do aprila ima ugovor sa firmom „MB internacional“ za poklon pakete koji obuhvataju higijenska sredstva, uputstvo za negu deteta, ishranu, vakcinaciju, kao i sa firmom „Tosama“ za paketiće za negu pupka.

 

 


         

 

04.Januar 2016.
Prve bebe u 2016. godini

Tradicionalno, početkom i ove godine, predstavnici grada Kraljeva i Crvenog krsta Kraljevo su darivali prvorođene bebe u 2016. godini i njihove majke sa teritorije grada Kraljeva. Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić i njegov zamenik Milun Jovanović porodiljama u kraljevačkom porodilištu Opšte bolnice „Studenica“ – Jovani Radenković, iz Miločaja, i Dajani Kučević, iz Ušća, koje su na svet donele dečaka odnosno devojčicu, uručili su po buket cveća i vaučere na po 15.000 dinara, koje mogu iskoristiti za kupovinu bebi opreme u Apoteci Kraljevo. Još tri porodilje čije su bebe svet ugledale u prvim danima 2016. godine, a koje su iz Novog Pazara i Tutina, gde se bolnica trenutno renovira, od kraljevačkih gradskih zvaničnika dobile su po buket cveća.

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić je istakao da lokalna samouprava, u cilju pospešivanja nataliteta, brine o porodiljama, ali i o nezaposlenim porodiljama.

„Iz budžeta grada Kraljeva za ovu godinu je izdvojeno 60 miliona dinara. Još 8,5 miliona je izdvojeno za treći pokušaj vantelesne oplodnje. Cilj je da se u našem gradu rađa što više dece. Osim toga, Kraljevo podržava akciju koju realizuje udruženje „Kolevka je najveće prostranstvo“, a koje će i kod nas držati predavanja u cilju edukacije đaka, profesora i direktora osnovnih i srednjih škola u cilju povećanja nataliteta“, rekao je gradonačelnik.

            Poslednjih dvadeset godina Crveni krst Kraljevo svaku novu godinu započinje svojom najlepšom aktivnošću - posetom porodilištu, čime se priključuje nacionalnoj kampanji u borbi protiv bele kuge. Sekretar Crvenog krsta Radmila Dobrić poželela je srećno i bezbrižno detinjstvo bebama, a mladim mamama da im se ovaj događaj desi nekloliko puta u životu. 

 „Od pre mesec i po, u našem porodilištu se realizuje fiziološki porođaj – nešto sasvim novo u samom porodiljstvu, što su lepo prihvatile majke, počev od pripreme za porođaj do porođaja uz konstantno prisustvo babica i lekara. Epidural se takođe radi, a više od 50 odsto anesteziologa je edukovano za to. Cilj je da se smanji broj carskih rezova“, kaže direktor Opšte bolnice „Studenica“ Zoran Mrvić.

             Prošle godine, od 1.580 porođaja u kraljevačkom porodilištu, Kraljevčanki je bilo više od 1.300, što je nešto više no inače. Prema rečima direktora, akcije poput ove utiču na povećanje nataliteta u našem gradu.

 


        

 

29.Decembar 2015.
Sednica Skupštine grada Kraljeva

        

Danas je završena 37.sednica Skupštine graad Kraljeva koja j počela dan ranije. Pred većnicima se našao veliki broj tačaka dnevnog reda. Svakako jedna od najvažnijuh tačaka je bila Osluka o budžetu grada Kraljeva za 2016. godinu.

 ZAKLjUČCI, ODLUKE I REŠENjA DONETA NA 37. SEDNICI SKUPŠTINE GRADA KRALjEVA >>>>

         

 

 

Podeljen koncetrat iz pomoći EU                          29.12.2015.

Danas je u magacinu „Autotransporta“ u Adranima u okviru Programa pomoći EU poplavljenim područjima,  podeljeno 55.68 tona koncentrata za 174 korisnika.

Isporuci je prisustvovao pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva Vukosav Konjikušić.  

 

         

 

 


28.Decembar 2015.

Održana 46. (vanredna) sednica Gradskog Veća grada Kraljeva                 26.12.2015.

 

Danas je održana 46. (vanredna) sednica Gradskog Veća grada Kraljeva, na kojoj su većnici usvojili predlog dopune dnevnog reda za narednu sednicu Skupštine grada Kraljeva.

           

             AKTI DONETI NA SEDNICI >>>

25.Decembar 2015.
Božićna čestitka

Čestitka gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića sugrađanima koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru.
                        

24.Decembar 2015.
Podela sadnica voća

U okviru Programa pomoći Evropske unije poplavljenim područjima, u magacinu „Autotransporta“ u Adranima organizovana je isporuka sadnica šljive i trešnje za 19 porodica sa teritorije grada Kraljeva. Prema rečima pomoćnika gradonačelnika grada Kraljeva Vukosava Konjikušića, oko 1.200 sadnica dobiće meštani studeničkog kraja, oko 400 ušćanskog, a ostalo stanovnici gradskog područja poplavljeni u maju prošle godine. Reč je o sadnicama šljive poznate kao čačanska lepotica, jedne od najkvalitetnijih sorti na našim prostorima, i kombinaciji dve novije sorte trešnje koje su najzastupljenije u Evropi - kordia i regina.

Ukupna vrednost donacije do sada je oko 370.000 evra, ali dok se završi projekat, a ostala su još tri paketa, kaže Konjikušić, cifra će biti nešto veća. Za sada se očekuju sadnice višnje, zatim pčele i isporuka koncentrata za 300 domaćinstava.

„Kancelarija EU je obezbedila sadnice za sve gradove, i to certifikovane sadnice iz Instituta za voćarstvo Čačak. Fond za razvoj poljoprivrede grada Kraljeva je povećao budžet na 90 miliona, tako da će i sa te strane podrška poljoprivrednicima biti ojačana naredne godine“, kaže pomoćnik gradonačelnika.        

Prema rečima docenta Gorana Đorđevića, sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, koji je održao malu školu jesenje sadnje, uslovi za sadnju su optimalni, zemljište je kvalitetno i može da prihvati dobre sadnice.


         
23.Decembar 2015.
Komemoracija povodom smrti Dejana Brđovića

Komemoracija povodom smrti Dejana Brđovića, proslavljenog odbojkaškog reprezentativca, trenera i zaslužnog građanina grada Kraljeva, održana je danas u prepunoj sali Gradske uprave grada Kraljeva.

Na komemorativnom skupu, od Dejana Brđovića su se oprostili: u ime prijatelja, kolega i saradnika - Milivoje Mitrović, predsednik UO OK Ribnica, u ime OK Crvena zvezda i Udruženja odbojkaških trenera Srbije - Bogdan Sretenović, u ime saigrača - Željko Tanasković, u ime Odbojkaškog saveza Srbije - Nenad Golijanin, prvi potpredsednik. 

Komemoraciji su, između ostalih, prisustvovali generalni sekretar predsednika Republike Nedeljko Tenjović, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Predrag Peruničić, gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić i brojni funkcioneri i predstavnici grada Kraljeva, funkcioneri grada Novog Sada, grada Beograda, predstavnici odbojkaških saveza Srbije, Makedonije, Crne Gore, odbojkaški reprezentativci Srbije, igrači i treneri brojnih klubova, rodbina, prijatelji, poštovaoci Dejana Brđovića... 

 

Dejan Brđović, proslavljeni odbojkaški as, preminuo je juče u Beogradu posle kratke i teške bolesti, dva meseca pre 50. rođendana. 

Odbojkašku karijeru je počeo u rodnoj Žiči, a nastavio u Ribnici i Crvenoj zvezdi. Vanserijski talenat i svestrani odbojkaš, slavu kraljevačke, srpske i jugoslovenske odbojke pronosio je širom sveta. Igrao je u Grčkoj za Olimpijakos, Orestijadu i AEK, u Italiji za Romu, Milano, Loreto i Lube, a igračku karijeru je završio 2006. u Radničkom iz Kragujevca.

Bio je kapiten reprezentacije Jugoslavije, sa kojom je osvojio bronzanu medalju na Olimpijskim igrama 1996. u Atlanti, bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 1995. u Atini, srebrnu medalju na Mediteranskim igrama 1991. u Atini i zlatnu medalju na Univerzitetskim igrama 1987. u Zagrebu.

Igrao je još za Jugoslaviju na prvom učešću u Svetskoj ligi 1997, na Evropskim prvenstvima 1987. i 1989. i Univerzitetskim igrama 1985. godine. 

Trenersku karijeru je počeo u Radničkom iz Kragujevca, a nastavio u italijanskoj Novari, azerbejdžanskoj Rabiti iz Bakua u dva navrata, Kini, pa Vizuri. Smrt ga je zatekla na mestu trenera poljskog Šćećina.

Ostavio je suprugu Jelenu, ćerku Aleksandru i sina Aleksu.

Dejan Brđović je sahranjen danas na groblju u Žiči.         

         

 

 

 

22.Decembar 2015.
Konferencija za novinare

Pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva za rad i razvoj mesnih zajednica Aleksandar Protić održao je konferenciju za novinare posvećenu opredeljenim sredstvima za rad i razvoj mesnih zajednica u Nacrtu odluke o budžetu grada Kraljeva za 2016. godinu i drugim aktuelnim pitanjima o radu mesnih zajednica. Konferenciji su prisustvovali i predsednici saveta mesnih zajednica Ratina, Mataruška Banja i Zelengora.

Pomoćnik gradonačelnika se najpre osvrnuo na nedavno održani sastanak sa presednicima saveta mesnih zajednica, kome su, od ukupno 68, prisustvovala 44 predsednika. Na sastanku su, kako je rečeno, razmenili ideje i razgovarali o značajnim pitanjima koja će se odnositi na planiranje budžeta grada za 2016. godinu, koje je u toku. On je podsetio na to da su saveti mesnih zajednica konstituisani decembra 2014. odnosno januara 2015. godine, istakavši da sada predsednici saveta u punom kapacitetu i legalitetu mogu da utiču na donošenje odluke o budžetu grada Kraljeva za 2016. godinu.

Protić je podsetio na to da je u poslednjih mesec dana za asfaltiranje i mostove uloženo 13.300.000 dinara. Kako je istakao, Nacrtom odluke o budžetu grada Kraljeva planirano je za rad i razvoj mesnih zajednica 24.500.000 dinara. U prethodne tri godine, podsetio je, za renoviranje domova kulture u mesnim zajednicama, potrošeno je 107.039.000 dinara, a u niskonaponsku mrežu, prema podacima EPS-a, uloženo je 25.429.000 dinara. Programom Direkcije za narednu godinu, preko programa uređivanja građevinskog zemljišta, kaže Protić, planirane su projektne aktivnosti koje se odnose na lokalni razvoj i prostorno planiranje i opredeljen je iznos od 388.800.000 dinara. U okviru razdela koji se odnosi na komunalne delatnosti, opredeljeno je 358.700.000, a na projekte putne infrastrukture – 390.100.000 dinara.

Svi zahtevi mesnih zajednica u 2015. godini su sistematizovani, a procenjena vrednost je oko 1.400.000.000 dinara. Ni grad Kraljevo, ali ni bilo koji drugi grad, kaže Protić, nema kapaciteta da izađe u susret svima, i to odjednom. Potreban je sistemski pristup - prvu liniju prioriteta određuju saveti, a zatim grad i preduzeća koja to treba da realizuju, kaže on.

Prema Protićevim rečima, Fond za razvoj poljoprivrede grada Kraljeva, sa budžetom od oko 90.000.000 dinara, uticaće na razvoj seoskih mesnih zajednica u narednoj godini, a i Fond za ekologiju grada Kraljeva, sa 40.000.000 dinara, ima svoju namenu i svrhu u službi mesnih zajednica (kontrola vode, raščišćavanje divljih deponija, kupovina kištri).

On je takođe najavio da će u narednoj godini biti izrađena studija o opravdanosti gradskih i prigradskih linija u prevozu, prilikom čega će predsednici saveta mesnih zajednica biti konsultovani o stajalištima, najpotrebnijim linijama.

Broj blokiranih mesnih zajednica, usled neplaćenih računa za struju, sa 31, sveden je na sedam.

Prvi put ove godine, rečeno je na konferenciji, opredeljeno je osam miliona dinara za razvoj seoskog turizma, tako da će, nakon usvajanja programa, registrovana seoska domaćinstva koja se bave tom delatnošću imati prava da apliciraju. 

Trudićemo se da Odsek za mesne zajednice postane apsolutno servis mesnih zajednica, i u stručnom smislu, i prilikom pomoći u pisanju projekata – poručio je pomoćnik gradonačelnika za rad i razvoj mesnih zajednica Aleksandar Protić.

 


          

 

18.Decembar 2015.
Sednica Gradskog veća grada Kraljeva

Danas je održana sednica Gradskog veća grada Kraljeva. Pred članovima Veća nalazi se veliki broj tačaka dnevnog reda.
AKTI DONETI NA SEDNICI >>>

        

17.Decembar 2015.
Otvoren novi most na Musinoj reci

Danas su gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić sa saradnicima, načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović i direktori javnih preduzeća zajedno sa donatorima prisustvovali otvaranju mosta na Musinoj reci.
Ovaj most je izgrađen zahvaljujući sredstvima Evropske unije kroz Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji. Projekat izgradnje sprovela je Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge  (UNOPS) u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Republike Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

Armirano - betonski most na Musinoj reci dugačak je 14 metara, a širok 3,5 metra .Urađeno je i ojačanje samog korita i obale reke tako da je  most od velikog značaja za povezivanje stanovnika Musine reke, Drakčića i Jarčujka i omogućava im brže stizanje do grada i svojih poljoprivrednih parcela.

Izvođač radova je GP “Nikolić“ , a izgradnjom ovog mosta završena je i građevinska sezona za ovu godinu planirana Programom Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljeva.

       Otvaranju mosta prethodilo je potpisivanje Ugovora o preuzimanju objekta u Kabinetu gradonačelnika grada Kraljeva.
         

         

        

16.Decembar 2015.
Asfaltiranje puta u Roćevićima

Zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Milun Jovanović sa saradnicima,načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović  i direktori Javnih preduzeća obišli su danas izvođenje završnih radova na asfaltiranju puta Korićanci – Groblje Parloge u mesnoj zajednici Roćevići.
Asfaltirano je 394 metra puta, a vrednost radova iznosi 1.888 050. dinara.Posle klizišta koje je zadesilo ovo područje, bilo je neophodno zbog nepristupačnosti terena asfaltirati ovaj put i omogućiti meštanima da dođu do svojih kuća, trafo stanice i groblja.Na ovaj način rešen je najveći problem koji je ova mesna zajednica imala.

Izvođač radova je Javno komunalno preduzeće „Putevi“ Kraljevo.

     

16.Decembar 2015.
Poligon za edukaciju dece

U dvorištu  Osnovne škole „ Vuk Karadžić“ u Ribnici izgrađen je poligon za edukaciju dece na temu bezbednost u saobraćaju. Projekat je rezultat zajedničke akcije Saveta za bezbednost saobraćaja na teritoriji grada Kraljeva, lokalne samouprave i JP Direkcija za planiranje i izgradnju „Kraljevo“ iz Kraljeva i njegova vrednost iznosi 2,5 miliona dinara.
Novoizgrađeni poligon je od velikog značaja za sve škole na teritoriji grada Kraljeva, a uz „Pažljivkova pravila“ biće oslonac u obuci prvačića dogodine na temu bezbednosti u saobraćaju.

Otvaranju poligona prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, Raškog upravnog okruga, direktorka Javnog preduzeća Direkcija za planiranje i izgradnju „Kraljevo“ i direktor JKP  „Putevi“.

 

14.Decembar 2015.
Potpisan Sporazum o razumevanju

Danas je u Kraljevu potpisan Sporazum o razumevanju između  nemačkog Centralnog odbora za školstvo u inostranstvu, pet kraljevačkih osnovnih i dve srednje škole uz podršku grada Kraljeva.
Sporazum su potpisale osnovne škole
:IV kraljevački bataljon“ „Braća Vilotijević“ „Živan Maričić“ „Dragan Marinković“ i „Milunka Savić“ , srednje : Medicinska škola i Gimnazija, a u ime grada Nenad Marković, zamenik predsednika Skupštine grada Kraljeva.

Ovaj sporazum  omogući će sprovođenje projekta DSD koji đacima pruža mogućnost da dobiju nemačku jezičku diplomu nivoa B1.
Nemačka jezička diploma DSD prvog stepena (Deutsches Sprachdiplom) je diploma o postignutom nivou znanja nemačkog jezika koja odgovara nivou B1 Zajedničkog evropskog okvira. Memorandum o razumevanju je potpisan 7. decembra 2012. godine između Ministarstva prosvete, nauke i tehnolološkog razvoja Republike Srbije i ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu. Do sada je u ovaj projekat uključeno 26 škola u Srbiji.
         


Modna revija u Gradskoj upravi                                                     12.12.2015.

 

 

U cilju promocije ženskog preduzetništva, pod sloganom „Žene u politici za žene u biznisu“, Savet za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva, uz podršku Ženske odborničke mreže, organizovao je modnu reviju u svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva nazvanu „The Woman is a Lady“. Svoje kreacije, u za to neuobičajenom, ali vrlo lepo iskorišćenom prostoru, Kraljevčanima su predstavile modne kreatorke Bojana Dolamić i Dušica Županjac.

            Obe mlade umetnice su učestvovale na reviji Serbian Fashion Week predstavivši svoje rukom slikane unikatne modele odnosno jednobojne glamurozne i šik krojeve.

Kraljevčanka Bojana Dolamić, diplomirani dizajner tekstila, završila je Fakultet primenjenih umetnosti kao stipendista Ministarstva prosvete i jedan od hiljadu najboljih studenata Srbije. Radi samostalno i za preduzeće „Mizan“. Osim dizajnom, bavi se i slikanjem i nastavnim radom.

Dušica Županjac je diplomirani ekonomista. Osnivač je modne kompanije PRiK. Svoj rad temelji na nosivoj modi, modi koja je odraz elegancije, poslovnosti i sofisticiranosti. Za sada posluje online.

Kako je istakla Lidija Pavlović, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva, i zamenica sekretara Skupštine grada Kraljeva, ova neobična revija u Kraljevu skroman je doprinos žena iz politike ženama u biznisu.

„Nadam se da će doći neka bolja vremena za žene. Iznenađena sam, nisam očekivala ovoliki odziv. Očito je da je Kraljevu potrebno lepih događaja“, rekla je Pavlovićeva osvrnuvši se na to da je modno veče okupilo brojne pripadnike oba pola raznih generacija.

Prepoznajući značaj ženskog preduzetništva, Savet za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva utiče na unapređenje položaja preduzetnica i potencijalnih preduzetnica, promovišući rodnu ravnopravnost i aktivno učešće žena u sferi ekonomskog odlučivanja, kao i u ostalim sferama života, podstičući stvaranje jednakih mogućnosti za žene i muškarce, razvijajući kulturu preduzetništva i ženske solidarnosti. Prema rečima predsednice Saveta, preduzetništvo je najlakši način da žene postanu samostalne i svoje, da prave svoje izbore i da iz njih primarno izvlače dobit. Bez obzira na inicijalne pokretače i motive, one žene koje se upuste u preduzetništvo su već na izvestan način posebne i različite. One jednostavno imaju hrabrosti da nešto preduzmu.

Savet, kroz svoj plan i program, nastavlja da podstiče žensko preduzetništvo podižući svest o preduzetništvu kao karijernoj opciji za žene, umrežavanjem preduzetnica, promocijom mladih preduzetnica i njihovih biznisa, kao i nadahnućem za druge potencijalne preduzetnice da postanu profesionalno samostalne i budu liderke u svojim zajednicama.


 

11.Decembar 2015.
Radovi na hidrantskoj mreži na Goču

Predstavnici grada Kraljeva i Raškog upravnog okruga su obišli radove na izgradnji hidrantske mreže na planini Goč, koja će omogućiti snabdevanje vodom postojećih smeštajnih kapaciteta, ali i paviljona čija izgradnja predstoji sledeće godine. Od ukupno 700, do sada je urađeno 600 metara, a predviđeno je da do ponedeljka radovi budu završeni. Njihova vrednost je četiri miliona dinara, izdvojenih iz gradskog budžeta, a izvođač je Privredno društvo za građevinarstvo „RVI Profil“ iz Kraljeva.

Kako je istakla direktorka Dečjeg odmarališta „Goč“ Slađana Čorbić, izgradnja hidrantske mreže je od velikog značaja za ustanovu. Kako se na nju nadovezuje izgradnja novog objekta, znatno će biti poboljšani uslovi za boravak na Goču i dece i ostalih korisnika. U paviljonu trenutno nema dece, ali će ih biti tokom zimskog raspusta, a u hotelu su smešteni osnovci iz škole „Vuk Karadžić“. Prema rečima direktorke, ovogodišnja sezona na Goču je jako dobra, budući da dolaze škole iz Kraljeva, ali i iz Novog Sada, Beograda, Zrenjanina, Zaječara.

Što se izgradnje novog paviljona tiče, kako kaže direktorka Direkcije za planiranje i izgradnju Marica Mijajlović, započeta je procedura, sastavlja se komisija i u narednih mesec-mesec i po biće pojačanih aktivnosti na sprovođenju postupka javne nabavke. Očekuje se da to bude gotovo do kraja januara, kako bi sve bilo spremno do proleća i radovi što pre počeli.

Sve ovo radi se kako bi planina Goč postala interesantna turistička destinacija, možda među četiri-pet planina u Srbiji, kaže načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, ističući napore i grada Kraljeva i okruga na razvoju planinskog turizma. On smatra da će izgradnja paviljona, čija je vrednost 80 miliona dinara, početi aprila iduće godine.

„Time pokušavamo da oživimo i zadržimo školski turizam, „školu u prirodi“, po čemu je Goč i poznat, i gde najviše dece i iz Kraljeva i iz okolnih gradova dolazi. Izgradnjom paviljona stvorićemo odlične uslove. Treba da iskoristimo to što nam je dala priroda. Iduće godine biće izdvojena sredstva za nabavku tabača u korist razvoja sportskog turizma. Kraljevo je grad sporta – osim što imamo novu halu, krećemo sa izgradnjom zatvorenog bazena, želja nam je da na Goču napravimo sportski kamp, sportsko selo, sa deset kuća koje će imati po četiri apartmana, namenjenih sportistima, uz teretane, fitnes i velnes, da pokušamo da dovedemo ekipe juniora i drugih kategorija da ovde treniraju. Kada sve uvežemo, mislim da ćemo imati dobru sportsku ponudu“, rekao je načelnik RUO Nebojša Simović.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić je naglasio da grad mora da stane iza svih infrastrukturnih objekata na Goču jer bez toga nema napretka ni turizma, ni školskog centra, ni sportskog rekreativnog turizma.

„Mislim da će u narednom periodu lokalna samouprava uspeti da oživi planinu Goč. Prevashodno radimo iz sopstvenih sredstava, iz budžeta, ali ćemo se obratiti Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i nadam se da će nas podržati jer mi već imamo spremne pojedine projekte. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama sa Vladom RS to uspeti i da završimo“, rekao je gradonačelnik i dodao da će i problem sa strujom na Goču uskoro biti rešen podzemnim kablom. Biće obezbeđen još jedan agregat od 80 kilovata, pored već postojećeg od 30.

  

              

11.Decembar 2015.
Edukativni karavan

U cilju promocije Zakona o predžetvenom finansiranju tj. Zakona o finansiranju i obezbeđivanju finansiranja poljoprivredne proizvodnje, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) organizuju edukativni karavan. Grupa eksperata tom prilikom budućim korisnicima, na radionicama, približava kako Zakon funkcioniše u praksi. Ministarstvo je Zakon izradilo u nameri da olakša pristup finansijskim sredstvima poljoprivrednicima i svim subjektima angažovanim u ovom sektoru. 

            Prema rečima pomoćnika gradonačelnika grada Kraljeva za oblast poljoprivrede i zaštite životne sredine Novice Gagovića, od 168 gradova i opština, Ministarstvo poljoprivrede je izabralo grad Kraljevo da predstavi Zakon o predžetvenom postupku. On se osvrnuo i na pozitivan učinak grada u ovoj oblasti.

„Grad je u prethodnom periodu izdvojio velika sredstva za poljoprivredu i rukovodstvo smatra da je poljoprivreda jedna od grana privrede u koje treba jako uložiti. Činjenica je da smo u poslednje tri godine, preko Fonda za razvoj poljoprivrede grada Kraljeva, plasirali velika sredstva prema poljoprivrednim proizvođačim i taj negativan trend koji se ticao proizvodnje u poljoprivredi je zaustavljen“ istakao je Gagović.

Kako je istakao Aleksandar Milošević, učesnik u izradi Zakona i saradnik Evropske banke za obnovu i razvoj i Organizacije UN za hranu i poljoprivredu, ovaj zakon će omogućiti poljoprivrednim proizvođačima da dođu do jeftinijih sredstava za finansiranje svoje poljoprivredne proizvodnje i da ta sredstva budu trajnija i izvesnija.

„Zakon definiše mnoge institute koji do sada nisu definisani, nisu uređeni s pozitivnim propisima, što će sigurno doprineti da investitori lakše i više ulažu u poljoprivrednu proizvodnju. Sada je manja konkurencija finansijera, što uslovljava određene monopole. Poljoprivredni proizvođači nemaju baš mnogo izbora u pogledu finansiranja. Ovim zakonom će veći broj subjekata biti zainteresovan za finansiranje poljoprivredne proizvodnje. Kao posledica toga će i cena finansiranja biti nešto niža. To su neke od osnovnih stvari vezanih za zakon, koji uslovaljava pojavu veće transparentnosti u postupku finansiranja, a osnov za to je upis ugovora o finansiranju u elektronske registre Agencije za privredne registre“, rekao je Milošević.

Zakon ima za cilj da uspostavi sistem finansiranja koji će omogućiti poljoprivrednicima da na lakši i povoljniji način dođu do novca onda kada im je najpotrebniji – pre početka poljoprivredne proizvodnje. Radi se o kratkoročnim sredstvima, kreditori su komercijalne banke, industrija, trgovinske kuće, a poljoprivrednici dobijena sredstva, prema ugovoru sa poveriocima, vraćaju u novcu ili robi.

Prema rečima Branke Mandić, iz Agencije za privredne registre, Zakon o finansiranju i obezbeđenju finansiranja poljoprivredne proizvodnje predviđa kao uslov da taj ugovor proizvodi pravno dejstvo, bude registrovan u registru Agencije za privredne registre. Procedura registracije je veoma jednostavna, a obrasci se mogu preuzeti na sajtu Agencije besplatno.

„Zaloga se konstituiše na budućim poljoprivrednim proizvodima kao garacija za finansijska sredstva koja proizvođači dobijaju po osnovu zakona od finansijera. Oni ta sredstva mogu da obezbede i zalogom na drugim pokretnim stvarima i pravima, hipotekom i drugim sredstvima obezbeđenja. Cilj zakona su kratkoročna finansiranja na godišnjem nivou, sredstva zavise od finansijskih mogućnosti onoga ko ih daje, nisu limitirana“, rekla je Mandićeva.   

Zakon o prežetvenom finansiranju je usvojen u novembru 2014. godine, a stupio je na snagu 1. juna ove godine.

 


        

 

Vršnjačka edukacija                                                       11.12.2015.

 

 

Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva, u saradnji sa ESTŠ „Nikola Tesla“ iz Kraljeva, organizuje vršnjačku edukaciju za učenike četvrtih razreda srednjih škola. O uticaju alkohola, nepropisnoj brzini i značaju vezivanja sigurnosnog pojasa učenici saobraćajnog smera Elektrosaobraćajne tehničke škole tokom ove školske godine razgovaraće sa svojim vršnjacima u svim srednjim školama u Kraljevu.

Ovog petka, vršnjačka edukacija je organizovana u kraljevačkoj Gimnaziji.

Statistika pokazuje da je od 2005. do 2014. godine na drumovima  Republike Srbije u saobraćajnim nezgodama poginula 7.701 osoba, a u prethodnih 20 godina 18.769. Među najugroženijom kategorijama učesnika u saobraćaju su mladi do 25 godina.

Vršnjačka edukacija, kroz prikaz nekih životnih tragedija, treba da  utiče  na svest vršnjaka porukom da je život neponovljiva lepota.

Prema rečima predsednika užeg saziva Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva Nenada Markovića, ideja jeste da se dopre do mladih ljudi koji spadaju u grupu najugroženijih učesnika u saobraćaju.

„Ovo je naš način da priđemo njima, da ne držimo suvoparna predavanja o bezbednosti saobraćaja, već da vršnjaci pričaju vršnjacima, deca deci, da ih njihovim rečnikom uvode u problematiku bezbednosti saobraćaja, a sve u cilju da problem bezbednosti saobraćaja stigne do svakog deteta“, rekao je Marković izrazivši nadu da će ova predavanja proširiti na teren Vrnjačke Banje i Raške.

Kako je istakla profesorka ESTŠ Marija Ilić, ideja vršnjačke edukacije je angažovanje mladih ljudi kako bi sami, unutar svoje populacije, promenili način na koji doživljavaju saobraćaj i upoznali se sa razicima u kojima se mogu naći.

„Cilj aktivnosti je rad na prevenciji i uticanje na promenu svesti mladih ljudi, budućih vozača, kako bi se izbegle saobraćajne nezgode i stradanje najrizičnije kategorije učesnika u saobraćaju svelo na minimum“, poručila je ona.

Primenom praktičnih vežbi i upotrebom pijanih naočara koje simuliraju različite stepene alkoholisanisti učenici su se uverili da je, usled usporenih refleksa i smanjenog vidnog polja, vožnja u takvom stanju veoma opasna.

Članovi Saobraćajne sekcije ESTŠ rade i sa osnovcima od prvog do četvrtog razreda, učeći ih, kroz igru i zabavu, kako da bezbedno pređu ulicu i pravilno se kreću od kuće do škole, i pomažu da obnove stečeno znanje.  

10.Decembar 2015.
"Kraljevčanke za nezaborav"-znamenite žene Kraljeva

U organizaciji Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva i Narodnog muzeja iz Kraljeva.u Svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva uz prigodan kulturno umetnički program, otvorena je izložba "Kraljevčanke za nezaborav"-znamenite žene Kraljeva. Otvaranju izložbe prisustvovala je i unuka Milunke Savić, kraljevčanka, g-đa Dragica Nikolić.

          

          

09.Decembar 2015.
Sednica Gradskog veća grada Kraljeva
08.Decembar 2015.
Čišćenje Grdičke reke

Zahvaljujući donaciji Međunarodne pravoslavne dobrotvorne organizacije IOCC, Beograd, u Mesnoj zajednici Grdica očišćeno je korito Grdičke reke odnosno potoka Čađavac-Moravac. Iako je kao rok za završetak radova, započetih 27. novembra, određen 11. decembar 2015, izvođač radova - Autoprevoznička građevinska radnja „Milašinović“, uprkos lošim vremenskim uslovima, posao je obavio pre roka.

Kako je istakao gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, ovim je završena prva faza aktivnosti na saniranju posledica i uzroka poplava u ovom delu grada. Druga faza podrazumeva nastavak čišćenja potoka Čađavac-Moravac u Grdici, a zatim će se krenuti i u izgradnju nasipa na reci Zapadnoj Moravi, rekao je gradonačelnik prilikom obilaska radova na Grdičkoj reci.

Regionalni predstavnik Međunarodne pravoslavne dobrotvorne organizacije Nenad Prelević istakao je da oni podržavaju akciju koja se odnosi na ublažavanje posledica poplava i sprečavanje eventualnih katastrofalnih posledica, kao što su bile prošle godine. U saradnji sa Crvenim krstom Kraljeva, tom prilikom su bili uključeni u pružanje pomoći stanovnicima ovog kraja, obezbedivši za više od 70 porodica raznu pomoć za obnovu objekata. Takođe, pomagali su građanima Kraljeva 2010. godine, nakon zemljotresa. Prelević je izjavio da će i tokom treće faze, izgradnje bedema, nastojati da pomognu i izrazio nadu da više neće biti poplava poput prošlogodišnjih.

Predsednik MZ Grdica Rade Erac podsetio je da je kanal napravljen pre tridesetak godina, od kada je čišćen dva puta. Prema njegovim rečima, delovi vodotoka će i ubuduće biti popunjeni onim što voda nanese te je potrebno odrediti ko će se konstantno brinuti o uređenju potoka dok se ne nađe dugoročno rešenje problema.

Saradnik donatora na ovom projektu, kao i dugi niz godina na drugim aktivnostima, bio je kraljevački Crveni krst, koji je, prema rečima sekretara Radmile Dobrić, tu da pomaže ljudima i da im olakša ljudsku patnju, ali i da radi na pripremi i odgovoru na nesreću.

Treći potpisnik ugovora za realizaciju ovog projekta bila je Direkcija za planiranje i izgradnju Kraljevo, koja je, kako je istakla direktorka Marica Mijajlović, sa svim svojim kapacitetima stajala na raspolaganju donatoru da bi se sve aktivnosti sprovele do kraja na dobrobit građana Grdice. Što se tiče izgradnje bedema, kako je rekla, elaborat je predat, javnu nabavku pokreće JVP „Srbijavode“, koje treba da obavesti grad kada počinju radovi.

Prema rečima direktorke, u programu za 2016. godinu su planirana odvojena sredstva za aktivnosti kao što su ove današnje.      


         
05.Decembar 2015.
Skup na temu

 

Na inicijativu udruženja „Kolevka je najveće prostranstvo“ iz Vrnjačke Banje, koje se bavi problematikom „bele kuge“, i ekipe RTS-ovog serijala „Zadnja kuća, Srbija“, grad Kraljevo se aktivno uključio u pokretanje rešavanja ovog velikog problema. Tim povodom, organizovan je skup direktora osnovnih i srednjih škola i nastavnika i profesora sa teritotije grada Kraljeva posvećen rešavanju problema koji donosi svake godine sve praznije đačke klupe.

Na skupu su predstavnici udruženja, uz kraću prezentaciju, izložili i plan i strategiju u kojima nastavni kadar može igrati presudnu ulogu.

Prema rečima Stanka Lakića, koordinatora Udruženja „Kolevka je najveće prostranstvo“, srpski narod kopni kao sneg u proleće, te stoga ova tema mora da bude tema broj jedan u Srbiji. Lakić je najavio i gostovanje karavana po celoj Srbiji.

Treba da menjamo svest iz osnova, da volimo da imamo decu, u čemu treba da nam pomognu i nastavnici i profesori. Mi ovu bitku ne smemo izgubiti, to je bitka svih bitaka. Svake godine nestaje jedan grad veličine Mladenovca, do 40.000 stanovnika. Za 50 godina, može da se dogodi da budemo nacionalna manjina u sopstvenoj zemlji. Imali smo za 40 godina 4.000.000 abortusa“, rekao je Lakić.  

Situacija u okolini Vrnjačke Banje, Kraljeva, Kruševca nije sjajna, kaže Milan Popović, autor i voditelj serijala na RTS 1 „Zadnja kuća, Srbija“.

Stanovništvo je sve starije. Aktivnost koju sprovodimo sa školama, sa nastavnicima, podrazumeva da oni pokušaju da formiraju novu generaciju koja će voleti decu, da počnu još sada da rade sa decom kako bi ona, kroz likovne radove, pesme i priče, shvatila značaj stvaranja porodice. Država treba da počne da daje konvencije trudnicama. Moramo da nametnemo to da one postanu glavne zvezde. Moja ekipa sada počinje da radi neke pozitivnije stvari – emitovaće Zadnju kuću u prvim kućama – priče o porodicama koje su uspele da zadrže decu na selu, jer imaju neki preduzetnički kvalitet koji je bio dovoljan da nešto urade u društvu“, rekao je Popović.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić se zalaže za to da treba da bude sve više dece – što je problem ne samo Kraljeva, već i cele Srbije.

„Grad Kraljevo opredeljuje u budžetu sredstva koja su planirana za podsticaj rađanja, nezaposlene trudnice koje dobijaji određenu novčanu nadoknadu, za treći pokušaj vantelesne oplodnje. Pokušaćemo da u narednom budžetu opredelimo još i više, ali i na druge načine pomognemo kako bi se u Kraljevu rađalo što više dece“, rekao je gradonačelnik Tomislav Ilić.

Skupu posvećenom borbi protiv bele kuge u Kraljevu je prisustvovao i dr Bratislav Milovanović, predsednik Udruženja „Kolevka je najveće prostranstvo“.

          

03.Decembar 2015.
Asfaltiranje puta u Progorelici

Čelnici grada Kraljeva i Raškog okruga obišli su radove na asfaltiranju puta u zaseoku Vujačka Kosa u Progorelici. Ovaj lokalni put, dužine 320 metara, spaja Progorelicu sa Lopatnicom, i dalje sa Kaonom, i prolazi pored 50 kuća. Širina puta je tri metra, opredeljeni iznos za radove je oko 1.600.000 dinara, uz učešće meštana od oko 240.000 dinara. Za asfaltiranje ovog puta sredstva su odobrena nakon rebalansa budžeta.

„Nadam se da su meštani zadovoljni i da ćemo ispuniti ono što smo obećali - poboljšanje kvaliteta života stanovnika na seoskom području. Obilazimo sve mesne zajednice. Radimo ono što je predviđeno u planu i programu Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo“, rekao je gradonačelnik Tomislav Ilić.

„Pre dve godine je uloženo za stari put za Bogutovac. Trudimo se da što više učestvujemo u izgradnji putne infrastrukture i da svim mesnim zajednicama izađemo u susret za one prioritete koje su izabrali. Ulična rasveta u ovom delu sela će u narednom periodu biti tretirana kroz raspodelu koja je planirana za narednu godinu, u zavisnosti od zahteva mesnih zajednica upućenih Direkciji“, rekla je direktorka Direkcije Marica Mijajlović.

U ime meštana, gradu, okrugu, javnim preduzećima koja su učestvovala u uređenju ovog putnog pravca, zahvalio je Zoran Milićević, koji je naglasio značaj toga, s obzirom na mnogo mladih ljudi i dece, kao i doseljenih ruskih porodica u 10-12 kuća, sa malom decom. 

Prema rečima direktora JKP „Putevi“ Miloša Goljića, ovo je samo jedan od 60 putnih pravaca i ulica, koliko je ovo preduzeće imalo zadatak da uradi, od čega je polovina bila u okviru GUP-a. Trenutno, zahvaljujući lepom vremenu, rade 52. putni pravac. On je izrazio nadu da će naredne sedmice sve biti urađeno. U okviru programa pojačanog presvlačenja treba da završe još dva putna pravca odnosno ukupno 22 deonice, što su 82 deonice u ovoj godini.  


          

 

03.Decembar 2015.
Kampanja „Ne alkoholu“

Članovi Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva i pripadnici saobraćajne policije sproveli su kampanju „Ne alkoholu“ na autobuskom stajalištu u Karađorđevoj ulici, pre krivine ka OŠ „Čibukovački partizani“. Cilj kampanje je bio da podseti vozače motornih vozila da tokom predstojećih zimskih praznika, zbog povećane upotrebe alkohola, posledice mogu biti pogubne za sve učesnike u saobraćaju, ali i na sankcije koje su predviđene Zakonom o bezbednosti saobraćaja.

Predsednik užeg saziva Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva Nenad Marković je podsetio da tek predstoje dve najveće slave – Sveti Nikola i Sveti Jovan, ali i novogodišnji i božićni praznici, prednovogodišnje proslave firmi.

„Ovo je naš način, molba, apel vozačima, da ne konzumiraju alkohol kada voze, da ne idu vozilom ili, ako idu, da obezbede nekoga ko nije pod uticajem alkohola da ih vozi. Na sreću i ponos Kraljevčana, niko danas zaustavljen nije bio pod uticajem alkohola – mada je bilo tek 12.30 časova. Alkohol je najčešći uzrok saobraćajnih i nezgoda sa poginulim licima. Alkohol utiče u saobraćaju na vreme reakcije vozača, koje je duplo veće pod uticajem alkohola. Ako vozač ide 80 km/čas, vreme reakcije mu se povećava za sekundu, za koju on pređe 25 metara. Sa zakašnjenjem reaguje na opasnu situaciju i tako ljudi ginu. Saobraćajna policija će pojačati ovakve kontrole, i ovih dana i oko Nove godine, a u januaru će ih biti i više“, rekao je Marković.               

 „Radimo pasivno alko testiranje vozača. Trudimo se da obuhvatimo što više vozača u kontroli saobraćaja. Do sada nismo imali vozača pod dejstvom alkohola. Alkoholisanost vozača je čest, posredni, uzrok saobraćajnih nezgoda. Od početka godine zabeležena su 582 prekršaja alkoholisanosti vozača. Kontrolu usmeravamo naročito tokom praznika, a nezgode se najčešće dešavaju u dane vikenda“, istakao je zamenik komandira saobraćajne policije Zlatko Komarac,

Pojačana kontrola alkoholisanosti vozača realizovana je u saradnji sa Republičkom saobraćajnom inspekcijom i Agencijom za bezbednost saobraćaja. Vozači koji nisu bili pod dejstvom alkohola, dobili su flajere i po jedno bezalkoholno piće.

           

30.Novembar 2015.
36. sednica Skupština grada Kraljeva

Danas je održana 36. sednica Skupština grada Kraljeva kojom predsedava Sreten Jovanović, predsednik Skupštine. Pred odbornicima sa nalšlo 10. tačaka dnevnog reda.

AKTI DONETI NA SEDNICI >>> 

         

29.Novembar 2015.
Dan oslobođenja Kraljeva

Centralna svečanost povodom obeležavanja Dana oslobođenja Kraljeva u drugom svetskom ratu održana je u Pljakinom šancu pored Spomenika oslobodiocima Kraljeva

Pored polaganja venaca (uz zvuke „Posmrtnog marša“, u izvođenju Orkestra „27. septembar“) i obraćanja gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića, priređen je i kraći umetnički program, u kome su nastupili učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, Gradski hor „Crvčanin“ i glumci Kraljevačkog pozorišta.
      
             
          

 


 43. Sednica Gradskog veća grada Kraljeva                        28.11.2015.

 

Danas je održana 43. vanredna sednica Gradskog veća grada Kraljeva.
           

AKTI DONETI NA SEDNICI >>>
          Otkrivanje rekonstruisanog Spomen-obeležja na Senjaku                      28.11.2015.

 

U okviru obeležavanja sedamdeset prve godišnjice oslobođenja grada Kraljeva u Drugom svetskom ratu, svečano je otkriveno rekonstruisano Spomen-obeležje na Senjaku, u Dositejevoj ulici.

Kako je tom prilikom izjavio predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović, grad će početi obnovu i rekonstrukciju svih spomen-obeležja iz Prvog i Drugog svetskog rata na svojoj teritoriji.

„Narod koji zaboravi svoju istoriju ne zaslužuje svetlu budućnost. Želimo da jasno poručimo da moramo da poštujemo pretke koji su bili žrtva da bismo mi živeli toliko decenija u slobodi. Mnogo građana je došlo danas ovde i to nam daje zamah i potvrdu da ono što smo ovde uradili treba da uradimo sa svakim spomenikom. To je naša obaveza“, poručio je predsednik Skupštine. On je naglasio da je najveća cena koju možemo da platimo to da spomenike prepustimo zubu vremena i poželeo da nam se nikada ne desi da nam spomenike neko skrnavi.

Spomenik na Senjaku je, kako stoji i na postavljenoj ploči, posvećen kraljevačkoj omladini, koja je na ovom mestu avgusta 1941. godine upalila više od 120 vagona sena i pokazala kako se revolucionarna omladina neustrašivo bori protiv surovih fašističkih osvajača. Naime, 22. avgusta, oko dva sata po ponoći, na Senjaku kod Aerodroma, u blizini nemačke straže, omladinci Kraljeva su zapalili seno, prikupljeno za potrebe nemačke vojne sile. Uspehu su doprineli vatrogasci koji su, po unapred dogovorenom planu, izašli na mesto požara sa dežurnom vatrogasnom ekipom i prvo raspalili požar, a tek onda pokušali da ga gase. 

Prema rečima istoričara Milana Matijevića, Nemci su seno oduzimali od zemljoradnika iz Sirče, sa aerodroma, i bilo je složeno u stogove. U znak otpora prema okupatoru, oni su zapalili seno izrazivši revolt prema okupacionoj vlasti koja je već 14. aprila došla u Kraljevo sa nemačkom vojnom mašinerijom, uspostavila vojnu komandu, hapsila ljude, slala u logore i na prinudni rad, streljala i vešala na trgu kod Spomenika srpskim ratnicima.

            Spomenik je, u znak sećanja na akciju hrabrih kraljevačkih omladinaca, Gradski odbor Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata iz Kraljeva podigao 7. jula 1951. godine.
       

 

 

Poseta Plesnog kluba iz Rumunije                           28.11.2015.

 

Najbolju plesnu grupu u Rumuniji u oblasti savremenog pokreta u poslednje tri godine primio je danas predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović, sa svojim saradnicima iz Odbora za obeležavanje značajnih datuma u istoriji grada Kraljeva. Plesna grupa „Jump in, koja je nastala 2008. godine pri Studentskom kulturnom centru u gradu Klužu, gost je kraljevačkog Plesnog kluba „Spektar“, koji proslavlja petnaest godina postojanja i tim povodom priređuje koncert. Pored domaćina, u Domu Vojske, na koncertu koji je ušao u program obeležavanja Dana oslobođenja Kraljeva u Drugom svetskom ratu, nastupiće i ova rumunska grupa koja je na mnogim međunarodnim takmičenjima osvojila značajna priznanja i nagrade, a gaji razne vrste plesnih stilova – od savremenog pokreta, šou-densa, džez-densa, hip-hopa.

            Koreograf i vođa grupe Alina Ćićeo, zahvalila je na pozivu da poseti Kraljevo, na gostoprimstvu i ljubaznosti, srećna što će učestvovati u programu obeležavanja godišnjice oslobođenja. Ona je pozvala predstavnike grada Kraljeva da uspostave saradnju sa Klužom, koji je drugi grad, posle Bukurešta, po kulturi, industriji, ekonomiji. Kako je istakla, Kluž ima mnogo mladih, bio je evropski grad kulture mladih Evrope, a u velikoj ekspanziji je u oblasti kulture, sporta i industrije.

Dobrodošlicu gostima i ugodan boravak u gradu poželeo je predsednik Skupštine Sreten Jovanović, istakavši da se ova poseta realizuje u okviru kulturne saradnje Kraljeva i rumunskih gradova. Kako je naglasio, mladi uvek treba da nalaze ovakve načine za saradnju, upoznavanje drugih kultura, jer tako razvijamo ljubav i prema zemljama u okruženju, a samo je to način za lepšu budućnost.

            U prilog tome, Plesni klub „Spektar“ uručio je zahvalnicu Sretenu Jovanoviću, bez koga, kako je naglasio, mnoge aktivnosti koje su oni organizovali ne bi mogle da budu realizovane.

         

 

 

Izložba „Putevima revolucije“                          28.11.2015.

  

Zahvaljujući inicijativi mladih grada Kraljeva koji posvećuju dužnu pažnju našoj istoriji, ponovo osvetljavaju jedan njen period, oživljavaju zaboravljena i zapostavljena spomen-obeležja, u ovogodišnjem programu obeležavanja godišnjice oslobođenja Kraljeva u Drugom svetskom ratu našla se i izložba „Neprimereni spomenici“.

Kako je i sam rekao, izuzetnu čast da otvori ovaj događaj imao je predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović. On je, zajedno sa članovima Odbora za obeležavanje značajnih datuma u istoriji našeg grada, prihvatio ideju profesora istorije Vojkana Trifunovića, iz udruženja „Pozitivna omladina“ iz Kraljeva, i arhitekte Jelene Grbić, iz Grupe arhitekata iz Beograda, naše sugrađanke, da jedna ovakva izložba prati obeležavanje sedamdeset prve godišnjice oslobođenja grada. Predsednik je zahvalio saradnicima i poželeo da ovakvih događaja bude više, ne krijući oduševljenje činjenicom da i mladi istoričari, ne samo njihove starije kolege, žele da prošlost ne bude zaboravljena.

Prema rečima istoričara Vojkana Trifunović, ovo je bio logičan sled događaja budući da se „Pozitivna omladina“ desetak godina, koliko postoji, bavi promocijom antifašizma kroz različite aktivnosti – oktobarsku komemoraciju, obeležavanje Dana pobede i slično.

„Ovo je kruna naše borbe za istinu o antifašističkoj borbi u Drugom svetskom ratu. Izložba - to su spomenici kojih se svi rado sećamo, koje smo posećivali ili ćemo ih tek obići. Zadovoljan sam zbog velikog broja posetilaca i medijske pažnje koju je izložba privukla, ali bih voleo da je bilo više mlađih sugrađana. Mada, izložba će biti otvorena narednih dana pa pretpostavljam da će kolege istoričari dovesti decu da posete izložbu“, rekao je Trifunović.

Izložba je, kako je Jelena Grbić objasnila, nastala u okviru istraživačke saradničke platforme „Neprimereni spomenici“, u okviru šireg istraživanja o spomenicima u Drugom svetskom ratu i NOB. Tema je deo istraživanja koji se odnosi na osnivanje memorijalnih kompleksa i njihovo mesto u razvijanju turističke industrije odnosno integraciju u turističku ponudu Jugoslavije. Bavi se mehanizmima nastajanja, podizanja, održavanja tih spomeničkih lokaliteta i daljeg razvoja u kontekstu turizma, kako su nekada korišćeni i da li su i danas deo te turističke ponude, i njihovim stanjem. Trenutno je istovremeno otvorena u Zagrebu i Sarajevu, od danas i u Kraljevu, a sledeće godine će biti u Beogradu, Ljubljani, Nišu. Ona je podsetila da je još uvek otvoren poziv za prikupljanje fotografija iz lične arhive koje se odnose na posete memorijalima, koje bi bile pridružene već izloženim.

Za izložbu je obrađeno više tema koje se odnose na različite spomeničke lokalitete, a među njima je i slučaj spomen-parka u Kraljevu, koji je u Srbiji registrovan kao kulturno dobro od izuzetnog značaja u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture pod tim imenom. Tu su i neki od najbitnijih lokaliteta Slovenije, Hrvatske, Bosne, i Makedonije, Srbije.

Izložba „Putevima revolucije“ će u holu ispred svečane sale Gradske uprave grada Kraljeva biti otvorena do 6. decembra 2015. godine.

       

          

           
    

 

27.Novembar 2015.
Okrugli sto

Grad Kraljevo je bio domaćin okruglog stola na temu „Evropa u mom gradu: šta mogu da učinim za svoj grad u procesu pristupanja EU“, koji je organizovao Odbor za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije, u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer, u okviru projekta koji ima za cilj unapređivanje saradnje Narodne skupštine Republike Srbije i lokalnih samouprava, uz podršku Fondacije. Projekat se sprovodi sa ciljem razmene mišljenja i međusobnog informisanja lokalnih i centralnih nivoa vlasti o zajedničkim politikama EU, načinu funkcionisanja i donošenja odluka u EU i efikasnom korišćenju IPA fondova EU u funkciji lokalnog ekonomskog razvoja, koracima u procesu pristupanja i pregovora o članstvu u EU.

            Organizacijom okruglih stolova u gradovima i opštinama u Srbiji omogućava se i olakšava komunikacija o različitim aspektima procesa evropske integracije predstavnika lokalnih samouprava, nevladinog sektora, univerziteta, medija i privrede sa predstavnicima državnih institucija i stručnjacima. Skupovi se organizuju s ciljem da njihovi učesnici razmene iskustva i informacije i da se aktivno uključe u proces koji će obeležiti politike delovanja u svim oblastima u zemlji narednih godina.

            Predstavnicima grada Kraljeva i Raškog upravnog okruga, poslanicima u Narodnoj skupštini iz grada Kraljeva, većnicima, pomoćnicima gradonačelnika, direktorima gradskih preduzeća i ustanova, privrednicima, predstavnicima školstva, omladine, novinarima i drugim učesnicima okruglog stola obratili su se narodne poslanice Irena Aleksić i Dušica Stojković, članice Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije, načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, direktor Fondacije Konrad Adenauer Beograd Norbert Bekman-Dirkes. Aktuelno stanje uvid u infrastrukturu i razvojne ciljeve grada Kraljeva predstavile su direktorka Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo Marica Mijajlović i Mirjana Prodanović, rukovodilac Službe za upravljanje projektima i lokalno ekonomski razvoj Gradske uprave grada Kraljeva. O infrastrukturi gradova i opština i IPA-fondovima - investicionim projektima, grantovima, budžetskoj pomoći govorio je Mihailo Udovički, predstavnik GIZ-a, Društva za međunarodnu saradnju-Međunarodnu pomoć, Beograd.

            Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić je zahvalio Fondaciji i narodnim poslanicima iz Kraljeva koji su uspostavili ovu saradnju između lokalne samouprave i Parlamenta Republike Srbije da bi se videlo kako da uđemo u EU i priđemo pretpristupnim fondovima. Kako je istakao, i ovaj sastanak će poslužiti tome, a nada se i da će mnogo toga biti za benefit grada Kraljeva.

Načelnik RUO Nebojša Simović je upoznao goste sa okrugom, koji ima sa čime u Evropu - svoju istoriju, tradiciju, bogatstva, vredne i čestite ljude, deo je evropske teritorije. On je izrazio nadu da će u Evropi imati jedno mesto za Srbiju.

Direktor Fondacije je izjavio da mu je izuzetna čast da bude u Kraljevu i da je zahvalan na prilici da predoči evropsku politiku i napredak koji je ostvaren u EU.

„Evropa nije teorija, Evropa je život i budućnost. Da bismo taj život i budućnost učinili dostupnim, da ih oživimo, neophodno je da iskoristimo priliku i pokažemo mogućnosti i alat koje Evropa stavlja na raspolaganje da bismo dostigli taj svoj cilj. Današnji skup treba da istakne i ukaže na mogućnosti koje pruža EU, koja obezbeđuje da se krene na put u zajedničku Evropu. Zajedno ćemo urediti Evropu i iz tog razloga smo ovde“, poručio je prvi čovek Fondacije i dodao da se Srbija drži svih pravila EU i, što je još važnije, ljudskosti, što se izbeglica tiče. „Može da se čestita vašoj zemlji jer se razmišlja na koji način može ljudima da se pomogne“, rekao je Norbert Bekman-Dirkes.

            Narodna poslanica u Skupštini RS iz Kraljeva Irena Aleksić istakla je značaj ove posete za grad Kraljevo.

„Nadam se i duboko verujem da ćemo posetu zaista iskoristiti na najbolji mogući način – da približimo lokalnoj samoupravi, građanima, značaj EU, pretpristupnih fondova. Ukoliko su oni sada takvi kakvi jesu, nude takve mogućnosti kakve nude, možemo zamisliti kakve će nam mogućnosti biti nuđene kada postanemo punopravna članica EU“, rekla je Aleksićeva.

Ona je istakla da u Parlamentu postoji apsolutni konsenzus kada su evropske integracije u pitanju i to da Srbija postane punopravna članica EU.

„Kako bismo unapredili podršku građana, koja je oko 50 odsto, bitno je raditi na praktičnim stvarima. Ovakvi skupovi praktično pokazuju na koji način, kada Srbija postane članica, a i sada kao kandidat, možemo da pomognemo običnom građaninu, svom gradu. Na nama, narodnim poslanicima, i svima koji su na bilo koji način uključeni u proces evrointegracija, jeste da prenesemo građanima kakav je benefit, kako bismo imali i podršku“, rekla je narodna poslanica i članica Odbora Irena Aleksić. 

Do sada su tribine na istu temu održane u Nišu, Somboru i gradskoj opštini Čukarica u Beogradu, u okviru projekta Evropa u mom gradu, koji Odbor za evropske integracije sprovodi u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer u Beogradu.