Mapa sajta  |  RSS

Odštampaj Pošalji
Vesti
25.Novembar 2014.
KZN povodom 29. novembra

Povodom obeležavanja 29. novembra – Dana oslobođenja Kraljeva u Drugom svetskom ratu, predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović i članovi Odbora za obeležavanje 29. novembra održali su danas konferenciju za novinare. Oni su predstavili ovogodišnji program obeležavanja 70. godišnjice oslobođenja našeg grada i pobede nad fašizmom.

Kako je najavljeno, centralni skup će biti organizovan kod Spomenika oslobodiocima Kraljeva u parku Pljakin šanac. Program obeležavanja sedamdesetogodišnjice pobede nad fašizmom počinje u 11.00 časova polaganjem venaca. Nakon toga predviđeno je obraćanje predstavnika grada, a zatim i umetnički program, u kojem će učestvovati glumci Kraljevačkog pozorišta i hor „Crvčanin“.

Predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović je pozvao građane Kraljeva, potomke, da se priključe obeležavanju ovog za grad važnog događaja.

„Budući da je grad od 12.000 izgubio više od 2.000 svojih sugrađana, nije bilo kuće kojoj neko nije stradao. Kraljevo je tada bio grad barjaka. Mi koji smo potomci tih stradalih i koji živimo na ovim prostorima imamo obavezu da se taj dan nikada ne zaboravi. Cilj je da, evocirajući uspomene, sećajući se, odamo zahvalnost svima onima koji su ovom gradu doneli slobodu“, poručio je predsednik Skupštine.

Prema rečima Miloša Milišića, člana Odbora za obeležavanje 29. novembra, ovo je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji našeg grada.

„Izražavam veliko zadovoljstvo što su članovi Odbora vodili računa o ovom prazniku. Vodili smo računa da ovo obeležavanje nema nikakav ideološki predznak, držali smo se istorijskih fakata koji su neumoljivi - grad Kraljevo su oslobodile partizanske jedinice i jedinice sovjetske Crvene armije. Izražavam veliko zadovoljstvo radom Odbora. Nas diči jedinstvo u nameri da važne datume ovog grada obeležimo na dostojan način“, rekao je Milišić.

            I predsednik Odbora Miša Milosavljević, član Gradskog veća zadužen za kulturu, izrazio je veliko zadovoljstvo trudom i radom Odbora.

            „Mi smo ove godine učinili veliki iskorak u odnosu na prethodne godine. Obeleženi su 7. oktobar - Kraljevdan, 14. oktobar na Groblju streljanih, 22. oktobar – Dan oslobođenja Kraljeva u Prvom svetskom ratu. Sada obeležavamo i Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Zahvaljujem pre svega građanima koji su u svim ovim manifestacijama masivno učestvovali. Nadam se da će Odbor nastaviti da uspešno realizuje svoje zadatke“, izjavio je predsednik Odbora Miša Milosavljević.

 

 

 

 

 

21.Novembar 2014.
Najava izbora u mesnim zajednicama

Povodom izbora za savete mesnih zajednica, koji su zakazani za nedelju, 23. novembar 2014. godine, a koje je raspisao predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović, održana je konferencija za novinare.

Predsednik Skupštine je građanima Kraljeva poručio da tog dana zaborave svoju partijsku pripadnost i da biraju svoje komšije za koje smatraju da će najbolje odgovoriti pozivu za savete mesnih zajednica.

„Očekujem da će građani ovom prilikom izabrati one u koje imaju najviše poverenja, da će izabrati one za koje smatraju da će moći da im pomognu kada su u nevolji. Mi očekujemo da će izbori proteći u najboljem redu“, izjavio je predsednik Skupštine Sreten Jovanović.

Od 68 mesnih zajednica, izbori će se u 10 održati tajnim glasanjem, od 8.00 do 17.00 časova, a u ostalima neposrednim biranjem na samim zborovima, koji su zakazani za 12.00 časova.

„Očekujem da građani izađu masovno. U većini mesnih zajednica potrebno je da 10 odsto upisanih birača izađe na glasanje da bi izbori bili legitimni. Ukoliko je izlaznost manja od 10 odsto, odlaže se trideset minuta odnosno sedam dana, u zavisnosti od mesne zajednice. Apelujem na građane da izađu na izbore kako bismo ih sproveli na najbolji mogući način“, poručio je Sreten Jovanović.

I gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić je pozvao sugrađane da masovno izađu na izbore i da podrže one koji su najbolji među njima. Podržavanjem tih kandidata biće bolje mesnim zajednicama, smatra gradonačelnik, i izražava nadu se da će ovi izbori, koji se održavaju posle sedam godina, biti uspešno održani.

Na osnovu izveštaja Izborne komisije, predsednik Skupštine je doneo odluku da se izbori odlažu u MZ Bresnik i Godačica zbog nedostataka u statutima tih mesnih zajednica. Datum održavanja biće naknadno objavljen.

Savet za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva je u lokalnom akcionom planu planirao povećanje broja žena u savetima mesnih zajednica.

„Stoga smo se uključili u kampanju za izbore za savete mesnih zajednica kako bi što više žena bilo zastupljeno u tim savetima. To je ona najniža instanca na kojoj bi žene trebalo da učestvuju. U ranijem periodu jako mali broj žena je bio u savetima mesnih zajednica. Mislimo da žene mogu da promene izglede mesnih zajednica i odlukama doprinesu mnogo više. Obišli smo Miločaj, Samaila i Ušće. U Samailima se izbori sprovode tajnim glasanjem. Našli smo tri žene koje su se kandidovale i našle 30 potpisa kako bi mogle da  tog dana budu birane. Prema potvrdi Izborne komisije, svaka mesna zajednica u kojoj se izbori sprovode tajno ima po neku ženu kandidata“, rekla je Lidija Pavlović, zamenik sekretara Skupštine i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost, i pozvala građanke i građane da izađu i podrže sve žene koje se napaze na listama kao kandidati i za predsednice i za članice saveta.

 

 

18.Novembar 2014.
Potpisan Memorandum o saradnji sa Mariborom

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić i predstavnici grada Kraljeva ugostili su tokom vikenda delegaciju iz partnerskog slovenačkog grada Maribora, predvođenu novoizabranim gradonačelnikom Andrejem Fištravecom. Održano je nekoliko sastanaka s ciljem da se definišu pravci buduće saradnje i da se dogovori oko budućih koraka na uspostavljanju konkretne poslovne saradnje.

Svečani prijem bio je prilika da gradonačelnici potpišu Memorandum o saradnji. Njime su definisani pravci saradnje, koji podrazumevaju programe rada i zajedničke aktivnosti partnerskih kancelarija koji će omogućiti saradnju na projektima i pospešivanje njihove implementacije, naročito uz pomoć fondova EU, jačanje veza i međusobne saradnje javnih preduzeća i ustanova kroz razmenu znanja i iskustava, jačanje veza srednjih i malih preduzeća radi poboljšanja poslovne klime, investiranje i obuku za brži ruralni razvoj grada Kraljeva, promovisanje tradicije i kontakata kulturnih i turističkih institucija oba grada, usaglašavanje stavova i saradnje u oblasti zaštite i spasavanja – civilne zaštite i promovisanje vrednosti saradnje grada Maribora i grada Kraljeva.

            Gradonačelnik Kraljeva je zahvalio županu Fištravecu što je za svoju prvu zvaničnu posetu, nakon što je nedavno izabran za gradonačelnika Maribora, odredio grad Kraljevo, koji je spreman da jača međusobne odnose.

„Dogovorili smo se da ćemo sarađivati, pre svega, u turizmu i poljoprivredi. Već tokom naredne sedmice dve osobe će biti upućene u Maribor, gde će provesti pet dana i konkretno se dogovarati o onome o čemu je razgovarano za vikend. Nadam se da će se ta saradnja proširiti i na javna preduzeća, gde smo već utvrili neka partnerstva. Mislim da će to biti na dobrobit oba grada“, izjavio je gradonačelnik Kraljeva.

I gradonačelnik grada Maribora zadovoljan je što saradnja ne znači više samo druženje, nije samo prijateljska, protokolarna, nego se krenulo u potragu za zajedničkim interesima preko kojih se može napraviti neki konkretan posao.

„Sada smo definisali da možemo na području turizma praviti programe koji bi bili interesantni za Kraljevčane i stanovnike iz tog dela Srbije, a da ljudi iz Maribora i okoline dolaze u Srbiju. Dogovorili smo se da ćemo osnovati mešovito preduzeće za prodaju poljoprivrednih proizvoda. U Sloveniji veoma malo hrane proizvodimo sami, čini mi se da je bolje da se udružimo i jedemo nešto iz blizine nego što dolazi sa drugih kontinenata. Takođe, mogli bismo sarađivati i na području vodovoda. Mariborski „Vodovod“ je najveći u Sloveniji i ove godine je postao najbolja komunalna firma u Sloveniji“, rekao je gradonačelnik Maribora.

Veoma je bitno i to da će Kraljevo i Maribor napraviti zajedničku kancelariju za evropske i druge projekte, gde će se raditi na saradnji, na razrađivanju zajedničkih projekata.

Prema rečima Fištraveca, treba napraviti biznis plan za saradnju na polju ekonomije, nešto konkretno „gde smo potrebni jedni drugima“.14.Novembar 2014.
Stambena obnova Dositejeve ulice

Gradonačelnik i zamenik gradonačelnika grada Kraljeva, na radnom sastanku u vezi sa Projektom stambene obnove dela Dositejeve ulice posle zemljotresa u Kraljevu, sastali su se sa projektnim timom Konsultanta (kojeg je angažovala Razvojna banka Saveta Evrope), određenim za pružanje tehničke pomoći na realizaciji Projekta i timom Jedinice za upravljanje projektom.

Sastanak je organizovan u cilju utvrđivanja rasporeda daljih aktivnosti tokom pripremne etape Projekta i delegiranja zaduženja i zadataka između timova. Centralnim temama su obuhvaćeni imovinsko-pravni aspekti, principi ugovornih odnosa između učesnika u Projektu i učešće krajnjih korisnika i stvaranje preduslova i dinamika realizacije tzv. terenskih aktivnosti (geodetska merenja, geomehanički i geofizički istražni radovi, zvanično utvrđivanje površina postojećih stanova i obrazovanje relevantnih i potpunih baza podataka).

Određeni su prioriteti i programiran rad timova u sledećem kvartalu u skladu sa procenom vremena potrebnog za ratifikaciju Okvirnog sporazuma o kreditu i, tako, stvaranje uslova za zaključivanje pratećih ugovora i sporazuma između učesnika u Projektu i njihovu implementaciju.   

„Ovde se dogovaramo o mogućim pravnim stvarima koje će definisati određene postupke i određene korake, a pre svega da napravimo uslove za projektni zadatak kako bismo ušli u realizaciju odnosno izradu projekta, a pre toga da uradimo ono što je potrebno – tzv. ispitivanje na samom zemljištu. Nadam se da ćemo vrlo brzo stvoriti uslove da krenemo u projektovanje ovog dela naselja, a nadam se i nakon toga izradi glavnog projekta i konačno izgradnji ovog vrlo važnog projekta za grad Kraljevo“, izjavio je zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Milun Jovanović.

Luis Micano, projekt menadžer Fonda za Zapadni Balkan, izrazio je nadu da će projekat biti uskoro i uspešno završen.

Na zahtev upućen iz Ministarstva finansija Republike Srbije, Administrativni savet Razvojne banke Saveta Evrope, u januaru ove godine, odobrio je kredit u iznosu od osam miliona evra za projekat urbane regeneracije dela Dositejeve ulice. To je bio preduslov za pokretanje Projekta tehničke pomoći za Projekat stambene obnove naselja u Kraljevu.  
 
 
 


Dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

 

Povodom Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, koji se obeležava 15. novembra, Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva i ESTŠ „Nikola Tesla“, u saradnji sa Crvenim krstom Kraljevo, Saobraćajnom policijom Kraljevo, Vatrogasnom jedinicom i Hitnom medicinskom pomoći u dvorištu škole organizovali su Javni čas.

Učesnici Javnog časa su prisustvovali simulaciji aktivnosti nakon saobraćajne nezgode, a mogli su da razgledaju i vozila i opremu za specijalne namene. U dvorištu škole zasađeno je drvo u znak sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

Cilj obeležavanja Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda je podizanje svesti o značaju bezbednosti saobraćaja i mogućnosti da se smanji broj i posledice saobraćajnih nezgoda. Obeležavanje ovog dana pruža priliku da se skrene pažnja javnosti na saobraćajne nezgode, posledice saobraćajnih nezgoda, troškove nezgoda, kao i mere koje se mogu preduzeti da se one spreče. To je prilika da se institucije i društvo podsete na odgovornost, da se istakne značaj javne svesti o posledicama saobraćajnih nezgoda.

            Prema rečima predstavnika Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva Nenada Markovića, podaci za ovu godinu za grad Kraljevo su ohrabrujući.

„Zadržali smo trend od prošle godine, kada je bilo 18 izgubljenih života, u odnosu na 2012. godinu, kada je bilo 26. Aktivnosti poput ove danas su jedan od načina na koji pokušavamo da utičemo na svest građana da bude sve manje žrtava u saobraćaju“, rekao je Marković.

U Srbiji je prošle godine poginulo 650 osoba, 3.415 je teško, a 15.029 lakše povređeno.

Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda 1993. godine počelo je da obeležava dobrotvorno društvo za pomoć žrtvama stradalih u drumskom saobraćaju Road Peace iz Velike Britanije. Ujedinjene nacije su 26. oktobra 2005. godine usvojile rezoluciju, kojom pozivaju na obeležavanje treće nedelje novembra kao Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda. U Srbiji se ovaj dan obeležava od 2007. godine.

 
 

           

  

 

14.Novembar 2014.
Mladi pijanista pomaže Kraljevčane

Humani gest mladog Kraljevčanina Vladana Mijatovića bio je povod održavanja konferencije za novinare, koju je sazvao predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović, smatrajući da takvi gestovi ne smeju da prođu nezapaženo. O Vladanu i humanitarnoj pomoći koju je donirao govorili su, osim predsednika Skupštine, i Vladanov otac Radoslav Mijatović i predstavnik Crvenog krsta Kraljevo Rajko Krejov.

Vladan je ceo prihod, oko 3.400 dolara, od prvog solističkog koncerta održanog 7. oktobra, na Kraljevdan, u Karnegi Holu u Njujorku, na kome je promovisao svoj novi album, dao u dobrotvorne svrhe – po 1.500 dolara za narodne kuhinje Crvenog krsta Kraljevo i Crvenog krsta Kragujevac i manastiru Sveta Petka u Stublu – 400 dolara.

Vladan Mijatović, prvi Kraljevčanin koji je nastupio u Karnegi Holu, magistrirao je u Minhenu, a već tri godine živi u Njujorku. Njegov menadžer Danijela Hadži-Čeliković, inače iz Kragujevca, organizovala je ovaj koncert. To nije ni prvi, ali ni poslednji humanitarni koncert koji će ovaj mladi umetnik održati.

Prema rečima oca Radoslava, Vladan ima u planu humanitarne koncerte širom Amerike za pomoć Srbiji. Za kupovinu klavira u beogradskom „Kolarcu“ već je održao koncerte u Njujorku i Vašingtonu.  

Predsednik Skupštine je naročito istakao jedan Vladanov postupak, kao i izjavu datu tim povodom – „Posebno sam ponosan što sam došao na ideju da budem prvi čovek koji je stavio opanke ispod klavira i narodnu šajkaču na klavir kao simbol srpstva. To se svima veoma dopalo, jer je to ipak naša tradicija“.

            Zahvaljujući ovoj donaciji, prema rečima predstavnika Crvenog krsta Kraljevo, obroci u Narodnoj kuhinji Kraljevo za oko 600 korisnika, biće obogaćeni svežim mesom, što je veoma značajno i za korisnike kuhinje, ali i za domaće proizvođače od kojih se roba nabavlja. Narodna kuhinja u Kragujevcu ima oko 700 korisnika.
 
 


13.Novembar 2014.
Ugovori za stručnu praksu i samozapošljavanje

Gradonačelnik grada Kraljeva i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, u okviru mera aktivne politike zapošljavanja, na svečanosti upriličenoj u Gradskoj upravi, uručili su ugovore za stručnu praksu, kao i za projekte samozapošljavanja, za javne radove odnosno subvencije poslodavaca koje u radni odnos primaju osobe sa invaliditetom.     

Lokalnim akcionim planom zapošljavanja za 2014. godinu grad Kraljevo je predvideo finansiranje programa Stručne prakse. Oko 170 lica će na ovaj način steći svoja prva iskustva, kako u javnim, tako i u privatnim preduzećima.

„Mi dajemo šansu tim ljudima da kasnije, kada završe stručnu praksu, polažu državne ispite i nakon toga traže zaposlenje. Sva javna preduzeća su ograničena zabranom zapošljavanja, ali stiču se uslovi da se mladi ipak uposle. Ove godine u budžetu je za zapošljavanje opredeljeno 18 miliona dinara, a u narednoj godini biće opredeljeno sigurno dvostruko više“, izjavio je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

Za one koji su završili fakultete stručna praksa traje godinu dana, za one sa višom školom devet meseci i sa srednjom šest meseci.

Onima koji započinju svoj radni vek, gradonačelnik je poželeo sreću i uspeh.

„Mislim da je ovo samo jedan korak u vašem daljem budućem radu. Nadam se da ćete biti zadovoljni i vi i vaši poslodavci. Ovde mi, kao Gradska uprava, nećemo stati. Prema rečima direktora Nacionalne službe za zapošljavanje, mi smo možda jedina lokalna samouprava u Republici koja je za stručnu praksu primila ovoliki broj ljudi. Nadam se da ćemo i naredne godine ovu praksu nastaviti“, poručio je gradonačelnik Tomislav Ilić.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović istakao je dobru saradnju Nacionalne službe za zapošljavanje i grada Kraljeva, kao i značajnu ulogu našeg grada, koji je dao šansu velikom broju mladih ljudi da nađu svoje mesto na tržištu rada.

„Nacionalna služba ima svoje priorite, zapošljavanje je naš posao. Posao lokalne samouprave nije samo zapošljavanje, ona ima i drugih prioriteta, ali je veliki deo sredstava izdvojila upravo za ovu namenu. To je za nas poseban podstrek da u narednoj godini omogućimo značajnija sredstva na nivou Vlade i Nacionalne službe kako bismo nastavili ovakvu praksu i udružili svoja sredstva sa lokalnim samoupravama koje u svojim lokalnim budžetima prepoznaju zapošljavanje kao jedan od prioriteta. Posebno raduje da se broj nezaposlenih lica smanjuje, a broj zaposlenih se u odnosu na isti period prošle godine povećao. Svima onima koji se prvi put zapošljavaju želim održivost radnog mesta, svim poslodavcima koji su se opredelili za ovu meru želim da nađu dobre saradnike“, poručio je Zoran Martinović, direktor NSZ. 

Prema rečima direktora, oko 250 lica u kraljevačkoj Filijali NSZ može biti obuhvaćemo različitim merama aktivne politike zapošljavanja do kraja godine. Uz lica koja uz podršku lokalne samouprave dobijaju ugovore za stručnu praksu, očekuje se da oko 60 osoba sa invaliditetom bude angažovano za javne radove i da oko 20 njih mogu da pokrenu sopstveni biznis, kao meru samozapošljavanja.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u gradu Kraljevu je na kraju oktobra bilo 12.937 nezaposlenih lica.

 


 


 

 

 

Energetska efikasnost u zgradarstvu

 

Grad Kraljevo bio je domaćin dvodnevne obuke za konsultante u energetskoj efikasnosti u zgradarstvu, u kojoj su učestvovali predstavnici petnaest opština sa područja Raškog, Rasinskog i Moravičkog okruga. Organizator je bilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije – Odsek za energetsku efikasnost i građevinske proizvode, u saradnji sa Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju GIZ. Organizatore i učesnike pozdravio je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić. 

Prema rečima Anite Mraović, menadžera GIZ-ovog projekta Energetska efikasnost u zgradarstvu, ovo je treća faza projekta započetog 2009. godine i trajaće do kraja 2016, odnosno nastavak kampanje, koja je počela 2012. godine, sa stupanjem na snagu Pravilnika o energetskoj efikasnosti, i trajala do decembra prošle godine, pod nazivom „Otkrijte energiju“.

„Pre mesec dana počela je ova nova kampanja koja obuhvata obuku ljudi koji rade u relevantnim odeljenjima u lokalnim samoupravama u pravcu pisanja strateških dokumenata koja su potrebna i na lokalnom i na nacionalnom nivou za usmeravanje investicija koje dolaze u našu zemlju na temu energije i uštede energije. Osnovni zadatak polaznika ovog kursa, koji bi trebalo da budu deo tima budućeg energetskog menadžera, savetnici za energetsku efikasnost u oblasti zgradarstva, jeste da na lokalnom nivou napišu strategiju za plasiranje sredstava u oblasti uštede energije na nivou njihove lokalne samouprave“, objasnila je Anita Mraović.

Inženjeri iz Kraljeva prednjače u oblasti energetske efikasnosti, istakao je predstavnik Gradske uprave Kraljeva Aleksandar Avramović, diplomirani inženjer arhitekture, jedan od prvih nosilaca licence za energetsku efikasnost. 

„Kraljevo se u tom projektu pokazalo kao jedan od lidera u Srbiji. Nastojimo da tu poziciju ojačamo i verovatno ćemo ući i u nove projekte koje GIZ bude sprovodio u vezi sa energetskom efikasnošću“, rekao je Avramović.

Lokalna samouprava je, u skladu sa svojim mogućnostima, krenula u energetsku sanaciju svog objekta. Sledeći korak su škole i ostali javni objekti. Kraljevo je uspelo da skupi podatke za 67 javnih objekata.

 

 

12.Novembar 2014.
Donacija sadnica šljiva

Danas je u magacinu Autotransporta počela podela sadnica šljiva za šest proizvođača koji su konkurisali u okviru programa „Pomoć Evropske unije za poplavljena područja u Srbiji“. Ovaj program realizovala je Organizacija za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih nacija „FAO“, u saradnji sa gradom Kraljevom.
Danas je podeljeno po 300 sadnica šljiva za šest proizvođača a narednih dana biće podeljene sadnice trešnje, maline i kupine.
Način postupak i sadnje sadnica proizvođačima je objasnio profesor Mihajlo Nikolić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, koji je je prisutan u cilju kontrole kvaliteta sadnica.
Po rečima Vuka Konjikušića,pomoćnika gradonačelnika grada Kraljeva i Dragana Čorbića predsednika Upravnog odbora Fonda za razvoj poljoprivrede grada Kraljeva interes grada je da sve ove sadnice budu posađene na teritoriji Kraljeva a da je na žalost bilo malo interesovanje poljoprivrednika za ovu donaciju iako su donatori bili spremni da finasiraju i veći broj sadnica Ukupan broj sadnica koje će biti podeljene je 9600 komada.
 
 
 

11.Novembar 2014.
Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Treću godinu zaredom, grad Kraljevo je obeležio Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine delegacija grada, sa gradonačelnikom Tomislavom Ilićem na čelu, položila je venac. Cveće su položili i predstavnici Raškog upravnog okruga, Vojske, Policije, brojnih udruženja.

            Gradonačelnik Kraljeva je podsetio na nemerljiv doprinos našeg grada i sugrađana u Prvom svetskom ratu. On je istakao da sećanjem na slavne pretke i odavanjem pošte pokazujemo da poštujemo tradiciju.

            Kraljevo je sačekalo oslobođenje sa prepolovljenim brojem stanovnika. Od 5.000 stanovnika, koliko je bilo uoči rata, u jednom trenutku je imalo čak 100.000, zbog brojnih izbeglica, Vlade koja je boravila u našem gradu, trezora Banke Srbije. Kraj rata je sačekalo sa 2.300-2.500 stanovnika.

Prema rečima Milana Matijevića, predsednika Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“, Kraljevo sa ponosom obeležava ovaj datum jer je on predstavljao za Kraljevo početak jedne nove ere. Kako navodi, nova vlada u novoformiranoj državi izabrala je Kraljevo da bude industrijski centar.  

Dan primirja u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji i obeležava se 11. novembra. Na taj dan, 1918. godine, u specijalnom železničkom vagonu majora Ferdinanda Foša u francuskom gradu Kompijenu sile Antante potpisale su primirje sa Nemačkom, čime je okončan Prvi svetski rat.

Glavni motiv za amblem praznika, koji se nosi na reveru u sedmici koja prethodi prazniku, jeste cvet Natalijina ramonda. To je biljka koja raste uglavnom na istoku Srbije, ali i na planini Nidže, čiji je najviši vrh Kajmakčalan. Njegova simbolika je višestruka. Nazvan je po kraljici Nataliji Obrenović i poznat kao cvet Feniks - čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije, može oživeti, kao što je iz pepela Prvog svetskog rata vaskrsla srpska država. Na amblemu je i motiv trake Albanske spomenice – medalje za spomen na povlačenje srpske vojske koja je prethodila pobedi u Prvom svetskom ratu.

 

 

 Otvorena ulica "IV kraljvački bataljon" za saobraćaj  

 

Rekonstruisana Ulica IV kraljevački bataljon na Keju puštena je u saobraćaj 10. novembra. Građani su, kako je istakao i gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, prilikom obilaska ulice koja je opet u funkciji, dobili jedno prelepo šetalište. S obzirom na to da realizacojom projekta rekonstrukcije ulice u ovom koraku nije bilo prediđeno postavljanje novih klupa i kanti za smeće, već u narednom, gradonačelnik je potvrdio da uređivanje nije završeno.

„Izgradnja ove ulice biće nastavljena. Nadam se da ćemo i u narednoj godini nastaviti sa rekonstrukcijom ulica u gradu“, izjavio je Ilić.    

Vrednost izvedenih radova je 46 miliona. Izvođač je bio JKP „Putevi“ Kraljevo. Saobraćajna površina je uža nego što je bila, kolovoz je sveden sa sedam na šest metara zbog smanjenja brzine, a proširena je i kompletna pešačka površina, gde je uvedena i biciklistička staza. Ulica je duga 460 metara. Kako ističe direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo Nenad Nerić, ovo predstavlja nastavak radova započetih pre dve godine na rekonstrukciji Čika Ljubine ulice. Formiran je jedan šetački prsten koji ide Čika Ljubinom ulicom kroz park, na „Glavčića most“, pa saobraćajnicom na bedem sa ribničke strane, preko mosta na Ibru, pa Kejom opet do parka.

„Direkcija ima gotovih projekata koji čekaju realizaciju. Otprilike smo svi opredeljeni da se krene u rekonstrukciju Ulice oktobarskih žrtava, koja je najneuređenija ulica u ovom delu grada. Izrađeni su ili je u toku izrada projekata za neke druge ulice u prigradskim naseljima“, rekao je Nerić.

 

 

10.Novembar 2014.
Predstavnici Berana u poseti Kraljevu
Gradonačelnik grada Kraljeva, sa svojim saradnicima, ugostio je predsednika Skupštine opštine Berane Gorana Kikovića i njegove saradnike.

Pre svečanog prijema, predsednik Skupštine opštine Berane, inače istoričar, počasni predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine, njihovih potomaka i poštovalaca iz Berana, posetio je spomenik borcima Donjovasojevačke brigade, koji su pre 99 godina izginuli na brdu Vranovac kod Kraljeva. On je, uz pomoćnika gradonačelnika Kraljeva Vukmana Rakočevića, prisustvovao parastosu ratnicima izginulim u borbama na Jelici, Troglavu, Čemernu i Goču u novembru 1915. godine. Parastosu je načalstvovao izaslanik episkopa žičkog protojerej Ljubinko Kostić, u prisustvu potomaka i predstavnika i drugih gradova i opština – Ivanjice, Lučana, Arilja, Čačka, Vrnjačke Banje, Vojske, škola, udruženja.

Sastanak sa predstavnicima grada Kraljeva bio je prilika da se razgovara i o drugim vidovima buduće saradnje, budući da je obeležavanje značajnih događaja vid kulturne saradnje, smatra Kiković. On je izrazio nadu da će se Kraljevo i Berane povezati i na ekonomskom planu, jer imaju puno zajedničkih interesa. Takođe, uputio je poziv gradonačelniku Kraljeva da poseti Berane sa svojim saradnicima.

Gradonačelnik grada Kraljeva zahvalio je gostu što je došao i obišao stratište gde je bila velika bitka.

„Nadam se da ćemo na stogodišnjicu velike bitke na jugozapadnom frontu u novembru 2015. godine, koja je iduće godine, uspeti da napravimo vojničku crkvu na vrhu Čemerna, kako je i zamišljeno“, rekao je gradonačelnik Kraljeva. On je takođe istakao značaj razgovora o budućoj saradnji, naročito privrednoj, ekonomskoj.
06.Novembar 2014.
Prijem učesnika

Četvrti Međunarodni simpozijum studenata svih studijskih programa iz svih naučnih oblasti, SRMA 2014, održava se u našem gradu od 6. do 8. novembra. Zahvaljujući studentima Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo Kraljevo, koji imaju punu podršku svojih profesora, ovo okupljanje postalo je međunarodno i tradicionalno. Ove godine, pored učesnika iz gradova širom Srbije, na simpozijumu su svoje radove izložili i studenti iz Bugarske, ali i iz Nigerije i Libije, koji studiraju u Beogradu.

Ove godine, u odnosu na prethodne, bilo je znatno više radova studenata sa strane nego sa kraljevačkog fakulteta, što je, prema rečima predsednika Organizacionog odbora Katarine Čurlić, veliki uspeh. Razmena iskustava na ovaj način veoma je značajna, kaže Čurlićeva, s obzirom na to da je ovo jedinstven skup u Srbiji.

Organizatore i učesnike, prvog dana simpozijuma, primio je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić. 

Prema gradonačelnikovim rečima, lokalna samouprava je pomogla ovim mladim ljudima koji su stekli iskustva na raznim simpozijumima i van granica naše zemlje, a zatim ih primenili u svom gradu, i nastaviće da im pomaže. On je izrazio nadu da će grad i dalje i bolje sarađivati sa mladim akademcima, koji svoj grad predstavljaju u najboljem mogućem svetlu i po najvećem bogatstvu – znanju, na čemu im je posebno zahvalio.    
  

Obraćanje gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića >>>>

 
05.Novembar 2014.
„Školska partnerstva“ u kraljevačkoj i nemačkoj tehničkoj školi
Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, sa saradnicima, primio je predstavnike Mašinske tehničke škole „14. oktobar“ Kraljevo sa gostima iz Nemačke.

U okviru projekta Školska partnerstva, koji realizuje nemačka nevladina organizacija GIZ, uz saglasnost Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mašinska tehnička škola „14. oktobar“ je domaćin gostima iz Nemačke, predstavniku Tehničke škole iz Bajdena u Bavarskoj i ekspertima GIZ-a. Projekat se realizuje u cilju uspostavljanja i unapređivanja saradnje tehničkih škola iz Srbije, koje su u ovoj školskoj godini upisale učenike u obrazovne profile koji se uvode u naš obrazovni sistem uz podršku i logistiku GIZ-a i tehničkih škola iz Nemačke.

            Prema rečima pedagoškog rukovodioca Tehničke škole iz Bajdena Alojsa Pehera i stručnjaka GIZ-a Hajnsa Tea Nefausa, cilj partnerstva tehničkih škola je poboljšanje obrazovanja i stručnosti i učenika i nastavnika. Srpski učenici imaju priliku da dobiju stipendije i mogućnost da uče u nemačkim školama, a praksu obavljaju u nemačkim firmama.

            Direktor Mašinske tehničke škole „14. oktobar“ Zoran Andrijanić zahvalio je gradonačelniku i njegovim saradnicima na prijemu. On je istakao značaj partnerstva škola za učenike i nastavnike, dodavši da je namera da se saradnja proširi i na lokalne uprave gradova – Kraljeva i Bajdena, kao i na kompanije.

            Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić je rekao da se nada da će se partnerstvo naše tehničke škole sa nemačkom, koja ima 72 partnerstva sa školama širom sveta, razvijati, ali i nadograđivati. Prema njegovim rečima, ovo je lepa prilika i da grad Kraljevo uspostavi saradnju sa nemačkim gradom Bajdenom ne samo u sferi obrazovanja, već i privrede, ekonomije.

Nakon prijema kod predstavnika grada, gosti su posetili i dva kraljevačka preduzeća – „Radijator inženjering“ i „Evrotehna“.  
 
 

 

04.Novembar 2014.
DANI PEVANjA UZ GUSLE U KRALjEVU

U Kraljevu je od 31. oktobra do 2. novembra održana prva Edukativna radionica za zaštitu pevanja uz gusle. Radi se delu projekta Srpskog etnomuzikološkog društva koji je obuhvatio još i zaštitu sviranja na gajdama, frulaške prakse i pevanje groktalica, a podržalo Ministarstvo kulture i informisanja RS. Za realizaciju Radionice u Kraljevu zaslužni su koordinator dr Danka Lajić Mihajlović, etnomuzikolog iz Muzikološkog instituta SANU,predavač Boško Vujačić, renomirani guslar, a posebno organizator Radovan Peković, predsednik Društva guslara „Žiča“ i nastavnik u Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Kraljevu. Vrednost ideje da se u okviru mera zaštite predloženih u okviru upisapevanja uz gusle na nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa (2011) organizuje radionica u okviru koje će se poučiti i ohrabriti mladi guslari, ali i njihovi učitelji, roditeljii lokalne sredine, prepoznale su i značajne kraljevačke institucije obrazovanja i kulture – Muzička škola, Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ i Narodni muzej. Tako su se praktični i teorijski časovi održavali u funkcionalnom i podsticajnom ambijentu škole, polaznici su se upoznalisa učesnicima radionica Biblioteke u okviru kojih se na različite kreativne načine odvija edukacija o epskoj tradiciji, a obišli su i postavke Muzeja, sa posebnom pažnjom za onu posvećenu Prvom svetskom ratu. U okviru programa Radionice organizovana je i demonstracija izrade gusala, koju je izveo iskusni majstor Milić Šaponjić iz Čačka. Radionici je prisustvovalo dvadeset polaznika-guslara iz različitih mesta u Srbiji, među kojima i dečaci sa Kosova i Metohije, kao i deca iz Srebrenice, što je bio maksimalan broj u odnosu projektni plan. Iako srazmerno kratko, vreme je efikasno iskorišćeno za prenošenje opštih pouka, ali i za individualni rad, a od dugoročne važnosti je podstrek koji je polaznicima doneo rad i druženje sa uglednim guslarom B. Vujačićem, pa se može zaključiti da je cilj Radionice u potpunosti ostvaren. Svi su poželeli da ovakvi susreti postanu redovni i da traju duže, kako bi efekti podučavanja bili još značajniji. Stvaranju preduslova za to medijskom promocijom projektadoprinela je Miks televizija iz Kraljeva, pokazujući svoju odgovornost i angažovanost na kvalitetnim projektima u kulturi i obrazovanju.

            Da je Kraljevo sredina sa velikim interesovanjem za epsku tradiciju pokazuje i poseta koncertu Gusle o Velikom ratu za slobodu malog naroda, koji je s poštovanjem za stradaleu tom ratu organizovalo Društvo guslara „Žiča“ u saradnji sa Društvom guslara „Vuk Karadžić“ iz Beograda i Domom Vojske u Kraljevu, a pod pokroviteljstvom Grada Kraljeva. Prema scenariju Milutina Šarca, člana DG „Vuk Karadžić“, program je imao kulturno-obrazovni karakter, podsećao je na istorijske događaje i ličnosti kroz dramsku naraciju i pevanje uz gusle. Publika je sa visokim emotivnim nabojem pratila potresne podatke, ali i umetničku ekspresivnost pevanja uz gusle. Posebnu privrženost pokazala je prema „svojoj“ Bojani Peković, devojčici koja je dala veliki doprinos promociji gusala, ali i rodnog grada. Nesumnjivo je da sredine poput Kraljeva zaslužuju posebno priznanje za očuvanje nacionalnog nematerijalnog kulturnog nasleđa, kao i duhovnosti u savremenom društvu uopšte.
                                         

03.Novembar 2014.
Sastanak sa pomoćnikom ministra prosvete
31.Oktobar 2014.
Sastanak sa predstavnicima bezbednosnih struktura

U cilju sagledavanja bezbednosne situacije u gradu Kraljevu, ali i na teritoriji Raškog okruga, gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, sa predsednikom Skupštine Sretenom Jovanovićem, svojim pomoćnicima i članovima Gradskog veća, organizovao je prvi sastanak sa institucijama relevantnim za oblast bezbednosti. Sastanku su prisustvovali zamenik načelnika Policijske uprave Kraljevo Goran Todorović, načelnik Bezbednosno-informativne agencije Dragan Perendija, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Radoica Kočović, komandir Odreda žandarmerije Dejan Luković, viši javni tužilac Miloš Bzenić, osnovni javni tužilac Avram Antonijević, predsednice Višeg suda Biljana Nikolić, Osnovnog suda Zlata Đorđević i Privrednog suda Milena Bakšunović, upravnik Okružnog zatvora u Kraljevu Draško Veljković.

Sastanak je organizovan kako bi se uvidelo kakva je bezbednosna situacija u Kraljevu i kakve probleme ove institucije imaju u radu, a u kojima lokalna samouprava može da pomogne.

Prema rečima gradonačelnika Tomislava Ilića, s obzirom na to da mnogi učesnici današnjeg sastanka ne pokrivaju samo teritoriju grada Kraljeva, već i Raškog okruga, razmatrana je i bezbednosna situacija u okrugu i, kako je naveo, i u gradu Kraljevu i u Raškom okrugu, ona je izuzetna.

            Na sastanku se, između ostalog, moglo čuti da je gradu potreban Savet za bezbednost, u čiji rad bi bili uključeni svi oni koji su prisustvovali sastanku. Bilo je reči i o prednostima uvođenja video nadzora. Kako je rečeno, procenat rasvetljavanja krivičnih dela veći je nego prošle godine, a evidentirana je velika količina švercovane robe, cigara, droge.

            Uočen je porast maloletničkog kriminala, kao i povećanje broja teških krivičnih dela, za koje je izrečena kazna od 30 do 40 godina zatvora. Takođe, uočeno je da sve više žena biva uhvaćeno u krađi, kao i da je sve više slučajeva privrednog kriminala.

Predočeno je i da Tužilaštvo ima veliki broj predmeta preuzetih sa područja Kosova i Metohije. Upućena je molba da se nađe prostor za skladištenje oduzete robe u krivičnim postupcima.

            Na sastanku je ukazano na veliki broj izvršenja za neplaćene komunalije i struju. Čak 21.000 naših sugrađana je dobila izvršna rešenja, ali, ti građani su toliko siromašni da najčešće ne postoji ništa što bi moglo da im bude zeplenjeno, rečeno je.

Osnovni sud će naredne godine biti renoviran, a lokalna samouprava će zajedno sa Sudom učestvovati u rešavanju problema parkinga, rečeno je.

            Istaknuto je i to da je grad Kraljevo, nakon potpisanog memoranduma sa Ministarstvom pravde, obezbedilo dve kancelarije u Opštinskoj stambenoj agenciji, u kojima će se nalaziti poverenici za lica osuđena na kazne zatvora do godinu dana, nehatne počinioce krivičnih dela odnosno počinioce blažih krivičnih dela, koji će kaznu izdržavati radom u javnom interesu u javnim preduzećima i ustanovama.

            Sastanak je bio prilika i da se istakne dosadašnja dobra saradnja, da se iznesu predlozi i nađu načini kako bi se bezbednost u gradu podigla na što viši nivo, ali i da se sagledaju problemi u samom funkcionisanju institucija -učesnika sastanka u čijem reševanju bi grad mogao da pomogne.  

 

 


30.Oktobar 2014.
Poseta devetočlanoj porodici Pešića iz Samaila

Porodicu Pešić, Tomislava i Gordanu, i njihovo sedmoro dece, koji žive u Samailima, posetili su gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, zamenik Milun Jovanović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Radoica Kočović, direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo. Najmlađe dete ima šest meseci, a najstarije 11 godina. Četvoro ide u školu. Roditelji nemaju stalan posao. Žive u u dve male prostorije, bez kupatila. Deo pomoći za završetak kuće prikupljen je zahvaljujući medijima, koji su pokrenuli akciju pomoći ovoj devetočlanoj porodici. Donator, naš čovek iz Rakove kod Čačka, koji živi u Francuskoj, donirao je građevinski materijal i domaćini su počeli da zidaju sprat.

Kako je prilikom posete Pešićima izjavio gradonačelnik, grad će se sigurno priključiti akciji i pomoći ovoj mnogočlanoj porodici i u izgradnji kuće i u stvaranju uslova za normalan život.

„Grad će svakako stati iza ove akcije. Obezbedićemo im uslove za pristojan život. Nadam se da će, osim grada, biti tu još drugih donatora, koje ćemo mi svakako animirati, da pomognu ovoj porodici da kuću privede nameni i da pre zime bude useljena. Grad će, u skladu sa svojim mogućnostima, pokušati da reši zaposlenje bar jednog od članova porodice, kako bi imali redovne prihode da bi deci mogli da pomognu“, rekao je gradonačelnik Kraljeva. 

Apel za pomoć porodici Pešić upućen je svima koji imaju mogućnosti da im pomognu.
 
 
 
 
 

29.Oktobar 2014.
Predstavljena postavka u čast predaka

Boreći se protiv istorijskih zaborava, grad Kraljevo je deo prostora u Svečanoj sali Gradske uprave posvetio onima koji su ga vodili do 1941. godine.   Postavka u čast kraljeva krunisanih u Žiči i predratnih čelnika našeg grada, predstavljena je danas kroz „sažetu istoriju Kraljeva“ i kratak muzički program.

 „Ako mi budemo zaboravili njih, tako će i oni koji dolaze iza nas zaboravljati nas. Na ovaj način, mi poručujemo budućim generacijama da pamte ono što se nikako ne zaboravlja, a to su ljudi. To je vreme uspona i padova, svadbarenja i bugarenja, a bilo je toga u ovom gradu na pretek“, rekao je Miloš Milišić, član odbora za obeležavanje značajnih datuma u istoriji našeg grada, koji je i vodio program.

Besedničar na današnjem događaju je bio istoričar Dragan Drašković, direktor Narodnog muzeja Kraljevo.

„Svečano otvaramo jedan deo prošlosti grada Kraljeva koji je do sada bio skrajnut i zapostavljen. To je veliki period, sa brojnim učesnicima. Ovde sam prvenstveno pažnju posvetio bivšim predsednicima opštine, od njihovog uvođenja u vlast 1838. do 1941. godine. Oni su imali značajnog uticaja na razvoj grada, u svoje vreme su bili uvažavani i cenjeni u gradu Kraljevu. Međutim, posle nekog perioda, mi smo ih izbrisali iz sećanja. Ovo je lep povod i prilika da se ponovo setimo njih i nekih vremena kada je Kraljevo bilo možda jedno od najvećih gradilišta u Srbiji, kada su se gradile dve velike fabrike, most, čitave kolonije za radnike i veliki broj stranaca. Sve je to bilo značajno za razvoj našeg grada, a mi smo veoma malo pažnje posvećivali tome. Ovo je najsažetija istorija grada. Na neki način će nas podsećati i terati da i dalje istražujemo i podsećamo se tih vremena kada je Kraljevo bilo veoma cenjeno, kako u Srbiji, tako i dalje“, rekao je Drašković.

Prisutnima se obratio Sreten Jovanović, predsednik Skupštine grada Kraljeva, inicijator da se „zaboravljeni predsednici opštine kraljevske“ spasu zaborava.

„Zadovoljan sam zbog današnjeg događaja, jer sam ja bio neposredni inicijator da odužimo dug prema onima koji su vodili ovaj grad, koji su se krunisali u Žiči. Bio bi greh da se ne sećamo dela naše istorije jer, posle nas, neko bi se još manje sećao kada ne bi bili oduženi dugovi. Mislim da je time ispravljena jedna velika nepravda. Još jedna kockica u istoriji Kraljeva će biti složena. Ko zaboravi svoju istoriju, ne zaslužuje svoju budućnost. Ovde ćemo imati još jedan dokaz istorije koliko kraljeva i kada je krunisano u sedmovratoj Žiči“, poručio je Sreten Jovanović.

U muzičkom delu programa nastupili su profesori Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ – Dragana Manojlović, solo pevanje, uz pratnju na klaviru Marka Goloskokovića.

 


 

 

 

Poseta delegacije Teniskog saveza Srbije                 29.10.2014.

 

 

Delegacija Teniskog saveza Srbije, predvođena selektorom Dejvis kup reprezentacije Bogdanom Obradovićem i menadžerom TSS Čedomirom Šoškićem, sastala se sa gradonačelnikom grada Kraljeva Tomislavom Ilićem i njegovim saradnicima. Grad Kraljevo je istakao kandidaturu za održavanje prvog kola Svetske grupe Dejvis kupa, za meč Srbija-Hrvatska, od 6. do 8. marta 2015. godine. To je i bio povod posete čelnika TSS, kako bi se upoznali sa tim da li grad i nova kraljevačka hala sportova, koja će uskoro biti i zvanično otvorena, ispunjavaju uslove da teniska reprezentacija Srbije, u prvom kolu Dejvis kupa, ugosti selekciju Hrvatske. Oni su domaćine upoznali sa tim da postoje i određeni standardi Međunarodne teniske federacije (ITF) koje treba ispuniti.

            Gradonačelnik Kraljeva je zahvalio ljudima iz Teniskog saveza Srbije na poseti i podršci.

„Mogu slobodno da obećam da će nova hala i kompletna infrastruktura u gradu biti spremni za ovaj meč. Nadam se da ćemo ispuniti sve standarde koje zahtevaju od nas i da će taj meč biti održan u Kraljevu“, rekao je gradonačelnik Ilić.

„Kraljevo je veliki sportski grad. Jedan od razloga zašto hoćemo da organizujemo Dejvis kup u Kraljevu jeste da bismo širili tenis širom Srbije. Znamo koliko navijača imamo u Kraljevu i sigurno da bi ovde bila fantastična atmosfera. Već smo posetili hotele i videli da imate izuzetan smeštaj. Otići ćemo i do nove hale. Postoje određeni standardi Međunarodne teniske federacije koji moraju da se ispune. Ja sam ubeđen da je sve uređeno kako treba, po pravim standardima. Potrebno je još nekoliko puta sesti za sto sa ljudima koji vode grad i da napravimo detaljan plan“, rekao je selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije Bogdan Obradović.

Kako je najavljeno, Kraljevo bi sada trebalo da poseti tehničko-stručna služba TSS, a nakon njihovog izveštaja Međunarodnoj teniskoj federaciji, i komisija Federacije, zarad kompletnog izveštaja.

Nakon prijema, domaćini su sa gostima obišli i novu halu sportova u kojoj bi, ako svi uslovi budu ispunjeni, trebalo da bude održan ovaj veliki sportski događaj.

 

 

 

 

28.Oktobar 2014.
Komemoracija povodom smrti Radomira Jovanovića

IN MEMORIAM

 

RADOMIR – RADE JOVANOVIĆ

23.02.1960-26.10.2014.

                                                    

U nedelju, 26. oktobra 2014. godine, nakon kratke i teške bolesti, u 55. godini, preminuo je Radomir - Rade Jovanović, pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva.

Radomir Jovanović je rođen 23. februara 1960. godine u Kraljevu.

Osnovnu i srednju školu je završio u Kraljevu. Strukovne studije ekonomije, smer bankarstvo i finansije, završio je na Beogradskom univerzitetu.

U kraljevačkom preduzeću „Magnohrom“, od 1986. do 1990. godine, bio je predsednik Komiteta omladine.

Od 1990. do 2002. godine se bavio privatnim preduzetništvom.

Od 2002. do 2006. godine je bio koordinator Narodne kuhinje Crvenog krsta Kraljevo.

Od 2006. do 2010. godine je radio kao komercijalista u ALKA trgovini”.

Od 2010. godine je bio zaposlen u Sportskom centru „Ibar“ na poslovima upravnika sportskih objekata.

Na mesto pomoćnika gradonačelnika grada Kraljeva za socijalnu politiku, socijalna pitanja i sport je postavljen 2012. godine.

Nagrađivan je više puta iz oblasti humanitarnog i sportskog rada.

Za sobom je ostavio suprugu i sina. 

Radomir Jovanović je sahranjen u utorak, 28. oktobra 2014. godine, na groblju u Kovanluku.

 

            Na komemoraciji su govorili gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić i predsedik Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije Miroljub Baltić.

Od Rada Jovanovića, nakon opela kod porodične kuće u Ratini, oprostio se i predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović.

 

 Obraćanje gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića

 Obraćanje predsednika Skupštine grada Kraljeva Sretena Jovanovića

 Obraćanje predsednika GO SPS Miroljuba Baltića


 28.Oktobar 2014.
Otvorena „Školica života“ u Sirči


Fondacija Novak Đoković danas je u selu Sirča kod Kraljeva svečano otvorila Školicu života” u okviru Predškolske ustanove „Olga Jovičić Rita“.

Predmet projekta je pomoć predškolskom obrazovnom sistemu u smislu proširenja kapaciteta, ali i uvođenje novih i specijalizovanih programa u devastiranim opštinama, tamo gde programi nisu dostupni deci. Njime je do sada obuhvaćeno više od 100 dece koja nisu imala nikakav pristup predškolskom obrazovnom sistemu. Progjekat podrazumeva i stručno usavršavanje vaspitača koji će raditi u novootvorenim „Školicama“, ali i drugim predškolskim ustanovama.

U adaptaciju prostorija u Sirči, obuku vaspitača, kupovinu nastavnog materijala i igračaka, Fondacija je uložila 3.350.000 dinara, a deo novca uložio je i grad Kraljevo. U prostoru dvorišta OŠ Jovan Cvijić u Sirči, opremljene su dve prostorije za oko 30 mališana uzrasta tri do pet i po godina, i za još 13 koji će pohađati pripremni predškolski program.

Prema rečima gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića, učešće grada u ovom projektu bilo je oko 800.000 dinara. On je izrazio nadu da ovo neće biti jedini projekat u kome će grad Kraljevo učestvovati sa Fondacijom „Novak Đoković“.

Veoma smo srećni što danas otvaramo četvrtu Školicu života”. Tokom proteklih nekoliko meseci vredno smo radili u želji da deci u Kraljevu obezbedimo još jedan prostor u kome će sa svojim drugarima moći da pohađaju vaspitno-obrazovni program. Pored adaptacije prostora u okviru OŠ Jovan Cvijić”, naš cilj je da realizacijom ovog projekta kroz obuke za profesionalno usvršavanje, osnažimo vaspitače i uključimo zajednicu u važna pitanja koja se tiču ranog obrazovanja njihove dece. Zajedničkim naporima imamo priliku da unapredimo rani razvoj većem broju dece i, na primerima dobre prakse i razmene iskustava, unapredimo programe prema potrebama lokalne zajednice”, izjavila je prilikom svečanog otvaranja Gorana Džudža Jakovljević, projektni menadžer Fondacije.

Milena Bugarinović, direktorka Osnovne škole Jovan Cvijić”, sa velikom radošću, ustupila je prostorije ove ustanove za potrebe realizacije programa i pružila značajnu podršku.

S obzirom na to da je objekat bio u sivoj fazi, adaptacija je obuhvatala kompletne radove na završetku spolja i unutra. Nakon urađene termoizolacije, fasaderskih radova i ugradnje spoljašnje stolarije, postavljena je nadstrešnica preko celog ulaznog trema, sanirano stepenište i izvedena prilazna rampa. Urađen je i nov razvod vodovodne i kanalazicone mreže, i u skladu sa potrebama vrtića izveden i nov razvod centralnog grejanja po prostorijama.

Ovaj projekat je veoma važan u razvoju dece predškolskog uzrasta, posebno iz seoskih sredina. Izuzetno smo zahvalni Fondaciji na pruženoj prilici da budemo deo ovog projekta. Preuređeni prostor, koji danas otvaramo, pruža mogućnost kreativnog razvijanja dece i njihovu uključenost u institucionalni oblik vaspitanja i obrazovanja. Drago mi je da je grad Kraljevo prepoznao značaj i obezbedio mesto gde ova deca mogu kvalitetno da provode vreme, učeći i igrajući se“, izjavio je Milun Jovanović, zamenik gradonačelnika grada Kraljeva.

Program Školice života osmišljen je da bi predškolsko obrazovanje bilo dostupno deci iz socijalno ugroženih sredina, kao i deci sa smetnjama u razvoju.

Srećni smo što će deca Sirče dobiti potrebno stimulativno okruženje za dalji razvoj. Zahvaljujemo Fondaciji Novak Đoković u ime dece, roditelja i Predškolske ustanove“, istakla je Dragana Mitić, direktorka Predškolske ustanove „Olga Jovičić Rita“.

Implementacioni partner projekta „Školice života - zajedno za detinjstvo“ je CIP - Centar za interaktivnu pedagogiju. Zahvaljujući njihovoj stručnoj pomoći - kako da se opreme i organizuju, zatim organizaciji rada sa decom, obukama zaposlenih, unapređenju saradnje roditelja i ustanove, „Školice života” postaju prostor za igru i učenje naših najmađih i mesto susreta celokupne zajednice.

Ovo je četvrta Školicaotvorena u Srbiji. Osim u Sirči, Kniću, Ljigu i Raški, Fondacija će do kraja godine otvoriti i „Školice“ u Vladičinom Hanu i Merošini.
 
 

 

28.Oktobar 2014.
11.vanredna sednica Gradskog veća

Na današnjoj sednici Gradskog veća grada Kraljeva doneta su sledeća rešenja, zaključci ...>>>>>


24.Oktobar 2014.
Sednica Štaba za vanredne situacije i javni čas u Sirči

Gradski štab za vanredne situacije grada Kraljeva u petak, 24. oktobra, sednicu Štaba održao je u selu Sirča. Komandant Štaba, gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, zamenik gradonačelnika Milun Jovanović, načelnik Štaba Radoica Kočović, predstavnici Crvenog krsta Kraljevo i drugi članovi Štaba posetili su mesnu zajednicu čiji su meštani nedavno samoorganizovano uređivali korito reke i potoka.

Prema rečima gradonačelnika Kraljeva, to i jeste jedan od razloga što su imali sednicu Štaba upravo u ovom selu. Danas su se podršci lokalne samouprave pridružili i članovi Štaba i Crvenog krsta održavši javni čas o tome kako se treba ponašati u vanrednim situacijama mališanima koji pohađaju Osnovnu školu „Jovan Cvijić“ u Sirči. Kako je istakao gradonačelnik, podrška je najpre pružena deci predškolskog uzrasta i do četvrtog razreda.

Načelnik Radoica Kočović i predstavnici Crvenog krsta učili su decu kako pravilno reagovati u nepredviđenim situacijama. Javni čas imao je dobar odziv. Načelnik Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije i inženjersko-geološke i seizmičke poslove Gradske uprave Zdravko Maksimović najavio je da će Gradski štab nastaviti kontinuirane javne časove u osnovnim školama.

„Edukacija mladih i preventivni rad su jako važni. U praksi se pokazalo da nije dovoljno samo novčano ulaganje, već je cilj da se svi uključe i budu upoznati sa pravilima ponašanja u vanrednim situacijama. Najbitnije je da generacije koje stasaju na vreme upoznamo sa izazovima koji mogu da se jave, pogotovu što se stepen rizika povećao posle svih ovih dešavanja u poslednjih, recimo, deset godina, vezano za elementarne nepogode od zemljotresa, šumskih požara, poplava, ogromnih izlivanja vodotokova prvog reda“, izjavio je Maksimović.

On je najavio i štampanu publikaciju „Porodični priručnik u vanrednim situacijama – da li znate kako da zaštitite sebe i svoju porodicu od posledica vanrednih situacija?“, koja će biti deljena deci.
 
 
 

23.Oktobar 2014.
Tribina Saveta za rodnu ravnopravnost
                      
22.Oktobar 2014.
Poseta vojnicima i žandarmeriji u Kopnenoj zoni bezbednosti

„Nije vam lako ljudi. Ko nije pakovao torbu, pozdravljao se sa svojim najmilijma i odlazio na teren taj nezna šta je muka“.
Rečima  jednog od gostiju bio bi obeležen obilazak gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića, Bobana Đurovića predsednika Opštine Vrnjačka Banja, Mateje Mijatovića načelnika Raškog upravnog okruga, Daneta Stanojčića, odbornika u skupštine Vrnjačke Banje, Gorana Todorovića,  zamenika načelnika policijske uprave Kraljevo, generala Marinka Pavlovića, komandanta II Brigade KOV Srbije i Dejana  Lukovića, komandira odreda Žandarmerije, pripadnicima II Brigade KOV Srbije koji se nalaze u bazi Šušnjak u Kopnenoj zoni bezbednosti na administartivnoj liniji sa Kosovom i Metohijom i pripadnike Žandarmerije iz Kraljeva na administrativnom prelazu Merdare.
Ideja za ovu posetu potekla je od gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića, koji je želeo da obiđe vojnike i pripadnike žandarmerije iz Kraljeva i da se sam uveri u kakvim uslovima žive i rade. Gradonačelnik je i jednima i drugima na poklon od grada Kraljeva doneo po veliki televizor a predsednik opštine Vrnjačka banja video projektor kako bi im olakšali vreme provedeno na terenu.

General Marinko Pavlović, komandanta II Brigade KOV Srbije koji je dobitnik ovogodišnjeg priznanja zaslužnog građanina Kraljeva rekao je da je priznanje koje je on dobio priznanje za sve pripadnike ove brigade i da je veoma ponosan na sve njih.                                             


Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić


Boban Đurović predsednik Opštine Vrnjačka Banja

genmeral Marinko Pavlović komandant II Brigade KOV Srbije

Dejan Luković, komandir odreda Žandarmerije

 

Gradonačelnik Kraljeva i gosti prisustvovali su vežbi pripadnika vojske u kojoj je prikazan jedan od većih problema sa kojim se susreću a to je nelegalna seča šuma od strane nepoznatih veoma naoružanih lica.

 

Posetom pripadnicima Žandarmerije koji se nalaze u Merdarama niko od prisutnih gostiju nije bio zadovoljan jer su uslovi u kojima rede na veoma lošem nivou. Po rečima načelnika Raškog upravnog okruga Mateje Mijatovića svi će se potruditi da im se obezbede bolji uslovi za život i rad, jer ako kriminalci koje oni hapse imaju odlične uslove u zatvorskiom jedinicama država mora i njima koji su najzaslužniji za čuvanje države, da obezbede bolje uslove.
 

 

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić

22.Oktobar 2014.
96. godina od oslobođenja Kraljeva

Povodom 96 godina od oslobođenja Kraljeva u Prvom svetskom ratu, 22. oktobra, na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine položeni su venci. Svojim slavnim precima kojima je spomenik posvećen poklonili su se predstavnici grada Kraljeva predvođeni predsednikom Skupštine grada Sretenom Jovanovićem, delegacije Raškog upravnog okruga, Vojske, Policije, Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“, Udruženja porodica palih boraca, Udruženje ratnih vojnih i mirnodopskih invalida, Kola srpskih sestara – Podružnica Kraljevo i drugih društava i organizacija.

            Predsednik Skupštine Sreten Jovanović, u ime grada, koji je ove godine preuzeo organizaciju, zahvalio je Društvu za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“, koje je do sada bilo organizator obeležavanja ovog značajnog datuma.            

„Mislim da je obeležavanje ovog događaja vraćeno u onu instituciju vlasti koja je trebalo o tome da vodi računa i ranije. Naša je obaveza da važne datume iz istorije svog grada nikada ne zaboravimo niti ih prepustimo prošlosti, zaboravu. Da nije bilo žrtava u svim našim oslobodilačkim ratovima, mi bismo verovatno bili još manji nego što jesmo“, rekao je predsednik Skupštine podsetivši na podatak da je pre početka Prvog svetskog rata Kraljevo imalo 5.000 stanovnika, a kraj rata dočekalo je sa 2.000.

Predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Milan Matijević pozvao je građane da Spomenik srpskim ratnicima na istoimenom gradskom trgu poštuju, da to poštovanje prenose na mlađa pokolenja i da ga ne skrnavimo.

„Spomenik je izgrađen 1933. godine prilozima ratnika i građana Kraljeva, a osveštan 1934. On je simbol stremljenja srpskog naroda ka slobodi. Predstavljen je u obliku vojnika koji ima i ratnička odlikovanja i opanke jednog seljaka, koji drži zastavu do srca, pušku čvrsto u desnoj ruci. Okrenut je prema severu, odakle je dolazio neprijatelj. Nalazi se na postamentu koji predstavlja državu jaku kao stena. Označen je državnim simbolom, grbom, sa krstom. U nišama se nalaze mesta sa bitaka u kojima je učestvovala srpska vojska boreći se za oslobođenje Srbije. U platou postamenta se nalaze talasi, simboli Plave grobnice, u kojoj je sahranjeno mnogo srpskih vojnika, i naših Kraljevčana, na putu do slobode“, objasnio je simboliku Spomenika srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine Milan Matijević.  

 Svečana akademija povodom oslobođenja Kraljeva u Prvom svetskom ratu

 

„...Mi koji dane merimo suncem slobode po Milutinovoj senci, ovo veče posvećujemo sećanju na njih – ratnike – oslobodioce.

Mi Kraljevčani večeras uznosimo svoje skromno uzdarje njima koji su se sa bojišta vazneli u besmrtnike.

Ovo je noć našeg zajedničkog sećanja na heroje Velikog rata...“

 

Svečanom akademijom „U slavu heroja“ održanom u Kraljevačkom pozorištu, Kraljevo je odalo počast svojim oslobodiocima u Prvom svetskom ratu.

Uz himnu Republike Srbije „Bože pravde“, u izvođenju Orkestra 27. septembar, potpukovnik Odreda žandarmerije Milorad Jovanović je uneo na scenu srpsku zastavu.

Prisutne je pozdravio Sreten Jovanović, predsednik Skupštine grada Kraljeva.

„Naš odnos prema istoriji mora da se menja. Moramo poštovati one koji su bili pre nas, moramo da poštujemo sadašnjosti da bismo imali šta da ostavimo budućnosti. Naša prošlost je uvek bila naša pouka i nekada treba da se učimo i na svojim greškama, mada bi bolje bilo na tuđim. Prvenstveno, moramo poznavati svoju istoriju i pokušati da bude što manje ratova. Normalno, mi ćemo se uvek braniti, ali posle svega, kada prođu godine, decenije, one koji su dali živote da bismo mi danas živeli u slobodi moramo pamtiti, moramo poštovati, prenositi to na svoje naslednike“, izjavio je Sreten Jovanović povodom obeležavanja Dana oslobođenja.

Besedničar na Svečanoj akademiji je bio Milan Matijević, predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“. On je podsetio na veliki broj učesnika rata iz našeg grada, ali i stradalih daleko od zavičaja za našu slobodu.

            Glumci Kraljevačkog pozorišta su izveli program baziran na realnim svedočenjima onih koji su preživeli i ostali trajna uspomena na herojsko vreme Prvog svetskog rata.

„Tekst je verodostojno svedočanstvo onoga kroz šta su prošli naši dedovi. Nijedan pisac, nijedan pesnik ne može da napiše veću odu stradalništvu Srba nego što su realna svedočenja tih ljudi“, kaže Miodrag Dinulović, direktor Kraljevačkog pozorišta, zadužen za koncept i režiju umetničkog programa.

            U muzičkom delu programa nastupili su profesori srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, frulaš Srećko Perčević i Miloš Milišić.

  Govor predsednika Skupštine grada Kraljeva Sretena Jovanovića

  Beseda Milana Matijevića

 

 

                KZN Saveta za rodnu ravnopravnost                                        22.10.2014.

 

 

Savet za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva, osnovan na sednici Skupštine grada Kraljeva decembra 2013. godine, aprila 2014, Rešenjem Skupštine, dobio je i članove - sedam predstavnika svih parlamentarnih stranaka, i vlasti i opozicije. O formiranju i planiranim aktivnostima Saveta za rodnu ravnopravnost, na konferenciji za novinare, govorila je predsednica Lidija Pavlović, zamenik sekretara Skupštine grada Kraljeva.

Prema rečima Pavlovićeve, put za osnivanje Saveta je bio dug, godinama se radilo na tome. Kako navodi, radno telo je uspelo da, uz podršku udruženja „Fenomena“ iz Kraljeva i drugih relevantnih faktora – Policijske uprave, Centra za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje, uspe da, uz promenu Statuta grada Kraljeva, dođe do formiranja Saveta.

„Prethodno smo radili na izradi lokalnog akcionog plana od 2014. do 2018. godine, koji je usvojen na Skupštini. On ima tri strateška cilja – izgradnju institucionalnog okvira za sprovođenje politike rodne ravnopravnosti u gradu Kraljevu, povećanje učešća žena u donošenju odluka i unapređenje sistema zaštite žena žrtava nasilja i nasilja u porodici“, rekla je predsednica Saveta i najavila brojne aktivnosti.

Neke od njih su i povećanje kapaciteta nadležnosti i vidljivosti tela za rodnu ravnopravnost polova, uvođenje rodne perspektive u gradske aktivnosti i institucije čiji je osnivač lokalna samouprava, uvođenje principa ravnopravnosti u programe zapošljavanja i samozapošljavanja u skladu sa zakonom o rodnoj ravnopravnosti.

Kako navodi Lidija Pavlović, žene su jako malo zastupljene u telima u kojima se odlučuje. U Kraljevu nije bilo žena na mestu gradonačelnice ili predsednice Skupštine grada, a broj žena na direktorskim mestima malo se povećao.

„U savetima mesnih zajednica ima veoma malo žena. Mesne zajednice su uglavnom na ruralnim područjima te žene i nisu posebno zainteresovane za učešće, a i one koje jesu, ne mogu da dođu do izražaja. Savet ima nameru da to promeni. S obzirom na to da se raspisuju izbori za savete mesnih zajednica na teritoriji grada Kraljeva, Savet za rodnu ravnopravnost će raditi kampanju „Biraj ravnopravno“. Pokušaćemo da u razgovoru sa građankama i građanima promenimo njihovo mišljenje i da ih motivišemo da se uključe u rad mesnih zajednica“, rekla je Pavlovićeva, napomenuvši da su u samo dve mesne zajednice žene predsednice, u Vitkovcu i Kamenici, i da one izuzetno dobro rade.

Savet će svoj pilot projekat, organizovanje većeg učešća žena u mesnim zajednicama, aktivno sprovoditi u Ušću, Samailima i Miločaju.

Na konferenciji za novinare je najavljena i tribina „Povećanje učešća žena u savetima mesnih zajednica“, zakazana za četvrtak. Gošća tribine će bitig sociološkinja Višnja Baćanović, koja će govoriti o potrebi uključivanja žena u sve vidove i polja rada, naročito u savete mesnih zajednica.

Kako navodi predsednica, Savet za rodnu ravnopravnost je imao predstavnika i u radu Saveta za zapošljavanje, pri čemu je apelovao na usklađivanje zanimanja. Akcionim planom je predviđeno da Savet dobija rodnu statistiku od Gradske uprave i preduzeća i ustanova grada, što se tiče zapošljavanja.

Kako Savet ima mogućnost saradnje sa drugim gradovima i opštinama u zemlji i inostranstvu, najavljeno je i potpisivanje Protokola o saradnji Kraljeva, Kragujevca i Kruševca, budući da su gradovi već sarađivali.

U planu je i osnivanje ženske parlamentarne mreže odnosno ženske odborničke grupe u Skupštini grada, rekla je Lidija Pavlović, predsednica Savetaza rodnu ravnopravnost grada Kraljeva.

  

21.Oktobar 2014.
Prva radna sednica Saveta za zaštitu životne sredine

Dana 21.10.2014. god. održana je Prva radna sednica Saveta za zaštitu životne sredine, na kojoj je razmatran predlog Odluke o izmenama i dopunama Programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne srediene za 2014. godinu, za koji je Savet dao pozitivno Mišljenje, koje je dostavljeno Gradskom veću uz predlog Odluke . Takođe, je razmatrana aktuaena problematika u oblasti zaštite životne sredine na teritoriji grada Kraljeva, definisane su ciljne grupe i dogovorena je dinamika aktivnosti u cilju poboljšanja implementaciju usvojenog Lokalnog plana uravljanja otpadom grada Kraljeva i učešća Saveta u izradi nacrta predloga Programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za 2015. godinu.
 
 
 

21.Oktobar 2014.
Konferencija za novinare povodom Dana oslobođenja Kraljeva u Prvom svetskom ratu

Povodom obeležavanja 22. oktobra, Dana oslobođenja Kraljeva u Prvom svetskom ratu, održana je konferencija za novinare. O značaju sećanja na ovaj značajan događaj, kao i o programu pripremljenom za prvo obeležavanje oslobođenja Kraljeva u Prvom svetskom ratu, govorili su predsednik Skupštine Sreten Jovanović i članovi Odbora za obeležavanje – predsednik Miša Milosavljević i članovi - pesnik Miloš Milišić, reditelj Miodrag Dinulović, predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“ Milan Matijević.

Kraljevo prvi put obeležava dan kada je oslobođeno u Prvom svetskom ratu, a pridružilo se i obeležavanju 100 godina od početka Velikog rata, što je deo velikog državnog projekta. Grad je mnogo pretrpeo u ovom, kao i u drugim ratovima. Do sada je Društvo za negovanje oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“ uglavnom bilo nosilac aktivnosti, a ove godine je grad organizator.

„Srbija je 1914. godine imala četiri miliona stanovnika, a u Prvom svetskom ratu je izgubila 1.180.000. Na ratištima na kojima je vojevala srpska vojska, 379.000 vojnika i oficira je ostavilo kosti. Kraljevo je 1914. godine imalo 5.000, a završetak ratnih operacija dočekalo je sa 2.000 stanovnika. To govori o velikom stradanju našeg naroda. Oktobar je mesec ponosa, otpora, bola i prkosa“, rekao je Sreten Jovanović, predsednik Skupštine grada Kraljeva.

Prema rečima Miloša Milišića, Odbor za obeležavanje ovog značajnog datuma ima za cilj ne samo organizaciju proslave i obeležavanja, već, pre svega, da se bori protiv kratkotrajnog pamćenja.

„Mi nemamo prava da zaboravljamo. Na ovaj način mi poručujemo zaboravu „zbogom“ i poručujemo onima koji će posle nas doći da ni oni neće imati pravo da zaborave one ljude koji su prolivali krv za našu i njihovu buduću slobodu. Ko god je prolio kap krvi, zaslužuje veliki pijetet, poštovanje i mi na ovaj način njima kažemo – hvala“, poručio je Milišić.

Reditelj Miodrag Dinulović najavio je Svečanu akademiju „U slavu heroja“, tj. u slavu onih koji su zadužili sve nas u Prvom, otadžbinskom, Velikom ratu.

„Grad Kraljevo, glumci Kraljevačkog pozorišta, Društvo „Jovo Kursula“, profesori Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i Orkestar 27. septembar, 50 metara iza leđa popularnog Milutina, odaće pristojnu i dostojnu pažnju i poštovanje onima koji su zaslužni za to sunce slobode koje merimo Milutinovom senkom na ovom velikom trgu. Državnu zastavu, koju će dočekati predsednik Skupštine, koji će se i obratiti na Akademiji, uneće oficir Odreda žandarmerije. Trudićemo se da to veče protekne u najdubljem pijetetu. Kostur za manifestaciju je tekst „Solunci govore“ Antonija Đurića, realna svedočenja onih koji su preživeli i ostali trajna uspomena na herojsku epopeju 1914-1918. godine“, rekao je Dinulović.

Milan Matijević, koji će biti besedničar na Akademiji, o odnosu našeg naroda prema herojima kaže:

„Naš narod pamti likove i dela ratnika sa ovog područja koji su ostavili kosti na mnogim ratištima, poštuje žrtve koje su svoje živote uzidale u temelje slobode Srbije, slobode Kraljeva. Na području Kraljeva postoji 57 spomenika i raznih spomeničkih obeležja – spomen-crkva, spomen-zvonare, spomen-česme, spomenici figuralnog oblika, spomen-ploče, krajputaši, spomenici na seoskim grobljima. Na sutrašnjem danu, pridružujemo se državnom programu i evociraćemo uspomene, pokazaćemo visok stepen poštovanja i pijeteta prema tim našim slavnim ratnicima. Svako ime urezano na spomenicima govori o herojstvu, hrabrosti, požrtvovanju da se Srbiji donese sloboda“, objasnio je Matijević.

 Na Dan oslobođenja Kraljeva u Prvom svetskom ratu, u 11.00 časova, na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine, biće položeni venci, a u 19.00 časova, u Kraljevačkom pozorištu, biće održana Svečana akademija.

 21.Oktobar 2014.
Prijem povodom nagrade za postignuća u integraciji Roma

 

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, sa saradnicima, primio je predstavnike Udruženja „Ruke prijateljstva“. Povod današnjeg prijema je bila nagrada za projekat „Majka-dete obrazovni program“, partnerski program pet organizacija iz Srbije, čiji predstavnik je ovo udruženje. Nagrađeni projekat za cilj ima jačanje roditeljskih kompetencija majki, sa fokusom na važnost ulaganja u rani dečji razvoj i edukativan karakter igre kao specifičnog oblika učenja. Program su implementirale organizacija „Ruke prijateljstva“ iz Kraljeva i organizacije iz Kruševca, Kragujevca, Obrenovca i Novog Sada, a finansirao Romski edukativni fond iz Budimpešte.

Evropska komisija je početkom oktobra ove godine prvi put dodelila nagrade za postignuća u integraciji Roma organizacijama civilnog društva sa Zapadnog Balkana i Turske. Za nagradu se prijavilo 60 organizacija aktivnih u zemljama pretpristupnog regiona, dok je sedam zemalja regiona nagrađeno u okviru ove inicijative. Među njima su i tri partnerske organizacije Fonda za obrazovanje Roma (Roma education Fund – REF), koje je on podržao kroz profesionalnu podršku procesu dizajna i monitoringa njihovih programa, kao i donacijama za implementaciju.

            „Mi smo stvarno srećni i zahvalni smo svim pripadnicima i romske populacije i Gradske uprave, predstavniku mesne zajednice, koji nam je omogućio da u njihovom prostoru imamo „Biblioteku igračaka“, i svim ostalima koji su uključeni u taj projekat. Čestitam i našim partnerskim organizacijama, koje zajedno sa nama sprovode projekat na celoj tetroriji Srbije. Mi smo imali sreću da dobijemo 14.000 evra, što će biti raspodeljeno na jednake delove. Ova nagrada mnogo znači za udruženje, za ovaj grad, da napravimo plan koji će nas voditi u budućnosti, da nastavimo implementaciju programa za inkluziju Roma, da imamo bolje i srećnije detinjstvo“, rekao je Zoran Petrović, predsednik Udruženja „Ruke prijateljstva“.

Program je trajao dve godine. Aktivnosti su obuhvatale rad sa decom uzrasta od 0 do 7 godina kroz „Biblioteku igračaka“, rad sa majkama kroz unapređivanje njihovih saznanja i rad na opismenjavanju žena Romkinja koje treba da znaju bar da se potpišu, jer bez potpisa nema ni beneficija, socijalne pomoći, dečjeg dodatka.

U Kraljevu je oko 200 dece od 0 do 7 godina uključeno u ovaj projekat. „Biblioteka igračaka“ ima 66 članova, a 60 žena je uključeno u projekat majka-dete obrazovni program.

Predstavnici grada čestitali su gostima na ovoj vrednoj nagradi istakavši njen značaj ne samo za romsku populaciju, već za ceo grad. Obećali su podršku i prilikom daljih aktivnosti na integraciji Roma.

  

 

 
10. vanredna sednica Gradskog veća


Na današnjoj sednici Gradskog veća grada Kraljeva doneta su sledeća rešenja, zaključci ...>>>>> 

20.Oktobar 2014.
Kampanja posvećena motociklistima

U okviru svojih promotivnih aktivnosti, Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva sproveo je danas, na raskrsnici ulica Karađorđeva i Zelena Gora, kampanju pod nazivom „Koristi kacigu“. Cilj ove kampanje bio je da motociklistima ukaže na značaj nošenja kacige i time poveća njihovu bezbednost u saobraćaju. U prilog tome, članovi Saveta podelili su danas 10 kaciga za motore manje snage.

„Još jednom pokušavamo da skrenemo pažnju motociklistima da će njihov život sačuvati kvalitetna oprema, ne samo kacige, već i razni jastuci, dobre jakne itd. Ovom kampanjom hteli smo da skrenemo pažnju i ostalim vozačima da su motociklisti ipak manje uočljivi od ostalih učesnika u saobraćaju i ovom prilikom apelujemo na njih da malo više obrate pažnju na motocikliste“, rekao je Nenad Marković, predsednik užeg Saveta za bezbednost saobraćaja.   

Ovo je druga ovogodišnja akcija posvećena motociklistima. Prva je bila na Moto-skupu koji je organizovao Moto-klub „Kings“.
19.Oktobar 2014.


Smotra dečjeg folklora                                                                         18.10.2014. 

 

Sedma smotra folklora i instrumentalista pod nazivom „Srcem za svu decu“ održana je u subotu u selu Čukojevac. Svečanost je otvorio predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović, a manifestaciji je prisustvovao i gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

„Ja sam četvrtu godinu zaredom prisutan na ovoj manifestaciji. Drago mi je da ovde ima dece iz više gradova Srbije. Znam da su došli i iz Vojvodine. Prošle godine ih je bilo iz Makedonije i Hrvatske. Samo negujući kulturu, mi negujemo ono što nas čini prepoznatljivim i u svetu i kod nas“, izjavio je predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović.

„Mi ćemo svakako podržati ovu, ali i druge manifestacije, jer moramo da se vratimo tradiciji. Dobro ja da deca upravo ovde, izvođenjem ovih igara, našu tradiciju podržavaju i vraćaju se narodnim igrama“, smatra gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić.

Domaćin Smotre bilo je Kulturno-umetničko društvo Čukojevac“, koje okuplja oko 70 dece iz ovog kraja. Učestvovalo je devet društava iz cele Srbije, sa oko 250-300 članova.

 Vaterpolo savez Srbije podržava projekat zatvorenog bazena
                  

                                                                                     17.10.2014


Podršku izgradnji zatvorenog bazena u gradu Kraljevu, na zvaničnom sastanku sa predstavnicima grada Kraljeva, sa zamenikom gradonačelnika Milunom Jovanovićem i narodnim poslanikom Zoranom Bojanićem na čelu, dali su čelni ljudi Vaterpolo saveza Srbije – predsednik Milorad Krivokapić, generalni sekretar Nemanja Marjan i izvršni direktor Zoran Avramović. Sastanku su prisustvovali i direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo, pomoćnici gradonačelnika i članovi Gradskog veća grada Kraljeva. Prijemu u Gradskoj upravi prethodila je prezentacija projekta zatvorenog bazena u Direkciji.

„Vaterpolo savez Srbije daje maksimalnu podršku projektu. Ovaj region, ovaj grad, zaslužuju jedan takav objekat. Mnogo vrhunskih sportista rođeno je u Kraljevu. Ovaj region nam je dao i olimpijske pobednike u vaterpolu i svetske prvake. Izgradnja dugo čekanog zatvorenog bazena u Kraljevu mislim da je pravi projekat, da treba da ge podrže maksimalno Vaterpolo savez Srbije, Ministarstvo omladine i sporta. Treba dati podršku da građani Kraljeva imaju objekat kojim će se dičiti. Imamo puno problema sa decom koja ne znaju da plivaju i nemaju obuku plivanja. I lokalni vaterpolo klub tokom zime odlazi u druge gradove, do 70-100 km udaljene, da bi obavljao sportske obaveze. Mislim da će izgradnjom bazena svi dobiti, a najviše građani Kraljeva“, rekao je Milorad Krivokapić.

Izgradnja zatvorenog bazena veoma je značajna za grad, sve njegove građane, za omladinu, sport, rekreaciju, turizam.

„Izuzetna je čast i zadovoljstvo imati ovako eminentne goste u poseti, i to zahvaljujući narodnom poslaniku Bojaniću, koji je uspostavio konakt sa njima, a od kojih smo dobili uveravanja da će nam pomoći u realizaciji veoma važnog projekta za grad koji smo namerni da izgradimo u toku naredne godine. Naši takmičari postižu vrhunske rezultate i zaslužuju da imaju gde da treniraju i igraju. Dokazali smo kao grad da možemo da imamo tako velike investicije. Nadam se da ćemo uspeti da i ovaj projekat realizujemo“, kaže zamenik gradonačelnika Milun Jovanović.

Zatvoreni bazen bi se nalazio u nastavku nove sportske hale u Ribnici. Predračunska vrednost je oko 750 miliona dinara, a po predviđanju Direkcije, to bi bila oko 20 odsto niža cena.

„Projektna dokumentacija će uskoro biti završena i krenuće se postupno u realizaciju. Siguran sam da ćemo ispoštovati ono što budemo obećali, a sad obaćevamo da ćemo to uraditi. Bazen će biti izgrađen, pre svega zbog one mlade dece koja godinama svojim sportskim rezultatima u Kraljevu sebi obezbede ulazak u Kvalitetnu ligu Srbije, a nikada to ne dožive. I zbog jednog čoveka koji je zadužio ovaj grad i vaterpolo u Kraljevu – gospodina Daneta Lukića“, rekao je narodni poslanik Zoran Bojanić.

„Vaterpolo savez Srbije je tu da svim svojim raspoloživim kapacitetima pomogne da se izgradnja zatvorenog bazena u Kraljevu ostvari. Naročito zbog bivšeg, pokojnog, predsednika - doktora Daneta Lukića, koji je mnogo zadužio i ovaj grad i ovaj sport“, smatra generalni sekretar VSS Nemanja Marjan.   
 

16.Oktobar 2014.
EU i FAO obezbedili pšenicu za jesenju setvu poplavljenima

U Kraljevu je danas započeta isporuka pšenice i đubriva za jesenju setvu poljoprivrednim gazdinstva oštećenim u poplavama u ovom kraju. Seme i đubrivo za jesenju setvu za 131 poljoprivredno gazdinstvo u Kraljevu isporučila je Organizacija za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih nacija (FAO), koja sprovodi projekat podrške poljoprivrednicima u okviru programa pomoći Evropske unije poplavljanim područjima u Srbiji.

Pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva Vukosav Konjikušić zahvalio je svima koji su došli da preuzmu donaciju, izrazivši nadu da će do kraja sutrašnjeg dana podela biti završena. On je najavio i donaciju koncentrata, koji će biti deljen sledeće nedelje.

U okviru ovog dela programa pomoći Evropske unije, biće donirano seme pšenice i mineralno đubrivo za jesenju setvu, a pomoć će dobiti više od 4.400 malih, porodičnih domaćinstava u 24 opštine koje su imale najveće gubitke nastale tokom prolećnih poplava. Isporuka pšenice i đubriva za sve 24 opštine biće završena naredne nedelje, tako da će domaćinstva moći da na vreme završe jesenju setvu.

Svako domaćinstvo dobija po 250 kilograma pšenice i 300 kilograma mineralnog đubriva, koji se kupljeni od domaćeg proizvođača po završetku javnog tendera.

Ova pomoć predstavlja deo šireg programa za oporavak srpske poljoprivrede koji finansira Evropska unija u iznosu od osam miliona evra. Sve aktivnosti se sprovode u saradnji sa Kancelarijom za pomoć i obnovu poplavljenih područja i Ministarstvom za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Republike Srbije.

Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 30 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 24 opštine koje su najviše pogođene poplavama: Bajina Bašta, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Jagodina, Kosjerić, Koceljeva, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Ub, Čačak, Šabac i Šid. Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu  (FAO), organizacije HELP i ASB, i Danski savet za izbeglice (DRC) – u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.
 
 
 

 

16.Oktobar 2014.
Besplatno merenje sluha za Kraljevčane u audio kući „Otomedika“

Grad Kraljevo je, sa audiološkom kućom „Otomedika“ iz Kraljeva, povodom obeležavanja oktobra, meseca starih, i ove godine organizovao akciju namenjenu prvenstveno najstarijim sugrađanima. Od 1. oktobra građani su mogli besplatno da provere sluh i da dobiju besplatne otorinološke preglede koji uključuju kompletan specijalistički pregled uha, grla, nosa i snimak sluha. Predstavnici ove audio kuće od 2010. godine pomažu svojim sugrađanima.

Zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Milun Jovanović zahvalio je na pažnji i pomoći u ime svojih sugrađana – korisnika usluga.

„I u vreme zemljotresa ova ordinacija je organizovala besplatne preglede i, tada, donirala izvesnu količinu slušnih aparata. Zahvaljujući svima u ordinaciji, naši sugrađani su imali priliku da reše probleme u vezi sa sluhom. Ovo je jedna od akcija koju grad oganizuje ili podržava i nadam se da ćemo ceo mesec iskoristiti da izađemo u susret starim licima“, rekao je zamenik gradonačelnika Milun Jovanović.

O najčešćim uzrocima slabljenja sluha dr Dragan Plavšić, otorinolaringolog, kaže:

„Kod starijih je to najčešće slaba cirkulacija. Godinama slabi sve, pa i sluh, mada, neko čak i u poznim godinama ima očuvan sluh. Mnogi pacijenti beže od slušnih aparata čak i kada se sretnu sa problemom socijalne komunikacije - u društvu, na ulici, u porodici. Treba im vremena da se naviknu jer sluh postepeno slabi. Kod oštećenja nauče da čitaju sa usana, jednog sagovornika mogu da prate, ali se u gužvi „gube““.  

 „Do sada je dnevno pregledano 25-30 pacijenata, što ukazuje na veliki broj ljudi sa ovim problemom. Želeli smo da izađemo u susret starijoj populaciji, ali starosnih ograničenja za pregled nije bilo. Cilj je bio edukacija stanovništva koje ima problem sa oštećenim sluhom i rešavanje tog problema, kako bi što više građana bilo upućeno u to da problem sluha nije nikakav defekt, već nešto sa čim mogu normalno da žive i normalno se ponašaju“, izjavila je Sanja Žarevac, PR menadžer „Otomedike“.

Zbog velikog interesovanja naših sugrađana, umesto do 17. oktobra, akcija će trajati do kraja meseca.
 
 

16.Oktobar 2014.
Donacija kragujevačke kompanije „Alfa“ – Drugačija priča o sluhu

Kompanija „Alfa“ iz Kragujevca, u saradnji sa gradom Kraljevom i uz podršku kompanije GN ReSound iz Danske, čiji je generalni uvoznik i zastupnik za Srbiju, doniraće na teritoriji Srbije do 100 slušnih aparata vrednosti do sedam miliona dinara za sve koji su pretrpeli štetu u poplavi, a čiji je život dodatno otežan činjenicom da ne mogu da čuju i da normalno komuniciraju sa okolinom.

            Za grad Kraljevo opredeljeno je između 20 i 50 aparata, čija vrednost je oko 400-500 evra po aparatu, prvenstveno za građane sa poplavljenih područja, ali i za druge koji imaju problema sa sluhom.

„Ova akcija predstavlja deo drugačije priče o sluhu, deo priče koja treba da nam približi problem i malih i velikih ljudi koji se sa njim bore svakog dana. Organizatori i realizatori akcije imaju osećaj za ove ljude. Mi želimo da pomognemo u rešavanju problema, da razumemo njihov problem, jer danas se ne govori mnogo o tome. Mi želimo da im pomognemo da smanje stepen nerazumevanja i problema u svakodnevnom životu, kako u porodici, tako i u svim segmentima javnog života“, izjavila je doktorka Gordana Stojković, član Gradskog veća grada Kraljeva.

Građani, naročito oni koji imaju prednost, tj. sa poplavljenih područja, koji imaju oštećenje sluha, koji su imali ili imaju slušni aparat, mogu da se prijave za donaciju u predstavništvo kompanije „Alfa“ na telefon broj 312-721, od 9.00 do 14.00 časova, od 17. do 31. oktobra. Radi određivanja stepena oštećenja sluha i opravdanosti dobijanja aparata, građanima će besplatno biti pregledan sluh i biće, po određenim kriterijumima, određeno ko kože da dobije aparat. Potrebno je da ponesu medicinsku dokumentaciju koja ukazuje na oštećenje. 

Zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Milun Jovanović zahvalio je kompaniji „Alfa“ što se nakon poplava uključila u akciju pomoći poplavljenim područjima, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta života građana Srbije. Prema njegovim rečima, treba ohrabriti ljude da ne misle da je to što nose slušni aparat hendikep, već da na taj način pomažu sebi.
 

 

14.Oktobar 2014.
CIP pomaže u sanaciji klizišta

Generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović, sa saradnicima, posetio je danas Kraljevo i sastao se sa gradonačelnikom grada Kraljeva Tomislavom Ilićem i njegovim saradnicima. Sastanku su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Milun Jovanović, direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo Nenad Nerić, načelnik Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije i inženjersko-geološke i seizmičke poslove Gradske uprave grada Kraljeva Zdravko Maksimović, pomoćnik gradonačelnika Vukman Rakočević.

Tema sastanka bila je kako sanirati klizišta na teritoriji grada Kraljeva koja su se pojavila nakon nedavnih poplava. Osim o klizištima, bilo je reči i o dvema zgradama u Jug Bogdanovoj ulici oštećenim u zemljotresu, koje nemaju projektnu dokumentaciju za sanaciju.

Gradonačelnik je zahvalio direktoru CIP-a što je došao na poziv predstavnika grada Kraljeva.

„Predstavnici CIP-a će sagledati probleme sa klizištima na teritoriji grada Kraljeva, kojih ima 25. Nadam se da ćemo uskoro krenuti u sanaciju klizišta, kao i da ćemo, uz dogovor sa direktorom Ignjatovićem i njegovim saradnicima, uspeti da i građani u Jug Bogdanovoj dobiju projekte kako bismo i njihove zgrade mogli da saniramo“, izjavio je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

Direktor CIP-a je obećao da će poslati stručne ekipe da izvrše pregled tih zgrada, ali i klizišta.

 „Poslaću ekipe da izvršimo pregled klizišta, da vidimo šta ugrožava svako od njih. Bitno je da se objekti sačuvaju, da se reše problemi koji ugrožavaju ljude, zgrade, puteve, infrastrukturu. Nije svako klizište opasno. Ima ih u šumi, na livadi, ona će stati u neko doba, prosušiće se kada otopli. Ne treba sanirati sva klizišta, već samo ona koja ugrožavaju puteve, železnicu ili veći broj stambenih objekata i čija sanacija je ekonomski isplativa. Nekada je isplativije preseliti kuće u stabilan ravničarski deo nego sanirati klizište koje je opasno“, istakao je Milutin Ignjatović.

 13.Oktobar 2014.
Konferencija za novinare povodom obeležavanja 14. oktobra

Povodom obeležavanja 14. oktobra, Dana streljanja u Kraljevu 1941. godine, predsednik Skupštine grada Kraljeva održao je konferenciju za novinare. Konferenciji su prisustvovali i Miša Milosavljević, predsednik Odbora za obeležavanje 7. oktobra – Dana grada Kraljeva, 14. oktobra – Dana streljenja u Kraljevu 1941. godine, i 29. novembra - Dana oslobođenja Kraljeva od fašističkog okupatora, i Miloš Milišić, član Odbora i urednik lista „Zavičaj“, u izdanju Zavičajnog društva Kraljevo.

Na konferenciji je predstavljen program obeležavanja 14. oktobra.

Obeležavanje počinje Komemorativnom sednicom Skupštine grada, posvećenom tragičnim događajima oktobra 1941. godine u Kraljevu, koja je zakazana za 10.00 časova u skupštinskoj sali. Na njoj će se obratiti predsednik Skupštine Sreten Jovanović i istoričar Dragoljub Danilović.

<