Mapa sajta  |  RSS

Odštampaj Pošalji
Vesti
29.Oktobar 2014.
Predstavljena postavka u čast predaka

Boreći se protiv istorijskih zaborava, grad Kraljevo je deo prostora u Svečanoj sali Gradske uprave posvetio onima koji su ga vodili do 1941. godine.   Postavka u čast kraljeva krunisanih u Žiči i predratnih čelnika našeg grada, predstavljena je danas kroz „sažetu istoriju Kraljeva“ i kratak muzički program.

 „Ako mi budemo zaboravili njih, tako će i oni koji dolaze iza nas zaboravljati nas. Na ovaj način, mi poručujemo budućim generacijama da pamte ono što se nikako ne zaboravlja, a to su ljudi. To je vreme uspona i padova, svadbarenja i bugarenja, a bilo je toga u ovom gradu na pretek“, rekao je Miloš Milišić, član odbora za obeležavanje značajnih datuma u istoriji našeg grada, koji je i vodio program.

Besedničar na današnjem događaju je bio istoričar Dragan Drašković, direktor Narodnog muzeja Kraljevo.

„Svečano otvaramo jedan deo prošlosti grada Kraljeva koji je do sada bio skrajnut i zapostavljen. To je veliki period, sa brojnim učesnicima. Ovde sam prvenstveno pažnju posvetio bivšim predsednicima opštine, od njihovog uvođenja u vlast 1838. do 1941. godine. Oni su imali značajnog uticaja na razvoj grada, u svoje vreme su bili uvažavani i cenjeni u gradu Kraljevu. Međutim, posle nekog perioda, mi smo ih izbrisali iz sećanja. Ovo je lep povod i prilika da se ponovo setimo njih i nekih vremena kada je Kraljevo bilo možda jedno od najvećih gradilišta u Srbiji, kada su se gradile dve velike fabrike, most, čitave kolonije za radnike i veliki broj stranaca. Sve je to bilo značajno za razvoj našeg grada, a mi smo veoma malo pažnje posvećivali tome. Ovo je najsažetija istorija grada. Na neki način će nas podsećati i terati da i dalje istražujemo i podsećamo se tih vremena kada je Kraljevo bilo veoma cenjeno, kako u Srbiji, tako i dalje“, rekao je Drašković.

Prisutnima se obratio Sreten Jovanović, predsednik Skupštine grada Kraljeva, inicijator da se „zaboravljeni predsednici opštine kraljevske“ spasu zaborava.

„Zadovoljan sam zbog današnjeg događaja, jer sam ja bio neposredni inicijator da odužimo dug prema onima koji su vodili ovaj grad, koji su se krunisali u Žiči. Bio bi greh da se ne sećamo dela naše istorije jer, posle nas, neko bi se još manje sećao kada ne bi bili oduženi dugovi. Mislim da je time ispravljena jedna velika nepravda. Još jedna kockica u istoriji Kraljeva će biti složena. Ko zaboravi svoju istoriju, ne zaslužuje svoju budućnost. Ovde ćemo imati još jedan dokaz istorije koliko kraljeva i kada je krunisano u sedmovratoj Žiči“, poručio je Sreten Jovanović.

U muzičkom delu programa nastupili su profesori Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ – Dragana Manojlović, solo pevanje, uz pratnju na klaviru Marka Goloskokovića.

 


 

 

 

Poseta delegacije Teniskog saveza Srbije                 29.10.2014.

 

 

Delegacija Teniskog saveza Srbije, predvođena selektorom Dejvis kup reprezentacije Bogdanom Obradovićem i menadžerom TSS Čedomirom Šoškićem, sastala se sa gradonačelnikom grada Kraljeva Tomislavom Ilićem i njegovim saradnicima. Grad Kraljevo je istakao kandidaturu za održavanje prvog kola Svetske grupe Dejvis kupa, za meč Srbija-Hrvatska, od 6. do 8. marta 2015. godine. To je i bio povod posete čelnika TSS, kako bi se upoznali sa tim da li grad i nova kraljevačka hala sportova, koja će uskoro biti i zvanično otvorena, ispunjavaju uslove da teniska reprezentacija Srbije, u prvom kolu Dejvis kupa, ugosti selekciju Hrvatske. Oni su domaćine upoznali sa tim da postoje i određeni standardi Međunarodne teniske federacije (ITF) koje treba ispuniti.

            Gradonačelnik Kraljeva je zahvalio ljudima iz Teniskog saveza Srbije na poseti i podršci.

„Mogu slobodno da obećam da će nova hala i kompletna infrastruktura u gradu biti spremni za ovaj meč. Nadam se da ćemo ispuniti sve standarde koje zahtevaju od nas i da će taj meč biti održan u Kraljevu“, rekao je gradonačelnik Ilić.

„Kraljevo je veliki sportski grad. Jedan od razloga zašto hoćemo da organizujemo Dejvis kup u Kraljevu jeste da bismo širili tenis širom Srbije. Znamo koliko navijača imamo u Kraljevu i sigurno da bi ovde bila fantastična atmosfera. Već smo posetili hotele i videli da imate izuzetan smeštaj. Otići ćemo i do nove hale. Postoje određeni standardi Međunarodne teniske federacije koji moraju da se ispune. Ja sam ubeđen da je sve uređeno kako treba, po pravim standardima. Potrebno je još nekoliko puta sesti za sto sa ljudima koji vode grad i da napravimo detaljan plan“, rekao je selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije Bogdan Obradović.

Kako je najavljeno, Kraljevo bi sada trebalo da poseti tehničko-stručna služba TSS, a nakon njihovog izveštaja Međunarodnoj teniskoj federaciji, i komisija Federacije, zarad kompletnog izveštaja.

Nakon prijema, domaćini su sa gostima obišli i novu halu sportova u kojoj bi, ako svi uslovi budu ispunjeni, trebalo da bude održan ovaj veliki sportski događaj.

 

 

 

 

28.Oktobar 2014.
Komemoracija povodom smrti Radomira Jovanovića

IN MEMORIAM

 

RADOMIR – RADE JOVANOVIĆ

23.02.1960-26.10.2014.

                                                    

U nedelju, 26. oktobra 2014. godine, nakon kratke i teške bolesti, u 55. godini, preminuo je Radomir - Rade Jovanović, pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva.

Radomir Jovanović je rođen 23. februara 1960. godine u Kraljevu.

Osnovnu i srednju školu je završio u Kraljevu. Strukovne studije ekonomije, smer bankarstvo i finansije, završio je na Beogradskom univerzitetu.

U kraljevačkom preduzeću „Magnohrom“, od 1986. do 1990. godine, bio je predsednik Komiteta omladine.

Od 1990. do 2002. godine se bavio privatnim preduzetništvom.

Od 2002. do 2006. godine je bio koordinator Narodne kuhinje Crvenog krsta Kraljevo.

Od 2006. do 2010. godine je radio kao komercijalista u ALKA trgovini”.

Od 2010. godine je bio zaposlen u Sportskom centru „Ibar“ na poslovima upravnika sportskih objekata.

Na mesto pomoćnika gradonačelnika grada Kraljeva za socijalnu politiku, socijalna pitanja i sport je postavljen 2012. godine.

Nagrađivan je više puta iz oblasti humanitarnog i sportskog rada.

Za sobom je ostavio suprugu i sina. 

Radomir Jovanović je sahranjen u utorak, 28. oktobra 2014. godine, na groblju u Kovanluku.

 

            Na komemoraciji su govorili gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić i predsedik Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije Miroljub Baltić.

Od Rada Jovanovića, nakon opela kod porodične kuće u Ratini, oprostio se i predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović.

 

 Obraćanje gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića

 Obraćanje predsednika Skupštine grada Kraljeva Sretena Jovanovića

 Obraćanje predsednika GO SPS Miroljuba Baltića


 28.Oktobar 2014.
Otvorena „Školica života“ u Sirči


Fondacija Novak Đoković danas je u selu Sirča kod Kraljeva svečano otvorila Školicu života” u okviru Predškolske ustanove „Olga Jovičić Rita“.

Predmet projekta je pomoć predškolskom obrazovnom sistemu u smislu proširenja kapaciteta, ali i uvođenje novih i specijalizovanih programa u devastiranim opštinama, tamo gde programi nisu dostupni deci. Njime je do sada obuhvaćeno više od 100 dece koja nisu imala nikakav pristup predškolskom obrazovnom sistemu. Progjekat podrazumeva i stručno usavršavanje vaspitača koji će raditi u novootvorenim „Školicama“, ali i drugim predškolskim ustanovama.

U adaptaciju prostorija u Sirči, obuku vaspitača, kupovinu nastavnog materijala i igračaka, Fondacija je uložila 3.350.000 dinara, a deo novca uložio je i grad Kraljevo. U prostoru dvorišta OŠ Jovan Cvijić u Sirči, opremljene su dve prostorije za oko 30 mališana uzrasta tri do pet i po godina, i za još 13 koji će pohađati pripremni predškolski program.

Prema rečima gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića, učešće grada u ovom projektu bilo je oko 800.000 dinara. On je izrazio nadu da ovo neće biti jedini projekat u kome će grad Kraljevo učestvovati sa Fondacijom „Novak Đoković“.

Veoma smo srećni što danas otvaramo četvrtu Školicu života”. Tokom proteklih nekoliko meseci vredno smo radili u želji da deci u Kraljevu obezbedimo još jedan prostor u kome će sa svojim drugarima moći da pohađaju vaspitno-obrazovni program. Pored adaptacije prostora u okviru OŠ Jovan Cvijić”, naš cilj je da realizacijom ovog projekta kroz obuke za profesionalno usvršavanje, osnažimo vaspitače i uključimo zajednicu u važna pitanja koja se tiču ranog obrazovanja njihove dece. Zajedničkim naporima imamo priliku da unapredimo rani razvoj većem broju dece i, na primerima dobre prakse i razmene iskustava, unapredimo programe prema potrebama lokalne zajednice”, izjavila je prilikom svečanog otvaranja Gorana Džudža Jakovljević, projektni menadžer Fondacije.

Milena Bugarinović, direktorka Osnovne škole Jovan Cvijić”, sa velikom radošću, ustupila je prostorije ove ustanove za potrebe realizacije programa i pružila značajnu podršku.

S obzirom na to da je objekat bio u sivoj fazi, adaptacija je obuhvatala kompletne radove na završetku spolja i unutra. Nakon urađene termoizolacije, fasaderskih radova i ugradnje spoljašnje stolarije, postavljena je nadstrešnica preko celog ulaznog trema, sanirano stepenište i izvedena prilazna rampa. Urađen je i nov razvod vodovodne i kanalazicone mreže, i u skladu sa potrebama vrtića izveden i nov razvod centralnog grejanja po prostorijama.

Ovaj projekat je veoma važan u razvoju dece predškolskog uzrasta, posebno iz seoskih sredina. Izuzetno smo zahvalni Fondaciji na pruženoj prilici da budemo deo ovog projekta. Preuređeni prostor, koji danas otvaramo, pruža mogućnost kreativnog razvijanja dece i njihovu uključenost u institucionalni oblik vaspitanja i obrazovanja. Drago mi je da je grad Kraljevo prepoznao značaj i obezbedio mesto gde ova deca mogu kvalitetno da provode vreme, učeći i igrajući se“, izjavio je Milun Jovanović, zamenik gradonačelnika grada Kraljeva.

Program Školice života osmišljen je da bi predškolsko obrazovanje bilo dostupno deci iz socijalno ugroženih sredina, kao i deci sa smetnjama u razvoju.

Srećni smo što će deca Sirče dobiti potrebno stimulativno okruženje za dalji razvoj. Zahvaljujemo Fondaciji Novak Đoković u ime dece, roditelja i Predškolske ustanove“, istakla je Dragana Mitić, direktorka Predškolske ustanove „Olga Jovičić Rita“.

Implementacioni partner projekta „Školice života - zajedno za detinjstvo“ je CIP - Centar za interaktivnu pedagogiju. Zahvaljujući njihovoj stručnoj pomoći - kako da se opreme i organizuju, zatim organizaciji rada sa decom, obukama zaposlenih, unapređenju saradnje roditelja i ustanove, „Školice života” postaju prostor za igru i učenje naših najmađih i mesto susreta celokupne zajednice.

Ovo je četvrta Školicaotvorena u Srbiji. Osim u Sirči, Kniću, Ljigu i Raški, Fondacija će do kraja godine otvoriti i „Školice“ u Vladičinom Hanu i Merošini.
 
 

 

24.Oktobar 2014.
Sednica Štaba za vanredne situacije i javni čas u Sirči

Gradski štab za vanredne situacije grada Kraljeva u petak, 24. oktobra, sednicu Štaba održao je u selu Sirča. Komandant Štaba, gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, zamenik gradonačelnika Milun Jovanović, načelnik Štaba Radoica Kočović, predstavnici Crvenog krsta Kraljevo i drugi članovi Štaba posetili su mesnu zajednicu čiji su meštani nedavno samoorganizovano uređivali korito reke i potoka.

Prema rečima gradonačelnika Kraljeva, to i jeste jedan od razloga što su imali sednicu Štaba upravo u ovom selu. Danas su se podršci lokalne samouprave pridružili i članovi Štaba i Crvenog krsta održavši javni čas o tome kako se treba ponašati u vanrednim situacijama mališanima koji pohađaju Osnovnu školu „Jovan Cvijić“ u Sirči. Kako je istakao gradonačelnik, podrška je najpre pružena deci predškolskog uzrasta i do četvrtog razreda.

Načelnik Radoica Kočović i predstavnici Crvenog krsta učili su decu kako pravilno reagovati u nepredviđenim situacijama. Javni čas imao je dobar odziv. Načelnik Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije i inženjersko-geološke i seizmičke poslove Gradske uprave Zdravko Maksimović najavio je da će Gradski štab nastaviti kontinuirane javne časove u osnovnim školama.

„Edukacija mladih i preventivni rad su jako važni. U praksi se pokazalo da nije dovoljno samo novčano ulaganje, već je cilj da se svi uključe i budu upoznati sa pravilima ponašanja u vanrednim situacijama. Najbitnije je da generacije koje stasaju na vreme upoznamo sa izazovima koji mogu da se jave, pogotovu što se stepen rizika povećao posle svih ovih dešavanja u poslednjih, recimo, deset godina, vezano za elementarne nepogode od zemljotresa, šumskih požara, poplava, ogromnih izlivanja vodotokova prvog reda“, izjavio je Maksimović.

On je najavio i štampanu publikaciju „Porodični priručnik u vanrednim situacijama – da li znate kako da zaštitite sebe i svoju porodicu od posledica vanrednih situacija?“, koja će biti deljena deci.
 
 
 

23.Oktobar 2014.
Tribina Saveta za rodnu ravnopravnost
                      
22.Oktobar 2014.
Poseta vojnicima i žandarmeriji u Kopnenoj zoni bezbednosti

„Nije vam lako ljudi. Ko nije pakovao torbu, pozdravljao se sa svojim najmilijma i odlazio na teren taj nezna šta je muka“.
Rečima  jednog od gostiju bio bi obeležen obilazak gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića, Bobana Đurovića predsednika Opštine Vrnjačka Banja, Mateje Mijatovića načelnika Raškog upravnog okruga, Daneta Stanojčića, odbornika u skupštine Vrnjačke Banje, Gorana Todorovića,  zamenika načelnika policijske uprave Kraljevo, generala Marinka Pavlovića, komandanta II Brigade KOV Srbije i Dejana  Lukovića, komandira odreda Žandarmerije, pripadnicima II Brigade KOV Srbije koji se nalaze u bazi Šušnjak u Kopnenoj zoni bezbednosti na administartivnoj liniji sa Kosovom i Metohijom i pripadnike Žandarmerije iz Kraljeva na administrativnom prelazu Merdare.
Ideja za ovu posetu potekla je od gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića, koji je želeo da obiđe vojnike i pripadnike žandarmerije iz Kraljeva i da se sam uveri u kakvim uslovima žive i rade. Gradonačelnik je i jednima i drugima na poklon od grada Kraljeva doneo po veliki televizor a predsednik opštine Vrnjačka banja video projektor kako bi im olakšali vreme provedeno na terenu.

General Marinko Pavlović, komandanta II Brigade KOV Srbije koji je dobitnik ovogodišnjeg priznanja zaslužnog građanina Kraljeva rekao je da je priznanje koje je on dobio priznanje za sve pripadnike ove brigade i da je veoma ponosan na sve njih.                                             


Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić


Boban Đurović predsednik Opštine Vrnjačka Banja

genmeral Marinko Pavlović komandant II Brigade KOV Srbije

Dejan Luković, komandir odreda Žandarmerije

 

Gradonačelnik Kraljeva i gosti prisustvovali su vežbi pripadnika vojske u kojoj je prikazan jedan od većih problema sa kojim se susreću a to je nelegalna seča šuma od strane nepoznatih veoma naoružanih lica.

 

Posetom pripadnicima Žandarmerije koji se nalaze u Merdarama niko od prisutnih gostiju nije bio zadovoljan jer su uslovi u kojima rede na veoma lošem nivou. Po rečima načelnika Raškog upravnog okruga Mateje Mijatovića svi će se potruditi da im se obezbede bolji uslovi za život i rad, jer ako kriminalci koje oni hapse imaju odlične uslove u zatvorskiom jedinicama država mora i njima koji su najzaslužniji za čuvanje države, da obezbede bolje uslove.
 

 

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić

22.Oktobar 2014.
96. godina od oslobođenja Kraljeva

Povodom 96 godina od oslobođenja Kraljeva u Prvom svetskom ratu, 22. oktobra, na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine položeni su venci. Svojim slavnim precima kojima je spomenik posvećen poklonili su se predstavnici grada Kraljeva predvođeni predsednikom Skupštine grada Sretenom Jovanovićem, delegacije Raškog upravnog okruga, Vojske, Policije, Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“, Udruženja porodica palih boraca, Udruženje ratnih vojnih i mirnodopskih invalida, Kola srpskih sestara – Podružnica Kraljevo i drugih društava i organizacija.

            Predsednik Skupštine Sreten Jovanović, u ime grada, koji je ove godine preuzeo organizaciju, zahvalio je Društvu za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“, koje je do sada bilo organizator obeležavanja ovog značajnog datuma.            

„Mislim da je obeležavanje ovog događaja vraćeno u onu instituciju vlasti koja je trebalo o tome da vodi računa i ranije. Naša je obaveza da važne datume iz istorije svog grada nikada ne zaboravimo niti ih prepustimo prošlosti, zaboravu. Da nije bilo žrtava u svim našim oslobodilačkim ratovima, mi bismo verovatno bili još manji nego što jesmo“, rekao je predsednik Skupštine podsetivši na podatak da je pre početka Prvog svetskog rata Kraljevo imalo 5.000 stanovnika, a kraj rata dočekalo je sa 2.000.

Predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Milan Matijević pozvao je građane da Spomenik srpskim ratnicima na istoimenom gradskom trgu poštuju, da to poštovanje prenose na mlađa pokolenja i da ga ne skrnavimo.

„Spomenik je izgrađen 1933. godine prilozima ratnika i građana Kraljeva, a osveštan 1934. On je simbol stremljenja srpskog naroda ka slobodi. Predstavljen je u obliku vojnika koji ima i ratnička odlikovanja i opanke jednog seljaka, koji drži zastavu do srca, pušku čvrsto u desnoj ruci. Okrenut je prema severu, odakle je dolazio neprijatelj. Nalazi se na postamentu koji predstavlja državu jaku kao stena. Označen je državnim simbolom, grbom, sa krstom. U nišama se nalaze mesta sa bitaka u kojima je učestvovala srpska vojska boreći se za oslobođenje Srbije. U platou postamenta se nalaze talasi, simboli Plave grobnice, u kojoj je sahranjeno mnogo srpskih vojnika, i naših Kraljevčana, na putu do slobode“, objasnio je simboliku Spomenika srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine Milan Matijević.  

 Svečana akademija povodom oslobođenja Kraljeva u Prvom svetskom ratu

 

„...Mi koji dane merimo suncem slobode po Milutinovoj senci, ovo veče posvećujemo sećanju na njih – ratnike – oslobodioce.

Mi Kraljevčani večeras uznosimo svoje skromno uzdarje njima koji su se sa bojišta vazneli u besmrtnike.

Ovo je noć našeg zajedničkog sećanja na heroje Velikog rata...“

 

Svečanom akademijom „U slavu heroja“ održanom u Kraljevačkom pozorištu, Kraljevo je odalo počast svojim oslobodiocima u Prvom svetskom ratu.

Uz himnu Republike Srbije „Bože pravde“, u izvođenju Orkestra 27. septembar, potpukovnik Odreda žandarmerije Milorad Jovanović je uneo na scenu srpsku zastavu.

Prisutne je pozdravio Sreten Jovanović, predsednik Skupštine grada Kraljeva.

„Naš odnos prema istoriji mora da se menja. Moramo poštovati one koji su bili pre nas, moramo da poštujemo sadašnjosti da bismo imali šta da ostavimo budućnosti. Naša prošlost je uvek bila naša pouka i nekada treba da se učimo i na svojim greškama, mada bi bolje bilo na tuđim. Prvenstveno, moramo poznavati svoju istoriju i pokušati da bude što manje ratova. Normalno, mi ćemo se uvek braniti, ali posle svega, kada prođu godine, decenije, one koji su dali živote da bismo mi danas živeli u slobodi moramo pamtiti, moramo poštovati, prenositi to na svoje naslednike“, izjavio je Sreten Jovanović povodom obeležavanja Dana oslobođenja.

Besedničar na Svečanoj akademiji je bio Milan Matijević, predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“. On je podsetio na veliki broj učesnika rata iz našeg grada, ali i stradalih daleko od zavičaja za našu slobodu.

            Glumci Kraljevačkog pozorišta su izveli program baziran na realnim svedočenjima onih koji su preživeli i ostali trajna uspomena na herojsko vreme Prvog svetskog rata.

„Tekst je verodostojno svedočanstvo onoga kroz šta su prošli naši dedovi. Nijedan pisac, nijedan pesnik ne može da napiše veću odu stradalništvu Srba nego što su realna svedočenja tih ljudi“, kaže Miodrag Dinulović, direktor Kraljevačkog pozorišta, zadužen za koncept i režiju umetničkog programa.

            U muzičkom delu programa nastupili su profesori srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, frulaš Srećko Perčević i Miloš Milišić.

 


 

 

                KZN Saveta za rodnu ravnopravnost                                        22.10.2014.

 

 

Savet za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva, osnovan na sednici Skupštine grada Kraljeva decembra 2013. godine, aprila 2014, Rešenjem Skupštine, dobio je i članove - sedam predstavnika svih parlamentarnih stranaka, i vlasti i opozicije. O formiranju i planiranim aktivnostima Saveta za rodnu ravnopravnost, na konferenciji za novinare, govorila je predsednica Lidija Pavlović, zamenik sekretara Skupštine grada Kraljeva.

Prema rečima Pavlovićeve, put za osnivanje Saveta je bio dug, godinama se radilo na tome. Kako navodi, radno telo je uspelo da, uz podršku udruženja „Fenomena“ iz Kraljeva i drugih relevantnih faktora – Policijske uprave, Centra za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje, uspe da, uz promenu Statuta grada Kraljeva, dođe do formiranja Saveta.

„Prethodno smo radili na izradi lokalnog akcionog plana od 2014. do 2018. godine, koji je usvojen na Skupštini. On ima tri strateška cilja – izgradnju institucionalnog okvira za sprovođenje politike rodne ravnopravnosti u gradu Kraljevu, povećanje učešća žena u donošenju odluka i unapređenje sistema zaštite žena žrtava nasilja i nasilja u porodici“, rekla je predsednica Saveta i najavila brojne aktivnosti.

Neke od njih su i povećanje kapaciteta nadležnosti i vidljivosti tela za rodnu ravnopravnost polova, uvođenje rodne perspektive u gradske aktivnosti i institucije čiji je osnivač lokalna samouprava, uvođenje principa ravnopravnosti u programe zapošljavanja i samozapošljavanja u skladu sa zakonom o rodnoj ravnopravnosti.

Kako navodi Lidija Pavlović, žene su jako malo zastupljene u telima u kojima se odlučuje. U Kraljevu nije bilo žena na mestu gradonačelnice ili predsednice Skupštine grada, a broj žena na direktorskim mestima malo se povećao.

„U savetima mesnih zajednica ima veoma malo žena. Mesne zajednice su uglavnom na ruralnim područjima te žene i nisu posebno zainteresovane za učešće, a i one koje jesu, ne mogu da dođu do izražaja. Savet ima nameru da to promeni. S obzirom na to da se raspisuju izbori za savete mesnih zajednica na teritoriji grada Kraljeva, Savet za rodnu ravnopravnost će raditi kampanju „Biraj ravnopravno“. Pokušaćemo da u razgovoru sa građankama i građanima promenimo njihovo mišljenje i da ih motivišemo da se uključe u rad mesnih zajednica“, rekla je Pavlovićeva, napomenuvši da su u samo dve mesne zajednice žene predsednice, u Vitkovcu i Kamenici, i da one izuzetno dobro rade.

Savet će svoj pilot projekat, organizovanje većeg učešća žena u mesnim zajednicama, aktivno sprovoditi u Ušću, Samailima i Miločaju.

Na konferenciji za novinare je najavljena i tribina „Povećanje učešća žena u savetima mesnih zajednica“, zakazana za četvrtak. Gošća tribine će bitig sociološkinja Višnja Baćanović, koja će govoriti o potrebi uključivanja žena u sve vidove i polja rada, naročito u savete mesnih zajednica.

Kako navodi predsednica, Savet za rodnu ravnopravnost je imao predstavnika i u radu Saveta za zapošljavanje, pri čemu je apelovao na usklađivanje zanimanja. Akcionim planom je predviđeno da Savet dobija rodnu statistiku od Gradske uprave i preduzeća i ustanova grada, što se tiče zapošljavanja.

Kako Savet ima mogućnost saradnje sa drugim gradovima i opštinama u zemlji i inostranstvu, najavljeno je i potpisivanje Protokola o saradnji Kraljeva, Kragujevca i Kruševca, budući da su gradovi već sarađivali.

U planu je i osnivanje ženske parlamentarne mreže odnosno ženske odborničke grupe u Skupštini grada, rekla je Lidija Pavlović, predsednica Savetaza rodnu ravnopravnost grada Kraljeva.

  

21.Oktobar 2014.
Konferencija za novinare povodom Dana oslobođenja Kraljeva u Prvom svetskom ratu

Povodom obeležavanja 22. oktobra, Dana oslobođenja Kraljeva u Prvom svetskom ratu, održana je konferencija za novinare. O značaju sećanja na ovaj značajan događaj, kao i o programu pripremljenom za prvo obeležavanje oslobođenja Kraljeva u Prvom svetskom ratu, govorili su predsednik Skupštine Sreten Jovanović i članovi Odbora za obeležavanje – predsednik Miša Milosavljević i članovi - pesnik Miloš Milišić, reditelj Miodrag Dinulović, predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“ Milan Matijević.

Kraljevo prvi put obeležava dan kada je oslobođeno u Prvom svetskom ratu, a pridružilo se i obeležavanju 100 godina od početka Velikog rata, što je deo velikog državnog projekta. Grad je mnogo pretrpeo u ovom, kao i u drugim ratovima. Do sada je Društvo za negovanje oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“ uglavnom bilo nosilac aktivnosti, a ove godine je grad organizator.

„Srbija je 1914. godine imala četiri miliona stanovnika, a u Prvom svetskom ratu je izgubila 1.180.000. Na ratištima na kojima je vojevala srpska vojska, 379.000 vojnika i oficira je ostavilo kosti. Kraljevo je 1914. godine imalo 5.000, a završetak ratnih operacija dočekalo je sa 2.000 stanovnika. To govori o velikom stradanju našeg naroda. Oktobar je mesec ponosa, otpora, bola i prkosa“, rekao je Sreten Jovanović, predsednik Skupštine grada Kraljeva.

Prema rečima Miloša Milišića, Odbor za obeležavanje ovog značajnog datuma ima za cilj ne samo organizaciju proslave i obeležavanja, već, pre svega, da se bori protiv kratkotrajnog pamćenja.

„Mi nemamo prava da zaboravljamo. Na ovaj način mi poručujemo zaboravu „zbogom“ i poručujemo onima koji će posle nas doći da ni oni neće imati pravo da zaborave one ljude koji su prolivali krv za našu i njihovu buduću slobodu. Ko god je prolio kap krvi, zaslužuje veliki pijetet, poštovanje i mi na ovaj način njima kažemo – hvala“, poručio je Milišić.

Reditelj Miodrag Dinulović najavio je Svečanu akademiju „U slavu heroja“, tj. u slavu onih koji su zadužili sve nas u Prvom, otadžbinskom, Velikom ratu.

„Grad Kraljevo, glumci Kraljevačkog pozorišta, Društvo „Jovo Kursula“, profesori Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i Orkestar 27. septembar, 50 metara iza leđa popularnog Milutina, odaće pristojnu i dostojnu pažnju i poštovanje onima koji su zaslužni za to sunce slobode koje merimo Milutinovom senkom na ovom velikom trgu. Državnu zastavu, koju će dočekati predsednik Skupštine, koji će se i obratiti na Akademiji, uneće oficir Odreda žandarmerije. Trudićemo se da to veče protekne u najdubljem pijetetu. Kostur za manifestaciju je tekst „Solunci govore“ Antonija Đurića, realna svedočenja onih koji su preživeli i ostali trajna uspomena na herojsku epopeju 1914-1918. godine“, rekao je Dinulović.

Milan Matijević, koji će biti besedničar na Akademiji, o odnosu našeg naroda prema herojima kaže:

„Naš narod pamti likove i dela ratnika sa ovog područja koji su ostavili kosti na mnogim ratištima, poštuje žrtve koje su svoje živote uzidale u temelje slobode Srbije, slobode Kraljeva. Na području Kraljeva postoji 57 spomenika i raznih spomeničkih obeležja – spomen-crkva, spomen-zvonare, spomen-česme, spomenici figuralnog oblika, spomen-ploče, krajputaši, spomenici na seoskim grobljima. Na sutrašnjem danu, pridružujemo se državnom programu i evociraćemo uspomene, pokazaćemo visok stepen poštovanja i pijeteta prema tim našim slavnim ratnicima. Svako ime urezano na spomenicima govori o herojstvu, hrabrosti, požrtvovanju da se Srbiji donese sloboda“, objasnio je Matijević.

 Na Dan oslobođenja Kraljeva u Prvom svetskom ratu, u 11.00 časova, na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine, biće položeni venci, a u 19.00 časova, u Kraljevačkom pozorištu, biće održana Svečana akademija.

 21.Oktobar 2014.
Prijem povodom nagrade za postignuća u integraciji Roma

 

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, sa saradnicima, primio je predstavnike Udruženja „Ruke prijateljstva“. Povod današnjeg prijema je bila nagrada za projekat „Majka-dete obrazovni program“, partnerski program pet organizacija iz Srbije, čiji predstavnik je ovo udruženje. Nagrađeni projekat za cilj ima jačanje roditeljskih kompetencija majki, sa fokusom na važnost ulaganja u rani dečji razvoj i edukativan karakter igre kao specifičnog oblika učenja. Program su implementirale organizacija „Ruke prijateljstva“ iz Kraljeva i organizacije iz Kruševca, Kragujevca, Obrenovca i Novog Sada, a finansirao Romski edukativni fond iz Budimpešte.

Evropska komisija je početkom oktobra ove godine prvi put dodelila nagrade za postignuća u integraciji Roma organizacijama civilnog društva sa Zapadnog Balkana i Turske. Za nagradu se prijavilo 60 organizacija aktivnih u zemljama pretpristupnog regiona, dok je sedam zemalja regiona nagrađeno u okviru ove inicijative. Među njima su i tri partnerske organizacije Fonda za obrazovanje Roma (Roma education Fund – REF), koje je on podržao kroz profesionalnu podršku procesu dizajna i monitoringa njihovih programa, kao i donacijama za implementaciju.

            „Mi smo stvarno srećni i zahvalni smo svim pripadnicima i romske populacije i Gradske uprave, predstavniku mesne zajednice, koji nam je omogućio da u njihovom prostoru imamo „Biblioteku igračaka“, i svim ostalima koji su uključeni u taj projekat. Čestitam i našim partnerskim organizacijama, koje zajedno sa nama sprovode projekat na celoj tetroriji Srbije. Mi smo imali sreću da dobijemo 14.000 evra, što će biti raspodeljeno na jednake delove. Ova nagrada mnogo znači za udruženje, za ovaj grad, da napravimo plan koji će nas voditi u budućnosti, da nastavimo implementaciju programa za inkluziju Roma, da imamo bolje i srećnije detinjstvo“, rekao je Zoran Petrović, predsednik Udruženja „Ruke prijateljstva“.

Program je trajao dve godine. Aktivnosti su obuhvatale rad sa decom uzrasta od 0 do 7 godina kroz „Biblioteku igračaka“, rad sa majkama kroz unapređivanje njihovih saznanja i rad na opismenjavanju žena Romkinja koje treba da znaju bar da se potpišu, jer bez potpisa nema ni beneficija, socijalne pomoći, dečjeg dodatka.

U Kraljevu je oko 200 dece od 0 do 7 godina uključeno u ovaj projekat. „Biblioteka igračaka“ ima 66 članova, a 60 žena je uključeno u projekat majka-dete obrazovni program.

Predstavnici grada čestitali su gostima na ovoj vrednoj nagradi istakavši njen značaj ne samo za romsku populaciju, već za ceo grad. Obećali su podršku i prilikom daljih aktivnosti na integraciji Roma.

  

 

 


20.Oktobar 2014.
Kampanja posvećena motociklistima

U okviru svojih promotivnih aktivnosti, Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva sproveo je danas, na raskrsnici ulica Karađorđeva i Zelena Gora, kampanju pod nazivom „Koristi kacigu“. Cilj ove kampanje bio je da motociklistima ukaže na značaj nošenja kacige i time poveća njihovu bezbednost u saobraćaju. U prilog tome, članovi Saveta podelili su danas 10 kaciga za motore manje snage.

„Još jednom pokušavamo da skrenemo pažnju motociklistima da će njihov život sačuvati kvalitetna oprema, ne samo kacige, već i razni jastuci, dobre jakne itd. Ovom kampanjom hteli smo da skrenemo pažnju i ostalim vozačima da su motociklisti ipak manje uočljivi od ostalih učesnika u saobraćaju i ovom prilikom apelujemo na njih da malo više obrate pažnju na motocikliste“, rekao je Nenad Marković, predsednik užeg Saveta za bezbednost saobraćaja.   

Ovo je druga ovogodišnja akcija posvećena motociklistima. Prva je bila na Moto-skupu koji je organizovao Moto-klub „Kings“.
19.Oktobar 2014.


Smotra dečjeg folklora                                                                         18.10.2014. 

 

Sedma smotra folklora i instrumentalista pod nazivom „Srcem za svu decu“ održana je u subotu u selu Čukojevac. Svečanost je otvorio predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović, a manifestaciji je prisustvovao i gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

„Ja sam četvrtu godinu zaredom prisutan na ovoj manifestaciji. Drago mi je da ovde ima dece iz više gradova Srbije. Znam da su došli i iz Vojvodine. Prošle godine ih je bilo iz Makedonije i Hrvatske. Samo negujući kulturu, mi negujemo ono što nas čini prepoznatljivim i u svetu i kod nas“, izjavio je predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović.

„Mi ćemo svakako podržati ovu, ali i druge manifestacije, jer moramo da se vratimo tradiciji. Dobro ja da deca upravo ovde, izvođenjem ovih igara, našu tradiciju podržavaju i vraćaju se narodnim igrama“, smatra gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić.

Domaćin Smotre bilo je Kulturno-umetničko društvo Čukojevac“, koje okuplja oko 70 dece iz ovog kraja. Učestvovalo je devet društava iz cele Srbije, sa oko 250-300 članova.

 Vaterpolo savez Srbije podržava projekat zatvorenog bazena
                  

                                                                                     17.10.2014


Podršku izgradnji zatvorenog bazena u gradu Kraljevu, na zvaničnom sastanku sa predstavnicima grada Kraljeva, sa zamenikom gradonačelnika Milunom Jovanovićem i narodnim poslanikom Zoranom Bojanićem na čelu, dali su čelni ljudi Vaterpolo saveza Srbije – predsednik Milorad Krivokapić, generalni sekretar Nemanja Marjan i izvršni direktor Zoran Avramović. Sastanku su prisustvovali i direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo, pomoćnici gradonačelnika i članovi Gradskog veća grada Kraljeva. Prijemu u Gradskoj upravi prethodila je prezentacija projekta zatvorenog bazena u Direkciji.

„Vaterpolo savez Srbije daje maksimalnu podršku projektu. Ovaj region, ovaj grad, zaslužuju jedan takav objekat. Mnogo vrhunskih sportista rođeno je u Kraljevu. Ovaj region nam je dao i olimpijske pobednike u vaterpolu i svetske prvake. Izgradnja dugo čekanog zatvorenog bazena u Kraljevu mislim da je pravi projekat, da treba da ge podrže maksimalno Vaterpolo savez Srbije, Ministarstvo omladine i sporta. Treba dati podršku da građani Kraljeva imaju objekat kojim će se dičiti. Imamo puno problema sa decom koja ne znaju da plivaju i nemaju obuku plivanja. I lokalni vaterpolo klub tokom zime odlazi u druge gradove, do 70-100 km udaljene, da bi obavljao sportske obaveze. Mislim da će izgradnjom bazena svi dobiti, a najviše građani Kraljeva“, rekao je Milorad Krivokapić.

Izgradnja zatvorenog bazena veoma je značajna za grad, sve njegove građane, za omladinu, sport, rekreaciju, turizam.

„Izuzetna je čast i zadovoljstvo imati ovako eminentne goste u poseti, i to zahvaljujući narodnom poslaniku Bojaniću, koji je uspostavio konakt sa njima, a od kojih smo dobili uveravanja da će nam pomoći u realizaciji veoma važnog projekta za grad koji smo namerni da izgradimo u toku naredne godine. Naši takmičari postižu vrhunske rezultate i zaslužuju da imaju gde da treniraju i igraju. Dokazali smo kao grad da možemo da imamo tako velike investicije. Nadam se da ćemo uspeti da i ovaj projekat realizujemo“, kaže zamenik gradonačelnika Milun Jovanović.

Zatvoreni bazen bi se nalazio u nastavku nove sportske hale u Ribnici. Predračunska vrednost je oko 750 miliona dinara, a po predviđanju Direkcije, to bi bila oko 20 odsto niža cena.

„Projektna dokumentacija će uskoro biti završena i krenuće se postupno u realizaciju. Siguran sam da ćemo ispoštovati ono što budemo obećali, a sad obaćevamo da ćemo to uraditi. Bazen će biti izgrađen, pre svega zbog one mlade dece koja godinama svojim sportskim rezultatima u Kraljevu sebi obezbede ulazak u Kvalitetnu ligu Srbije, a nikada to ne dožive. I zbog jednog čoveka koji je zadužio ovaj grad i vaterpolo u Kraljevu – gospodina Daneta Lukića“, rekao je narodni poslanik Zoran Bojanić.

„Vaterpolo savez Srbije je tu da svim svojim raspoloživim kapacitetima pomogne da se izgradnja zatvorenog bazena u Kraljevu ostvari. Naročito zbog bivšeg, pokojnog, predsednika - doktora Daneta Lukića, koji je mnogo zadužio i ovaj grad i ovaj sport“, smatra generalni sekretar VSS Nemanja Marjan.   
 

16.Oktobar 2014.
EU i FAO obezbedili pšenicu za jesenju setvu poplavljenima

U Kraljevu je danas započeta isporuka pšenice i đubriva za jesenju setvu poljoprivrednim gazdinstva oštećenim u poplavama u ovom kraju. Seme i đubrivo za jesenju setvu za 131 poljoprivredno gazdinstvo u Kraljevu isporučila je Organizacija za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih nacija (FAO), koja sprovodi projekat podrške poljoprivrednicima u okviru programa pomoći Evropske unije poplavljanim područjima u Srbiji.

Pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva Vukosav Konjikušić zahvalio je svima koji su došli da preuzmu donaciju, izrazivši nadu da će do kraja sutrašnjeg dana podela biti završena. On je najavio i donaciju koncentrata, koji će biti deljen sledeće nedelje.

U okviru ovog dela programa pomoći Evropske unije, biće donirano seme pšenice i mineralno đubrivo za jesenju setvu, a pomoć će dobiti više od 4.400 malih, porodičnih domaćinstava u 24 opštine koje su imale najveće gubitke nastale tokom prolećnih poplava. Isporuka pšenice i đubriva za sve 24 opštine biće završena naredne nedelje, tako da će domaćinstva moći da na vreme završe jesenju setvu.

Svako domaćinstvo dobija po 250 kilograma pšenice i 300 kilograma mineralnog đubriva, koji se kupljeni od domaćeg proizvođača po završetku javnog tendera.

Ova pomoć predstavlja deo šireg programa za oporavak srpske poljoprivrede koji finansira Evropska unija u iznosu od osam miliona evra. Sve aktivnosti se sprovode u saradnji sa Kancelarijom za pomoć i obnovu poplavljenih područja i Ministarstvom za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Republike Srbije.

Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 30 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 24 opštine koje su najviše pogođene poplavama: Bajina Bašta, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Jagodina, Kosjerić, Koceljeva, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Ub, Čačak, Šabac i Šid. Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu  (FAO), organizacije HELP i ASB, i Danski savet za izbeglice (DRC) – u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.
 
 
 

 

16.Oktobar 2014.
Besplatno merenje sluha za Kraljevčane u audio kući „Otomedika“

Grad Kraljevo je, sa audiološkom kućom „Otomedika“ iz Kraljeva, povodom obeležavanja oktobra, meseca starih, i ove godine organizovao akciju namenjenu prvenstveno najstarijim sugrađanima. Od 1. oktobra građani su mogli besplatno da provere sluh i da dobiju besplatne otorinološke preglede koji uključuju kompletan specijalistički pregled uha, grla, nosa i snimak sluha. Predstavnici ove audio kuće od 2010. godine pomažu svojim sugrađanima.

Zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Milun Jovanović zahvalio je na pažnji i pomoći u ime svojih sugrađana – korisnika usluga.

„I u vreme zemljotresa ova ordinacija je organizovala besplatne preglede i, tada, donirala izvesnu količinu slušnih aparata. Zahvaljujući svima u ordinaciji, naši sugrađani su imali priliku da reše probleme u vezi sa sluhom. Ovo je jedna od akcija koju grad oganizuje ili podržava i nadam se da ćemo ceo mesec iskoristiti da izađemo u susret starim licima“, rekao je zamenik gradonačelnika Milun Jovanović.

O najčešćim uzrocima slabljenja sluha dr Dragan Plavšić, otorinolaringolog, kaže:

„Kod starijih je to najčešće slaba cirkulacija. Godinama slabi sve, pa i sluh, mada, neko čak i u poznim godinama ima očuvan sluh. Mnogi pacijenti beže od slušnih aparata čak i kada se sretnu sa problemom socijalne komunikacije - u društvu, na ulici, u porodici. Treba im vremena da se naviknu jer sluh postepeno slabi. Kod oštećenja nauče da čitaju sa usana, jednog sagovornika mogu da prate, ali se u gužvi „gube““.  

 „Do sada je dnevno pregledano 25-30 pacijenata, što ukazuje na veliki broj ljudi sa ovim problemom. Želeli smo da izađemo u susret starijoj populaciji, ali starosnih ograničenja za pregled nije bilo. Cilj je bio edukacija stanovništva koje ima problem sa oštećenim sluhom i rešavanje tog problema, kako bi što više građana bilo upućeno u to da problem sluha nije nikakav defekt, već nešto sa čim mogu normalno da žive i normalno se ponašaju“, izjavila je Sanja Žarevac, PR menadžer „Otomedike“.

Zbog velikog interesovanja naših sugrađana, umesto do 17. oktobra, akcija će trajati do kraja meseca.
 
 

16.Oktobar 2014.
Donacija kragujevačke kompanije „Alfa“ – Drugačija priča o sluhu

Kompanija „Alfa“ iz Kragujevca, u saradnji sa gradom Kraljevom i uz podršku kompanije GN ReSound iz Danske, čiji je generalni uvoznik i zastupnik za Srbiju, doniraće na teritoriji Srbije do 100 slušnih aparata vrednosti do sedam miliona dinara za sve koji su pretrpeli štetu u poplavi, a čiji je život dodatno otežan činjenicom da ne mogu da čuju i da normalno komuniciraju sa okolinom.

            Za grad Kraljevo opredeljeno je između 20 i 50 aparata, čija vrednost je oko 400-500 evra po aparatu, prvenstveno za građane sa poplavljenih područja, ali i za druge koji imaju problema sa sluhom.

„Ova akcija predstavlja deo drugačije priče o sluhu, deo priče koja treba da nam približi problem i malih i velikih ljudi koji se sa njim bore svakog dana. Organizatori i realizatori akcije imaju osećaj za ove ljude. Mi želimo da pomognemo u rešavanju problema, da razumemo njihov problem, jer danas se ne govori mnogo o tome. Mi želimo da im pomognemo da smanje stepen nerazumevanja i problema u svakodnevnom životu, kako u porodici, tako i u svim segmentima javnog života“, izjavila je doktorka Gordana Stojković, član Gradskog veća grada Kraljeva.

Građani, naročito oni koji imaju prednost, tj. sa poplavljenih područja, koji imaju oštećenje sluha, koji su imali ili imaju slušni aparat, mogu da se prijave za donaciju u predstavništvo kompanije „Alfa“ na telefon broj 312-721, od 9.00 do 14.00 časova, od 17. do 31. oktobra. Radi određivanja stepena oštećenja sluha i opravdanosti dobijanja aparata, građanima će besplatno biti pregledan sluh i biće, po određenim kriterijumima, određeno ko kože da dobije aparat. Potrebno je da ponesu medicinsku dokumentaciju koja ukazuje na oštećenje. 

Zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Milun Jovanović zahvalio je kompaniji „Alfa“ što se nakon poplava uključila u akciju pomoći poplavljenim područjima, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta života građana Srbije. Prema njegovim rečima, treba ohrabriti ljude da ne misle da je to što nose slušni aparat hendikep, već da na taj način pomažu sebi.
 

 

14.Oktobar 2014.
CIP pomaže u sanaciji klizišta

Generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović, sa saradnicima, posetio je danas Kraljevo i sastao se sa gradonačelnikom grada Kraljeva Tomislavom Ilićem i njegovim saradnicima. Sastanku su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Milun Jovanović, direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo Nenad Nerić, načelnik Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije i inženjersko-geološke i seizmičke poslove Gradske uprave grada Kraljeva Zdravko Maksimović, pomoćnik gradonačelnika Vukman Rakočević.

Tema sastanka bila je kako sanirati klizišta na teritoriji grada Kraljeva koja su se pojavila nakon nedavnih poplava. Osim o klizištima, bilo je reči i o dvema zgradama u Jug Bogdanovoj ulici oštećenim u zemljotresu, koje nemaju projektnu dokumentaciju za sanaciju.

Gradonačelnik je zahvalio direktoru CIP-a što je došao na poziv predstavnika grada Kraljeva.

„Predstavnici CIP-a će sagledati probleme sa klizištima na teritoriji grada Kraljeva, kojih ima 25. Nadam se da ćemo uskoro krenuti u sanaciju klizišta, kao i da ćemo, uz dogovor sa direktorom Ignjatovićem i njegovim saradnicima, uspeti da i građani u Jug Bogdanovoj dobiju projekte kako bismo i njihove zgrade mogli da saniramo“, izjavio je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

Direktor CIP-a je obećao da će poslati stručne ekipe da izvrše pregled tih zgrada, ali i klizišta.

 „Poslaću ekipe da izvršimo pregled klizišta, da vidimo šta ugrožava svako od njih. Bitno je da se objekti sačuvaju, da se reše problemi koji ugrožavaju ljude, zgrade, puteve, infrastrukturu. Nije svako klizište opasno. Ima ih u šumi, na livadi, ona će stati u neko doba, prosušiće se kada otopli. Ne treba sanirati sva klizišta, već samo ona koja ugrožavaju puteve, železnicu ili veći broj stambenih objekata i čija sanacija je ekonomski isplativa. Nekada je isplativije preseliti kuće u stabilan ravničarski deo nego sanirati klizište koje je opasno“, istakao je Milutin Ignjatović.

 13.Oktobar 2014.
Konferencija za novinare povodom obeležavanja 14. oktobra

Povodom obeležavanja 14. oktobra, Dana streljanja u Kraljevu 1941. godine, predsednik Skupštine grada Kraljeva održao je konferenciju za novinare. Konferenciji su prisustvovali i Miša Milosavljević, predsednik Odbora za obeležavanje 7. oktobra – Dana grada Kraljeva, 14. oktobra – Dana streljenja u Kraljevu 1941. godine, i 29. novembra - Dana oslobođenja Kraljeva od fašističkog okupatora, i Miloš Milišić, član Odbora i urednik lista „Zavičaj“, u izdanju Zavičajnog društva Kraljevo.

Na konferenciji je predstavljen program obeležavanja 14. oktobra.

Obeležavanje počinje Komemorativnom sednicom Skupštine grada, posvećenom tragičnim događajima oktobra 1941. godine u Kraljevu, koja je zakazana za 10.00 časova u skupštinskoj sali. Na njoj će se obratiti predsednik Skupštine Sreten Jovanović i istoričar Dragoljub Danilović.

Na Groblju streljanih, najpre će se u 11.00 časova oglasiti sirene, biće položeni venci, sveštenici Eparhije žičke služiće parastos, a obratiće se gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić. Nakon toga će scenski oratorijum „Pouke i oporuke“, po dokumentarnim svedočenjima o streljanju talaca 1941. u Kraljevu, po izboru Biljane Kostantinović i u režiji Miodraga Dinulovića, izvesti glumci Kraljevačkog pozorišta. U Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ će, od 19.00 časova, mr Dragoljub Danilović održati predavanje „Groblje streljanih 1941 – pouke prošlosti“.

Povodom najstrašnijeg zločina koji se dogodio našem gradu, predsednik Skupštine obratio se građanima podsećanjem i apelom da dođu na Groblje streljanih.

„Apelujem i na škole i prosvetne radnike da dovedu decu da prisustvuju pomenu, jer ako ne prenesemo sećanja na mlađe, onda naša misija nema smisla. Svaki ugostiteljski objekat trebalo bi da prilagodi svoj odnos prema tom danu i da se od 10.00 časova, kada počinje Komemorativna sednica, do 13.00 časova, kada se program na Groblju streljanih završava, ne čuje nikakva muzika. Molio bih javna preduzeća i ustanove i sva pravna lica da zastave stave na pola koplja. To je naša obaveza i naš odnos prema stradalima. Nekada su građani, bez poziva, kada se oglasi sirena, zastajali na ulici i čekali u miru i tišini da zvuk sirene prestane. Molim da u to vreme nema ni sportskih aktivnosti na obližnjem stadionu“, uputio je apel predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović i dodao da je ovo prva godina da 14. oktobar obeležavamo bez i jednog preživelog lagersko streljanje budući da je i poslednji svedok ovog masakra Miroslav Aranđelović nedavno preminuo.       

Kako je istakao Miloš Milišić, od 14. oktobra i Groblja streljanih nemamo značajnijeg i tragičnijeg ni datuma ni mesta. Zato je potrebno da pokažemo poštovanje prema tom datumu i mestu. Prema njegovim rečima, Groblje je ograđeno jednim delom, a završen je i deo radova na izgradnji spomen-sobe. Kao urednik lista „Zavičaj“, koji svaki oktobarski broj posveti onim danima kada je na lagerskom groblju umoreno više od 2.000 nevinih, Milišić je predstavio ovogodišnje oktobarsko izdanje, koje, između ostalog, donosi i osvrt na prošlogodišnje obeležavanje, svedočenje preživelog vatrogasca koji je kopao rake za streljanje, podsećanje na sedam decenija od savezničkog bombardovanja i stogodišnjicu Prvog svetskog rata u kome je i Kraljevo postradalo, priču o spomeniku srpskim ratnicima u Polumiru itd...

            Predsednik Odbora Miša Milosavljević još jednom je istakao da sa dužnim poštovanjem treba da se odnosimo prema mestu na kome je stradalo toliko nevinih i da svoje ponašanje prilagodimo danu i događaju koji obeležavamo.
 
 

11.Oktobar 2014.

Obilazak radova na uređenju korita Sirčanske reke                  09.Oktobar 2014.

 

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić i načelnik Štaba za vanredne situacije na teritoriji grada Kraljeva Radoica Kočović, sa saradnicima, obišli su radove na uređenju korita Sirčanske reke. Meštani Sirče su se organizovali i počeli ove radove kako bi predupredili eventualno izlivanje reke i sprečili da dođe do poplava poput onih u maju ove godine. Svako domaćinstvo je učestvovalo u prikupljanju finansijskih sredstava kako bi pročistili i prokopali tri kanala - dva po 500 metara i jedan oko dva kilometra.

Gradonačelnik Kraljeva je, prilikom obilaska radova, izjavio da će lokalna samouprava pomagati ovakve akcije.

„Apelujem na druge mesne zajednice u kojima su se desile poplave u maju da se ugledaju na meštane Sirče, koji su se samoorganizovali da ovo urade. Oni su imali i građevinske mašine, ali i druge mesne zajednice imaju mašine i treba da se samoorganizuju, a lokalna samouprava će im sigurno pomoći tako što će obezbediti gorivo. Prevashodno, građani moraju da se sami organizuju da opet ne dođe do katastrofalnih poplava“, rekao je gradonačelnik Tomislav Ilić.

Prema rečima predsednika Mesne zajednice Sirča Mladena Vasiljevića, gradonačelnik je podržao inicijativu meštana i obećao pomoć u pročišćavanju potoka koji su pravili problem i doveli do poplava. Ovom akcijom će biti urađen ogroman posao. Iskopana zemlja iz potoka iskorišćena je za pravljenje bedema, pa je kanal dubok i do 2,5 metra.

„Preko Sektora za vanredne situacije nastojimo da sa lokalnim samoupravama preduzmemo mere preventivnog delovanja na uređenju teritorije. Ovo je odčličan primer samoorganizovanja meštana jedne mesne zajednice koja je, uz pomoć lokalne samouprave, uradila deo onoga što treba urediti“, kaže načelnik Štaba za vanredne situacije Radoica Kočović.

Uredivši korito reke koja je plavivši okolno obradivo zemljište nanela velike štete, meštani su značajno smanjili mogućnost da se ponovi isto kao u maju.

.

 

10.Oktobar 2014.
Poseta predstavnica društva Kolo srpskih sestara
Predstavnice humanitarnog društva Kolo srpskih sestara, koje je prošle godine proslavilo 110 godina od osnivanja, sastale su se sa predstavnicima grada Kraljeva – gradonačelnikom Tomislavom Ilićem, njegovim zamenikom Milunom Jovanovićem i predsednikom Skupštine Sretenom Jovanovićem. Delegaciju je predvodila Mila Viktorović, predsednica Glavnog odbora Kola srpskih sestara, sa sedištem u Beogradu.

Ona je izrazila zadovoljstvo i čast što su primljene kod predstavnika grada Kraljeva, sa kojima su, između ostalog, razgovarale kako da uspostave što bolju saradnju za dobrobit građana Kraljeva. Sestre iz Beograda su posetile i svoje sestre u Kraljevu. Njihova nastojanja su da sa lokalnom samoupravom i odborom Kola u Kraljevu zajedničkim delanjem urade nešto dobro i lepo za čitavo Kraljevo.

„Kada je bio zemljotres, mi smo bile ovde i pomogle unesrećenima. Sada je bila poplava i mi ćemo i tu, preko odbora, pomoći. Zadivljene smo brzinom kojom se priteklo u pomoć postradalima. U dogovoru sa sestrama iz Kraljeva, videćemo gde bismo mogle da pomognemo, u skladu sa skromnim sredstvima kojima raspolažemo“, rekla je  Mila Viktorović.

Gradonačelnik je zahvalio Kolu srpskih sestara iz Beograda i kraljevačkom odboru što su došli u posetu, istakavši dosadašnju veoma dobru saradnju. Zahvalio je i na nesebičnoj pomoći upućenoj nakon zemljotresa, kao i posle skorašnjih poplava.

O obezbeđivanju prostorija za rad kraljevačkog odbora Kola srpskih sestara, što je bilo jedno od pitanja razmatranih na sastanku, gradonačelnik smatra da će se i za to naći rešenje kada Gradska uprava popiše ono što je imovina grada.
 
 

Čišćenje bunara u Godačici                                                10.Oktobar 2014.  

Na teritoriji grada Kraljeva, u sedam mesnih zajednica pogođenih poplavama u maju ove godine, u toku je projekat koji sprovodi međunarodna humanitarna organizacija ADRA, a tiče se obnove sistema vodosnabdevanja u prigradskim i seoskim naseljima u Kraljevu, sve u cilju pomoći u sanaciji posledica poplava. Projekat se sprovodi u Godačici, Adranima, Miločaju, Sirči, Bapskom Polju, Grdici i Obrvi. U projektu učestvuje grad Kraljevo, preko LEAP-a kao nosioca aktivnosti, JKP „Vodovod“ i Zavoda za javno zdravlje Kraljevo.

Pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva Vukosav Konjikušić i predstavnici učesnika u projektu, kao i organizacije ADRA, obišli su Godačicu, gde su očišćena tri bunara. Javno komunalno preduzeće „Vodovod“ je tehnički zaduženo za realizaciju projekta.

            Prema rečima predstavnika LEAP-a, seoski bunari i vodovodi trebalo bi da, prema akcionom planu, budu stavljeni pod nadležnost grada i stručnih službi. Rezultati ovog projekta su presek stanja koji je potreban u tom akcionom planu.

            ZZJZ uzorkovao je vodu u Godačici. Prema rečima predstavnika Zavoda, ova akcija, osim monitoringa, imala je za rezultat i jačanje svesti o vodosnabdevanju na seoskom području.

            Međunarodna humanitarna organizacija ADRA, čije sedište je u Češkoj, obezbedila je sredstva za realizaciju ovog projekta preko kompanije „Atlas kopko“. 

„Zaposleni u „Atlas kopko“ iz Češke, Bugarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Bosne, Austrije donirali su oko 19.000 evra i usmerili ih na slične projekte u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Kada je naša zemlja u pitanju, izbor je pao na Kraljevo. Opredeljenim sredstvima biće izvršeno uzorkovanje, čišćenje i hlorisanje 15 bunara i kaptaža u kraljevačkom regionu“, kaže Marija Šalinić, koordinator organizacije ADRA.

Nakon bakteriološke i fizičko-hemijske kontrole bunara biće urađena i dezinfekcija onih bunara za koje se utvrdi da je potrebno. Prema rečima stručnih službi, sadašnje stanje, odnosu na ono nakon poplava, bolje je zahvaljujući aktivnostima na crpljenju i čišćenju bunara koji služe kao izvorišta za javno vodosnabdevanje u selima. Kvalitet vode je poboljšan, ali je potrebna kontinuirana dezinfekcija hlorom i prisustvo rezervnog hlora u vodi kako bi sve odgovaralo kvalitetu koji je propisan pravilnikom.

 

08.Oktobar 2014.
Nastavak programa FAO

U Kraljevo je, kao prvi deo donacije, stiglo mineralno đubrivo namenjeno domaćinstvima čija su imanja uništena u majskim poplavama. Za sada će 131 domaćinstvo dobiti mineralno đubrivo, a uskoro će za isto toliko domaćinstava stići i semenska pšenica. Donacija je stigla kao pomoć EU poplavljenim područjima u Srbiji.

Prema rečima pomoćnika gradonačelnika Kraljeva Vukosava Konjikušića, ovo je jedna u nizu humanitarnih pomoći koje će stizati u naš grad u okviru projekta koji Evropska unija sprovodi sa lokalnim samoupravama, a odnosi se na program pomoći malim poljoprivrednim domaćinstvima. Pomoć u mineralnom đubrivu i semenskoj pšenici za jesenju setvu dobiće većina domaćinstava koja su aplicirala za donaciju. Kako navodi Konjikušić, od ukupnog broja onih koji su aplicirali za pomoć, 737 domaćinstava ima ispravnu dokumentaciju i verovatno će dobiti neku od tri vrste pomoći.

Svi proizvodi su proizvedeni u Srbiji. Raspodela donacije ide uz koordinaciju sa predsednicima mesnih zajednica i svakom domaćinstvu sa spiska namenjeno je 250 kilograma mineralnog đubriva i 200 kilograma semenske pšenice.

Kraljevo je jedan od malobrojnih gradova u Srbiji koji je obezbedio i drugu tranšu pomoći kod međunarodnog programa za hranu i poljoprivredu FAO. Ova pomoć deo je šireg programa za oporavak srpske privrede koji finansira Evropska unija, sve acije se sprovode u saradnji sa Kancelarijom za pomoć i obnovu poplavljenih područja Vlade Republike Srbije i Ministarstvom za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Republike Srbije
06.Oktobar 2014.
Povodom Kraljevdana - delegacije Zelene Gore u Kraljevu

Povodom obeležavanja Dana grada – Kraljevdana, u naš grad stigli su i gosti iz partnerskog grada Zelena Gora. U prvu posetu Kraljevu gradonačelnik Zelene Gore Januš Kubicki stigao je u pratnji svoje zamenice Violete Harežlak i saradnika iz Kabineta Filipa Černickog. Na svečanom prijemu kod zvaničnika grada Kraljeva, gradonačelnici Zelene Gore i Kraljeva, Januš Kubicki i Tomislav Ilić, potpisali su Deklaraciju o obnovi saradnje između partnerskih gradova Kraljeva i Zelene Gore, koja treba da je „garant tolerancije, slobode i mira“. Ovim dokumentom potpisnici su odlučili „da obnove i prošire postulate“ iz prethodno potpisanog dokumenta iz 2009. godine, „da održavaju prijateljske odnose i realizuju zajedničke projekte“, da „pristupe realizaciji zajedničkih obrazovnih programa, kulturnih, privrednih, koji će doprineti utvrđivanju i proširenju prijateljstva“, kako se navodi u Deklaraciji.

Gradonačelnik Kubicki zahvalio je na pozivu da poseti Kraljevo, ne krijući oduševljenje dobrodošlicom, ali i žaljenje što je tek sada naš gost.

„Kraljevo je divan grad. Do sada su mi saradnici pričali kako je divno u Kraljevu, a ja sada vidim da je stvarno tako. Želim da Zelena Gora i Kraljevo prošire saradnju. Zelena Gora je mnogo dobila od Evropske unije. Smatram da Kraljevo može da iskoristi sredstva EU. To je, između ostalog, cilj našeg boravka u Kraljevu“, rekao je Januš Kubicki čestitajući Dan grada svim Kraljevčanima.

Prema njegovim rečima, uspeh Zelene Gore je, između ostalog, i u timskom radu. Oni se bore da budu prvi grad, podupiru svoja preduzeća i, kako kaže, njihov zadatak je da se njihov grad bori za bolje sutra.

            Gradonačelnik Kraljeva zahvalio je prijateljima iz Zelene Gore koji su došli da uveličaju Dan Kraljeva. Prema njegovim rečima, potpisivanje Deklaracije omogućava obnovu saradnje i mogućnost korišćenja pretpristupnih fondova EU.

„Sva njihova pozitivna iskustva treba da primenimo ovde. Pre svega mislim na infrastrukturne projekte. Kada bi došlo do njihovog ostvarivanja, onda bi došlo i do privredne saradnje naših gradova“, smatra gradonačelnik Kraljeva.

Gosti iz Zelene Gore prisustvovaće i Svečanoj sednici Skupštine grada Kraljeva koja će biti održana 7. oktobra.

 06.Oktobar 2014.
Poseta delegacije iz ruskog grada Ivanova

„Vama i svim žiteljima grada Kraljeva čestitam predivan praznik – Dan Vašeg grada. Pokolenja Kraljevčana podarila su svoju hrabrost, umeće, ljubav svojoj otadžbini i rodnom kraju. Neka Vam ova plaketa da snage i želje da ostavite o sebi dobro sećanje za buduća pokolenja. Od sveg srca, iz sve duše, želim svakom žitelju Kraljeva dobro zdravlje, porodičnu sreću, slavna dela i nove radne pobede. Neka grad raste i cveta. Uveren sam da je pred Vama slavna budućnost“, poručio je gradonačelnik Ivanova Vjačeslav Mihailovič Sverčkov građanima Kraljeva u čestitki koju su predstavnici grada Ivanova uručili gradonačelniku Kraljeva na prijemu u našem gradu.

Dvočlanu delegaciju iz ruskog grada, koja je boravila u našem gradu povodom obeležavanja Dana grada – Kraljevdana, činili su članovi gradske odnosno regionalne Dume Ivanova, lekari Vladimir Beljajev, predsednik Komiteta za socijalnu politiku, i Igor Volkov. Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić sa saradnicima priredio je prijem za goste iz Rusije.

            Veze srpskog i ruskog prijateljstva sežu daleko u prošlost, a danas, samo u Kraljevu žive 82 ruske porodice, rečeno je na sastanku. Predstavnici partnerskih gradova razgovarali su o konkretnoj saradnji. Već postoji ideja za saradnju u oblasti tekstilne industrije, koja je veoma razvijena u Ivanovskoj oblasti, što podrazumeva dolazak ruskih proizvođača na srpsko tržište.

            Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić zahvalio je gostima na dolasku povodom velikog praznika grada i čestitkama gradonačelnika Ivanova.

On je izrazio želju da se saradnja, zvanično potpisana pre tri godine, nastavi i razvija, na zadovoljstvo i korist i Kraljeva i Ivanova.

Gosti su izrazili zahvalnost na pozivu i zadovoljstvo što su u Kraljevu.

„Osećam da će ova poseta biti još jedan korak prema zbližavanju naša dva naroda. Rusija i Srbija su vekovima prijatelji i nadam se da će tako biti i ubuduće. Želim da svim građanima Kraljeva čestitam njihov praznik, da poželim zdravlja i napretka i sve najlepše i najbolje“, poručio je Vladimir Beljajev, poslanik u oblasnoj skupštini i glavni doktor u pokrajinskoj bolnici.

 

 

 
Češka Šumarska škola

 

Predvođeni direktorom Šumarske škole Kraljevo Zoranom Nikolićem, domaćinom prilikom posete Kraljevu, predstavnici Šumarske škole iz češkog grada Krivoklata sastali su se sa gradonačelnikom grada Kraljeva Tomislavom Ilićem i njegovim saradnicima. Delegaciju Šumarske škole iz Krivoklata činili su direktor Vratislav Dolhoš i njegov zamenik Miroslav Meseček.

Saradnja šumarskih škola iz Kraljeva i Krivoklata počela je pre dve godine na šumarskoj učeničkoj olimpijadi, na kojoj su naši učenici, u konkurenciji devet zemalja, osvojili treće mesto. Saradnja je krunisana zajedničkim projektom, iz oblasti šumarstva, lovstva, u kome je naša škola partner.

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić poželeo je gostima toplu dobrodošlicu u naš grad, u kome su se, sticajem okolnosti, zatekli u vreme obeležavanja Dana grada i pozvao ih da budu gosti, u ime svoje zemlje, na svečanosti koju naš grad organizuje tim povodom. On je izrazio nadu da će se saradnja kraljevačke Šumarske škole i škole koja se nalazi u nacionalnom lovištu predsednika Republike Češke nastaviti, uz obostranu razmenu iskustava koja će primenjivati u daljem radu.

Gosti su sa zadovoljstvom prihvatili poziv da prisustvuju Svečanoj sednici Skupštine grada Kraljeva. Utisci iz Kraljeva su veoma pozitivni i, kako kažu, veoma im je drago što će moći da održavaju kontakt i ubuduće sa našom školom. Kako se sledeće godine u krivoklatskoj Šumarskoj školi održava međunarodno takmičenje, najavili su da će upititi i zvaničan poziv za učešće našoj Šumarskoj školi.

Uz pozdrave i čestitke svim Kraljevčanima povodom praznika grada, gosti su poželeli i da se saradnja dveju škola svake godine obogaćuju novim sadržajima.

 
 

03.Oktobar 2014.
Program obeležavanja dana grada Kraljeva
02.Oktobar 2014.
Sednica Skupštine grada Kraljeva

Danas je počela redovna sednica Skupštine grada Kraljeva.  Odbornici Skupštine grada Kraljeva su na početku sednici usvojili izveštaj sa predhodne sednice i prešli na usvajanje dnevnog reda današnje sednice. Odbornici su usvojili sledeća rešenja, zaključke i odluke....detaljnije.

 
30.Septembar 2014.
Gradonačelnik sa saradnicima obišao radove u gradu

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić sa saradnicima obišao je danas nekoliko lokacija na kojima gradska javna preduzeća izvode radove da bi se uverio kako radovi teku i da li se poštuju rokovi. On smatra da će radovi uskoro biti završeni i da će se saobraćaj u gradu odvijati normalno, na zadovoljstvo građana Kraljeva.  

Gradonačelnik i saradnici najpre su obišli radove u Hajduk Veljkovoj ulici, gde radnici JEP „Toplana“ Kraljevo rade na zameni postojećih instalacija i toplovoda starog trideset godina novim savremenim cevima.

„Došao sam da vidim zbog čega radovi kasne, koji su problemi, pogotovu kad su u pitanju magistralni toplovodi s obzirom na to da grejna sezona počinje sredinom oktobra. Iako su loše vremenske prilike i velike padavine usporile radove, smatram da će brzo biti završeni i da će grejna sezona početi na vreme“, rekao je gradonačelnik prilikom obilaska radova.

„Loše vreme i gotovo neprestana kiša otežali su zemljane radove. Ipak, do kraja sedmice biće završena deonica između ulica Cara Dušana i Heroja Maričića, doći će do spajanja sa postojećim toplovodom i od početka sledeće sedmice, deset dana pre početka grejne sezone, biće i ova deonica potpuno spremna za punjenje toplovoda i početak grejne sezone“, izjavio je direktor kraljevačke „Toplane“ Dragan Arsenijević.

Toplana i Direkcija za planiranje i izgradnju uložile su 12  miliona u izvođenje građevinskih i mašinskih radova, a kompletan materijal, cevi i ostalo, obezbeđen je preko KfW programa.

„Od naredne godine biće sprovedeno programsko budžetiranje. Sva javna preduzeća, pre nego što se donese budžet, treba da navedu koje će radove da izvode, šta je to predviđeno za narednu godinu, kako bi se planski radilo, a ne da istovremeno budu radovi u više ulica u gradu“, objasnio je gradonačelnik.

Nakon obilaska radova u Ulici Četvrti kraljevački bataljon na Keju, koji bi uskoro trebalo da budu završeni, gradonačelnik je obišao i radove na proširenju kapaciteta žičkih bunara za vodosnabdevanje grada u sušnom periodu vredne oko 400.000 evra.

.         

 

 

 
28.Septembar 2014.

 

 

Obeležen 27. septembar

 

Dan dobrovoljnih vatrogasaca Srbije i 81. godina od osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kraljevo obeleženi su, tradicionalno, 27. septembra polaganjem venaca kod spomen-ploče na zgradi starog vatrogasnog doma u Ulici Toplice Milana. U ime grada, venac je položio gradonačelnik Tomislav Ilić, sa pomoćnicima Vukosavom Konjikušićem i Vukmanom Rakočevićem.

Orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kraljevo „27. septembar“ bio je na čelu kolone koja je, od sadašnjeg, ulicama grada, stigla do nekadašnjeg vatrogasnog doma.

Na današnji dan, pre 73 godine, članovi orkestra Dobrovoljnog vatrogasnog društva naoružali su se i u svečanim uniformama, svirajući, izašli iz okupiranog Kraljeva naočigled nemačkih vojnika kako bi se priključili partizanskom odredu u borbi protiv nacista.

Prema rečima Dragana Jajića, višeg vatrogasnog oficira, člana Izvršnog odbora Vatrogasnog saveza Srbije, čija je baza u Zrenjaninu, u Kraljevu je centralno obeležen 27. septembar, „svetli dan vatrogasne i patriotske istorije“.

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić podsetio je na podvig hrabrih kraljevačkih vatrogasaca i ukazao na to da dobrovoljna vatrogasna društva moramo sve više negovati jer svedoci smo promene klime i toga koliko priroda može da bude surova. 

 

 

 


24.Septembar 2014.
Sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola

S obzirom na to da je nova školska godina upravo počela, gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić sastao se danas sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada Kraljeva kako bi se videlo koje probleme imaju škole i u čemu lokalna samouprava može da pomogne. Sastanku su prisustvovali i predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović, pomoćnici gradonačelnika Vukman Rakočević i Vukosav Konjikušić, član Gradskog veća Miša Milosavljević, načelnik Školske uprave Kraljeva Žarko Milosavljević, načelnik Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva Biljana Đurović i šef Kabineta gradonačelnika Katarina Dimitrijević.

Direktori su pojedinačno izložili svoje probleme, koji su se uglavnom odnosili na prokišnjavanje krovova, neadekvatne sale za fizičko vaspitanje i nerešeno vodosnabdevanje u seoskim školama. Ovakvu saradnju smatraju korisnom i dobrim načinom da se dođe do rešenja problema. Gradonačelnik je istakao dosadašnju dobru saradnju sa školama, ali i sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS.

Gradonačelnik je najavio da će, pored obilazaka lokalnih i republičkih javnih preduzeća na teritoriji grada Kraljeva i privrednika, obići i škole koje se nalaze na teritoriji grada.

„Uglavnom su zgrade škola stare. Mi smo neke i sanirali. Rešavaćemo probleme postepeno, ne možemo sve odjednom. Nadam se da ćemo u narednom periodu uspeti da saniramo probleme škola na seoskom području, naročito izdvojenih odeljenja“, rekao je gradonačelnik.

Iz budžeta grada, ove godine, bez rebalansa, izdvojeno je oko 260.000.000 dinara za osnovne škole, a oko 130.000.000 dinara za srednje škole.  

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić najavio je potpisivanje Protokola o saradnji, zakazano za to poslepodne (24.09.2014), između grada Kraljeva, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i „JUP Istraživanje i razvoj“, kojim potpisnici regulišu međusobne odnose povodom implementacije Programa modernizacije škola.

Ovaj program se finansira delom iz sredstava zajma Evropske investicione banke, a delom učešćem Republike Srbije odnosno lokalnih samouprava na područjima na kojima se projekti sprovode. Finansiraju se projekti izgradnje, rehabilitacije ili modernizacije školskih objekata osnovnog i srednjeg obrazovanja u Rebublici Srbiji.

Program će u Kraljevu biti realizovan kroz izvođenje radova na investicionom održavanju u Šumarskoj, Ekonomsko-trgovinskoj, Poljoprivredno-hemijskoj i OŠ „Dimitrije Tucović“ i izvođenje radova na dogradnji krila OŠ „Braća Vilotijević“.
 
 
 

 

24.Septembar 2014.
Akcija

Na današnjem sastanku sa predstavnicima sindikata osnovnih i srednjih škola i javnih ustanova i preduzeća iz Kraljeva zamenik načelnika Gradske uprave Jelena Bekčić Luković upoznala je prisutne sa humanitarnom akcijom „Oživi osmeh“. Želja je da se napravi manifestacija humanitarnog karaktera kakvu je jedino Beograd uspeo da realizuje. Ova ideja ima jedinu poruku, a to je da se pomogne ugroženima u poplavama. Za realizaciju ove akcije određen je  12.10.2014. godine. Sredstva prikupljena prodajom bedževa sa sloganom akcije namenjena su za 12. najugroženijih porodica. Manifestacije će biti održana na Trgu Svetog Save (kod muzeja). Program će biti namenjen deci i mladima.

 
 

22.Septembar 2014.

 

 

Kampanja „Budi uočljiv“                                                                        21.09.2014.

 

 

U okviru Evropske nedelje mobilnosti, koja podstiče lokalne samouprave da promovišu, uvedu i primene mere razvoja održivih načina transporta, Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva sproveo je kampanju pod nazivom „Budi uočljiv“.

Cilj kampanje je poboljšanje bezbednosti biciklista u noćnim uslovima.

U nedelju su, u organizovanu vožnju ulicama grada, biciklisti Kraljeva  krenuli sa Trga srpskih ratnika.
 
 

 


Sastanak sa privrednicima
                                                             19.09.2014.  

 

Gradonačelnik Tomislav Ilić sastao se sa privrednicima grada Kraljeva kako bi saslušao probleme koje imaju i, u saradnji sa gradskim službama, pokušao da pomogne u njihovom rešavanju. Sastanku su prisustvovali i predsednik Skupštine Sreten Jovanović, pomoćnici gradonačelnika Novica Gagović, Vukosav Konjikušić i Vukman Rakočević, zamenik načelnika Gradske uprave grada Kraljeva Jelena Bekčić-Luković i šef Kabineta Katarina Dimitrijević.

Privrednici su, kako kažu, na prvom ovakvom sastanku, gradonačelniku izneli trenutno činjenično stanje u gradu i smatraju da bi ovakvi sastanci mogli da doprinesu uspostavljanju bolje saradnje.

Gradonačelnik smatra da je, zajedničkim snagama, neke probleme na lokalnom nivou moguće rešiti. To se odnosi na izdavanje dozvola, komunalnih taksi, poreza na imovinu. Na rešavanje problema na nivou Republike probaće da se utiče zajedničkim snagama.

Privrednici su kao veliki problem istakli i to što u Kraljevu radi veliki broj firmi iz drugih gradova, a domaća preduzeća nemaju posla. Ističu i da Kraljevu nedostaje slobodna industrijska zona, kakvu imaju mnogi gradovi u Srbiji, a koja značajno olakšava poslovanje. Smatraju da su postojeće industrijske zone u Kraljevu male i da ih treba proširivati ili formirati nove.

„Proširenje industrijskih zona je planirano, najpre industrijske zone „Magnohrom“, ali i drugih, koje će biti komunalno opremljene. Cilj je i da se Moravskim koridorom napravi jedna velika industrijska zona gde bi našim privrednicima, i drugima koji su zainteresovani da investiraju u naš grad, bio obezbeđen prostor“, kaže gradonačelnik grada Kraljeva, i dodaje da će se gradski Savet za privredu ubuduće sastajati barem jednom mesečno.

Privrednici očekuju pomoć grada i Nacionalne službe za zapošljavanje prilikom obuke i prekvalifikacije radnika za poslove koji su im potrebni. Imaju problema sa infrastrukturom, ali, prema rečima gradonačelnika, rešavanje tih infrastrukturnih problema je u toku.
 
 
 
 

 

  

 

 

18.Septembar 2014.
Poseta amabasadora Češke i Palestine

Prilikom posete gradu Kraljevu, ambasadorka Republike Češke Njena ekselencija Ivana Hlavsova sastala se sa gradonačelnikom Tomislavom Ilićem i njegovim saradnicima. Prijemu kod gradonačelnika prisustvovao je i izvršni direktor nacionalne kancelarije Adventističke razvojne i humanitarne organizacije „Adra“ Igor Mitrović. Povod posete je uspešan završetak projekta „Unapređenje sistema podrške deci sa intelektualnim invaliditetom na teritoriji grada Kraljeva i svečano otvaranje senzorne sobe u prostorijama ŠOSO „Ivo Lola Ribar“, koja je rezultat zajedničkog rada organizacije „Adra“, grada i škole. Donator je bila Ambasada Češke Republike u Srbiji. 

„Razgovarali smo, između ostalog, i o trenutnoj situaciji u Kraljevu i regionu, o mogućnostima ekonomske saradnje. Mi ćemo sa zadovoljstvom preneti privrednicima i udruženjima u Češkoj kontakte i interesovanje ljudi ovog regiona za ekonomsku saradnju. Bilo je reči i o putu Srbije ka EU, što Češka veoma snažno podržava“, rekla je Nj. e. Ivana Hlavsova.

Gradonačelnik Kraljeva je zahvalio ambasadorki na poseti, uz želju da ova prva poseta bude samo jedna u nizu, kao i organizaciji „Adra“, koja Kraljevu već pomaže posle majskih poplava.

Nakon sastanka, ambasadorka je posetila ŠOSO „Ivo Lola Ribar“, gde je svečano otvorena senzorna soba, prvi terapijski prostor u Kraljevu koji omogućava ovakav tretman. Deca sa izraženom nedovoljnom stimulisanošću u ovoj sobi dobijaju adekvatne stimuluse, nakon čega su spremna za učenje i druge aktivnosti. Onu decu kod koje je izražena hipersenzitivnost i preterana osetljivost na neke nadražaje, adekvatno obučeni defektolozi u kontrolisanoj situaciji stimulišu na poseban način kako bi taj nivo bio smanjen.

Senzorna soba se pokazala kao značajno sredstvo u razvoju psihomotornog sistema dece koja imaju ovu vrstu problema, kaže Igor Mitrović, direktor „Adra“ Srbija, partnera u ovom projektu.

Sobu će moći da koristi 50 dece mesečno kojima je ovakav vid tretmana potreban.
 Doajen diplomatskog kora, ambasador Palestine Njegova ekselencija Mohamed Nabhan, i konzul Talal Elzik sastali su se sa gradonačelnikom grada Kraljeva Tomislavom Ilićem i njegovim saradnicima. Jedna od tema sastanka bila je i bratimljenje grada Kraljeva i palestinskog grada Hebrona. Ambasador je istakao sličnost u sudbini i mentalitetu palestinskog i srpskog naroda.
         „Mi smo u mnogo čemu slični, slično se osećamo i shvatamo jedni druge. To nas podstiče da sarađujemo, da nađemo dodirne tačke. Danas smo tu, i opet ćemo doći da vidimo mogućnosti saradnje u raznim oblastima privrede. Mi smo zainteresovani za razvijanje saradnje u oblasti turizma sa Kraljevom i okolinom, za ulaganje u razne oblike privređivanja, mesnu industriju na primer. Želimo da ojačamo veze između palestinskog i srpskog naroda, uspostavimo bratimljenje Kraljeva i Hebrona, koje će imati jako pozitivan odjek na obe strane“, rekao je ambasador Palestine.
         Grad Hebron nalazi se tridesetak kilometara od Jerusalima. Poznat je po vinovoj lozi, povrću, grnčarskim i staklarskim radnjama i starim bazarima. U njemu se nalazi Univerzitet Hebron i Palestinski politehnički univerzitet. Drugi je najsvetiji grad za sve tri religije.

         „Nadam se da će na jednoj od narednih sednica Skupštine predlog o bratimljenju, koji mi podržavamo, biti na dnevnom redu. Razgovarali smo i o konkretnim potezima šta bi to i kako moglo da se uradi na pospešivanju razvoja kraljevačke privrede, ali i turističkih potencijala. Nadam se da ćemo se uskoro vrlo brzo sresti, i to u društvu palestinskih i srpskih privrednika, i početi konkretnu saradnju koja bi značila i upošljavanje privrede grada Kraljeva“, izjavio je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.
            
Kako je objasnio ambasador Palestine, oni nastoje da u Srbiju dovedu investitore iz nekih bogatih arapskih zemalja koje obiluju naftom, a palestinski investitori su zainteresovani za ulaganje u oblasti farmaceutske i prerađivačke industrije. 

 

17.Septembar 2014.


Proboj Solunskog fronta                                                            15.09.2014.

 

 

Parastosom i polaganjem venaca na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine na centralnom kraljevačkom trgu obeležen je Dan proboja Solunskog fronta. U ime grada, venac su položili gradonačelnik Tomislav Ilić, njegov zamenik Milun Jovanović i pomoćnik Vukosav Konjikušić, zatim predstavnici Vojske i Policije, Udruženja učesnika ratova od 1991. do 1999. godine i Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“, koje je, u saradnji sa gradom i Srpskom pravoslavnom crkvom, bilo i organizator.
         „Ove godine obeležava se sto godina od početka Prvog svetskog rata. Mi danas ovde obeležavamo početak kraja tog rata, 96 godina od proboja Solunskog fronta. Srpska vojska je dala veliki doprinos, a i građani Kraljeva dali su živote u oslobađanju Srbije. Nadam se da će se ova tradicija sećanja i obeležavanja današnjeg dana preneti i na buduće generacije“, rekao je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

           Prema rečima predsednika Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Milana Matijevića, Srbija je dala veliki broj žratava
, oko 1.200.000 stanovnika.

       „Iz Kraljeva, tadašnjeg Sreza žičkog, bilo je 5.800 boraca koji su učestvovali u proboju Solunskog fronta, prošli golgotu. Mi, mlađe generacije, ne možemo to da zaboravimo i zbog toga njima odajemo poštu. I naš narod odaje poštu svim žrtvama Prvog svetskog rata, pa se tako na teritoriji Kraljeva nalazi više od 57 spomenika i spomen-obeležja koji podsećaju na junake koji su živote dali za oslobođenje Srbije“, kaže Matijević.
Proboj Solunskog fronta počeo je 14. septembra 1918. godine, kada su vojnici Prve šumadijske i Druge srpske divizije za kratko vreme porazili bugarsku, asutrougarsku i nemačku vojsku. Kraljevo je oslobođeno 22. oktobra.
 

 

 

 

Pasuljada u Kraljevu                                                            15.09.2014.

                  

 

           

15.09.2014 PASULJADA from zoran ljubojevic on Vimeo.

13.Septembar 2014.
Delegacija Izraela u poseti Kraljevu

Delegaciju Ministarstva unutrašnjih poslova Izraela koja je boravila u Srbiji, prilikom posete našem gradu, ugostio je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, sa saradnicima. Prijemu su prisustvovali zamenica ministra unutrašnjih poslova Izraela Faina Kiršenbaum sa svojim suprugom, savetnik za medije i politički savetnik zamenice ministra.

„Poseta Srbiji i Kraljevu predstavlja veliko zadovoljstvo za nas. U ime izraelskog naroda, mi izražavamo veliku zahvalnost građanima i Vladi Srbije posebno za postojan i principijelan stav tokom vojne operacije izraelskih snaga „Zaštitna ivica“. Namera je da se tokom posete Srbiji pozabavim i onim domenima koji su u ingerenciji Ministarstva, među kojima je i municipalna saradnja i sve ono što je vezano za populaciono-imigracionu politiku“, izjavila je zamenica ministra unutrašnjih poslova Izraela Faina Kiršenbaum. „S obzirom na to da Kraljevo ima grad pobratim u Izraelu, grad Lod, ovo je svakako prilika da zajednički sagledamo potencijale daljeg razvoja i unapređenja odnosa dva grada, imajući u vidu da je u mojoj pratnji i načelnik Uprave za populacije i migracije“, poručila je zamenica ministra.

Delegaciju Izraela je pre dolaska u Kraljevo primio i ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, sa kojim je zamenica ministra razgovarala o pitanjim bilateralne, privredne i investicione saradnje u oblasti poljoprivrede, turizma, nauke i obrazovanja.

Gradonačelnik je pozvao goste iz Izraela da se ne zaustave na prvoj poseti, već da ponovnim dolaskom doprinesu da se saradnja bratskih gradova ponovo uspostavi i proširi.

„Poseta je prilika da sagledamo svoje privredne odnosno turističke potencijale i da se saradnja između, najpre, Kraljeva i Loda, ponovo uspostavi i proširi. Nadam se da ćemo se opet videti u Kraljevu. Poziv je otvoren i za Vas i za Vaše zaamenike“, rekao je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić.

Zamenica ministra unutrašnjih poslova Izraela obećala je da će pomoći u obnavljanju prijateljskih veza Kraljeva i Loda, koji su Povelju o bratimljenju potpisali još 1990. godine.
 
 

 


Prvenstvo centralne Srbije u šahu                          13.Septembar 2014.

 

 

 

Grad Kraljevo domaćin je Prvenstva centralne Srbije u šahu, koje je počelo 13. i traje do 21. septembra, a biće održano u hotelu „Turist“. Turnir je, u svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva, otvorio gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, koji je svim učesnicima poželeo dobru igru, a gostima sa strane prijatan boravak u našem gradu.

Prema rečima direktora turnira Srđana Spasojevića, šah u centralnoj Srbiji najjači je u zemlji. Ovo prvenstvo prilika je za kraljevački Šahovski klub Sloga da se vrati u Prvu ligu. Kako je izjavio gradonačelnik, Kraljevo će pomoći Šahovskom klubu Sloga, a želja svih Kraljevčana je da se izbori za povratak u Prvu ligu.
 
 

 

 

12.Septembar 2014.
Sedišta za bebe

Savet za bezbednost saobraćaja na teritoriji grada Kraljeva, prvi u Srbiji, počeo je akciju podele sedišta za automobile za novorođene Kraljevčane. Za nabavku prvih 200 sedišta, iz Fonda za bezbednost saobraćaja, obezbeđeno je milion dinara. Cilj ove akcije je da deca od prve vožnje koriste sedišta, kao i da se svest i dece i roditelja o važnosti prevoza u sedištima i bezbednosti saobraćaja podigne na viši nivo. Sve je to u skladu sa novim Zakonom o saobraćaju koji, između ostalog, predviđa da je za decu do tri godine obavezno sedište, ili korpa za prevoz, kako se ne bi povredilo.

Roditelji novorođenih beba prijatno su iznenađeni poklonom.

Prema rečima predsednika užeg sastava Saveta Nenada Markovića, člana Gradskog veća grada Kraljeva zaduženog za oblast saobraćaja, doneta je odluka da svako dete koje bude upisano u matičnu knjigu rođenih dobije sedište.

Kako je istakao gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, akcija će uskoro biti nastavljena, a i naredne godine Savet će deliti sedišta svojim najmlađim sugrađanima.

Sedišta su nabavljena po ceni od 3.900 dinara i ispunjavaju sve standarde koji su propisani.