Mapa sajta  |  RSS

Odštampaj Pošalji
Vesti
27.Mart 2015.
Konferencija za novinare

Na sastanku Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva sa odbornicama u Skupštini grada Kraljeva, održanoj 13.marta 2015.godine, podržana je inicijativa Saveta za formiranje Ženske odborničke mreže u Skupštini grada Kraljeva.
Danas su članovi Ženske odborničke mreže upoznali novinare sa članovima mreže i programom rada iste.

 
 

26.Mart 2015.
Pomoć za poplavljene

Danas je u magacinu „Autotransporta“ u okviru pomoći Evropske unije  poplavljenim područjima u Srbiji, za 157 porodica iz poplavljenih područja sa teritorije grada Kraljeva, podeljeno po dve setvene jedinice kukuruza i po 400 kilograma đubriva.  
            Ovo je po rečima Vukosava Konjikušića, pomoćnika gradonačelnika za oblast upravljanja projektima i lokalno-ekonomski razvoj, pretposlednja faza raspodele semenskog materijala i đubriva za 13. mesnih zajednica sa teritorije grada Kraljeva. Ovaj program realizovan je u saradnji sa međunarodnom organizacijom FAO, Ujedinjenim nacijama i  Evropskom unijom za poplavljena područja. Poslednja faza ovog dela projekta je u raspodeli semena lucerke, a nakon toga od septembra biće organizovana i pomoć u vidu donacija životinja, tehničkih sredstava, pumpi za navodnjavanje ... uglavnom sve ono što su domaćinstva prijavila kao štetu od poplava.           
Po rečima pomoćnika gradonačelnika postoji određen broj ljudi koji se nije prijavio za pomoć i nije aplicirao za ove projekte, iz raznih razloga, ali će grad ponovo u toku maja pokušati da sprovede još jednu fazu projekta pomoći gradu Kraljevu. 
 

25.Mart 2015.
Akcija Saveta za bezbednost saobraćaja u Miločaju

U okviru promotivno-preventivnih aktivnosti, Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva sprovodi kampanju pod nazivom „Traktor na putu – bezbedan i uočljiv“. Današnja akcija, druga ove godine, realizovana je u Miločaju.

Cilj kampanje je da preventivnim i edukativnim merama promeni negativne stavove i ponašanje vozača traktora koji dovode do rizičnih situacija i stradanja u saobraćaju, što bi trebalo da rezultira smanjenjem broja saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju vozači traktora.

Prema rečima Nenada Markovića, predsednika užeg saziva Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva, traktor na putu, bezbedan i uočljiv, bitan je i za traktoristu i za ostale učesnike u saobraćaju, naročito vozače putničkih automobila, pa i autobusa i teretnih vozila.

„Ovim akcijama želimo da podignemo svest traktorista o tome koliko je bitno da budu uočljivi na putu, da budu propisano osvetljeni, da u uslovima smanjene vidljivosti koriste rotaciju. Plan je da svake godine obiđemo po dva-tri sela i podelimo rotacije, posebno ona sela koja gravitiraju ka državnim putevima prvog i drugog reda“, rekao je Marković.

Traktoristi su danas od Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva dobili po rotaciono svetlo, kao i flajere namenjene traktoristima i saobraćajne propise i pravila koji se tiču bezbednosti traktora u saobraćaju.

U kampanji su, pored članova Saveta, učestvovali i predstavnici Mesne zajednice i „Dunav osiguranja“, koji su tokom prepodneva obavljali tehničke preglede traktora.

 


 


Sednica Gradskog veća grada Kraljeva                                25. Mart 2015. godine

Na današnjoj 24. sednici Gradskog veća grada Kraljeva većnici su usvojili jedanaest tačaka dnevnog reda. Donete su odluke o uređivanju gradsko građevinskog zemljišta i utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta. Ovim odlukama izvršiće se zoniranje građevinskog zemljišta u četiri zone tako da će svaka zona imati posebnu naknadu za plaćanje. Oslobađanje od ove naknade biće za one koji prave magacinski prostor i proizvodne hale. Ove naknade moći će da se plaćaju u ratama.


 

24.Mart 2015.
DAN SEĆANjA - 24. MART

Šesnaest godina nakon početka vazdušnog napada Severnoatlantske alijanse na Saveznu Republiku Jugoslaviju, grad Kraljevo se seća branilaca otadžbine stradalih u ratovima od 1990. do 1999. godine. Dan sećanja, 24. mart, obeležen je i ove godine prigodnim programom, polaganjem venaca i parastosom. Oživljena su sećanja na Kraljevčane koji su živote dali tokom bombardovanja NATO-a, u ratovima u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, kao i postradale čije su se porodice posle tragedije doselile u Kraljevo.

Obeležavanje 24. marta započeto je kratkim programom u prostorijama Gradske uprave, uz minut ćutanja stradalnicima i herojima. Glumci Kraljevačkog pozorišta kazivali su rodoljubive stihove, a učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ izveli elegije na kavalu i violini, uz klavirsku pratnju.

„Ponosni smo na herojsko i stradalno delo naših branilaca, ali i beskrajno tužni jer je moglo da bude drugačije, pa da nas, umesto pomena i bolnih sećanja, okuplja radost života, rađanja i stvaranja“, poručio je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, uz obećanje da će grad uvek pomagati njihovim potomcima i rodbini. „Sve je, ipak, u vreme mira nadoknadivo, osim ljudskih života, a veće vrednosti od ljudskog života nema, pa se posledice rata zapravo i mere po broju stradalih... Ponosni na branioce otadžbine stradale u ratovima od 1990. do 1999. godine, i ovaj Dan sećanja posvećujemo njima. Neka im je večna slava i hvala“, rekao je gradonačelnik.

Na spomenik palim junacima na Trgu Jovana Sarića, u koji su uklesana imena stradalih u ratovima od 1990. do 1999. godine, predstavnici grada Kraljeva, Raškog upravnog okruga, Udruženja porodica palih boraca, Udruženja učesnika ratova 1991-1999. godine, Vojske, Policije, Žandarmerije, političkih stranaka, udruženja i društava, porodice, rođaci, prijatelji i mnogi drugi položili su vence i cveće, a sveštenici Eparhije žičke služili su parastos.

Organizacija ovog pomena za članove porodica poginulih znači mnogo, kaže Milisav Vujanac, iz Udruženja porodica palih boraca u ratovima 1990. do 1999. godine, dodajući da to znači da pali borci nisu zaboravljeni u ovom herojskom gradu i da se njihove žrtve poštuju

I na spomen-obeležje herojima 252. oklopne brigade u kasarni u Jarčujku položeni su venci.

Nakon toga, organizovan je i obilazak spomen-sobe Druge brigade Kopnene vojske u kasarni u Ribnici, čiji poseban deo zauzimaju eksponati koji čuvaju sećanje na poginule pripadnike 252. oklopne brigade.

 

23.Mart 2015.
KZN - DAN SEĆANjA

Uoči 24. marta – Dana sećanja na branioce otadžbine stradale u ratovima od 1990. do 1999. godine, organizatori obeležavanja - predstavnici grada Kraljeva, Udruženja porodica palih boraca, Udruženja učesnika ratova 1991-1999. godine i Druge brigade Kopnene vojske, održali su konferenciju za novinare. 

Na konferenciji je najavljen program obeležavanja Dana sećanja.

U svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva, u 10.00 časova, biće organizovan kratak umetnički program. U sećanju na heroje i žrtve, pod nazivom „Živite u nama“, glumci Kraljevačkog pozorišta Predrag Pavlović i Dragan Pešić govoriće rodoljubivu poeziju, a učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“  odsviraće dve elegije.

Na Trgu Jovana Sarića, ispred zgrade Gradske uprave, u 10.30 časova, na spomenik herojima stradalim od 1990. do 1999. godine biće položeni venci, a sveštenici Eparhije žičke služiće parastos.

U 12.00 časova, u kasarni u Jarčujku, biće položeni venci i odata počast poginulim pripadnicima 252. oklopne brigade.

Nakon toga, planiran je obilazak spomen-sobe Druge brigade Kopnene vojske u kasarni Ribnica, u kojem se nalaze eksponati koji čuvaju sećanje na pripadnike 252. oklopne brigade.

 Organizatori su pozvali sve sugrađane da u utorak, 24. marta 2015. godine, prisustvuju obeležavanju Dana sećanja na branioce otadžbine stradale u ratovima od 1990. do 1999. godine.
19.Mart 2015.
Pomoć od Italijana

Danas je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić sa saradnicima, primio delegaciju italijanske Asocijacije Trentino za Balkan. Delegaciju je predvodio direktor Asocijacije Mauricio Kamin.
Tema današnjeg susreta je projekat pomoći provincije Trento poplavljenim poljoprivrednim domaćinstvima sa područja grada Kraljeva.

Ovaj projekat je nastao na zajedničku inicijativu grada Kraljeva i Asocijacije Trentino za Balkan. Autonomna provincija Trento je početkom ove godine odobrila 30 000 evra za realiazciju projekta. Zajedno sa Odeljenjem za privredu i finansije Gradske uprave grada Kraljeva, definisani su kriterijumi, a na predlog predsednika mesnih zajednica izabrano je 30 domaćinstava iz 6 sela oko Kraljeva: Adrani, Grdica, Vitkovac, Vitanovac, Ravanica i Čukujevac. Kriterijumi su bili da imaju direktnu štetu koja im je nastala usled poplava, da budu mlađi od 40 godina i da žive sa porodicama na selu i da žive od poljoprovrede.

Svako domaćinstvo će dobiti na osnovu sopstvenih priroriteta robu u vrednosti od 1000 evra u dinarskoj protivrednosti.
Razgovarano je i o uspostavljanju ekonomskih odnosa između Trentina i Kraljeva. Delegacija iz Italije predstavlja i Trentinsku federaciju zadruga pa se i na tom polju može uspostaviti saradnja.


17.Mart 2015.
23.Sednica Gradskog veća grada Kraljeva

Na današnjoj 23. sednici Gradskog veća grada Kraljeva većnici su usvojili Loklani akcioni plan zapošljavanja za 2015. godinu, kojim se definišu program i mere u cilju rešavanja nezaposlenosti u gradu Kraljevu.
Po rečima Tomislava Ilića, gradonačelnika grada Kraljeva, lokalna samouprava je opredelila po pet miliona dinara za programe javnih radova i stručne prakse koji će biti realizovani u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.
Većnici su usvojili program podrške poljoprivrenim proizvođačima sa teritorije grada Kraljeva, doneli odluku o raspodeli 7.500.000 dinara udruženjima građana za projekte sa kojima su konkurisali u prvom polugodištu ove godine.
Usvojene su i korekcije u raspodeli 12.300.000  dinara sportskim klubovima i organizacijama za prva tri meseca ove godine.
Većnici su doneli zaključak da se za dve porodice iz Adrana isplati jednokratna novčana pomoć od po 120.000 dinara zato što su im kuće više puta poplavljene mimo majskih poplava prošle godine.
Usvojeno je i rešenje kojim će JKP „Čistoća“ Kraljevo iz ostvarene dobiti u 2013. godini da pokrije gubitak od oko 2.000.000 dinara iz poslovne 2011.godine.
 
 
 
 
 

16.Mart 2015.
Akcija Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva

U nedelju 15. marta 2015. godine u okviru svojih promotivno preventivnih aktivnosti Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva sproveo je  kampanju pod nazivom „Traktor na putu – bezbedan i uočljiv“ u Čukojevcu
Cilj kampanje je da preventivnim i edukativnim merama promeni negativne stavove i ponašanje vozača traktora koji dovode do rizičnih situacija i stradanja u saobraćaju, što bi trebalo da rezultira smanjenjem broja saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju vozači traktora.
U kampanji su pored članova Saveta učestvovali predstavnici Mesne zajednice i „Dunav osiguranja“ koji su tokom prepodneva obavljali tehničke preglede traktora.

 


12.Mart 2015.
Direktor Inspektorata za rad posetio Kraljevo

Čelnici Raškog upravnog okruga i grada Kraljeva, načelnik okruga Nebojša Simović i gradonačelnik Tomislav Ilić, sastali su se danas sa direktorom Inspektorata za rad i njegovim saradnicima. Sastanku su prisustvovali i direktori i predstavnici kraljevačkih javnih preduzeća i zamenik načelnika Gradske uprave. 

Iako je Inspektorat za rad kontrolni organ države Srbije, kako je istakao Jocić, sastanak u Kraljevu je primer preventivnog delovanja.

„Želeli smo da kroz ovakav sastanak sa ljudima iz lokalne samouprave iniciramo priču i da zajedno nastupamo u borbi protiv sive ekonomije, prevashodno u borbi protiv rada „na crno“, kroz koji se mogu videti i drugi aspekti sive ekonomije. Nama je takođe bitna bezbednost ljudi, radnika, poštovanje bezbednosti i zdravlja na radu. U poslednjih šest meseci 20 ljudskih života je izgubljeno. Borićemo se da toga ne bude“, izjavio je direktor Inspektorata za rad pri Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

On je istakao dobru saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Poreskom upravom prilikom kontinuiranih kontrola koje Inspektorat sprovodi.

U cilju suzbijanja sive ekonomije, a naročito rada „na crno“, Jocić je za narednu sedmicu najavio kontrolu po okruzima, pri čemu će 200 inspektora biće upućeno u jedan okrug i vršiće se kompletna kontrola privrede okruga. Takođe je objasnio da se, kada su vanredne kontrole u pitanju, primenjuje tzv. rotacija, pri čemu inspektori ne vrše kontrolu u matičnom okrugu već u drugim delovima Srbije.

Prema rečima gradonačelnika grada Kraljeva, na sastanku je bilo reči i o prijavljivanju radnika, pre svega građevinskih, budući da se bliži početak građevinske sezone.

„Sva naša preduzeća primeniće savete koje su mogla da čuju na sastanku. Nadam se da ćemo i dalje dobro sarađivati sa Inspektoratom rada i da neće biti nikakvih problema. Svi ćemo morati da više doprinesemo punjenju lokalnog budžeta kako bismo mogli da radimo i da kao lokalna samouprava finansiramo ono što smo planirali“, rekao je gradonačelnik Ilić.

Kako je istakao načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, neophodno je da se krene u rešavanje problema sive ekonomije i da se pokuša da se stvori legitiman pravni sistem u kome će svi plaćati poreze koji su neophodni da bi jedna država bogato živela, da bi imala puteve, bolnice, škole. Potrebno je omogućiti da se na jedan transparentan način vrši obračun i plaćanje poreza. To je, naglasio je, najvažnije pre svega za lokalne samouprave, jer će na taj način ostvariti veće prihode.

„U ovoj državi svako ko radi mora da plaća porez. Nećemo dozvoliti da postoji siva zona na velikim pijacama, gde radnici rade neprijavljeni za vrlo male plate. Plan nam je da privrednicima koji rade legalno omogućimo da nemaju nelojalnu konkurenciju u sivoj zoni“, rekao je načelnik Simović.

Načelnik Raškog okruga je za sredinu aprila najavio i jedan veliki sastanak, na koji će biti pozvani gradonačelnici, predsednici opština, privrednici, načelnici inspekcijskih službi sa teritorije Raškog upravnog okruga, a sve u cilju suzbijanja sive ekonomije, kao i upoznavanja privrednika sa novim zakonskim normama koje će biti izglasane u Skupštini Srbije.
11.Mart 2015.
Ambasador SAD Majkl Kirbi posetio Kraljevo

Njegova ekselencija ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkl D. Kirbi, sa predstavnikom Političke sekcije Ambasade Endrjuom Bartonom i saradnicima, posetio je Kraljevo u sredu, 11. marta 2015. godine. Prilikom boravka u našem gradu, ambasador se sastao sa gradonačelnikom grada Kraljeva Tomislavom Ilićem. Sastanku su prisustvovali i načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, predsednik i zamenik predsednika Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović i Nenad Marković, pomoćnik gradonačelnika Vukosav Konjikušić, član Gradskog veća Maja Mačužić, rukovodilac Službe za upravljanje projektima i LER Mirjana Prodanović, kao i direktor „Elektrosrbije“ Srđan Đurović. 

Sastanak sa čelnicima grada prilikom ove prve posete ambasadora Kirbija Kraljevu bio je prilika da se predstave potencijali grada i započnu razgovori o budućoj saradnji.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, zajedno sa čelnicima grada Kraljeva i Raškog upravnog okruga, posetio je i američko-švajcarsku kompaniju „Noble Environmental Serbia“ u selu Tavnik, u kojoj se proizvode paneli od „ecor-a i širok spektar poluproizvoda i finalnih proizvoda od panela. On se sastao sa osnivačem i izvršnim direktorom Robertom Noblom i rukovodstvom kompanije i obišao deo proizvodnog programa kompanije, koja je proizvodnju pokrenula početkom 2014. godine.

Izrazivši zadovoljstvo što se nalazi u američkoj kompaniji koja proizvodi ecor proizvode, ambasador je istakao i izuzetnu saradnju između rukovodstva kompanije i lokalne samouprave.

Drago mi je da američka kompanija ima priliku da pomogne u onome što je u Srbiji najveća potreba, a to su nova radna mesta. Ali, ne čine oni to samo zato što Srbiji trebaju nova radna mesta, već, prvenstveno, što je ovde u Kraljevu kvalitet radne snage izuzetno visok, što je saradnja sa lokalnom samoupravom izuzetno dobra i što su sirovine na raspolaganju. Veoma sam zadovoljan i što ova kompanija prilikom proizvodnje ne koristi ništa što je štetno po životnu sredinu, a znamo koliko je to bitno danas“, naglasio je ambasador Kirbi.

On je istakao i to da je kompanija od prošle godine proširila svoju proizvodnju i da već ima planove za dalje širenje, što je, između ostalog, još jedan dokaz izuzetno dobre saradnje sa lokalnom zajednicom. U saradnji sa gradom kompanija će pokušati da apeluje na poljoprivredne proizvođače da ono što im preostaje na njivama posle proizvodnje kukuruza ili žitarica mogu da prodaju kompaniji i tako zarade umesto da im to ostane na polju.

Ova kompanija želi da bude ozbiljan partner lokalnoj zajednici, i to je lep primer koji sam danas video“, naglasio je ambasador SAD. On je takođe rekao da je ova kompanija primer male investicije u manjem gradu, istakavši da Srbiju ne čine samo veliki gradovi i da zato treba pomoći i manjim mestima jer su ona pravo lice Srbije, koje treba sačuvati.

            Osnivač kompanije sa sedištem u Tavniku Robert Nobl istakao je da mu je velika čast što je imao priliku da ugosti tako uvažene goste i pohvali se napretkom preduzeća.

„Imamo priliku da pokažemo da se širimo u Srbiji, da proširujemo proizvodnju, da ćemo proizvoditi ikor pet puta više nego do sada, taj konačni proizvod će možda biti 6-7-8 puta više od onoga što sada proizvodimo. Naši planovi u budućnosti su takvi da ćemo ovaj kapacitet, ovu kompaniju, koristiti kao primer i pokazivati posetiocima koje očekujemo sa Bliskog Istoka, iz SAD, Kine. Velika nam je čast što imamo prilike da vam pokažemo svoju kompaniju“, rekao je Robert Nobl.    

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić zahvalio je ambasadoru na poseti Kraljevu izrazivši želju da se saradnja nastavi.

„Ova kompanija je primer da je saradnja lokalne samouprave i investitora odlična i mi nameravamo da tako nastavimo. Kao lokalna samouprava izdvojili smo sredstva iz budžeta da investitorima na teritoriji grada Kraljeva pomognemo u infrastrukturi. Pre svega mislim na puteve, vodovod, kanalizaciju... Mi ćemo svima onima koji bi da investiraju na teritoriji grada Kraljeva pomoći“, izjavio je gradonačelnik grada Kraljeva.  

 


 

 

 
 
 
 
 
 
 

10.Mart 2015.
Akcija Saveta za bezbednost saobraćaja

Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva, u saradnji sa Udruženjem građana „Cepelin“, realizuje projekat „Ne alkoholu“. Danas je u ESTŠ „Nikola Tesla“ u Kraljevu održana prezentacija kako alkohol utiče na vozače.
Učenicima su članovi Saveta održali predavanje o bezbednosti u saobraćaju i omogućeno im je  korišćene i tzv „pijanih naočara“ da bi se dočaralo kako je to voziti u alkoholisanom stanju.

    

                  

Alkohol u skolama from zoran ljubojevic on Vimeo.

05.Mart 2015.
Žreb za meč prvog kola Svetske grupe Dejvis kupa
Danas je održan žreb za meč prvog kola Svetske grupe Dejvis kupa između Srbije I Hrvatske koji se igra u Kraljevu od 6. do 8. marta.
Novak Đoković i Mate Delić igraće na otvaranju kupa a oivaj meč je na programu u petak, a odmah posle tog duela na teren će Viktor Troicki i Borna Ćorić.
U subotu, drugog takmičarskog dana koji je rezervisan za dubl Srbiju će predstavljati Nenad Zimonjić i Viktor Troicki, dok će boje Hrvatske braniti Franko Škugor i Marin Draganja.
Poslednjeg dana takmičenja, u nedelju od 13 sati, igraće se preostali pojedinačni mečevi Novak Đoković - Borna Ćorić, a zatim Viktor Troicki - Mate Delić.
                               
04.Mart 2015.
Sastanak sa ministrom pravde povodom problema bivših radnika „Magnohroma“

Gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića, načelnika Raškog upravnog okruga Nebojšu Simovića i predstavnike bivših radnika „Magnohroma“ primio je danas u Beogradu ministar pravde Republike Srbije Nikola Selaković. Na sastanku je dogovoreno koje pravne korake bivši radnici „Magnohroma“ treba da preduzmu kako bi ostvarili svoja prava tj. pravo na isplatu preostalih 20 odsto dugovanja za neisplaćene zarade iz perioda 2001-2008. godina.

            „Mislim da je sastanak bio jako konstruktivan. Imali smo jedan srdačan prijem. Videli smo želju i volju i ministra i njegovih saradnika da nam pomognu da, u najkraćem mogućem roku i u skladu sa zakonom i ustavom, rešimo ovaj problem“, rekao je načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović. „Drago mi je da su ovo dobre vesti za radnike „Magnohroma““.

            Kako je izjavio gradonačelnik Tomislav Ilić, bivši radnici „Magnohroma“ najpre treba da ospore 2012. godine potpisani sporazum, a zatim da uzmu evidenciju svih onih radnika koji su tužili, kako bi počeli nov vanparnični postupak.

            Prema rečima Lazara Pavlovića, bivšeg radnika „Magnohroma“, zahtev za isplatu 20 odsto duga, kako im je na sastanku rekao ministar pravde, moraju da potpišu svi bivši radnici „Magnohroma“ koji su tužili, da pošalju zahtev Fondu za razvoj, od koga će dobiti spisak radnika koji su isplaćeni 2012. godine, pa da pokrenu spor da se stari sporazum ospori kako bi se išlo dalje u potraživanja preko sudova.
 
 

04.Mart 2015.
Prvi otvoreni trening tenisera

Više od tri hiljade ljudi nije krilo oduševljenje kada su na teren izašli najbolji teniser sveta Novak Đoković i naš reprezentativac koji je među 50 najboljih Viktor Troicki. U publici su i osnovci iz studeničkog i ušćanskog kraja i sela podno gledićkih planina, kao i iz Sirče.
Anastasija Andrić je učenica 2. razreda OŠ "Stefan Nemanja" u Bzoviku, udaljenom 105 km od Kraljeva: "Bila sam presrećna kada su mi rekli da će prisustvovati treningu i videti Novaka. Hala je prelepa i Novak je super".
Snežana Andrić učiteljica u Bzoviku kaže da su odu
ševljeni što su ih pozvali i što su se setili dece sa sela. "Nijedno dete i nijedan roditelj nisu odbili ponudu za ovaj izlet", kaže učiteljica Andrić. NIS je uručio deci paketiće sa školskim priborom i kačketma. Hala kapaciteta 3.300 mesta je prepuna, a veliki broj ljudi nije mogao da uđe. Prelepa atmosfera, neskriveno oduševljenje i skandiranje "Nooole, Viktoooore!". Spiker u hali je objavio da je ovo prvi otvoreni trening koji je ikad održan u Dejvis kup takmičenju.
Posetu dece treningu srpskih reprezentativaca i boravak u Kraljevu organizovao je načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović. Deca će u Kraljevu obići i Narodni muzej.

 
 
 
 
 
 
 
 

02.Mart 2015.

 

 

 

Raduju se tenisu, naši na sceni su ..                                             28.februar 2015.godine


Povodom predstojećeg teniskog meča Dejvis kupa između reprezentacija Srbije i Hrvatske, u kraljevačkoj biblioteci održan je program Raduj se tenisu, naši na sceni su, o počecima teniske igre u našem gradu i sadašnjem stanju u ''belom sportu''.
Novinar ''Politike'' Miroljub Dugalić, autor više tekstova na ovu temu, posvedočio je da je teniska igra u Kraljevu zaživela krajem dvadesetih godina prošlog veka
- Tada je u Kraljevu otvorena Fabrika aviona ''Brege'' kojom su upravljali francuski stručnjaci. Oni su, zapravo, ''doneli'' ovu igru u grad na Ibru. U blizini fabričkog kruga napravljeno je dva teniska igrališta, a kraljevačka gospoda brzo je prihvatila ovaj sport. Kasnije, teniski tereni izgrađeni su gde se danas nalazi rukometno igralište u Dositejevoj i železnička ložionica... Tenis su i tada igrale žene, obučene u bele suknje, s belim ''Batinim'' patikama na nogama...Tenis je došao u Kraljevu s jednom velikom i značajnom fabrikom, bilo bi dobro da se posle ovog velikom sportskog događaja u Kraljevu izgradi neka nova fabrika – zaključio je Dugalić.
O osnivanju Teniskog kluba u Kraljevu govorio je Ljubinko Nešović, jedan od osnivača i njegovih najstarijih članova. On je naglasio da je Klub oformljen 1985. godine, da je bio organizator više državnih prvenstava i osvajač značajnih priznanja. Najveći uspeh, podvlači Nešović, osvario je Kraljevčanin Luka Ilić koji se nalazi na ATP listi.Teniski trener Nenad Vukićević govorio je o Dejvis kupu, teniskoj igri, mladim igračima, a među učesnicima programa bili su i njegovi puleni, mladi teniseri Aleksa Kolarević i Aleksa Đerković
.


27.Februar 2015.
Okrugli sto sa članicama Ženske parlamentarne mreže

Savet za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva, u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost, organizovao je okrugli sto na temu „Podrška ženske parlamentarne mreže za rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou“.

Cilj okruglog stola je bio da se narodne poslanice i članice Ženske parlamentarne mreže upoznaju sa pozicijom žena u Kraljevu i da razgovaraju o podršci lokalnom mehanizmu za rodnu ravnopravnost i lokalnim odbornicama. Neke od tema su bile žensko preduzetništvo, zdravlje žena, žene i ruralni razvoj, osnivanje Ženske odborničke mreže.

Skupu su prisustvovale Marija Obradović, narodna poslanica i koordinatorka Ženske parlamentarne mreže, Marija Blečić, šefica Kabineta potpredsednice Vlade RS Zorane Mihajlović, Dubravka Filipovski i druge poslanice Narodne Skupštine, odbornice kupštine grada Kraljeva, članice Gradskog veća grada Kraljeva i drugi. Prisutne je pozdravio gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, koji je istakao da grad Kraljevo ima donet akcioni plan u vezi sa rodnom ravnopravnošću i stavku u budžetu grada Kraljeva za te nemene.

Kako je izjavila Marija Blečić, članica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, šef Kabineta potpredsednika Vlade RS i ministra Zorane Mihajlović, Koordinaciono telo Vlade za rodnu ravnopravnost, na čijem čelu se nalazi potpredsednik Vlade prof. dr Zorana Mihajlović, osnovano je sa ciljem da se pomogne u bržem, efikasnijem, ekonomskom osnaživanju žena, što podrazumeva da brže nađu posao, da se pomogne da imaju jednake zarade kao i muškarci, bori protiv nasilja nad ženama kako bi se ne samo smanjilo nego i zaustavilo, da ima više žena u politici. Ona je istakla da su u Kraljevu kako bi podržali drugi seminar pod nazivom „Jačanje kapaciteta ženske parlamentarne mreže u oblasti socijalnog uključivanja i evropskih integracija“.

„Jačanje veza između svih državnih institucija, između Parlamenta, civilnog društva, međunarodnih organizacija, ono je o čemu treba da povedemo računa. Teme današnjeg seminara su žensko preduzetništvo, reforma penzijsko-invalidskog osiguranja i socijalna zaštita, jer je cilj smanjiti siromaštvo, povećati socijalna uključivanja u kontekstu evropskih integracija. Potpredsednica Vlade je nedavno potpisala memorandum o saradnji koordinacionog tela Vlade sa UN WOMAN. Na taj način udružujemo u svim oblastima  saradnju koja je neophodna, kako u samoj državi, tako i u regionu i šire, a sve u cilju ekonomskog osnaživanja žena, smanjenja nezaposlenosti, nejednakosti i zaustavljanja nasilja nad ženama“, rekla je Blečićeva.

Prema rečima koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Marije Obradović, u lokalnim samoupravama treba formirati radna tela, komisije, koje bi sprovodile ono što je doneto u republičkom parlamentu, odnosno donositi podzakonska akta i nove odluke koje će omogućiti da se efekti zakona osete i na lokalu. Ona je navela primer Istanbulske konvencije, koja štiti žene i decu od nasilja u porodici, istakavši da se godinu dana nakon usvajanja ništa nije dogodilo.

„Zakon, sam po sebi, neće zaštititi žene od nasilja. Važno je zajednički se založiti. Jedan od rezultata konferencije je da se pomogne da se otvori sigurna kuća u Kraljevu i regionu, jer je preko potrebna“, izjavila je Obradovićeva.

Kao veliki problem, ona je istakla pitanje zdravlja žena. Ekonomsko osnaživanje žena je, smatra, ekonomska oblast koja Srbiju tek očekuje, i nije dovoljno samo dobiti veći broj radnih mesta, već i postojeća radna mesta treba osnažiti.

„Parlamentarke se zalažu da se dobije veći procenat žena na mestima odlučivanja. Zatim je potrebno osnažiti žene za politički aktivizam. Mi smo dobili 30 odsto žena u republičkom parlamentu, u mnogim lokalnim samoupravama se poštuje da 30 odsto žena budu odbornice, ali mnoge žene ne znaju šta sa tom „dobijenom moći“ da rade. Zanima me da se što više mladih žena uključi u politiku. Što se tiče pozicije žena u političkim strankama, žene najčešće ne koriste svoje pozicije čak i ako ih imaju“, rekla je koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Marija Obradović.

Iako na selu ima pameti, energije i sposobnosti, žene u ruralnim područjima su prepuštene same sebi u borbi sa tradicionalnim, patrijarhalnim okvirom svoje porodice, kaže Obradovićeva.

„Ženama na ruralnom području koje se bave samo poljoprivredom treba omogućiti ekonomsko osnaživanje. Treba više finansirati poslove u kojima su žene najbrojnije. Ako se 90 odsto žena na selu bavi proizvodnjom mleka i mlečnih proizvoda, onda bi trebalo finansirati tu aktivnost. Dobili smo od ministarke poljoprivrede obećanje da će poslanice koje su podnele amandmane učestvovati u izradi pravilnika za dodelu sredstava za podsticaj razvoja sela“, rekla je koordinatorka.

Razmatranje ovih i drugih tema, kao i direktan kontakt sa članicama Ženske parlamentarne mreže na okruglim stolovima poput ovog trebalo bi da bude od velike koristi za eventualno formiranje ženske odborničke grupe u našem gradu, u skladu sa očekivanjima i nastojanjima Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva.
 
 
 
 

 

 

 

 

Ječam za kraljevačke poljoprivrednike 

 

U okviru pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, tj. projekta Pomoć poljoprivrednim gazdinstvima pogođenim poplavama u Srbiji, koji finansira EU, a sprovodi FAO - Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, danas je 76 porodica iz 12 naselja Kraljeva, čija su domaćinstva pretrpela štetu u prošlogodišnjim majskim poplavama, dobilo više od 15,2 tona semena ječma ili po 200 kilograma. Poljoprivrednici su pomoć preuzeli u magacinu „Autotransporta“.

„Pomoć će biti deljena i do leta. Probaćemo da i onima koji se nisu prijavili za pomoć pomognemo. Očekujemo da će narednih dana stići i ostala semenska roba i 142 tone đubriva kao pomoć pri setvi. Ima više potprojekata, 26-27, koje nameravamo da sprovedemo. U okviru te pomoći biće i životinje i plastenici. Imamo 35 porodica koje su preliminarno dobile plastenike i uskoro će im biti isporučeni“, rekao je pomoćnik gradonačelnika Kraljeva Vukosav Konjikušić.

U okviru ovog paketa pomoći, narednih dana, poljoprivrednici će dobiti i po 300 kilograma mineralnog đubriva. U narednim paketima biće im isporučena i semena stočnog graška, lucerke deteline ili kukuruza.
 
 

27.Februar 2015.
Uručena nagrada „Dr Miloš Babić“

Nagrada koja nosi ime dr Miloša Babića, prvog gradonačelnika grada Kraljeva, a dodeljuje se studentu za postignut uspeh tokom školovanja, svečano je uručena šesti put zaredom. Ovu nagradu ustanovio je Gradski odbor Nove Srbije, neposredno nakon što je tadašnji gradonačelnik Kraljeva Miloš Babić, 12. februara 2009. godine, iznenada preminuo, a u znak sećanja na njega. Nagradu od 50.000 dinara ove godine dobila je mlada kraljevačka umetnica Tijana Radenković, koja je na doktorskim studijama Fakulteta likovnih umetnosti, odsek slikarstvo, a koju je Univerzitet umetnosti u Beogradu proglasio za studenta generacije 2014. godine, sa prosečnom ocenom 10.00. 

Kako je istakla dobitnica, ova nagrada za nju predstavlja veliku pohvalu za dosadašnji i podstrek za budući rad, a iskoristiće je za svoje obrazovanje.

Dr Zoran Miljković, član komisije za izbor laureata, apelovao je na sve da dobitnicima priznanja, sa uspesima koje imaju, treba izaći u susret kako ne bi napuštali svoj grad.

Prema rečima gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića, Miloš Babić je bio čovek koji je pred sobom uvek imao postavljene ciljeve i radio na tome da ih ostvari.

Sa puno strasti i emocija je lečio svoje pacijente i činio sve da im pomogne. Sa istom požrtvovanošću je vodio i ovaj grad. U ovom svečanom trenutku neću govoriti šta je to, koji su to infrastrukturni projekti započeti i završeni kada je na čelu ovog grada bio dr Miloš Babić, ali ću reći da je njegovo srce bilo veće od svake građevine u ovom gradu. Nikada nismo razgovarali o tome koji mu je projekat, građevina, put, najdraži. Na koji je najponosniji. Jednostavno, nije bilo vremena za to, a činilo se da je još mnogo godina pred nama. Nažalost, nije bilo tako.

Sada, kada sam ja na mestu gradonačelnika Kraljeva, često pomislim šta bi on uradio, kako bi rešio problem, kako bi reagovao… Srce je bilo to koje ga je, često, vodilo, i od njega je i stradao“, rekao je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić na svečanoj akademiji povodom dodele nagrade „Dr Miloš Babić“.

U umetničkom delu programa nastupili su orkestar i mlađi naraštaj KUD „Abrašević“.
 
 
 

 

27.Februar 2015.
Prva smotra veterana folklora „Ušće 2015“

Danas je zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Milun Jovanović, povodom Prve smotre veterana folklora pod nazivom Ušće 2015“, koju organizuje Dom kulture Studenica Ušće, primio učesnike ove manifestacije. Pored domaćina direktora Doma kulture iz Ušća Mirke Stojanović, prisutni su bili i Nebojša Ratković, predstavnik Ansambla nacionalnih igara „Jovan Dučić“ iz Trebinja, sa saradnicima, i Bobo Vranješ, predstavnik Udruženja veterana folklora grada Čačka.
Pored ova dva društva, na smotri su učestvovali
i KUD Milomir Glavčić“ iz Jošaničke Banje, KUD Abrašević“ iz Kraljeva i KUD Studenica Ušće kao domaćin.
 
 

27.Februar 2015.
Palestinska delegacija u Raškom okrugu

Nebojša Simović, načelnik Raškog okruga, danas je primio predstavnike ambasade Palestine dr Rabah Ahmed Tajem konzula Palestinske ambasade i dr Nader Salajmeh predsednika farmaceutske komore Palestine.         
Na sastanku je bilo razgovora o inteziviranju privredne saradnje  Palestine i Srbije, sa fokusom  na Raški Okrug. Posebno se razgovaralo o klaničarskoj industriji, drvoprerađivačkoj industriji i proizvodnji i izvozu prirodnog uglja i ćumura za nargile.      
Na inicijativu gostiju iz Palestine, planiran je poziv na sajam u grad Ramala koji je poznat i kao privredni centar Palestine. Načelnik Raškog okruga je predložio da se krajem marta u Kraljevu održi zajednički sastanak kraljevačkih privrednika i njihovih kolega iz Palestine .           
Dogovoreno je još i da se nastavi i intenzivira inicijativa koja je pokrenuta prošle godine, a tiče se bratimljenja gradova Hebron i Kraljevo. 
Poseta delegacije iz Palestine jedna je u nizu sastanaka sa visokim predstavnicima stranih država koji, povodom predstojećeg Davis Kup meča, ovih dana posećuje Kraljevo.
 

25.Februar 2015.
Milomir Glavčić donira magnetnu rezonancu Kraljevu

Novac za nabavku magnetne rezonance, 500.000 evra, za potrebe Raškog okruga odnosno Opšte bolnice „Studenica“ Kraljevo, doniraće Milomir Glavčić – izjavio je na konferenciji za novinare sazvanoj tim povodom načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, kojem je, u telefonskom razgovoru prethodne večeri, to potvrdio sam Glavčić, donator koji je gradu Kraljevu sa milion evra pomogao u izgradnji mosta.

Kako je istakao načelnik, na prostoru od 140 km, tj. celog Raškog okruga, ne postoji magnetna trezonanca. Nabavkom ovog aparata, svi građani će imati mogućnost da se leče. Simović je napomenuo da je Glavčiću predstavljena i priča o izgradnji 40 kuća koje bi bile namenjene mladim visokoobrazovanim bračnim parovima i porodicama sa većim brojem dece, za šta je projekat u fazi izrade idejnog rešenja. Kako je načelnik Okruga rekao, donator neće odustati od tog projekta, želi da pomogne i u toj investiciji, ali je prepoznao da je ovog trenutka mnogo važnije i da mnogo više ljudi ima potrebe za magnetnom rezonancom.

„Želim da zahvalim u ime svih građana Raškog okruga, u ime grada Kraljeva, koji je dobio i most, na dobrobit svih građana. Kao čovek, izražavam veliko zadovoljstvo. Građani u dijaspori znaju da im je matica Srbija prolazila kroz teške trenutke i da nam je sada potrebno sve. Ovakav potez g. Glavčića i drugih koji žive u dijaspori daje nam nadu da imamo šanse i mogućnosti da, uz njihovu pomoć, a naš rad i zalaganje, rešimo mnoge probleme“, istakao je načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović.

On je napomenuo da će odmah nastaviti razgovor sa donatorom oko datuma nabavke, načina plaćanja, tipa i modela kvalitetnog aparata, kao i da cifra od  500.000 evra nije konačna. Ostaje da se vidi da li će donator novac uplatiti direktno dobavljaču, ili će lokalna samouprava sa Opštom bolnicom raspisati tender, izabrati najbolju ponudu i izvršiti kupovinu.

„Lokalna samouprava će se potruditi da deo troškova, npr. carine, ako ne budemo mogli da se toga oslobodimo, preuzmemo“, najavio je načelnik Raškog okruga.

Kontakt sa Milomirom Glavčićem, i prilikom prethodne donacije za izgradnju mosta, a i sada za magnetnu rezonancu, neprestano je održavao naš sugrađanin Miroljub Dugalić, dopisnik „Politike“ iz Kraljeva, istovremeno redovno pišući o tome. Kako je na konferenciji istakao, bez korektne saradnje, bez odgovornosti, držanja reči, ovo ne bi bilo realizovano.

„Milomir Glavčić, čiji je život za filmsku priču, za roman, nikada nije zaboravio Srbiju i rodni kraj, iako je lojalni građanin Kanade. U poslednjih nekoliko godina oko šest miliona evra je uložio u Srbiju gradeći crkve, puteve, dom kulture, bibilioteku, pomažući rođacima, ubogima, deci u školovanju i na fakultetu“, rekao je Dugalić, navodeći reči dobrotvora: „Za ovo sam se odlučio jer mi se čini da je hitno i da što više ljudi može da oseto korist od mojih para. Hteo bih da pomognem svima u Srbiji, ali ne mogu. Zato sam se odlučio za ovu pomoć koja u ovom momentu služi za više ljudi. Ustajem i ležem nasmejan i uz osećaj da se neko mojoj pomoći tamo u Srbiji raduje“, preneo nam je Dugalić, i dodao:

„Nama ostaje da ovaj novac utrošimo do poslednjeg dinara za ono za šta je namenjen.“

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, u ime građana Kraljeva, zahvalio je na donacijama – mostu preko Ibra i magnetnoj rezonanci. On je istakao da će ovaj preko potrebni aparat povećati kvalitet usluga u kraljevačkoj Opštoj bolnici „Studenica“, koja je na regionalnom nivou.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

„Prvi put na lokalnom nivou sarađujemo i radimo na ovakav način. Do sada nije bilo ovakvog pomaka što se tiče lokalne samouprave. A biće još novosti. U velikoj smo ofanzivi, kako prema Vladi Srbije, tako i prema drugima. Biće i još sportskih događaja. Ova godina je počela lepo“, istakao je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić.                                                                                  

            Zahvaljujući donaciji Milomira Glavčića, koji je za donaciju od milion evra za izgradnju mosta preko Ibra dobio zvanje počasnog građanina grada Kraljeva za 2013. godinu, kako je na konferenciji najavljeno, magnetnu rezonancu najverovatnije ćemo dobiti u naredna dva-tri meseca.

 

 23.Februar 2015.
Prijem članova

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić sa saradnicima primio je predstavnike kraljevačkog Auto-moto sportskog kluba KV RACING TEAM, koji je 2014. godine osvojio prvo mesto u nacionalnom šampionatu Srbije na kružnim stazama, a bio drugi na brdskim trkama. U ime kluba KV RACING TEAM, sastanku su prisustvovali Igor Pavlović, predsednik, Mladen Bažalac, potpredsednik, Miloš Rogonjić, direktor, Predrag Lambaša, vozač, osvajač „zlatne kacige“ ili tri titule zaredom, i drugi članovi kluba.

Na sastanku je iskazana obostrana zainteresovanost za adaptaciju i korišćenje autodroma Beranovac kako bi mu se vratio stari sjaj, ali i nekadašnja takmičenja, koja sa nestrpljenjem očekuju mnogi.

Kako je istakao Miloš Rogonjić, direktor kluba koji postoji tri godine i broji 14 takmičara, prvi put u istoriji Kraljeva osvojena je šampionska titula na kružnim i brdskim stazama. Prve godine postojanja imali su klupskog šampiona Bojana Milanovića, koji je prezentovao ne samo grad, već i državu na Dakar reliju. Sada imaju na kružnim stazama dva šampiona i jednog vicešampiona, a na brdskim trkama dva šampiona i dva vicešampiona.

„Nadamo se da ćemo imati podršku grada i u 2015. godini. Da nije bilo podrške grada, ne bi bilo ni ovih rezultata. Veći deo sredstava, pored sponzora, obezbedio je grad Kraljevo. Nadamo se da ćemo imati ponovo auto-trke na Beranovcu. To je bila i jedna od tema sastanka. Želimo da Beranovac aktiviramo i da se napravi autodrom kao nekada“, rekao je direktor kluba Rogonjić.

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić obećao je pomoć lokalne samouprave klubu.

„Nadam se da će i ove godine nastaviti da postižu izuzetne rezultate kao u prethodnoj godini. Razgovarali smo i o infrastrukturi, o kružnoj stazi na Beranovcu, gde su se nekad održavale trke. Mislim da bi grad Kraljevo opet trebalo da bude domaćin tih trka. Mi ćemo se, uz pomoć Vlade Republike Srbije, i uz pomoć KV RACING TEAM-a, potruditi da jedna od trka bude i na Beranovcu“, rekao je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.


  
   

 

23.Februar 2015.
Najava kulturnih događaja povodom teniskog meča

Na prvoj konferenciji za novinare o predstojećim kulturnim dešavanjima u dane tenisa u Kraljevu govorili su Miloš Milišić, koordinator Tima za kulturu, i Dragan Rajičić, direktor Turističke organizacije Kraljevo.

Kako je istakao Milišić, namera je bila da Kraljevo u naredne dve-tri nedelje, a naročito u vreme održavanja meča Srbija-Hrvatska, budući da ima čime i gde, postane kulturna prestonica Srbije.

On se osvrnuo na upravo otvorenu reprezentativnu izložbu filigranskih radova Filigransko-kujundžijske radionice „Pokimica“ našeg sugrađanina Gorana Ristovića u galeriji Narodnog muzeja, i najavio izložbu poludragog i dragog kamenja, juvelirsko bogatstvo Srbije, koju pripremaju profesori sa Rudarsko-geološkog fakulteta. Budući da se izložba radi u saradnji sa Teniskim savezom Srbije, prema rečima Milišića, postoji mogućnost i da je otvori Novak Đoković.

Iz bogatog seta programa Narodne biblioteke, izdvojen je program posvećen počecima teniske igre u Kraljevu, o čemu će više govoriti novinar Miroljub Dugalić, koji je napravio svojevrsno istraživanje na ovu temu. Biće tu i ljudi iz Teniskog saveza Srbije.

U Kraljevačkom pozorištu biće izvedena premijera predstave „Čarobnjak iz Oza“, a najavljena su i gostovanja Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca i Kruševačkog pozorišta.

Galerije će imati zanimljive izložbe – mozaika u Kulturnom centru „Ribnica“, a kraljevačkih umetnika u „Maržiku“.

U Multimedijalnom centru „Kvart“ biće prikazana revija sportskog filma, a rezervisan je i termin za premijeru filma Darka Bajića „Bićemo prvaci sveta“.

Kako je najavljeno, koncert na Trgu srpskih ratnika održaće Dejan Petrović i „Big bend“.

Koordinator tima za kulturu zahvalio je direktorima javnih ustanova, udruženjima koja se bave kulturom, stvaraocima koji su se, kako je istakao, odmah okupili kako bi napravili program koji će pokazati ono najreprezentativnije što grad ima – kulturu.

Direktor Turističke organizacije Kraljevo Dragan Rajičić naglasio je da je centralna tema nastupa Turističke organizacije Kraljevo na 37. Beogradskom Sajmu turizma bio upravo Dejvis kup meč Srbija-Hrvatska. Ovaj trenutno najznačajniji turistički događaj koji je, kako je rekao, već popunio smeštajne kapacitete grada Kraljeva, pobudio je veliko interesovanje posetilaca Sajma. Rajičić je naglasio da je, na zvaničnom sajtu Turističke organizacije Kraljeva, otvorena podstranica „Dani tenisa 2015“, sa informacijama u vezi sa teniskim mečom Srbija- Hrvatska.

On je najavio i „Top food day, manifestaciju koju etno udruženje „Gegula“ organizuje u svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva, i na kojoj će predstaviti svoje proizvode turistima i domaćima, kao i proizvođačima iz sedam gradova i opština u okolini.

S obzirom na popunjene smeštajne kapacitete, Rajičić je rekao da je Vrnjačka Banja pritekla u pomoć svojim smeštajnim kapacitetima, a da su tu i Kragujevac i Čačak ako zatreba.

On je podsetio na to da u centralnoj gradskoj zoni postoji bežični internet za sve koji bi da što lakše dođu do informacija o gradu. Takođe je pomenuo da grad Kraljevo ima info štand u okviru hola nove sportske hale sa štampanim propagandnim materijalom.

Ova konferencija za novinare, na kojoj je najavljen deo bogatog programa koji grad priprema, bila je i prilika da se uputi molba navijačima da navijaju za četu Novaka Đokovića, ali da poštuju i hrvatske igrače. 

           

 

 

     PROGRAM USTANOVA KULTURE od 23. februara do 8. marta

u toku je Izložba filigranskih radova Gorana Ristovića

Narodni muzej Kraljevo

PONEDELjAK 23. februar

18.oo časova Izložba IKONE

Autori: Ljiljana Rivić, Mirko Ćetković, Nenad Marković, Gordana Pralica, Milica Stašić i Darko Burnać - Galerija Kulturnog centra “Ribnica”

 

20.oo časova  Vina i pingvina (crna komedija) - Kraljevačko pozorište

UTORAK 24. februar (do 2. marta)

19.oo časova Izložba radova kraljevačkih umetnika -Galerija Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Kraljevo

ČETVRTAK 26. mart

Počinje prikazivanje igranog filma Bićemo prvaci sveta - Bioskop Kvart

PETAK 27. februar

19.oo časova  Raduj se tenisu, naši na sceni su (program posvećen teniskoj igri u Kraljevu) - Narodna biblioteka “Stefan Prvovenčani”

SUBOTA 28. februar

12.oo časova i 18.oo časova Premijera Čarobnjak iz Oza (predstava za decu) Kraljevačko pozorište

NEDELjA 1. mart (do 8. marta)

Revija sportskog filma - Bioskop Kvart

UTORAK 3. mart

19.oo časova Koncert učenika Muzičke škole - Kraljevačko pozorište

SREDA  4.mart

19 .oo časova Koncert učenika Muzičke škole - Kraljevačko pozorište

Od 4. do 17. marta

Izložba Druga strana ogledala - Autor: Milena Milosavljević

Galerija Kulturnog centra “Ribnica”

ČETVRTAK 5. mart

Od 5. do 15. marta  - Izložba poludragog i dragog kamenja - Narodni muzej Kraljevo

20.oo časova Rogonja (renesansna komedija) - Kraljevačko pozorište

21.oo časova Koncert "Dejan Petrović big bend" - Trg srpskih ratnika

SUBOTA 7. mart

20.oo časova  Prevaranti u suknji (komedija), Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac

Kraljevačko pozorište

20.Februar 2015.
Sajam turizma
        

Sajam turizma 2015 from zoran ljubojevic on Vimeo.

19.Februar 2015.
Kulturna dešavanja tokom Dana tenisa u Kraljevu
13.Februar 2015.
Uspostavljanjem objedinjene procedure do unapređenja rada
U okviru Projekta „Unapređenje poslovnog okruženja na lokalnom nivou kroz regulatornu reformu“, koji grad Kraljevo, od novembra 2012. godine, sprovodi u saradnji sa Centrom za dobro upravljanje OPTIMUS, uz finansijsku podršku Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove – SECO, danas je svečano potpisan Sporazum o saradnji u uspostavljanju objedinjene procedure između grada Kraljeva, javnih preduzeća i organizacija.

Potpisnici Sporazuma su grad Kraljevo, Gradska uprava grada Kraljeva, JKP „Vodovod“, JEP „Toplana“, Direkcija za planiranje i izgradnju „Kraljevo“, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Elektrosrbija d.o.o - Elektrodistribucija Kraljevo, „Telekom Srbija“ AD, Regija Kragujevac - Izvršna jedinica Kraljevo, a to će učiniti i Republički geodetski zavod – Služba za katastar nepokretnosti i Ministarstvo unutrašnjih poslova - Sektor za vanredne situacije Kraljevo.

Izmenama Zakona o planiranju i izgradnji iz decembra 2014. godine, uvedena je obaveza uspostavljanja objedinjene procedure, koja predstavlja inovativni mehanizam u radu lokalne samouprave i ostalih institucija u procesu izdavanja dozvola iz oblasti izgradnje. Jedan od značajnih problema sa kojim se susreću privrednici i građani u procesu izgradnje je pribavljanje velikog broja dokumenata koja izdaju javna preduzeća, Služba za katastar i druge organizacije. Grad Kraljevo je prepoznao problem i, u saradnji sa OPTIMUS-om, sa kojim već realizuje projekat, inicirao potpisivanje sporazuma, na osnovu kojeg će Gradska uprava pribavljati, po službenoj dužnosti, od drugih potpisnica sporazuma, potrebna dokumenta kako bi se povećala efikasnost i poboljšao kvalitet usluga lokalne administracije. Sporazum je značajan korak u uspostavljanju zakonski obavezujuće objedinjene procedure kojom će se smanjiti koraci, troškovi i vreme izgradnje građevinskih objekata.    

„Uspostavljanjem objedinjene procedure unapredićemo rad i ubrzati dobijanje potrebnih dozvola u oblasti građenja, što je izuzetno važno, kako zbog velikog podsticaja građevini tj. izgradnje većeg broja objekata u našem gradu, tako i zbog privlačenja novih investicija“, izjavio je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić.

Prema rečima načelnika Gradske uprave grada Kraljeva Miloša Petrovića, kada se govori o dobroj upravi, govori se o upravi koja funkcioniše na načelima delotvornosti, efikasnosti i transparentnosti u radu.

„Delotvornost podrazumeva da za što manje vremena i sa manje troška građani ostvaruju svoja prava kod Gradske uprave. Pokušavajući da napravimo reformu javne uprave, u sklopu toga i Gradske uprave, sproveli smo postupak regulatorne reforme. Danas smo potpisali sporazum, koji jeste zakonska obaveza, po Zakonu o planiranju i izgradnji, ali smo, nezavisno od toga, idući u susret Zakonu, radili intenzivno tokom prošle godine na stvaranju jednog ovakvog sporazuma. Veoma je važno da saradnja bude ne samo u okviru Gradske uprave, nego i sa javnim preduzećima, a posebno ističem saradnju sa republičkim javnim preduzećima, koja do sada nije bila na odgovarajućem nivou u smislu poštovanja nekih rokova. Sada ćemo, poštujući rokove iz Sporazuma, mnogo brže i efikasnije da sprovodimo procedure“, objasnio je načelnik Gradske uprave grada Kraljeva Miloš Petrović.

Kako je istakla zamenik direktora OPTIMUS-a Katarina Milanović, Kraljevo je jedan od retkih gradova koji su prepoznali potrebu da se radi na uspostavljanju objedinjene procedure, i to ne onda kada je zakon donet već značajno pre zakona.

„Uspostavljanje objedinjene procedure uvodi grad Kraljevo i ostale strane potpisnice u mali krug institucija koje na ovaj način unapređuju svoje poslovanje i preuzimaju obaveze prikupljanja potrebne dokumentacije u ime stranaka“, istakla je Milanovićeva.

Ona je zahvalila svima na uspešnoj saradnji i poželela uspeh u daljem uspostavljanju cele procedure i njenoj konkretizaciji na terenu, a samim tim i brzom rešavanju zahteva investitora i građana.

            Potpisivanje Sporazuma predstavlja novi korak u reformi gradske administracije i ostalih organa kroz unapređivanje komunikacije, koordinacije, razmene informacija i dokumantacije između strana potpisnica, čime se pojednostavljuje proces izdavanja dozvola, saglasnosti, rešenja i odobrenja, skraćuje vreme čekanja za stranke i dokumentacija koju stranke neposredno pribavljaju.            

 

  

           
11.Februar 2015.
Otvaranje hale, poseta aerodromu ...

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović boravila je danas u Kraljevu.

Ona je najpre, sa gradonačelnikom Kraljeva Tomislavom Ilićem i načelnikom Raškog upravnog okruga Nebojšom Simovićem, presecanjem vrpce, svečano otvorila novoizgrađenu halu sportova u naselju Ribnica, u kojoj će biti održan teniski meč između Srbije i Hrvatske. Tom prilikom, Mihajlovićeva je istakla da je ova hala šansa za sve buduće mlade sportiste koji će jednog dana predstavljati našu državu. Ona je čestitala svima koji su učestvovali u izgradnji hale, istakavši da je to uspeh celog Kraljeva, kao rezultat velikog napora i rada.

„Ova hala treba da radi, da bude puna, ne samo za Dejvis kup, nego stalno. Ne da bi samo opravdala svoju investiciju nego da bi pomogla Kraljevu da se razvija. Nastavljamo da menjamo Kraljevo, menjamo infrastrukturu i gradimo nove objekte i činimo sve da imamo nove šanse i nove promene jer su promene ključ opstanka svakog od nas i naše zemlje“, izjavila je Mihajlovićeva nakon obilaska hale.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić zahvalio je potpredsedniku Vlade i ministru Zorani Mihajlović na poseti i izrazio nadu da će ova multifunkcionalna hala, čija izgradnja je koštala osam miliona evra ili oko 900.000 dinara, zadovoljiti uslove potrebne za održavanje i drugih takmičenja osim tenisa.

Prema rečima načelnika Raškog upravnog okruga Nebojše Simovića, pred veliki teniski meč Srbija-Hrvatska koji će biti održan u Kraljevu, preduzeto je sve što je potrebno, timovi rade na pripremi kulturnih događaja koji će se dešavati tih dana, radiće se na promociji svih proizvoda koji se proizvode u Raškom okrugu - pića, hrane i dr.

„Pokušaćemo da organizujemo i donatorsku večeru, od koje će prihod biti namenjen nabavci magnetne rezonance. Kraljevo će tih dana živeti za Dejvis kup. Veliko je interesovanje za dolazak u Kraljevo i mi ćemo tu šansu iskoristiti“, izjavio je načelnik RUO Nebojša Simović. 

 

              

Potpredsednik vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je zatim i aerodrom „Morava“ u Lađevcima.

„Radimo na konverziji iz vojnog u vojno-civilni aerodrom. Do leta ovo će biti civilno-vojni aerodrom. Dodatna oprema će doći od aerodroma „Nikola Tesla“. Direktorat civilnog vazduhoplovstva, u saradnji sa Ministarstvom odbrane, radiće svoj deo posla. Potrudićemo se da sa Ministarstvom odbrane dogovorimo sve što je potrebno da donesemo određene odluke na Vladi. U toku ove godine imaćemo letove sa ovog civilno-vojnog aerodroma, što je važno ne samo za razvoj turizma, već i za privredni rast. Vlada Srbije radi na podizanju konkurentnosti Srbije, svakog regiona, da se bolje živi, što je moguće ako imamo razvijenu infrastrukturu - putnu, železničku, vazdušnu“, izjavila je Mihajlovićeva nakon obilaska aerodromske zgrade i dodala da će preduzeće Aerodromi Srbije biti formirano u naredna dva meseca i da se na tome već radi.

Prema rečima pomoćnika ministra za vazdušni saobraćaj Zorana Ilića, aerodrom već može da funkcioniše u C kategoriji – mogu da ga koriste avioni koji imaju između 120 i 180 mesta, a na početku će ga koristiti i manje letelice i one za kargo prevoz.


              

 

Potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je u Kraljevu prisustvovala i Drugoj sednici Saveta Raškog upravnog okruga. Sednici su, pored načelnika Raškog upravnog okruga, prisustvovali i poslanici, predsednici opština i gradonačelnici sa područja Raškog upravnog okruga – Kraljeva, Novog Pazara, Vrnjačke Banje, Raške i Tutina. Neke od teme su bile i aerodrom „Morava“ u Kraljevu, autoput E761 Preljina-Pojate, Koridor 11.

„Ovo je način na koji mislim da treba da rade svi okruzi. Bio je ovo jedan vrlo konstruktivan sastanak na kome je bilo reči o starteškim pravcima, kako se razvija Okrug, što je osnova budućeg razvoja Srbije. Svaki predstavnik je izneo probleme o budućnosti razvoja svoje opštine i pokušali smo zajedno da nađemo rešenje za veliki deo tih problema“, izjavila je Mihajlovićeva nakon sastanka i dodala da će ubuduće, na sedam do deset dana, imati sastanak sa po jednim načelnikom okruga i lokalnim samoupravama koje mu pripadaju.

Ministarka je pozvala čelnike lokalnih samouprava da pripreme prostorne planove i druga planska dokumenta za predviđenu izgradnju autoputa od Pojata do Preljine.

„Drago mi je što je potpredsednik Vlade i ministar Zorana Mihajlović prepoznala našu ideju da treba rešavati probleme na nivou okruga, jer tako pokrećemo i sve gradove na toj teritoriji. Za Raški okrug je najbitnije – aerodrom Lađevci, „moravički“ koridor autoputa, koji treba da poveže koridore 10 i 11, i krak autoputa ka Sjenici. Veliki je značaj infrastrukture za privredu, za razvoj turizma, to je značajno za razvoj okruga i čitavog regiona. Ova dva strateška objekta bitna su i za Moravički i Rasinski okrug. Ova dva projekta čitavu centralnu Srbiju i porivredno i turistički uzdižu“, izjavio je načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić je, nakon sastanka, izneo šta je to što je najbitnije za grad Kraljevo dogovoreno.

„Dobili smo punu podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za urbanu regeneraciju. Nadam se da ćemo krajem godine početi izvođenje radova u Dositejevoj ulici. Dogovorili smo se oko sanacije nadvožnjaka u Ulici vojvode Stepe i izgradnje kružnog toka“, rekao je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

U poseti gradu Kraljevu sa potpredsednikom Vlade i ministrom gospođom Mihajlović bili su i poslanica Marija Obradović, Kraljevčanka, koordinatorka Ženske parlamentarne mreže i predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, i poslanik Zoran Babić iz Vrnjačke Banje, predsednik Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, predsednik poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Vladi RS.

 

              

 

04.Februar 2015.
Fudbalski savez Srbije pomaže Kraljevu

Grad Kraljevo ugostio je danas čelnike Fudbalskog saveza Srbije (FSS) – predsednika FSS Tomislava Karadžića i generalnog sekretara Zorana Lakovića, sa saradnicima. Goste je primio gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić sa svojim saradnicima. Sastanku su prisustvovali i predsednik Fudbalskog saveza Raškog okruga Ljubiša Vujović, predsednik Fudbalskog kluba Sloga i član Skupštine Fudbalskog saveza Zvonko Terzić, kao i drugi predstavnici kraljevačkog fudbala.

Glavna tema sastanka bila je mogućnost da Kraljevo bude jedan od 12 gradova u Srbiji koji će dobiti fudbalski teren sa veštačkom podlogom.

Prvi čovek Fudbalskog saveza Srbije smatra da su razgovori bili veoma korisni i da se vidi da je grad spreman da sarađuje i pomaže u razvoju sporta.

„Kompletna ekipa na sastanku jasno govori o odnosu grada prema sportu. Nama je zadovoljstvo što smo imali priliku da razgovaramo sa ljudima ovakvih ambicija, planova i opredeljenja za sport. Fudbalski savez Srbije će, na planu infrastrukture pre svega, učiniti sve da Kraljevo ide snažno napred, brzim  koracima. Grad je mnogo uradio na planu ukupne sportske infrastrukture, podrazumevajući i razne teretane, staze, sportske hale.

Prvi naš korak je da ćemo jedan sjajan teren veštačke trave, gde će moći od jutra do sutra da se igra fudbal, opredeliti prema Kraljevu. Međutim, potrebno je da se naprave određeni preduslovi, administrativni i tehnički. Čim to bude gotovo, dobićete tu vrstu naše pomoći. Bilo bi mi zadovoljstvo da teren otvorimo prvo ovde u Kraljevu. To zavisi od Vas“, izjavio je predsednik FSS Karadžić.

Rok za obezbeđivanje svih potrebnih uslova za dobijanje terena sa veštačkom podlogom je 30-45 dana.

Gradonačelnik grada Kraljeva zahvalio je FSS na pomoći.

„Mi ćemo u što kraćem periodu opredeliti mesto gde ćemo locirati teren. Nadam se da ćemo i dalje sarađivati sa Fudbalskim savezom Srbije. Kako su nam obećali, moći ćemo da se nadamo i osvetljenju terena tj. nabavci reflektora potrebnih za novi stadion. Pored toga, našim klubovima koji su imali štete prilikom poplava u maju prošle godine Fudbalski savez Srbije će izaći u susret i opredeliti sredstva za sanaciju njihovih terena“, rekao je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić.

Predstavnici FSS za kraljevačke fudbalere obezbedili su i sportsku opremu.

Nakon sastanka sa čelnicima grada i fudbalskim poslenicima Kraljeva, predstavnici FSS su obišli i moguće lokacije za postavljanje terena sa veštačkom travom.
 
 
 
 
                           

    

02.Februar 2015.
Savet za bezbednost saobraćaja podelio „Pažljivka“ prvacima

 U okviru kampanje „Bezbedan put do škole“, članovi Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva danas su u OŠ „Braća Vilotijević“ započeli akciju podele bukvara „Pažljivkova pravila u saobraćaju“ učenicima prvog razreda. Prvaci u još dve osnovne škole dobili su danas „Pažljivkove“ bukvare, a do kraja sedmice sa Pažljivkom će se sresti i njihovi vršnjaci u svim osnovnim školama na teritoriji grada Kraljeva.

Bukvari, više od 1.200, za svakog prvaka, nabavljeni su u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja. Uz to, deca dobijaju i fluorescentni bedž i raspored časova sa logom Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva, a škole postere na temu poštovanja pravila u saobraćaju. Kampanja, čiji je cilj povećanje bezbednosti dece u saobraćaju, usmerena je na decu, ali i na škole, roditelje, vozače.     

Prema rečima predsednika užeg saziva Saveta za bezbednost saobraćaja Nenada Markovića, kako je Pažljivko najpoznatija ličnost u njihovom uzrastu, ova edukativna akcija će teći u istom pravcu.

„Nastavićemo akciju, posebno prema deci, zato što, ako ova deca, za deset ili dvadeset godina, budu savesna u saobraćaju, rezultati u njihovom ponašanju u saobraćaju će biti daleko bolji nego što su sada kada smo mi odrasli“, rekao je Marković.    

U skladu sa nastavnim programom, učenici prvog razreda su već učili o bezbednosti u saobraćaju i spremni su dočekali članove Saveta. Kako ističe  njihov profesor razredne nastave Vera Todorović, veoma im znači što su ih članovi Saveta posetili i deci omogućili da još više saznaju o saobraćaju i bezbednosti u saobraćaju.

 

 
29.Januar 2015.
Prestolonaslednik i princeza u poseti Kraljevu

Grad Kraljevo posetili su danas Njihova kraljevska visočanstva prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina.

Kraljevski par je najpre posetio obdanište „Princeza Katarina“ u Novom Selu kod Vrnjačke Banje i paketićima darivao 40 dece. Izgradnju ovog vrtića, u saradnji sa Fondacijom princeze Katarine, finansirala je dr Nada Milosavljević, rodom iz Vrnjačke Banje, koja živi u SAD.

            Prestolonaslednika i princezu, pre zvaničnog prijema, pored predstavnika grada, dočekali su građani Kraljeva i članovi Udruženja Kraljevina Srbija. Sastanak sa gradonačelnikom Kraljeva Tomislavom Ilićem, načelnikom Raškog upravnog okruga Nebojšom Simovićem i njihovim saradnicima bio je prilika da se razgovara o potrebama grada u kojima bi gosti mogli da pomognu. Zatim je usledio sastanak kome su, osim gradonačelnika i njegovog zamenika i načelnika Raškog upravnog okruga, prisustvovali pomoćnici gradonačelnika, članovi Gradskog veća, direktori javnih preduzeća grada Kraljeva, šefovi odborničkih grupa, kao i predstavnici Udruženja Kraljevina Srbija, na kome je bilo reči o pronalaženju novih investitora. Kako je tokom boravka prestolonaslednika u našem gradu u toku bilo zasedanje Skupštine, Njegovo kraljevsko visočanstvo se sa skupštinska govornice obratilo i odbornicima Skupštine grada Kraljeva.  

Prilikom boravka u našem gradu, prestolonaslednik Aleksandar je istakao:

„Mojoj supruzi i meni veliko je zadovoljstvo što smo danas ponovo ovde sa vama, u gradu koji je dobio ime u čast proglašenja Srbije za Kraljevinu. Na sastanku sa predstavnicima grada razgovarali smo o ekonomskoj situaciji. Ona je danas teška u celoj zemlji. Potrebno je učiniti mnogo više da se privuku strani investitori, jer to znači i otvaranje novih radnih mesta. Moja porodica i ja uvek smo spremni da u tome pomognemo. Zahvaljujući Fondaciji moje supruge, danas smo Kraljevu doneli i humanitarnu pomoć. Ako svi budemo pomagali jedni drugima i radili zajedno, siguran sam da ćemo ostvariti bolju budućnost za našu decu.

Gradonačelnik Ilić je zahvalio Njihovim kraljevskim visočanstvima koji su Kraljevu još jednom pružili nesebičnu pomoć. On je izrazio nadu da će se saradnja sa Fondacijom princeze Katarine nastaviti.

„Mi smo, kao grad, opredelili sredstva u budžetu za nabavku magnetne rezonance. Upravo smo sa našim gostima, našim donatorima, dogovorili da će Fondacija pomoći i da ćemo zajedno učestvovati u nabavci magnetne rezonance“, rekao je gradonačelnik grada Kraljeva. 

Kraljevski par je zatim posetio Opštu bolnicu, kojoj su, kako bi doprineli boljem lečenju građana Kraljeva i lekšem radu u Bolnici, donirali 220 dušeka, jastuka, posteljine i medicinskih paketa, zahvaljujući humanitarnoj kancelariji Lajflajn Čikago, koja funkcioniše pod pokrovitenjstvom princeze Katarine. 

Prilikom posete Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Ivo Lola Ribar“, gosti su poklonili interaktivnu tablu, vrednu 2.500 evra, nabavljenu zahvaljujući hunmanitarnoj organizaciji Lajflajn.

I mališane iz SOS Dečjeg sela kraljevski par je obradovao poklonima – donirali su im, za 73 dece, školski pribor, rančeve, garderobu, slatkiše, sredstva za higijenu.

 
29.Januar 2015.
Sednica Skupštine grada Kraljeva

Danas je održana 27. sednica Skupštine grada Kraljeva. Pred odbornicima se našlo 27. tačaka a spisak donetih akata sa

današnje Skupštine možete pogledati ovde.

 

 

Obuka Grawe osiguranja

 

Grad Kraljevo, u saradnji sa GRAWE osiguranjem i Filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje, organizovao je prvi deo obuke - osnovnu edukaciju za rad u osiguravajućem društvu, pre svega u GRAWE osiguranju, ali i u sopstvenom biznisu.

Prema rečima zamenika gradonačelnika grada Kraljeva Miluna Jovanovića, grad Kraljevo izlazi u susret svojim sugrađanima.

„Od svih prisutnih, određuju se lica koja imaju sklonosti ka ovoj vrsti posla, a onda će sa manjim brojem njih biti obavljen razgovor kod tržišta rada sa kompanijom Grawe kako bi neko mogao sutra i da dobije posao. Pozvane su prvenstveno osobe koje su na stručnoj praksi. Mislim da im je to i te kako korisno. Pored onoga što će direktno naučiti kroz stručnu praksu, ovde će imati mogućnosti da dobiju i neki od poslova. Mi se trudimo da svojim sugrađanima i na ovaj način stvorimo uslove kako bi što pre došli do posla“, izjavio je zamenik gradonačelnika.

Obuka je, kako je rečeno na obuci, predstavljanje mogućnosti koje nosi GRAWE osiguranje.

„Naša je želja da Vašim sugrađanima objasnimo da moramo da se uhvatimo u borbu, da nađemo rešenja da ljudi rade i kroz svoj rad zbrinu sebe, svoje bližnje, za starost i izbegnemo da budemo deci na leđima u starosti. U tome nudimo svoje dvestagodišnje iskustvo. Nudimo mogućnost da svako sebi stvori dohodak. U ovom poslu plaća se samo uspeh. Imamo neograničen broj mesta“, izjavio je Marko Mikić, savetnik Uprave GRAWE osiguranja.

Obuku je prošlo 170 lica koja pohađaju stručnu praksu i lica sa evidencije nezaposlenih.

„Prema istraživanju putem ankete poslodavaca, postoji značajna potražnja osiguravajućih kuća za službenicima. Pored stepena stručne spreme, za ovu vrstu posla su veoma bitne lične karakteristike i kompetencije - mogućnost dobre komunikacije, lakog izražavanja, upornost, ubedljivost u poslu, sposobnost planiranja i praćenja kasnije. Na ovaj način će nezaposleni, kao i zaposleni koji žele, da obezbede dodatnu zaradu“, izjavila je Snežana Prelić, direktor Filijale Kraljevo NSZ.     
 
 

 

 

28.Januar 2015.
Donacija HELP-a
U okviru programa pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji, organizacija HELP je započela isporuku uređaja porodicama čiji su domovi obnovljeni sredstvima EU u gradu Kraljevu. Isporuci su prisustvovali gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić i njegov zamenik Milun Jovanović i zamenik koordinatora HELP-a za Srbiju Ana Molnar.

Domaćinstvo nezaposlenog Milana Negovanovića, samohranog roditelja koji živi sa dva maloletna sina, u Adranima, obnovljeno sredstvima EU u ovom programu pomoći poplavljenim područjima u Srbiji, danas je dobilo šporet, mašinu za pranje veša, kombinovani frižider i bojler.

            „Nama je posebno zadovoljstvo da u okviru projekta EU pomognemo područjima poplavljenim u maju prošle godine. Rekonstruisano je 18 kuća, počeli smo isporuku uređaja i nameštaja za 20 porodica, a do kraja februara počeće isporuka 38 grantova za mikro i male biznise i poljoprivrednike. Nadamo se da smo ovim svojim radom uspeli da pomognemo da se život u Kraljevu normalizuje i da se svi vrate redovnim aktivnostima i povrate redovne izvore prihoda“, izjavila je Ana Molnar, zamenik koordinatora HELP-a u Srbiji.

Ukupan iznos pomoći EU realizovane u gradu Kraljevu preko HELP-a iznosi 197.000 evra. 

Gradonačelnik grada Kraljeva zahvalio je donatoru, humnanitarnoj organizaciji HELP, koja je pomogla našim sugrađanima kojima su majske poplave nanele štete. On je istakao i dugogodišnju saradnju odnosno pomoć koju ova humanitarna organizacija pruža gradu Kraljevu neprekidno, ne samo u elementarnim nepogodama.

Još tri porodice čija su domaćinstva obnovljena sredstvima EU dobila su pomoć u vidu nameštaja i bele tehnike.

Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 30 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 24 opštine/grada koji su najviše pogođeni poplavama: Bajina Bašta, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Jagodina, Kosjerić, Koceljeva, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Ub, Čačak, Šabac i Šid. Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP i ASB, i Danski savet za izbeglice (DRC) – u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.
 
 
 
 

27.Januar 2015.
Ambasador Norveške u poseti Kraljevu
Njegova ekselencija ambasador Kraljevine Norveške Nils Ragnar Kamsvag posetio je Kraljevo. Povod je bio završetak projekta koji je Ambasada Kraljevine Norveške odobrila gradu Kraljevu - „Saniranje posledica od poplava na neregulisanom delu reke Ribnice u Kraljevu“. Projekat se odnosi na izvođenje radova na sanaciji i rekonstrukciji obaloutvrde reke Ribnice radi otklanjanja opasnosti u pogledu stabilnosti mosta na ovoj reci i obezbeđivanju obale reke od daljeg urušavanja, sve radi otklanjanja posledica štete nastale usled poplava i obezbeđivanja sigurnosti građana.

Ambasador, u pratnji supruge i savetnika Uroša Ćulibrka, najpre se sastao sa gradonačelnikom grada Kraljeva Tomislavom Ilićem i njegovim saradnicima, a zatim obišao i lokaciju na kojoj je realizovan projekat.

„Drago mi je da sam danas ovde i da mogu da vidim rezultate projekta za koji je norveška ambasada dala novac. Norveška je dala oko 5,5 miliona evra za podršku raznih projekata u vezi sa poplavama i rehabilitaciju posle poplava. Zaposleni u ambasadi koji su bili na ovoj lokaciji bili su veoma zadovoljni tehničkim mogućnostima i kompetentnošću zaposlenih u gradu Kraljevu koji su sproveli ovaj projekat. Imali smo dobru saradnju sa gradom Kraljevom. Projekat je bio jako dobro pripremljen i, koliko mkogu da kažem kao laik, veoma je dobro izveden“, rekao je ambasador Norveške Nils Ragnar Kamsvag.

Gradonačelnik Kraljeva je zahvalio ambasadoru na ovoj pomoći.

„Nadam se da to neće biti jedini projekat koji ćemo zajedno uraditi, sigurno ćemo nastaviti saradnju sa Vladom Kraljevine Norveške i Ambasadom u Srbiji. Od velikog broja projekata koji apliciraju ka norveškoj vladi, oko sedam odsto prođe. Mi smo upravo lobirali da nam pomognu i za druge projekte“, rekao je gradonačelnik Ilić.

Urađeno je oko 100 metara, visina zida je od dva do šest metara, a i most je utvrđen jer je bujica tokom poplava odnela zemlju oko stubova. Prema rečima zamenika gradonačelnika Miluna Jovanovića, grad će, u skladu sa mogućnostima i projektima koji već postoje kod Direkcije za planiranje i izgradnju, raditi obaloutvrdu u celom delu, oko 4,5 km.

Ukupna vrednost ovog projekta je oko 50.000 evra. Donacija ambasade Norveške je oko 80, a grada Kraljeva oko 20 odsto. Partner u projektu bilo je JKP „Putevi“, koje je radove izvelo za oko tri meseca, u predviđenom roku.

Kako je naveo ambasador, Norveška daje Srbiji oko 10 miliona evra pomoći godišnje. Prošle godine, od 5,5 miliona evra datih posle poplava, oko četiri je otišlo u fond Vlade kojim upravlja UNOPS, organizacija UN koja koordinira tim sredstvima, i on uglavnom ide za rehabilitaciju i sanaciju javnih objekata, škola, vrtića, biblioteka. Oko 500-600.000 evra je otišlo preko organizacija civilnog društva ili direktno preko opština, kao u gradu Kraljevu. Oko 700-800.000 evra potrošeno je na higijenske pakete, hranu i sličnu vrstu pomoći.

            Prilikom posete Kraljevu, Njegovu ekselenciju ambasadora Kraljevine Norveške Nilsa Ragnara Kamsvaga ugostio je Njegovo preosveštenstvo episkop žički Justin u vladičanskom domu, ambasador je zatim posetio i manastir Žiču i u Narodnom muzeju Kraljevo obišao stalnu postavku i izložbu vladike Justina. 27.Januar 2015.Dodela knjiga najboljim učenicima
                                        26.01.2015.

 

 

Tradicionalno, svake godine uoči Svetog Save, grad Kraljevo dodeljuje knjige najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola. Ove godine uručeno je 35 knjiga. Među dobitnicima je bio i najbolji polaznik osnovnog obrazovanja odraslih, kao i najbolji đak smešten u kraljevačkom Domu učenika.

Pored gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića, knjige su uručili i zamenik gradonačelnika Milun Jovanović, pomoćnik gradonačelnika Vukman Rakočevič i član Gradskog veća grada Kraljeva Miša Milosavljević.

            „Dajemo im upravo knjige jer su one simbol znanja. Nadamo se da će učenici uspeh koji su pokazali u osnovnoj i srednjoj školi pokazati i na fakultetima i u daljem školovanju, a mi ćemo se svakako truditi da obezbedimo uslove da se vrate u Kraljevo“, poručio je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

Svečanost je pratio i kraći muzički program za koji su bili zaduženi učenici završnog razreda srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“. Rusku pesmu Komarovskog izvela je, na violini, Ivana Draganjac, uz klavirsku saradnju Suzane Sajić. Dejana Radanović je na harmonici izvela kompoziciju Jesenji pejzaži 6. stav, autora Kusjakova, a Mina Ćurčić je na klaviru odsvirala Grig op. 73 – Etida br. 5 f mol.

Spisak najboljih đaka


 
 
 

 

 

Rukometni savez Srbije                                                           22.01.2015.

 

 

Kraljevo će biti domaćin kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo za muškarce u Poljskoj, između Srbije i Izraela, i prvog baraž meča za učešće na Svetskom prvenstvu u Dankoj rukometašica Srbije i Rumunije. To su danas dogovorili čelni ljudi Rukometnog saveza Srbije, koji su se sastali sa gradonačelnikom grada Kraljeva Tomislavom Ilićem i načelnikom Raškog upravnog okruga Nebojšom Simovićem. Predviđeno je da utakmice budu igrane u novoj hali sportova – rukometašice 6. ili 7. juna, a rukometaši 13. ili 14. juna ove godine.

Rukometne reprezentacije Srbije prvi put će nastupiti u Kraljevu, a iz RSS se nadaju da će atmosfera biti dobra i doprineti njihovoj pobedi.

„Izuzetno sam zadovoljan što će naše rukometne selekcije igrati i u Vašem gradu i da će građani Kraljeva i okoline imati prilike da vide i pozdrave asove poput Momira Ilića, Darka Stanića, Marka Vujina, Andree Lekić, Sanje Damnjanović i drugih rukometnih imena. Mislim da ćemo imati punu podršku i grada Kraljeva i Raškog okruga, naših rukometnih ljudi, i da ćemo napraviti dva susreta uz pune dvorane i nadam se našoj pobedi“, istakao je Božidar Đurković, generalni sekretar Rukometnog saveza Srbije, i dodao: „Siguran sam da će biti pune dvorane. Mečevi će biti humanitarnog karaktera, a prihod će ići za nabavku magnetne rezonance.

Prdstavnici RSS, kako kažu, razmišljaju da i finale kupa za muškarce organizuju u Kraljevu. Namera im je da klubovima u Kraljevu pomognu da ojačaju i da eventualno Kraljevo dobije superligaša u muškoj konkurenciji.

„Zadovoljan sam što će Kraljevo konačno da se vrati na stare staze što je nekada bilo i biće ponovo grad sporta. Ove godine biće dosta sportskih dešavanja - tenis, streljaštvo, rukomet, košarka, tako da ćemo halu maksimalno iskoristiti. Nadam da će i drugi sportovi doći ovde u Kraljevo i da ćemo organizovati još veći broj sportskih takmičenja“, rekao je Tomislav Ilić, gradonačelnik grada Kraljeva, zahvalivši ljudima iz RSS.

„Moram da pokažem svoje zadovoljstvo što smo danas bili domaćini Rukometnom savezu. Dogovorili smo se da organizujemo dve utakmice koje će imati humanitarni karakter. Najbitnije je što smo pričali da obezbedimo magnetnu rezonancu za naše građane, budući da je nema u rasponu od 140 km. Cena karata će biti simbolična. Sport nije samo sport, već privredna grana koja može biti jako profitabilna, koja će dovesti mnogo ljudi u Kraljevo. Nadam se da ćemo posle sporta pokrenuti i turizam, privredu. Glavna poruka je da što više ljudi poseti Kraljevo, da budemo dobri domaćini i da sport postane deo našeg života. Ako se vratimo sportu, vratićemo se zdravom životu“, istakao je Nebojša Simović, načelnik Raškog upravnog okruga.

Predsednik Rukometnog saveza Raškog okruga Dragan Simović zahvalio je svima, izrazivši nadu da će i jedan od kraljevačkih klubova u budućnosti igrati Super ligu.

Gosti su domaćinima poklonili oficijelne dresove reprezentacije Srbije sa njihovim imenima.

 


Ministar Vulin u Kraljevu                                                                         21.01.2015.

 

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin posetio je Gerontološki centar u Mataruškoj Banji, gde je otvorio rekonstruisanu kuhinju i novu trpezariju. Resorno ministarstvo je u ovu ustanovu tokom prošle godine investiralo 17,5 miliona dinara, a za renoviranje kuhinje i dogradnju trpezarije osam miliona dinara. Ministar je istakao da Ministarstvo neće štedeti na standardu korisnika ovakvih centara i da nisu pravljene uštede na socijalnim davanjima, već je povećan obim  kapitalnih investicija u infrastrukturu.  

Kako je objasnila direktor Gerontološkog centra Svetlana Radisavljević, ovim investicijama ispunjeni su svi standardi za dobijanje licence.  

Nakon posete Gerontološkom centru, ministar Vulin se sastao i sa gradonačelnikom grada Kraljeva Tomislavom Ilićem i načelnikom Raškog upravnog okruga Nebojšom Simovićem. Sastanku su prisustvovali i direktor Centra za socijalni rad Kraljevo Svetlana Dražović, direktor kraljevačke Filijale NSZ Snežana Prelić, direktor filijale PIO Dejan Srećković, načelnik Inspekcije rada za Raški okrug Milesa Ćirević i drugi.

Nakon sastanka, ministar je, posebno se osvrnuvši na radnike Fabrike vagona, izjavio:

„Mi smo tu da se upoznamo sa problemima i na konkretan način ih rešavamo. Posebno smo razgovarali o socijalnom programu za vagonku, posebno smo razgovarali uopšte o socijalnom programu. Greška odnosno krivica zašto FVK nije ušla u socijalni program u 2014. je isključivo da poslovodstva firme. Preduzeće, posebno sam se raspitao o tome, posle razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave i okruga, nije dostavilo dokumentaciju u roku i na propisanom obrascu. Poslali su samo anketne listiće koje su popunili radnici. To nije socijalni program. I zato su odbijeni. Svi su bili upozoreni na rokove, na formu. Kontaktirao sam sa Ministarstvom privrede, koje je nadležno, i ministrom Sertićem – nijedan radnik ne sme da ostane na ulici. Za svakog će biti obezbeđen socijalni program u skladu sa pravilima koja će važiti 2015. godine. Poslovodstvo će morati da se obrati na odgovarajući način, da da odgovarajući program, poštuje zakon. Ne želim da radnici stradaju, da ispaštaju, zato ćemo učiniti sve da se u najkraćem mogućem roku ovaj problem reši.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić zahvalio je ministru na poseti izrazivši nadu da se da su mnogo toga rešili, budući da je održan sastanak o gorućim problemima u Kraljevu.

„Pre svega mislim na radnike Fabrike vagona. Uz našu asistenciju, i ministar je voljan da se to pitanje reši. Održan je i sastanak sa direktorima, na kome je pomenuto da je 175 ljudi zaposleno samofinansiranjem. Nadam se da neće biti socijalnih tenzija i da ćemo mnogo više na drugi način sarađivati“, rekao je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

Načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović posetu takođe smatra konstruktivnom.

„Pričali smo i o temamama koje ceo okrug zanimaju, problemima koji prate i Raški okrug i sam grad Kraljevo – o neizbežnom pitanju investicija, zapošljavanju radnika, jer sve to onda prati i nezaposlenost i socijalne probleme i ono što muči svakog građanina pojedinačno. Znamo da će 2015. biti vrlo teška u svakom pogledu. Danas smo pričali o problemu FVK, svakako imamo nameru da rešavamo i problem „Autotransporta“, znamo da ima problema i u drugim firmama. Pokušaćemo zajedno sa Ministarstvom, Vladom RS, na čelu sa premijerom, da budemo uvek na zadatku i nadam se da ćemo uspeti da ih uspešno rešimo sve probleme“, istakao je načelnikn RUO Nebojša Simović.


 

Otvorena Kancelarija za komunikaciju građana sa narodnim poslanicima          
                                                                                                 
                                                                                                     21.01.2015.

 

 

Istraživanje od pre par godina je pokazalo da samo 13 odsto građana poznaje poslanike iz svog mesta. Narodni poslanici iz Kraljeva odlučili su da to promene, da se udruže i osnuju prvu Kancelariju narodnih poslanika u našem gradu, istakao je menadžer Kancelarije Predrag Terzić prilikom otvaranja.

„Kancelarija pruža pomoć građanima u komunikaciji sa narodnim poslanicima zarad rešavanja njihovih životnih problema i problema grada u celini. Međutim, u ovoj kancelariji i narodni poslanici mogu dogovarati zajedničke strategije rada i delovanja, zajedničke strategije lobiranja prema republičkim organima. Osnivanje Kancelarije ne predstavlja uvećanje državne uprave jer svi ovde volontiraju. Mi smo se ovde skupili da bismo uradili nešto za ovaj grad, a ne da bi dolazilo do uvećanja državne uprave i povećanja plata i sredstava koja se daju za funkcionisanje svih institucija u ovom gradu“, izjavio je menadžer Terzić.

Prema rečima gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića, prvi put zajednički rešavamo probleme građana kako na lokalu, tako i na republičkom nivou.

„Nadam se da će građani posećivati Kancelariju, gde će dežurati sedam poslanika, gde ćemo rešavati probleme sigurno mnogo brže, bolje i efikasnije. Nadam se da će ova kancelarija funkcionisati, jer mislim da će doprineti boljitku rešavanja problema građana, kao i drugih proiblema“, rekao je gradonačelnik.

Načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović smatra da je otvaranje Kancelarije jako bitno ne samo za građane Kraljeva, nego i Raškog okruga, koji takođe mogu da dođu u Kancelariju narodnih poslanika da iznesu svoje probleme i traže rešenje tih problema.

„Ova kancelarija će biti bitna za funkcionisanje celog okruga. Potrudićemo se da odredimo ciljne grupe i okruga i svih gradova u okrugu“, kaže načelnik RUO Simović.

Marija Jevđić, narodna poslanica, prvog dana rada, razgovarala je sa građanima.

„Danas je bila inicijativa da se skrati procedura oko donošenja odluka. Nadam se da će i ubuduće građani imati dosta konstruktivnih ideja da mi, kao narodni poslanici, izlobiramo njihove ideje i zastupamo stavove onih koji su nas glasali i onih koje predstavljamo u Narodnoj skupštini. Nadam se da će građani podržati otvaranje i da će nam, osim raznih pitanja, dolaziti i pružati podršku da što bolje i adekvatnije zastupamo njihove stavove i potrebe u Narodnoj skupštini“, rekla je Jevđićeva.

Kancelarija (broj jedan) se nalazi na prvom spratu Raškog upravnog okruga. U njoj će volontirati sedam mladih ljudi. Primaće građane utorkom od 9 do 12 časova, a subotom će sa građanima razgovarati narodni poslanici. Građani mogu da zakažu razgovor sa narodnim poslanicima lično i na telefon 036/306-029, a preko sajta www.poslanicka-kancelarija.org mogu se upoznati sa radom Kancelarije.