Mapa sajta  |  RSS

Odštampaj Pošalji
Vesti
29.Januar 2015.
Prestolonaslednik i princeza u poseti Kraljevu

Grad Kraljevo posetili su danas Njihova kraljevska visočanstva prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina.

Kraljevski par je najpre posetio obdanište „Princeza Katarina“ u Novom Selu kod Vrnjačke Banje i paketićima darivali 40 dece. Izgradnju ovog vrtića, u sradnji sa Fondacijom princeze Katarine, finansirala je dr Nada Milosavljević, rodom iz Vrnjačke Banje, koja živi u SAD.

            Prestolonaslednika i princezu, pre zvaničnog prijema kod gradonačelnika Kraljeva Tomislava Ilića, pored predstavnika grada, dočekali su građani Kraljeva i članovi Udruženja Kraljevina Srbija. Sastanak sa gradonačelnikom Kraljeva bio je prilika da se razgovara o potrebama grada u kojima bi gosti mogli da pomognu. Zatim je usledio i sastanak sa direktorima javnih preduzeća grada Kraljeva i šefovima odborničkih grupa, na kome je bilo reči o pronalaženju novih investitora. Kako je tokom boravka prestolonaslednika u našem gradu u toku bilo zasedanje Skupštine, Njegovo kraljevsko visočanstvo se obratilo i odbornicima Skupštine grada Kraljeva.  

Obraćajući se predstavnicima medija, prestolonaslednik Aleksandar je istakao:

„Mojoj supruzi i meni veliko je zadovoljstvo što smo danas ponovo ovde sa vama, u gradu koji je dobio ime u čast proglašenja Srbije za Kraljevinu. Na sastanku sa predstavnicima grada razgovarali smo o ekonomskoj situaciji. Ona je danas teška u celoj zemlji. Potrebno je učiniti mnogo više da se privuku strani investitori, jer to znači i otvaranje novih radnih mesta. Moja porodica i ja uvek smo spremni da u tome pomognemo. Zahvaljujući Fondaciji moje supruge, danas smo Kraljevu doneli i humanitarnu pomoć. Ako svi budemo pomagali jedni drugima i radili zajedno, siguran sam da ćemo ostvariti bolju budućnost za našu decu.

Gradonačelnik Ilić je zahvalio Njihovim kraljevskim visočanstvima koji su Kraljevu još jednom pružili nesebičnu pomoć. On je izrazio nadu da će se saradnja sa Fondacijom princeze Katarine nastaviti.

„Mi smo, kao grad, opredelili sredstva u budžetu za nabavku magnetne rezonance. Upravo smo sa našim gostima i donatorima dogovorili da će Fondacija pomoći i da ćemo zajedno učestvovati u nabavci magnetne rezonance“, rekao je gradonačelnik grada Kraljeva. 

Kraljevski par je zatim posetio Opštu bolnicu, kojoj su, kako bi doprineli boljem lečenju građana Kraljeva i lekšem radu u Bolnici, donirali 220 dušeka, jastuka, posteljine i medicinskih paketa, zahvaljujući humanitarnoj kancelariji Lajflajn Čikago, koja funkcioniše pod pokrovitenjstvom princeze Katarine. 

Prilikom posete Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Ivo Lola Ribar“, gosti su poklonili interaktivnu tablu, vrednu 2.500 evra, nabavljenu zahvaljujući hunmanitarnoj organizaciji Lajflajn.

I mališane iz SOS Dečjeg sela kraljevski par je obradovao poklonima – donirali su im, za 73 dece, školski pribor, rančeve, garderobu, slatkiše, sredstva za higijenu.

 
28.Januar 2015.
Donacija HELP-a
U okviru programa pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji, organizacija HELP je započela isporuku uređaja porodicama čiji su domovi obnovljeni sredstvima EU u gradu Kraljevu. Isporuci su prisustvovali gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić i njegov zamenik Milun Jovanović i zamenik koordinatora HELP-a za Srbiju Ana Molnar.

Domaćinstvo nezaposlenog Milana Negovanovića, samohranog roditelja koji živi sa dva maloletna sina, u Adranima, obnovljeno sredstvima EU u ovom programu pomoći poplavljenim područjima u Srbiji, danas je dobilo šporet, mašinu za pranje veša, kombinovani frižider i bojler.

            „Nama je posebno zadovoljstvo da u okviru projekta EU pomognemo područjima poplavljenim u maju prošle godine. Rekonstruisano je 18 kuća, počeli smo isporuku uređaja i nameštaja za 20 porodica, a do kraja februara počeće isporuka 38 grantova za mikro i male biznise i poljoprivrednike. Nadamo se da smo ovim svojim radom uspeli da pomognemo da se život u Kraljevu normalizuje i da se svi vrate redovnim aktivnostima i povrate redovne izvore prihoda“, izjavila je Ana Molnar, zamenik koordinatora HELP-a u Srbiji.

Ukupan iznos pomoći EU realizovane u gradu Kraljevu preko HELP-a iznosi 197.000 evra. 

Gradonačelnik grada Kraljeva zahvalio je donatoru, humnanitarnoj organizaciji HELP, koja je pomogla našim sugrađanima kojima su majske poplave nanele štete. On je istakao i dugogodišnju saradnju odnosno pomoć koju ova humanitarna organizacija pruža gradu Kraljevu neprekidno, ne samo u elementarnim nepogodama.

Još tri porodice čija su domaćinstva obnovljena sredstvima EU dobila su pomoć u vidu nameštaja i bele tehnike.

Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 30 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 24 opštine/grada koji su najviše pogođeni poplavama: Bajina Bašta, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Jagodina, Kosjerić, Koceljeva, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Ub, Čačak, Šabac i Šid. Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP i ASB, i Danski savet za izbeglice (DRC) – u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.
 
 
 
 

27.Januar 2015.
Ambasador Norveške u poseti Kraljevu
Njegova ekselencija ambasador Kraljevine Norveške Nils Ragnar Kamsvag posetio je Kraljevo. Povod je bio završetak projekta koji je Ambasada Kraljevine Norveške odobrila gradu Kraljevu - „Saniranje posledica od poplava na neregulisanom delu reke Ribnice u Kraljevu“. Projekat se odnosi na izvođenje radova na sanaciji i rekonstrukciji obaloutvrde reke Ribnice radi otklanjanja opasnosti u pogledu stabilnosti mosta na ovoj reci i obezbeđivanju obale reke od daljeg urušavanja, sve radi otklanjanja posledica štete nastale usled poplava i obezbeđivanja sigurnosti građana.

Ambasador, u pratnji supruge i savetnika Uroša Ćulibrka, najpre se sastao sa gradonačelnikom grada Kraljeva Tomislavom Ilićem i njegovim saradnicima, a zatim obišao i lokaciju na kojoj je realizovan projekat.

„Drago mi je da sam danas ovde i da mogu da vidim rezultate projekta za koji je norveška ambasada dala novac. Norveška je dala oko 5,5 miliona evra za podršku raznih projekata u vezi sa poplavama i rehabilitaciju posle poplava. Zaposleni u ambasadi koji su bili na ovoj lokaciji bili su veoma zadovoljni tehničkim mogućnostima i kompetentnošću zaposlenih u gradu Kraljevu koji su sproveli ovaj projekat. Imali smo dobru saradnju sa gradom Kraljevom. Projekat je bio jako dobro pripremljen i, koliko mkogu da kažem kao laik, veoma je dobro izveden“, rekao je ambasador Norveške Nils Ragnar Kamsvag.

Gradonačelnik Kraljeva je zahvalio ambasadoru na ovoj pomoći.

„Nadam se da to neće biti jedini projekat koji ćemo zajedno uraditi, sigurno ćemo nastaviti saradnju sa Vladom Kraljevine Norveške i Ambasadom u Srbiji. Od velikog broja projekata koji apliciraju ka norveškoj vladi, oko sedam odsto prođe. Mi smo upravo lobirali da nam pomognu i za druge projekte“, rekao je gradonačelnik Ilić.

Urađeno je oko 100 metara, visina zida je od dva do šest metara, a i most je utvrđen jer je bujica tokom poplava odnela zemlju oko stubova. Prema rečima zamenika gradonačelnika Miluna Jovanovića, grad će, u skladu sa mogućnostima i projektima koji već postoje kod Direkcije za planiranje i izgradnju, raditi obaloutvrdu u celom delu, oko 4,5 km.

Ukupna vrednost ovog projekta je oko 50.000 evra. Donacija ambasade Norveške je oko 80, a grada Kraljeva oko 20 odsto. Partner u projektu bilo je JKP „Putevi“, koje je radove izvelo za oko tri meseca, u predviđenom roku.

Kako je naveo ambasador, Norveška daje Srbiji oko 10 miliona evra pomoći godišnje. Prošle godine, od 5,5 miliona evra datih posle poplava, oko četiri je otišlo u fond Vlade kojim upravlja UNOPS, organizacija UN koja koordinira tim sredstvima, i on uglavnom ide za rehabilitaciju i sanaciju javnih objekata, škola, vrtića, biblioteka. Oko 500-600.000 evra je otišlo preko organizacija civilnog društva ili direktno preko opština, kao u gradu Kraljevu. Oko 700-800.000 evra potrošeno je na higijenske pakete, hranu i sličnu vrstu pomoći.

            Prilikom posete Kraljevu, Njegovu ekselenciju ambasadora Kraljevine Norveške Nilsa Ragnara Kamsvaga ugostio je Njegovo preosveštenstvo episkop žički Justin u vladičanskom domu, ambasador je zatim posetio i manastir Žiču i u Narodnom muzeju Kraljevo obišao stalnu postavku i izložbu vladike Justina. 27.Januar 2015.Dodela knjiga najboljim učenicima
                                        26.01.2015.

 

 

Tradicionalno, svake godine uoči Svetog Save, grad Kraljevo dodeljuje knjige najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola. Ove godine uručeno je 35 knjiga. Među dobitnicima je bio i najbolji polaznik osnovnog obrazovanja odraslih, kao i najbolji đak smešten u kraljevačkom Domu učenika.

Pored gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića, knjige su uručili i zamenik gradonačelnika Milun Jovanović, pomoćnik gradonačelnika Vukman Rakočevič i član Gradskog veća grada Kraljeva Miša Milosavljević.

            „Dajemo im upravo knjige jer su one simbol znanja. Nadamo se da će učenici uspeh koji su pokazali u osnovnoj i srednjoj školi pokazati i na fakultetima i u daljem školovanju, a mi ćemo se svakako truditi da obezbedimo uslove da se vrate u Kraljevo“, poručio je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

Svečanost je pratio i kraći muzički program za koji su bili zaduženi učenici završnog razreda srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“. Rusku pesmu Komarovskog izvela je, na violini, Ivana Draganjac, uz klavirsku saradnju Suzane Sajić. Dejana Radanović je na harmonici izvela kompoziciju Jesenji pejzaži 6. stav, autora Kusjakova, a Mina Ćurčić je na klaviru odsvirala Grig op. 73 – Etida br. 5 f mol.

Spisak najboljih đaka


 
 
 

 

 

Rukometni savez Srbije                                                           22.01.2015.

 

 

Kraljevo će biti domaćin kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo za muškarce u Poljskoj, između Srbije i Izraela, i prvog baraž meča za učešće na Svetskom prvenstvu u Dankoj rukometašica Srbije i Rumunije. To su danas dogovorili čelni ljudi Rukometnog saveza Srbije, koji su se sastali sa gradonačelnikom grada Kraljeva Tomislavom Ilićem i načelnikom Raškog upravnog okruga Nebojšom Simovićem. Predviđeno je da utakmice budu igrane u novoj hali sportova – rukometašice 6. ili 7. juna, a rukometaši 13. ili 14. juna ove godine.

Rukometne reprezentacije Srbije prvi put će nastupiti u Kraljevu, a iz RSS se nadaju da će atmosfera biti dobra i doprineti njihovoj pobedi.

„Izuzetno sam zadovoljan što će naše rukometne selekcije igrati i u Vašem gradu i da će građani Kraljeva i okoline imati prilike da vide i pozdrave asove poput Momira Ilića, Darka Stanića, Marka Vujina, Andree Lekić, Sanje Damnjanović i drugih rukometnih imena. Mislim da ćemo imati punu podršku i grada Kraljeva i Raškog okruga, naših rukometnih ljudi, i da ćemo napraviti dva susreta uz pune dvorane i nadam se našoj pobedi“, istakao je Božidar Đurković, generalni sekretar Rukometnog saveza Srbije, i dodao: „Siguran sam da će biti pune dvorane. Mečevi će biti humanitarnog karaktera, a prihod će ići za nabavku magnetne rezonance.

Prdstavnici RSS, kako kažu, razmišljaju da i finale kupa za muškarce organizuju u Kraljevu. Namera im je da klubovima u Kraljevu pomognu da ojačaju i da eventualno Kraljevo dobije superligaša u muškoj konkurenciji.

„Zadovoljan sam što će Kraljevo konačno da se vrati na stare staze što je nekada bilo i biće ponovo grad sporta. Ove godine biće dosta sportskih dešavanja - tenis, streljaštvo, rukomet, košarka, tako da ćemo halu maksimalno iskoristiti. Nadam da će i drugi sportovi doći ovde u Kraljevo i da ćemo organizovati još veći broj sportskih takmičenja“, rekao je Tomislav Ilić, gradonačelnik grada Kraljeva, zahvalivši ljudima iz RSS.

„Moram da pokažem svoje zadovoljstvo što smo danas bili domaćini Rukometnom savezu. Dogovorili smo se da organizujemo dve utakmice koje će imati humanitarni karakter. Najbitnije je što smo pričali da obezbedimo magnetnu rezonancu za naše građane, budući da je nema u rasponu od 140 km. Cena karata će biti simbolična. Sport nije samo sport, već privredna grana koja može biti jako profitabilna, koja će dovesti mnogo ljudi u Kraljevo. Nadam se da ćemo posle sporta pokrenuti i turizam, privredu. Glavna poruka je da što više ljudi poseti Kraljevo, da budemo dobri domaćini i da sport postane deo našeg života. Ako se vratimo sportu, vratićemo se zdravom životu“, istakao je Nebojša Simović, načelnik Raškog upravnog okruga.

Predsednik Rukometnog saveza Raškog okruga Dragan Simović zahvalio je svima, izrazivši nadu da će i jedan od kraljevačkih klubova u budućnosti igrati Super ligu.

Gosti su domaćinima poklonili oficijelne dresove reprezentacije Srbije sa njihovim imenima.

 


Ministar Vulin u Kraljevu                                                                         21.01.2015.

 

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin posetio je Gerontološki centar u Mataruškoj Banji, gde je otvorio rekonstruisanu kuhinju i novu trpezariju. Resorno ministarstvo je u ovu ustanovu tokom prošle godine investiralo 17,5 miliona dinara, a za renoviranje kuhinje i dogradnju trpezarije osam miliona dinara. Ministar je istakao da Ministarstvo neće štedeti na standardu korisnika ovakvih centara i da nisu pravljene uštede na socijalnim davanjima, već je povećan obim  kapitalnih investicija u infrastrukturu.  

Kako je objasnila direktor Gerontološkog centra Svetlana Radisavljević, ovim investicijama ispunjeni su svi standardi za dobijanje licence.  

Nakon posete Gerontološkom centru, ministar Vulin se sastao i sa gradonačelnikom grada Kraljeva Tomislavom Ilićem i načelnikom Raškog upravnog okruga Nebojšom Simovićem. Sastanku su prisustvovali i direktor Centra za socijalni rad Kraljevo Svetlana Dražović, direktor kraljevačke Filijale NSZ Snežana Prelić, direktor filijale PIO Dejan Srećković, načelnik Inspekcije rada za Raški okrug Milesa Ćirević i drugi.

Nakon sastanka, ministar je, posebno se osvrnuvši na radnike Fabrike vagona, izjavio:

„Mi smo tu da se upoznamo sa problemima i na konkretan način ih rešavamo. Posebno smo razgovarali o socijalnom programu za vagonku, posebno smo razgovarali uopšte o socijalnom programu. Greška odnosno krivica zašto FVK nije ušla u socijalni program u 2014. je isključivo da poslovodstva firme. Preduzeće, posebno sam se raspitao o tome, posle razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave i okruga, nije dostavilo dokumentaciju u roku i na propisanom obrascu. Poslali su samo anketne listiće koje su popunili radnici. To nije socijalni program. I zato su odbijeni. Svi su bili upozoreni na rokove, na formu. Kontaktirao sam sa Ministarstvom privrede, koje je nadležno, i ministrom Sertićem – nijedan radnik ne sme da ostane na ulici. Za svakog će biti obezbeđen socijalni program u skladu sa pravilima koja će važiti 2015. godine. Poslovodstvo će morati da se obrati na odgovarajući način, da da odgovarajući program, poštuje zakon. Ne želim da radnici stradaju, da ispaštaju, zato ćemo učiniti sve da se u najkraćem mogućem roku ovaj problem reši.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić zahvalio je ministru na poseti izrazivši nadu da se da su mnogo toga rešili, budući da je održan sastanak o gorućim problemima u Kraljevu.

„Pre svega mislim na radnike Fabrike vagona. Uz našu asistenciju, i ministar je voljan da se to pitanje reši. Održan je i sastanak sa direktorima, na kome je pomenuto da je 175 ljudi zaposleno samofinansiranjem. Nadam se da neće biti socijalnih tenzija i da ćemo mnogo više na drugi način sarađivati“, rekao je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

Načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović posetu takođe smatra konstruktivnom.

„Pričali smo i o temamama koje ceo okrug zanimaju, problemima koji prate i Raški okrug i sam grad Kraljevo – o neizbežnom pitanju investicija, zapošljavanju radnika, jer sve to onda prati i nezaposlenost i socijalne probleme i ono što muči svakog građanina pojedinačno. Znamo da će 2015. biti vrlo teška u svakom pogledu. Danas smo pričali o problemu FVK, svakako imamo nameru da rešavamo i problem „Autotransporta“, znamo da ima problema i u drugim firmama. Pokušaćemo zajedno sa Ministarstvom, Vladom RS, na čelu sa premijerom, da budemo uvek na zadatku i nadam se da ćemo uspeti da ih uspešno rešimo sve probleme“, istakao je načelnikn RUO Nebojša Simović.


 

Otvorena Kancelarija za komunikaciju građana sa narodnim poslanicima          
                                                                                                 
                                                                                                     21.01.2015.

 

 

Istraživanje od pre par godina je pokazalo da samo 13 odsto građana poznaje poslanike iz svog mesta. Narodni poslanici iz Kraljeva odlučili su da to promene, da se udruže i osnuju prvu Kancelariju narodnih poslanika u našem gradu, istakao je menadžer Kancelarije Predrag Terzić prilikom otvaranja.

„Kancelarija pruža pomoć građanima u komunikaciji sa narodnim poslanicima zarad rešavanja njihovih životnih problema i problema grada u celini. Međutim, u ovoj kancelariji i narodni poslanici mogu dogovarati zajedničke strategije rada i delovanja, zajedničke strategije lobiranja prema republičkim organima. Osnivanje Kancelarije ne predstavlja uvećanje državne uprave jer svi ovde volontiraju. Mi smo se ovde skupili da bismo uradili nešto za ovaj grad, a ne da bi dolazilo do uvećanja državne uprave i povećanja plata i sredstava koja se daju za funkcionisanje svih institucija u ovom gradu“, izjavio je menadžer Terzić.

Prema rečima gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića, prvi put zajednički rešavamo probleme građana kako na lokalu, tako i na republičkom nivou.

„Nadam se da će građani posećivati Kancelariju, gde će dežurati sedam poslanika, gde ćemo rešavati probleme sigurno mnogo brže, bolje i efikasnije. Nadam se da će ova kancelarija funkcionisati, jer mislim da će doprineti boljitku rešavanja problema građana, kao i drugih proiblema“, rekao je gradonačelnik.

Načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović smatra da je otvaranje Kancelarije jako bitno ne samo za građane Kraljeva, nego i Raškog okruga, koji takođe mogu da dođu u Kancelariju narodnih poslanika da iznesu svoje probleme i traže rešenje tih problema.

„Ova kancelarija će biti bitna za funkcionisanje celog okruga. Potrudićemo se da odredimo ciljne grupe i okruga i svih gradova u okrugu“, kaže načelnik RUO Simović.

Marija Jevđić, narodna poslanica, prvog dana rada, razgovarala je sa građanima.

„Danas je bila inicijativa da se skrati procedura oko donošenja odluka. Nadam se da će i ubuduće građani imati dosta konstruktivnih ideja da mi, kao narodni poslanici, izlobiramo njihove ideje i zastupamo stavove onih koji su nas glasali i onih koje predstavljamo u Narodnoj skupštini. Nadam se da će građani podržati otvaranje i da će nam, osim raznih pitanja, dolaziti i pružati podršku da što bolje i adekvatnije zastupamo njihove stavove i potrebe u Narodnoj skupštini“, rekla je Jevđićeva.

Kancelarija (broj jedan) se nalazi na prvom spratu Raškog upravnog okruga. U njoj će volontirati sedam mladih ljudi. Primaće građane utorkom od 9 do 12 časova, a subotom će sa građanima razgovarati narodni poslanici. Građani mogu da zakažu razgovor sa narodnim poslanicima lično i na telefon 036/306-029, a preko sajta www.poslanicka-kancelarija.org mogu se upoznati sa radom Kancelarije.
 
 


19.Januar 2015.
Plivanje za krst časni

Na praznik Bogojavljenje Gospodnje, 19. januara, Crkvena opština Kraljevo organizovala je plivanje za krst časni u reci Ibar. Pred brojnim Kraljevčanima, kod Doma tehnike, 45 takmičara preplivalo je 33 metra, a najbrži je bio sedamnaestogodišnji Darko Petrić, učenik Medicinske škole. Ovaj mladi Kraljevčanin, koji već deset godina trenira vaterpolo, prvi put je učestvovao u plivanju za bogojavljenski krst, ali će, kako kaže, sigurno nastaviti i narednih godina.

            Krst je Darku uručio gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, uz čestitke i poruku da su u ovoj trci, zapravo, svi učesnici pobednici.  

            Njegovo preosveštenstvo episkop žički gospodin Justin održao je prazničnu besedu i čestitao praznik svima prisutnima objasnivši smisao praznika. Vladika je sve plivače, pre ulaska u vodu, pokropio osvećenom vodom.

            Proslavljanje praznika počelo je Svetom Liturgijom u svim hramovima i osvećenjem vode. Litija, u kojoj su bili svi plivači, tradicionalno je krenula od crkve Svete Trojice gradskim ulicama do ibarskog keja, gde je održano takmičenje.
   

 
 

19.Januar 2015.
Školski autobus za đake
14.Januar 2015.
Dejvis kup meč Srbija-Hrvatska u Kraljevu, odlučio ITF

Meč prvog kola Svetske grupe Dejvis kupa 2015. između Srbije i Hrvatske biće odigran od 6. do 8. marta 2015. godine u Kraljevu.

Srbija, kao domaćin izrazila je želju da ovaj susret bude odigran u Kraljevu, a definitivnu odluku o tome doneo je ITF (Međunarodna teniska Federacija) koja je vlasnik Dejvis kup takmičenja.

Dejvis kup komitet je nedavno pregledao molbu Teniskog saveza Srbije u kojoj stoji da je želja NIS Dejvis kup tima Srbije da meč prvog kola Svetske grupe 2015. bude odigran u Kraljevu i glasali su pozitivno na ovaj predlog TSS.

Ovom prilikom se zahvaljujemo načelniku raškog okruga Nebojši Simoviću i gradonačelniku grada Kraljeva Tomislavu Iliću na pruženoj podršci i želji da se ovaj meč odigra u Kraljevu i s obzirom na iskazani entuzijazam, nakon više sastanaka, uvereni smo da će ovaj meč proteći u sjajnim uslovima i atmosferi.

Zahvalnost i ITF-u na ovako donetoj odluci, gde su prepoznali interes i želju TSS da ovakve mečeve igra i u manjim gradovima, što će doprineti popularizaciji tenisa u Srbiji. Stoga pozivamo sve navijače Srbije da dođu u Kraljevo i podrže našu NIS Dejvis kup reprezentaciju.

 

(Preuzeto sa zvaničnog sajta Teniskog saveza Srbije)

09.Januar 2015.
Sastanak načelnika RUO sa poslanicima

Sastanak načelnika RUO sa poslanicima i gradonačelnicima i predsednicima opština Okruga

 

Načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović organizovao je sastanak sa gradonačelnicima i predsednicima opština i narodnim poslanicima sa teritorije Okruga. Prema rečima načelnika Simovića, namera je da se napravi tim predvođen narodnim poslanicima, i iz pozicije i iz opozicije, koji bi obezbedili kvalitetne sastanke sa ministrima i državnim sekretarima, sa kojima bi gradonačelnici i predsednici opština, na jednom mestu i sa više njih, obavili konstruktivne razgovore i izneli probleme svojih gradova odnosno opština.

„Moja ideja je da svi ti sposobni i odgovorni ljudi, a smatram da su odgovorni čim predstavljaju narod i svako svoj grad, pokušaju da svojim uticajem, svojim znanjem, urade nešto i za lokal i svako pojedinačno za svoj grad. Kao okrug, moramo se pojaviti u ozbiljnoj priči da ćemo stranim partnerima, investitorima – i domaćim i stranim, pokazati čime raspolažemo i šta možemo da ponudimo u sferi poljoprivrede, stočnom fondu, privrednom delu - šta imamo od lokacija, sirovina, koliko imamo stanovnika, pa da sami ili sa drugim okruzima pravimo ozbiljniju priču“, izjavio je načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović.

            Narodni poslanici iz Kraljeva podržali su inicijativu da se u prostorijama RUO otvori Kancelarija narodnih poslanika.

            Prema rečima menadžera Kancelarije narodnih poslanika u našem gradu Predraga Terzića, građani će, posredno ili neposredno, putem telefona, elektronski ili lično, moći da komuniciraju sa narodnim poslanicima, iznose svoje probleme, predloge za izmene i dopune postojećih zakona i drugih akata iz nadležnosti Narodne skupštine Republike Srbije. On izražava veliko zadovoljstvo što su svi poslanici Kraljeva odlučili da osnuju jednu Kancelariju narodnih poslanika, a ne, kao u nekim gradovima, po dve ili više.

            Kako navodi kraljevački poslanik Radoslav Jović, velika je dužnost narodnih poslanika da ne zaborave odakle su otišli u Parlament i da uvek imaju u vidu koje muke i problemi pritiskaju njihove rođake, prijatelje, komšije.

„Ovo je važan trenutak, koji se nije dešavao decenijama, svi smo se sakupili na jednom mestu. Ova i naredne godine biće godine velikih investicija u Srbiji, što je ključ i temelj za rešavanje problema“, rekao je Jović i, uz isticanje značaja kraka autoputa Preljina-Pojate, kao i eventualne privatizacije „Telekoma“, dodao „Mi ćemo lobirati da novac dođe ovde, kako bi ceo region mogao krenuti u boljitak“.

Marija Jevđić, narodna poslanica iz Kraljeva, kaže:

„Smatram da je zadatak, obaveza poslanika da zajedno delujemo kao tim, zajedno nastupamo u republičkom parlamentu, da zajedno saslušamo potrebe naših sugrađana, kao i privrednika u Kraljevu, da probamo da napravimo veliki korak u ovoj godini, dovedemo investitore, da građani Kraljeva osete boljitak u 2015. i narednim godinama u kojima ćemo ga mi predstavljati u parlamentu.“        

Poslanik iz Kraljevo Ivan Jovanović je istakao značaj saradnje sa narodom, kao i pozicije i opozicije:

„Narodni poslanici treba da rade na terenu, komuniciraju sa građanima i privredom, pomažu u rešavanju problema, primeni zakona i izmena postojećih zakona. Mislim da smo kolega Zoran Bojanić i ja pokazali da saradnjom pozicije i opozicije možemo obezbediti nešto za Kraljevo, mislim na urbanu regeneraciju, Dositejevu ulicu. Možemo situaciju u Kraljevu, koja nije laka, da izmenimo u korist građana Kraljeva.“

Mujo Muković, poslanik iz Bošnjačke narodne stranke, iz Novog Pazara, pohvalio je ovu inicijativu načelnika Raškog okruga. On smatra da je dobar način da se na jednom mestu nađu predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, kao i da se mora raditi na velikim projektima, poboljšanju putne i svake druge infrastrukture.

Ideja je i da Kraljevo i Novi Pazar budu nosioci regije. S tim u vezi, gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović smatra:

„Potrebno nam je ukrupnjavanje, zajedničko delovanje. Srbija ide ka evropskom putu, a mi treba da pomognemo da, što pre, sve ono što je potrebno da se ispuni da se uđe u Uniju svi zajedno odradimo, i to zbog nas. Nama su potrebni evropski normativi, evropske vrednosti, jer Srbija je teritorijalno u Evropi.“

Kako je istakao načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, ovo je prvi u nizu sastanaka koji će biti održani u cilju realizacije planiranih aktivnosti.

 09.Januar 2015.
Prvorođene bebe na Božić

Trećeg dana Božića, na veliki srpski praznik Stevanjdan, gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić posetio je kraljevačko porodilište i darivao dve devojčice i jednog dečaka, prve tri bebe rođene tokom božićnih praznika. Njihovim mamama – Nataši Urdov-Severović i Bojani Marković, iz Mrsaća, i Dragani Erdoglija, iz Kraljeva, gradonačelnik je uručio po buket cveća i vaučere na po 15.000 dinara, koje mogu iskoristiti u Apoteci Kraljevo za kupovinu proizvoda iz bebi programa. 

„Lokalna samouprava će i dalje pomagati, obezbeđivanjem sredstava za vantelesnu oplodnju, podsticajnim sredstvima za trudnice i na drugi način. Mislim da će u ovoj godini biti mnogo toga čime ćemo moći da pomognemo porodiljama“, poručio je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, upućujući čestitke za božićne praznike svima, naročito porodicama koje su dobile prinove.

            Direktor Opšte bolnice Zoran Mrvić izrazio je zadovoljstvo zbog pozitivnog prirodnog priraštaja u našem gradu nakon dugog niza godina.

„Prirodni priraštaj raste. Od 1999. uvek smo imali negativan prirodni priraštaj. U 2013. godini bilo je 1.274 porođaja, a u 2014. godini 1.341. Od 1. do 9. januara 2015. godine rođene su 24 bebe“, rekao je Mrvić, izrazivši očekivanje da će lokalna samouprava ispuniti obećanje i porodiljama izaći u susret, ne samo novčano, već i povećanjem standarda na drugi način.08.Januar 2015.
Delegacija Streljačkog saveza u Kraljevu

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, sa saradnicima, sastao se sa delegacijom Streljačkog saveza Srbije, predvođenu predsednikom Sinišom Mašovićem. U delegaciji su bili i direktor reprezentacije Srećko Pejović,  generalni sekretar Nenad Petković i član UO Saveza Milan Prezanović. Prijemu su prisustvovali i predsednik Streljačke organizacije u Kraljevu Bogoljub Obradović i sekretar Milan Vukićević.

Na današnjem sastanku gradonačelnik grada Kraljeva je istakao kandidaturu grada Kraljeva za održavanje prvenstva Srbije u streljaštvu od 8. do 10. maja ove godine. Gradonačelnik je zahvalio predsedniku Streljačkog saveza Srbije koji je došao sa idejom da Kraljevo bude organizator prvenstva Srbije u streljaštvu.

„Nadam se da će kandidatura biti prihvaćena i da ćemo u 2015. godini imati veliki broj sportskih takmičenja u gradu“, naglasio je gradonačelnik.

Kako su istakli gosti, streljački sport je najstariji i najuspešniji olimpijski sport u Srbiji. Od svih olimpijskih sportova, samo streljački sport ima osvojene dve olimpijske kvote za olimpijske igre u Riu.

„Interes Streljačkog saveza Srbije je da Kraljevo kao jedna ozbiljna sredina, kao grad prepoznatljiv po sportu i sportskim dešavanjima, bude i sredina u kojoj se afirmiše streljački sport. Savez je spreman da, u okviru svog kalendara takmičenja, poveri Streljačkoj organizaciji Kraljeva organizaciju državnog prvenstva vazdušnom puškom u B i C programu, koji su razvojni programi“, rekao je predsednik SSS Siniša Mašović.

Kako je istaknuto na sastanku, kao promoteri, u Kraljevu bi se našli i naši najbolji strelci, olimpijci, poznati i van granica naše zemlje, a sve u cilju afirmacije streljačkog i sporta uopšte i podsticanja što većeg broja građana da se bave sportom.


 
 

 

06.Januar 2015.
U poseti kod Nede

Ana i Vladan Milosavljević, iz Kraljeva, ostvarili su pravo na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju koja se isplaćuje iz budžeta grada Kraljeva, a može se ostvariti samo za treći pokušaj vantelesne oplodnje (na osnovu Odluke Skupštine grada Kraljeva iz jula 2013. godine). Nakon dva neuspela pokušaja, ovaj mladi bračni par je za treći pokušaj dobio novčanu pomoć grada Kraljeva, koji je urodio plodom, i 30. septembra 2014. godine, dobili su kćerku Nedu.
            Povodom Božića malu Nedu i njene roditelje posetili su gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, zamenik gradonačelnika Milun Jovanovića i član Gradskog veća grada Kraljeva Maja Mačužić .

          

POSETA MALOJ NEDI from zoran ljubojevic on Vimeo.

  

Primopredaja dužnosti komandanta Druge brigade Kopnene vojske   06.01.2014.

 

 

Na osnovu Zakona o Vojsci Srbije, u skladu sa ovlašćenjima, predsednik Republike Srbije je 26. decembra 2014. godine doneo ukaze o postavljenjima na nove dužnosti, unapređenjima, zastupanjima i prestanku vojne službe.

U kasarni Ribnica u našem gradu, 6. januara 2015. godine, izvršena je primopredaja dužnosti komandanta Druge brigade Kopnene vojske između dosadašnjeg komandanta Marinka Pavlovića i brigadnog generala Dragoslava Sladakovića.

Do unapređenja u čin brigadnog generala i postavljenja na novu funkciju, pukovnik Dragoslav Sladaković je imao čin pukovnika i bio pomoćnik za operacije komandanta Komande za obuku.

Novo postavljenje brigadnog generala Marinka Pavlovića je načelnik Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba Vojske Srbije.

            Primopredaji je prisustvovao gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić sa saradnicima, načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović,  komandant Kopnene vojske general-major Milosav Simović, komandanti brigada Kopnene vojske, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici drugih lokalnih samouprava, verskih zajednica, policijskih uprava i drugi gosti.

            Svečanost primopredaje dužnosti završena je defileom jedinica Druge brigade, čija Komanda je smeštena u Kraljevu, a jedinice su stacionirane u Novom Pazaru, Raškoj, Požegi, Valjevu i našem gradu.

 

 

05.Januar 2015.
Stanovi u Stadionskoj ulici

U skladu sa Nacionalnom strategijom za rešavanje pitanja izbeglih i interno raseljenih lica i nastojanjima Vlade Republike Srbije i Komesarijata za izbeglice i migracije da zatvore kolektivne centre i unaprede životne uslove interno raseljenih lica u Srbiji, u gradu Kraljevu, u Stadionskoj ulici,  izgrađeno je 10 stambenih jedinica (45/50 m2) namenjenih interno raseljenim licima koja su bila smeštena u kolektivnom centru Romsko naselje „Stari aerodrom“. Projekat je realizovan u okviru dugogodišnje uspešne saradnje grada Kraljeva i Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, a u skladu sa ugovorom zaključenim između grada i Komesarijata, na osnovu koga je Vlada RS, posredstvom Komesarijata, obezbedila 25 miliona dinara, a grad lokaciju, koju je infrastrukturno opremio, u otprilike istoj vrednosti. 

Izgradnjom stanova, realizacijom programa otkupa seoskih domaćinstava, programa pomoći u građevinskom materijalu, kao i tzv. pik-ap programa, koje je finansirala Međunarodna zajednica, a implementirani su posredstvom međunarodnih humanitarnih organizacija, pronađena su adekvatna stambena rešenja za 24 porodice koje su bile smeštene u kolektivnom centru Romsko naselje „Stari aerodrom“, tako da su stvoreni svi neophodni uslovi za zatvaranje i poslednjeg zvaničnog kolektivnog centra na području grada Kraljeva od ukupno 28, koliko ih je bilo 2000. godine. Stanovi su dati korisnicima u zakup na neodređeno vreme i ne mogu se otkupiti ili na bilo koji način otuđiti. 

Prilikom uručenja ugovora i ključeva novim stanarima, gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić istakao je da je ovo lep poklon za Rome pred božićne praznike.

„Šatorsko naselje više neće da postoji. Zahvaljujući Komesarijatu za izbeglice, više nećemo imati kolektivne centre na teritoriji grada Kraljeva“ istakao je gradonačelnik.

Zamenik gradonačelnika Milun Jovanović istakao je značaj partnera na ovom projektu – UNHCR-a, Vizije, Helpa. Prema njegovim rečima, za još dve-tri porodice, koje nisu izbegla i raseljena lica, biće nađeno rešenje sa Centrom za socijalni rad i drugim institucijama.

„Preporuka je da se u narednih nekoliko dana ukloni naselje da se ne bi naseljavala druga lica i pravio geto, jer je i za grad i za Republiku neprihvatljivo postojanje takvog naselja“, istakao je Jovanović.

Prema rečima Slobodana Stanišića, poverenika Komesarijata za izbeglice, sprovedena je getoizacija romske populacije. Zahvaljujući Viziji, Intersosu, Danskom savezu za izbeglice i UNHCR-u, dobijeni su šporeti na čvrsto gorivo i mašine za veš, Crveni krst je obezbedio garderobu i ćebad, a Help bi trebalo da nabavi krevete.

 „Dobro je da svaka godina počne tako što će neko da dobije krov nad glavom. Ovo je još jedan centar manje od nekadašnjih 700 kolektivnih centara, od kojih sada imamo 21 u celoj Srbiji. Nadamo se da će ova deca porasti u normalnim, humanim uslovima i da će dobiti mogućnost da završe dobre škole“, poručio je Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije.

 
|

31.Decembar 2014.
Sastanak sa direktorima škola

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, sa svojim saradnicima, sazvao je sastanak sa direktorima kraljevačkih osnovnih i srednjih škola 31. decembra, nakon učestalih poziva roditelja učenika koji su tražili odgovor na pitanje zašto deca nisu dobila đačke knjižice na kraju prvog polugodišta.

„Imao sam podatak da su u drugim gradovima knjižice podeljene, osim u jednom delu škola u Kraljevu, Kruševcu, Kragujevcu, Čačku. U razgovoru sa načelnikom Školske uprave dobio sam podatak da u Kraljevu 23 škole nisu zaključile ocene, što je najveći broj u Republici, i ja sam na osnovu toga i sazvao sastanak.

Na sastanku sam dobio konačan odgovor od direktora škola da će, u skladu sa zakonom, knjižice biti podeljene najverovatnije pre Srpske nove godine“, izjavio je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić nakon sastanka sa direktorima škola sa teritorije grada Kraljeva.

Vlada RS obezbedila 22 miliona dinara za FVK                                     31.12.2014.

 

 

„Zahvaljujući, pre svega, Vladi Republike Srbije i Ministarstvu za privredu, koje je uplatilo 22 miliona dinara za poboljšanje tekuće likvidnosti Fabrici vagona Kraljevo, radnicima će danas biti isplaćen jedan minimalni dohodak. Mi imamo odličnu saradnju sa Vladom. Moram da zahvalim i zastupnici kapitala FVK koja je uložila napor da do ovoga dođe“, izjavio je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić poslednjeg dana 2014. godine.

V.d. direktora FVK Zoran Minović zahvalio je Ministarstvu privrede, zastupnici kapitala FVK i lokalnoj samoupravi, koji su, svako na svoj način, doprineli da se dođe do ovih sredstava i objasnio za šta će novac biti opredeljen.

„Ova sredstva biće upotrebljena za jedan minimalni lični dohodak i poboljšanje tekuće likvidnosti, koja se odvija u dva smera. Ostale su obaveze prema privatizaciji, koja je u toku, i ostalo je da se isplate određena sredstva, koja nismo imali, kući za procenu fer vrednosti kapitala imovine, a što je uslov da dobijemo model privatizacije. Sredstva će biti upotrebljena, s jedne strane, u svrhu što brže privatizacije, a s druge strane, za održanje postojećih sertifikata bez kojih fabrika ne može da funkcioniše. U međuvremenu smo, u ovim teškim uslovima, dobili jedan evropski sertifikat od Direkcije za železnice, koji važi za celo tržište evropske unije – ECM sertifikat, koji nam pomaže da se pojavimo na tržištu cele Evrope za opravku teretnih vagona“, objasnio je Minović.


31.Decembar 2014.
Novogodišnji koktel za novinare

 

Poslednjeg dana 2014. godine gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, sa saradnicima, priredio je tradicionalni novogodišnji koktel za novinare, vlasnike i glavne i odgovorne urednike lokalnih medija i dopisnike iz Kraljeva.

Gradonačelnik je, uz simbolične poklone, zahvalio novinarima na dosadašnjoj saradnji i poručio:

„Nadam se da ste bili zadovoljni radom lokalne samouprave. Mi smo zadovoljni vašim radom. Nadam se da ćemo u narednoj godini tu saradnju nastaviti, na obostrano zadovoljstvo, vrlo uspešno“.

Ujedno, gradonačelnik je svim gledaocima, slušaocima i čitaocima kraljevačkih medija poželeo uspešnu 2015. godinu i čestitao božićne i novogodišnje praznike.  
 
30.Decembar 2014.
Novogodišnji koktel Saveta za rodnu ravnopravnost

Savet za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva organizovao je novogodišnji koktel za svoje saradnike i medije.

Prema rečima predsednice Saveta Lidije Pavlović, iako je konstituisan sredinom 2014. godine, svojim aktivnostima, članovi su dali na značaju Saveta i uopšte temi koja je i u Srbiji i u Kraljevu marginalizovana.

„Za nama je uspešan period. Odradili smo uspešno prvu aktivnost koja se odnosila na izbore u savetima mesnih zajednica, a ticala se povećanja učešća žena u savetima. U skoro svim savetima na teritoriji grada Kraljeva uspeli smo da imamo bar po jednu ženu. Najaktivnijim su se pokazale mesne zajednice Ribnica, u kojoj od 13 članova ima sedam žena, i Žiča, u kojoj od devet članova ima četiri žene“, izjavila je zamenica sekretara Skupštine grada Kraljeva -predsednica Saveta Lidija Pavlović.

Savet je ušao u budžet grada Kraljeva za 2015. godinu, usvojen na sednici 25. decembra 2014. godine. Kako naglašavaju u Savetu, to je veliki uspeh.

„Prošla su nam tri projekta – osnivanje SOS službe, Živa biblioteka (kroz ljude koji govore svoje probleme građankama i građanima ćer biti prikazano koja je to problematika koja je osnov rodne ravnopravnosti), i projekat imenovanje ulica po poznatim građankama. Oni su ušli u programski budžet. Nadam se da će 2015. za nas biti mnogo uspešnija. Razvijaćemo saradnju sa potpisnicima protokola i svim drugim institucijama sa kojima Savet sarađuje“, rekla je Lidija Pavlović.

Kako je istakao gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, grad podržava rad Saveta za rodnu ravnopravnost.

„Mi smo izdvojili sredstva u budžetu za 2015. godinu, 450.000 dinara. Nadam se da ćemo time uspeti da podržimo planirane akcije. Takođe, nadam se da ćemo kasnije, u narednom budžetu, opredeliti i više sredstava i da ćemo podržati još njihovih projekata“, poručio je gradonačelnik Kraljeva.

Svim građanima i građankama Kraljeva, naročito ženama, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost poželela je srećnu i uspešnu Novu godinu.

 

29.Decembar 2014.


Konferencija Teniskog saveza Srbije                       27.decembar 2014.godine

 

 

Redovna Skupština Teniskog saveza Srbije (TSS), zakazana za 27. decembar u Kraljevu, bila je prilika da naš grad posete čelnici TSS. Tom prilikom, održana je i konferencija za novinare, na kojoj je bilo reči o mogućnosti da Kraljevo bude domaćin prvog kola Dejvis kupa i meča Srbija- Hrvatska.

„Veliko mi je zadovoljstvo da budem ovde. To što TSS ima svoju Skupštinu u Kraljevu, doprinos je širenju na regione, da ne bude sve koncentrisano u Beogradu. Iskreno se nadamo i da ćemo teniski meč reprezentacije Srbije i Hrvatske da organizujemo u Kraljevu. Kada smo videli šta je Kraljevo uradilo na planu pripreme i organizacije za ovaj meč, nismo imali srca a da se svim srcem i mi ne angažujemo oko toga. Potencijalna kandidatura koja je istaknuta u ITF do sada je dobila sve pozitivne ocene, ostaje još jedna finalna da se da početkom januara i onda se nadamo da ćemo moći i formalno da kažemo da smo domaćini 1. kola Dejvis kupa u 2015. godini u Kraljevu. Toliko je energije, želje i rada uključeno ovde i ljudi iz ITF su uvideli da imamo potencijala za to, a svima nam je ideja da se teniski sport širi i van velikih centara. Kraljevo to zaslužuje. Iz onoga što smo videli, nadam se da ćemo dobiti meč i da će naši igrači imati veliko zadovoljstvo da ovde igraju“, izjavio je predsednik UO TSS Toplica Spasojević.

On je zahvalio gradonačelniku Kraljeva i načelniku Raškog upravnog okruga i njihovim timovim, ljudima iz TSS, igračima koji su sa oduševljenjem primili vest da je kandidovano Kraljevo. 

Kako ističe selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije Bogdan Obradović, i on je veoma zadovoljan onim što je video.

„Ja ću govoriti kao da je ITF već doneo odluku. Oduševljen sam time da ćemo igrati u Kraljevu. Očekujem da će sve biti kako treba. Prošla je inspekcija ITF, ništa nije zvanično, ali ja sam ubeđen da su oduševljeni onim što su videli. Mi smo gostovali u puno gradova sveta i igramo već deveta godina u svetskoj grupi, imali smo puno mečeva, ali ja sam ubeđen da se ovakvo domaćinstvo i ovakav grad sigurno neće ponoviti. Vi imate tu energiju, tradiciju, vi ste jedan ogroman grad koji je iznedrio mnogo sportista i poznatih i dobrih ljudi koji su puno učinili za ovu zemlju. Ubeđen sam da će ovo biti jedan trenutak koji će u velikoj meri pomoći Kraljevu da kao grad bude prepoznat u čitavom regionu i svetu, jer ovaj meč će pratiti mnogi. TSS se svom snagom uključio u organizaciju ovog meča“, rekao je selektor Obradović.  

On je zahvalio gradonačelniku na svim pruženim informacijama, logistici, i naglasio da je dobio vrlo pozitivan stav igrača da žele da igraju u Kraljevu. Ovo bi, prema njegovim rečima, bio prvi put da će Novak Đoković prvi put Dejvis kup mečeve igrati van Beograda.

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić je zahvalio na svesrdnoj pomoći TSS kada je Kraljevo istaklo kandidaturu.

„Mi smo na korak do održavanja meča u Kraljevu. Grad je ponudio sve svoje resurse, potpuno smo spremni za održavanje jednog takvog meča. Nadam se da ćemo krajem januara od ITF dobiti potvrdu. Kraljevo je spremno i nadamo se da ćemo prvi put dočekati Novaka Đokovića da igra izvan Beograda“, rekao je gradonačelnik.

Kako je istakao načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, ovo je značajno ne samo za Kraljevo, već i za okrug.

„Nadam se da će i Vrnjačka Banja popuniti svoje turističke kapacitete, da će mnogi prvi put doći u Banju i videti šta može da ponudi, da će možda prvi put neko obići naše manastire, naše svetinje, Žiču, Studenicu, Ljubostinju, da će moći da obiđe sve naše sportske i skijaške centre - Kopaonik Goč, kulturnu baštinu Kraljeva... To je velika prilika da okrug postane prepoznatljiv po tome. Kraljevo je sportski grad, završetkom hale, a započinjanjem izgradnje otvorenog bazena,  mislimo da ćemo imati jednu dobru sportsku ponudu da mnogi mečevi, kao ovaj, budu održavani u Kraljevu, ili u nekom od gradova iz Raškog okruga“, izjavio je načelnik RUO Neojša Simović.

Time bi, prema njegovim rečima, bila poslata najbolja poruka da je Kraljevo grad koji živi, grad sporta i , nadamo se, grad privrede.  
 
 
 


26.Decembar 2014.
Novogodišnji koktel Saveta za bezbednost saobraćaja

 Tradicionalni novogodišnji prijem Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva, održan u svečanoj sali Gradske uprave, bio je prilika da se članovi Saveta na kraju 2014. susretnu sa svima koji su tokom godine aktivno učestvovali u radu Saveta ili su mu pružali podršku. Najzaslužnijima za uspešno sprovedene kampanje Saveta uručene su zahvalnice.

„Savet je u 2014. godini radio izuzetno dobro. Sve što je planirano realizovano je. Pre svega mislim na bezbednost u zonama škola. Danas sumiramo rezultate. Ti rezultati su pozitivni. Nadam se da će tako biti i u narednoj godini. Pre svega mislim na bezbednost dece, ali i svih drugih učesnika u saobraćaju“, rekao je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić.

Savet za bezbednost saobraćaja obeležava uspešan kraj godine u svim segmentima. Planovi, akcije, program – realizovani su, a struka je smatrala da Savet zaslužuje priznanja.

„Prošle godine proglašeni smo za najbolji Savet u Srbiji za 2013. U međuvremenu smo uradili Strategiju, završili još nekoliko zona škola, uradili projekte za sledeću godinu za zone škola, uradili još jedanaest projekata za pešačke staze, koje ćemo polako u narednim godinama da realizujemo. Ponosni smo na to što smo prvi u Srbiji organizovali podelu sedišta za bebe za auto. To je akcija koja je počela da se širi u Srbiji na osnovu našeg primera. Mi ćemo za narednu godinu, za svaku novorođenu bebu u gradu Kraljevu, da nabavimo sedišta za auto. Glavni pokazatelj – broj poginulih, i ove godine je, u odnosu na prethodnu, u opadanju. Procena je da će biti oko 20 odsto manje poginulih. Pozitivan trend se nastavlja. Radićemo u narednoj godini na tome da taj trend nastavimo do naše vizije koja je gotovo nemoguća, ali težićemo njoj - da u godini dana na teritoriji grada ne pogine niko“, izjavio je Nenad Marković, zamenik predsednika Skupštine grada Kraljeva.

Prema njegovim rečima, Savet ove rezultate ne bi nikada postigao da nije bili podrške medija, koji su ispratili svaku akciju i kampanju.

„Ovom prilikom ćemo pokušati da vam simbolično zahvalimo sa željom da i u narednoj godini nastavimo da radimo na istom zadatku, a to je smanjenje broja poginulih“, poručio je Marković.

U narednoj godini budžetom je predviđeno 36 miliona dinara. Sredstva su uvećena jer je policija bolje radila svoj posao, a i počeo je da se primenjuje novi zakon o prekršajima, tako da građani koriste priliku da uplate kaznu upola u roku od osam dana. Punjenje budžet na toj strani je iznad proseka i u gradu i u Republici.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          
 
25.Decembar 2014.
Crveni krst podelio 250 paketića

 
Tradicionalnom akcijom "Jedan paketić puno ljubavi" kraljevački Crveni krst je i ove godine obradovao
250 mališna sa novogodišnjim paketićima.
U svom obraćanju gradonačelnik Tomislav Ilić je poželeo srećno i bezbrižno detinjstvo i puno radosti u Novoj godini
svim mališanima grada Kraljeva. Predsednik Crvenog krsta Kraljevo dr. Zoran Miljković se zahvalio donatorima koji su pomogli da se ovi paketići sakupe i podele najmlađim sugrađanima. On se nada da će se i naredne godine nastaviti sa akcijom i da će se u nju uključiti još više donatora.
Učenici drugog razreda Medicinske škole iz Kraljeva su za mališane izveli kraći umetnički program a zatim su podeljeni paketići.
Paketiće su dobili mališani iz socijalno ugroženih porodica i deca do 7. godina starosti sa poplavljenog područja.
23.Decembar 2014.
Prezentacija projekta o seoskom vodosnabdevanju

Završna aktivnost i prezentacija rezultata na Projektu „Procena kvaliteta vodosnabdevanja na seoskom području koje je bilo pogođeno poplavama u maju 2014. godine“ održana je u prostorijama kraljevačke Gradske uprave. Projekat su realizovali Gradska uprava grada Kraljeva, JKP „Vodovod“ i Zavod za javno zdravlje Kraljevo. Projekat je finansijski podržala humanitarna organizacija ADRA Srbija.

Prema rečima gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića, urađena je kontrola vodovoda u poplavljenim područjima i vraćeni su u prethodno stanje. Međutim, ni ono nije na zadovoljavajućem nivou.

„To je inicijalna kapisla koja je podstakla da se krene u realizaciju akcionog plana za vodosnabdevanje. Mislim pre svega na formiranje vodnih zadruga, čime će i svi lokalni vodovodi, mislim prvenstveno na seoskom području, biti stavljeni pod kontrolu, jer je osnovno pravo svakoga da ima zdravu vodu za piće. Već smo krenuli sa akcionim planom. Imali smo sastanak u Tavniku sa meštanima, gde su svi, više od 160 domaćinstava, potpisali. Nadam se da ćemo vrlo brzo i u drugim mesnim zajednicama krenuti sa formiranjem vodnih zadruga. Jedna vodna zadruga će pokrivati više mesnih zajednica“, rekao je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić.

Projektom, koji je trajao oko tri meseca, bilo je obuhvaćeno oko 100 domaćinstava. Predstavnici Zavoda za javno zdravlje Kraljevo obišli su teren i izvršili analizu uzoraka u mesnim zajednicama Godačica, Adrani, Miločaj, Sirča, Bapsko Polje, Grdica i Obrva. Osim analize, rađeno je i čišćenje i dezinfekcija na terenu.

Rezultati ovog projekta dati su u prezentaciji, koja je predstavljena predstavnicima mesnih zajednica sa poplavljenih područja.

Drugi deo sastanka odnosio se na pokazivanje kako se vrši asanacija bunara, hlorisanje i osnovna pravila propisne izgradnje bunara.

 

23.Decembar 2014.
Otvorena kancelarija za alternativne sankcije

Na osnovu protokola zaključenog januara 2014. godine između Ministarstva pravde RS i grada Kraljeva, kao i ugovora iz septembra 2014. godine, u Kraljevu, u prostorijama Opštinske stambene agencije, otvorena je Kancelarija za alternativne sankcije, dvadeset druga u Republici Srbiji.

Kancelariju je otvorio direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija dr Milan Stevović, zajedno sa gradonačelnikom Kraljeva Tomislavom Ilićem, načelnikom Raškog upravnog okruga Nebojšom Simovićem, upravnikom Okružnog zatvora u Kraljevu Draškom Veljkovićem, u prisustvu brojnih gostiju.

„Mi ćemo omogućiti preko društveno korisnog rada, koji će se izvršavati u našim javnim preduzećima, da se radi u korist lokalne samouprave. Mislim da je ovakav vid kazne na korist i lokalne samouprave i samih korisnika. Lokalna samouprava je obezbedila prostor i u narednom periodu će za sve što bude neophodno izaći u susret“, rekao je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić.  

Prema rečima direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, planirano je da do kraja godine bude otvoreno svih 25 kancelarija (još u Novom Pazaru, Negotinu i Zaječaru), tako da će na području svih viših sudova u Srbiji postojati po kancelarija.

„Time smo ispunili zakonsku i ustavnu obavezu ravnopravnosti građana pred zakonom i u izvršavanju krivičnih sankcija. Od ovog momenta i Kraljevo će moći da izvršava alternativne sankcije“, izjavio je Stevović. „Trenutno imamo oko 1.000 izvršavanja alternativnih sankcija, što je oko 10 odsto u odnosu na ukupan broj izvršenja u zavodima odnosno okružnim zatvorima i kazneno popravnim zavodima. Razvijene zemlje Evrope imaju oko 60 odsto alternativa u odnosu na zatvorsko izdržavanje kazne. Mi smo na nivou od oko 10 odsto, ali otvaranjem svih 25 kancelarija, stvaranjem uslova, zapošljavanjem novih kadrova, nadam se da ćemo vrlo brzo i mi dostići nivo od oko 50 odsto“, izjavio je dr Stevović.

Kazna rada u javnom interesu može se izreći u krivičnom i prekršajnom postupku za krivična dela za koja je propisna kazna zatvora do tri godine ili novčana kazna. Rad u javnom interesu je društveno koristan, besplatan i ne služi sticanju dobiti. Njegovim obavljanjem teži se razvoju odgovornijeg odnosa osuđenog lica prema društvu i posledicama sopstvenih postupaka. Obavlja se kod poslodavca koji se bavi delatnošću od društvenog interesa, a naročito humanitarnom, zdravstvenom ili komunalnom delatnošću.

Primenom ovih kazni smanjuju se troškovi države koje ima za obezbeđenje lica u zatvorima, a, što je još značajnije, uspešnije se sprovodi postupak resocijalizacije osuđenih lica.

22.Decembar 2014.
Prezentacija nacrta Strategije razvoja grad Kraljeva

 Završna prezentacija nacrta Strategije razvoja grada Kraljeva organizovana je u prostorijama Gradske uprave grada Kraljeva. Nacrt dokumenta je, nakon što ga je usvojilo Gradsko veće grada Kraljeva, upućen na javnu raspravu od 12. do 22. decembra, uz rok da se do 26. decembra dostave primedbe, predlozi, sugestije.

Proces izrade Strategije razvoja grada Kraljeva, kao krovnog strateškog dokumenta, pokrenut je na osnovu Odluke o pristupanju izradi Strategije razvoja grada iz 2008. godine i Odluke o izmenama i dopunama Odluke o pristupanju izradi Strategije iz 2013. godine. Na izradi ovog dokumenta je učestvovalo 120 stručnih lica, predstavnika lokalne vlasti i opozicije, relevantnih ustanova i preduzeća, privrednog i civilnog sektora. Radne grupe, koje su pripremile nacrt Strategije, formiralo je Gradsko veće, kao tim za koordinaciju procesa.

Izradu Strategije razvoja grada finansijski je podržala Agencija za međunarodni razvoj SAD (USAID), kroz Projekat održivog lokalnog razvoja, koji u Republici Srbiji sprovodi Chemonics International Inc.

„Nadam se da će u januaru, eventualno početkom februara, ovaj dokument biti usvojen na sednici Skupštine grada. Strategija je veoma bitna za grad jer ćemo znati u kom pravcu će grad da se razvija, bitna je i za pretpristupne fondove“, izjavio je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

Ono po čemu se ovaj Nacrt izdvaja od drugih jeste to što se u Strategiju uvodi pojam rečnog ribarstva. Planirano je i osnivanje Direkcije za razvoj poljoprivrede i Direkcije za upravljanje imovinom, kao i drugih stvari bitnih za naš grad. 

„Strategija, pre svega, sadrži nacrte gde će da budu industrijske zone, u kom pravcu će se razvijati grad, prvenstveno mislim u oblasti turizma, poljoprivrede. Živa je stvar, podložna promeni i nakon usvajanja“, kaže gradonačelnik Tomislav Ilić.

Nacrt Strategije postavljen je na zvaničnom sajtu grada Kraljeva (www.kraljevo.org, Oglasna tabla), a svi koji žele da aktivno učestvuju i daju doprinos u izradi ovog dokumenta, primedbe, predloge i sugestije mogu da dostave u pisanoj formi, putem elektronske pošte (strategija.kv@gmail.com) ili direktno Službi za upravljanje projektima i lokalno ekonomski razvoj Gradske uprave grada Kraljeva (Trg Jovana Sarića 1).
     

19.Decembar 2014.
Dan grada Čačka

Grad Čačak obeležio je juče 606 godina postojanja. Tim povodom u Domu kulture je održana svečana sednica Skupštine grada na kojoj su uručena priznanja i zahvalnice, a događaju su pored lokalnog rukovodstva i odbornika, prisustvovali predstavnici društveno-političkog života grada, okruga i države. Ispred grada Kraljeva sednici je prisustvovao  gradonačelnik Tomislav Ilić.
Na početku svečane sednice obratio se gradonačelnik Čačka koji se ukratko osvrnuo na godinu za nama, ističući da je ona bila jedna od najtežih, kako zbog ekonomske krize tako i zbog poplava koje su nas zadesile u nekoliko navrata.
 - Zahvaljujući lokalnom budžetu, Vladi Srbije i brojnim donatorima iz zemlje i inostranstva uspeli smo da ublažimo posledice poplava. Nažalost, sve posledice neće biti lako sanirati još nekoliko godina. Učinili smo sve da grad funkcioniše. Proširili smo vodovod na seoskom području, sagradili smo Muzičku školu, gradi se sportska hala u Mrčajevcima, rekonstruisali smo gradski stadion, dograđen je Dom studenata. Uradili smo prvu fazu azila za nezbrinute životinje. Pomagali smo poljoprivredu, otvaranje novih radnih mesta. Rekonstruisali smo odmaralište u Ulcinju, uložili trećinu budžeta u obrazovanje, podsetio je gradonačelnik Ilić.
Gradonačelnik Čačka uručio je potom Draganu Kićanoviću priznanje Počasni građanin grada.
Skupština grada je odlučila da ove godine Decembarske nagrade grada Čačka budu dodeljene partijarhu srpskom Irineju, prof. dr Dragutinu Đukiću i KUD “Dule Milosavljević – Žele”.
Patrijarh Irinej je čestitao dan grada Čačka, podsećajući da je njegova istorija mnogo duža kada se vratimo u period kada se Čačak zvao Gradac.
           
Čačak kao grad pripada epohi slavnih Nemanjića. Od tada postoji i nadamo se da će postojati danas i sutra i još mnogo milenijuma. Grad Čačak je jedan od naših drevnih gradova koji je imao veliku ulogu u istoriji, dao je veliki broj ličnosti značajnih za našu istoriju i kulturu. Podneblje grada Čačka je ono za koje je naš vladika Nikolaj rekao da je blagoslovena Zapadnomoravska dolina. Rođen sam u podnožju našeg divnog Kablara, koji u svome okrilju čuva veliki broj manastira i oni su učinili i doprineli da sam se još u mladim godinama opredelio za jedan put koji, u to vreme i to doba, nije bio nimalo popularan. Moram da priznam da tada nisam imao nikavih problema zbog svog izbora i svog puta. Prošao sam dosta mesta, ali kako naš narod kaže: Svuda pođi ali svome dome dođi. Bio sam u SAD, Australiji, Evropi, ali lepote našeg podneblja ima malo u svetu. Treba da budemo ponosni što pripadamo ovom gradu i ovim divnim prostorima pod nebeskim svodom. Odavde se vide sve naše svetnje, a ponajbolje se vidi Kosovo sa Metohijom koje nosimo svi u svojim grudima i srcima.  Zahvaljujem se gradu Čačku na ovom priznanju, rekao je patrijarh Irinej, pozvavši sve da doprinesu da ovaj kraj procveta i da bude centar Srbije i srpstva.
Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić je u svojoj izjavi za medije čestitao građanima i rukovodstvu grada Čačka Dan grada. Tom prilikom je i naglasio  da su odnosi između Kraljeva i Čačka na zavidnom nivou, ali će se u narednom periodu poboljšati saradnjom na osposobljavanju aerodroma „Morava“ u Lađevcima koji je za ova dva grada od vitalnog značaja.
 
 
 

15.Decembar 2014.
Donacija kompanije „Admira“

Kragujevačka firma, filijala u Kraljevu – „Admira“ d.o.o, kao društveno odgovorna kompanija, donirala je četiri računara sa opremom za četiri kraljevačke osnovne škole – „Četvrti kraljevački bataljon“, „Svetozar Marković“, „Dragan Đoković Uča“ iz Lađevaca i „Milun Ivanović“ iz Ušća.

U ime grada, predstavnike donatora i direktore škola, kojima su uručeni računari, pozdravio je zamenik gradonačelnika Milun Jovanović. On je zahvalio preduzeću „Admira“ što je prepoznala potrebe škola i za dve gradske i dve seoske opredelila računare. Prema njegovim rečima, donacija je realizovana u okviru akcije pomoći gradu Kraljevu u elementarnoj nepogodi.

            „Ovo nije prvi put da pomažemo svojim sugrađanima, to smo činili i za vreme zemljotresa. To ćemo raditi i ubuduće kada se ukaže potreba a mi budemo u mogućnosti da pomognemo“, Svetlana Stojić, predstavnik „Admire“ za Kraljevo.

            Uručenju donacije prisustvovali su i pomoćnik gradonačelnika Kraljeva Vukosav Konjikušić i član Gradskog veća Miša Milosavljević.

 
14.Decembar 2014.
Stogodišnjica Kolubarske bitke

U Hramu Svetog Dimitrija u Lazarevcu svečanom ceremonijom obeležena je stota godišnjica Kolubarske bitke. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je poruka naših velikih predaka da Srbe ne možeš da pobediš osim ako ih ne podeliš.
Uz vojne i državne počasti obeležena je stogodišnjica Kolubarske bitke, najznačajnije bitke između vojske Kraljevine Srbije i Austrougarske u Prvom svetskom ratu.
Svečanu litugriju služio je patrijarh srpski Irinej, a ceremoniji je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
Predsednik Nikolić je položio prvi venac kraj spomen-kosturnice junacima Kolubarske bitkeVence i cveće položili su i ministri Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić, načelnik generelštaba VS Ljubiša Diković, potomci vojvode Živojina Mišića, predstavnici diplomatskog kora, udruženja boraca koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije...
U ime grada Kraljeva ovoj svečanosti prisustvovao je Vukosav Konjikušić, pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva.
Predsednik Nikolić je u obraćanju naveo da je nemoguće govoriti o prvoj godini rata koji je pre jednog veka zahvatio čitav svet a da se ne spomenu dve pobede srpske vojske koju su presudno doprinele jačanju a potom i konačnoj pobedi saveznika.
Kolubarska bitka je, prema Nikolićevem rečima, bila senzacija i za osvajače i za saveznike, možda i za Srbe, istakavši da se proučava na bezmalo svim vojnim akademijama sveta kao primer vojne veštine, generalske odvažnosti, taktike i strategije.
"
Srbe ne možeš da pobediš osim ako ih ne podeliš. To je poruka naših velikih predaka sa Kosova, sa Kolubare i Suvobora, sa Kajmakčalana i Soluna. Tada Srbi nisu slabili svoje jake ljude jer se zna da slabljenjem jakih pojedinaca slabiš svoju naciju pred neprijateljem", rekao je Nikolić.
Uporedio je bitku na Kolubari sa biblijskom borbom Davida i Golijata rečima da je mala Srbija, velika u svojoj nepodeljenosti, u svom jedinstvu, neposredno ratovala sa jednom ogromnom imperijom, a posredno sa četiri imperije i ponovo pobedila.
Nikolić je rekao i da je svako vojničko iskustvo i znanje tada govorilo da je srpska vojska Veliki rat dočekala premorena od Balkanskih ratova, desetkovana i promrzla, gladna i bosonga, sa puškama ali bez municije.
"
Kolubarska bitka je najveća perjanica u slavnoj i pobedničkoj ratnoj epopeji Srbije, ne samo u Velikom ratu. Dobijena je koliko veštinom vojskovođa toliko i predanošću svakog vojnika. Tokom bitke pokazalo se junaštvo, posle bitke redak primer čojstva. Videlo se i tu ko je od čega sazdan i kakav trag ostavlja za sobom u večnosti", rekao je Nikolić.
Kako je rekao predsednik, nema društva u kome formalno obrazovanje može da zatre ili makar potamni sjaj slave predaka i dodao da niko ne može da nam oduzme priče dedova, njihova sećanja koja su prenošena kao najveće porodično blago...
Nikolić je naveo da se danas srećom vode drugačije bitke koje od nas traže drugu vrstu mudrosti i taktike.
Predsednik je poručio da ćemo pobediti poštujući porodični zavet da uvek i svuda i u svakoj prilici damo sve od sebe, pokažemo svoje nasleđene vrline, ljubav prema otadžbini "jer nemamo pravo da izneverimo svoje junačke pretke".
"
Da živimo tako da bi nas prepoznali kao svoje potomke da nekim čudim mogu da siđu među nas. Da se neprekidno i kao država i kao narod sećamo najboljih koji su hodali ovom zemljom, onih koji su izginuli da bismo mi ovde stajali kao slobodni ljudi... Da nam bude najvažnije da svaki naš čovek živi u slobodi", rekao je predsednik.
Nikolić je rekao da država do danas ima imena i prezimena tek 50.000 stradalih u Velikom ratu.
"
Ostalih milion i sto hiljada nisu na istom spisku niti znamo gde su sve upisana, ako su igde upisana. Ne znamo gde je rodni prag sa kojeg su pošli u vojevanje... a prošlo je 100 godina", upozorio je predsednik.
Predsednik je svoje obraćanje završio rečima "Živela Srbija".
 

 

12.Decembar 2014.
93 godine postojanja NSZ

Povodom 93 godine postojanja, Nacionalna služba za zapošljavanje danas je u Beogradu, dodelila priznanja svojim partnerima - preduzećima i lokalnim samoupravama - koji su dali izuzetan doprinos zapošljavanju u 2014. godini.
Nagrađeno je pet lokalnih samouprava: Nova Varoš, Kuršumlija, Novi Sad, Kruševac i Kraljevo. U ime grada Kraljeva nagradu je primio gradonačelnik Tomislav Ilić.
Kompanija „Peštan“ je dobila priznanje za zapošljavanje 100 lica sa evidencije nezaposlenih bez finansijske podrške, samo koristeći uslugu posredovanja NSZ.
Kompanija „Alti“ iz Čačka zaposlila je najveći broj osoba sa invaliditetom, dok su u kategoriji malih i srednjih preduzeća za šampione u zapošljavanju izabrani Privredno društvo „BKG“ Ada i Konfekcija „Lisca“ iz Babušnice.
Nagrada preduzetniku za najuspešniju poslovnu ideju i pokrenut sopstveni posao odlazi u Suboticu - Veterinarskoj ambulanti „T&T VET“.
Nagrade su uručili državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Nenad Ivanišević, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović i predsednik Upravnog odbora NSZ Darijo Mačkić.
Važno je naglasiti da iako imamo neuporedivo slabiju ekonomiju od bilo koje članice EU, na putu smo da zaustavimo rast broja nezaposlenih i da istovremeno ostvarimo uzlaznu liniju zapošljavanja. Problem nezaposlenosti nije karakterističan samo za Srbiju - studija Svetskog ekonomskog foruma pokazuje da će i pored optimističnih pokazatelja i prognoza nezaposlenost i sve veća nejednakost u primanjima biti najveći problemi za globalne lidere u narednoj godini“, naglasio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović. On je najavio da NSZ u narednoj godini nastavlja sa sprovođenjem redovnih programa, kao što su subvencije za samozapošljavanje i novo zapošljavanje, kao i realizacija javnih radova.
„U okviru programa dodatnog obrazovanja sprovodiće se programi stručne prakse i obuke za tržište rada i poznatog poslodavca, a nastavićemo sa programom funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih. Planirani su i novi programi,
među kojima je subvencija poslodavcima koji zapošljavaju korisnike novčane socijalne pomoći. Kroz projekat IPA 2012 započeće realizacija obuka za tržište rada, a biće podržan rad klubova za traženje posla i centara za profesionalno savetovanje. Planiran je i dalji razvoj modela integrisanih usluga za korisnike novčane socijalne pomoći, a posebna pažnja biće usmerena ka viškovima zaposlenih“, najavio je Martinović.
Dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, naglasio je da se u rešavanje problema nezaposlenosti moraju uključiti svi, od lokalne samouprave, preko Nacionalne službe do ministarstva i vlade.
„Nema većeg patriotizma od rešavanja problema nezaposlenosti, koji je jedan od gorućih problema u našoj zemlji. Stižu nam ohrabrujući podaci i nastavićemo da radimo u istom timu, kako bismo narednih godina imali još bolje rezultate“, naglasio je Ivanišević.
Bez obzira na različite oblike organizovanja tokom skoro jednog veka, uloga Nacionalne službe za zapošljavanje ostaje ista, a to je suzbijanje nezaposlenosti i obezbeđivanje socijalne sigurnosti za nezaposlene koji su bez svoje volje i krivice ostali bez posla. Misija Nacionalne službe je da svojim angažovanjem i novim pristupima na polju zapošljavanja doprinese smanjenju nezaposlenosti i poboljšanju kvaliteta života u Srbiji.
 
 
 
 
 
 

12.Decembar 2014.
Potpisan Sporazum o saradnji u oblasti regionalnog upravljanja otpadom za opštine Raškog okruga

Danas je u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine potpisan Sporazum o saradnji u oblasti  regionalnog  upravljanja otpadom za opštine Raškog okruga. Sporazumom je formiran Region za upravljanje otpadom koji je obuhvatio opštine Trstenik, Paraćin, Vrnjačku Banju, Rašku i grad Kraljevo.
Na ovaj način će se rešiti započete aktivnosti na zajedničkom projektu upravljanja komunalnim otpadom, u skladu sa važećim propisima Republike Srbije, kao i standardima Evropske unije. Potpisnice Sporazuma o saradnji o zajedničkom upravljanju otpadom potpisale su  Međuopštinski sporazum o saradnji u regionalnom upravljanju otpadom, koji se obavezuju da će izraditi Regionalni plan upravljanja otpadom kojim se definišu zajednički ciljevi u skladu sa nacionalnom Strategijom, uz prethodno izrađenu Studiju opravdanosti za donošenje regionalnog plana, na koju saglasnost daje nadležno Ministarstvo i formiraju regionalno preduzeće za upravljanje otpadom.

 

11.Decembar 2014.
Sastanak sa privrednicima i javnim preduzećima

 

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, sa svojim saradnicima, održao je sastanak sa predstavnicima Udruženja privrednika „Inicijativa 2012“, direktorima javnih preduzeća čiji je osnivač grad Kraljevo (Direkcija za planiranje i izgradnju Kraljevo, JKP „Vodovod“, JKP „Putevi“, JEP „Toplana“) i direktorima odnosno predstavnicima javnih preduzeća čiji je osnivač Republika Srbija a rade na teritoriji grada Kraljeva („Elektrosrbija, Elektrodistribucija Kraljevo, Telekom). Sastanku su prisustvovali i članovi Gradskog veća grada Kraljeva Maja Mačužić, Dragana Bikić i Boško Rakić, šef Kabineta gradonačelnika Katarina Dimitrijević, kao i zamenik predsednika Skupštine grada Kraljeva Nenad Marković i zamenik načelnika Gradske uprave Jelena Bekčić-Luković. 

Na sastanku je bilo reči o programskom budžetiranju koje, kako je objasnio gradonačelnik, podrazumeva to da će planovi i programi javnih preduzeća ući u budžet grada Kraljeva i da moraju biti doneti pre usvajanja samog budžeta.

„Privrednicima je prezentovano šta je osnov plana i programa Direkcije za planiranje i izgradnju. Pokazali smo im šta ćemo raditi u narednom periodu. Kapitalne investicije su izgradnja zatvorenog bazena, paviljona na Goču i početak izgradnje Muzičke škole“, izjavio je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

Bilo je reči i o problemima koje imaju privrednici, komunalnom opremanju njihovih lokacija (vodosnabdevanje, izgradnja pristupnih saobraćajnica...).

Prema rečima gradonačelnika, u budžetu će se naći stavka subvencije privatnim preduzećima, a indicija je da kapitalne projekte grada Kraljeva za narednu godinu rade preduzeća iz Kraljeva.

  

 
 

Donacija slušnih aparata kompanije ALFA Marjan Radović              11.12.2014.

  

Akcija kragujevačke kompanije „Alfa“, čiji je cilj da pomogne postradalima u majskim poplavama širom Srbije, koja je u Kraljevu započela 17. oktobra, rezultirala je podelom deset modernih slušnih aparata građanima Kraljeva. Već nekoliko godina, „Alfa“, u saradnji sa danskom kompanijom ReSound, jednim od najvećih proizvođača slušnih aparata u svetu, realizuje humanitarni projekat „Drugačija priča o sluhu“.

Prilikom svečane dodele aparata i potpisivanja ugovora sa krajnjim korisnicima u našem gradu, izvršni direktor kompanije „Alfa“ Marjan Radović zahvalio je svima na dobroj saradnji.

„U Kraljevu smo našli saradnike da donaciju i organizujemo. I u zemljotresu smo donirali aparate u Kraljevu. Ove godine povod za donaciju je poplava. Ideja nam je da nastavimo da pomažemo u skladu sa svojim mogućnostima, a na korist krajnjih korisnika. Ako nismo u prilici da u potpunosti doniramo slušne aparate, spremni smo da onima koji slušne aparate obezbeđuju preko Fonda, obezbedimo kvalitetnije aparate, a da njih to ništa ne košta. Kraljevčani mogu očekivati od nas podršku i na dalje“, izjavio je Marjan Radović.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, uz zahvalnost donatorima za ovako vredne poklone, istakao je i dobru dugogodišnju saradnju sa kompanijom „Alfa“. On je izrazio žaljenje zbog još jedne prirodne katastrofe koja nas je zadesila, ali i radost što je ova kompanija izašla u susret Kraljevu i Kraljevčanima.

„Nadam se da ćemo i u budućnosti sarađivati“, poručio je gradonačelnik.

Prema rečima Gordane Stojković, člana Gradskog veća grada Kraljeva, akcija kompanije „Alfa“, organizovana uz podršku lokalne samouprave, imala je velikog odjeka među našim stanovništvom.

„Dugogodišnjom saradnjom sa kompanijom „Alfa“, grad Kraljevo je postigao veliko poverenje, stekao prijatelja. Ovo je korak ka boljem i kvalitetnijem životu. Hvala Vam. Nadam se da ćemo imati saradnju i na višem nivou“, rekla je gđa Stojković.   
 
 

 

10.Decembar 2014.
KZN Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obeležava 10. decembra, Savet za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva održao je konferenciju za novinare. Savet je podsetio na to da su Ujedinjene nacije 1948. godine usvojile Deklaraciju o ljudskim pravima, u kojoj je istaknuto da su ta prava univerzalna i ne zavise od nacionalne, ideološke, sociološke i kulturne pripadnosti, i da je tada prvi put priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika.

„Ovo je prilika da iskažemo solidarnost sa građankama i građanima kojima najosnovnija ljudska prava nisu obezbeđena, poput prava na ličnu kartu, državljanstvo, zdravstvenu knjižicu, da ukažemo na devojke i žene koje sklapaju prisilne brakove, ilegalne imigrante kojima su oduzete putne isprave, LGBT populaciju i sva druga lica koja na neki način trpe jer njihova osnovna ljudska prava nisu obezbeđena“, rekla je predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva Lidija Pavlović.

Ona se osvrnula posebno na ženska prava, istakavši da žene, kao i svi drugi, imaju pravo na osnovna ljudska prava, ali su vrlo često manje-više lišavane njih i borile su se da dođu do prava glasa. Prema nekim statističkim podacima, Srbija je na dobrom putu ka položaju na svetskoj listi zemalja koje poštuju ljudska prava. U Finskoj, Norveškoj, Islandu, Filipinima više od 55 odsto žena je zastupljeno na mestima na kojima se odlučuje, žene su im najobrazovanije.

Savet je nizom aktivnosti učestvovao u 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama, koje predstavlja jedan od najviših vidova kršenja ljudskih prava, i nasilja u porodici.

Konferencija je bila prilika i da Savet istakne zadovoljstvo rezultatima kampanje „Biraj ravnopravno“, usmerene ka povećanju učešća žena u savetima mesnih zajednica, budući da su sada u većini saveta mesnih zajednica prisutne žene.

U 63 mesne zajednice nad kojima je grad odnosno Izborna komisija imala uvid (osam mesnih zajednica je samostalno sprovodilo izbore), rezultat je 34 žene u 55 mesnih zajednica, što je veliki procenat u odnosu na raniji saziv.

Kako je istakla predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost, u Savetu MZ Ribnica od 23 člana sedam su žene, u Žiči od 11 članova Saveta MZ ima pet žena, na Beranovcu tri od devet, u Zelengori pet od 11, u Polumiru, Oplanićima, Samailima, Drakčićima, Sirči, Vitkovcu, Bukovici, Kovanluku i Čibukovcu procenat je veći od jedan, a u ostalim mesnim zajednicama ima po jedna članica. U MZ Vitkovac stara predsednica je ponovo izabrana na to mesto, a da li ima još žena predsednika saveta u drugim mesnim zajednicama znaće se kada se saveti konstituišu.

U mesnim zajednicama u kojima je sproveden pilot projekat, a u kojima do sada nije bilo žena, došlo je do promene - u Samailima su, od tri kandidovane, izabrane dve žene, a u Miločaju i Ušću izabrana je po jedna žena.

Do kraja decembra, Savet planira da zatraži od javnih preduzeća i ustanova da u izveštajima o radu za ovu godinu, koje dostavljaju Skupštini grada, navedu i koliko je žena i muškaraca zaposleno, na kojim radnim mestima, sa kojom stručnom spremom. Isto nameravaju da pribave i za Gradsku upravu u 2015. godini. Takođe, nameravaju da sprovedu ankete na temu opšte i bezbednosti žena, kako bi videli šta će dalje raditi po tom pitanju, budući da su ankete u nekim drugim gradovima pokazale da su žene ugrožene i osećaju se nebezbedno u svojim kućama, a najbezbednije se osećaju na poslu.        

Kako je istaknuto na konferenciji, cilj Saveta za rodnu ravnopravnost je i da se  u 2015. godini nađu u budžetu grada Kraljeva.
 
 

08.Decembar 2014.

 

Obilazak mosta u Ravanici                        05.decembar 2014. god.                                                                                      

 

 

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić i načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, sa saradnicima, obišli su selo Ravanica. Usled katastrofalnih poplava koje su ove godine zadesile Kraljevo, bujični potoci  ostavili su ovo selo bez mostova, a zahvaljujući Vojsci Srbije, postavljen je pontonski most koji će meštanima biti privremeno rešenje tokom zime.

Gradonačelnik Tomislav Ilić je zahvalio Vojsci Srbije i ministru odbrane Bratislavu Gašiću, koji su nam izašli u susret tako što će mostovi koje je Vojska postavila ostati tokom zime, dok ne bude sanacija na proleće.

„Mostove smo sredili i biće na korist meštana Ravanice i okolnih mesnih zajednica do proleća. Apelovao bih na građane da se pridržavaju novopostavljenih saobraćajnih znakova da bi ovaj most tokom zimskih meseci trajao i služio što duže“, rekao je gradonačelnik prilikom obilaska.

Prema rečima načelnika Raškog upravnog okruga Nebojše Simovića, ovo je privremeno rešenje.

„Ovo je pokušaj da se zimus obezbede uslovi da stanovništvo normalno funkcioniše i da može doći do svojih domova i do Kraljeva. Čim dođe proleće, nadamo se da ćemo ozbiljnije ući u sanaciju i izgradnju novih mostova na ovom području“, istakao je načelnik RUO Simović.

Za meštane Ravanice most ima veliki značaj – omogućava im nesmetanu komunikaciju sa gradom i mogućnost da obavljaju svakodnevne aktivnosti.
 
 

03.Decembar 2014.
Poseta ambasadora Bugarske

                                                                                                                                              04.decembar 2014. godine

Ambasador Republike Bugarske u Republici Srbiji Njegova ekselencija Angel Dimitrov, sa saradnicima, posetio je naš grad. Prilikom svoje prve posete Kraljevu, ambasador se sastao i sa čelnim ljudima grada Kraljeva, sa gradonačelnikom Tomislavom Ilićem na čelu.  

„Ako hoćeš da upoznaš jednu državu, treba da izađeš iz glavnog grada. Drago mi je što sam u Kraljevu, u delu Srbije u kojem se nalaze koreni srpske državnosti. Kraljevo je grad koji živi u savremenom ritmu“, rekao je ambasador.

Sastanak sa predstavnicima grada Kraljeva bio je prilika da se, kako je istakao, vidi šta Kraljevo kao grad može da pruži u ekonomskom i kulturnom pogledu. To je, prema njegovim rečima, prilika da se sa čelnicima grada Kraljeva uspostavi bolja saradnja i povedu razgovori na temu ekonomske saradnje, eventualno nekih investicija u Kraljevu, budući da u Srbiji ima ozbiljnih investitora iz Bugarske.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, uz izraze zahvalnosti ambasadoru Bugarske i njegovim saradnicima na poseti, istakao je značaj razgovora o privrednoj, turističkoj saradnji.

„Naša preduzeća već imaju saradnju sa preduzećima iz Bugarske, kao npr. „Korali“, „JU Keops“. Videćemo šta još možemo da ponudimo bugarskim partnerima.

I u narednoj godini trudićemo se da imamo što više poseta ambasadora i članova Vlade RS, jer prevashodni naš cilj je da investitori dođu u naš grad i da zaposlimo Kraljevo“, istakao je gradonačelnik.

Poseta delegacije bugarske ambasade, predvođene Njegovom ekselencijom ambasadorom Dimitrovim, upriličena je povodom programa koji je kraljevačka Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ organizovala – „Sa decom oko sveta – Bugarska“ i, kao glavni događaj, predstavljanje „Poveljinog“ dodatka „Preporučeno“, posvećenog savremenoj bugarskoj priči „Priča od 20 leva“ u prevodu Elizabete Georgieve.

Prema rečima direktorke biblioteke Dragane Tipsarević, bliske kulturne, istorijske, duhovne veze spajaju dva naroda suseda, koji imaju iste korene pismenosti. Ona je istakla da su danas mnogi srpski pisci rado čitani u Bugarskoj, da kraljevački pisac Goran Petrović, srpski akademik, spada u najčitanije srpske pisce u Bugarskoj, a da naša biblioteka ima izuzetno plodnu saradnju sa bibliotekama u Svilanu i Šumanu.

Prilikom boravka u Kraljevu, predstavnici ambasade Bugarske posetili su i manastir Žiču.
 
 
 
 

 


29.Novembar 2014.
25.Sednica Skupštine grada
Na 25. sednici Skupštine grada Kraljeva, odbornici su doneli sledeće odluke,zaključke, rešenja..>>>>27.Novembar 2014.
Sednica Gradskog veća grada Kraljeva


26.Novembar 2014.
Saniranje poplava na reci Ribnici

Donacijom Ambasade Kraljevine Norveške gradu Kraljevu, počela  je realizacija projekta „ Saniranja posledica od poplava na neregulisanom delu reke Ribnice u Kraljevu“.
Poplavama u maju ove godine, reka Ribnica je nanela velike štete meštanima ovog dela grada pa je po rečima zamenika gradonačelnika grada Kraljeva Miluna Jovanovića, donacijom Ambasade Kraljevine Norveške počela izgradnja obaloutvrde u dužini od sto metara. Vrednost ove investicije je oko 50.ooo eura. Učešće Ambasade Kraljevine Norveške  je osamdest procenata, a grada Kraljeva  dvadeset. Ovom sanacijom obezbeđuje se i most na reci Ribnici koji je veoma prometan. Po rečima zamenika gradonačelnika grad Kraljevo sa Republikom Srbijom, iznaći će  mogućnosti da sanira kompletan vodotok do uliva reke Ribnice u reku Ibar.
Izvođač radova je JKP „Putevi „ iz Kraljeva, a podizvođač „Zapadna Morava“ iz Kraljeva. Po rečima Miloša Goljića, direktora JKP „Putevi“ prilikom čišćenja korita utvrđena su i oštećenja mosta koja će se takođe sanirati preko Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo.
 
 

25.Novembar 2014.
KZN povodom 29. novembra

Povodom obeležavanja 29. novembra – Dana oslobođenja Kraljeva u Drugom svetskom ratu, predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović i članovi Odbora za obeležavanje 29. novembra održali su danas konferenciju za novinare. Oni su predstavili ovogodišnji program obeležavanja 70. godišnjice oslobođenja našeg grada i pobede nad fašizmom.

Kako je najavljeno, centralni skup će biti organizovan kod Spomenika oslobodiocima Kraljeva u parku Pljakin šanac. Program obeležavanja sedamdesetogodišnjice pobede nad fašizmom počinje u 11.00 časova polaganjem venaca. Nakon toga predviđeno je obraćanje predstavnika grada, a zatim i umetnički program, u kojem će učestvovati glumci Kraljevačkog pozorišta i hor „Crvčanin“.

Predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović je pozvao građane Kraljeva, potomke, da se priključe obeležavanju ovog za grad važnog događaja.

„Budući da je grad od 12.000 izgubio više od 2.000 svojih sugrađana, nije bilo kuće kojoj neko nije stradao. Kraljevo je tada bio grad barjaka. Mi koji smo potomci tih stradalih i koji živimo na ovim prostorima imamo obavezu da se taj dan nikada ne zaboravi. Cilj je da, evocirajući uspomene, sećajući se, odamo zahvalnost svima onima koji su ovom gradu doneli slobodu“, poručio je predsednik Skupštine.

Prema rečima Miloša Milišića, člana Odbora za obeležavanje 29. novembra, ovo je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji našeg grada.

„Izražavam veliko zadovoljstvo što su članovi Odbora vodili računa o ovom prazniku. Vodili smo računa da ovo obeležavanje nema nikakav ideološki predznak, držali smo se istorijskih fakata koji su neumoljivi - grad Kraljevo su oslobodile partizanske jedinice i jedinice sovjetske Crvene armije. Izražavam veliko zadovoljstvo radom Odbora. Nas diči jedinstvo u nameri da važne datume ovog grada obeležimo na dostojan način“, rekao je Milišić.

            I predsednik Odbora Miša Milosavljević, član Gradskog veća zadužen za kulturu, izrazio je veliko zadovoljstvo trudom i radom Odbora.

            „Mi smo ove godine učinili veliki iskorak u odnosu na prethodne godine. Obeleženi su 7. oktobar - Kraljevdan, 14. oktobar na Groblju streljanih, 22. oktobar – Dan oslobođenja Kraljeva u Prvom svetskom ratu. Sada obeležavamo i Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Zahvaljujem pre svega građanima koji su u svim ovim manifestacijama masovno učestvovali. Nadam se da će Odbor nastaviti da uspešno realizuje svoje zadatke“, izjavio je predsednik Odbora Miša Milosavljević.

 

 

 

 

 

21.Novembar 2014.
Najava izbora u mesnim zajednicama

Povodom izbora za savete mesnih zajednica, koji su zakazani za nedelju, 23. novembar 2014. godine, a koje je raspisao predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović, održana je konferencija za novinare.

Predsednik Skupštine je građanima Kraljeva poručio da tog dana zaborave svoju partijsku pripadnost i da biraju svoje komšije za koje smatraju da će najbolje odgovoriti pozivu za savete mesnih zajednica.

„Očekujem da će građani ovom prilikom izabrati one u koje imaju najviše poverenja, da će izabrati one za koje smatraju da će moći da im pomognu kada su u nevolji. Mi očekujemo da će izbori proteći u najboljem redu“, izjavio je predsednik Skupštine Sreten Jovanović.

Od 68 mesnih zajednica, izbori će se u 10 održati tajnim glasanjem, od 8.00 do 17.00 časova, a u ostalima neposrednim biranjem na samim zborovima, koji su zakazani za 12.00 časova.

„Očekujem da građani izađu masovno. U većini mesnih zajednica potrebno je da 10 odsto upisanih birača izađe na glasanje da bi izbori bili legitimni. Ukoliko je izlaznost manja od 10 odsto, odlaže se trideset minuta odnosno sedam dana, u zavisnosti od mesne zajednice. Apelujem na građane da izađu na izbore kako bismo ih sproveli na najbolji mogući način“, poručio je Sreten Jovanović.

I gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić je pozvao sugrađane da masovno izađu na izbore i da podrže one koji su najbolji među njima. Podržavanjem tih kandidata biće bolje mesnim zajednicama, smatra gradonačelnik, i izražava nadu se da će ovi izbori, koji se održavaju posle sedam godina, biti uspešno održani.

Na osnovu izveštaja Izborne komisije, predsednik Skupštine je doneo odluku da se izbori odlažu u MZ Bresnik i Godačica zbog nedostataka u statutima tih mesnih zajednica. Datum održavanja biće naknadno objavljen.

Savet za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva je u lokalnom akcionom planu planirao povećanje broja žena u savetima mesnih zajednica.

„Stoga smo se uključili u kampanju za izbore za savete mesnih zajednica kako bi što više žena bilo zastupljeno u tim savetima. To je ona najniža instanca na kojoj bi žene trebalo da učestvuju. U ranijem periodu jako mali broj žena je bio u savetima mesnih zajednica. Mislimo da žene mogu da promene izglede mesnih zajednica i odlukama doprinesu mnogo više. Obišli smo Miločaj, Samaila i Ušće. U Samailima se izbori sprovode tajnim glasanjem. Našli smo tri žene koje su se kandidovale i našle 30 potpisa kako bi mogle da  tog dana budu birane. Prema potvrdi Izborne komisije, svaka mesna zajednica u kojoj se izbori sprovode tajno ima po neku ženu kandidata“, rekla je Lidija Pavlović, zamenik sekretara Skupštine i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost, i pozvala građanke i građane da izađu i podrže sve žene koje se napaze na listama kao kandidati i za predsednice i za članice saveta.

 

 

18.Novembar 2014.
Potpisan Memorandum o saradnji sa Mariborom

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić i predstavnici grada Kraljeva ugostili su tokom vikenda delegaciju iz partnerskog slovenačkog grada Maribora, predvođenu novoizabranim gradonačelnikom Andrejem Fištravecom. Održano je nekoliko sastanaka s ciljem da se definišu pravci buduće saradnje i da se dogovori oko budućih koraka na uspostavljanju konkretne poslovne saradnje.

Svečani prijem bio je prilika da gradonačelnici potpišu Memorandum o saradnji. Njime su definisani pravci saradnje, koji podrazumevaju programe rada i zajedničke aktivnosti partnerskih kancelarija koji će omogućiti saradnju na projektima i pospešivanje njihove implementacije, naročito uz pomoć fondova EU, jačanje veza i međusobne saradnje javnih preduzeća i ustanova kroz razmenu znanja i iskustava, jačanje veza srednjih i malih preduzeća radi poboljšanja poslovne klime, investiranje i obuku za brži ruralni razvoj grada Kraljeva, promovisanje tradicije i kontakata kulturnih i turističkih institucija oba grada, usaglašavanje stavova i saradnje u oblasti zaštite i spasavanja – civilne zaštite i promovisanje vrednosti saradnje grada Maribora i grada Kraljeva.

            Gradonačelnik Kraljeva je zahvalio županu Fištravecu što je za svoju prvu zvaničnu posetu, nakon što je nedavno izabran za gradonačelnika Maribora, odredio grad Kraljevo, koji je spreman da jača međusobne odnose.

„Dogovorili smo se da ćemo sarađivati, pre svega, u turizmu i poljoprivredi. Već tokom naredne sedmice dve osobe će biti upućene u Maribor, gde će provesti pet dana i konkretno se dogovarati o onome o čemu je razgovarano za vikend. Nadam se da će se ta saradnja proširiti i na javna preduzeća, gde smo već utvrili neka partnerstva. Mislim da će to biti na dobrobit oba grada“, izjavio je gradonačelnik Kraljeva.

I gradonačelnik grada Maribora zadovoljan je što saradnja ne znači više samo druženje, nije samo prijateljska, protokolarna, nego se krenulo u potragu za zajedničkim interesima preko kojih se može napraviti neki konkretan posao.

„Sada smo definisali da možemo na području turizma praviti programe koji bi bili interesantni za Kraljevčane i stanovnike iz tog dela Srbije, a da ljudi iz Maribora i okoline dolaze u Srbiju. Dogovorili smo se da ćemo osnovati mešovito preduzeće za prodaju poljoprivrednih proizvoda. U Sloveniji veoma malo hrane proizvodimo sami, čini mi se da je bolje da se udružimo i jedemo nešto iz blizine nego što dolazi sa drugih kontinenata. Takođe, mogli bismo sarađivati i na području vodovoda. Mariborski „Vodovod“ je najveći u Sloveniji i ove godine je postao najbolja komunalna firma u Sloveniji“, rekao je gradonačelnik Maribora.

Veoma je bitno i to da će Kraljevo i Maribor napraviti zajedničku kancelariju za evropske i druge projekte, gde će se raditi na saradnji, na razrađivanju zajedničkih projekata.

Prema rečima Fištraveca, treba napraviti biznis plan za saradnju na polju ekonomije, nešto konkretno „gde smo potrebni jedni drugima“.14.Novembar 2014.
Stambena obnova Dositejeve ulice

Gradonačelnik i zamenik gradonačelnika grada Kraljeva, na radnom sastanku u vezi sa Projektom stambene obnove dela Dositejeve ulice posle zemljotresa u Kraljevu, sastali su se sa projektnim timom Konsultanta (kojeg je angažovala Razvojna banka Saveta Evrope), određenim za pružanje tehničke pomoći na realizaciji Projekta i timom Jedinice za upravljanje projektom.

Sastanak je organizovan u cilju utvrđivanja rasporeda daljih aktivnosti tokom pripremne etape Projekta i delegiranja zaduženja i zadataka između timova. Centralnim temama su obuhvaćeni imovinsko-pravni aspekti, principi ugovornih odnosa između učesnika u Projektu i učešće krajnjih korisnika i stvaranje preduslova i dinamika realizacije tzv. terenskih aktivnosti (geodetska merenja, geomehanički i geofizički istražni radovi, zvanično utvrđivanje površina postojećih stanova i obrazovanje relevantnih i potpunih baza podataka).

Određeni su prioriteti i programiran rad timova u sledećem kvartalu u skladu sa procenom vremena potrebnog za ratifikaciju Okvirnog sporazuma o kreditu i, tako, stvaranje uslova za zaključivanje pratećih ugovora i sporazuma između učesnika u Projektu i njihovu implementaciju.   

„Ovde se dogovaramo o mogućim pravnim stvarima koje će definisati određene postupke i određene korake, a pre svega da napravimo uslove za projektni zadatak kako bismo ušli u realizaciju odnosno izradu projekta, a pre toga da uradimo ono što je potrebno – tzv. ispitivanje na samom zemljištu. Nadam se da ćemo vrlo brzo stvoriti uslove da krenemo u projektovanje ovog dela naselja, a nadam se i nakon toga izradi glavnog projekta i konačno izgradnji ovog vrlo važnog projekta za grad Kraljevo“, izjavio je zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Milun Jovanović.

Luis Micano, projekt menadžer Fonda za Zapadni Balkan, izrazio je nadu da će projekat biti uskoro i uspešno završen.

Na zahtev upućen iz Ministarstva finansija Republike Srbije, Administrativni savet Razvojne banke Saveta Evrope, u januaru ove godine, odobrio je kredit u iznosu od osam miliona evra za projekat urbane regeneracije dela Dositejeve ulice. To je bio preduslov za pokretanje Projekta tehničke pomoći za Projekat stambene obnove naselja u Kraljevu.  
 
 
 


Dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

 

Povodom Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, koji se obeležava 15. novembra, Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva i ESTŠ „Nikola Tesla“, u saradnji sa Crvenim krstom Kraljevo, Saobraćajnom policijom Kraljevo, Vatrogasnom jedinicom i Hitnom medicinskom pomoći u dvorištu škole organizovali su Javni čas.

Učesnici Javnog časa su prisustvovali simulaciji aktivnosti nakon saobraćajne nezgode, a mogli su da razgledaju i vozila i opremu za specijalne namene. U dvorištu škole zasađeno je drvo u znak sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

Cilj obeležavanja Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda je podizanje svesti o značaju bezbednosti saobraćaja i mogućnosti da se smanji broj i posledice saobraćajnih nezgoda. Obeležavanje ovog dana pruža priliku da se skrene pažnja javnosti na saobraćajne nezgode, posledice saobraćajnih nezgoda, troškove nezgoda, kao i mere koje se mogu preduzeti da se one spreče. To je prilika da se institucije i društvo podsete na odgovornost, da se istakne značaj javne svesti o posledicama saobraćajnih nezgoda.

            Prema rečima predstavnika Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva Nenada Markovića, podaci za ovu godinu za grad Kraljevo su ohrabrujući.

„Zadržali smo trend od prošle godine, kada je bilo 18 izgubljenih života, u odnosu na 2012. godinu, kada je bilo 26. Aktivnosti poput ove danas su jedan od načina na koji pokušavamo da utičemo na svest građana da bude sve manje žrtava u saobraćaju“, rekao je Marković.

U Srbiji je prošle godine poginulo 650 osoba, 3.415 je teško, a 15.029 lakše povređeno.

Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda 1993. godine počelo je da obeležava dobrotvorno društvo za pomoć žrtvama stradalih u drumskom saobraćaju Road Peace iz Velike Britanije. Ujedinjene nacije su 26. oktobra 2005. godine usvojile rezoluciju, kojom pozivaju na obeležavanje treće nedelje novembra kao Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda. U Srbiji se ovaj dan obeležava od 2007. godine.

 
 

           

  

 

14.Novembar 2014.
Mladi pijanista pomaže Kraljevčane

Humani gest mladog Kraljevčanina Vladana Mijatovića bio je povod održavanja konferencije za novinare, koju je sazvao predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović, smatrajući da takvi gestovi ne smeju da prođu nezapaženo. O Vladanu i humanitarnoj pomoći koju je donirao govorili su, osim predsednika Skupštine, i Vladanov otac Radoslav Mijatović i predstavnik Crvenog krsta Kraljevo Rajko Krejov.

Vladan je ceo prihod, oko 3.400 dolara, od prvog solističkog koncerta održanog 7. oktobra, na Kraljevdan, u Karnegi Holu u Njujorku, na kome je promovisao svoj novi album, dao u dobrotvorne svrhe – po 1.500 dolara za narodne kuhinje Crvenog krsta Kraljevo i Crvenog krsta Kragujevac i manastiru Sveta Petka u Stublu – 400 dolara.

Vladan Mijatović, prvi Kraljevčanin koji je nastupio u Karnegi Holu, magistrirao je u Minhenu, a već tri godine živi u Njujorku. Njegov menadžer Danijela Hadži-Čeliković, inače iz Kragujevca, organizovala je ovaj koncert. To nije ni prvi, ali ni poslednji humanitarni koncert koji će ovaj mladi umetnik održati.

Prema rečima oca Radoslava, Vladan ima u planu humanitarne koncerte širom Amerike za pomoć Srbiji. Za kupovinu klavira u beogradskom „Kolarcu“ već je održao koncerte u Njujorku i Vašingtonu.  

Predsednik Skupštine je naročito istakao jedan Vladanov postupak, kao i izjavu datu tim povodom – „Posebno sam ponosan što sam došao na ideju da budem prvi čovek koji je stavio opanke ispod klavira i narodnu šajkaču na klavir kao simbol srpstva. To se svima veoma dopalo, jer je to ipak naša tradicija“.

            Zahvaljujući ovoj donaciji, prema rečima predstavnika Crvenog krsta Kraljevo, obroci u Narodnoj kuhinji Kraljevo za oko 600 korisnika, biće obogaćeni svežim mesom, što je veoma značajno i za korisnike kuhinje, ali i za domaće proizvođače od kojih se roba nabavlja. Narodna kuhinja u Kragujevcu ima oko 700 korisnika.