Mapa sajta  |  RSS

Odštampaj Pošalji
Vesti
21.Oktobar 2014.
Konferencija za novinare povodom Dana oslobođenja Kraljeva u Prvom svetskom ratu

Povodom obeležavanja 22. oktobra, Dana oslobođenja Kraljeva u Prvom svetskom ratu, održana je konferencija za novinare. O značaju sećanja na ovaj značajan događaj, kao i o programu pripremljenom za prvo obeležavanje oslobođenja Kraljeva u Prvom svetskom ratu, govorili su predsednik Skupštine Sreten Jovanović i članovi Odbora za obeležavanje – predsednik Miša Milosavljević i članovi - pesnik Miloš Milišić, reditelj Miodrag Dinulović, predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“ Milan Matijević.

Kraljevo prvi put obeležava dan kada je oslobođeno u Prvom svetskom ratu, a pridružilo se i obeležavanju 100 godina od početka Velikog rata, što je deo velikog državnog projekta. Grad je mnogo pretrpeo u ovom, kao i u drugim ratovima. Do sada je Društvo za negovanje oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“ uglavnom bilo nosilac aktivnosti, a ove godine je grad organizator.

„Srbija je 1914. godine imala četiri miliona stanovnika, a u Prvom svetskom ratu je izgubila 1.180.000. Na ratištima na kojima je vojevala srpska vojska, 379.000 vojnika i oficira je ostavilo kosti. Kraljevo je 1914. godine imalo 5.000, a završetak ratnih operacija dočekalo je sa 2.000 stanovnika. To govori o velikom stradanju našeg naroda. Oktobar je mesec ponosa, otpora, bola i prkosa“, rekao je Sreten Jovanović, predsednik Skupštine grada Kraljeva.

Prema rečima Miloša Milišića, Odbor za obeležavanje ovog značajnog datuma ima za cilj ne samo organizaciju proslave i obeležavanja, već, pre svega, da se bori protiv kratkotrajnog pamćenja.

„Mi nemamo prava da zaboravljamo. Na ovaj način mi poručujemo zaboravu „zbogom“ i poručujemo onima koji će posle nas doći da ni oni neće imati pravo da zaborave one ljude koji su prolivali krv za našu i njihovu buduću slobodu. Ko god je prolio kap krvi, zaslužuje veliki pijetet, poštovanje i mi na ovaj način njima kažemo – hvala“, poručio je Milišić.

Reditelj Miodrag Dinulović najavio je Svečanu akademiju „U slavu heroja“, tj. u slavu onih koji su zadužili sve nas u Prvom, otadžbinskom, Velikom ratu.

„Grad Kraljevo, glumci Kraljevačkog pozorišta, Društvo „Jovo Kursula“, profesori Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i Orkestar 27. septembar, 50 metara iza leđa popularnog Milutina, odaće pristojnu i dostojnu pažnju i poštovanje onima koji su zaslužni za to sunce slobode koje merimo Milutinovom senkom na ovom velikom trgu. Državnu zastavu, koju će dočekati predsednik Skupštine, koji će se i obratiti na Akademiji, uneće oficir Odreda žandarmerije. Trudićemo se da to veče protekne u najdubljem pijetetu. Kostur za manifestaciju je tekst „Solunci govore“ Antonija Đurića, realna svedočenja onih koji su preživeli i ostali trajna uspomena na herojsku epopeju 1914-1918. godine“, rekao je Dinulović.

Milan Matijević, koji će biti besedničar na Akademiji, o odnosu našeg naroda prema herojima kaže:

„Naš narod pamti likove i dela ratnika sa ovog područja koji su ostavili kosti na mnogim ratištima, poštuje žrtve koje su svoje živote uzidale u temelje slobode Srbije, slobode Kraljeva. Na području Kraljeva postoji 57 spomenika i raznih spomeničkih obeležja – spomen-crkva, spomen-zvonare, spomen-česme, spomenici figuralnog oblika, spomen-ploče, krajputaši, spomenici na seoskim grobljima. Na sutrašnjem danu, pridružujemo se državnom programu i evociraćemo uspomene, pokazaćemo visok stepen poštovanja i pijeteta prema tim našim slavnim ratnicima. Svako ime urezano na spomenicima govori o herojstvu, hrabrosti, požrtvovanju da se Srbiji donese sloboda“, objasnio je Matijević.

 Na Dan oslobođenja Kraljeva u Prvom svetskom ratu, u 11.00 časova, na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine, biće položeni venci, a u 19.00 časova, u Kraljevačkom pozorištu, biće održana Svečana akademija.

 20.Oktobar 2014.
Kampanja posvećena motociklistima

U okviru svojih promotivnih aktivnosti, Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva sproveo je danas, na raskrsnici ulica Karađorđeva i Zelena Gora, kampanju pod nazivom „Koristi kacigu“. Cilj ove kampanje bio je da motociklistima ukaže na značaj nošenja kacige i time poveća njihovu bezbednost u saobraćaju. U prilog tome, članovi Saveta podelili su danas 10 kaciga za motore manje snage.

„Još jednom pokušavamo da skrenemo pažnju motociklistima da će njihov život sačuvati kvalitetna oprema, ne samo kacige, već i razni jastuci, dobre jakne itd. Ovom kampanjom hteli smo da skrenemo pažnju i ostalim vozačima da su motociklisti ipak manje uočljivi od ostalih učesnika u saobraćaju i ovom prilikom apelujemo na njih da malo više obrate pažnju na motocikliste“, rekao je Nenad Marković, predsednik užeg Saveta za bezbednost saobraćaja.   

Ovo je druga ovogodišnja akcija posvećena motociklistima. Prva je bila na Moto-skupu koji je organizovao Moto-klub „Kings“.
19.Oktobar 2014.


Smotra dečjeg folklora                                                                         18.10.2014. 

 

Sedma smotra folklora i instrumentalista pod nazivom „Srcem za svu decu“ održana je u subotu u selu Čukojevac. Svečanost je otvorio predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović, a manifestaciji je prisustvovao i gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

„Ja sam četvrtu godinu zaredom prisutan na ovoj manifestaciji. Drago mi je da ovde ima dece iz više gradova Srbije. Znam da su došli i iz Vojvodine. Prošle godine ih je bilo iz Makedonije i Hrvatske. Samo negujući kulturu, mi negujemo ono što nas čini prepoznatljivim i u svetu i kod nas“, izjavio je predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović.

„Mi ćemo svakako podržati ovu, ali i druge manifestacije, jer moramo da se vratimo tradiciji. Dobro ja da deca upravo ovde, izvođenjem ovih igara, našu tradiciju podržavaju i vraćaju se narodnim igrama“, smatra gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić.

Domaćin Smotre bilo je Kulturno-umetničko društvo Čukojevac“, koje okuplja oko 70 dece iz ovog kraja. Učestvovalo je devet društava iz cele Srbije, sa oko 250-300 članova.

 Vaterpolo savez Srbije podržava projekat zatvorenog bazena
                  

                                                                                     17.10.2014


Podršku izgradnji zatvorenog bazena u gradu Kraljevu, na zvaničnom sastanku sa predstavnicima grada Kraljeva, sa zamenikom gradonačelnika Milunom Jovanovićem i narodnim poslanikom Zoranom Bojanićem na čelu, dali su čelni ljudi Vaterpolo saveza Srbije – predsednik Milorad Krivokapić, generalni sekretar Nemanja Marjan i izvršni direktor Zoran Avramović. Sastanku su prisustvovali i direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo, pomoćnici gradonačelnika i članovi Gradskog veća grada Kraljeva. Prijemu u Gradskoj upravi prethodila je prezentacija projekta zatvorenog bazena u Direkciji.

„Vaterpolo savez Srbije daje maksimalnu podršku projektu. Ovaj region, ovaj grad, zaslužuju jedan takav objekat. Mnogo vrhunskih sportista rođeno je u Kraljevu. Ovaj region nam je dao i olimpijske pobednike u vaterpolu i svetske prvake. Izgradnja dugo čekanog zatvorenog bazena u Kraljevu mislim da je pravi projekat, da treba da ge podrže maksimalno Vaterpolo savez Srbije, Ministarstvo omladine i sporta. Treba dati podršku da građani Kraljeva imaju objekat kojim će se dičiti. Imamo puno problema sa decom koja ne znaju da plivaju i nemaju obuku plivanja. I lokalni vaterpolo klub tokom zime odlazi u druge gradove, do 70-100 km udaljene, da bi obavljao sportske obaveze. Mislim da će izgradnjom bazena svi dobiti, a najviše građani Kraljeva“, rekao je Milorad Krivokapić.

Izgradnja zatvorenog bazena veoma je značajna za grad, sve njegove građane, za omladinu, sport, rekreaciju, turizam.

„Izuzetna je čast i zadovoljstvo imati ovako eminentne goste u poseti, i to zahvaljujući narodnom poslaniku Bojaniću, koji je uspostavio konakt sa njima, a od kojih smo dobili uveravanja da će nam pomoći u realizaciji veoma važnog projekta za grad koji smo namerni da izgradimo u toku naredne godine. Naši takmičari postižu vrhunske rezultate i zaslužuju da imaju gde da treniraju i igraju. Dokazali smo kao grad da možemo da imamo tako velike investicije. Nadam se da ćemo uspeti da i ovaj projekat realizujemo“, kaže zamenik gradonačelnika Milun Jovanović.

Zatvoreni bazen bi se nalazio u nastavku nove sportske hale u Ribnici. Predračunska vrednost je oko 750 miliona dinara, a po predviđanju Direkcije, to bi bila oko 20 odsto niža cena.

„Projektna dokumentacija će uskoro biti završena i krenuće se postupno u realizaciju. Siguran sam da ćemo ispoštovati ono što budemo obećali, a sad obaćevamo da ćemo to uraditi. Bazen će biti izgrađen, pre svega zbog one mlade dece koja godinama svojim sportskim rezultatima u Kraljevu sebi obezbede ulazak u Kvalitetnu ligu Srbije, a nikada to ne dožive. I zbog jednog čoveka koji je zadužio ovaj grad i vaterpolo u Kraljevu – gospodina Daneta Lukića“, rekao je narodni poslanik Zoran Bojanić.

„Vaterpolo savez Srbije je tu da svim svojim raspoloživim kapacitetima pomogne da se izgradnja zatvorenog bazena u Kraljevu ostvari. Naročito zbog bivšeg, pokojnog, predsednika - doktora Daneta Lukića, koji je mnogo zadužio i ovaj grad i ovaj sport“, smatra generalni sekretar VSS Nemanja Marjan.   
 

16.Oktobar 2014.
EU i FAO obezbedili pšenicu za jesenju setvu poplavljenima

U Kraljevu je danas započeta isporuka pšenice i đubriva za jesenju setvu poljoprivrednim gazdinstva oštećenim u poplavama u ovom kraju. Seme i đubrivo za jesenju setvu za 131 poljoprivredno gazdinstvo u Kraljevu isporučila je Organizacija za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih nacija (FAO), koja sprovodi projekat podrške poljoprivrednicima u okviru programa pomoći Evropske unije poplavljanim područjima u Srbiji.

Pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva Vukosav Konjikušić zahvalio je svima koji su došli da preuzmu donaciju, izrazivši nadu da će do kraja sutrašnjeg dana podela biti završena. On je najavio i donaciju koncentrata, koji će biti deljen sledeće nedelje.

U okviru ovog dela programa pomoći Evropske unije, biće donirano seme pšenice i mineralno đubrivo za jesenju setvu, a pomoć će dobiti više od 4.400 malih, porodičnih domaćinstava u 24 opštine koje su imale najveće gubitke nastale tokom prolećnih poplava. Isporuka pšenice i đubriva za sve 24 opštine biće završena naredne nedelje, tako da će domaćinstva moći da na vreme završe jesenju setvu.

Svako domaćinstvo dobija po 250 kilograma pšenice i 300 kilograma mineralnog đubriva, koji se kupljeni od domaćeg proizvođača po završetku javnog tendera.

Ova pomoć predstavlja deo šireg programa za oporavak srpske poljoprivrede koji finansira Evropska unija u iznosu od osam miliona evra. Sve aktivnosti se sprovode u saradnji sa Kancelarijom za pomoć i obnovu poplavljenih područja i Ministarstvom za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Republike Srbije.

Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 30 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 24 opštine koje su najviše pogođene poplavama: Bajina Bašta, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Jagodina, Kosjerić, Koceljeva, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Ub, Čačak, Šabac i Šid. Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu  (FAO), organizacije HELP i ASB, i Danski savet za izbeglice (DRC) – u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.
 
 
 

 

16.Oktobar 2014.
Besplatno merenje sluha za Kraljevčane u audio kući „Otomedika“

Grad Kraljevo je, sa audiološkom kućom „Otomedika“ iz Kraljeva, povodom obeležavanja oktobra, meseca starih, i ove godine organizovao akciju namenjenu prvenstveno najstarijim sugrađanima. Od 1. oktobra građani su mogli besplatno da provere sluh i da dobiju besplatne otorinološke preglede koji uključuju kompletan specijalistički pregled uha, grla, nosa i snimak sluha. Predstavnici ove audio kuće od 2010. godine pomažu svojim sugrađanima.

Zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Milun Jovanović zahvalio je na pažnji i pomoći u ime svojih sugrađana – korisnika usluga.

„I u vreme zemljotresa ova ordinacija je organizovala besplatne preglede i, tada, donirala izvesnu količinu slušnih aparata. Zahvaljujući svima u ordinaciji, naši sugrađani su imali priliku da reše probleme u vezi sa sluhom. Ovo je jedna od akcija koju grad oganizuje ili podržava i nadam se da ćemo ceo mesec iskoristiti da izađemo u susret starim licima“, rekao je zamenik gradonačelnika Milun Jovanović.

O najčešćim uzrocima slabljenja sluha dr Dragan Plavšić, otorinolaringolog, kaže:

„Kod starijih je to najčešće slaba cirkulacija. Godinama slabi sve, pa i sluh, mada, neko čak i u poznim godinama ima očuvan sluh. Mnogi pacijenti beže od slušnih aparata čak i kada se sretnu sa problemom socijalne komunikacije - u društvu, na ulici, u porodici. Treba im vremena da se naviknu jer sluh postepeno slabi. Kod oštećenja nauče da čitaju sa usana, jednog sagovornika mogu da prate, ali se u gužvi „gube““.  

 „Do sada je dnevno pregledano 25-30 pacijenata, što ukazuje na veliki broj ljudi sa ovim problemom. Želeli smo da izađemo u susret starijoj populaciji, ali starosnih ograničenja za pregled nije bilo. Cilj je bio edukacija stanovništva koje ima problem sa oštećenim sluhom i rešavanje tog problema, kako bi što više građana bilo upućeno u to da problem sluha nije nikakav defekt, već nešto sa čim mogu normalno da žive i normalno se ponašaju“, izjavila je Sanja Žarevac, PR menadžer „Otomedike“.

Zbog velikog interesovanja naših sugrađana, umesto do 17. oktobra, akcija će trajati do kraja meseca.
 
 

16.Oktobar 2014.
Donacija kragujevačke kompanije „Alfa“ – Drugačija priča o sluhu

Kompanija „Alfa“ iz Kragujevca, u saradnji sa gradom Kraljevom i uz podršku kompanije GN ReSound iz Danske, čiji je generalni uvoznik i zastupnik za Srbiju, doniraće na teritoriji Srbije do 100 slušnih aparata vrednosti do sedam miliona dinara za sve koji su pretrpeli štetu u poplavi, a čiji je život dodatno otežan činjenicom da ne mogu da čuju i da normalno komuniciraju sa okolinom.

            Za grad Kraljevo opredeljeno je između 20 i 50 aparata, čija vrednost je oko 400-500 evra po aparatu, prvenstveno za građane sa poplavljenih područja, ali i za druge koji imaju problema sa sluhom.

„Ova akcija predstavlja deo drugačije priče o sluhu, deo priče koja treba da nam približi problem i malih i velikih ljudi koji se sa njim bore svakog dana. Organizatori i realizatori akcije imaju osećaj za ove ljude. Mi želimo da pomognemo u rešavanju problema, da razumemo njihov problem, jer danas se ne govori mnogo o tome. Mi želimo da im pomognemo da smanje stepen nerazumevanja i problema u svakodnevnom životu, kako u porodici, tako i u svim segmentima javnog života“, izjavila je doktorka Gordana Stojković, član Gradskog veća grada Kraljeva.

Građani, naročito oni koji imaju prednost, tj. sa poplavljenih područja, koji imaju oštećenje sluha, koji su imali ili imaju slušni aparat, mogu da se prijave za donaciju u predstavništvo kompanije „Alfa“ na telefon broj 312-721, od 9.00 do 14.00 časova, od 17. do 31. oktobra. Radi određivanja stepena oštećenja sluha i opravdanosti dobijanja aparata, građanima će besplatno biti pregledan sluh i biće, po određenim kriterijumima, određeno ko kože da dobije aparat. Potrebno je da ponesu medicinsku dokumentaciju koja ukazuje na oštećenje. 

Zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Milun Jovanović zahvalio je kompaniji „Alfa“ što se nakon poplava uključila u akciju pomoći poplavljenim područjima, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta života građana Srbije. Prema njegovim rečima, treba ohrabriti ljude da ne misle da je to što nose slušni aparat hendikep, već da na taj način pomažu sebi.
 

 

14.Oktobar 2014.
CIP pomaže u sanaciji klizišta

Generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović, sa saradnicima, posetio je danas Kraljevo i sastao se sa gradonačelnikom grada Kraljeva Tomislavom Ilićem i njegovim saradnicima. Sastanku su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Milun Jovanović, direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo Nenad Nerić, načelnik Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije i inženjersko-geološke i seizmičke poslove Gradske uprave grada Kraljeva Zdravko Maksimović, pomoćnik gradonačelnika Vukman Rakočević.

Tema sastanka bila je kako sanirati klizišta na teritoriji grada Kraljeva koja su se pojavila nakon nedavnih poplava. Osim o klizištima, bilo je reči i o dvema zgradama u Jug Bogdanovoj ulici oštećenim u zemljotresu, koje nemaju projektnu dokumentaciju za sanaciju.

Gradonačelnik je zahvalio direktoru CIP-a što je došao na poziv predstavnika grada Kraljeva.

„Predstavnici CIP-a će sagledati probleme sa klizištima na teritoriji grada Kraljeva, kojih ima 25. Nadam se da ćemo uskoro krenuti u sanaciju klizišta, kao i da ćemo, uz dogovor sa direktorom Ignjatovićem i njegovim saradnicima, uspeti da i građani u Jug Bogdanovoj dobiju projekte kako bismo i njihove zgrade mogli da saniramo“, izjavio je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

Direktor CIP-a je obećao da će poslati stručne ekipe da izvrše pregled tih zgrada, ali i klizišta.

 „Poslaću ekipe da izvršimo pregled klizišta, da vidimo šta ugrožava svako od njih. Bitno je da se objekti sačuvaju, da se reše problemi koji ugrožavaju ljude, zgrade, puteve, infrastrukturu. Nije svako klizište opasno. Ima ih u šumi, na livadi, ona će stati u neko doba, prosušiće se kada otopli. Ne treba sanirati sva klizišta, već samo ona koja ugrožavaju puteve, železnicu ili veći broj stambenih objekata i čija sanacija je ekonomski isplativa. Nekada je isplativije preseliti kuće u stabilan ravničarski deo nego sanirati klizište koje je opasno“, istakao je Milutin Ignjatović.

 13.Oktobar 2014.
Konferencija za novinare povodom obeležavanja 14. oktobra

Povodom obeležavanja 14. oktobra, Dana streljanja u Kraljevu 1941. godine, predsednik Skupštine grada Kraljeva održao je konferenciju za novinare. Konferenciji su prisustvovali i Miša Milosavljević, predsednik Odbora za obeležavanje 7. oktobra – Dana grada Kraljeva, 14. oktobra – Dana streljenja u Kraljevu 1941. godine, i 29. novembra - Dana oslobođenja Kraljeva od fašističkog okupatora, i Miloš Milišić, član Odbora i urednik lista „Zavičaj“, u izdanju Zavičajnog društva Kraljevo.

Na konferenciji je predstavljen program obeležavanja 14. oktobra.

Obeležavanje počinje Komemorativnom sednicom Skupštine grada, posvećenom tragičnim događajima oktobra 1941. godine u Kraljevu, koja je zakazana za 10.00 časova u skupštinskoj sali. Na njoj će se obratiti predsednik Skupštine Sreten Jovanović i istoričar Dragoljub Danilović.

Na Groblju streljanih, najpre će se u 11.00 časova oglasiti sirene, biće položeni venci, sveštenici Eparhije žičke služiće parastos, a obratiće se gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić. Nakon toga će scenski oratorijum „Pouke i oporuke“, po dokumentarnim svedočenjima o streljanju talaca 1941. u Kraljevu, po izboru Biljane Kostantinović i u režiji Miodraga Dinulovića, izvesti glumci Kraljevačkog pozorišta. U Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ će, od 19.00 časova, mr Dragoljub Danilović održati predavanje „Groblje streljanih 1941 – pouke prošlosti“.

Povodom najstrašnijeg zločina koji se dogodio našem gradu, predsednik Skupštine obratio se građanima podsećanjem i apelom da dođu na Groblje streljanih.

„Apelujem i na škole i prosvetne radnike da dovedu decu da prisustvuju pomenu, jer ako ne prenesemo sećanja na mlađe, onda naša misija nema smisla. Svaki ugostiteljski objekat trebalo bi da prilagodi svoj odnos prema tom danu i da se od 10.00 časova, kada počinje Komemorativna sednica, do 13.00 časova, kada se program na Groblju streljanih završava, ne čuje nikakva muzika. Molio bih javna preduzeća i ustanove i sva pravna lica da zastave stave na pola koplja. To je naša obaveza i naš odnos prema stradalima. Nekada su građani, bez poziva, kada se oglasi sirena, zastajali na ulici i čekali u miru i tišini da zvuk sirene prestane. Molim da u to vreme nema ni sportskih aktivnosti na obližnjem stadionu“, uputio je apel predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović i dodao da je ovo prva godina da 14. oktobar obeležavamo bez i jednog preživelog lagersko streljanje budući da je i poslednji svedok ovog masakra Miroslav Aranđelović nedavno preminuo.       

Kako je istakao Miloš Milišić, od 14. oktobra i Groblja streljanih nemamo značajnijeg i tragičnijeg ni datuma ni mesta. Zato je potrebno da pokažemo poštovanje prema tom datumu i mestu. Prema njegovim rečima, Groblje je ograđeno jednim delom, a završen je i deo radova na izgradnji spomen-sobe. Kao urednik lista „Zavičaj“, koji svaki oktobarski broj posveti onim danima kada je na lagerskom groblju umoreno više od 2.000 nevinih, Milišić je predstavio ovogodišnje oktobarsko izdanje, koje, između ostalog, donosi i osvrt na prošlogodišnje obeležavanje, svedočenje preživelog vatrogasca koji je kopao rake za streljanje, podsećanje na sedam decenija od savezničkog bombardovanja i stogodišnjicu Prvog svetskog rata u kome je i Kraljevo postradalo, priču o spomeniku srpskim ratnicima u Polumiru itd...

            Predsednik Odbora Miša Milosavljević još jednom je istakao da sa dužnim poštovanjem treba da se odnosimo prema mestu na kome je stradalo toliko nevinih i da svoje ponašanje prilagodimo danu i događaju koji obeležavamo.
 
 

11.Oktobar 2014.

Obilazak radova na uređenju korita Sirčanske reke                  09.Oktobar 2014.

 

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić i načelnik Štaba za vanredne situacije na teritoriji grada Kraljeva Radoica Kočović, sa saradnicima, obišli su radove na uređenju korita Sirčanske reke. Meštani Sirče su se organizovali i počeli ove radove kako bi predupredili eventualno izlivanje reke i sprečili da dođe do poplava poput onih u maju ove godine. Svako domaćinstvo je učestvovalo u prikupljanju finansijskih sredstava kako bi pročistili i prokopali tri kanala - dva po 500 metara i jedan oko dva kilometra.

Gradonačelnik Kraljeva je, prilikom obilaska radova, izjavio da će lokalna samouprava pomagati ovakve akcije.

„Apelujem na druge mesne zajednice u kojima su se desile poplave u maju da se ugledaju na meštane Sirče, koji su se samoorganizovali da ovo urade. Oni su imali i građevinske mašine, ali i druge mesne zajednice imaju mašine i treba da se samoorganizuju, a lokalna samouprava će im sigurno pomoći tako što će obezbediti gorivo. Prevashodno, građani moraju da se sami organizuju da opet ne dođe do katastrofalnih poplava“, rekao je gradonačelnik Tomislav Ilić.

Prema rečima predsednika Mesne zajednice Sirča Mladena Vasiljevića, gradonačelnik je podržao inicijativu meštana i obećao pomoć u pročišćavanju potoka koji su pravili problem i doveli do poplava. Ovom akcijom će biti urađen ogroman posao. Iskopana zemlja iz potoka iskorišćena je za pravljenje bedema, pa je kanal dubok i do 2,5 metra.

„Preko Sektora za vanredne situacije nastojimo da sa lokalnim samoupravama preduzmemo mere preventivnog delovanja na uređenju teritorije. Ovo je odčličan primer samoorganizovanja meštana jedne mesne zajednice koja je, uz pomoć lokalne samouprave, uradila deo onoga što treba urediti“, kaže načelnik Štaba za vanredne situacije Radoica Kočović.

Uredivši korito reke koja je plavivši okolno obradivo zemljište nanela velike štete, meštani su značajno smanjili mogućnost da se ponovi isto kao u maju.

.

 

10.Oktobar 2014.
Poseta predstavnica društva Kolo srpskih sestara
Predstavnice humanitarnog društva Kolo srpskih sestara, koje je prošle godine proslavilo 110 godina od osnivanja, sastale su se sa predstavnicima grada Kraljeva – gradonačelnikom Tomislavom Ilićem, njegovim zamenikom Milunom Jovanovićem i predsednikom Skupštine Sretenom Jovanovićem. Delegaciju je predvodila Mila Viktorović, predsednica Glavnog odbora Kola srpskih sestara, sa sedištem u Beogradu.

Ona je izrazila zadovoljstvo i čast što su primljene kod predstavnika grada Kraljeva, sa kojima su, između ostalog, razgovarale kako da uspostave što bolju saradnju za dobrobit građana Kraljeva. Sestre iz Beograda su posetile i svoje sestre u Kraljevu. Njihova nastojanja su da sa lokalnom samoupravom i odborom Kola u Kraljevu zajedničkim delanjem urade nešto dobro i lepo za čitavo Kraljevo.

„Kada je bio zemljotres, mi smo bile ovde i pomogle unesrećenima. Sada je bila poplava i mi ćemo i tu, preko odbora, pomoći. Zadivljene smo brzinom kojom se priteklo u pomoć postradalima. U dogovoru sa sestrama iz Kraljeva, videćemo gde bismo mogle da pomognemo, u skladu sa skromnim sredstvima kojima raspolažemo“, rekla je  Mila Viktorović.

Gradonačelnik je zahvalio Kolu srpskih sestara iz Beograda i kraljevačkom odboru što su došli u posetu, istakavši dosadašnju veoma dobru saradnju. Zahvalio je i na nesebičnoj pomoći upućenoj nakon zemljotresa, kao i posle skorašnjih poplava.

O obezbeđivanju prostorija za rad kraljevačkog odbora Kola srpskih sestara, što je bilo jedno od pitanja razmatranih na sastanku, gradonačelnik smatra da će se i za to naći rešenje kada Gradska uprava popiše ono što je imovina grada.
 
 

Čišćenje bunara u Godačici                                                10.Oktobar 2014.  

Na teritoriji grada Kraljeva, u sedam mesnih zajednica pogođenih poplavama u maju ove godine, u toku je projekat koji sprovodi međunarodna humanitarna organizacija ADRA, a tiče se obnove sistema vodosnabdevanja u prigradskim i seoskim naseljima u Kraljevu, sve u cilju pomoći u sanaciji posledica poplava. Projekat se sprovodi u Godačici, Adranima, Miločaju, Sirči, Bapskom Polju, Grdici i Obrvi. U projektu učestvuje grad Kraljevo, preko LEAP-a kao nosioca aktivnosti, JKP „Vodovod“ i Zavoda za javno zdravlje Kraljevo.

Pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva Vukosav Konjikušić i predstavnici učesnika u projektu, kao i organizacije ADRA, obišli su Godačicu, gde su očišćena tri bunara. Javno komunalno preduzeće „Vodovod“ je tehnički zaduženo za realizaciju projekta.

            Prema rečima predstavnika LEAP-a, seoski bunari i vodovodi trebalo bi da, prema akcionom planu, budu stavljeni pod nadležnost grada i stručnih službi. Rezultati ovog projekta su presek stanja koji je potreban u tom akcionom planu.

            ZZJZ uzorkovao je vodu u Godačici. Prema rečima predstavnika Zavoda, ova akcija, osim monitoringa, imala je za rezultat i jačanje svesti o vodosnabdevanju na seoskom području.

            Međunarodna humanitarna organizacija ADRA, čije sedište je u Češkoj, obezbedila je sredstva za realizaciju ovog projekta preko kompanije „Atlas kopko“. 

„Zaposleni u „Atlas kopko“ iz Češke, Bugarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Bosne, Austrije donirali su oko 19.000 evra i usmerili ih na slične projekte u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Kada je naša zemlja u pitanju, izbor je pao na Kraljevo. Opredeljenim sredstvima biće izvršeno uzorkovanje, čišćenje i hlorisanje 15 bunara i kaptaža u kraljevačkom regionu“, kaže Marija Šalinić, koordinator organizacije ADRA.

Nakon bakteriološke i fizičko-hemijske kontrole bunara biće urađena i dezinfekcija onih bunara za koje se utvrdi da je potrebno. Prema rečima stručnih službi, sadašnje stanje, odnosu na ono nakon poplava, bolje je zahvaljujući aktivnostima na crpljenju i čišćenju bunara koji služe kao izvorišta za javno vodosnabdevanje u selima. Kvalitet vode je poboljšan, ali je potrebna kontinuirana dezinfekcija hlorom i prisustvo rezervnog hlora u vodi kako bi sve odgovaralo kvalitetu koji je propisan pravilnikom.

 

08.Oktobar 2014.
Nastavak programa FAO

U Kraljevo je, kao prvi deo donacije, stiglo mineralno đubrivo namenjeno domaćinstvima čija su imanja uništena u majskim poplavama. Za sada će 131 domaćinstvo dobiti mineralno đubrivo, a uskoro će za isto toliko domaćinstava stići i semenska pšenica. Donacija je stigla kao pomoć EU poplavljenim područjima u Srbiji.

Prema rečima pomoćnika gradonačelnika Kraljeva Vukosava Konjikušića, ovo je jedna u nizu humanitarnih pomoći koje će stizati u naš grad u okviru projekta koji Evropska unija sprovodi sa lokalnim samoupravama, a odnosi se na program pomoći malim poljoprivrednim domaćinstvima. Pomoć u mineralnom đubrivu i semenskoj pšenici za jesenju setvu dobiće većina domaćinstava koja su aplicirala za donaciju. Kako navodi Konjikušić, od ukupnog broja onih koji su aplicirali za pomoć, 737 domaćinstava ima ispravnu dokumentaciju i verovatno će dobiti neku od tri vrste pomoći.

Svi proizvodi su proizvedeni u Srbiji. Raspodela donacije ide uz koordinaciju sa predsednicima mesnih zajednica i svakom domaćinstvu sa spiska namenjeno je 250 kilograma mineralnog đubriva i 200 kilograma semenske pšenice.

Kraljevo je jedan od malobrojnih gradova u Srbiji koji je obezbedio i drugu tranšu pomoći kod međunarodnog programa za hranu i poljoprivredu FAO. Ova pomoć deo je šireg programa za oporavak srpske privrede koji finansira Evropska unija, sve acije se sprovode u saradnji sa Kancelarijom za pomoć i obnovu poplavljenih područja Vlade Republike Srbije i Ministarstvom za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Republike Srbije
06.Oktobar 2014.
Povodom Kraljevdana - delegacije Zelene Gore u Kraljevu

Povodom obeležavanja Dana grada – Kraljevdana, u naš grad stigli su i gosti iz partnerskog grada Zelena Gora. U prvu posetu Kraljevu gradonačelnik Zelene Gore Januš Kubicki stigao je u pratnji svoje zamenice Violete Harežlak i saradnika iz Kabineta Filipa Černickog. Na svečanom prijemu kod zvaničnika grada Kraljeva, gradonačelnici Zelene Gore i Kraljeva, Januš Kubicki i Tomislav Ilić, potpisali su Deklaraciju o obnovi saradnje između partnerskih gradova Kraljeva i Zelene Gore, koja treba da je „garant tolerancije, slobode i mira“. Ovim dokumentom potpisnici su odlučili „da obnove i prošire postulate“ iz prethodno potpisanog dokumenta iz 2009. godine, „da održavaju prijateljske odnose i realizuju zajedničke projekte“, da „pristupe realizaciji zajedničkih obrazovnih programa, kulturnih, privrednih, koji će doprineti utvrđivanju i proširenju prijateljstva“, kako se navodi u Deklaraciji.

Gradonačelnik Kubicki zahvalio je na pozivu da poseti Kraljevo, ne krijući oduševljenje dobrodošlicom, ali i žaljenje što je tek sada naš gost.

„Kraljevo je divan grad. Do sada su mi saradnici pričali kako je divno u Kraljevu, a ja sada vidim da je stvarno tako. Želim da Zelena Gora i Kraljevo prošire saradnju. Zelena Gora je mnogo dobila od Evropske unije. Smatram da Kraljevo može da iskoristi sredstva EU. To je, između ostalog, cilj našeg boravka u Kraljevu“, rekao je Januš Kubicki čestitajući Dan grada svim Kraljevčanima.

Prema njegovim rečima, uspeh Zelene Gore je, između ostalog, i u timskom radu. Oni se bore da budu prvi grad, podupiru svoja preduzeća i, kako kaže, njihov zadatak je da se njihov grad bori za bolje sutra.

            Gradonačelnik Kraljeva zahvalio je prijateljima iz Zelene Gore koji su došli da uveličaju Dan Kraljeva. Prema njegovim rečima, potpisivanje Deklaracije omogućava obnovu saradnje i mogućnost korišćenja pretpristupnih fondova EU.

„Sva njihova pozitivna iskustva treba da primenimo ovde. Pre svega mislim na infrastrukturne projekte. Kada bi došlo do njihovog ostvarivanja, onda bi došlo i do privredne saradnje naših gradova“, smatra gradonačelnik Kraljeva.

Gosti iz Zelene Gore prisustvovaće i Svečanoj sednici Skupštine grada Kraljeva koja će biti održana 7. oktobra.

 06.Oktobar 2014.
Poseta delegacije iz ruskog grada Ivanova

„Vama i svim žiteljima grada Kraljeva čestitam predivan praznik – Dan Vašeg grada. Pokolenja Kraljevčana podarila su svoju hrabrost, umeće, ljubav svojoj otadžbini i rodnom kraju. Neka Vam ova plaketa da snage i želje da ostavite o sebi dobro sećanje za buduća pokolenja. Od sveg srca, iz sve duše, želim svakom žitelju Kraljeva dobro zdravlje, porodičnu sreću, slavna dela i nove radne pobede. Neka grad raste i cveta. Uveren sam da je pred Vama slavna budućnost“, poručio je gradonačelnik Ivanova Vjačeslav Mihailovič Sverčkov građanima Kraljeva u čestitki koju su predstavnici grada Ivanova uručili gradonačelniku Kraljeva na prijemu u našem gradu.

Dvočlanu delegaciju iz ruskog grada, koja je boravila u našem gradu povodom obeležavanja Dana grada – Kraljevdana, činili su članovi gradske odnosno regionalne Dume Ivanova, lekari Vladimir Beljajev, predsednik Komiteta za socijalnu politiku, i Igor Volkov. Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić sa saradnicima priredio je prijem za goste iz Rusije.

            Veze srpskog i ruskog prijateljstva sežu daleko u prošlost, a danas, samo u Kraljevu žive 82 ruske porodice, rečeno je na sastanku. Predstavnici partnerskih gradova razgovarali su o konkretnoj saradnji. Već postoji ideja za saradnju u oblasti tekstilne industrije, koja je veoma razvijena u Ivanovskoj oblasti, što podrazumeva dolazak ruskih proizvođača na srpsko tržište.

            Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić zahvalio je gostima na dolasku povodom velikog praznika grada i čestitkama gradonačelnika Ivanova.

On je izrazio želju da se saradnja, zvanično potpisana pre tri godine, nastavi i razvija, na zadovoljstvo i korist i Kraljeva i Ivanova.

Gosti su izrazili zahvalnost na pozivu i zadovoljstvo što su u Kraljevu.

„Osećam da će ova poseta biti još jedan korak prema zbližavanju naša dva naroda. Rusija i Srbija su vekovima prijatelji i nadam se da će tako biti i ubuduće. Želim da svim građanima Kraljeva čestitam njihov praznik, da poželim zdravlja i napretka i sve najlepše i najbolje“, poručio je Vladimir Beljajev, poslanik u oblasnoj skupštini i glavni doktor u pokrajinskoj bolnici.

 

 

 
Češka Šumarska škola

 

Predvođeni direktorom Šumarske škole Kraljevo Zoranom Nikolićem, domaćinom prilikom posete Kraljevu, predstavnici Šumarske škole iz češkog grada Krivoklata sastali su se sa gradonačelnikom grada Kraljeva Tomislavom Ilićem i njegovim saradnicima. Delegaciju Šumarske škole iz Krivoklata činili su direktor Vratislav Dolhoš i njegov zamenik Miroslav Meseček.

Saradnja šumarskih škola iz Kraljeva i Krivoklata počela je pre dve godine na šumarskoj učeničkoj olimpijadi, na kojoj su naši učenici, u konkurenciji devet zemalja, osvojili treće mesto. Saradnja je krunisana zajedničkim projektom, iz oblasti šumarstva, lovstva, u kome je naša škola partner.

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić poželeo je gostima toplu dobrodošlicu u naš grad, u kome su se, sticajem okolnosti, zatekli u vreme obeležavanja Dana grada i pozvao ih da budu gosti, u ime svoje zemlje, na svečanosti koju naš grad organizuje tim povodom. On je izrazio nadu da će se saradnja kraljevačke Šumarske škole i škole koja se nalazi u nacionalnom lovištu predsednika Republike Češke nastaviti, uz obostranu razmenu iskustava koja će primenjivati u daljem radu.

Gosti su sa zadovoljstvom prihvatili poziv da prisustvuju Svečanoj sednici Skupštine grada Kraljeva. Utisci iz Kraljeva su veoma pozitivni i, kako kažu, veoma im je drago što će moći da održavaju kontakt i ubuduće sa našom školom. Kako se sledeće godine u krivoklatskoj Šumarskoj školi održava međunarodno takmičenje, najavili su da će upititi i zvaničan poziv za učešće našoj Šumarskoj školi.

Uz pozdrave i čestitke svim Kraljevčanima povodom praznika grada, gosti su poželeli i da se saradnja dveju škola svake godine obogaćuju novim sadržajima.

 
 

03.Oktobar 2014.
Program obeležavanja dana grada Kraljeva
02.Oktobar 2014.
Sednica Skupštine grada Kraljeva

Danas je počela redovna sednica Skupštine grada Kraljeva.  Odbornici Skupštine grada Kraljeva su na početku sednici usvojili izveštaj sa predhodne sednice i prešli na usvajanje dnevnog reda današnje sednice. Odbornici su usvojili sledeća rešenja, zaključke i odluke....detaljnije.

 
30.Septembar 2014.
Gradonačelnik sa saradnicima obišao radove u gradu

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić sa saradnicima obišao je danas nekoliko lokacija na kojima gradska javna preduzeća izvode radove da bi se uverio kako radovi teku i da li se poštuju rokovi. On smatra da će radovi uskoro biti završeni i da će se saobraćaj u gradu odvijati normalno, na zadovoljstvo građana Kraljeva.  

Gradonačelnik i saradnici najpre su obišli radove u Hajduk Veljkovoj ulici, gde radnici JEP „Toplana“ Kraljevo rade na zameni postojećih instalacija i toplovoda starog trideset godina novim savremenim cevima.

„Došao sam da vidim zbog čega radovi kasne, koji su problemi, pogotovu kad su u pitanju magistralni toplovodi s obzirom na to da grejna sezona počinje sredinom oktobra. Iako su loše vremenske prilike i velike padavine usporile radove, smatram da će brzo biti završeni i da će grejna sezona početi na vreme“, rekao je gradonačelnik prilikom obilaska radova.

„Loše vreme i gotovo neprestana kiša otežali su zemljane radove. Ipak, do kraja sedmice biće završena deonica između ulica Cara Dušana i Heroja Maričića, doći će do spajanja sa postojećim toplovodom i od početka sledeće sedmice, deset dana pre početka grejne sezone, biće i ova deonica potpuno spremna za punjenje toplovoda i početak grejne sezone“, izjavio je direktor kraljevačke „Toplane“ Dragan Arsenijević.

Toplana i Direkcija za planiranje i izgradnju uložile su 12  miliona u izvođenje građevinskih i mašinskih radova, a kompletan materijal, cevi i ostalo, obezbeđen je preko KfW programa.

„Od naredne godine biće sprovedeno programsko budžetiranje. Sva javna preduzeća, pre nego što se donese budžet, treba da navedu koje će radove da izvode, šta je to predviđeno za narednu godinu, kako bi se planski radilo, a ne da istovremeno budu radovi u više ulica u gradu“, objasnio je gradonačelnik.

Nakon obilaska radova u Ulici Četvrti kraljevački bataljon na Keju, koji bi uskoro trebalo da budu završeni, gradonačelnik je obišao i radove na proširenju kapaciteta žičkih bunara za vodosnabdevanje grada u sušnom periodu vredne oko 400.000 evra.

.         

 

 

 
28.Septembar 2014.

 

 

Obeležen 27. septembar

 

Dan dobrovoljnih vatrogasaca Srbije i 81. godina od osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kraljevo obeleženi su, tradicionalno, 27. septembra polaganjem venaca kod spomen-ploče na zgradi starog vatrogasnog doma u Ulici Toplice Milana. U ime grada, venac je položio gradonačelnik Tomislav Ilić, sa pomoćnicima Vukosavom Konjikušićem i Vukmanom Rakočevićem.

Orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kraljevo „27. septembar“ bio je na čelu kolone koja je, od sadašnjeg, ulicama grada, stigla do nekadašnjeg vatrogasnog doma.

Na današnji dan, pre 73 godine, članovi orkestra Dobrovoljnog vatrogasnog društva naoružali su se i u svečanim uniformama, svirajući, izašli iz okupiranog Kraljeva naočigled nemačkih vojnika kako bi se priključili partizanskom odredu u borbi protiv nacista.

Prema rečima Dragana Jajića, višeg vatrogasnog oficira, člana Izvršnog odbora Vatrogasnog saveza Srbije, čija je baza u Zrenjaninu, u Kraljevu je centralno obeležen 27. septembar, „svetli dan vatrogasne i patriotske istorije“.

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić podsetio je na podvig hrabrih kraljevačkih vatrogasaca i ukazao na to da dobrovoljna vatrogasna društva moramo sve više negovati jer svedoci smo promene klime i toga koliko priroda može da bude surova. 

 

 

 


24.Septembar 2014.
Sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola

S obzirom na to da je nova školska godina upravo počela, gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić sastao se danas sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada Kraljeva kako bi se videlo koje probleme imaju škole i u čemu lokalna samouprava može da pomogne. Sastanku su prisustvovali i predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović, pomoćnici gradonačelnika Vukman Rakočević i Vukosav Konjikušić, član Gradskog veća Miša Milosavljević, načelnik Školske uprave Kraljeva Žarko Milosavljević, načelnik Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva Biljana Đurović i šef Kabineta gradonačelnika Katarina Dimitrijević.

Direktori su pojedinačno izložili svoje probleme, koji su se uglavnom odnosili na prokišnjavanje krovova, neadekvatne sale za fizičko vaspitanje i nerešeno vodosnabdevanje u seoskim školama. Ovakvu saradnju smatraju korisnom i dobrim načinom da se dođe do rešenja problema. Gradonačelnik je istakao dosadašnju dobru saradnju sa školama, ali i sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS.

Gradonačelnik je najavio da će, pored obilazaka lokalnih i republičkih javnih preduzeća na teritoriji grada Kraljeva i privrednika, obići i škole koje se nalaze na teritoriji grada.

„Uglavnom su zgrade škola stare. Mi smo neke i sanirali. Rešavaćemo probleme postepeno, ne možemo sve odjednom. Nadam se da ćemo u narednom periodu uspeti da saniramo probleme škola na seoskom području, naročito izdvojenih odeljenja“, rekao je gradonačelnik.

Iz budžeta grada, ove godine, bez rebalansa, izdvojeno je oko 260.000.000 dinara za osnovne škole, a oko 130.000.000 dinara za srednje škole.  

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić najavio je potpisivanje Protokola o saradnji, zakazano za to poslepodne (24.09.2014), između grada Kraljeva, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i „JUP Istraživanje i razvoj“, kojim potpisnici regulišu međusobne odnose povodom implementacije Programa modernizacije škola.

Ovaj program se finansira delom iz sredstava zajma Evropske investicione banke, a delom učešćem Republike Srbije odnosno lokalnih samouprava na područjima na kojima se projekti sprovode. Finansiraju se projekti izgradnje, rehabilitacije ili modernizacije školskih objekata osnovnog i srednjeg obrazovanja u Rebublici Srbiji.

Program će u Kraljevu biti realizovan kroz izvođenje radova na investicionom održavanju u Šumarskoj, Ekonomsko-trgovinskoj, Poljoprivredno-hemijskoj i OŠ „Dimitrije Tucović“ i izvođenje radova na dogradnji krila OŠ „Braća Vilotijević“.
 
 
 

 

24.Septembar 2014.
Akcija

Na današnjem sastanku sa predstavnicima sindikata osnovnih i srednjih škola i javnih ustanova i preduzeća iz Kraljeva zamenik načelnika Gradske uprave Jelena Bekčić Luković upoznala je prisutne sa humanitarnom akcijom „Oživi osmeh“. Želja je da se napravi manifestacija humanitarnog karaktera kakvu je jedino Beograd uspeo da realizuje. Ova ideja ima jedinu poruku, a to je da se pomogne ugroženima u poplavama. Za realizaciju ove akcije određen je  12.10.2014. godine. Sredstva prikupljena prodajom bedževa sa sloganom akcije namenjena su za 12. najugroženijih porodica. Manifestacije će biti održana na Trgu Svetog Save (kod muzeja). Program će biti namenjen deci i mladima.

 
 

22.Septembar 2014.

 

 

Kampanja „Budi uočljiv“                                                                        21.09.2014.

 

 

U okviru Evropske nedelje mobilnosti, koja podstiče lokalne samouprave da promovišu, uvedu i primene mere razvoja održivih načina transporta, Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva sproveo je kampanju pod nazivom „Budi uočljiv“.

Cilj kampanje je poboljšanje bezbednosti biciklista u noćnim uslovima.

U nedelju su, u organizovanu vožnju ulicama grada, biciklisti Kraljeva  krenuli sa Trga srpskih ratnika.
 
 

 


Sastanak sa privrednicima
                                                             19.09.2014.  

 

Gradonačelnik Tomislav Ilić sastao se sa privrednicima grada Kraljeva kako bi saslušao probleme koje imaju i, u saradnji sa gradskim službama, pokušao da pomogne u njihovom rešavanju. Sastanku su prisustvovali i predsednik Skupštine Sreten Jovanović, pomoćnici gradonačelnika Novica Gagović, Vukosav Konjikušić i Vukman Rakočević, zamenik načelnika Gradske uprave grada Kraljeva Jelena Bekčić-Luković i šef Kabineta Katarina Dimitrijević.

Privrednici su, kako kažu, na prvom ovakvom sastanku, gradonačelniku izneli trenutno činjenično stanje u gradu i smatraju da bi ovakvi sastanci mogli da doprinesu uspostavljanju bolje saradnje.

Gradonačelnik smatra da je, zajedničkim snagama, neke probleme na lokalnom nivou moguće rešiti. To se odnosi na izdavanje dozvola, komunalnih taksi, poreza na imovinu. Na rešavanje problema na nivou Republike probaće da se utiče zajedničkim snagama.

Privrednici su kao veliki problem istakli i to što u Kraljevu radi veliki broj firmi iz drugih gradova, a domaća preduzeća nemaju posla. Ističu i da Kraljevu nedostaje slobodna industrijska zona, kakvu imaju mnogi gradovi u Srbiji, a koja značajno olakšava poslovanje. Smatraju da su postojeće industrijske zone u Kraljevu male i da ih treba proširivati ili formirati nove.

„Proširenje industrijskih zona je planirano, najpre industrijske zone „Magnohrom“, ali i drugih, koje će biti komunalno opremljene. Cilj je i da se Moravskim koridorom napravi jedna velika industrijska zona gde bi našim privrednicima, i drugima koji su zainteresovani da investiraju u naš grad, bio obezbeđen prostor“, kaže gradonačelnik grada Kraljeva, i dodaje da će se gradski Savet za privredu ubuduće sastajati barem jednom mesečno.

Privrednici očekuju pomoć grada i Nacionalne službe za zapošljavanje prilikom obuke i prekvalifikacije radnika za poslove koji su im potrebni. Imaju problema sa infrastrukturom, ali, prema rečima gradonačelnika, rešavanje tih infrastrukturnih problema je u toku.
 
 
 
 

 

  

 

 

18.Septembar 2014.
Poseta amabasadora Češke i Palestine

Prilikom posete gradu Kraljevu, ambasadorka Republike Češke Njena ekselencija Ivana Hlavsova sastala se sa gradonačelnikom Tomislavom Ilićem i njegovim saradnicima. Prijemu kod gradonačelnika prisustvovao je i izvršni direktor nacionalne kancelarije Adventističke razvojne i humanitarne organizacije „Adra“ Igor Mitrović. Povod posete je uspešan završetak projekta „Unapređenje sistema podrške deci sa intelektualnim invaliditetom na teritoriji grada Kraljeva i svečano otvaranje senzorne sobe u prostorijama ŠOSO „Ivo Lola Ribar“, koja je rezultat zajedničkog rada organizacije „Adra“, grada i škole. Donator je bila Ambasada Češke Republike u Srbiji. 

„Razgovarali smo, između ostalog, i o trenutnoj situaciji u Kraljevu i regionu, o mogućnostima ekonomske saradnje. Mi ćemo sa zadovoljstvom preneti privrednicima i udruženjima u Češkoj kontakte i interesovanje ljudi ovog regiona za ekonomsku saradnju. Bilo je reči i o putu Srbije ka EU, što Češka veoma snažno podržava“, rekla je Nj. e. Ivana Hlavsova.

Gradonačelnik Kraljeva je zahvalio ambasadorki na poseti, uz želju da ova prva poseta bude samo jedna u nizu, kao i organizaciji „Adra“, koja Kraljevu već pomaže posle majskih poplava.

Nakon sastanka, ambasadorka je posetila ŠOSO „Ivo Lola Ribar“, gde je svečano otvorena senzorna soba, prvi terapijski prostor u Kraljevu koji omogućava ovakav tretman. Deca sa izraženom nedovoljnom stimulisanošću u ovoj sobi dobijaju adekvatne stimuluse, nakon čega su spremna za učenje i druge aktivnosti. Onu decu kod koje je izražena hipersenzitivnost i preterana osetljivost na neke nadražaje, adekvatno obučeni defektolozi u kontrolisanoj situaciji stimulišu na poseban način kako bi taj nivo bio smanjen.

Senzorna soba se pokazala kao značajno sredstvo u razvoju psihomotornog sistema dece koja imaju ovu vrstu problema, kaže Igor Mitrović, direktor „Adra“ Srbija, partnera u ovom projektu.

Sobu će moći da koristi 50 dece mesečno kojima je ovakav vid tretmana potreban.
 Doajen diplomatskog kora, ambasador Palestine Njegova ekselencija Mohamed Nabhan, i konzul Talal Elzik sastali su se sa gradonačelnikom grada Kraljeva Tomislavom Ilićem i njegovim saradnicima. Jedna od tema sastanka bila je i bratimljenje grada Kraljeva i palestinskog grada Hebrona. Ambasador je istakao sličnost u sudbini i mentalitetu palestinskog i srpskog naroda.
         „Mi smo u mnogo čemu slični, slično se osećamo i shvatamo jedni druge. To nas podstiče da sarađujemo, da nađemo dodirne tačke. Danas smo tu, i opet ćemo doći da vidimo mogućnosti saradnje u raznim oblastima privrede. Mi smo zainteresovani za razvijanje saradnje u oblasti turizma sa Kraljevom i okolinom, za ulaganje u razne oblike privređivanja, mesnu industriju na primer. Želimo da ojačamo veze između palestinskog i srpskog naroda, uspostavimo bratimljenje Kraljeva i Hebrona, koje će imati jako pozitivan odjek na obe strane“, rekao je ambasador Palestine.
         Grad Hebron nalazi se tridesetak kilometara od Jerusalima. Poznat je po vinovoj lozi, povrću, grnčarskim i staklarskim radnjama i starim bazarima. U njemu se nalazi Univerzitet Hebron i Palestinski politehnički univerzitet. Drugi je najsvetiji grad za sve tri religije.

         „Nadam se da će na jednoj od narednih sednica Skupštine predlog o bratimljenju, koji mi podržavamo, biti na dnevnom redu. Razgovarali smo i o konkretnim potezima šta bi to i kako moglo da se uradi na pospešivanju razvoja kraljevačke privrede, ali i turističkih potencijala. Nadam se da ćemo se uskoro vrlo brzo sresti, i to u društvu palestinskih i srpskih privrednika, i početi konkretnu saradnju koja bi značila i upošljavanje privrede grada Kraljeva“, izjavio je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.
            
Kako je objasnio ambasador Palestine, oni nastoje da u Srbiju dovedu investitore iz nekih bogatih arapskih zemalja koje obiluju naftom, a palestinski investitori su zainteresovani za ulaganje u oblasti farmaceutske i prerađivačke industrije. 

 

17.Septembar 2014.


Proboj Solunskog fronta                                                            15.09.2014.

 

 

Parastosom i polaganjem venaca na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine na centralnom kraljevačkom trgu obeležen je Dan proboja Solunskog fronta. U ime grada, venac su položili gradonačelnik Tomislav Ilić, njegov zamenik Milun Jovanović i pomoćnik Vukosav Konjikušić, zatim predstavnici Vojske i Policije, Udruženja učesnika ratova od 1991. do 1999. godine i Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“, koje je, u saradnji sa gradom i Srpskom pravoslavnom crkvom, bilo i organizator.
         „Ove godine obeležava se sto godina od početka Prvog svetskog rata. Mi danas ovde obeležavamo početak kraja tog rata, 96 godina od proboja Solunskog fronta. Srpska vojska je dala veliki doprinos, a i građani Kraljeva dali su živote u oslobađanju Srbije. Nadam se da će se ova tradicija sećanja i obeležavanja današnjeg dana preneti i na buduće generacije“, rekao je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

           Prema rečima predsednika Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Milana Matijevića, Srbija je dala veliki broj žratava
, oko 1.200.000 stanovnika.

       „Iz Kraljeva, tadašnjeg Sreza žičkog, bilo je 5.800 boraca koji su učestvovali u proboju Solunskog fronta, prošli golgotu. Mi, mlađe generacije, ne možemo to da zaboravimo i zbog toga njima odajemo poštu. I naš narod odaje poštu svim žrtvama Prvog svetskog rata, pa se tako na teritoriji Kraljeva nalazi više od 57 spomenika i spomen-obeležja koji podsećaju na junake koji su živote dali za oslobođenje Srbije“, kaže Matijević.
Proboj Solunskog fronta počeo je 14. septembra 1918. godine, kada su vojnici Prve šumadijske i Druge srpske divizije za kratko vreme porazili bugarsku, asutrougarsku i nemačku vojsku. Kraljevo je oslobođeno 22. oktobra.
 

 

 

 

Pasuljada u Kraljevu                                                            15.09.2014.

                  

 

           

15.09.2014 PASULJADA from zoran ljubojevic on Vimeo.

13.Septembar 2014.
Delegacija Izraela u poseti Kraljevu

Delegaciju Ministarstva unutrašnjih poslova Izraela koja je boravila u Srbiji, prilikom posete našem gradu, ugostio je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, sa saradnicima. Prijemu su prisustvovali zamenica ministra unutrašnjih poslova Izraela Faina Kiršenbaum sa svojim suprugom, savetnik za medije i politički savetnik zamenice ministra.

„Poseta Srbiji i Kraljevu predstavlja veliko zadovoljstvo za nas. U ime izraelskog naroda, mi izražavamo veliku zahvalnost građanima i Vladi Srbije posebno za postojan i principijelan stav tokom vojne operacije izraelskih snaga „Zaštitna ivica“. Namera je da se tokom posete Srbiji pozabavim i onim domenima koji su u ingerenciji Ministarstva, među kojima je i municipalna saradnja i sve ono što je vezano za populaciono-imigracionu politiku“, izjavila je zamenica ministra unutrašnjih poslova Izraela Faina Kiršenbaum. „S obzirom na to da Kraljevo ima grad pobratim u Izraelu, grad Lod, ovo je svakako prilika da zajednički sagledamo potencijale daljeg razvoja i unapređenja odnosa dva grada, imajući u vidu da je u mojoj pratnji i načelnik Uprave za populacije i migracije“, poručila je zamenica ministra.

Delegaciju Izraela je pre dolaska u Kraljevo primio i ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, sa kojim je zamenica ministra razgovarala o pitanjim bilateralne, privredne i investicione saradnje u oblasti poljoprivrede, turizma, nauke i obrazovanja.

Gradonačelnik je pozvao goste iz Izraela da se ne zaustave na prvoj poseti, već da ponovnim dolaskom doprinesu da se saradnja bratskih gradova ponovo uspostavi i proširi.

„Poseta je prilika da sagledamo svoje privredne odnosno turističke potencijale i da se saradnja između, najpre, Kraljeva i Loda, ponovo uspostavi i proširi. Nadam se da ćemo se opet videti u Kraljevu. Poziv je otvoren i za Vas i za Vaše zaamenike“, rekao je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić.

Zamenica ministra unutrašnjih poslova Izraela obećala je da će pomoći u obnavljanju prijateljskih veza Kraljeva i Loda, koji su Povelju o bratimljenju potpisali još 1990. godine.
 
 

 


Prvenstvo centralne Srbije u šahu                          13.Septembar 2014.

 

 

 

Grad Kraljevo domaćin je Prvenstva centralne Srbije u šahu, koje je počelo 13. i traje do 21. septembra, a biće održano u hotelu „Turist“. Turnir je, u svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva, otvorio gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, koji je svim učesnicima poželeo dobru igru, a gostima sa strane prijatan boravak u našem gradu.

Prema rečima direktora turnira Srđana Spasojevića, šah u centralnoj Srbiji najjači je u zemlji. Ovo prvenstvo prilika je za kraljevački Šahovski klub Sloga da se vrati u Prvu ligu. Kako je izjavio gradonačelnik, Kraljevo će pomoći Šahovskom klubu Sloga, a želja svih Kraljevčana je da se izbori za povratak u Prvu ligu.
 
 

 

 

12.Septembar 2014.
Sedišta za bebe

Savet za bezbednost saobraćaja na teritoriji grada Kraljeva, prvi u Srbiji, počeo je akciju podele sedišta za automobile za novorođene Kraljevčane. Za nabavku prvih 200 sedišta, iz Fonda za bezbednost saobraćaja, obezbeđeno je milion dinara. Cilj ove akcije je da deca od prve vožnje koriste sedišta, kao i da se svest i dece i roditelja o važnosti prevoza u sedištima i bezbednosti saobraćaja podigne na viši nivo. Sve je to u skladu sa novim Zakonom o saobraćaju koji, između ostalog, predviđa da je za decu do tri godine obavezno sedište, ili korpa za prevoz, kako se ne bi povredilo.

Roditelji novorođenih beba prijatno su iznenađeni poklonom.

Prema rečima predsednika užeg sastava Saveta Nenada Markovića, člana Gradskog veća grada Kraljeva zaduženog za oblast saobraćaja, doneta je odluka da svako dete koje bude upisano u matičnu knjigu rođenih dobije sedište.

Kako je istakao gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, akcija će uskoro biti nastavljena, a i naredne godine Savet će deliti sedišta svojim najmlađim sugrađanima.

Sedišta su nabavljena po ceni od 3.900 dinara i ispunjavaju sve standarde koji su propisani.
 
 
 

11.Septembar 2014.
Prijem glumaca

 

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, sa svojim saradnicima, primio je danas režisera i glumca Radoslava Milenkovića i glumca Miloša Samolova, u pratnji direktora Kraljevačkog pozorišta Miodraga Dinulovića. Oni trenutno u našem pozorištu pripremaju predstavu „Kokoška“, po tekstu ruskog pisca Nikolaja Koljade.

Samolov je zahvalio na gostoprimstvu gradu i Pozorištu, ali i kolegi Milenkoviću koji ga je pozvao da igra u ovoj predstavi koju režira.

„U Kraljevu se osećamo kao kod kuće. U nekim trenucima čak i bolje“, izjavio je Miloš Samolov.

Gradonačelnik je glumcima poželeo dobrodošlicu u naš grad i dobru i uspešnu saradnju sa Kraljevačkim pozorištem, kao i da se više viđamo.

Režiser Radoslav-Rale Milenković ističe da će predstava „Kokoška“, čija se premijera očekuje do sredine oktobra, biti zabavna i važna za kraljevačku publiku.

„Ovaj komad je priča o tome kako je u životu istina samo kad je sve zajedno – i banalno, i trivijalno, i uzvišeno, i rutinsko, i patnja, i radost, sve to zajedno je zapravo nešto što je život. A život je remek-delo. Život je savršen, i mi tako nesavršeni, tragajući po tom remek-delu, učimo nešto o sebi, o svetu, i pokušavamo da budemo bolji“, kaže Milenković.

On se, kako kaže, treći put nalazi u kabinetu jednog gradonačelnika. Za njega je to gest koji pokazuje da je Kraljevo grad koji podržava i neguje svoje pozorište.

Radoslav Milenković je diplomirani glumac i pozorišni i radio režiser. Odigrao je brojne pozorišne uloge, glumio u TV dramama i domaćim filmovima, režirao pozorišne predstave i van granica Srbije.

Miloš Samolov je već deset godina zaposlen u beogradskom pozorištu „Duško Radović“. Publici je poznat po ulozi Radmila u filmu „Parada“. 

 


 

Počela podela pomoći od FAO                                                                     09.Septembar 2014.

 

U okviru programa podrške EU za poplavljena područja u Srbiji, Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO, u partnerstvu sa Kancelarijom za pomoć i obnovu poplavljenih područja i Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, kroz sredstva obezbeđena iz Centralnih fondova UN za vanredne situacije i FAO interna sredstva, pomaže našim sugrađanima koji su pretrpeli štetu u majskim poplavama.

Tako je danas, u magacinu „Autotransporta“, počela isporuka pomoći poljoprivrednicima u vidu stočne hrane za krave muzare, po 320 kilograma za 87 porodica.

Donator je u prvom krugu sam odabrao mesne zajednice za korisnike ove pomoći, i to 14 sela.Takođe, sam je odabrao proizvođača stočne hrane „Gebi“.

Uskoro se očekuje i drugi krug pomoći.

„Za sada imamo odličnu saradnju sa FAO, kada je prva raspodela pomoći za 87 porodica u pitanju. Nadam se da ćemo i u drugom krugu dobiti pomoć od FAO. I sa predsednicima mesnih zajednica sa kojima smo bili u kontaktu prilikom odabira najugroženijih porodica imali smo dobru saradnju“, izjavio je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić.
 
 


 

Počela podela iz donacije Fondacije „Dragica Nikolić“ 

                                                                                                                                                09.Septembar 2014.

Podela građevinskog materijala koji je u poplavama ugroženom stanovništvu Kraljeva donirala Fondacija „Dragica Nikolić“ počela je 9. septembra. Raspodela pomoći organizovana je po azbučnom redu na osnovu spiskova koje su usaglasili predsednici mesnih zajednica i Gradska uprava grada Kraljeva. Građevinski materijal, dopreman u magacin „Autotransporta“, danas je dobilo prvih 20 porodica iz naselja Adrani.

„Na osnovu komisijski utvrđene štete, pomoć se deli po specifikaciji, što je, otprilike, isto za sve porodice“, rekao je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić.

Predsednik Okružnog odbora SNS Nebojša Simović, nakon posete predsednice Fondacije „Dragica Nikolić“ i izjave da će podela pomoći započeti ovog utorka, zauzeo se za to da pomoć upravo danas i počne.

Građani su danas dobili cement, glet masu, lepak i mrežicu, boje, zidne i podne pločice, unutrašnja i spoljašnja vrata. Ova pomoć im znači da saniraju štetu kako bi se što pre vratili normalnom životu. Kako kažu, neophodan im je materijal za podove. Dva šlepera ovog materijala očekuje se da će stići do petka i biće naknadno podeljen.

Po 20 vlasnika poplavljenih domaćinstava svakodnevno će dobijati pomoć u građevinskom materijalu, a o tome kada treba da preuzmu donaciju telefonskim putem obaveštavaće ih službenici Gradske uprave.

  

Obnovljeni domovi kulture u Miločaju                      03.septembar 2014. godine

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, sa pomoćnicima Vukmanom Rakočevićem i Vukosavom Konjikušićem, predsednikom Skupštine Sretenom Jovanovićem i drugim saradnicima, obišao je radove na rekonstrukciji domova kulture u selu Miločaj. Ove godine grad Kraljevo je opredelio sredstva za delimičnu sanaciju i Gornjeg i Donjeg doma kulture.   

   „Lokalna samouprava jeste tu da sanira ne samo ove, već sve domove gde je u mogućnosti, tj. gde je planom i programom predviđeno da dođe do sanacije, kako u ovoj tako i u narednoj budžetskoj godini“, izjavio je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić. Prema njegovim rečima, uložena su sredstva u domove u Lascu, Čukojevcu, Pečenogu, u Ravanici je napravljen, a u Sibnici bi trebalo da bude napravljen nov dom. „Videćemo da se i u narednom budžetu opredele sredstva za ovu namenu“, rekao je gradonačelnik.
      U Donjem domu kulture u Miločaju saniran je krov, a u Gornjem pod. Ovo je prvo ulaganje grada u miločajske domove kulture. Meštani su zadovoljni i zahvalni. Prema rečima predsednika MZ Miločaj Željka Rakovića, nadaju se da će moći da izdaju prostor Donjeg doma nekoj firmi i da će biti otvoren pogon u kome bi se zaposlili meštani. Gornji dom se prevashodno koristi za kulturne manifestacije.

Za sanaciju oba doma izdvojeno je dva miliona dinara, a radove je izvela kraljevačka građevinska firma „Ving“.
 
 


 

Pomoć Organizacije FAO poplavljenim          02.septembar 2014. godine

 

U okviru programa Pomoć Evropske unije za poljoprivredna područja u Srbiji, Organizacija za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih nacija (FAO) finansira kroz programe paketa mala poljoprivredna gazdinstva koja su pretrpela velike štete u majskim poplavama.

Žitelji Kraljeva su među prvim korisnicima pomoći u stočnoj hrani, koja predstavlja deo šireg programa za oporavak srpske poljoprivrede koji finansiraju Evropska unija, Vlada Belgije, Fond UN za pomoć u vanrednim situacijama i Organizacija za poljoprivredu i hranu FAO. Sve akivnosti se sprovode u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, Kancelarijom za pomoć i obnovu poplavljenih područja i lokalnim samoupravama. Liste domaćinstava su usaglašene sa predsednicima mesnih zajednica i kriterijumima FAO.

FAO koordinator za vanredne situacije Radžendra Arjal izrazio je zadovoljstvo što imaju priliku da uruče ovu pomoć domaćinstvima pogođenim poplavama, i to zahvaljujući dobroj saradnji sa Vladom Republike Srbije i partnerima na terenu.

U ovoj raspodeli pomoći, 87 oštećenih domaćinstava sa teritorije Kraljeva dobiće po 320 kilograma stočne hrane, kupljene od domaćeg proizvođača, po završetku javnog tendera.

Ovu pomoć, koncentrat za krave muzare, dobijaju oni koji su direktno bili oštećeni i mladi bračni parovi koji se bave stočarstvom“, izjavio je Vukosav Konjikušić, pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva. Prema njegovim rečima, pomoć je najviše otišla u sela sa područja Kraljeva koja se nalaze u priobalju Zapadne Morave. Plan je da sva poljoprivredna gazdinstva iz Kraljeva koja su pretrpela štetu od poplava dobiju neku vrstu pomoći.

Poljoprivrednici su, pored ovoga, imali mogućnost da se opredele i za preostale pakete pomoći, za koje je konkurs završen 1. septembra. Prema rečima predsednika Fonda za razvoj poljoprivrede grada Kraljeva Dragana Čorbića, obrada zahteva je u toku. U ovom drugom krugu pomoć se odnosi na razne oblasti, a poljoprivrednici su imali mogućnost da zaokruže tri od 23 varijante u kojima im je pomoć najpotrebnija.

I krovni projekat, čija se finalizacija očekuje na proleće, za one koji ne uspeju ništa da dobiju u ova dva kruga, naravno ukoliko ispune kriterijume, najverovatnije će se odnositi na mlade bračne parove koji žele da se bave poljoprivredom, a kojima će pomoć biti u vidu plastenika, priključnih mašina i slično.     
  
 

 


 

 


  Početak školske godine                                                         01.Septembar 2014. godine

 

Svečanom prijemu prvaka u isturenom odeljenju u Ratini Osnovne škole „Dositej Obradović“ Vrba, 1. septembra prisustvovao je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić. On je svim učenicima poželeo uspeh u školovanju i da postanu uzorni i vredni građani Srbije. 

„Najpre bih svim prvacima i njihovim roditeljima čestitao polazak u školu. Lokalna samouprava brinuće o školama, o materijalnim troškovima, i  omogućiće što bolje funkcionisanje škola i što bolje uslove. Nadam se da ćemo u narednoj školskoj godini uspešno sarađivati i da će uslovi biti mnogo bolji“, izjavio je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić.  
 
 

Vozilo Domu zdravlja                                                   29.Avgust 2014. godine

 

 

Sanitetsko vozilo marke „fiat dukato“, vredno pet miliona dinara, kraljevačkom Domu zdravlja donirala je danas lokalna samouprava. Predajući ključeve vozila, gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić istakao je dobru saradnju grada i Doma zdravlja, kao posebnog pravnog subjekta, koji će se ubuduće većim delom finansirati iz budžeta grada, a delom iz sopstvenih prihoda. Od 45 miliona dinara, koliko je ove godine izdvojeno iz gradskog budžeta, nabavljeno je ovo vozilo.

„Ovo je dobar primer saradnje lokalne samouprave sa novoformiranim Domom zdravlja u Kraljevu. Nadamo se da ćemo tako i nastaviti, bilo da se radi o poboljšanju voznog parka, bilo o materijalnim sredstvima koja su potrebna za održavanja objekata“, izjavio je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

Prema rečima dr Ljubomira Stefanovića, v.d. direktora Doma zdravlja Kraljevo, kvalitetna i savremena vozila neophodna su za rad Službe hitne pomoći, koja je zadužena za zbrinjavanje i pomoć ugroženima u datom trenutku, ali i za transport do određenih ustanova. Kako je istakao, ovo je vrlo kvalitetno savremeno vozilo sa kompletnom opremom za reanimaciju.

Za mesec-dva, rečeno je danas prilikom primopredaje vozila, doći će do definitivnog gašenja ZC „Studenica“ kao pravnog lica, pa će postojati Opšta bolnica Kraljevo i Dom zdravlja, kao posebna pravna lica. I vozni park će biti podeljen sa posebnim ingerencijama.

Dr Zoran Mrvić, v.d. direktora Opšte bolnice u osnivanju, pohvalio je inicijativu lokalne samouprave za obnavljanje voznog parka, dodavši da će rad biti nastavljen istim tempom i da procesom odvajanja neće biti umanjeno pružanje zdravstvenih usluga pacijentima.
 
 
 

 


 

  Višeboj u Tavniku                                                                   28.Avgust 2014.

 

         

TV PRILOZI from zoran ljubojevic on Vimeo.

27.Avgust 2014.
VOLONTERSKA AKCIJA SAVETA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Savet za bezbednost grada Kraljeva i ove godine sprovodi kampanju koja ima za cilj poboljšanje bezbednosti saobraćaja u zonama škola. Uoči početka nove školske godine, članovi Saveta odlučili su da sami ofarbaju 80 metara zaštitne ograde ispred OŠ „Živan Maričić“ u Žiči, koliko je ostalo nezavršeno nakon uređenja zone škole u Žiči pred početak prošle školske godine.

„Ponuda koju smo dobili od ovlašćenog izvođača je visoka – 180.000 dinara, pa smo se dogovorili i da uštedimo novac i da organizujemo jednu korisnu akciju, kaže predsednik užeg saziva Saveta Nenad Marković, član Gradskog veća grada Kraljeva.

Savet za bezbednost saobraćaja je u prošloj i ovoj godini realizovao više projekata obeležavanja zona škola. Na taj način znatno je poboljšana bezbednost dece u saobraćaju. Ove godine ralizuju se projekti za Šumarsku kao i osnovne škole „Sveti Sava“ i „Vuk Karadžić“ u Ribnici. Raspisana je i javna nabavka za nove projekte za škole u Vrbi, Konarevu, Poljoprivrednu školu i OŠ „Braća Vilotijević“.

Sredinom septembra učenicima prvog razreda kraljevačkih osnovnih škola podelićemo 1.200 „Pažljivka i nastaviti niz kampanja kojima utičemo na veću bezbednost najmlađih učesnika u saobraćaju, kaže Marković.
 
  

25.Avgust 2014.
Donacija iz Fondacije „Dragica Nikolić“

Prvi deo pomoći za poplavljeno stanovništvo grada Kraljeva iz Fondacije „Dragica Nikolić“, dva šlepera pločica domaće proizvodnje - iz Kanjiže, stigao je u ponedeljak veče u magacin „Autotransporta“. Prema rečima gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića, i narednih dana stizaće donacije iz Fondacije sa materijalom dovoljnim za saniranje 180 kuća, a očekuje se da stigne pomoć i za preostala domaćinstva stradala u poplavama.

„Mislim da ćemo vrlo brzo početi sa podelom materijala i nadam se da će sve porodice koje su poplavljene pre zime biti smeštene u svoje domove“, izjavio je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić.

Nebojša Simović, poverenik GO SNS u Kraljevu, podsetio je na to da je, nakon majskih poplava, kada je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom posetio Kraljevo, Fondacija „Dragica Nikolić“ preuzela obavezu da postradalom stanovništvu Grdice podeli pomoć u građevinskom materijalu.

„Nadam se da će u narednih 15-20 dana građanima biti podeljen materijal potreban da se pre zime usele u kuće. Ovo je količina za 180 porodica, ali to nije konačna cifra i za sve koji su imali štete od poplava biće obezbeđen materijal kojim će sanirati posledice“, izjavio je Simović, zamolivši građane za malo strpljenja.   

„Grad Kraljevo, kao lokalna samouprava, prvi se u Srbiji pokrenuo, nakon aprilskih i majskih poplava, i spremno dočekao sve nedaće. I ova današnja isporuka govori da se u Kraljevu radi i da grad funkcioniše. Sigurno ćemo uraditi sve što je zacrtano, uz pomoć Fondacije „Dragica Nikolić“ i uz pomoć Kancelarije Vlade RS za drugi deo potreba naših sugrađana koji su bili pogođeni ovom elementarnom nepogodom. Grad Kraljevo je doneo skupštinsku odluku da svim ugroženim domaćinstvima podeli po 120.000 dinara kao prvu pomoć, i veliki broj domaćinstava je već dobio novac“, izjavio je narodni poslanik Zoran Bojanić.

U utorak su kao donacija Fondacije za poplavljena kraljevačka domaćinstva stigla i ulazna vrata, cement i lepak za pločice i stiropor, a narednih dana se očekuju i podne obloge i materijal za sanaciju fasada.


25.Avgust 2014.
Akcijaši nastavili sa akcijama

Učesnici ORA „Kraljevo 2014“, i nakon završene akcije, okupili su se kako bi očistili nove lokacije. Ove subote uređivali su prostor oko zdravstvene stanice u Čibukovcu.

Prema rečima Marka Matića, komandanta brigade, budući da akcijaši nisu mogli da stignu da očiste sve planirane lokacije tokom ORA, Kraljevčani koji su učestvovali u akciji rešili su da to dovrše. Tako se na prvom mestu našlo dvorište ambulante u Čibukovcu.

Ove mlade ljude posetio je na terenu predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović, koji je istakao da su mladi, koji su nakon poplava samoinicijativno počeli da pomažu meštanima Grdice, podsetili i starije generacije kako su se nekad organizovale omladinske radne akcije. On im je zahvalio na svemu što čine, stvarajući dobar primer koji bi i drugi u svojim sredinama trebalo da slede.

Kako ističu akcijaši, oni će nastaviti da se do kraja godine, vikendom, okupljaju i zajednički uređuju lokacije koje su planirali, a najavljuju i novu radnu akciju za narednu godinu.

 


19.Avgust 2014.
Otvoren Memorijalni sportski centar Adrani
18.Avgust 2014.
Kraljevčanin prof.dr na Kolumbija univezitetu

Profesora doktora Predraga Jelenkovića, redovnog profesora elektrotehnike na Kolumbija univerzitetu u Njujorku, primili su danas gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, zamenik gradonačelnika Milun Jovanović, pomoćnici gradonačelnika i članovi Gradskog veća.

Predrag Jelenković rođen je u Kraljevu, gde je završio Gimnaziju, matematički smer. Prema njegovim rečima, tu je stekao znanje kakvo teško da se može dobiti igde u svetu.

„Ne mogu dovoljno da istaknem kakvo blago imaju Kraljevčani, jer deca koja završe tu, bukvalno su preodređena da budu vrhunski stručnjaci bilo šta da izaberu da rade“, izjavio je Predrag Jelenković.

Naš sugrađanin diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a doktorirao na univerzitetu čiji je jedan od osnivača bio Mihajlo Pupin - Kolumbija univerzitetu, gde je nastavio istraživački rad u Belovim laboratorijama. Ipak, kako kaže, i dalje je Kraljevčanin, budući da je za dvadesetak godina u Americi u rodni grad dolazio četrdesetak puta, a leti radije dođe u Kraljevo nego da letuje na Havajima ili Azurnoj obali.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić izrazio je zadovoljstvo što je u ime grada imao čast da primi jednog tako uglednog naučnika, koji je svoje znanje pokazao ne samo u Srbiji, već i u svetu.

„Nadam se da će se kontakt i saradnja sa profesorom Jelenkovićem nastaviti, ali i sa drugima koji su pokazali veliki uspeh na predavanjima i univerzitetima, ali i privatnom biznisu. To je veoma značajno za grad Kraljevo. Nadam se da ćemo vrlo brzo imati sastanak i sa tim uglednim sugrađanima“, rekao je gradonačelnik.

Profesor doktor Predrag Jelenković objavio je više od 120 naučnih radova. Među nagradama čiji je dobitnik nalaze se i nagrada predsednika SAD za rana dostignuća u naučnoj karijeri, nagrada za najbolju doktorsku tezu na elektrotehnici na Kolumbija univerzitetu, IBM i Google nagrade za profesore, kao i šest nagrada za najbolji naučni rad. Trenutno se bavi istraživanjima iz oblasti računarskih mreža, bežične telefonije, primenjene matematike i bioloških sistema.       

Na prijem kod predstavnika grada Kraljeva Jelenković je došao sa sestrom Milenom, kao i Srećkom Bojanićim, direktorom glavne filijale „Dunav osiguranja“ Kraljevo, u kojoj je njegov otac proveo radni vek, i profesorom matematike Miloradom Senićem, bivšim razrednim starešinom.


 
 
 
 

 

18.Avgust 2014.
Otvaranje Žičkog duhovnog sabora "Preobražanje 2014"