Mapa sajta  |  RSS

Odštampaj Pošalji
Vesti
09.Oktobar 2015.
Izgradnja mosta na Musinoj reci

Danas su predstavnici grada Kraljeva i Raškog upravnog okruga prisustvovali početku radova na izgradnji mosta na Musinoj reci, koji je srušen tokom poplava u maju 2014. godine.

Ovaj most, uz most na reci Lopatnici, koji će takođe biti započet, biće izgrađen zahvaljujući sredstvima Evropske unije kroz Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji.

             
08.Oktobar 2015.
Fed kup 2016. u Kraljevu

Danas su predstavnici grada Kraljeva i Raškog upravnog okruga, zajedno sa predstavnicima Teniskog saveza Srbije, održali konferenciju za novinare.

Povod je organizacija meča prvog kola Svetske grupe B Fed kupa 2016. između Srbije i Španije, koji će, kako je najavljeno, biti odigran 6. i 7. februara 2016. godine u novoj hali sportova u Kraljevu.

                    
07.Oktobar 2015.
Ispraćaj moštiju Simona monaha

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić sa gostima iz Francuske ispratio mošti Svetog kralja Stefana Prvovenčanog prepodobnog monaha Simona u manastir Studenicu.
    

07.Oktobar 2015.
Puštena u rad magnetna rezonanca

              “Ustajem i ležem sa osmehom zbog saznanja da se tamo u Srbiji mom daru neko raduje, jer pomoć drugima smatram i nagradom za sebe”
Ova poruka stoji na
ploči sa likom Milomira Glavčića, koja je smeštena u holu Opšte bolnice “Studenica” i čiju su čast imali danas da otkriju, povodom puštanja u rad magnetne rezonace, rođaku Radoju  Glavčiću i Miši Dugaliću, kraljevačkom novinaru i prijatelju Milomira Glavčića
Magnetna rezonanca, koju je kraljevačkoj bolnici poklonio donator iz Kanade Milomir Glavčić, svečano je puštena u rad. Od ideje do realizacije prošlo je svega sedam meseci i od danas će ovaj savremeni dijagnostički aparat, vredan 547 000 evra, biti dostupan potencijalnim pacijentima od Užica do Niša, kao i severnog dela Kosova, što je oko 500 000 stanovnika. Otvaranju Kabineta za magnetnu rezonancu prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, dr Berislav Vekić, gradonačelnik Kraljeva Tomisav Ilić,načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović i brojni gosti iz javnog i političkog života Kraljeva.
Miša Dugalić, zahvaljujući čijem angažovanju je i došlo do ideje i njene realizacije da Kraljevo, odnosno Opšta bolnica,  dobije magnetnu rezoancu je u ime Milomira Glavčića, pročitao poruku kojom se darodavac obratio svim Kraljevčanima:
           
“Želim da se zahvalim upravi grada Kraljeva, načelniku Raškog okruga Nebojši Simoviću, gradonačelniku Tomilsavu Iliću i dr Zoranu Mrviću, direktoru Bolnice, što su aparat u roku pribavili i stavili u rad. Voleo bih ipak da se on što manje koristi, jer bi to značilo da ste vi, moji Srbi, u dobrom zdravlju. No, znam da taj aparat, ma koliko da je moderan i moćan, zdravlju naroda ne može doprineti bez lekara i drugh zaposlenih u toj bolnici, pa i njih uz najviše poštovanja pozdravljam. Žao mi je što danas nisam sa vama, ali ja mislim stalno na moju Srbiju“.
Milomir Glavčić
, koji punih 65 godina nije bio u Srbiji, ipak misli na svoju zemlju, svedoči i to da ovo nije jedina donacija kojom je pomogao srpski narod. Za izgradnju mosta na Ibru Milomir Glavčić je dao million evra.
Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Berislav Vekić, nije krio zadovoljstvo što je danas boravio u u jednoj od najuspešnijh zdravstvenih ustanova u Srbiji:
           
“Moram da istaknem da mi u Ministarstvu zdravlja možemo s pravom i javno da kažemo da se ponosimo jednom izuzetnom uspešnom bolnicom i kolektivom, kao što je kraljevački. Oni su to svojim radom pokazali, kazao je dr Berislav Vekić.

Milomir Glavčić je nabolji primer dobročinitelja, jer je do sada našoj zemlji donirao više od 6 miliona evra. On planira još jednu donaciju koja će biti posvećena siromašnim ljudima u našoj zemlji.

           

05.Oktobar 2015.
„Rudno bogatstvo grada Kraljeva“

U organizaciji Gradske uprave grada Kraljeva – Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije i inženjersko-geološke i seizmičke poslove i uz prisustvo gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića i načelnika Gradske uprave grada Kraljeva Miloša Petrovića danas je svečano otvarena stalna postavka „Rudno bogatstvo grada Kraljeva“.
            

 

                                                                                                                           05.10.2015

Zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Milun Jovanović primio je danas delegaciju Saveza potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920 predvođenu predsednikom Saveza pukovnikom Ljubomirom Markovićem.Sastanku su prisustvovali i predsednik Opštinskog odbora Saveza Vrnjačke Banje Slobodan Dišović, predsednik Opštinskog odbora Saveza Raške kao i predsednica Likovne sekcije Saveza UPRS 1912 – 1920 Ljiljana Stevanović Ljis .Na sastanku je zameniku gradonačelnika uručena Karta počasnog člana Saveza potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920 .
                

 


 

01.Oktobar 2015.
36.Sednica(vanredna)Gradskog veća grada Kraljeva

                        

29.Septembar 2015.
Mošti PREPODOBNOG SIMONA MONAHA u Kraljevu

Povodom obeležavanja 7. oktobra, Dana grada Kraljeva – Kraljevdana, mošti prepodobnog Simona Monaha, Svetog Stefana Prvovenčanog, borave u našem gradu.

Nakon što su s početka 20. veka našle spokoj u studeničkoj svetoj obitelji, pored oca svoga Svetog Simeona, mošti ktitora i zadužbinara manastira Žiče, sa bratom Svetim Savom osnivača srpske države i samostalne srpske pravoslavne crkve, nisu iznošene iz Studenice.

Svečani doček moštiju priređen je 29. septembra u manastiru Žiči, na čelu sa Njegovim preosveštenstvom episkopom žičkim gospodinom Justinom, sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom. Dočeku su prisustvovali i gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić sa svojim zamenikom Milunom Jovanovićem i načelnik Raškog upravnog okruga Nebojšom Simovićem.   

Kako je istakao vladika Justin, obraćajući se vernicima koji su došli da se poklone moštima i da ih celivaju, „Sveti Simon ima moć da ljude ujedini u ljubavi, slozi, jednomisliju. On je osvedočeni sledbenik Hrista raspetoga i vaskrslog. On svojim prisustvom nama svedoči da mi pravoslavni hrišćani imamo silu, nismo bilo koji narod, koji danas jeste a sutra nije, mi smo vekove proživeli. Čudesno je da boravi u svetoj Žiči, gde je i bio, gde i pripada, da ode u Hram Svete Trojice i u Hram Svetog Save, koji je sedište žičkih episkopa, i to 7. oktobra kada slavi grad“.

 „Neka Gospod Bog molitvama Svetog Simona, naših svetih obitelji, podrži, povede, uspravi, ojača i ohrabri da nastavimo ovaj istiniti put koji jeste trnovit, ali je i spasonosan. Molitvama Svetog Simona, neka Gospod daruje mir rodu našem. Amin“, besedio je vladika pozvavši sve da priđu svetim moštima, koje znače moć.

Iz manastira Žiče mošti će 30. septembra biti prenete u Crkvu Svete Trojice, odakle će 3. oktobra u svečanoj litiji ulicama grada doći do Hrama Svetog Save. Na praznik Prepodobnog Simona, 7. oktobra, episkop žički Justin će služiti Svetu arhijerejsku liturgiju, a u popodnevnim časovima mošti će biti vraćene u Studenicu.

 

           

 


                        

 

 


Poseta malom Filipu   
                                            28.Septembar 2015.        

 

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić i direktor Fondacije za pomoć najmlađima „Podrži život“ Radoica Rstić posetili su porodicu šestogodišnjeg Filipa Tošića iz Grdice, koji boluje od cerebralne paralize.

Na inicijativu gradonačelnika Kraljeva, kome je na malog Filipa pažnju skrenuo član Gradskog veća Boško Rakić, komšija Tošića, Fondacija se uključila u akciju prikupljanja pomoći za našeg malog sugrađanina. Gradonačelnik se obratio Fondaciji, koja je pokrenula humanitarnu akciju u kojoj je sakupljeno potrebnih 336.000 dinara za Filipovu operaciju u specijalnoj hirurškoj bolnici „Medikus“ u Ćupriji. Novac je već uplaćen na račun bolnice i operacija, koju će izvesti lekari iz Rusije, zakazana je za decembar.

Hirurška intervencija, koja bi Filipu popravila kvalitet života, bila je preporučena pre tri godine, ali porodica nije imala novca za takvu jednu operaciju, koju inače ne finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje.

U ime porodice i malog Filipa, svima koji su pomogli da se prikupi novac zahvalio je njegov otac Zlatko.

Prema rečima direktora humanitarne organizacije osnovane pre godinu dana sa ciljem pokretanja humanitarnih akcija i prikupljanja pomoći za teško obolelu decu u Srbiji Radoice Rstića, Fondacija je prikupila više od 65 miliona dinara humanitarne pomoći, 33 dece je otišlo na lečenje u Srbiji i u inostranstvu.

„Fondacija je partner države. Roditelji se prvo obraćaju Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, zatim Fondu za lečenje dece u inostranstvu. Kada država ne može da omogući lečenje u inostranstvu, obraćaju se Fondaciji da pokrene akciju. Višak novca u jednoj humanitarnoj akciji usmeri se na novu, kao što je bio slučaj kod Filipa Tošića“, rekao je Rstić, jedan od, sa glumcem Sergejem Trifunovićem, osnivača Fondacije, u kojoj su i Svetislav Basara, Žarko Paspalj i mnoge druge poznate ličnosti.

Gradonačelnik Tomislav Ilić je zahvalio na pomoći Rstiću i Trifunoviću - direktoru i predsedniku Upravnog odbora Fondacije, na tome što su izašli u susret zahtevu i porodici.

„Nadam se da ćemo i dalje uspešno sarađivati kako bismo još nekome pomogli kao što smo to učinili Filipu. Lokalna samouprava će izaći u susret koliko bude mogla svakoj porodici koja ima problema“, rekao je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić. 

                 

 

 

 

Put u Ravanici                                                      28.Septembar 2015.                                        

Selo Ravanica ugostilo je predstavnike grada Kraljeva i Raškog upravnog okruga, koji su obišli radove na rekonstrukciji puta koji vodi ka levačkom kraju i rekonstruisani Dom kulture.

Put povezuje dve opštine odnosno dva okruga – Raški i Šumadijski. Radovi koji se izvode su planirani u okviru programa uređivanja zemljišta za 2015. godinu Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo. U julu je urađen put dužine 300 metara, u postojećoj širini, ugrađeno je 190 tona asfalta, a za to su iz budžeta grada Kraljeva opredeljena dva miliona dinara. Sada se dalje radi na proširenju puta i postavljanju betonskih prstenova u cilju zaštite od bujičnih tokova.

Kako je istakao potpredsednik MZ Ravanica Zoran Mijajlović, do autoputa  bi se brzo stiglo preko Jagodine, kad bi taj put zaživeo, a na tome se radi nekoliko godina. On je istakao i značaj sređivanja Doma kulture za selo koje broji oko 180 domaćinstava i ima mnogo dece, u kome je natalitet u poslednja dva popisa u plusu. Za Dom, izgrađen udruženim snagama meštana i lokalne samouprave, iz budžeta je izdvojeno 1.400.000 dinara.

Gradonačelnik kraljeva Tomislav Ilić je naglasio da grad Kraljevo, kao odgovorna lokalna samouprava, misli na ravnomerni regionalni razvoj teritorije grada Kraljeva.

„Nadam se da ćemo i ovde i u celom gledićkom kraju još mnogo toga uraditi. Potrudićemo se da radimo na ravnomernom razvoju, od spolja ka unutra. I u narednoj godini će biti izdvojena sredstva za tu namenu. Ono što smo u prethodnom periodu obećali sada ostvarujemo kroz realizacija budžeta za 2015. godinu“, rekao je gradonačelnik Ilić.

I načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović najavio je da će, između ostalog, tokom sledeće godine, u gledićkom kraju i Ravanici, biti urađeno sedam mostova, postradalih od poplava.

„Nadam se da ćemo u narednom periodu stadion pored Doma osposobiti za normalan sportski život meštana. Pokušavamo da, koliko smo u mogućnosti, i putem donacija i ušteda, uradimo što više puteva, vodovoda, saniramo klizišta. Napori koje ulažemo vide se na terenu. Nadamo se da će meštani i Ravanice i drugih sela prepoznati našu želju da uradimo što više“, izjavio je načelnik RUO.

Nakon obilaska sela, predstavnici lokalne samouprave, Raškog okruga i direktori javnih preduzeća održali su sastanak sa meštanima Ravanice, na kome je bilo reči o mogućnostima unapređenja uslova života.

 


       

 

28.Septembar 2015.
Konferencija povodom Dana grada Kraljeva - Kraljevdana

Povodom obeležavanja 7. oktobra, Dana grada Kraljeva – Kraljevdana, održana je konferencija za novinare, na kojoj je predstavljen program obeležavanja ovog za naš grad važnog datuma. O proslavljanju praznika grada govorio je predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović, zamenik predsednika Odbora za obeležavanje značajnih datuma iz istorije našeg grada i predsednik Komisije za nagrade i priznanja Skupštine grada Miloš Milišić, protojerej stavrofor Ljubinko Kostić, a prisutni su bili i predsednik Odbora, zamenica sekretara Skupštine, predstavnici Narodne biblioteke, Kraljevačkog pozorišta, Kraljevačkog društva učitelja, Crvenog krsta.

Kako je na konferenciji rečeno, javne ustanove kulture pripremile su programe u skladu sa datumom, namenjene i deci i odraslima, Kraljevdanska beseda pod nazivom „Žiča kao krunidbeno mesto“ biće održana uoči Dana grada, nagrada i priznanja biće uručeni na Svečanoj sednici Skupštine grada, uz prigodan program i obraćanja, a biće prikazan i kraći film o tome šta se dogodilo „od Kraljevdana do Kraljevdana“ u našem gradu.

Program povodom Kraljevdana obuhvata i obeležavanje Dečje nedelje, izložbe, promocije, premijeru predstave „Profesionalac“ Kraljevačkog pozorišta.

Najavljeno je i puštanje u rad, na dan praznika, magnetne rezonance, donacije, vredne pola miliona dinara, Milomira Glavčića, počasnog građanina grada Kraljeva za 2013. godinu, koji je ovo priznanje dobio za dugogodišnji humanitarni rad i pomoć gradu.

U okviru obeležavanja Kraljevdana, ove godine, grad će pohoditi mošti prepodobnog Simona Monaha, Svetog Stefana Prvovenčanog, ktitora i zadužbinara manastira Žiče, koji je sa bratom Svetim Savom osnivač srpske države i samostalne srpske pravoslavne crkve. Iz Studnice, gde su našle konačni mir posle Prvog svetskog rata, mošti će najpre boraviti u manastiru Žiči, gde će biti priređen svečani doček sa Njegovim preosveštenstvom episkom žičkim Justinom i sveštenstvom i monaštvom, zatim u Crkvi Svete Trojice, odakle će u svečanoj litiji ulicama grada doći do Hrama Svetog Save, i na kraju biti vraćene u Studenicu.

Kako je istakao sveštenik Ljubinko, nakon skoro sto godina mošti izlaze iz Studenice, i to na svoj praznik – Prepodobnog Simona, a mi imamo priliku da im se poklonim i celivamo ih, da se duhovno napojimo, nadahnemo, prikupimo duhovne snage da sve teškoće lakše prebrodimo, a da nam sve radosti i zgode budu uvećane molitvama svetog kralja Stefana Prvovenčanog, Simona Monaha.

 

   

   

 

 

 

Obeležen Dan vatrogasaca                                                             27.09.2015.

 

 

Svečanom sednicom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kraljevo i rukovodstva Vatrogasnog saveza Srbije u vatrogasnom domu, svečanim defileom ulicama grada i polaganjem venaca na zgradu starog Vatrogasnog doma, kraljevačko Dobrovoljno vatrogasno društvo obeležilo je svoj dan - 27. septembar, kada se obeležava i Dan vatrogasaca Srbije.

U ime grada Kraljeva, venac su položili gradonačelnik Tomislav Ilić i predsednik Skupštine Sreten Jovanović.

Ovaj dan obeležava se u znak sećanja na hrabre vatrogasce i vatrogasne muzičare koji su u ešalonu 27. septembra 1941. godine, u 12 sati, uz zvuke marševa i koračnica, pored nemačkih bunkera i straža, preko Ibra otišli na slobodnu teritoriju, na planinu Goč, i pridružili se partizanskom odredu „Jovo Kursula“.

Kako je istakao predsednik društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“ Milan Matijević, društvo postoji 82 godine, pronoseći humanitarnu aktivnost hrabrosti u gašenju i spasavanju ljudi imajući za uzor profesionalnu vatrogasnu jedinicu iz Kraljeva, koja je svrstana u bataljon vatrogasci spasioci, sa kojima ostvaruju veoma uspešnu saradnju. Vatrogasni savez Srbije sve organizuje i usmerava u pravcu širenja protivpožarne kulture.

Prema rečima Dragana Jajića, predsednika Vatrogasnog saveza Vojvodine, člana IO Vatrogasnog saveza Srbije – svi koji su otišli na slobodnu teritoriju, na Goč, da se bore, predstavljaju uzor svim vatrogascima, koji neguju tradiciju i obeležavaju ovaj patriotski datum.       
25.Septembar 2015.
Prijem republičkog atletskog prvaka

Mladog atletičara Stefana Vukadinovića, iz sela Adrani kod Kraljeva, primili su predstavnici grada Kraljeva i Raškog upravnog okruga – gradonačelnik Tomislav Ilić i njegov zamenik Milun Jovanović i načelnik RUO Nebojša Simović.

Dvadesetdvogodišnji Stefan, koji se atletikom bavi od srednje škole, student Vojne akademije, smer vojno-elektronsko inženjerstvo, prvak je Republike Srbije na 400 metara, vicešampion na 200 metara i prvak u mlađoj seniorskoj kategoriji na 200 metara. Krajem septembra, on odlazi na Šeste vojno-sportske igre u Južnoj Koreji, gde će početkom oktobra predstavljati Kraljevo i Srbiju.

„Očekujem da istrčim svoje najbolje vreme, da dostojno predstavim svoj grad i svoju zemlju Srbiju“, rekao je Stefan, istakavši kao jedini problem drugu časovnu i vremensku zonu i aklimatizaciju.

Kako je najavio gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, na sastanku je dogovoreno da Stefan ostvari normu za evropsko prvenstvo naredne godine, a grad će pomoći i oko priprema i oko odlaska na prvenstvo, s tim što će sigurno biti još donatora.

Prema rečima Stefanovog trenera Veselina Bulatovića, neophodno je da se napravi veliki tim za njega i da se stvore mnogo bolji uslovi od postojećih. On tvrdi da Stefan može da postigne mnogo, i Atletski klub „Karanovac“ se bori da ovakav takmičar ostane u Kraljevu.

    
25.Septembar 2015.
Moto trke na Beranovcu

Takmičenje pod nazivom Partnerstvom do bezbednosti motociklista - Kraljevo 2015 održano je ovog vikenda u našem gradu. Na autodromu Beranovac organizovano je finale u motosportu, i to u disciplinama road racing (brzinske kružne trke) i moto classic (starovremenske brzinske kružne trke). Takmičenje se boduje za Istočno evropski šampionat u moto sportu i podržalo ga je Ministarstvo omladine i sporta.

Organizatori su Moto savez Srbije (MSS) i Auto-moto savez Srbije AMSS), sa suorganizatorom Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije. Organizaciju je podržao grad Kraljevo sa svojim javnim preduzećima.

            U subotu, 26. septembra, održani su treninzi, dok je u nedelju najpre Agencija za bezbednost saobraćaja održala svoju prezentaciju o bezbednosti u saobraćaju, a zatim su vožene i trke.

            Uoči takmičenja, organizatori su na Trgu srpskih ratnika postavili reprezentativni kamion ORION Telekom mreže, sa obezbeđenim obeležjima sponzora koji su promovisali takmičenje. 

            Tom prilikom je predsednik Izvršnog odbora Moto saveza Srbije i pomoćnik predsednika Auto-moto saveza Srbije Božidar Mihajlović zahvalio gradu Kraljevu i javnom sektoru, kao i Vojsci na svemu što je urađeno za organizaciju trka u Kraljevu, kako bi se nastavila tradicija održavanja moto trka iz sedamdesetih godina prošlog veka.

Gradonačelnik Kraljeva je istakao da se naša lokalna samouprava trudi da se na Beranovcu ponovo organizuju trke.

„Sve što je do lokalne samouprave učinićemo da na Beranovcu budu organizovane ne samo moto, već i automobilske trke. Postoje određeni planovi da se staza uredi, ali to moramo da vidimo sa Vladom RS, i nadam se da ćemo naići na razumevanje da stazu oživimo i vratimo joj stari sjaj“, rekao je gradonačelnik Tomislav Ilić.             
24.Septembar 2015.
Most u Dragosinjcima

Predstavnici grada Kraljeva i Raškog upravnog okruga, sa saradnicima, obišli su novoizgrađeni most preko reke Tovarnice u selu Dragosinjci, koji povezuje grad Kraljevo i opštinu Vrnjačka Banja.

Posle poplava koje su prošle godine odnele ovaj most, iz budžeta grada Kraljeva za 2015. godinu su izdvojena sredstva - 4.500.000 dinara, da se napravi novi most.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić je istakao da se nada da će predstavnici lokalne samouprave, kao odgovorni ljudi, još mnogo toga uraditi do kraja godine, a na korist građana Kraljeva i meštana sela na teritoriji našeg grada.

Kako je istakla direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo Marica Mijajlović, u programu uređivanja građevinskog zemljišta za 2015. godinu planirana je izgradnja mosta na Tovarnici. Ona je istakla da ovako treba raditi i dodala da će biti investicija na drugom mostu naredne godine, kao i da je sav materijal koji je preostao od gradnje mosta predat mesnoj zajednici na korišćenje, u cilju poboljšanja infrastrukture na seoskim područjima.

Izvođač radova na izgradnji mosta bilo je kraljevačko preduzeće „Axis group“.

Most je dug 5,7 metara i širok 4 metra, plus trotoar 0,60 metara. Kako je reka Tovarnica izuzetno bujična, oko 7.000 kilograma armature je ugrađeno u njega da bi izdržao bujice.


             

 

22.Septembar 2015.
Plastenici za poplavljene

 

U okviru programa pomoći Evropske unije poplavljenim područjima, 40 porodica sa teritorije grada Kraljeva, koje su pretrpele štetu u polavama maja 2014. godine, dobilo je plastenike. U ovom krugu donacije, biće podeljeno ukupno 87 plastenika svima koji su aplicirali, osim porodicama u Vitanovcu, kojima će pomoć stići nešto kasnije.

Kako je istakao pomoćnik gradonačelnika Kraljeva Vukosav Konjikušić, pomoć dobijaju oni koji su se bavili poljoprivrednom delatnošću i imali improvizovane plastenike. Nastojanja su da se pomogne održanje poljoprivrednih gazdinstava, kao i da se podstiču mladi bračni parovi da se bave plasteničnom proizvodnjom.

Plastenici imaju garantni rok od dve godine. Donatori odnosno inspekcija posećivaće nove vlasnike kako bi se uverili da na pravi način koriste plastenike. Prema ugovoru, ne smeju ih prodati, već isključivo koristiti za potrebe svog domaćinstva.

Kako je najavljeno, kroz ovaj donatorski program, do kraja godine, biće uručeni i sadni materijali, koncentrati, semena za setvu, košnice i ostalo za šta su konkurisali kroz aplikacione formulare.

 

 

 

16.Septembar 2015.
Kraljevo dobija teretanu na otvorenom

U cilju promocije projekta „Podrška i promocija upražnjavanja zdravih stilova života mladih na području grada Kraljeva'', predstavnici grada Kraljeva, Kancelarije za mlade i Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo održali su konferenciju za novinare.

Projekat podrazumeva sprovođenje dve grupe aktivnosti: izgradnju teretane na otvorenom i organizaciju javnih događaja u cilju promocije zdravih stilova života. Za izgradnju teretane na otvorenom zadužena je Direkcija za planiranje i izgradnju Kraljevo, dok je za organizaciju planiranih događaja zadužena Kancelarija za mlade grada Kraljeva. Projekat finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije. Ukupna vrednost projekta iznosi 1.479.000,00 dinara - Ministarstvo omladine i sporta finansira 1.200.000,00 dinara, dok je učešće grada Kraljeva 279.000,00 dinara. Realizacija projekta je počela 1. juna 2015. godine i trajaće osam meseci, odnosno do 31. januara 2016. godine. Izvođač radova je firma ASACO iz Čačka.

Unapređeni uslovi za razvoj rekreativnog sporta i kvalitetnije provođenje slobodnog vremena mladih, kao i informisanje mladih sa mogućnostima korišćenja teretane na otvorenom i značajem upražnjavanja zdravih stilova života glavni su očekivani rezultati projekta, kojim je i predviđeno održavanje 10 javnih časova fizičkog vaspitanja, na kojima će 300 srednjoškolaca moći da se upozna sa teretanom i njenim funkcijama.

Teretana će biti na gradskoj plaži, na, kako je navela Marica Mijajlović, direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo, najboljoj mogućoj lokaciji, kao najkvalitetnijem prostoru grada Kraljeva, duž same staze, ispod atletskog stadiona. Ona je naglasila da će Direkcija uvek dati podršku na ovakvim projektima kako bi građani kao krajnji korisnici bili zadovoljni.

Gradonačelnik je izrazio nadu da će izgradnjom teretane na otvorenom biti zadovoljene potrebe građana Kraljeva koji se bave ovim aktivnostima, naročito onih koji koriste sportske terene na Keju.

Inicijativu za izgradnju, kako je rekao Nikola Radević, koordinator Kancelarije za mlade, pokrenuli su mladi Kraljeva i ovo je dobar primer da je ideja mladih, zajedničkom saradnjom sa Kancelarijom za mlade, uspešno realizovana.

Otvaranje teretane na otvorenom predviđeno je za početak oktobra, u sklopu obeležavanja Dana grada Kraljeva – Kraljevdana.


                           http://picasion.com/
15.Septembar 2015.
15. septembar, Dan proboja Solunskog fronta

U organizaciji Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije „Jovo Kursula“ i grada Kraljeva, a u skladu sa državnim programom obeležavanja 15. septembra, Dana proboja Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu, u Kraljevu je, na glavnom gradskom trgu, položeno cveće na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine 1912-1918. i održan parastos.

            Vence su, nakon intoniranja himne, u ime grada, položili gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, njegov zamenik Milun Jovanović, predsednik Skupštine Sreten Jovanović i njegov zamenik Nenad Marković, zatim načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović i poslanik u Narodnoj skupštini Zoran Bojanić, predstavnici Vojske, Policije, Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“ i drugih udruženja, političkih partija. 

Parastos su služili sveštenici Eparhije Žičke.

Kako je istakao gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, na današnji dan, na 97. godišnjicu proboja Solunskog fronta, odajemo počast svojim precima koji su dali veliki doprinos početku kraja Velikog rata.

„Moramo da negujemo tradiciju, da sledimo ono što su nam oni pokazali – da su najsvetije sloboda i teritorija Srbije“, rekao je gradonačelnik.

Direktor Istorijskog arhiva Kraljevo Miroljub Arsić podsetio je na to da je ovo jedan od najznačajnijih datuma u istoriji srpskog naroda i da je glavnu ulogu u proboju odigrala srpska vojska, koja je odnela veliku pobedu, budući da je težina fronta bila upravo na Drugoj srpskoj armiji.

Milan Matijević je skrenuo pažnju na to da su probojom Solunskog fronta otvorena vrata za povratak srpske vojske u otadžbinu - Kraljevo je oslobođeno 38 dana nakon proboja, 22. oktobra, a Beograd posle 45 dana.

U znak sećanja na žrtve, na teritoriji Kraljeva je podignuto 57 spomenika i spomeničkih obeležja ratnicima iz oslobodilačkih ratova 1912-1918, među kojima je i Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine 1912-1918. godine.


 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Zdrava voda za piće u školi u Adranima                                            15.09.2015.

 

 

U skladu sa obećanjem datim pre oko mesec dana, krak vodovoda ka Osnovnoj školi „Dragan Marinković“ u Adranima pušten je danas, tako da deca sada imaju zdravu vodu za piće. Završne radove su obišli gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, zamenik gradonačelnika Milun Jovanović, predsednik Skupštine Sreten Jovanović, član Gradskog veća Milomir Šljivić, načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, direktor i tehnički direktor JKP „Vodovod“, direktor JKP „Pijaca“. Za ove radove je izdvojeno 5.900.000 dinara.

Direktor OŠ „Dragan Marinković“ Adrani Nataša Stepić zahvalila je na tome što je ispoštovano obećanje da će škola dobiti zdravu vodu za piće na početku školske godine. Time će, kako je istakla, zdravlje dece biti sačuvano, što je najvažnije.

            Prema rečima direktora JKP „Vodovod“ Milenka Stefanovića, stvoreni su preduslovi da stočna pijaca dobije vodu, a zatim i da se izvrši priključenje sekundarne mreže vodovoda i kanalizacije. Kako je istakao, priključenje na vodovod će ići sukcesivno, onoliko brzo koliko uslovi to dozvole.

„Naš cilj, kao odgovorne lokalne samouprave, jeste da svaka kuća ima zdravu vodu za piće. Trudimo se da imamo ravnomerni razvoj prema svim mesnim zajednicama na teritoriji grada Kraljeva“, istakao je gradonačelnik Kraljeva.

            Nakon lokacije kod škole u Adranima, predstavnici grada i okruga su obišli lokaciju Šeovac, na kojoj je urađena fekalna kanalizacija u dužini od jednog kilometra. Vlada Republike Srbije je izdvojila devet miliona dinara da se ova domaćinstva priključe na fekalnu kanalizaciju. Prema rečima gradonačelnika, MZ Adrani biće pokrivena i vodovodnom i kanalizacionom mrežom, a u planu je da se isto radi i u drugim mesnim zajednicama, najpre onim bliže gradu.

            Kako je istakao član Gradskog veća i meštanin Adrana Milomir Šljivić, ovo je još jedan od dobro završenih poslova, zahvaljujući i lokalnoj samoupravi i dobro organizovanim meštanima, što može poslužiti drugima kao primer. On smatra da je dobro da se na ovakav način razrešavaju komunalni problemi i ističe da je lokalna samouprava pokazala doslednost u ispunjavanju obećanja.

 

 

                   http://picasion.com/
 

                   http://picasion.com/

14.Septembar 2015.
Mega leks turnir

Na međunarodnom košarkaškom turniru, pod nazivom „Mega Leks kup“, koji je održan 12. i 13. septembra u novoj hali sportova u Kraljevu, nastupile su ekipe Mega Leksa, Crvene zvezde, grčkog Paoka i turskog Trabzonspora. Pred skoro punom halom, titulu pobednika turnira ponela je Crvena zvezda.

Utakmicama je prethodila fan tj. navijačka zona, na kojoj su Kraljevčani, na improvizovanom košarkaškom terenu u centru grada, mogli da se druže i slikaju sa svojim omiljenim igračima, dobiju autograme, šutiraju na koš. Podeljeni su i pokloni u vidu majica i šalova. 

Turnir je organizovao Mega Leks, uz tehničku podršku Košarkaškog kluba Sloga iz Kraljeva i uz saradnju sa gradom Kraljevom. Deo novca od ulaznica namenjen je kraljevačkim košarkaškim klubovima.
 
 
 
 
 

 

 

 

 

12.Septembar 2015.
Delegacija Rijeke u Kraljevu

U uzvratnu posetu gradu Kraljevu tokom vikenda stigla je delegacija iz hrvatskog grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Prilikom boravka u Srbiji, gosti su uzvratili posetu i gradu Čačku, posetili manifestacije „Projada“ i „Kupusijada“, obišli kulturno-istorijske spomenike - u organizaciji Turističke organizacije Kraljeva, sastali se sa zvaničnim predstavnicima gradova. Prijemu kod gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića su prisustvovali predstavnici grada Rijeke, opštine Viškovo, Primorsko-goranske županije, Udruženja hrvatsko-srpskog prijateljstva.

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić poželeo je gostima dobrodošlicu izrazivši nadu da će ovo biti samo početak duge i uspešne saradnje naših gradova na kulturnom i privrednom nivou, kao i u realizaciji projekata kroz evropske fondove.

„Pokušavamo da uspostavimo što bolje veze između naših gradova i okruga i županije, da produbimo saradnju, do sada orijentisanu na kulturni plan, da je proširimo na privredni deo i saradnju kroz evropske fondove“, rekao je zamenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, istakavši da je ova saradnja započeta na inicijativu Udruženja hrvatsko-srpskog prijateljstva, sa kojim imaju dobru saradnju.

Kako je naglasio Nikola Ivaniš, predsednik Društva hrvatsko-srpskog prijateljstva, koje ima više od 100 članova - Hrvata, Srba i drugih nacionalnosti, društvo je osnovano s ciljem da promoviše bolje odnose među ljudima, nacijama, državama.

„Odlučni smo u tome da treba graditi dobre odnose između naših naroda i država jer je to velika odgovornost za stabilnost i sigurnost Jugoistočne Evrope, ali i bolju budućnost naše dece“, rekao je Ivaniš, pozdravivši građane Kraljeva i celog regiona.

Kako je istakao zamenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula, sastanak sa gradonačelnikom je prilika da se zajednički sa gradom Kraljevom razviju zajednički projekti, kao i na nivou cele države, budući da imamo zajedničku istoriju, a ne deli nas ni jezička barijera. Sve to je dobar osnov za zajedničko korišćenje evropskih fondova.

 

 

 
 
 

 

 

 

 Projada“ Ratina                                                                                         12.09.2015.

  

Osma „Projada“, pod sloganom „Proja nas je hranila i branila“, održana je u subotu, 12. septembra, u selu Ratina. Organizator takmičenja u pripremi jela od kukuruznog brašna - proje, projare, kačamaka i starih jela, Mesna zajednica Ratina, ugostila je toga dana goste iz zemlje i inostranstva.

Manifestacija, zamišljena da čuva tragove našeg trajanja, održan je na platou ispred crkve Svetog Jovana Krstitelja i ispred škole.

Pre početka takmičarskog dela i kulturno-umetničkog programa, na spomen-obeležje palim borcima Crvene armije, stradalim u borbama za oslobođenje Ratine, i meštanima sela Ratina u Drugom svetskom ratu, kao i na spomenik Ivici Draganjcu, stradalom na Kosovu, delegacije grada, mesne zajednice, Ambasade Ukrajine i  udruženja su položile vence. U ime grada Kraljeva, venac su položili gradonačelnik Tomislav Ilić i zamenik predsednika Skupštine Nenad Marković, a u ime Ambasade konzul Mikola Džigun.

Kako je istakao gradonačelnik Kraljeva, lokalna samouprava podržava ovakve manifestacije.

„Moramo da se vraćamo tradiciji i korenima jer, ko nema prošlost, nema ni budućnost“, poručio je gradonačelnik.

 Ovu manifestaciju posetili su i gosti grada Kraljeva iz hrvatskog grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Manifestacija je organizovana uz podršku grada Kraljeva.

 

 

http://picasion.com/

11.Septembar 2015.
Sastanak sa republičkim timom za klizišta

Članove republičkog tima za klizišta primio je danas gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić. Sastanku je prisustvovao i načelnik Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije i inženjersko-geološke i seizmičke poslove Gradske uprave grada Kraljeva Zdravko Maksimović sa zaposlenima u ovom odeljenju.

Tim boravi u našem gradu snimajući klizišta koja su nastala kao posledica prošlogodišnjih obilnih padavina, a u sklopu pravljenja jedinstvenog kataloga klizišta u Srbiji.

Kako je istakla rukovodilac ovog projekta profesor Biljana Abolmasov, sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, zamisao je da se lokalnim samoupravama pomogne u budućoj borbi protiv klizišta tako što će se obučiti da mogu na odgovarajući način da registruju i dojave državnim institucijama nadležnim za katastar klizišta gde se na njihovim teritorijama ona nalaze. Rudarsko geološki fakultet, sa Geološkim zavodom kao nosiocem projekta, ide u 27 opština prošle godine ugroženih poplavama i klizištima, koje su bile na spisku Ujedinjenih nacija, i vrši dopunu katastra. Nakon toga, svaka opština će dobiti katastar i procenu hazarda i rizika od klizišta i dopunjenu plansku dokumentaciju. Projekat finansira Vlada Japana sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija u Republici Srbiji i uz pomoć Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenih područja RS.

Profesorka je najavila da će narednog meseca u Kraljevu biti održani treninzi za nekoliko opština i uručena oprema, donacija Vlade Japana – za svaku opštinu po stabilni kompjuter i tablet, GPS uređaj, da na terenu registruju klizišta.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić je istakao ovaj primer dobre saradnje sa Vladom RS i Kancelarijom za pomoć i obnovu poplavljenih područja odnosno sa republičkim timom za klizišta, donatorima i oko izgradnje bedema u naselju Grdica. Kako je naglasio, grad Kraljevo, kao odgovorna lokalna samouprava, radi na prevenciji, da se ne ponove poplave koje su zadesile grad 2014. godine.

 

 
 
 
 

10.Septembar 2015.
Donacija za čišćenje Čađavca

Gradonačelnik grada Kraljeva sastao se sa predstavnicima Crvenog krsta Kraljevo i Međunarodne pravoslavne dobrotvorne organizacije IOSS, sa kojima je pokrenut program pomoći ugroženima u poplavama u Grdici u vidu čišćenja potoka Čađavac, u vrednosti oko 50.000 evra. Sastanku je prisustvovala i direktorka Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo, sa saradnicima. Prema njenim rečima, ova inicijativa se uklapa u aktivnosti Direkcije.

Saradnja kraljevačkog Crvenog krsta i Međunarodne pravoslavne dobrotvorne organizacije traje već pet godina, tokom kojih je IOSS, u saradnji sa svojim partnerima, građanima Kraljeva pomogao sa više od 100.000 evra.

Prema rečima Nenada Prelevića, specijalizovanog građevinskog inženjera, regionalnog predstavnika za Balkan Međunarodne pravoslavne dobrotvorne organizacije IOSS, saradnja sa Crvenim krstom Kraljevo, Eparhijom žičkom i gradom Kraljevom, započeta posle zemljotresa 2010. godine, nastavlja se nakon poplava, i to programom prevencije eventualnih budućih poplava, tj. sanacijom i čišćenjem u Grdici. On je izrazio nadu da će njihova aktivnost značiti meštanima ovog kraja, a oni će i dalje pomagati gde je potrebno, u saradnji sa svojim partnerima.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić je zahvalio na donaciji za čišćenje potoka Čađavac, koji je plavio prošle godine. Kako je istakao, biće to doprinos radovima lokalne samouprave na izgradnji nasipa dugog 1.800 metara, budući da će biti očišćene reke koje mogu da izazovu poplave.

Predsednik Upravnog odbora Crvenog krsta Kraljevo Zoran Miljković zahvalio je dugogodišnjem saradniku i prijatelju, predstavniku Međunarodne pravoslavne dobrotvorne organizacije, na svim donacijama. On je izrazio nadu da će saradnja biti nastavljena ne samo u kriznim situacijama, već i u svakodnevnim aktinostima.


 
 
09.Septembar 2015.
Donacija pumpi za vodu

Danas su u okviru pomoći za poplavljeno područje meštanima Adrana donirane pumpe za vodu. Po rečima Vukosava Konjikušića, pomoćnika gradonačelnika grada Kraljeva u okviru ove faze pomoći ostala je još podela košnica za pčele i time bi ova faza pomoći bila završena.Trima porodicama koje su dobile pumpe za vodu, ispred donatora Evropske Unije za poljoprivredu i hranu ugovore je dodelila Marijana Božić, saradnik za nabavke i logistiku.
 
 

08.Septembar 2015.
Sastanak Saveta Raškog upravnog okruga

Današnjim sastankom u organizaciji načelnika Raškog upravnog okruga Nebojše Simovića i njegovog kolege Slobodana Jolovića načelnika Moravičkog upravnog okruga nastavljena je praksa povremenih sastanaka predsednika opština ova dva okruga koji su oni inicirali stupanjem na dužnosti Načelnika okruga.
Sastanku su prisustvovali Tomislav Ilić gradonačelnik grada Kraljeva, Boban Đurović predsednik opštine Vrnjačka Banja i Ignjat Rakitić predsednik opštine Raška.           
Podsećanja radi ,na prethodnom sastanku, identifikovani su su  infrstrukturni projekti od zajedničkog interesa poput Koridora 11( Autoput Beograd-Preljina,Aerodrom „Morava“ u Lađevcima i „Moravskog koridora (Auto-put Pojate Preljina) koji se nalaze u različitim fazama realizacije i koji će shodno tome biti rangirani po prioritetima zajedničkih aktivnosti  kod resornih ministarstava.Tema današnjeg sastanka bio je javni poziv Ministarstva privrede , koji  traje do 1.oktobra ove godine, a odnosi se na „Program podrške realizaciji mera od regionalnog i lokalnog značaja u 2015.godini“ za šta je , budžetom, predviđeno više nego skromnih 100 milona dinara za čitavu Republiku.Radojka Savić,direktorka Regionalne agencije za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga je ,u funkciji uvodničara,upoznala prisutne sa uslovima  javnog poziva koji je u toku ponudivši kapacitete agencije opštinama ova dva okruga ,tačnije odeljenjima njihovih uprava koja se bave lokalnim ,ekonomskim razvojem kako  bi njihovi projekti zadovoljili kriterijume javnog poziva. Tokom diskusije kristalisalo se mišljenje da je praksa zajedničkih sastanaka nešto što treba nastaviti jer samo zajedničkim radom ,pre svega odeljenja uprava opština i gradova dva okruga koja se bave lokalnim-ekonomskim razvojem i Regionalne agencije za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga ,je moguće jačanje kapaciteta lokalnih administracija koje treba da održe preko potreban kontinuitet u ovom poslu. A taj kontinuitet , po onome što se čulo na sastanku u Kraljevu ,najviše je ugrožen drugim, brojnim obavezama čelnika lokalnih samouprava koji su suočeni sa operativnim upravljanjem budžetima , merama racionalizacije kako u   lokalnim upravama tako i u ustanovama i institucijama koje finansiraju, komunikacijom sa građanima i, najzad ,često najvažnijim ,političkim aktivnostima posebno u predizbornim i izbornim aktivnostima.


 
 
 
 


Sanacija klizišta u zaseoku Kosmajici                                        08.Septembar 2015.

Danas su gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić i zamenik gradonačelnika Milun Jovanović sa direktorom JKP „Putevi“ Milošem Goljićem obišli radove na sanaciji klizišta u zaseoku Kosmajici MZ Lopatnica.
Prema rečima gradonačelnika lokalna samouprava je ispunila obećanje dato meštanima, sanirala klizište, a to bi učinila i ranije da su vremenski uslovi dozvoljavali.

Žitelji zaseoka Kosmajica Dragomir Voštinić i Dragan Rakićević nisu krili svoje zadovoljstvo, jer su izgradnjom ovog puta dobili mnogo – kako kažu, ponovo vezu sa svetom, jer su zbog nepristupačnosti terena bili potpuno odsečeni i nemoguće je bilo doći do njih. U selu ima mnogo starih i bolesnih
pa će sada lakše doći do lekara. Novoizgrađeni put je uneo živost u ovo malo mesto, a čelnici grada će nastaviti sa  daljim aktivnostima po mesnim zajednicama na teritoriji grada Kraljevo.

  
 
 
07.Septembar 2015.
Seminar bezbednost saobraćaja

Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture organizovala je danas u Kraljevu okružni seminar posvećen unapređenju rada lokalnih saveta za bezbednost saobraćaja. Učesnike seminara pozdravili su Nebojša Simović načelnik Raškog upravnog okruga i Tomislav Ilić gradonačelnik grada Kraljeva.
 
 
 

 

„Bezbedno biciklom kroz Kraljevo“                                                                             06.Septembar 2015.

 

Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva, Biciklistički savez Srbije i Agencija za bezbednost saobraćaja  u nedelju, 6. septembra 2015. godine od 09.00 do 14.00 časova akcijom „Bezbedno biciklom kroz Kraljevo“  na Trgu srpskih ratnika, obeležili su početak velike saradnje i aktivnosti sa ciljem spašavanja života i zdravlja biciklista u drumskom saobraćaju.
Stotinak mališana iz kraljevačkih osnovnih škola vozili su bicikle i kroz poligon isprobali svoju spretnost ali i to kako da najbezbednije reaguju u određenim situacijama. Učesnike akcije pozdravili su Milan Božović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, Milun Jovanović, zamenik gradonačelnika grada Kraljeva i Nenad Marković, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva.
Partneri akcije su Ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastrukture i Ministarstvo unutrašnjih poslova.
 

 


 
 

 

26.Avgust 2015.
Najava Festivala

Na današnjoj konferenciji za novinare v.d. direktora Kulturnog centra "Ribnica" Elizabeta Todorović, najavila je sutrašnji početak festivala  "STREET ART 2015",  koji se u Kraljevu održava od 2011. godine.

PROGRAM FESTIVALA

 

23.Avgust 2015.
Kursulini dani u Miločaju

Ovog vikenda u Miločaju održani su „Kursulini dani – Miločaj 2015“ u okviru kojih je u subotu održana „Gulašijada“ takmičenje u pripremanju gulaša, takmičenje u malom fudbalu i koncert kulturno umetničkih društava iz obližnjih sela.
U nedelju je održan Višeboj u čast vojvode Kursule uz zanimljive discipline: bacanje kamena sa ramena, krosa, struganja balvana, nadvlačenja konopca, nošenja žena na krkače i druge.
Manifestaciju je u subotu otvorio gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić a takmičenje u višeboju Nebojša Simović, načelnik Raškog upravnog okruga.
Manifestaciju je posetilo nekoliko hiljada građana.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

21.Avgust 2015.
Obilazak acijaša
Danas su gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, predsednik Skupštine Sreten Jovanović i pomoćnik gradonačelnika Vukman Rakočević posetili učesnike Omladinske radne akcije "Kraljevo 2015". Akcijaši rade na pošumljavanju goleti na  brdu Gradi iznad Žiče, koje je pre nekoliko godina zahvatio požar. Po rečima gradonačelnika ovde će biti posađeno 15000 stabala a lokalna samouprava će za sledeću godinu predvideti značajnija sredstva i ranije početi pripremu za sledeću akciju.
 
 
 
 
21.Avgust 2015.
Deca iz Crne Gore u Kraljevu

Danas je predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović primio učenike OŠ „Petar Petrović Njegoš“ i „Lovćenski partizanski odred“ sa Cetinja koji se nalaze u uzvratnoj poseti gradu Kraljevu i gosti su OŠ „ Braća Vilotijević“. Naime, posle majskih poplava 2014. godine na poziv princa Nikole i Fondacije „Petar Petrović Njegoš“ dvadesetosmoro osnovaca škole „Braća Vilotijević“ boravilo je na Cetinju, a sada je dvanaestoro dece sa Cetinja u petodnevnoj poseti Kraljevu. Na obostrano zadovoljstvo dogovoreno je da se saradnja Cetinja i Kraljeva nastavi.
 
 

21.Avgust 2015.
Turnir "Trofej Karađorđa 2015"
Danas je na Bunjačkom brdu počeo 8. fudbalski turnir pionira "Trofej Karađorđa 2015" u organizaciji FK Karađorđe. Preko 400 mališana uzrasata od 2003-2007 godine, iz 12 gradova Srbije u naredna tri dana boriće se u pet kategorija za titulu najboljih. Turnir je otvorio predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović koji je u svom obraćanju poželeo mladim fudbalerima lepo druženje i uspešan nastavak fudbalske karijere.

 
18.Avgust 2015.
Projekat urbane regeneracije u Dositejevoj ulici

Po raspisivanju pozivnog konkursa za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje "Projekta urbane regeneracije u Dositejevoj ulici" danas je, za projektantske kuće koje je Fond za Zapadni Balkan odabrao za učešće na konkursu, organizovana poseta Kraljevu i delu naselja obuhvaćenog projektom.

Poseta je organizovana radi uvida u lokaciju i sastanka projektanata sa rukovodstvom grada, projekta i stručnjacima iz oblasti urbanizma.
 
 
 
 
18.Avgust 2015.
Prijem dece iz Makedonije i Grčke

Danas je predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović sa saradnicima primio predstavnike Udruženja „Centar za dečja prava Kraljevo”  i Udruženja građana makedonske nacionalne zajednice “Kiril Pejčinović ”koji su u Dečjem odmaralištu Goč organizovali letnju školu za decu srpske nacionalnosti koja žive u Makedoniji i Grčkoj.
Prijemu  je prisustvovalo i jedanaestoro dece, polaznika ove škole sa dva vaspitača.


 
 
 
 
11.Avgust 2015.

 

 

Počela Radna akcija "Kraljevo 2015".                                      09.avgust 2015. godine

 

Nakon prošlogodišnje, kada se radilo na sanaciji posledica poplava, u ovogodišnjoj radnoj akciji "Kraljevo 2015.", više od 50 akcijaša iz Srbije i bivših jugoslovenskih republika, sadi borove, upravo na nekada radnom akcijom pošumljenom terenu Stolova, koji je pre nekoliko godina stradao u požaru koji je zahvatio ovu planinu iznad Kraljeva.
            Elan uz koji su akcijaši uprkos suncu radili na padinama Stolova, pokazao je svu opravdanost slogana ove radne akcije, koji glasi "ORA nije fora".
            Da slogan "ORA nije fora" potpuno odgovara, potvrđuje i Saša Jančić, iz Skoplja koji poziva sve one koji misle da je ipak fora, da dođu i oprobaju se ovde. Za radnu akciju koja po njemu ni po čemu ne odstupa od negdašnjih, Saša kaže da ipak ima neke razlike, jer kada je nekada učestvovao na akcijama, u kratkim predasima su mu se obraćali sa „mali, svari edno kafe" a sada ga pitaju "čiko, hoćeš li kafu".
           
U dobrom raspoloženju ovde svi sada očekuju vikend kada će im se pridružiti i akcijaši iz Slovenije i Republike srpske, jer se nadaju da će onda u možda još boljoj atmosferi, uspeti da na planiranih 15 hektara zasade svih 35 hiljada sadnica, kako bi Stolovima vratili lepotu koju je ova planina imala pre požara.

 
 
 
 

07.Avgust 2015.
Gosti iz Francuske u Muzeju i Biblioteci


U Narodnom muzeju Kraljevo, za goste grada iz francuske opštine Sen Foa, organizovana je prezentacija izložbe „Jelena velika kraljica – sedam vekova od smrti Jelene Anžujske“, nakon čega su obišli i stalnu postavku Muzeja. Svoje domaćine, francuski hor počastio je sa nekoliko pesama pre zvaničnog dela programa. Direktor Muzeja Dragan Drašković izrazio je nadu da će ovu izložbu, nakon Pariza, u kome je gostovala pre mesec dana, uskoro moći da vide  i u Lionu. On je obećao da će jednom prilikom prirediti izložbu o kraljevačkim srpsko-francuskim vezama, na čemu već uveliko i radi.

 
 

 

Poslednje večeri boravka gostiju iz Francuske u našem gradu, Narodna Biblioteka „Stefan Prvovenčani“, u dvorištu Adžića kuće, priredila je književno-muzički program „Most od reči i nota“. Domaćini su, na srpskom i francuskom, kazivali pesme Pola Verlena, Filipa Žakotea, Živorada Nedeljkovića, Dejana Aleksića, a pročitan je i pasaž iz romana Sitničarnica kod Srećne ruke, akademika Gorana Petrovića, Kraljevčanina, koji je preveden na francuski jezik, a hor Chantefable je upotpunio program izvođenjem šansona. Ujedno, gosti su kraljevačkoj biblioteci poklonili knjige na francuskom jeziku. 


 
 

 

05.Avgust 2015.
Gostiiz iz Francuske u Studenici

U okviru organizovanog programa boravka u našem gradu, gosti iz opštine Sen Foa posetili su i manastir Studenicu i obišli međunarodnu Likovnu koloniju Studenica 2015.


 
 
 
 
 
 
04.Avgust 2015.
Gosti iz Francuske

U višednevnu posetu gradu Kraljevu, od 3. do 8. avgusta, doputovali su gosti iz Francuske, iz našem gradu partnerske lionske opštine Sen Foa. Među njima su predstavnici Udruženja Fidégones, iz Liona, koje se bavi pitanjima kulture i sporta za omladinu i radi na međunarodnom planu, naročito sa dva pobratimska grada – u Nemačkoj i Engleskoj, kao i sa partnerskim gradom Kraljevom, i hora Chantefable, iz Sen Foa, koji postoji već trideset godina. Delegaciju predvodi Tomas Šarije, sin nekadašnjeg zvaničnika opštine Sen Foa Žerara Šarijea, koji je jedan od začetnika ove francusko-srpske saradnje. Gosti će tokom boravka u našem gradu biti smešteni u porodicama.

Predstavnici grada su, pored kulturno-umetničkog i muzičkog programa i obilaska kulturno-istorijskih znamenitosti, za goste, i njihove domaćine, priredili svečani prijem. Sa predstavnicima partnerske opštine sastali su se zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Milun Jovanović, savetnik gradonačelnika za kulturu Miloš Milišić, pomoćnik gradonačelnika Vukosav Konjikušić, kao i direktori i predstavnici Narodnog muzeja i Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ i KUD „Abrašević“.

Gostima je dobrodošlicu poželeo zamenik gradonačelnika Milun Jovanović, koji je ujedno zahvalio i Kraljevčanima koji su u svoje domove primili predstavnike partnerske opštine iz Francuske. Istakavši značaj nastavka saradnje, Jovanović je pozdravio zvaničnike i grada Liona i opštine Sen Foa.

„Želim da uputim poziv našoj partnerskoj opštini da nastavimo saradnju i u oblasti kulture i u drugim oblastima - privredi, sportu, zdravstvu, obrazovanju. Ako kažemo da su ljudi resurs, a jesu, onda je najbolji način da se na ovakvim razmenama što bliže upoznamo i prenesemo pozitivna iskustva“, poručio je zamenik gradonačelnika, istakavši da postoji ideja za uspostavljanje i privredne saradnje s obzirom na to da Kraljevo ima potencijala za poljoprivrednu proizvodnju, a i Francuska je poljoprivredna zemlja. On je podsetio na to da mi već imamo francusko-srpske kompanije na svojoj teritoriji, ali da treba i dalje ulagati i zajednički stvarati dohodak preko poljoprivrednih proizvoda.

Predsednik Udruženja Fidégones Tibo Budo zahvalio je na toploj dobrodošlici i predstavnicima grada i porodicama-domaćinima.

„Za nas je veliko zadovoljstvo i čast što smo ovako dočekani u Kraljevu. Ima deset godina kako je potpisan protokol o partnerstvu između Sen Foa i Kraljeva. Želimo da se okrenemo saradnji sa omladinom da bismo ostvarili kulturne veze između omladine Sen Foa i grada Kraljeva“, rekao je Budo.

Predsednik hora Chantefable Mirej Brineti prenela je i utiske ostalih.

„Čast nam je i zadovoljstvo što smo pozvani u okviru kulturnog partnerstva između Sen Foa i Kraljeva. Naš cilj je da promovišemo francusku pesmu, što smo već radili u gradovima sa kojima je Sen Foa partner. Želimo da produbimo odnose sa Kraljevom, da nastavimo saradnju. Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli oko dolaska i boravka u vašem gradu“, rekla je gđa Brineti.  

            Nakon prijema u gradskoj kući, delegacija opštine Sen Foa iz francuskog gradac Liona obišla je manastir Žiču, a zatim i Spomenik otpora i pobede u parku kod železničke stanice. U večernjim časovima, u saradnji sa KUD „Abrašević“, gostujući hor iz Francuske priredio je koncert sa bogatim repertoarom francuskih pesama.