Mapa sajta  |  RSS

Odštampaj Pošalji
Vesti
26.Avgust 2015.
Najava Festivala

Na današnjoj konferenciji za novinare v.d. direktora Kulturnog centra "Ribnica" Elizabeta Todorović, najavila je sutrašnji početak festivala  "STREET ART 2015",  koji se u Kraljevu održava od 2011. godine.

PROGRAM FESTIVALA

 

23.Avgust 2015.
Kursulini dani u Miločaju

Ovog vikenda u Miločaju održani su „Kursulini dani – Miločaj 2015“ u okviru kojih je u subotu održana „Gulašijada“ takmičenje u pripremanju gulaša, takmičenje u malom fudbalu i koncert kulturno umetničkih društava iz obližnjih sela.
U nedelju je održan Višeboj u čast vojvode Kursule uz zanimljive discipline: bacanje kamena sa ramena, krosa, struganja balvana, nadvlačenja konopca, nošenja žena na krkače i druge.
Manifestaciju je u subotu otvorio gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić a takmičenje u višeboju Nebojša Simović, načelnik Raškog upravnog okruga.
Manifestaciju je posetilo nekoliko hiljada građana.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

21.Avgust 2015.
Obilazak acijaša
Danas su gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, predsednik Skupštine Sreten Jovanović i pomoćnik gradonačelnika Vukman Rakočević posetili učesnike Omladinske radne akcije "Kraljevo 2015". Akcijaši rade na pošumljavanju goleti na  brdu Gradi iznad Žiče, koje je pre nekoliko godina zahvatio požar. Po rečima gradonačelnika ovde će biti posađeno 15000 stabala a lokalna samouprava će za sledeću godinu predvideti značajnija sredstva i ranije početi pripremu za sledeću akciju.
 
 
 
 
21.Avgust 2015.
Deca iz Crne Gore u Kraljevu

Danas je predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović primio učenike OŠ „Petar Petrović Njegoš“ i „Lovćenski partizanski odred“ sa Cetinja koji se nalaze u uzvratnoj poseti gradu Kraljevu i gosti su OŠ „ Braća Vilotijević“. Naime, posle majskih poplava 2014. godine na poziv princa Nikole i Fondacije „Petar Petrović Njegoš“ dvadesetosmoro osnovaca škole „Braća Vilotijević“ boravilo je na Cetinju, a sada je dvanaestoro dece sa Cetinja u petodnevnoj poseti Kraljevu. Na obostrano zadovoljstvo dogovoreno je da se saradnja Cetinja i Kraljeva nastavi.
 
 

21.Avgust 2015.
Turnir "Trofej Karađorđa 2015"
Danas je na Bunjačkom brdu počeo 8. fudbalski turnir pionira "Trofej Karađorđa 2015" u organizaciji FK Karađorđe. Preko 400 mališana uzrasata od 2003-2007 godine, iz 12 gradova Srbije u naredna tri dana boriće se u pet kategorija za titulu najboljih. Turnir je otvorio predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović koji je u svom obraćanju poželeo mladim fudbalerima lepo druženje i uspešan nastavak fudbalske karijere.

 
18.Avgust 2015.
Projekat urbane regeneracije u Dositejevoj ulici

Po raspisivanju pozivnog konkursa za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje "Projekta urbane regeneracije u Dositejevoj ulici" danas je, za projektantske kuće koje je Fond za Zapadni Balkan odabrao za učešće na konkursu, organizovana poseta Kraljevu i delu naselja obuhvaćenog projektom.

Poseta je organizovana radi uvida u lokaciju i sastanka projektanata sa rukovodstvom grada, projekta i stručnjacima iz oblasti urbanizma.
 
 
 
 
18.Avgust 2015.
Prijem dece iz Makedonije i Grčke

Danas je predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović sa saradnicima primio predstavnike Udruženja „Centar za dečja prava Kraljevo”  i Udruženja građana makedonske nacionalne zajednice “Kiril Pejčinović ”koji su u Dečjem odmaralištu Goč organizovali letnju školu za decu srpske nacionalnosti koja žive u Makedoniji i Grčkoj.
Prijemu  je prisustvovalo i jedanaestoro dece, polaznika ove škole sa dva vaspitača.


 
 
 
 
11.Avgust 2015.

 

 

Počela Radna akcija "Kraljevo 2015".                                      09.avgust 2015. godine

 

Nakon prošlogodišnje, kada se radilo na sanaciji posledica poplava, u ovogodišnjoj radnoj akciji "Kraljevo 2015.", više od 50 akcijaša iz Srbije i bivših jugoslovenskih republika, sadi borove, upravo na nekada radnom akcijom pošumljenom terenu Stolova, koji je pre nekoliko godina stradao u požaru koji je zahvatio ovu planinu iznad Kraljeva.
            Elan uz koji su akcijaši uprkos suncu radili na padinama Stolova, pokazao je svu opravdanost slogana ove radne akcije, koji glasi "ORA nije fora".
            Da slogan "ORA nije fora" potpuno odgovara, potvrđuje i Saša Jančić, iz Skoplja koji poziva sve one koji misle da je ipak fora, da dođu i oprobaju se ovde. Za radnu akciju koja po njemu ni po čemu ne odstupa od negdašnjih, Saša kaže da ipak ima neke razlike, jer kada je nekada učestvovao na akcijama, u kratkim predasima su mu se obraćali sa „mali, svari edno kafe" a sada ga pitaju "čiko, hoćeš li kafu".
           
U dobrom raspoloženju ovde svi sada očekuju vikend kada će im se pridružiti i akcijaši iz Slovenije i Republike srpske, jer se nadaju da će onda u možda još boljoj atmosferi, uspeti da na planiranih 15 hektara zasade svih 35 hiljada sadnica, kako bi Stolovima vratili lepotu koju je ova planina imala pre požara.

 
 
 
 

07.Avgust 2015.
Gosti iz Francuske u Muzeju i Biblioteci


U Narodnom muzeju Kraljevo, za goste grada iz francuske opštine Sen Foa, organizovana je prezentacija izložbe „Jelena velika kraljica – sedam vekova od smrti Jelene Anžujske“, nakon čega su obišli i stalnu postavku Muzeja. Svoje domaćine, francuski hor počastio je sa nekoliko pesama pre zvaničnog dela programa. Direktor Muzeja Dragan Drašković izrazio je nadu da će ovu izložbu, nakon Pariza, u kome je gostovala pre mesec dana, uskoro moći da vide  i u Lionu. On je obećao da će jednom prilikom prirediti izložbu o kraljevačkim srpsko-francuskim vezama, na čemu već uveliko i radi.

 
 

 

Poslednje večeri boravka gostiju iz Francuske u našem gradu, Narodna Biblioteka „Stefan Prvovenčani“, u dvorištu Adžića kuće, priredila je književno-muzički program „Most od reči i nota“. Domaćini su, na srpskom i francuskom, kazivali pesme Pola Verlena, Filipa Žakotea, Živorada Nedeljkovića, Dejana Aleksića, a pročitan je i pasaž iz romana Sitničarnica kod Srećne ruke, akademika Gorana Petrovića, Kraljevčanina, koji je preveden na francuski jezik, a hor Chantefable je upotpunio program izvođenjem šansona. Ujedno, gosti su kraljevačkoj biblioteci poklonili knjige na francuskom jeziku. 


 
 

 

05.Avgust 2015.
Gostiiz iz Francuske u Studenici

U okviru organizovanog programa boravka u našem gradu, gosti iz opštine Sen Foa posetili su i manastir Studenicu i obišli međunarodnu Likovnu koloniju Studenica 2015.


 
 
 
 
 
 
04.Avgust 2015.
Gosti iz Francuske

U višednevnu posetu gradu Kraljevu, od 3. do 8. avgusta, doputovali su gosti iz Francuske, iz našem gradu partnerske lionske opštine Sen Foa. Među njima su predstavnici Udruženja Fidégones, iz Liona, koje se bavi pitanjima kulture i sporta za omladinu i radi na međunarodnom planu, naročito sa dva pobratimska grada – u Nemačkoj i Engleskoj, kao i sa partnerskim gradom Kraljevom, i hora Chantefable, iz Sen Foa, koji postoji već trideset godina. Delegaciju predvodi Tomas Šarije, sin nekadašnjeg zvaničnika opštine Sen Foa Žerara Šarijea, koji je jedan od začetnika ove francusko-srpske saradnje. Gosti će tokom boravka u našem gradu biti smešteni u porodicama.

Predstavnici grada su, pored kulturno-umetničkog i muzičkog programa i obilaska kulturno-istorijskih znamenitosti, za goste, i njihove domaćine, priredili svečani prijem. Sa predstavnicima partnerske opštine sastali su se zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Milun Jovanović, savetnik gradonačelnika za kulturu Miloš Milišić, pomoćnik gradonačelnika Vukosav Konjikušić, kao i direktori i predstavnici Narodnog muzeja i Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ i KUD „Abrašević“.

Gostima je dobrodošlicu poželeo zamenik gradonačelnika Milun Jovanović, koji je ujedno zahvalio i Kraljevčanima koji su u svoje domove primili predstavnike partnerske opštine iz Francuske. Istakavši značaj nastavka saradnje, Jovanović je pozdravio zvaničnike i grada Liona i opštine Sen Foa.

„Želim da uputim poziv našoj partnerskoj opštini da nastavimo saradnju i u oblasti kulture i u drugim oblastima - privredi, sportu, zdravstvu, obrazovanju. Ako kažemo da su ljudi resurs, a jesu, onda je najbolji način da se na ovakvim razmenama što bliže upoznamo i prenesemo pozitivna iskustva“, poručio je zamenik gradonačelnika, istakavši da postoji ideja za uspostavljanje i privredne saradnje s obzirom na to da Kraljevo ima potencijala za poljoprivrednu proizvodnju, a i Francuska je poljoprivredna zemlja. On je podsetio na to da mi već imamo francusko-srpske kompanije na svojoj teritoriji, ali da treba i dalje ulagati i zajednički stvarati dohodak preko poljoprivrednih proizvoda.

Predsednik Udruženja Fidégones Tibo Budo zahvalio je na toploj dobrodošlici i predstavnicima grada i porodicama-domaćinima.

„Za nas je veliko zadovoljstvo i čast što smo ovako dočekani u Kraljevu. Ima deset godina kako je potpisan protokol o partnerstvu između Sen Foa i Kraljeva. Želimo da se okrenemo saradnji sa omladinom da bismo ostvarili kulturne veze između omladine Sen Foa i grada Kraljeva“, rekao je Budo.

Predsednik hora Chantefable Mirej Brineti prenela je i utiske ostalih.

„Čast nam je i zadovoljstvo što smo pozvani u okviru kulturnog partnerstva između Sen Foa i Kraljeva. Naš cilj je da promovišemo francusku pesmu, što smo već radili u gradovima sa kojima je Sen Foa partner. Želimo da produbimo odnose sa Kraljevom, da nastavimo saradnju. Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli oko dolaska i boravka u vašem gradu“, rekla je gđa Brineti.  

            Nakon prijema u gradskoj kući, delegacija opštine Sen Foa iz francuskog gradac Liona obišla je manastir Žiču, a zatim i Spomenik otpora i pobede u parku kod železničke stanice. U večernjim časovima, u saradnji sa KUD „Abrašević“, gostujući hor iz Francuske priredio je koncert sa bogatim repertoarom francuskih pesama.


 
 
 
 
 

 

30.Jul 2015.
Sastanak sa direktorima Javnih preduzeća

Danas je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić sa saradnicima organizovao sastanak sa direktorima Javnih preduzeća grada Kraljeva. Ovo je bio prvi sastanak sa novoizabranim direktorima i tema je bilo upoznavanje sa trenutnom situacijom u Javnim preduzećima.

 
 
 
  
                    
                    

29.Jul 2015.
Poseta ministarke Zorane Mihajlović

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović poručila je danas, nakon nenajavljene kontrole funkcionisanja objedinjene procedure izdavanja lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole u Kraljevu, da je jasno da Zakon o planiranju i izgradnji živi.

Mihajlović je obilazeći Kraljevo rekla kako je tu došla iznenada, budući da proverava gradove i opštine po Srbiji da bi videla da li objedinjena procedura postoji, da li se dobijaju građevinski uslovi i da li bolje funkcioniše nego ranije.
"U Kraljevu je na početku bilo određenih problema, ali smo na njima zajedno radili. Danas je taj grad primer u odnosu na mnoge lokalne samouprave", rekla je Mihajlović i dodala da veruje da će Kraljevo biti primer i za elektronsku građevinsku dozvolu koja će sigurno biti u primeni od 1. januara 2016. godine.

Upitana ima li lokalnih samouprava koje ne sprovode objedinjenu proceduru po planu, ona je rekla da ne želi nikoga da kritikuje, ali da je rađena analiza, te da su problemi uočeni u nekim opštinama u istočnoj i južnoj Srbiji. Mihajlović je istakla i da je reč o veoma malom broju opština.

"Ministarstvo pomaže tim opštinama, a one najčešće imaju probleme u vezi sa nedostatkom kadrova, nedovoljnim brojem inspektora... Spremni smo da im pomognemo koliko god bude moguće", rekla je Mihajlović.

 

 

28.Jul 2015.
Simulatori vožnje „Ražanj“ i „Kosa ravan“

U okviru aktivnosti na promociji bezbednog ponašanja učesnika u saobraćaju, Agencija za bezbednost saobraćaja u gradu Kraljevu realizovala je seminar unapređenja znanja za instruktore vožnje i probe simulatora vožnje „ražnja“ i „kose ravani“.

Seminar unapređenja znanja za instruktore vožnje je održan u Elektro-saobraćajno tehničkoj školi „Nikola Tesla“, a praktični deo je podrazumevao probne simulatore saobraćajnih nezgoda u cilju edukacije o važnosti vezivanja sigurnosnog pojasa.

Uporedo sa seminarom na Trgu srpskih ratnika, Agencija za bezbednost saobraćaja, u saradnji sa Gradskom upravom grada Kraljeva i Savetom za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva, tokom čitavog dana organizovala je promovisanje efekata upotrebe sigurnosnog pojasa, kroz simulaciju čeonog sudara - simulator „kosa ravan“, i prevrtanja vozila - simulator „ražanj“. Svi zainteresovani građani bili su u prilici da u potpuno bezbednim i kontrolisanim uslovima osete efekat sigurnosnog pojasa u slučaju saobraćajne nezgode.

Gradonačelnik grada Kraljeva je isprobao oba simulatora, nakon čega je poručio: „Savetujem svima da obavezno vezuju pojas!“

U okviru ovih aktivnosti, organizovano je i predavanje na temu efekata sigurnosnog pojasa, kao i podela promotivnog materijala bezbednosti saobraćaja. Cilj ove aktivnosti bio je povećanje svesti učesnika u saobraćaju o značaju i efektima upotrebe sigurnosnog pojasa.

Gradonačelnik grada Kraljeva zahvalio je Agenciji za bezbednost saobraćaja na izuzetnoj saradnji. Kako je istakao, na nedavnom sastanku u Ministarstvu saobraćaja, grad Kraljevo je pohvaljen da ima jedan od najboljih Saveta za bezbednost saobraćaja.

„Grad Kraljevo ulaže pre svega u prevenciju, kako bi građani bili zaštićeni u saobraćaju. Pri tom, ne mislim samo na ovu akciju, već i na projekte izrade pešačkih staza, postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije i druge aktivnosti“, rekao je gradonačelnik Kraljeva.

Predstavnik agencije za bezbednost saobraćaja Boško Nešić takođe je istakao dobru saradnju sa gradom Kraljevom, kao i to da je Savet za bezbednost saobraćaja Kraljeva jedan od najboljih saveta u regionu, ali i u celoj Srbiji. On se osvrnuo na jednu od brojnih akcija koje kraljevački Savet organizuje - deljenje auto sedišta za bebe, dodavši da će do kraja godine u našem gradu biti podeljeno više od 1.400 sedišta. U prilog tome koliko je važno vezivati pojas na zadnjem sedištu, a u skladu sa zakonom koji to reguliše a upravo je počeo da se primenjuje, Nešić je izjavio da Uprava saobraćajne policije i Agencija zajednički sprovode akciju.

Kraljevo je jedan u nizu gradova u kojima Agencija, u saradnji sa lokalnim samoupravama, organizuje akcije poput današnje. Do sada su bili u Beloj Crkvi, Požarevcu, Surdulici, Nišu, a slede Kragujevac, Čačak i drugi gradovi Srbije.

Ključ za uspeh u procesu unapređenja bezbednosti saobraćaja ogleda se u uspešnoj saradnji lokalnih institucija bezbednosti saobraćaja i Agencije. Zajednička akcija je prvenstveno durštveno odgovornog karaktera i ima za cilj da što veći broj učesnika u saobraćaju proba ove simulatore i neposredno se uveri u efikasnost i značaj upotrebe sigurnosnog pojasa.
 
 

28.Jul 2015.
Radovi u Adranima

Predstavnici grada Kraljeva i Raškog upravnog okruga, JKP „Vodovod“ i Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo obišli su infrastrukturne radove na izgradnji kolektora fekalne kanalizacije u Mesnoj zajednici Adrani, u  neposrednoj blizini buduće stočne pijace.

Kako je istakao gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, to će biti glavni kolektor za cele Adrane, kompletna kanalizacija biće ovde prečišćavana, a rade se i pumpe. Prema njegovim rečima, radovi, koji su u toku, biće završeni  za mesec i po. Vrednost radova je 12.000.000 dinara, a finansira ih grad Kraljevo. Izvođač je JKP „Vodovod“.

Ova lokacija biće komunalno opremljena. Za Adrane je to veliki benefit jer će imati rešenu kanalizacionu mrežu“, izjavio je gradonačelnik prilikom obilaska radova.

Direktor JKP „Vodovod“ Milenko Stefanović rekao je da će, s obzirom na to da je interesovanje građana u ovim vrelim letnjim danima usmereno na snabdevanje vodom, biti stvoreni uslove za brzo rešavanje snabdevanja vodom za piće do lokaliteta na kome se trenutno radi.

„Za drugi deo, prema gornjem delu sela, izvode se radovi na kanalizacionoj mreži. Mi ćemo to sukcesivno rešavati i u skladu sa uslovima i mogućnostima“, rekao je Stefanović. 

            Član Gradskog veća i meštanin Adrana Milomir Šljivić istakao je značaj ovih radova za razvoj i Adrana i Kraljeva.      

„U ovom delu je predviđena i industrijska zona, 500 metara odavde planiran je budući izlaz sa autoputa, nalazimo se na jako značajnom mestu za razvoj grada Kraljeva“, rekao je Šljivić, dodavši da u Adranima ima oko 1.000 domova sa oko 3.500 stanovnika, a da u preduzećima koja posluju na teritoriji Adrana radi oko 1.500 radnika.

Nakon obilaska radova, predstavnici grada, Okruga i preduzeća sastali su se i sa meštanima Adrana kako bi razgovarali i o problemu snabdevanja vodom za piće, koji se javio nakon majskih poplava prošle godine. Kako je rečeno, ovaj problem biće rešavan po fazama, tako da će za meštane Mesne zajednice Adrani uskoro biti regulisano snabdevanje vodom za piće.  
 
 
27.Jul 2015.
Javna rasprava i prezentacija Studije

U skladu sa Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu i Pravilnikom o postupku javnog uvida, prezentaciji i javnoj raspravi o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu projekta postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kraljevu, u prostorijama Gradske uprave grada Kraljeva održana je javna rasprava i prezentacija predmetne Studije.

U skladu sa metodologijom za selekciju i prioritetizaciju infrastrukturnih projekata u oblasti životne sredine, projekat kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda za grad Kraljevo (PPOV) se našao kao jedan od prioriteta na listi strateški relevantnih projekata iz oblasti otpadnih voda. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je predložilo ovaj projekat za nastavak izrade projektno-tehničke dokumentacije iz tekućeg projekta Project Preparation Facility 5 - PPF 5, koji se finansira iz IPA pomoći EU, a čiji je glavni korisnik Kancelarija za evropske integracije. Realizacija projekta je u toku. Nosilac projekta je grad Kraljevo, a partner u realizaciji JKP „Vodovod“. Podizvođač je firma „Luj Berger“.

Prema rečima gradonačelnika Kraljeva, vrednost celog postrojenja je oko 20.000.000 evra. Evropska unija finansira 95 odsto, a pet odsto učestvuje grad Kraljevo, koji će biti među prvim gradovima u Srbiji koji će početi da radi projekat postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Grad je preko svojih stručnih službi i relevantnih predstavnika JKP „Vodovod“ obezbedio aktivno učešće u prikupljanju podataka i pružanju neophodnih dokumenata i analiza konsultantima projekta PPF 5 u saradnji sa Ministarstvom kako bi se osigurala efikasnija realizacija projekta. Planirano je da ova dokumentacija bude završena u septembru 2015. godine.  

Indikativno je planirano da se projekat izgradnje i unapređenja za sakupljanje i tretman otpadnih voda u Kraljevu podrži u okviru IPA 2017 programske godine (ugovor o radovima i ugovor o uslugama). Ovo podrazumeva da bi se najveći deo sredstava za finansiranje projekata obezbedio iz IPA 2017.

Kako je istakao Boško Joksimović, rukovodilac izrade Studije, koja je deo projektno-tehničke dokumentacije koja se radi za potrebe dobijanja dozvole za izgradnju, projekat je značajan ne samo za grad, već i za zaštitu životne sredine zbog doprinosa koji prvenstveno daje u kontekstu zaštite voda od zagađenja. Potrebno je da idejni projekat, koji je u završnoj fazi, prođe revizionu komisiju, da Studija dobije saglasnost nadležnog Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i stvoreni su uslovi za dalju realizaciju projekta.

Uvid u Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu je bilo moguće izvršiti u prostorijama Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, na službenom sajtu Ministarstva http://www.eko.minpolj.gov.rs/obavestenja/procena-uticaja-na-zivotnu-sredinu/, kao i u prostorijama Gradske uprave grada Kraljeva.
 
 

 

21.Jul 2015.

 

 

14.07.2015.

Uručena rešenja novoizabranim direktorima javnih preduzeća

 

Rešenja o imenovanju novoizabranim direktorima javnih preduzeća grada Kraljeva, doneta na sednici Skupštine grada Kraljeva 9. i 10. jula 2015. godine, uručio je danas predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović, u prisustvu gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića, sekretara Skupštine Marije Lazović i zamenika sekretara Skupštine Lidije Pavlović.

Rešenja su dobili:

-       Dragana Bikić, diplomirani inženjer arhitekture iz Kraljeva, imenovana za direktora Javnog preduzeća „Opštinska stambena agencija“

-       Miloš Goljić, diplomirani ekonomista iz Kraljeva, imenovan za direktora Javnog komunalnog preduzeća „Putevi“ iz Kraljeva

-       Marica Mijajlović, diplomirani inženjer arhitekture iz Kraljeva, imenovana za direktora Javnog preduzeća Direkcija za planiranje i izgradnju „Kraljevo“

-       Dragan Vulić, diplomirani ekonomista iz Kraljeva, imenovan za direktora Javnog komunalnog preduzeća „Pijaca“ iz Kraljeva

-       Dejan Ćajić, diplomirani pravnik iz Kraljeva, imenovan za direktora Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća“ Kraljevo

-       Milenko Stefanović, doktor ekonomskih nauka iz Kraljeva, imenovan za direktora Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod“ Kraljevo.

Rešenje je uručeno i Kseniji Gočanin, diplomiranom pravniku iz Kraljeva, imenovanoj za zamenika zaštitnika građana grada Kraljeva.

Predsednik Skupštine je novim direktorima poželeo sreću u obavljanju zadatka koji nosi veliku odgovornost, istakavši da grad, kao osnivač, zajedno sa preduzećima rešava eventualne probleme. 

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić je čestitao novoimenovanim direktorima i najavio da će uskoro zakazati sastanak sa njima, u skladu sa već ustaljenom praksom sastajanja sa direktorima javnih preduzeća, ustanova i drugih institucija grada Kraljeva.
 
 

 

 

09.Jul 2015.
Sednica Skupštine grada

Danas je počela 32. sednica Skupštine grada Kraljeva. Pred odbornicima se nalaze 43. tačke dnevnog reda među kojima su imenovanje direktora Javnih i Javno komunalnih preduzeća, Odluka o načinu poveravanja prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji grada Kraljeva i predlog Odluke o završnom računu budžeta grada Kraljeva za 2014. godinu .
 
 
 
 
 

09.Jul 2015.
Help isporučio tricikle

Korisnicima grantova u projektu Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva sa fokusom na Romkinje u Srbiji" predstavnici HELP-a i grada Kraljeva isporučili su danas dvanaest tricikala sa kompletima zaštitne opreme.

Finalni korisnici grantova koji su ugovore o donaciji sa Helpom potpisali početkom maja već krajem istog meseca su počeli da dobijaju opremu za započinjanje poslovne delatnosti. Do sada je 13 korisnika dobilo opremu, a 12 Roma je, pored tricikala za sakupljanje sekundarnih sirovina, dobilo i komplete zaštitne opreme - po jednu kišnu kabanicu, dva para zaštitnih rukavica, kačket i prsluk, kao i univerzalni ključ za bicikl i set za opravku guma. Vrednost opreme koju su dobili sakupljači iznosi oko 4.600 evra.

Prema rečima Dragomira Spasića, službenika nemačke humanitarne organizacije Help, Kancelarija u Kraljevu, da bi korisnici dobili grant, morao je da postoji određeni stepen socijalne ugroženosti i zdrava poslovna ideja. Projektom je predviđena podrška 30 malih biznisa, a treba da se obezbedi oprema za još pet-šest korisnika. Sledeći koraci su pružanje stručne pomoći za korisnike, čija je obaveza 15 sati društveno-korisnog rada, zatim praćenje monitoringa i mentoringa. Kako je istakao Spasić, postoji interesovanje donatora za nastavak ovakvog projekta. On je zahvalio medijima i predstavnicima grada, čija pomoć i podrška su bile veoma značajne u realizaciji projekta.

Zamenik gradonačelnika Kraljeva Milun Jovanović je istakao dugogodišnju uspešnu saradnju sa Helpom, sa kojim su realizovani brojni projekti. Ovaj projekat je bio usmeren prema marginalizovanim grupama, s ciljem da im se pomogne da ostvaruju dohodak, kako bi svojim porodicama obezbedili normalan život.  

Među finalnim korisnicima je 19 žena i 14 muškaraca, koji će uz pomoć donirane opreme samostalno započeti mikro i male biznise u oblasti poljoprivrede, usluga i zanata (pekari, krojači, autoserviseri, frizeri, kozmetičari, sakupljači sekundarnih sirovina).

Help je u Kraljevu do sada realizovao dvadeset projekata dodelom 551 granta u opremi i obezbeđivanjem stambenih rešenja za 139 porodica.

Projekat „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva sa fokusom na Romkinje u Srbiji“ Help sprovodi uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodnu saradnju Sida, a sufinansiraju ciljni gradovi i opštine Kraljevo, Leskovac, Kruševac, Prijepolje, Požarevac, Vladičin Han i Vranje. Vrednost ovog projekta u Kraljevu iznosi 116.493,00 evra, uz učešće grada od 4.725,00 evra. Ukupna vrednost projekta za sedam gradova i opština iznosi 776.622,00 evra.

Cilj projekta je integracija marginalizovanih Roma i drugih socijalno ugroženih grupa stanovništva u Srbiji motivisanjem na samozapošljavanje i aktivan pristup tržištu rada kroz radionice, obuke, grantove u opremi i umrežavanje.


 
 
 

 

08.Jul 2015.
Sednica Gradskog veća grada Kraljeva

Na današnjoj Trideset drugoj vanrednoj sednici Gradskog veća grada Kraljeva, pred većnicima su sedam tačaka dnevnog  reda za narednu sednicu Skupštine grada Kraljeva i tačka razmatranje Predloga rešenja o otuđivanju građevinskog zemljišta javnim nadmetanjem i donošenje rešenja po istom.


 
 
 
 
07.Jul 2015.
Dan ustanka

Dan ustanka protiv fašističkog okupatora u Drugom svetskom ratu obeležen je danas u našem gradu polaganjem venaca na spomenik palim borcima u Kovačima, u organizaciji grada Kraljeva, MZ Kovači i Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“. U ime grada Kraljeva, na spomenik na kojem su ispisana imena 34 borca stradala u ratovima od 1912. do 1999. godine, venac je položio Sreten Jovanović, predsednik Skupštine.

„Ovo mesto mora večito da nas opominje, da nas drži na okupu, da nikad ne zaboravimo svoju istoriju i datume kada smo uspeli, samo zato što smo bili jedinstveni i odlučno rekli ne neprijatelju. Veliko poštovanje izražavam svima u MZ Kovači jer nikada nisu prestali da posećuju ovo mesto, na kome vidimo i petokraku i krst. Kada smo bili složni, uvek smo izašli kao pobednici. Ja ću se uvek truditi da ovakva mesta ne zaboravimo, da ih posećujemo. Nije to obaveza samo boračkih organizacija, već i onih koji su na vlasti. Moramo poštovati istoriju. Oni koji su dali živote zaslužili su za to. Ima li šta svetije za poštovanje od dana kada smo dočekali slobodu“, poručio je predsednik Skupštine Sreten Jovanović.

Predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“ Milan Matijević podsetio je da na teritoriji grada Kraljeva ima 57 spomenika i spomeničkih obeležja iz oslobodilačkih ratova 1912-1918. godine i 136 iz NOR-a, više od 50 ulica nose imena boraca i borbenih jedinica, a na spomen-obeležjima iz NOB-a je upisano više od 1.200 imena. Kako je istakao, danas se sećamo svih svojih junaka, boraca i preživelih i onih koji su pali na bojištima i odajemo im večnu poštu.  

Dan ustanka se kao državni praznik obeležavao do 2001. godine, kada je, odlukom Vlade Srbije, ukinut. Ovaj dan obeležava godišnjicu oružane akcije Rađevačke partizanske čete Valjevskog partizanskog odreda, kada je Žikica Jovanović Španac 7. jula 1941. godine na seoskom vašaru ubio dva žandarma. 

 

 
 
 
 
 
  

04.Jul 2015.
Obeležen 4. juli

 

U gradu Kraljevu, u subotu, 4. jula, odavanjem pošte i polaganjem venaca na Spomenik otpora i pobede, u parku kod železničke stanice, obeležen je Dan borca, nazivan i praznikom ustanka naroda Jugoslavije.

U ime grada Kraljeva, venac su položili predsednik Skupštine Sreten Jovanović, zamenik gradonačelnika Milun Jovanović i članice Gradskog veća Maja Mačužić i Gordana Stojković. Počast borcima odali su i poslanik Zoran Bojanić, predstavnici Raškog upravnog okruga, Vojske, Bezbednosno-informativne agencije, kao i brojnih boračkih udruženja.

Predsednik Skupštine je podsetio na to da je na današnji dan 1941. godine tadašnja komunistička partija pozvala sve narode na ustanak, koji je posle četvorogodišnje borbe doneo slobodu.

„Ovo više nije državni praznik, ali je bitan dan, kako za nekadašnju Jugoslaviju, tako i za Srbiju, jer je tada pokazano jedinstvo naroda u odbrani. Istorija naše zemlje obiluje istorijskim datumima, preko kojih smo stvarali slobodu. Treba da prenesemo na mlade generacije tradiciju sećanja, da znaju da je ova država krvlju stvarana. Poslednjih nekoliko godina, kada je grad ponovo preuzeo obeležavanje i 4. i 7. jula, pokazuju da može da se menja vlast, ali odnos prema onima koji su dali život za slobodu nikad ne sme da se promeni. Žrtve nas obavezuju da se sećamo“, rekao je predsednik Skupštine grada Kraljeva.

„Ovo je dan kada se sećamo na naše borce koji su učestvovali u oslobađanju zemlje, koji su od prvog dana 1941. do 29. novembra 1944. borili protiv fašističkog zavojevača. Izdržali su sva borbena dejstva, sve teškoće rata, i mi smo im na tome zahvalni. Sa ovog područja u vreme borbenih dejstava bilo je oko 7.000 ljudi, posle oslobođenja priključio se veliki broj omladinaca sposobnih da učestvuju u ratu u raznim drugim jedinicama. Smatra se da je oko 11.000 boraca sa područja današnjeg grada Kraljeva učestvovalo u borbama. Pamtimo njihove podvige u oslobađanju naše zemlje od fašizma i zahvaljujemo im“, rekao je Milan Matijević, predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“.   

Kao državni praznik, Dan borca se obeležavao od 1956. godine, a Odlukom Vlade Srbije od 2001. više ne. Dan borca je obeležavao godišnju sednicu Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, na kojoj je doneta odluka o podizanju oružanog ustanka.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

01.Jul 2015.
Prijem za Nevenu Jovanović

 

Predstavnici grada Kraljeva i Raškog upravnog okruga organizovali su prijem za kraljevačku zlatnu košarkašicu Nevenu Jovanović. Našu reprezentativku su pozdravili gradonačelnik Tomislav Ilić, njegov zamenik Milun Jovanović, predsednik Skupštine Sreten Jovanović i načelnik RUO Nebojša Simović.

Naša mlada sugrađanka je na upravo završenom evropskom prvenstvu u košarci sa reprezentacijom Srbije osvojila zlatnu medalju, što je najveći uspeh u istoriji ženske košarke, računajući i „veliku Jugoslaviju“.

Nevena je zahvalila svima na podršci, medijima koji su pratili uspeh naših košarkašica, pozivu na prijem. Istakla je da joj je uvek velika čast da dođe u svoj grad.

„Utisci se još nisu slegli, još ne verujem šta se desilo. Ovo je ogroman uspeh za našu žensku košarku, za našu zemlju. Uvek je dobro nositi svoj grb, pevati svoju himnu. Čast nam je bila da izađemo na balkon za pobednike. Osećaj je bio neverovatan. Idemo direktno na Olimpijske igre u Riju, nemamo kvalifikacije, to je ogroman uspeh za Srbiju“, rekla je zlatna Kraljevčanka.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić čestitao je Neveni, koja je predstavljala svoj grad, i svim njenim saigračicama, sa kojima je predstavila Srbiju, na velikom uspehu.

„Kraljevo je uvek bio grad sporta. Nadam se da ćemo i u budućnosti imati vrlo značajne rezultate, jer grad ulaže mnogo u sport – napravili smo halu sportova, krećemo u izgradnju zatvorenog bazena, popravljamo infrastrukturu u sportu upravo da bi se stvarali ovakvi rezultati“, rekao je gradonačelnik.   

Nevena je prvu čestitku, i to pre finalne utakmice, dobila od svojih sugrađana, koji su joj na glavnom gradskom trgu ispisali „Nevena ponos grada“.          

Nevena je ponikla u Ženskom košarkaškom klubu Kraljevo, nakon toga je nastupala za KK Kovin, KK Radivoj Korać, KK Partizan, a poslednje dve sezone za KK Pečuj u Mađarskoj.

 

 
 
 
 

 

22.Jun 2015.
Desetogodišnjica SOS Dečjih sela

Povodom obeležavanja desetogodišnjice rada SOS Dečjih sela Srbije, grad Kraljevo je posetio predsednik Generalne skupštine jedne od najvećih svetskih humanitarnih organizacija – Međunarodne organizacije SOS Dečjih sela Sidarta Kaul, u pratnji nacionalnog direktora SOS Dečjih sela Srbije Vesne Mraković-Jokanović, regionalnog direktora Međunarodne organizacije SOS Dečjih sela zaduženog za Srbiju, direktorke SOS Dečje selo Kraljevo Borke Lukić i mnogih drugih.

Prema rečima predsednika Kaula, koji je, kao sin prvog direktora Sela i osnivača SOS Indija, odrastao u prvom SOS Dečjem selu u Indiji, grad Kraljevo je grad partner i prvi grad koji je primio SOS Dečje selo u Srbiji.

„Zajedno smo razvili SOS Dečje selo, koje je danas dom i porodica za 75 dece. Oni drže braću i sestre zajedno, da imaju svoj dom. Prva grupa dece koja je primljena u Selo već su mladi ljudi koji studiraju ili su završili fakultete i postaju uspešni članovi u našoj zajednici. Sa predstavnicima lokalne vlasti dogovarali smo kako možemo da još više pomognemo i unapredimo pomoć ovoj deci“, izjavio je g. Kaul nakon sastanka sa predstavnicima grada Kraljeva.

Zamenik gradonačelnika Kraljeva Milun Jovanović podsetio je na to da je Kraljevo pre deset godina uspostavilo Dečje selo na svojoj teritoriji.

„To je velika odgovornost budući da se radi o deci koja nemaju dom ili nemaju roditelje. S obzirom na novi zakon i na mogućnosti grada Kraljeva da ovakva udruženja i institucije možemo da finansiramo preko projekata, preko tzv. novouspostavljene usluge, pošto centri za socijalni rad neće moći da daju takve usluge, ovaj deo će ići prema civilnom sektoru i mi ćemo svakako koristiti taj potencijal, jer mi imamo potencijal i u ljudima i u objektima“, istakao je zamenik gradonačelnika Kraljeva.

„Sve što je učinjeno ne bi bilo moguće bez podrške lokalne zajednice, građana Kraljeva, koji su o našoj deci brinuli koliko i mi, kao prijatelji, komšije, lekari, majstori“, naglasila je Vesna Mraković-Jokanović, nacionalni direktor SOS Dečjih sela Srbije, ne krijući ponos što se obeležava deset godina uspešnog rada i brige o deci u Srbiji kroz osnovni program SOS Dečje selo Kraljevo. „Zauzvrat smo se potrudili da pomognemo Kraljevu kada je bilo potrebno, posle zemljotresa i poplava. Nadamo se da ćemo zajedno, kroz neke nove projekte i fondove, uspeti da obezbedimo i pojačamo tu pomoć, kako lokalnoj zajednici u Kraljevu, tako i u Srbiji. Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli“, rekla je gđa Mraković-Jokanović.

U SOS Dečjem selu, u 14 hraniteljskih porodica, brinulo se o 125 dece i mladih bez roditeljskog staranja iz svih krajeva Srbije. Neki su se već osamostalili, rođeno je šestoro unučadi, sada ima 75 dece, 15 u zajednici mladih, šest studenata, za sada jedan apsolvent, edukovano je 40 hranitelja. Kako je istakla direktor SOS Dečjeg sela Borka Lukić, Selo je počelo da dobija decu malog uzrasta, što je od velikog značaja za rast sela.

Nakon prijema kod gradonačelnika i predstavnika grada Kraljeva, organizovana je svečanost poovodom desetogodišnjice rada SOS Dečjih sela, na kojoj su gosti bili i iz Dečjih sela Nemačke, Albanije, Kosova, BUgarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Slavljenici su dodelili deset plaketa, od kojih je jednu dobio grad Kraljevo, u znak zahvalnosti za dugogodišnju posvećenost, saradnju i podršku SOS Dečjim selima Srbije.

„Dobrota u rečima stvara poverenje, dobrota u mislima stvara dubinu, dobrota u davanju stvara ljubav“.
 
 

 

 

 

Gradonačelnik sa fudbalskim veteranima                                22.jun 2015.

Danas je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić sa svojim zamenikom Milunom Jovanovićem primio učesnike istorijskog fudbalskog meča koji se održao 19. jula 1970. godine na Gradskom stadionu.
Tada su se u baražnom meču za ulazak u prvu fudbalsku ligu Jugoslavije, sastali Sloga iz Kraljeva i Crvenka. Nažalost fudbaleri Sloge tada nisu uspeli da se plasiraju u Prvu ligu, ali će taj datum i meč biti zapamćeni kao do sada najveći uspeh kraljevačkih belih
.
Preživele učesnike ovog meča kao i rodbinu, prijatelje i sportske radnike gradonačelnik Kraljeva pozdravio je i rekao im da se i on sam seća te utakmice kao mali dečak i da mu je veliko zadovoljstvo što ima priliku sada da ih pozdravi.
Po rečima vinovnika ove utakmice tradicija se svake godine nastavlja makar i telefonskim kontaktom ali da su za četrdeset i petu godišnjicu odlučili da se okupe i posete grobove svojih nekadašnjih saigrača i obiđu stadion koji im je svima ostao u sećanju.
 
 
 

 

17.Jun 2015.
Najava 26.Veselog spusta

Povodom predstojećeg Veselog spusta, koji će biti održan u subotu, 4. jula 2015. godine, organizatori „Veselog spusta 2015“ pozvali su predstavnike kraljevačkih lokalnih medija i dopisnike iz našeg grada na novinarski skup. Novinare su pozdravili kapetan „Veselog spusta, gradonačelnik Tomislav Ilić, direktorVeselog spusta 2015“ – zamenik predsednika Skupštine Nenad Marković, direktor JKP „Vodovod“ Momir Mihailović, zamenik direktora, Goran Jovanović, predsednik Kajak kluba Ibar”, Ceca Gojić, iz Kajak kluba, Marija Ranđelović, PR ovogodišnjeg Veselog spusta.

Ujedno im je predstavljen program ovogodišnjeg Veselog spusta i podeljen promotivni materijal.

PR Veselog spusta 2015“ Marija Ranđelović je istakla da organizatori sve čine da učesnicima olakšaju boravak u našem gradu i učešće u spustu, kao što su iznajmljivanje čamaca i pristupačne cene smeštaja. Ona je pozvala sve da se pridruže ovoj tradicionalnoj manifestaciji, uz napomenu da su ove godine obezbeđene i nagrade, i to za najmlađeg i najstarijeg učesnika i za najoriginalnije plovilo.

Veseli spust se i ove godine održava u subotu, jer nam je želja da gosti koji dođu u Kraljevo ostanu bar još jedan dan u našem gradu. Očekujemo veći broj učesnika nego prošle godine. Već imamo najavljene goste iz partnerskog slovenačkog grada Maribora i Makedonije koji će doći na Veseli spust”“, rekao je direktor 26.Veselog spusta Nenad Marković.

Momir Mihailović, zamenik direktora Veselog spusta“, naglasio je da će nastojati da Veseli spust povrati staru slavu, kada je ova manifestacija, koja je počela sa nekoliko plovila pre više od dve i po decenije, brojala i do 10-15.000 učesnika. On je zahvalio novinarima, bez kojih ova manifestacije ne bi bila to što jeste.

U okviru pratećeg programa u subotu veče, 4. jula, biće organizovan Jeger parti na Trgu srpskih ratnika i u gradskim kafićima, a u nedelju, 5. jula, na gradskom bazenu biće održane Igre na vodi”. U dane Veselog spusta ljubitelji Ibra moći će da uživaju i u zvucima eza u okviru tradicionalnog „DžezIbar” festivala, 3, 4. i 5. jula, na kome će, između ostalih, nastupiti Vasil Haimanov sa svojim bendom, Bisera Veletanlić, Big bend RTS-a. Današnji skup bio je prilika i da novinari upute organizatorima Veselog spusta sugestije, primedbe i predloge koji se tiču manifestacije.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić pozdravio je novinare koji su ovu manifestaciju godinama podržavali i medijski pratili i najavio da će Kraljevo u periodu od 3. do 6. jula biti centar mnogih kulturnih, ali i sportskih dešavanja, kao što su moto trke na Beranovcu i otvoreno prvenstvo Srbije u odbojci na pesku. Istovremeno, 4. jula, na Trgu srpskih ratnika, biće uživo emitovana prva emisija letnjeg serijala „Žikine šarenice“, a grad će posetiti i karavan „Moja Srbija“.  

Organizatori Veselog spusta su grad Kraljevo, Kajak klub Ibar” i Turistička organizacija Kraljevo. Grad Kraljevo je iz budžeta za ovu manifestaciju izdvojio milion dinara.

  

 

  

15.Jun 2015.
Košarkaški kamp sa američkim trenerima košarke

Predstavnici grada Kraljeva i Raškog upravnog okruga primili su američke trenere košarke, iz Oklahome, goste kraljevačkog kluba američkog fudbala Kraljevske krune, koji od 15. do 17. juna održavaju besplatan košarkaški kamp za sve sportiste i trenere Kraljeva. Kraljevske krune su i domaćin i organizator ovog međunarodnog kampa košarke u Kraljevu, koji vodi više od 20 sportskih stručnjaka iz SAD. Kako su najavili, očekuje se učešće velikog broja igrača i trenera, a klub je za kamp omogućio besplatno učešće za svu kraljevačku decu i omladinu koja se bave košarkom. Prema rečima domaćina, kamp je prilika da, pored edukacije sportista, najtalentovanije primete američki stručnjaci i oni eventualno dobiju sportsku stipendiju na univerzitetima u SAD. Sastanak je bio prilika da se predstavi organizacija predstojećeg kampa, ali i uspesi i rad kluba.

Predsednik kluba američkog fudbala Kraljevske krune Srđan Ćosić zahvalio je domaćinima na dobrodošlici i tome što su omogućili da za kamp koriste i staru i novu halu sportova i terene pod obalom. On je istakao da Krune, kao društveno odgovoran tim, nekoliko godina zaredom organizuju kampove američkog fudbala sa koledž trenerima iz SAD, a od prošle godine i košarkaške kampove, budući da su Amerikanci pokazali interesovanje da rade sa našom decom.

Trener Lens Krouli, koji je bio u našem gradu i prošle godine, istakao je da Srbija ima fantastične igrače košarke i da je veoma uzbuđen što ima priliku da radi sa našim mladim igračima, naročito zbog istorije koju Srbija ima u košarci. On je pozvao sve da prisustvuju revijalnoj utakmici između Srbije i Amerike u sredu u novoj hali sportova.

Zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Milun Jovanović zahvalio je gostima što prenose svoje znanje našoj deci i poželeo prijatan boravak u našem gradu i da odu sa najlepšim utiscima, naglasivši da će grad izaći u susret da sve bude organizovano što bolje.

Načelnik RUO Nebojša Simović je zahvalio prijateljima iz Amerike koji su dugo godina u Kraljevu i rade sa našim košarkašima.

„Potrudićemo se da, ne samo u Kraljevu, već u čitavom Raškom okrugu, organizujemo kampove - Vrnjačkoj Banji, Raškoj, Tutinu i Novom Pazaru. Potrudićemo se da napravimo veliki košarkaški turnir, nadam se u septembru, na koji će doći poznate ekipe iz Evrope. Kraljevo će u tom periodu ponovo biti grad sporta. Otvaranjem Kraljeva kroz sport dovodimo mnogo ljudi koji o njemu pričaju pozitivno. Iz Kraljeva su sa najboljim utiscima otišle reprezentacije Izraela, Hrvatske i Rumunije. Nadam se da će i naši prijatelji iz Amerike i tako nam pomoći da Kraljevo otvorimo i prema Americi. Sport treba da donosi prijateljstvo, razvijanje odnosa među zemljama i novac. To je jedna od najprofitabilnijih grana i nadam se da ćemo uspeti da sve svetske ekipe i bitna imena u sportu dovedemo u Kraljevo. Potrudićemo se da krenemo sa investicijom zatvorenog bazena, autodroma Beranovac, kao sportskih ponuda, koje će predstaviti Kraljevo kao bitnu turističku i sportsku destinaciju u Srbiji i šire“, rekao je načelnik RUO Nebojša Simović.   

Gosti iz Oklahome su, osim učešća u sportskom delu, doneli i donaciju u vidu posteljine za naše najstarije sugrađane u Gerontološkom centru u Mataruškoj Banji, zajedno sa igračima Kraljevskih kruna volonterski će popraviti ogradu vrtića „Mladost“ u Naselju Moša Pijade, a pomoći će i Centru za distrofičare.
 
 
 Nivea dečje igralište                                            15.06.2015.

 

 

U okviru kampanje za sređivanje dečjih igrališta širom naše zemlje, započete na društvenim mrežama krajem 2013. godine, iza koje stoji kompanija NIVEA, i u našem gradu, kod vrtića „Veseljko“ u Dositejevoj ulici, svečano je otvoreno NIVEA dečje igralište. Grupa roditelja, stanovnika Dositejeve ulice, podržavši ideju majke troje dece Ivane Sajić, krajem prošle godine pokrenula je inicijativu, uz pomoć vrtića „Veseljko“ i PU „Olga Jovičić Rita“, s ciljem da skrenu pažnju kompanije NIVEA, koja preko društvene mreže Fejsbuk - stranice „Gde nam rastu deca“, organizuje konkurs za renoviranje dečjih igrališta. Veliki broj ljudi okupio se na stranici „Za igralište dostojno deteta“, postavivši brojne fotografije u prilog svoje akcije, i izborio se da ovo igralište u Kraljevu bude renovirano.

Uz kraći program dece iz vrtića, na otvaranju su se obratili zvanični predstavnici kompanije NIVEA i grada Kraljeva.

„Ovo je pobeda građana koji su  stvorili stranicu i pokret „Gde nam rastu deca“. Mi smo ih podržali i pomogli da njihov glas čuju kako oni sami, tako i mediji. I to ćemo činiti i dalje. Na nama je da u budućnosti u saradnji sa nadležnim gradskim ustanovama pružimo mogućnosti da se napravi, renovira i opremi što više igrališta gde god postoji potreba“, rekla je Daniela Gvozdenić, marketing menadžer Biesdorf.

Prepoznajući važnost akcije koju je pokrenula NIVEA, lokalne vlasti u Kraljevu su obezbedile pripremu terena za izgradnju novog dečjeg igrališta. Želja kompanije NIVEA jeste da se pomogne u opremanju zapuštenih igrališta uz povećanje građanskog aktivizma i animiranje nadležnih organa.

            Zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Milun Jovanović, u ime grada, pozdravio je goste i domaćine. On je istakao da je presrećan što prisustvuje jednom ovakvom događaju i zahvalio kompaniji NIVEA, koja je prepoznala potrebe grada Kraljeva i pomogla da se izgradi igralište, Predškolskoj ustanovi „Olga Jovičić Rita“ i vrtiću „Veseljko“, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi novoizgrađeno Nivea igralište, roditeljima dece iz ovog dela grada, koji su „naterali“ sve da igralište izgrade, JKP „Putevi“ Kraljevo i Direkciji za planiranje i izgradnju Kraljevo, svima koji su doprineli da igralište bude tu. Kako je istakao, zahvaljujući inicijativi građana ovog dela Kraljeva, i grad Kraljevo je pružio punu podršku.

„Da je bilo potrebno da jedno ovakvo igralište bude izgrađeno pokazuju i deca i brojni sugrađani ovog velikog naselja, u kome se nalazi i vrtić, koji su se danas ovde okupili. Nadam se da će igralište koristiti deci da pravilno rastu, da se razvijaju, baveći se sportom, da sutra postanu dobri učenici, dobri ljudi“, rekao je zamenik gradonačelnika Kraljeva Milun Jovanović.

Građani iz svih delova zemlje, na fejsbuk starnici „Gde nam rastu deca“, imaju priliku da utiču na odabir sledeće lokacije na kojoj će biti podignuto novo igralište. Na taj način se zajedno doprinosi rešavanju jednog od većih problema za čitavo društvo, poboljšavaju se uslovi za bezbednu dečju igru na mestima gde rastu deca.

Kako ističu u kompaniji, vrednosti na kojima se NIVEA bazira – bliskost, poverenje i odgovornost, upravo su one vrednosti koje osnažuju porodice. Gradeći i opremajući bezbedna mesta i okruženje, NIVEA pruža mogućnosti deci i porodicama da provedu kvalitetno zajedničko vreme. Na ovaj način, ona će nastaviti da pruža svoj doprinos u stvaranju boljih uslova za odrastanje najmlađih stanovnika naše zemlje, uz konstantnu interakciju sa građanima i saradnju sa predstavnicima lokalnih vlasti.

Igralište u Kraljevu je dvanaesto, nakon igrališta u Kragujevcu, Subotici, Užicu, Leskovcu, Nišu, Šapcu, Zrenjaninu, Valjevu, Vranju, Pirotu, Mladenovcu, i sva ispunjavaju najviše srpske i evropske standarde o bezbednosti dečjih igrališta odnosno izbora sprava i sigurnosne podloge na njima.
Kampanja namenjena biciklistima                               21.06.2015

 

 

Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva sprovodi kampanju namenjenu biciklistima, sa porukom „Upravljaj bezbedno i budi uočljiv“. U subotu, 20.06.2015, na Trgu srpskih ratnika, članovi Saveta, u saradnji sa članovima Biciklističkog kluba „Čiker“ iz Kraljeva, ukazivali su građanima na značaj bezbednosti biciklista u uslovima noćne vožnje.

O tome su govorili član Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva Dušan Đedović, predsednik Biciklističkog kluba „Čiker“ Kraljevo Radoslav Golubović i učesnici biciklističkog maratona koji prolazi kroz naš grad, a startuje upravo sa Trga srpskih ratnika u nedelju, 21. juna.

 Prema podacima kojima raspolaže Savet, na teritoriji grada Kraljeva, u 2014. godini, ukupno je nastradalo 52 biciklista – teže je povređeno 16, a lakše 36. Poslednjih godina, u porastu je broj saobraćajnih nezgoda u kojima stradaju dvotočkaši. Neke od sugestija biciklistima kako bi bili što bezbedniji u saobraćaju su i da treba da koriste biciklističku stazu, da uspore jer nisu na trci, uključe svetlo kako bi ih u saobraćaju videli, da voze na oba točka, koriste zaštitnu opremu, drže obe ruke na upravljaču, budu oprezni u krivini, da se ne provlače između vozila jer je to najopasnije...
 


 

 

 


 

 

 

Edukacija o upotrebi sedišta za bebe                                      13.06.2015.

 

 

Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, organizovao je edukaciju o upotrebi sedišta za bebe, u okviru nastavka kampanje raspodele sedišta za sve bebe rođene i upisane u matične knjige u Kraljevu. Krajnji cilj ove kampanje je poboljšanje bezbednosti najmlađih učesnika u saobraćaju podizanjem svesti roditelja o značaju upotrebe sedišta za decu. Na taj način i najmlađi učesnici u saobraćaju od malena stiču navike i razvijaju svest o značaju bezbednosti u saobraćaju.

Kako je istakao v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Božović, obaveza Agencije je saradnja sa lokalnim savetima za bezbednost saobraćaja, i ona je od Nove godine intenzivirana.

„Kraljevo je prvi grad koji je obezbedio sedište za svako novorođenče. Danas smo ovde da podržimo aktivnost i da sprovedemo obuku edukatora, koji će kasnije obučavati roditelje kako treba da se koriste dečja sedišta. Zaključili smo da u 90 odsto slučajeva sedište nije pričvršćeno kako treba. Ova aktivnost je jako važna, preporučićemo je i ostalim savetima za bezbednost saobraćaja. Kada pogledamo analizu stradale dece u saobraćajnim nezgodama, 50 odsto stradale dece su putnici u automobilima. Ukoliko bismo ih zaštitili kao putnike u automobilima, imali bismo značajno smanjenje stradale dece u saobraćaju“, istakao je Božović.

Predsednik užeg saziva Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva Nenad Marković podsetio je da drugu godinu zaredom grad Kraljevo deli dečja sedišta i da roditelji sve dece upisane od 12. novembra u matičnu knjigu rođenih u Kraljevu mogu da se jave Matičnoj službi kako bi preuzeli sedišta. Kako je istakao, prošle godine nabavljeno je i podeljeno 200 sedišta, a za ovu godinu je izvršena javna nabavka za 1.400 sedišta, koja se sukcesivno naručuju i distributer ih doprema. Iz budžeta Saveta za nabavku sedišta ove godine je izdvojeno pet miliona dinara.

U Agenciji ističu da deca treba da se upoznaju sa pravilima u saobraćaju na vreme, kako se ne bi susreli prvi put sa njima sa 18 godina, kada polažu vozački ispit. Roditelji su, sudeći po reakcijama, zadovoljni akcijom. U Savetu za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva se nadaju da će ova kampanja uticati na smanjenje opasnosti od nesreća, jer sedište za bebe tome i služi.
 

 

 

 

 

31.Maj 2015.
Litija pred slavu grada

 

29.Maj 2015.
Dan opštine Tutin

U Tutinu, sandžačkoj opštini koja je član foruma “Na putu svile”, u okviru obelažavanja 28. maja, Dana opštine, danas je otvorena Kuća mira i prezentovana Mapa puta svile.
Pored predstavnika lokalne samouprave, Vlade Srbije
, predstavnika ambasada u Beogradu, Nebojše Simovića načelnika Raškog upravnog okruga, svečanosti je prisustvovao i predsednik Organizacije Građani sveta Joung Hon Knjak.
Ispred grada Kraljeva ovoj svečanosti prisustvovao je Milun Jovanović, zamenik gradonačelnika grada Kraljeva.

Joung Hon Knjak je nakon otkrivanja Mape puta svile rekao da je Tutin od danas u centru puta svile i da će učiniti sve da svetu prezentuje ovo me
sto i pokaže da je ono pravo mesto mira.
“Učiniću sve da pokažem koliko je lep ovaj grad, a pošto ste na putu svile, kao što se vidi na početku ove mape, Tutin će od sada biti ne na kraju nego u sredini istoka i zapada, severa i juga”,  istakavši da će
se založiti da Balkan bude prostor na kojem će se širiti mir i ljubav.
Predsednik Opštine Tutin Šemsudin Kučević je rekao da se ta opština vratila na put svile i da započeti infrastrukturni projekti simbolički predstavljaju taj povratak.
“Prva naša obaveza je da izgradimo ljudske resurse i na taj način budemo prva opština u ovoj državi koja će sprovesti reforme u lokanoj samoupravi”, naveo je Kučević istakavši da kao nosioci vlasti u lokalnoj samoupravi imaju odgovornost pred budućim generacijama.
Ambsadorka Organizacije Građani svijeta ispred Srbije i narodna poslanica u Skupštini Srbije Sabina Dazdarević je rekla da ta organizacija okuplja više od sto gradova sa svih meridijana i da
se otvara mogućnosti za saradnju na svim nivoima.
Organizacija Građani svijeta, kao i Forum ujedinjenih gradova Put svile, koji
deluje u njenom okviru, osnovani su 1987. godine u Seulu, Južna Koreja, od kada se svake godine održavaju samiti. Opština Tutin je jedina u Srbiji koja pripada ovoj organizaciji, a uskoro treba da se priključi i Beograd.
 
  
 
 
 
 

27.Maj 2015.
Uverenja poverenicima CZ
Danas je na svečanosti u Gradskoj upravi grada Kraljeva održano svečano uručivanje uverenja pripadnicima civilne zaštite, koji su položili stručni ispit i stekli zvanje poverenika odnosno zamenika poverenika civilne zaštite.
Poverenicima su se obratili Zdravko Maksimović načelnik Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije i inženjersko-geološke i seizmičke poslove, Milun Jovanović zamenik gradonačelnika grada Kraljeva i Radoica Kočović načelnik Odeljenja za vanredne situacije.
Prvih pedeset poverenika je u prethodna dva meseca završilo obuku, a u sledećem periodu se očekuje i da ostalih pedeset završi istu. Obuka se sprovodi na Rudnu u Domu Gradske uprave koji se koristi za obuku jedinica civilne zaštite.

 
27.Maj 2015.
Radna grupa za regulatornu reformu

Danas je u Gradskoj upravi grada Kraljeva održan sedmi sastanak Radne grupe za regulatornu reformu u okviru projekta "Unapređenje poslovnog okruženja na lokalnom nivou kroz regulatornu reformu".
Na sastanku su predstavnici OPTIMUSA - Centra za dobro upravljanje predstavili krajnje rezultate Projekta
i koristi i uštede koje su ostvarili lokalna samouprava, poslovni sektor i građanstvo nakon regulatorne reforme.

Finalni izveštaj o realizaciji projekta
"Unapređenje poslovnog okruženja na lokalnom nivou kroz regulatornu reformu" >>>

 
 
 
 

26.Maj 2015.
Gosti iz Basana
U posetu Šumarskoj školi i gradu Kraljevu danas su stigli nastavnici i učenici srednje poljoprivredne škole Alberto Parolini iz Basana, Provincija Vićenca. Poseta predstavlja nastavak uspešne saradnje u razmeni iskustava, ali i najavu produbljivanja saradnje, pre svega kada su u pitanju projekti unapređenja obrazovanja i vaspitanja. Grupa od pet učenika i dva profesora obići će u periodu od 25. do 29. maja 2015. Kraljevo i region, kao i značajna kulturno-istorijska mesta u ovom delu Srbije.
Goste iz Italije primio je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić sa saradnicima. Tokom razgovora najavljena je mogućnost posete gradonačelnika Basana
gospodina Rikardo Poleta za septembar mesec kada bi se razgovaralo o saradnji dva grada.
25.Maj 2015.
Društvo za borbu protiv raka

U Kraljevu je, u Opštoj bolnici Studenica, održana osnivačka skupština na kojoj je osnovano Društvo za borbu protiv raka Kraljica Jelena Anžujska. Na osnivačkoj skupštini, kojoj je prisustvovalo 35 osnivača i gostiju, prva predsednica Društva, dr Maja Bašić, anesteziolog, naglasila je da život ne počinje i ne završava se sa nama, kao i da je duga tradicija misionarskog rada u ovom gradu obavezujuća. Ali, sa druge strane, Kraljevčani su uvek umeli da pruže pomoć i svakom ko u nevolji zakuca na njihova vrata, kao Mariborčanima četrdesetih godina prošlog veka i svima drugima tokom protekle dve burne decenije. Zato ne sumnjam da će prepoznati značaj ove borbe za svoje poznate i nepoznate sugrađane, prijatelje, porodicu i sebe lično.“

Tako se Kraljevo pridružilo porodici ostalih gradova u Srbiji, koja ovakva ili slična društva imaju još od 1969. godine - Sombor, ili 2010. godine - Vrnjačka Banja.

Kako je istaknuto, Društvo želi da uđe u škole, banke, mesne zajednice i porodice i produbi znanje i svest zdrave dece i odraslih o nezi svoga zdravlja i brizi o svom okruženju. Neophodno je podići zdravstvenu kulturu, zajedno sa drugim oblicima kulture, muzičkom, likovnom, literarnom i dr. Takođe, učestvovaće u pružanju psihosocijalne pomoći i rehabilitacije lečenoj deci i odraslima i članovima njihovih porodica, i pomoći u ostvarivanju zakonskih prava na zaštitu, obaveštenost i uklopljenost u radnu i životnu sredinu.

Među osnivačima su lečeni od malignih bolesti, njihovi očevi, kćeri, javni i kulturni radnici i kraljevački zdravstveni radnici. Među počasnim članovima je osnivač Društva Sveta Jelena Anžujska“ Milan Glišović, koji je novoosnovanom Društvu poželeo da se razvija i traje kao starija sestra. Dr Zoran Mrvić, direktor Opšte bolnice Studenica, naglasio je da kao dečji hirurg smatra da je našem gradu odavno trebalo ovakvo udruženje. Posebno u trenutku kad Opšta bolnica Studenica očekuje da stigne aparat za magnetnu rezonancu, poklon našeg velikog donatora g. Glavčića iz Kanade, kojem je i ovom prilikom upućena zahvalnost. Takođe, bolnica je započela osnivanje novog odeljenja onkologije sa odeljenjem za palijativnu negu. Sve ovo će, uz znanje i požrtvovanost zaposlenih, da doprinese ranom otkrivanju i kvalitetnijem lečenju obolelih od raka u celom Raškom okrugu.

Prisutnima se obratila i naša najstarija sugrađanka lečena od raka i rekla da je od svoje operacije pre sedam godina želela da učestvuje u lečenju drugih, da bi im svojim primerom pokazala da prvo sami moramo da verujemo u svoje lečenje. Gradonačelnik Kraljeva Tomislav ilić je naglasio da je lokalna smouprava i do sada podržavala udruženja građana, ali je Društvo za borbu protiv raka neophodno u našoj sredini, imajući u vidu obim i težinu ove bolesti.

Citatom Gabrijela Garsije Markesa, koji je bolovao od raka, dr Bašić je započela rad Društva: Uvek postoji jutro u kojem nam život pruži priliku da učinimo pravu stvar”.

Epidemija raka postoji u celom svetu, zbog čega dugi niz godina (od 1917. godine) odgovorne države, profesionalci u zdravstvenom sistemu, oboleli i njihove porodice i dobrotvori, podržavaju osnivanje udruženja za borbu protiv raka.

Prema podacima iz Kancerološkog regionalnog registra malignih bolesti za Raški okrug (Zavod za javno zdravlje Kraljevo), standardizovana stopa obolelih od svih malignih tumora (dobija se po formuli na 100.000 stanovnika, da bi rezultati različitih regija bili uporedivi), posmatrana u periodu 2001-2013. godine, kod žena u Kraljevu je 266, a muškaraca 316. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, ukupna stopa za Srbiju je 317, Sloveniju 370, Bugarsku 301, Rumuniju 288, Grčku 235.

Tokom 2009. godine, u našem gradu, žene su najčešće bolovale od raka dojke (34 procenta svih maligniteta kod žena), materice (11 procenata) i debelog creva (devet procenata). Kod muškaraca iste godine, najčešće je registrovan rak pluća (23 procenta svih maligniteta kod mkaraca), debelog creva (15 procenata) i prostate (13 procenata), što je prema podacima RZSTAT Batut Beograd, u skladu sa podacima za celu Srbiju.

U Srbiji posebno zabrinjava visoka stopa smrtnosti u grupama od raka dojke, pluća, debelog creva i prostate u proteklih 20 godina. Tokom 1993. godine od ovih vrsta karcinoma umrlo je 62,2 osobe na 100.000 stanovnika, a 2012. godine 102 osobe. Kada se posmatraju lokalizacije svih tumora, na 100.000 stanovnika u Srbiji sa dijagnozom malignih oboljenja umire 141 osoba, što je značajno više nego u svetu.

Na ovim prostorima, tradicija humanitarnog i dobrotvornog rada postoji vekovima - od kraljice Jelene Anžujske (XIII vek), preko Kraljevske ženske podružnice, osnovane 1899. godine (prvi predsednik gđa Draga Ubavkić, učiteljica u penziji), do Pododbora društva Knjeginja Ljubica, osnovanog 1925. godine (prvi predsednik gđa Mira Bunjak).

Jugoslovensko društvo za borbu protiv raka osnovano je 1927. godine kao četvrto u svetu (prvi predsednik dr Đorđe Jovanović, 1871-1932, prvi srpski onkolog).

 
 

22.Maj 2015.
Najava manifestacije

Članovi Organizacionog odbora „Dana jorgovana“ održali su konferenciju za novinare na kojoj su najavili predstojeće, 23. obeležavanje ove manifestacije. Pored dosadašnjih organizatora, Društva srpsko-francuskog prijateljstva „Sveta Jelena Anžujska“ i grada Kraljeva, u organizaciju se ove godine uključilo Ministarstvo spoljnih poslova RS – Odeljenje za migracionu politiku, dijasporu i socijalne sporazume, kao i Skupština dijaspore Srba juga Francuske, a sve u cilju negovanja kulture sećanja na tradiciju prijateljskih i savezničkih veza Srbije i Francuske dužu od sedam vekova, a u okviru toga i obeležavanje 765 godina od venčanja Jelene Anžujske i kralja Uroša I.

Nakon defilea ulicama grada Beograda krajem aprila, koji je na sebe skrenuo veliku pažnju, centralna manifestacija biće održana u našem gradu 23. maja. Predviđeno je da kolona predstavnika grada Kraljeva i Raškog upravnog okruga, brojnih učesnika manifestacije, gostiju iz zemlje i inostranstva, građana Kraljeva, predvođena kraljem i kraljicom – najboljim učenicima grada, u kočijama, nakon blagoslova sveštenika, u 11.00 časova krene od Hrama Svetog Save ka Trgu srpskih ratnika. Na platou ispred Turističke organizacije biće posađen jorgovan, drvo prijateljstva. Nakon intoniranja himni Srbije i Francuske, predviđena su obraćanja, a zatim i kolektivno venčanje odnosno obnova bračnih zaveta, pa kulturno-umetnički program. Ispred zgrade Gradske uprave svečano će biti otkriven medaljona prijateljstva Srba i Francuza. U „Francuskoj kući“, uz prigodan program, biće priređena i izložba fotografija posvećena manifestaciji. Završni događaj biće svečana akademija u zgradi Gradske uprave, uz bogat tematski program i obraćanja domaćina i gostiju.

Kako je na konferenciji istakao gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, ovogodišnji „Dani jorgovana“ slave 765 godina prijateljstva Srba i Francuza.

„Prvi put je jedna istinita priča dignuta na ovakav nivo obeležavanja. Imali smo „Dane jorgovana“ u Beogradu, sada ih obeležavamo u Kraljevu, a zatim će biti obeleženi i u Francuskoj, gde će Kraljevo će prvi put predstavljeno - u Lionu, Kanu, Nici. Pozivam sve građane Kraljeva da sutra učestvuju u manifestaciji. Takođe, želim da zahvalim svima koji su pomogli u organizaciji ovog velikog događaja“, rekao je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

Idejni tvorac „Dana jorgovana“ i predsednik Društva srpsko-francuskog prijateljstva „Sveta Jelena Anžujska“ Milan Glišović podsetio je da je obeležavanje počelo pre 23 godine. On je u ime Društva zahvalio Ministarstvu spoljnih poslova i gradu Kraljevu, koji je uvek bio pokrovitelj.

„Ovo je velika prilika za Kraljevo koju treba iskoristiti kako bi grad u Evropi dobio značajnije mesto. Treba da se uključe privreda, kultura, grad treba da okuplja turiste iz cele Evrope. Očekujem da će grad Kraljevo ovom manifestacijom dobiti širom otvorena vrata u Evropu. Zahvaljujem svima što su pružili i iskoristili priliku da urade nešto više za svoj grad. Gosti koji dolaze iz Evrope imaće priliku da upoznaju šta Kraljevo može da ponudi“, rekao je Milan Glišović, ujedno zahvalivši novinarima za podršku i pomoć da manifestacija dobije ovaj nivo.

Kako je izjavio načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, ovo je pokušaj da se Kraljevo promoviše kao kraljevski grad. On je istakao nesebično zalaganje Milana Glišovića, koji je svih ovih godina neumorno radio na promociji manifestacije i grada Kraljeva.

„Pokušali smo da postavimo novi brend, prepoznatljiv i u Srbiji i van njenih granica. Da pokažemo srednjovekovnu Srbiju, kulturu, nastanak srpske države. Ovo je pokušaj da turizam, verski, kulturni, sportski, podignemo na najviši nivo i da tu oblast, privrednu granu koja je najprofitabilnija, što više razvijemo. Nadam se da ćemo i narednih godina birati princa i princezu, najbolje učenike, koji se ističu u svom radu, talentu, ma u kojoj oblasti, da im se tako zahvalimo i da promovišu Kraljevo i u zemlji i u inostranstvu“, rekao je načelnik Raškog okruga Simović.

Uz brojne aktivnosti organizovane u okviru ove manifestacije, i Matica iseljenika je napravila dvojezičnu brošuru posvećenu Jeleni Anžujskoj.


 

21.Maj 2015.
Konferencija Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva
Članovi Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva i Ženske odborničke mreže Skupštine grada Kraljeva održali su konferenciju za novinare, čija je tema bila nasilje nad ženama odnosno „Nijedna žena manje, nijedna mrtva više“. Oni su skrenuli pažnju na to da je u Srbiji od početka godine ubijena 21 žena, a u poslednja tri dana čak sedam žena, kao i da je prethodnog dana, u centru Kraljeva, u toku dana, ranjena dvadesettrogodišnja devojka. 

Kako je istakla predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Lidija Pavlović, shvatanje nasilja u porodici kao privatne, lične stvari ili dela folklora, kao i očekivanje da je žena dužna da s vremena na vreme pretrpi zlostavljanje, jesu faktori koji doprinose rastu nasilja prema ženama.

„Nasilje nije privatna stvar, kao što ni žena nije ničija privatna svojina. Ministarstvo pravde je juče postavilo polazne osnove za sistemsku borbu u suzbijanju krivičnog dela protiv polne slobode i krivičnog dela protiv braka i porodice. Očekujemo hitnu intervenciju države po ovom pitanju, jer nema opravdanja što nasilnici nisu sprečeni i privedeni. Potrebna je poštovanje konvencije Saveta Evrope u sprečavanju i borbi protiv nasilja u porodici i nad ženama odnosno Istambulske konvencije. Neophodno je da se promeni Krivični zakonik, potrebno je definisati porodicu u Porodičnom zakonu. Autonomni ženski centar i Ženska parlamentarna mreža uputili su predloge da se u zakon uvede i da policija ima ovlašćenja da udalji nasilnika iz stana i da se zabrani kontaktiranje sa žrtvom, a ne da se, kao do sada, žrtve nasilja izmeštaju iz svojih domova i smeštaju u sigurne kuće“, rekla je Pavlovićeva.

Ona je istakla da grad Kraljevo i Savet za rodnu ravnopravnost imaju izuzetno dobru saradnju sa institucijama, preko multisektorskog tima, sa kojima se sastaju jednom mesečno kako bi radili na tome da u Kraljevu bude što manje slučajeva nasilja.

„O nasilju ne sme da se ćuti jer će u suprotnom tu tišinu prekinuti pucanj“, poručila je predsednica Saveta.

Koordinatorka Ženske odborničke mreže u Skupštini grada Kraljeva Vesna Milojević uputila je apel svim institucijama društva da intenziviraju svoje aktivnosti, povećaju ovlašćenja profesionalnim licima koja se bave ovom problematikom, misleći na policiju, pravosuđe, Centar za socijalni rad, zdravstvene centre.

„Istovremeno, ovo bi bio apel preko Ženske parlamentarne mreže Narodnoj skupštini Srbije da po hitnom postupku usvoji izmene Krivičnog zakona koji je vezan za ovu problematiku. To je već krenulo na neki način da se rešava, dobili smo informaciju od predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović da je najavljeno usklađivanje Porodičnog i Krivičnog zakona da bi se sve to uskladilo i da bismo zahvaljujući tome dobili bolju koordinaciju na terenu svih ovih službi. Ovo bi bio način da se poveća preventiva i da se smanji ovakvo nasilje“, izjavila je Milojevićeva.

Zamenik načelnika Odeljenja policije PU Kraljevo Goran Bačkulja rekao je da Policija, kao institucija koja je i potpisnica lokalnog sporazuma vezano za problematiku nasilja u porodici, i koja ima predstavnika u multisektorskom timu, podržava sve aktivnosti institucija, organa, organizacija koje se bave ovom problematikom, a sve u cilju smanjenja ovakvih događaja vezanih za nasilje u porodici, kao i za osnaživanje žrtava da u što većem broju prijavljuju takve događaje. Prema njegovim rečima, u prethodnom periodu bilo je i slučajeva koji su ostali skriveni od javnosti, od svih institucija, nisu procesuirani samo zato što nisu prijavljeni.

Konferenciji su prisustvovali i drugi članovi multisektorskog tima iz Centra za socijalni rad, Predškolske ustanove i drugih institucija i organizacija koji se bore protiv nasilja nad ženama.

 
 
 
20.Maj 2015.
Poseta stručnjaka za krizne situacije

Predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) sa 40 međunarodnih stručnjaka za krizne situacije, posetili su grad Kraljevo, sa zadatkom da u narednom periodu, za potrebe grada Kraljeva, izrade različite projekte vezano za civilnu zaštitu i sistem zaštite i spasavanja.

Goste je pozdravio gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, koji im je zahvalio na tome što su izabrali baš Kraljevo za obilazak lokacija i za to što će primeniti svoje znanje i iskustvo i dati preporuke šta treba raditi na preventivi, ne samo na sanaciji u gradu Kraljevu. On je istakao da Odeljenje za poslove odbrane i vanredne situacije ima podršku grada Kraljeva u osnivanju civilne zaštite i zahvalio i na njihovoj podršci i poklonima Odeljenju kako bi još bolje radilo.  

Prema rečima menadžera UNDP Žarka Petrovića, sprečavanje i smanjenje rizika od katastrofa je potreba svake države i, umesto za obnovu, sredstva bi mogla da budu korišćena za razvoj.  

„Svaka zajednica, svaka opština odnosno grad bi trebalo da u svakom momentu ima podatke o tome gde su mogući rizici, moguće katastrofe, i šta je ono što je neophodno raditi, kako prosvećivanjem stanovništva, tako i strukturalnim merama. Svaka država, svaki grad, svaka opština mora da radi na pojačanju svoje otpornosti na katastrofu koja će sigurno doći, i to vrlo brzo, zato što se klima menja. U prethodnih 20 godina 85 procenata svih katastrofa bilo je uzrokovano promenom klime, što postaje naša svakodnevica“, rekao je Petrović. 

Kako je istakao, oni će, u saradnji sa nacionalnim institucijama RS u Beogradu, imati procenu da prave metodološko sredstvo koje će pomoći svim gradovima i opštinama da bolje planiraju svoja finansijska sredstva koja izdvajaju za sprečavanje i smanjenje rizika i ponudiće ga do kraja ove godine. Trenutno, uz podršku Vlade Japana, sprovode projekat od tri miliona dolara vezan za podršku lokalnim zajednicama za pojačanje otpornosti i sanaciju od poplava odnosno od posledica koje su se desile prošle godine.

Ujedinjene nacije su prošle godine izdvojile nekoliko miliona dolara za pomoć u sanaciji i obnovi. Trenutno, kako je naveo menadžer UNDP, program UN za razvoj, u saradnji sa preduzećem „Srbijavode“ i drugim državnim organima i institutima, pravi bujične pregrade u osam opština u Srbiji.

„Svedoci ste i sami da, unazad možda 20 godina, ni država ni lokalne samouprave nisu ulagale u sistem civilne zaštite, taj sistem danas praktično i ne postoji. Osim profesionalnih jedinica pri Sektoru za vanredne situacije, taj civilni sektor nema nikakav organizovan sistem za preventivne mere, preventivno delovanje, ni za reagovanje u vanrednim situacijama. Mi smo kao nadležno odeljenje Gradske uprave prošle godine započeli projekat vezan za izgradnju jednog takvog sistema. Do sada smo organizovali više obuka na Rudnu, upravo u objektu Gradske uprave namenjenom za tu svrhu, koju je do sada prošlo više od 50 poverenika civilne zaštite i jedan broj zaposlenih u Gradskoj upravi, pre svega Odeljenje komunalne policije i Odeljenje za poslove odbrane i vanredne situacije. Cilj nam je u narednom periodu da zajednički odradimo detaljno planove, pre svega zaštite i spasavanja, procene ugroženosti po mesnim zajednicama tamo gde su ugrožene od elementarnih nepogoda“, rekao je Zdravko Maksimović, načelnik Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije i inženjersko-geološke i seizmičke poslove Gradske uprave grada Kraljeva.

Na sastanku je potpisan protokol o saradnji između grada i predstavnika programa UNDP koji podrazumeva pomoć međunarodnih stručnjaka i izradu projekata za civilnu zaštitu i sistem spasavanja u vanrednim situacijama. Učesnici sastanka posetiće i druge lokalne samouprave u Srbiji kako bi razmenili stečena iskustva.


18.Maj 2015.

 

Kup Srbije u šahu                                              16. maja 2015. godine


Simultankom u centru grada započel
o je Finale kupa Srbije „Svetozar Gligorić“ u šahu.
Simultanku je sa učenicima kraljevačkih osnovnih i srednjih škola ali i sa građanima Kraljeva  igrala državna reprezentativka velemajstor Marija Rakić.

Finale kupa u šahu „Svetozar Gligorić“ za 2015. godinu
, svečano e otvorio gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić u Svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva, gde se i igralo prvo kolo turnira.

Za Kup Srbije "Svetozar Gligorić prijavljeno je 13 ekipa, saopštio je Šahovski savez Srbije (ŠSS).
Pored branioca Kupa, kragujevačke ekipe Vodovod-Radnički, prijavljeni su prvoligaši Jugović iz Kaća, Novosadski ŠK, Metalac Takovo iz Gornjeg Milanovca, beogradska Lasta i domaćin Sloga.
Pravo učešća na prošlogodišnjem takmičenju izborili su Srbobran, VŠK 2005 iz Valjeva i Stara Pazova, a kroz kvalifikacione turnire još čačanski Borac, Goč iz Vrnjačke Banje, Omladinac iz Novih banovaca i Trepča iz Kosovske Mitrovice.
Kup Srbije u šahu po treći put igra se pod imenom velemajstora Svetozara Gligorića (1923-2012), šahovske legende uvažavane širom sveta.

 

 

15.Maj 2015.
Dan Narodnog muzeja Kraljevo

65 godina postojanja i rada danas je obeleženo svečanošću u  Narodnom muzeju Kraljevo.Na početku svečanosti Tatjana Mihailović, muzejski savetnik Narodnog muzeja Kraljevo, održala je prezentaciju kojom je predstavila 65 godina rada ustanove. Dragan Drašković, direktor Narodnog muzeja Kraljevo zahvalio se svim institucijama i pojedincima sa kojima je Muzej intenzivno sarađivao. U svečanom delu Dragan Drašković je dodelio zahvalnicu Narodnog muzeja Kraljevo za institucije i pojedince. U ime grada Kraljeva zahvalnicu je primio Milun Jovanović, zamenik gradonačelnika grada Kraljeva.

 
 

13.Maj 2015.
Najaktivnija jedinica lokalne samouprave

Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva održao je konferenciju za novinare na kojoj je predstavio nedavno dobijeno priznanje - plaketu za najaktivniju jedinicu lokalne samouprave u 2014. godini. Ovo priznanje Savetu je uručeno na 10. jubilarnoj međunarodnoj konferenciji „Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici", održanoj u Kragujevcu od 22. do 25. aprila 2015. godine, koja se organizuje u okviru Dekade akcija u bezbednosti saobraćaja 2011-2020.  

Kako je istakao predsednik užeg saziva Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva, zamenik predsednika Skupštine grada Kraljeva Nenad Marković, ovo je potvrda da Savet radi kako treba, da je na pravom putu.

„Mi smo vrlo ponosni na priznanje koje smo, drugu godinu zaredom, dobili. Takođe, veoma smo ponosni na to što su, od predstavljenih osamdeset radova, oni koji su se ticali lokalne samouprave i rada loaklnih saveta za bezbednost saobraćaja, kao primer dobre prakse naveli - Kraljevo“, rekao je Marković.

On je najavio i nastavak aktivnosti na podeli automobilskih sedišta za bebe za ovu godinu kako bi svako novorođeno dete dobilo sedište. Odluka je da se akcija nastavi gde je i stala - 12. novembra 2014. godine. Za 1.300 sedišta odvojeno je 5.000.000.000 dinara, što je znatno povoljnije nego u maloprodaji. Marković je pozvao roditelje dece koja su upisana u matičnu knjigu rođenih grada Kraljeva od 12. novembra 2014. godine da se jave u Matičnu službu Gradske uprave grada Kraljeva kako bi Savet organizovao zajedničku podelu. Namera je da se uključi i Agencija za bezbednost saobraćaja, koja bi organizovala edukativno pokazno vezivanje sedišta.     

            Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva organizovao je i ove godine brojne akcije – kampanju namenjenu traktoristima u Čukojevcu i Miločajima, učestvovao je kao podrška u takmičenju „Šta znaš o saobraćaju“ koje organizuje AMS (opremili decu učesnike majicama, obezbedili nagrade), kampanju u vezi sa vezivanjem pojasa, dve akcije usmerene ka prvacima („Pažljivko“) i vršnjačku edukaciju (predavanje držao čovek koji je skoro tri decenije u invalidskim kolicima).   

       


09.Maj 2015.
Dan pobede nad fašizmom