Mapa sajta  |  RSS

Odštampaj Pošalji
Vesti
19.Decembar 2014.
Dan grada Čačka

Juče je grad Čačak obeležio je 606 godina postojanja. Tim povodom u Domu kulture je održana svečana sednica Skupštine grada na kojoj su uručena priznanja i zahvalnice, a događaju su pored lokalnog rukovodstva i odbornika, prisustvovali predstavnici društveno-političkog života grada, okruga i države. Ispred grada Kraljeva sednici je prisustvovao  gradonačelnik Tomislav Ilić.
Na početku svečane sednice obratio se gradonačelnik Čačka koji se ukratko osvrnuo na godinu za nama, ističući da je ona bila jedna od najtežih, kako zbog ekonomske krize tako i zbog poplava koje su nas zadesile u nekoliko navrata.
 - Zahvaljujući lokalnom budžetu, Vladi Srbije i brojnim donatorima iz zemlje i inostranstva uspeli smo da ublažimo posledice poplava. Nažalost, sve posledice neće biti lako sanirati još nekoliko godina. Učinili smo sve da grad funkcioniše. Proširili smo vodovod na seoskom području, sagradili smo Muzičku školu, gradi se sportska hala u Mrčajevcima, rekonstruisali smo gradski stadion, dograđen je Dom studenata. Uradili smo prvu fazu azila za nezbrinute životinje. Pomagali smo poljoprivredu, otvaranje novih radnih mesta. Rekonstruisali smo odmaralište u Ulcinju, uložili trećinu budžeta u obrazovanje, podsetio je gradonačelnik Ilić.
Gradonačelnik Čačka uručio je potom Draganu Kićanoviću priznanje Počasni građanin grada.
Skupština grada je odlučila da ove godine Decembarske nagrade grada Čačka budu dodeljene partijarhu srpskom Irineju, prof. dr Dragutinu Đukiću i KUD “Dule Milosavljević – Žele”.
Patrijarh Irinej je čestitao dan grada Čačka, podsećajući da je njegova istorija mnogo duža kada se vratimo u period kada se Čačak zvao Gradac.
           
Čačak kao grad pripada epohi slavnih Nemanjića. Od tada postoji i nadamo se da će postojati danas i sutra i još mnogo milenijuma. Grad Čačak je jedan od naših drevnih gradova koji je imao veliku ulogu u istoriji, dao je veliki broj ličnosti značajnih za našu istoriju i kulturu. Podneblje grada Čačka je ono za koje je naš vladika Nikolaj rekao da je blagoslovena Zapadnomoravska dolina. Rođen sam u podnožju našeg divnog Kablara, koji u svome okrilju čuva veliki broj manastira i oni su učinili i doprineli da sam se još u mladim godinama opredelio za jedan put koji, u to vreme i to doba, nije bio nimalo popularan. Moram da priznam da tada nisam imao nikavih problema zbog svog izbora i svog puta. Prošao sam dosta mesta, ali kako naš narod kaže: Svuda pođi ali svome dome dođi. Bio sam u SAD, Australiji, Evropi, ali lepote našeg podneblja ima malo u svetu. Treba da budemo ponosni što pripadamo ovom gradu i ovim divnim prostorima pod nebeskim svodom. Odavde se vide sve naše svetnje, a ponajbolje se vidi Kosovo sa Metohijom koje nosimo svi u svojim grudima i srcima.  Zahvaljujem se gradu Čačku na ovom priznanju, rekao je patrijarh Irinej, pozvavši sve da doprinesu da ovaj kraj procveta i da bude centar Srbije i srpstva.
Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić je u svojoj izjavi za medije čestitao građanima i rukovodstvu grada Čačka Dan grada. Tom prilikom je i naglasio  da su odnosi između Kraljeva i Čačka na zavidnom nivou, ali će se u narednom periodu poboljšati saradnjom na osposobljavanju aerodroma „Morava“ u Lađevcima koji je za ova dva grada od vitalnog značaja.
 
 
 

15.Decembar 2014.
Donacija kompanije „Admira“

Kragujevačka firma, filijala u Kraljevu – „Admira“ d.o.o, kao društveno odgovorna kompanija, donirala je četiri računara sa opremom za četiri kraljevačke osnovne škole – „Četvrti kraljevački bataljon“, „Svetozar Marković“, „Dragan Đoković Uča“ iz Lađevaca i „Milun Ivanović“ iz Ušća.

U ime grada, predstavnike donatora i direktore škola, kojima su uručeni računari, pozdravio je zamenik gradonačelnika Milun Jovanović. On je zahvalio preduzeću „Admira“ što je prepoznala potrebe škola i za dve gradske i dve seoske opredelila računare. Prema njegovim rečima, donacija je realizovana u okviru akcije pomoći gradu Kraljevu u elementarnoj nepogodi.

            „Ovo nije prvi put da pomažemo svojim sugrađanima, to smo činili i za vreme zemljotresa. To ćemo raditi i ubuduće kada se ukaže potreba a mi budemo u mogućnosti da pomognemo“, Svetlana Stojić, predstavnik „Admire“ za Kraljevo.

            Uručenju donacije prisustvovali su i pomoćnik gradonačelnika Kraljeva Vukosav Konjikušić i član Gradskog veća Miša Milosavljević.

 
14.Decembar 2014.
Stogodišnjica Kolubarske bitke

U Hramu Svetog Dimitrija u Lazarevcu svečanom ceremonijom obeležena je stota godišnjica Kolubarske bitke. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je poruka naših velikih predaka da Srbe ne možeš da pobediš osim ako ih ne podeliš.
Uz vojne i državne počasti obeležena je stogodišnjica Kolubarske bitke, najznačajnije bitke između vojske Kraljevine Srbije i Austrougarske u Prvom svetskom ratu.
Svečanu litugriju služio je patrijarh srpski Irinej, a ceremoniji je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
Predsednik Nikolić je položio prvi venac kraj spomen-kosturnice junacima Kolubarske bitkeVence i cveće položili su i ministri Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić, načelnik generelštaba VS Ljubiša Diković, potomci vojvode Živojina Mišića, predstavnici diplomatskog kora, udruženja boraca koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije...
U ime grada Kraljeva ovoj svečanosti prisustvovao je Vukosav Konjikušić, pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva.
Predsednik Nikolić je u obraćanju naveo da je nemoguće govoriti o prvoj godini rata koji je pre jednog veka zahvatio čitav svet a da se ne spomenu dve pobede srpske vojske koju su presudno doprinele jačanju a potom i konačnoj pobedi saveznika.
Kolubarska bitka je, prema Nikolićevem rečima, bila senzacija i za osvajače i za saveznike, možda i za Srbe, istakavši da se proučava na bezmalo svim vojnim akademijama sveta kao primer vojne veštine, generalske odvažnosti, taktike i strategije.
"
Srbe ne možeš da pobediš osim ako ih ne podeliš. To je poruka naših velikih predaka sa Kosova, sa Kolubare i Suvobora, sa Kajmakčalana i Soluna. Tada Srbi nisu slabili svoje jake ljude jer se zna da slabljenjem jakih pojedinaca slabiš svoju naciju pred neprijateljem", rekao je Nikolić.
Uporedio je bitku na Kolubari sa biblijskom borbom Davida i Golijata rečima da je mala Srbija, velika u svojoj nepodeljenosti, u svom jedinstvu, neposredno ratovala sa jednom ogromnom imperijom, a posredno sa četiri imperije i ponovo pobedila.
Nikolić je rekao i da je svako vojničko iskustvo i znanje tada govorilo da je srpska vojska Veliki rat dočekala premorena od Balkanskih ratova, desetkovana i promrzla, gladna i bosonga, sa puškama ali bez municije.
"
Kolubarska bitka je najveća perjanica u slavnoj i pobedničkoj ratnoj epopeji Srbije, ne samo u Velikom ratu. Dobijena je koliko veštinom vojskovođa toliko i predanošću svakog vojnika. Tokom bitke pokazalo se junaštvo, posle bitke redak primer čojstva. Videlo se i tu ko je od čega sazdan i kakav trag ostavlja za sobom u večnosti", rekao je Nikolić.
Kako je rekao predsednik, nema društva u kome formalno obrazovanje može da zatre ili makar potamni sjaj slave predaka i dodao da niko ne može da nam oduzme priče dedova, njihova sećanja koja su prenošena kao najveće porodično blago...
Nikolić je naveo da se danas srećom vode drugačije bitke koje od nas traže drugu vrstu mudrosti i taktike.
Predsednik je poručio da ćemo pobediti poštujući porodični zavet da uvek i svuda i u svakoj prilici damo sve od sebe, pokažemo svoje nasleđene vrline, ljubav prema otadžbini "jer nemamo pravo da izneverimo svoje junačke pretke".
"
Da živimo tako da bi nas prepoznali kao svoje potomke da nekim čudim mogu da siđu među nas. Da se neprekidno i kao država i kao narod sećamo najboljih koji su hodali ovom zemljom, onih koji su izginuli da bismo mi ovde stajali kao slobodni ljudi... Da nam bude najvažnije da svaki naš čovek živi u slobodi", rekao je predsednik.
Nikolić je rekao da država do danas ima imena i prezimena tek 50.000 stradalih u Velikom ratu.
"
Ostalih milion i sto hiljada nisu na istom spisku niti znamo gde su sve upisana, ako su igde upisana. Ne znamo gde je rodni prag sa kojeg su pošli u vojevanje... a prošlo je 100 godina", upozorio je predsednik.
Predsednik je svoje obraćanje završio rečima "Živela Srbija".
 

 

12.Decembar 2014.
93 godine postojanja NSZ

Povodom 93 godine postojanja, Nacionalna služba za zapošljavanje danas je u Beogradu, dodelila priznanja svojim partnerima - preduzećima i lokalnim samoupravama - koji su dali izuzetan doprinos zapošljavanju u 2014. godini.
Nagrađeno je pet lokalnih samouprava: Nova Varoš, Kuršumlija, Novi Sad, Kruševac i Kraljevo. U ime grada Kraljeva nagradu je primio gradonačelnik Tomislav Ilić.
Kompanija „Peštan“ je dobila priznanje za zapošljavanje 100 lica sa evidencije nezaposlenih bez finansijske podrške, samo koristeći uslugu posredovanja NSZ.
Kompanija „Alti“ iz Čačka zaposlila je najveći broj osoba sa invaliditetom, dok su u kategoriji malih i srednjih preduzeća za šampione u zapošljavanju izabrani Privredno društvo „BKG“ Ada i Konfekcija „Lisca“ iz Babušnice.
Nagrada preduzetniku za najuspešniju poslovnu ideju i pokrenut sopstveni posao odlazi u Suboticu - Veterinarskoj ambulanti „T&T VET“.
Nagrade su uručili državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Nenad Ivanišević, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović i predsednik Upravnog odbora NSZ Darijo Mačkić.
Važno je naglasiti da iako imamo neuporedivo slabiju ekonomiju od bilo koje članice EU, na putu smo da zaustavimo rast broja nezaposlenih i da istovremeno ostvarimo uzlaznu liniju zapošljavanja. Problem nezaposlenosti nije karakterističan samo za Srbiju - studija Svetskog ekonomskog foruma pokazuje da će i pored optimističnih pokazatelja i prognoza nezaposlenost i sve veća nejednakost u primanjima biti najveći problemi za globalne lidere u narednoj godini“, naglasio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović. On je najavio da NSZ u narednoj godini nastavlja sa sprovođenjem redovnih programa, kao što su subvencije za samozapošljavanje i novo zapošljavanje, kao i realizacija javnih radova.
„U okviru programa dodatnog obrazovanja sprovodiće se programi stručne prakse i obuke za tržište rada i poznatog poslodavca, a nastavićemo sa programom funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih. Planirani su i novi programi,
među kojima je subvencija poslodavcima koji zapošljavaju korisnike novčane socijalne pomoći. Kroz projekat IPA 2012 započeće realizacija obuka za tržište rada, a biće podržan rad klubova za traženje posla i centara za profesionalno savetovanje. Planiran je i dalji razvoj modela integrisanih usluga za korisnike novčane socijalne pomoći, a posebna pažnja biće usmerena ka viškovima zaposlenih“, najavio je Martinović.
Dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, naglasio je da se u rešavanje problema nezaposlenosti moraju uključiti svi, od lokalne samouprave, preko Nacionalne službe do ministarstva i vlade.
„Nema većeg patriotizma od rešavanja problema nezaposlenosti, koji je jedan od gorućih problema u našoj zemlji. Stižu nam ohrabrujući podaci i nastavićemo da radimo u istom timu, kako bismo narednih godina imali još bolje rezultate“, naglasio je Ivanišević.
Bez obzira na različite oblike organizovanja tokom skoro jednog veka, uloga Nacionalne službe za zapošljavanje ostaje ista, a to je suzbijanje nezaposlenosti i obezbeđivanje socijalne sigurnosti za nezaposlene koji su bez svoje volje i krivice ostali bez posla. Misija Nacionalne službe je da svojim angažovanjem i novim pristupima na polju zapošljavanja doprinese smanjenju nezaposlenosti i poboljšanju kvaliteta života u Srbiji.
 
 
 
 
 
 

12.Decembar 2014.
Potpisan Sporazum o saradnji u oblasti regionalnog upravljanja otpadom za opštine Raškog okruga

Danas je u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine potpisan Sporazum o saradnji u oblasti  regionalnog  upravljanja otpadom za opštine Raškog okruga. Sporazumom je formiran Region za upravljanje otpadom koji je obuhvatio opštine Trstenik, Paraćin, Vrnjačku Banju, Rašku i grad Kraljevo.
Na ovaj način će se rešiti započete aktivnosti na zajedničkom projektu upravljanja komunalnim otpadom, u skladu sa važećim propisima Republike Srbije, kao i standardima Evropske unije. Potpisnice Sporazuma o saradnji o zajedničkom upravljanju otpadom potpisale su  Međuopštinski sporazum o saradnji u regionalnom upravljanju otpadom, koji se obavezuju da će izraditi Regionalni plan upravljanja otpadom kojim se definišu zajednički ciljevi u skladu sa nacionalnom Strategijom, uz prethodno izrađenu Studiju opravdanosti za donošenje regionalnog plana, na koju saglasnost daje nadležno Ministarstvo i formiraju regionalno preduzeće za upravljanje otpadom.

 

11.Decembar 2014.
Sastanak sa privrednicima i javnim preduzećima

 

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, sa svojim saradnicima, održao je sastanak sa predstavnicima Udruženja privrednika „Inicijativa 2012“, direktorima javnih preduzeća čiji je osnivač grad Kraljevo (Direkcija za planiranje i izgradnju Kraljevo, JKP „Vodovod“, JKP „Putevi“, JEP „Toplana“) i direktorima odnosno predstavnicima javnih preduzeća čiji je osnivač Republika Srbija a rade na teritoriji grada Kraljeva („Elektrosrbija, Elektrodistribucija Kraljevo, Telekom). Sastanku su prisustvovali i članovi Gradskog veća grada Kraljeva Maja Mačužić, Dragana Bikić i Boško Rakić, šef Kabineta gradonačelnika Katarina Dimitrijević, kao i zamenik predsednika Skupštine grada Kraljeva Nenad Marković i zamenik načelnika Gradske uprave Jelena Bekčić-Luković. 

Na sastanku je bilo reči o programskom budžetiranju koje, kako je objasnio gradonačelnik, podrazumeva to da će planovi i programi javnih preduzeća ući u budžet grada Kraljeva i da moraju biti doneti pre usvajanja samog budžeta.

„Privrednicima je prezentovano šta je osnov plana i programa Direkcije za planiranje i izgradnju. Pokazali smo im šta ćemo raditi u narednom periodu. Kapitalne investicije su izgradnja zatvorenog bazena, paviljona na Goču i početak izgradnje Muzičke škole“, izjavio je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

Bilo je reči i o problemima koje imaju privrednici, komunalnom opremanju njihovih lokacija (vodosnabdevanje, izgradnja pristupnih saobraćajnica...).

Prema rečima gradonačelnika, u budžetu će se naći stavka subvencije privatnim preduzećima, a indicija je da kapitalne projekte grada Kraljeva za narednu godinu rade preduzeća iz Kraljeva.

  

 
 

Donacija slušnih aparata kompanije ALFA Marjan Radović              11.12.2014.

  

Akcija kragujevačke kompanije „Alfa“, čiji je cilj da pomogne postradalima u majskim poplavama širom Srbije, koja je u Kraljevu započela 17. oktobra, rezultirala je podelom deset modernih slušnih aparata građanima Kraljeva. Već nekoliko godina, „Alfa“, u saradnji sa danskom kompanijom ReSound, jednim od najvećih proizvođača slušnih aparata u svetu, realizuje humanitarni projekat „Drugačija priča o sluhu“.

Prilikom svečane dodele aparata i potpisivanja ugovora sa krajnjim korisnicima u našem gradu, izvršni direktor kompanije „Alfa“ Marjan Radović zahvalio je svima na dobroj saradnji.

„U Kraljevu smo našli saradnike da donaciju i organizujemo. I u zemljotresu smo donirali aparate u Kraljevu. Ove godine povod za donaciju je poplava. Ideja nam je da nastavimo da pomažemo u skladu sa svojim mogućnostima, a na korist krajnjih korisnika. Ako nismo u prilici da u potpunosti doniramo slušne aparate, spremni smo da onima koji slušne aparate obezbeđuju preko Fonda, obezbedimo kvalitetnije aparate, a da njih to ništa ne košta. Kraljevčani mogu očekivati od nas podršku i na dalje“, izjavio je Marjan Radović.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, uz zahvalnost donatorima za ovako vredne poklone, istakao je i dobru dugogodišnju saradnju sa kompanijom „Alfa“. On je izrazio žaljenje zbog još jedne prirodne katastrofe koja nas je zadesila, ali i radost što je ova kompanija izašla u susret Kraljevu i Kraljevčanima.

„Nadam se da ćemo i u budućnosti sarađivati“, poručio je gradonačelnik.

Prema rečima Gordane Stojković, člana Gradskog veća grada Kraljeva, akcija kompanije „Alfa“, organizovana uz podršku lokalne samouprave, imala je velikog odjeka među našim stanovništvom.

„Dugogodišnjom saradnjom sa kompanijom „Alfa“, grad Kraljevo je postigao veliko poverenje, stekao prijatelja. Ovo je korak ka boljem i kvalitetnijem životu. Hvala Vam. Nadam se da ćemo imati saradnju i na višem nivou“, rekla je gđa Stojković.   
 
 

 

10.Decembar 2014.
KZN Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obeležava 10. decembra, Savet za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva održao je konferenciju za novinare. Savet je podsetio na to da su Ujedinjene nacije 1948. godine usvojile Deklaraciju o ljudskim pravima, u kojoj je istaknuto da su ta prava univerzalna i ne zavise od nacionalne, ideološke, sociološke i kulturne pripadnosti, i da je tada prvi put priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika.

„Ovo je prilika da iskažemo solidarnost sa građankama i građanima kojima najosnovnija ljudska prava nisu obezbeđena, poput prava na ličnu kartu, državljanstvo, zdravstvenu knjižicu, da ukažemo na devojke i žene koje sklapaju prisilne brakove, ilegalne imigrante kojima su oduzete putne isprave, LGBT populaciju i sva druga lica koja na neki način trpe jer njihova osnovna ljudska prava nisu obezbeđena“, rekla je predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva Lidija Pavlović.

Ona se osvrnula posebno na ženska prava, istakavši da žene, kao i svi drugi, imaju pravo na osnovna ljudska prava, ali su vrlo često manje-više lišavane njih i borile su se da dođu do prava glasa. Prema nekim statističkim podacima, Srbija je na dobrom putu ka položaju na svetskoj listi zemalja koje poštuju ljudska prava. U Finskoj, Norveškoj, Islandu, Filipinima više od 55 odsto žena je zastupljeno na mestima na kojima se odlučuje, žene su im najobrazovanije.

Savet je nizom aktivnosti učestvovao u 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama, koje predstavlja jedan od najviših vidova kršenja ljudskih prava, i nasilja u porodici.

Konferencija je bila prilika i da Savet istakne zadovoljstvo rezultatima kampanje „Biraj ravnopravno“, usmerene ka povećanju učešća žena u savetima mesnih zajednica, budući da su sada u većini saveta mesnih zajednica prisutne žene.

U 63 mesne zajednice nad kojima je grad odnosno Izborna komisija imala uvid (osam mesnih zajednica je samostalno sprovodilo izbore), rezultat je 34 žene u 55 mesnih zajednica, što je veliki procenat u odnosu na raniji saziv.

Kako je istakla predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost, u Savetu MZ Ribnica od 23 člana sedam su žene, u Žiči od 11 članova Saveta MZ ima pet žena, na Beranovcu tri od devet, u Zelengori pet od 11, u Polumiru, Oplanićima, Samailima, Drakčićima, Sirči, Vitkovcu, Bukovici, Kovanluku i Čibukovcu procenat je veći od jedan, a u ostalim mesnim zajednicama ima po jedna članica. U MZ Vitkovac stara predsednica je ponovo izabrana na to mesto, a da li ima još žena predsednika saveta u drugim mesnim zajednicama znaće se kada se saveti konstituišu.

U mesnim zajednicama u kojima je sproveden pilot projekat, a u kojima do sada nije bilo žena, došlo je do promene - u Samailima su, od tri kandidovane, izabrane dve žene, a u Miločaju i Ušću izabrana je po jedna žena.

Do kraja decembra, Savet planira da zatraži od javnih preduzeća i ustanova da u izveštajima o radu za ovu godinu, koje dostavljaju Skupštini grada, navedu i koliko je žena i muškaraca zaposleno, na kojim radnim mestima, sa kojom stručnom spremom. Isto nameravaju da pribave i za Gradsku upravu u 2015. godini. Takođe, nameravaju da sprovedu ankete na temu opšte i bezbednosti žena, kako bi videli šta će dalje raditi po tom pitanju, budući da su ankete u nekim drugim gradovima pokazale da su žene ugrožene i osećaju se nebezbedno u svojim kućama, a najbezbednije se osećaju na poslu.        

Kako je istaknuto na konferenciji, cilj Saveta za rodnu ravnopravnost je i da se  u 2015. godini nađu u budžetu grada Kraljeva.
 
 

08.Decembar 2014.

 

Obilazak mosta u Ravanici                        05.decembar 2014. god.                                                                                      

 

 

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić i načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, sa saradnicima, obišli su selo Ravanica. Usled katastrofalnih poplava koje su ove godine zadesile Kraljevo, bujični potoci  ostavili su ovo selo bez mostova, a zahvaljujući Vojsci Srbije, postavljen je pontonski most koji će meštanima biti privremeno rešenje tokom zime.

Gradonačelnik Tomislav Ilić je zahvalio Vojsci Srbije i ministru odbrane Bratislavu Gašiću, koji su nam izašli u susret tako što će mostovi koje je Vojska postavila ostati tokom zime, dok ne bude sanacija na proleće.

„Mostove smo sredili i biće na korist meštana Ravanice i okolnih mesnih zajednica do proleća. Apelovao bih na građane da se pridržavaju novopostavljenih saobraćajnih znakova da bi ovaj most tokom zimskih meseci trajao i služio što duže“, rekao je gradonačelnik prilikom obilaska.

Prema rečima načelnika Raškog upravnog okruga Nebojše Simovića, ovo je privremeno rešenje.

„Ovo je pokušaj da se zimus obezbede uslovi da stanovništvo normalno funkcioniše i da može doći do svojih domova i do Kraljeva. Čim dođe proleće, nadamo se da ćemo ozbiljnije ući u sanaciju i izgradnju novih mostova na ovom području“, istakao je načelnik RUO Simović.

Za meštane Ravanice most ima veliki značaj – omogućava im nesmetanu komunikaciju sa gradom i mogućnost da obavljaju svakodnevne aktivnosti.
 
 

03.Decembar 2014.
Poseta ambasadora Bugarske

                                                                                                                                              04.decembar 2014. godine

Ambasador Republike Bugarske u Republici Srbiji Njegova ekselencija Angel Dimitrov, sa saradnicima, posetio je naš grad. Prilikom svoje prve posete Kraljevu, ambasador se sastao i sa čelnim ljudima grada Kraljeva, sa gradonačelnikom Tomislavom Ilićem na čelu.  

„Ako hoćeš da upoznaš jednu državu, treba da izađeš iz glavnog grada. Drago mi je što sam u Kraljevu, u delu Srbije u kojem se nalaze koreni srpske državnosti. Kraljevo je grad koji živi u savremenom ritmu“, rekao je ambasador.

Sastanak sa predstavnicima grada Kraljeva bio je prilika da se, kako je istakao, vidi šta Kraljevo kao grad može da pruži u ekonomskom i kulturnom pogledu. To je, prema njegovim rečima, prilika da se sa čelnicima grada Kraljeva uspostavi bolja saradnja i povedu razgovori na temu ekonomske saradnje, eventualno nekih investicija u Kraljevu, budući da u Srbiji ima ozbiljnih investitora iz Bugarske.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, uz izraze zahvalnosti ambasadoru Bugarske i njegovim saradnicima na poseti, istakao je značaj razgovora o privrednoj, turističkoj saradnji.

„Naša preduzeća već imaju saradnju sa preduzećima iz Bugarske, kao npr. „Korali“, „JU Keops“. Videćemo šta još možemo da ponudimo bugarskim partnerima.

I u narednoj godini trudićemo se da imamo što više poseta ambasadora i članova Vlade RS, jer prevashodni naš cilj je da investitori dođu u naš grad i da zaposlimo Kraljevo“, istakao je gradonačelnik.

Poseta delegacije bugarske ambasade, predvođene Njegovom ekselencijom ambasadorom Dimitrovim, upriličena je povodom programa koji je kraljevačka Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ organizovala – „Sa decom oko sveta – Bugarska“ i, kao glavni događaj, predstavljanje „Poveljinog“ dodatka „Preporučeno“, posvećenog savremenoj bugarskoj priči „Priča od 20 leva“ u prevodu Elizabete Georgieve.

Prema rečima direktorke biblioteke Dragane Tipsarević, bliske kulturne, istorijske, duhovne veze spajaju dva naroda suseda, koji imaju iste korene pismenosti. Ona je istakla da su danas mnogi srpski pisci rado čitani u Bugarskoj, da kraljevački pisac Goran Petrović, srpski akademik, spada u najčitanije srpske pisce u Bugarskoj, a da naša biblioteka ima izuzetno plodnu saradnju sa bibliotekama u Svilanu i Šumanu.

Prilikom boravka u Kraljevu, predstavnici ambasade Bugarske posetili su i manastir Žiču.
 
 
 
 

 


29.Novembar 2014.
25.Sednica Skupštine grada
Na 25. sednici Skupštine grada Kraljeva, odbornici su doneli sledeće odluke,zaključke, rešenja..>>>>27.Novembar 2014.
Sednica Gradskog veća grada Kraljeva


26.Novembar 2014.
Saniranje poplava na reci Ribnici

Donacijom Ambasade Kraljevine Norveške gradu Kraljevu, počela  je realizacija projekta „ Saniranja posledica od poplava na neregulisanom delu reke Ribnice u Kraljevu“.
Poplavama u maju ove godine, reka Ribnica je nanela velike štete meštanima ovog dela grada pa je po rečima zamenika gradonačelnika grada Kraljeva Miluna Jovanovića, donacijom Ambasade Kraljevine Norveške počela izgradnja obaloutvrde u dužini od sto metara. Vrednost ove investicije je oko 50.ooo eura. Učešće Ambasade Kraljevine Norveške  je osamdest procenata, a grada Kraljeva  dvadeset. Ovom sanacijom obezbeđuje se i most na reci Ribnici koji je veoma prometan. Po rečima zamenika gradonačelnika grad Kraljevo sa Republikom Srbijom, iznaći će  mogućnosti da sanira kompletan vodotok do uliva reke Ribnice u reku Ibar.
Izvođač radova je JKP „Putevi „ iz Kraljeva, a podizvođač „Zapadna Morava“ iz Kraljeva. Po rečima Miloša Goljića, direktora JKP „Putevi“ prilikom čišćenja korita utvrđena su i oštećenja mosta koja će se takođe sanirati preko Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo.
 
 

25.Novembar 2014.
KZN povodom 29. novembra

Povodom obeležavanja 29. novembra – Dana oslobođenja Kraljeva u Drugom svetskom ratu, predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović i članovi Odbora za obeležavanje 29. novembra održali su danas konferenciju za novinare. Oni su predstavili ovogodišnji program obeležavanja 70. godišnjice oslobođenja našeg grada i pobede nad fašizmom.

Kako je najavljeno, centralni skup će biti organizovan kod Spomenika oslobodiocima Kraljeva u parku Pljakin šanac. Program obeležavanja sedamdesetogodišnjice pobede nad fašizmom počinje u 11.00 časova polaganjem venaca. Nakon toga predviđeno je obraćanje predstavnika grada, a zatim i umetnički program, u kojem će učestvovati glumci Kraljevačkog pozorišta i hor „Crvčanin“.

Predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović je pozvao građane Kraljeva, potomke, da se priključe obeležavanju ovog za grad važnog događaja.

„Budući da je grad od 12.000 izgubio više od 2.000 svojih sugrađana, nije bilo kuće kojoj neko nije stradao. Kraljevo je tada bio grad barjaka. Mi koji smo potomci tih stradalih i koji živimo na ovim prostorima imamo obavezu da se taj dan nikada ne zaboravi. Cilj je da, evocirajući uspomene, sećajući se, odamo zahvalnost svima onima koji su ovom gradu doneli slobodu“, poručio je predsednik Skupštine.

Prema rečima Miloša Milišića, člana Odbora za obeležavanje 29. novembra, ovo je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji našeg grada.

„Izražavam veliko zadovoljstvo što su članovi Odbora vodili računa o ovom prazniku. Vodili smo računa da ovo obeležavanje nema nikakav ideološki predznak, držali smo se istorijskih fakata koji su neumoljivi - grad Kraljevo su oslobodile partizanske jedinice i jedinice sovjetske Crvene armije. Izražavam veliko zadovoljstvo radom Odbora. Nas diči jedinstvo u nameri da važne datume ovog grada obeležimo na dostojan način“, rekao je Milišić.

            I predsednik Odbora Miša Milosavljević, član Gradskog veća zadužen za kulturu, izrazio je veliko zadovoljstvo trudom i radom Odbora.

            „Mi smo ove godine učinili veliki iskorak u odnosu na prethodne godine. Obeleženi su 7. oktobar - Kraljevdan, 14. oktobar na Groblju streljanih, 22. oktobar – Dan oslobođenja Kraljeva u Prvom svetskom ratu. Sada obeležavamo i Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Zahvaljujem pre svega građanima koji su u svim ovim manifestacijama masovno učestvovali. Nadam se da će Odbor nastaviti da uspešno realizuje svoje zadatke“, izjavio je predsednik Odbora Miša Milosavljević.

 

 

 

 

 

21.Novembar 2014.
Najava izbora u mesnim zajednicama

Povodom izbora za savete mesnih zajednica, koji su zakazani za nedelju, 23. novembar 2014. godine, a koje je raspisao predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović, održana je konferencija za novinare.

Predsednik Skupštine je građanima Kraljeva poručio da tog dana zaborave svoju partijsku pripadnost i da biraju svoje komšije za koje smatraju da će najbolje odgovoriti pozivu za savete mesnih zajednica.

„Očekujem da će građani ovom prilikom izabrati one u koje imaju najviše poverenja, da će izabrati one za koje smatraju da će moći da im pomognu kada su u nevolji. Mi očekujemo da će izbori proteći u najboljem redu“, izjavio je predsednik Skupštine Sreten Jovanović.

Od 68 mesnih zajednica, izbori će se u 10 održati tajnim glasanjem, od 8.00 do 17.00 časova, a u ostalima neposrednim biranjem na samim zborovima, koji su zakazani za 12.00 časova.

„Očekujem da građani izađu masovno. U većini mesnih zajednica potrebno je da 10 odsto upisanih birača izađe na glasanje da bi izbori bili legitimni. Ukoliko je izlaznost manja od 10 odsto, odlaže se trideset minuta odnosno sedam dana, u zavisnosti od mesne zajednice. Apelujem na građane da izađu na izbore kako bismo ih sproveli na najbolji mogući način“, poručio je Sreten Jovanović.

I gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić je pozvao sugrađane da masovno izađu na izbore i da podrže one koji su najbolji među njima. Podržavanjem tih kandidata biće bolje mesnim zajednicama, smatra gradonačelnik, i izražava nadu se da će ovi izbori, koji se održavaju posle sedam godina, biti uspešno održani.

Na osnovu izveštaja Izborne komisije, predsednik Skupštine je doneo odluku da se izbori odlažu u MZ Bresnik i Godačica zbog nedostataka u statutima tih mesnih zajednica. Datum održavanja biće naknadno objavljen.

Savet za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva je u lokalnom akcionom planu planirao povećanje broja žena u savetima mesnih zajednica.

„Stoga smo se uključili u kampanju za izbore za savete mesnih zajednica kako bi što više žena bilo zastupljeno u tim savetima. To je ona najniža instanca na kojoj bi žene trebalo da učestvuju. U ranijem periodu jako mali broj žena je bio u savetima mesnih zajednica. Mislimo da žene mogu da promene izglede mesnih zajednica i odlukama doprinesu mnogo više. Obišli smo Miločaj, Samaila i Ušće. U Samailima se izbori sprovode tajnim glasanjem. Našli smo tri žene koje su se kandidovale i našle 30 potpisa kako bi mogle da  tog dana budu birane. Prema potvrdi Izborne komisije, svaka mesna zajednica u kojoj se izbori sprovode tajno ima po neku ženu kandidata“, rekla je Lidija Pavlović, zamenik sekretara Skupštine i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost, i pozvala građanke i građane da izađu i podrže sve žene koje se napaze na listama kao kandidati i za predsednice i za članice saveta.

 

 

18.Novembar 2014.
Potpisan Memorandum o saradnji sa Mariborom

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić i predstavnici grada Kraljeva ugostili su tokom vikenda delegaciju iz partnerskog slovenačkog grada Maribora, predvođenu novoizabranim gradonačelnikom Andrejem Fištravecom. Održano je nekoliko sastanaka s ciljem da se definišu pravci buduće saradnje i da se dogovori oko budućih koraka na uspostavljanju konkretne poslovne saradnje.

Svečani prijem bio je prilika da gradonačelnici potpišu Memorandum o saradnji. Njime su definisani pravci saradnje, koji podrazumevaju programe rada i zajedničke aktivnosti partnerskih kancelarija koji će omogućiti saradnju na projektima i pospešivanje njihove implementacije, naročito uz pomoć fondova EU, jačanje veza i međusobne saradnje javnih preduzeća i ustanova kroz razmenu znanja i iskustava, jačanje veza srednjih i malih preduzeća radi poboljšanja poslovne klime, investiranje i obuku za brži ruralni razvoj grada Kraljeva, promovisanje tradicije i kontakata kulturnih i turističkih institucija oba grada, usaglašavanje stavova i saradnje u oblasti zaštite i spasavanja – civilne zaštite i promovisanje vrednosti saradnje grada Maribora i grada Kraljeva.

            Gradonačelnik Kraljeva je zahvalio županu Fištravecu što je za svoju prvu zvaničnu posetu, nakon što je nedavno izabran za gradonačelnika Maribora, odredio grad Kraljevo, koji je spreman da jača međusobne odnose.

„Dogovorili smo se da ćemo sarađivati, pre svega, u turizmu i poljoprivredi. Već tokom naredne sedmice dve osobe će biti upućene u Maribor, gde će provesti pet dana i konkretno se dogovarati o onome o čemu je razgovarano za vikend. Nadam se da će se ta saradnja proširiti i na javna preduzeća, gde smo već utvrili neka partnerstva. Mislim da će to biti na dobrobit oba grada“, izjavio je gradonačelnik Kraljeva.

I gradonačelnik grada Maribora zadovoljan je što saradnja ne znači više samo druženje, nije samo prijateljska, protokolarna, nego se krenulo u potragu za zajedničkim interesima preko kojih se može napraviti neki konkretan posao.

„Sada smo definisali da možemo na području turizma praviti programe koji bi bili interesantni za Kraljevčane i stanovnike iz tog dela Srbije, a da ljudi iz Maribora i okoline dolaze u Srbiju. Dogovorili smo se da ćemo osnovati mešovito preduzeće za prodaju poljoprivrednih proizvoda. U Sloveniji veoma malo hrane proizvodimo sami, čini mi se da je bolje da se udružimo i jedemo nešto iz blizine nego što dolazi sa drugih kontinenata. Takođe, mogli bismo sarađivati i na području vodovoda. Mariborski „Vodovod“ je najveći u Sloveniji i ove godine je postao najbolja komunalna firma u Sloveniji“, rekao je gradonačelnik Maribora.

Veoma je bitno i to da će Kraljevo i Maribor napraviti zajedničku kancelariju za evropske i druge projekte, gde će se raditi na saradnji, na razrađivanju zajedničkih projekata.

Prema rečima Fištraveca, treba napraviti biznis plan za saradnju na polju ekonomije, nešto konkretno „gde smo potrebni jedni drugima“.14.Novembar 2014.
Stambena obnova Dositejeve ulice

Gradonačelnik i zamenik gradonačelnika grada Kraljeva, na radnom sastanku u vezi sa Projektom stambene obnove dela Dositejeve ulice posle zemljotresa u Kraljevu, sastali su se sa projektnim timom Konsultanta (kojeg je angažovala Razvojna banka Saveta Evrope), određenim za pružanje tehničke pomoći na realizaciji Projekta i timom Jedinice za upravljanje projektom.

Sastanak je organizovan u cilju utvrđivanja rasporeda daljih aktivnosti tokom pripremne etape Projekta i delegiranja zaduženja i zadataka između timova. Centralnim temama su obuhvaćeni imovinsko-pravni aspekti, principi ugovornih odnosa između učesnika u Projektu i učešće krajnjih korisnika i stvaranje preduslova i dinamika realizacije tzv. terenskih aktivnosti (geodetska merenja, geomehanički i geofizički istražni radovi, zvanično utvrđivanje površina postojećih stanova i obrazovanje relevantnih i potpunih baza podataka).

Određeni su prioriteti i programiran rad timova u sledećem kvartalu u skladu sa procenom vremena potrebnog za ratifikaciju Okvirnog sporazuma o kreditu i, tako, stvaranje uslova za zaključivanje pratećih ugovora i sporazuma između učesnika u Projektu i njihovu implementaciju.   

„Ovde se dogovaramo o mogućim pravnim stvarima koje će definisati određene postupke i određene korake, a pre svega da napravimo uslove za projektni zadatak kako bismo ušli u realizaciju odnosno izradu projekta, a pre toga da uradimo ono što je potrebno – tzv. ispitivanje na samom zemljištu. Nadam se da ćemo vrlo brzo stvoriti uslove da krenemo u projektovanje ovog dela naselja, a nadam se i nakon toga izradi glavnog projekta i konačno izgradnji ovog vrlo važnog projekta za grad Kraljevo“, izjavio je zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Milun Jovanović.

Luis Micano, projekt menadžer Fonda za Zapadni Balkan, izrazio je nadu da će projekat biti uskoro i uspešno završen.

Na zahtev upućen iz Ministarstva finansija Republike Srbije, Administrativni savet Razvojne banke Saveta Evrope, u januaru ove godine, odobrio je kredit u iznosu od osam miliona evra za projekat urbane regeneracije dela Dositejeve ulice. To je bio preduslov za pokretanje Projekta tehničke pomoći za Projekat stambene obnove naselja u Kraljevu.  
 
 
 


Dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

 

Povodom Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, koji se obeležava 15. novembra, Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva i ESTŠ „Nikola Tesla“, u saradnji sa Crvenim krstom Kraljevo, Saobraćajnom policijom Kraljevo, Vatrogasnom jedinicom i Hitnom medicinskom pomoći u dvorištu škole organizovali su Javni čas.

Učesnici Javnog časa su prisustvovali simulaciji aktivnosti nakon saobraćajne nezgode, a mogli su da razgledaju i vozila i opremu za specijalne namene. U dvorištu škole zasađeno je drvo u znak sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

Cilj obeležavanja Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda je podizanje svesti o značaju bezbednosti saobraćaja i mogućnosti da se smanji broj i posledice saobraćajnih nezgoda. Obeležavanje ovog dana pruža priliku da se skrene pažnja javnosti na saobraćajne nezgode, posledice saobraćajnih nezgoda, troškove nezgoda, kao i mere koje se mogu preduzeti da se one spreče. To je prilika da se institucije i društvo podsete na odgovornost, da se istakne značaj javne svesti o posledicama saobraćajnih nezgoda.

            Prema rečima predstavnika Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva Nenada Markovića, podaci za ovu godinu za grad Kraljevo su ohrabrujući.

„Zadržali smo trend od prošle godine, kada je bilo 18 izgubljenih života, u odnosu na 2012. godinu, kada je bilo 26. Aktivnosti poput ove danas su jedan od načina na koji pokušavamo da utičemo na svest građana da bude sve manje žrtava u saobraćaju“, rekao je Marković.

U Srbiji je prošle godine poginulo 650 osoba, 3.415 je teško, a 15.029 lakše povređeno.

Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda 1993. godine počelo je da obeležava dobrotvorno društvo za pomoć žrtvama stradalih u drumskom saobraćaju Road Peace iz Velike Britanije. Ujedinjene nacije su 26. oktobra 2005. godine usvojile rezoluciju, kojom pozivaju na obeležavanje treće nedelje novembra kao Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda. U Srbiji se ovaj dan obeležava od 2007. godine.

 
 

           

  

 

14.Novembar 2014.
Mladi pijanista pomaže Kraljevčane

Humani gest mladog Kraljevčanina Vladana Mijatovića bio je povod održavanja konferencije za novinare, koju je sazvao predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović, smatrajući da takvi gestovi ne smeju da prođu nezapaženo. O Vladanu i humanitarnoj pomoći koju je donirao govorili su, osim predsednika Skupštine, i Vladanov otac Radoslav Mijatović i predstavnik Crvenog krsta Kraljevo Rajko Krejov.

Vladan je ceo prihod, oko 3.400 dolara, od prvog solističkog koncerta održanog 7. oktobra, na Kraljevdan, u Karnegi Holu u Njujorku, na kome je promovisao svoj novi album, dao u dobrotvorne svrhe – po 1.500 dolara za narodne kuhinje Crvenog krsta Kraljevo i Crvenog krsta Kragujevac i manastiru Sveta Petka u Stublu – 400 dolara.

Vladan Mijatović, prvi Kraljevčanin koji je nastupio u Karnegi Holu, magistrirao je u Minhenu, a već tri godine živi u Njujorku. Njegov menadžer Danijela Hadži-Čeliković, inače iz Kragujevca, organizovala je ovaj koncert. To nije ni prvi, ali ni poslednji humanitarni koncert koji će ovaj mladi umetnik održati.

Prema rečima oca Radoslava, Vladan ima u planu humanitarne koncerte širom Amerike za pomoć Srbiji. Za kupovinu klavira u beogradskom „Kolarcu“ već je održao koncerte u Njujorku i Vašingtonu.  

Predsednik Skupštine je naročito istakao jedan Vladanov postupak, kao i izjavu datu tim povodom – „Posebno sam ponosan što sam došao na ideju da budem prvi čovek koji je stavio opanke ispod klavira i narodnu šajkaču na klavir kao simbol srpstva. To se svima veoma dopalo, jer je to ipak naša tradicija“.

            Zahvaljujući ovoj donaciji, prema rečima predstavnika Crvenog krsta Kraljevo, obroci u Narodnoj kuhinji Kraljevo za oko 600 korisnika, biće obogaćeni svežim mesom, što je veoma značajno i za korisnike kuhinje, ali i za domaće proizvođače od kojih se roba nabavlja. Narodna kuhinja u Kragujevcu ima oko 700 korisnika.
 
 


13.Novembar 2014.
Ugovori za stručnu praksu i samozapošljavanje

Gradonačelnik grada Kraljeva i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, u okviru mera aktivne politike zapošljavanja, na svečanosti upriličenoj u Gradskoj upravi, uručili su ugovore za stručnu praksu, kao i za projekte samozapošljavanja, za javne radove odnosno subvencije poslodavaca koje u radni odnos primaju osobe sa invaliditetom.     

Lokalnim akcionim planom zapošljavanja za 2014. godinu grad Kraljevo je predvideo finansiranje programa Stručne prakse. Oko 170 lica će na ovaj način steći svoja prva iskustva, kako u javnim, tako i u privatnim preduzećima.

„Mi dajemo šansu tim ljudima da kasnije, kada završe stručnu praksu, polažu državne ispite i nakon toga traže zaposlenje. Sva javna preduzeća su ograničena zabranom zapošljavanja, ali stiču se uslovi da se mladi ipak uposle. Ove godine u budžetu je za zapošljavanje opredeljeno 18 miliona dinara, a u narednoj godini biće opredeljeno sigurno dvostruko više“, izjavio je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

Za one koji su završili fakultete stručna praksa traje godinu dana, za one sa višom školom devet meseci i sa srednjom šest meseci.

Onima koji započinju svoj radni vek, gradonačelnik je poželeo sreću i uspeh.

„Mislim da je ovo samo jedan korak u vašem daljem budućem radu. Nadam se da ćete biti zadovoljni i vi i vaši poslodavci. Ovde mi, kao Gradska uprava, nećemo stati. Prema rečima direktora Nacionalne službe za zapošljavanje, mi smo možda jedina lokalna samouprava u Republici koja je za stručnu praksu primila ovoliki broj ljudi. Nadam se da ćemo i naredne godine ovu praksu nastaviti“, poručio je gradonačelnik Tomislav Ilić.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović istakao je dobru saradnju Nacionalne službe za zapošljavanje i grada Kraljeva, kao i značajnu ulogu našeg grada, koji je dao šansu velikom broju mladih ljudi da nađu svoje mesto na tržištu rada.

„Nacionalna služba ima svoje priorite, zapošljavanje je naš posao. Posao lokalne samouprave nije samo zapošljavanje, ona ima i drugih prioriteta, ali je veliki deo sredstava izdvojila upravo za ovu namenu. To je za nas poseban podstrek da u narednoj godini omogućimo značajnija sredstva na nivou Vlade i Nacionalne službe kako bismo nastavili ovakvu praksu i udružili svoja sredstva sa lokalnim samoupravama koje u svojim lokalnim budžetima prepoznaju zapošljavanje kao jedan od prioriteta. Posebno raduje da se broj nezaposlenih lica smanjuje, a broj zaposlenih se u odnosu na isti period prošle godine povećao. Svima onima koji se prvi put zapošljavaju želim održivost radnog mesta, svim poslodavcima koji su se opredelili za ovu meru želim da nađu dobre saradnike“, poručio je Zoran Martinović, direktor NSZ. 

Prema rečima direktora, oko 250 lica u kraljevačkoj Filijali NSZ može biti obuhvaćemo različitim merama aktivne politike zapošljavanja do kraja godine. Uz lica koja uz podršku lokalne samouprave dobijaju ugovore za stručnu praksu, očekuje se da oko 60 osoba sa invaliditetom bude angažovano za javne radove i da oko 20 njih mogu da pokrenu sopstveni biznis, kao meru samozapošljavanja.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u gradu Kraljevu je na kraju oktobra bilo 12.937 nezaposlenih lica.

 


 


 

 

 

Energetska efikasnost u zgradarstvu

 

Grad Kraljevo bio je domaćin dvodnevne obuke za konsultante u energetskoj efikasnosti u zgradarstvu, u kojoj su učestvovali predstavnici petnaest opština sa područja Raškog, Rasinskog i Moravičkog okruga. Organizator je bilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije – Odsek za energetsku efikasnost i građevinske proizvode, u saradnji sa Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju GIZ. Organizatore i učesnike pozdravio je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić. 

Prema rečima Anite Mraović, menadžera GIZ-ovog projekta Energetska efikasnost u zgradarstvu, ovo je treća faza projekta započetog 2009. godine i trajaće do kraja 2016, odnosno nastavak kampanje, koja je počela 2012. godine, sa stupanjem na snagu Pravilnika o energetskoj efikasnosti, i trajala do decembra prošle godine, pod nazivom „Otkrijte energiju“.

„Pre mesec dana počela je ova nova kampanja koja obuhvata obuku ljudi koji rade u relevantnim odeljenjima u lokalnim samoupravama u pravcu pisanja strateških dokumenata koja su potrebna i na lokalnom i na nacionalnom nivou za usmeravanje investicija koje dolaze u našu zemlju na temu energije i uštede energije. Osnovni zadatak polaznika ovog kursa, koji bi trebalo da budu deo tima budućeg energetskog menadžera, savetnici za energetsku efikasnost u oblasti zgradarstva, jeste da na lokalnom nivou napišu strategiju za plasiranje sredstava u oblasti uštede energije na nivou njihove lokalne samouprave“, objasnila je Anita Mraović.

Inženjeri iz Kraljeva prednjače u oblasti energetske efikasnosti, istakao je predstavnik Gradske uprave Kraljeva Aleksandar Avramović, diplomirani inženjer arhitekture, jedan od prvih nosilaca licence za energetsku efikasnost. 

„Kraljevo se u tom projektu pokazalo kao jedan od lidera u Srbiji. Nastojimo da tu poziciju ojačamo i verovatno ćemo ući i u nove projekte koje GIZ bude sprovodio u vezi sa energetskom efikasnošću“, rekao je Avramović.

Lokalna samouprava je, u skladu sa svojim mogućnostima, krenula u energetsku sanaciju svog objekta. Sledeći korak su škole i ostali javni objekti. Kraljevo je uspelo da skupi podatke za 67 javnih objekata.

 

 

12.Novembar 2014.
Donacija sadnica šljiva

Danas je u magacinu Autotransporta počela podela sadnica šljiva za šest proizvođača koji su konkurisali u okviru programa „Pomoć Evropske unije za poplavljena područja u Srbiji“. Ovaj program realizovala je Organizacija za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih nacija „FAO“, u saradnji sa gradom Kraljevom.
Danas je podeljeno po 300 sadnica šljiva za šest proizvođača a narednih dana biće podeljene sadnice trešnje, maline i kupine.
Način postupak i sadnje sadnica proizvođačima je objasnio profesor Mihajlo Nikolić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, koji je je prisutan u cilju kontrole kvaliteta sadnica.
Po rečima Vuka Konjikušića,pomoćnika gradonačelnika grada Kraljeva i Dragana Čorbića predsednika Upravnog odbora Fonda za razvoj poljoprivrede grada Kraljeva interes grada je da sve ove sadnice budu posađene na teritoriji Kraljeva a da je na žalost bilo malo interesovanje poljoprivrednika za ovu donaciju iako su donatori bili spremni da finasiraju i veći broj sadnica Ukupan broj sadnica koje će biti podeljene je 9600 komada.
 
 
 

11.Novembar 2014.
Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Treću godinu zaredom, grad Kraljevo je obeležio Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine delegacija grada, sa gradonačelnikom Tomislavom Ilićem na čelu, položila je venac. Cveće su položili i predstavnici Raškog upravnog okruga, Vojske, Policije, brojnih udruženja.

            Gradonačelnik Kraljeva je podsetio na nemerljiv doprinos našeg grada i sugrađana u Prvom svetskom ratu. On je istakao da sećanjem na slavne pretke i odavanjem pošte pokazujemo da poštujemo tradiciju.

            Kraljevo je sačekalo oslobođenje sa prepolovljenim brojem stanovnika. Od 5.000 stanovnika, koliko je bilo uoči rata, u jednom trenutku je imalo čak 100.000, zbog brojnih izbeglica, Vlade koja je boravila u našem gradu, trezora Banke Srbije. Kraj rata je sačekalo sa 2.300-2.500 stanovnika.

Prema rečima Milana Matijevića, predsednika Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“, Kraljevo sa ponosom obeležava ovaj datum jer je on predstavljao za Kraljevo početak jedne nove ere. Kako navodi, nova vlada u novoformiranoj državi izabrala je Kraljevo da bude industrijski centar.  

Dan primirja u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji i obeležava se 11. novembra. Na taj dan, 1918. godine, u specijalnom železničkom vagonu majora Ferdinanda Foša u francuskom gradu Kompijenu sile Antante potpisale su primirje sa Nemačkom, čime je okončan Prvi svetski rat.

Glavni motiv za amblem praznika, koji se nosi na reveru u sedmici koja prethodi prazniku, jeste cvet Natalijina ramonda. To je biljka koja raste uglavnom na istoku Srbije, ali i na planini Nidže, čiji je najviši vrh Kajmakčalan. Njegova simbolika je višestruka. Nazvan je po kraljici Nataliji Obrenović i poznat kao cvet Feniks - čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije, može oživeti, kao što je iz pepela Prvog svetskog rata vaskrsla srpska država. Na amblemu je i motiv trake Albanske spomenice – medalje za spomen na povlačenje srpske vojske koja je prethodila pobedi u Prvom svetskom ratu.

 

 

 Otvorena ulica "IV kraljvački bataljon" za saobraćaj  

 

Rekonstruisana Ulica IV kraljevački bataljon na Keju puštena je u saobraćaj 10. novembra. Građani su, kako je istakao i gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, prilikom obilaska ulice koja je opet u funkciji, dobili jedno prelepo šetalište. S obzirom na to da realizacojom projekta rekonstrukcije ulice u ovom koraku nije bilo prediđeno postavljanje novih klupa i kanti za smeće, već u narednom, gradonačelnik je potvrdio da uređivanje nije završeno.

„Izgradnja ove ulice biće nastavljena. Nadam se da ćemo i u narednoj godini nastaviti sa rekonstrukcijom ulica u gradu“, izjavio je Ilić.    

Vrednost izvedenih radova je 46 miliona. Izvođač je bio JKP „Putevi“ Kraljevo. Saobraćajna površina je uža nego što je bila, kolovoz je sveden sa sedam na šest metara zbog smanjenja brzine, a proširena je i kompletna pešačka površina, gde je uvedena i biciklistička staza. Ulica je duga 460 metara. Kako ističe direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo Nenad Nerić, ovo predstavlja nastavak radova započetih pre dve godine na rekonstrukciji Čika Ljubine ulice. Formiran je jedan šetački prsten koji ide Čika Ljubinom ulicom kroz park, na „Glavčića most“, pa saobraćajnicom na bedem sa ribničke strane, preko mosta na Ibru, pa Kejom opet do parka.

„Direkcija ima gotovih projekata koji čekaju realizaciju. Otprilike smo svi opredeljeni da se krene u rekonstrukciju Ulice oktobarskih žrtava, koja je najneuređenija ulica u ovom delu grada. Izrađeni su ili je u toku izrada projekata za neke druge ulice u prigradskim naseljima“, rekao je Nerić.

 

 

10.Novembar 2014.
Predstavnici Berana u poseti Kraljevu
Gradonačelnik grada Kraljeva, sa svojim saradnicima, ugostio je predsednika Skupštine opštine Berane Gorana Kikovića i njegove saradnike.

Pre svečanog prijema, predsednik Skupštine opštine Berane, inače istoričar, počasni predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine, njihovih potomaka i poštovalaca iz Berana, posetio je spomenik borcima Donjovasojevačke brigade, koji su pre 99 godina izginuli na brdu Vranovac kod Kraljeva. On je, uz pomoćnika gradonačelnika Kraljeva Vukmana Rakočevića, prisustvovao parastosu ratnicima izginulim u borbama na Jelici, Troglavu, Čemernu i Goču u novembru 1915. godine. Parastosu je načalstvovao izaslanik episkopa žičkog protojerej Ljubinko Kostić, u prisustvu potomaka i predstavnika i drugih gradova i opština – Ivanjice, Lučana, Arilja, Čačka, Vrnjačke Banje, Vojske, škola, udruženja.

Sastanak sa predstavnicima grada Kraljeva bio je prilika da se razgovara i o drugim vidovima buduće saradnje, budući da je obeležavanje značajnih događaja vid kulturne saradnje, smatra Kiković. On je izrazio nadu da će se Kraljevo i Berane povezati i na ekonomskom planu, jer imaju puno zajedničkih interesa. Takođe, uputio je poziv gradonačelniku Kraljeva da poseti Berane sa svojim saradnicima.

Gradonačelnik grada Kraljeva zahvalio je gostu što je došao i obišao stratište gde je bila velika bitka.

„Nadam se da ćemo na stogodišnjicu velike bitke na jugozapadnom frontu u novembru 2015. godine, koja je iduće godine, uspeti da napravimo vojničku crkvu na vrhu Čemerna, kako je i zamišljeno“, rekao je gradonačelnik Kraljeva. On je takođe istakao značaj razgovora o budućoj saradnji, naročito privrednoj, ekonomskoj.
06.Novembar 2014.
Prijem učesnika

Četvrti Međunarodni simpozijum studenata svih studijskih programa iz svih naučnih oblasti, SRMA 2014, održava se u našem gradu od 6. do 8. novembra. Zahvaljujući studentima Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo Kraljevo, koji imaju punu podršku svojih profesora, ovo okupljanje postalo je međunarodno i tradicionalno. Ove godine, pored učesnika iz gradova širom Srbije, na simpozijumu su svoje radove izložili i studenti iz Bugarske, ali i iz Nigerije i Libije, koji studiraju u Beogradu.

Ove godine, u odnosu na prethodne, bilo je znatno više radova studenata sa strane nego sa kraljevačkog fakulteta, što je, prema rečima predsednika Organizacionog odbora Katarine Čurlić, veliki uspeh. Razmena iskustava na ovaj način veoma je značajna, kaže Čurlićeva, s obzirom na to da je ovo jedinstven skup u Srbiji.

Organizatore i učesnike, prvog dana simpozijuma, primio je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić. 

Prema gradonačelnikovim rečima, lokalna samouprava je pomogla ovim mladim ljudima koji su stekli iskustva na raznim simpozijumima i van granica naše zemlje, a zatim ih primenili u svom gradu, i nastaviće da im pomaže. On je izrazio nadu da će grad i dalje i bolje sarađivati sa mladim akademcima, koji svoj grad predstavljaju u najboljem mogućem svetlu i po najvećem bogatstvu – znanju, na čemu im je posebno zahvalio.    
  

Obraćanje gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića >>>>

 
05.Novembar 2014.
„Školska partnerstva“ u kraljevačkoj i nemačkoj tehničkoj školi
Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, sa saradnicima, primio je predstavnike Mašinske tehničke škole „14. oktobar“ Kraljevo sa gostima iz Nemačke.

U okviru projekta Školska partnerstva, koji realizuje nemačka nevladina organizacija GIZ, uz saglasnost Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mašinska tehnička škola „14. oktobar“ je domaćin gostima iz Nemačke, predstavniku Tehničke škole iz Bajdena u Bavarskoj i ekspertima GIZ-a. Projekat se realizuje u cilju uspostavljanja i unapređivanja saradnje tehničkih škola iz Srbije, koje su u ovoj školskoj godini upisale učenike u obrazovne profile koji se uvode u naš obrazovni sistem uz podršku i logistiku GIZ-a i tehničkih škola iz Nemačke.

            Prema rečima pedagoškog rukovodioca Tehničke škole iz Bajdena Alojsa Pehera i stručnjaka GIZ-a Hajnsa Tea Nefausa, cilj partnerstva tehničkih škola je poboljšanje obrazovanja i stručnosti i učenika i nastavnika. Srpski učenici imaju priliku da dobiju stipendije i mogućnost da uče u nemačkim školama, a praksu obavljaju u nemačkim firmama.

            Direktor Mašinske tehničke škole „14. oktobar“ Zoran Andrijanić zahvalio je gradonačelniku i njegovim saradnicima na prijemu. On je istakao značaj partnerstva škola za učenike i nastavnike, dodavši da je namera da se saradnja proširi i na lokalne uprave gradova – Kraljeva i Bajdena, kao i na kompanije.

            Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić je rekao da se nada da će se partnerstvo naše tehničke škole sa nemačkom, koja ima 72 partnerstva sa školama širom sveta, razvijati, ali i nadograđivati. Prema njegovim rečima, ovo je lepa prilika i da grad Kraljevo uspostavi saradnju sa nemačkim gradom Bajdenom ne samo u sferi obrazovanja, već i privrede, ekonomije.

Nakon prijema kod predstavnika grada, gosti su posetili i dva kraljevačka preduzeća – „Radijator inženjering“ i „Evrotehna“.  
 
 

 

04.Novembar 2014.
DANI PEVANjA UZ GUSLE U KRALjEVU

U Kraljevu je od 31. oktobra do 2. novembra održana prva Edukativna radionica za zaštitu pevanja uz gusle. Radi se delu projekta Srpskog etnomuzikološkog društva koji je obuhvatio još i zaštitu sviranja na gajdama, frulaške prakse i pevanje groktalica, a podržalo Ministarstvo kulture i informisanja RS. Za realizaciju Radionice u Kraljevu zaslužni su koordinator dr Danka Lajić Mihajlović, etnomuzikolog iz Muzikološkog instituta SANU,predavač Boško Vujačić, renomirani guslar, a posebno organizator Radovan Peković, predsednik Društva guslara „Žiča“ i nastavnik u Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Kraljevu. Vrednost ideje da se u okviru mera zaštite predloženih u okviru upisapevanja uz gusle na nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa (2011) organizuje radionica u okviru koje će se poučiti i ohrabriti mladi guslari, ali i njihovi učitelji, roditeljii lokalne sredine, prepoznale su i značajne kraljevačke institucije obrazovanja i kulture – Muzička škola, Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ i Narodni muzej. Tako su se praktični i teorijski časovi održavali u funkcionalnom i podsticajnom ambijentu škole, polaznici su se upoznalisa učesnicima radionica Biblioteke u okviru kojih se na različite kreativne načine odvija edukacija o epskoj tradiciji, a obišli su i postavke Muzeja, sa posebnom pažnjom za onu posvećenu Prvom svetskom ratu. U okviru programa Radionice organizovana je i demonstracija izrade gusala, koju je izveo iskusni majstor Milić Šaponjić iz Čačka. Radionici je prisustvovalo dvadeset polaznika-guslara iz različitih mesta u Srbiji, među kojima i dečaci sa Kosova i Metohije, kao i deca iz Srebrenice, što je bio maksimalan broj u odnosu projektni plan. Iako srazmerno kratko, vreme je efikasno iskorišćeno za prenošenje opštih pouka, ali i za individualni rad, a od dugoročne važnosti je podstrek koji je polaznicima doneo rad i druženje sa uglednim guslarom B. Vujačićem, pa se može zaključiti da je cilj Radionice u potpunosti ostvaren. Svi su poželeli da ovakvi susreti postanu redovni i da traju duže, kako bi efekti podučavanja bili još značajniji. Stvaranju preduslova za to medijskom promocijom projektadoprinela je Miks televizija iz Kraljeva, pokazujući svoju odgovornost i angažovanost na kvalitetnim projektima u kulturi i obrazovanju.

            Da je Kraljevo sredina sa velikim interesovanjem za epsku tradiciju pokazuje i poseta koncertu Gusle o Velikom ratu za slobodu malog naroda, koji je s poštovanjem za stradaleu tom ratu organizovalo Društvo guslara „Žiča“ u saradnji sa Društvom guslara „Vuk Karadžić“ iz Beograda i Domom Vojske u Kraljevu, a pod pokroviteljstvom Grada Kraljeva. Prema scenariju Milutina Šarca, člana DG „Vuk Karadžić“, program je imao kulturno-obrazovni karakter, podsećao je na istorijske događaje i ličnosti kroz dramsku naraciju i pevanje uz gusle. Publika je sa visokim emotivnim nabojem pratila potresne podatke, ali i umetničku ekspresivnost pevanja uz gusle. Posebnu privrženost pokazala je prema „svojoj“ Bojani Peković, devojčici koja je dala veliki doprinos promociji gusala, ali i rodnog grada. Nesumnjivo je da sredine poput Kraljeva zaslužuju posebno priznanje za očuvanje nacionalnog nematerijalnog kulturnog nasleđa, kao i duhovnosti u savremenom društvu uopšte.
                                         

03.Novembar 2014.
Sastanak sa pomoćnikom ministra prosvete
31.Oktobar 2014.
Sastanak sa predstavnicima bezbednosnih struktura

U cilju sagledavanja bezbednosne situacije u gradu Kraljevu, ali i na teritoriji Raškog okruga, gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, sa predsednikom Skupštine Sretenom Jovanovićem, svojim pomoćnicima i članovima Gradskog veća, organizovao je prvi sastanak sa institucijama relevantnim za oblast bezbednosti. Sastanku su prisustvovali zamenik načelnika Policijske uprave Kraljevo Goran Todorović, načelnik Bezbednosno-informativne agencije Dragan Perendija, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Radoica Kočović, komandir Odreda žandarmerije Dejan Luković, viši javni tužilac Miloš Bzenić, osnovni javni tužilac Avram Antonijević, predsednice Višeg suda Biljana Nikolić, Osnovnog suda Zlata Đorđević i Privrednog suda Milena Bakšunović, upravnik Okružnog zatvora u Kraljevu Draško Veljković.

Sastanak je organizovan kako bi se uvidelo kakva je bezbednosna situacija u Kraljevu i kakve probleme ove institucije imaju u radu, a u kojima lokalna samouprava može da pomogne.

Prema rečima gradonačelnika Tomislava Ilića, s obzirom na to da mnogi učesnici današnjeg sastanka ne pokrivaju samo teritoriju grada Kraljeva, već i Raškog okruga, razmatrana je i bezbednosna situacija u okrugu i, kako je naveo, i u gradu Kraljevu i u Raškom okrugu, ona je izuzetna.

            Na sastanku se, između ostalog, moglo čuti da je gradu potreban Savet za bezbednost, u čiji rad bi bili uključeni svi oni koji su prisustvovali sastanku. Bilo je reči i o prednostima uvođenja video nadzora. Kako je rečeno, procenat rasvetljavanja krivičnih dela veći je nego prošle godine, a evidentirana je velika količina švercovane robe, cigara, droge.

            Uočen je porast maloletničkog kriminala, kao i povećanje broja teških krivičnih dela, za koje je izrečena kazna od 30 do 40 godina zatvora. Takođe, uočeno je da sve više žena biva uhvaćeno u krađi, kao i da je sve više slučajeva privrednog kriminala.

Predočeno je i da Tužilaštvo ima veliki broj predmeta preuzetih sa područja Kosova i Metohije. Upućena je molba da se nađe prostor za skladištenje oduzete robe u krivičnim postupcima.

            Na sastanku je ukazano na veliki broj izvršenja za neplaćene komunalije i struju. Čak 21.000 naših sugrađana je dobila izvršna rešenja, ali, ti građani su toliko siromašni da najčešće ne postoji ništa što bi moglo da im bude zeplenjeno, rečeno je.

Osnovni sud će naredne godine biti renoviran, a lokalna samouprava će zajedno sa Sudom učestvovati u rešavanju problema parkinga, rečeno je.

            Istaknuto je i to da je grad Kraljevo, nakon potpisanog memoranduma sa Ministarstvom pravde, obezbedilo dve kancelarije u Opštinskoj stambenoj agenciji, u kojima će se nalaziti poverenici za lica osuđena na kazne zatvora do godinu dana, nehatne počinioce krivičnih dela odnosno počinioce blažih krivičnih dela, koji će kaznu izdržavati radom u javnom interesu u javnim preduzećima i ustanovama.

            Sastanak je bio prilika i da se istakne dosadašnja dobra saradnja, da se iznesu predlozi i nađu načini kako bi se bezbednost u gradu podigla na što viši nivo, ali i da se sagledaju problemi u samom funkcionisanju institucija -učesnika sastanka u čijem reševanju bi grad mogao da pomogne.  

 

 


30.Oktobar 2014.
Poseta devetočlanoj porodici Pešića iz Samaila

Porodicu Pešić, Tomislava i Gordanu, i njihovo sedmoro dece, koji žive u Samailima, posetili su gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, zamenik Milun Jovanović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Radoica Kočović, direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo. Najmlađe dete ima šest meseci, a najstarije 11 godina. Četvoro ide u školu. Roditelji nemaju stalan posao. Žive u u dve male prostorije, bez kupatila. Deo pomoći za završetak kuće prikupljen je zahvaljujući medijima, koji su pokrenuli akciju pomoći ovoj devetočlanoj porodici. Donator, naš čovek iz Rakove kod Čačka, koji živi u Francuskoj, donirao je građevinski materijal i domaćini su počeli da zidaju sprat.

Kako je prilikom posete Pešićima izjavio gradonačelnik, grad će se sigurno priključiti akciji i pomoći ovoj mnogočlanoj porodici i u izgradnji kuće i u stvaranju uslova za normalan život.

„Grad će svakako stati iza ove akcije. Obezbedićemo im uslove za pristojan život. Nadam se da će, osim grada, biti tu još drugih donatora, koje ćemo mi svakako animirati, da pomognu ovoj porodici da kuću privede nameni i da pre zime bude useljena. Grad će, u skladu sa svojim mogućnostima, pokušati da reši zaposlenje bar jednog od članova porodice, kako bi imali redovne prihode da bi deci mogli da pomognu“, rekao je gradonačelnik Kraljeva. 

Apel za pomoć porodici Pešić upućen je svima koji imaju mogućnosti da im pomognu.
 
 
 
 
 

29.Oktobar 2014.
Predstavljena postavka u čast predaka

Boreći se protiv istorijskih zaborava, grad Kraljevo je deo prostora u Svečanoj sali Gradske uprave posvetio onima koji su ga vodili do 1941. godine.   Postavka u čast kraljeva krunisanih u Žiči i predratnih čelnika našeg grada, predstavljena je danas kroz „sažetu istoriju Kraljeva“ i kratak muzički program.

 „Ako mi budemo zaboravili njih, tako će i oni koji dolaze iza nas zaboravljati nas. Na ovaj način, mi poručujemo budućim generacijama da pamte ono što se nikako ne zaboravlja, a to su ljudi. To je vreme uspona i padova, svadbarenja i bugarenja, a bilo je toga u ovom gradu na pretek“, rekao je Miloš Milišić, član odbora za obeležavanje značajnih datuma u istoriji našeg grada, koji je i vodio program.

Besedničar na današnjem događaju je bio istoričar Dragan Drašković, direktor Narodnog muzeja Kraljevo.

„Svečano otvaramo jedan deo prošlosti grada Kraljeva koji je do sada bio skrajnut i zapostavljen. To je veliki period, sa brojnim učesnicima. Ovde sam prvenstveno pažnju posvetio bivšim predsednicima opštine, od njihovog uvođenja u vlast 1838. do 1941. godine. Oni su imali značajnog uticaja na razvoj grada, u svoje vreme su bili uvažavani i cenjeni u gradu Kraljevu. Međutim, posle nekog perioda, mi smo ih izbrisali iz sećanja. Ovo je lep povod i prilika da se ponovo setimo njih i nekih vremena kada je Kraljevo bilo možda jedno od najvećih gradilišta u Srbiji, kada su se gradile dve velike fabrike, most, čitave kolonije za radnike i veliki broj stranaca. Sve je to bilo značajno za razvoj našeg grada, a mi smo veoma malo pažnje posvećivali tome. Ovo je najsažetija istorija grada. Na neki način će nas podsećati i terati da i dalje istražujemo i podsećamo se tih vremena kada je Kraljevo bilo veoma cenjeno, kako u Srbiji, tako i dalje“, rekao je Drašković.

Prisutnima se obratio Sreten Jovanović, predsednik Skupštine grada Kraljeva, inicijator da se „zaboravljeni predsednici opštine kraljevske“ spasu zaborava.

„Zadovoljan sam zbog današnjeg događaja, jer sam ja bio neposredni inicijator da odužimo dug prema onima koji su vodili ovaj grad, koji su se krunisali u Žiči. Bio bi greh da se ne sećamo dela naše istorije jer, posle nas, neko bi se još manje sećao kada ne bi bili oduženi dugovi. Mislim da je time ispravljena jedna velika nepravda. Još jedna kockica u istoriji Kraljeva će biti složena. Ko zaboravi svoju istoriju, ne zaslužuje svoju budućnost. Ovde ćemo imati još jedan dokaz istorije koliko kraljeva i kada je krunisano u sedmovratoj Žiči“, poručio je Sreten Jovanović.

U muzičkom delu programa nastupili su profesori Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ – Dragana Manojlović, solo pevanje, uz pratnju na klaviru Marka Goloskokovića.

 


 

 

 

Poseta delegacije Teniskog saveza Srbije                 29.10.2014.

 

 

Delegacija Teniskog saveza Srbije, predvođena selektorom Dejvis kup reprezentacije Bogdanom Obradovićem i menadžerom TSS Čedomirom Šoškićem, sastala se sa gradonačelnikom grada Kraljeva Tomislavom Ilićem i njegovim saradnicima. Grad Kraljevo je istakao kandidaturu za održavanje prvog kola Svetske grupe Dejvis kupa, za meč Srbija-Hrvatska, od 6. do 8. marta 2015. godine. To je i bio povod posete čelnika TSS, kako bi se upoznali sa tim da li grad i nova kraljevačka hala sportova, koja će uskoro biti i zvanično otvorena, ispunjavaju uslove da teniska reprezentacija Srbije, u prvom kolu Dejvis kupa, ugosti selekciju Hrvatske. Oni su domaćine upoznali sa tim da postoje i određeni standardi Međunarodne teniske federacije (ITF) koje treba ispuniti.

            Gradonačelnik Kraljeva je zahvalio ljudima iz Teniskog saveza Srbije na poseti i podršci.

„Mogu slobodno da obećam da će nova hala i kompletna infrastruktura u gradu biti spremni za ovaj meč. Nadam se da ćemo ispuniti sve standarde koje zahtevaju od nas i da će taj meč biti održan u Kraljevu“, rekao je gradonačelnik Ilić.

„Kraljevo je veliki sportski grad. Jedan od razloga zašto hoćemo da organizujemo Dejvis kup u Kraljevu jeste da bismo širili tenis širom Srbije. Znamo koliko navijača imamo u Kraljevu i sigurno da bi ovde bila fantastična atmosfera. Već smo posetili hotele i videli da imate izuzetan smeštaj. Otići ćemo i do nove hale. Postoje određeni standardi Međunarodne teniske federacije koji moraju da se ispune. Ja sam ubeđen da je sve uređeno kako treba, po pravim standardima. Potrebno je još nekoliko puta sesti za sto sa ljudima koji vode grad i da napravimo detaljan plan“, rekao je selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije Bogdan Obradović.

Kako je najavljeno, Kraljevo bi sada trebalo da poseti tehničko-stručna služba TSS, a nakon njihovog izveštaja Međunarodnoj teniskoj federaciji, i komisija Federacije, zarad kompletnog izveštaja.

Nakon prijema, domaćini su sa gostima obišli i novu halu sportova u kojoj bi, ako svi uslovi budu ispunjeni, trebalo da bude održan ovaj veliki sportski događaj.

 

 

 

 

28.Oktobar 2014.
Komemoracija povodom smrti Radomira Jovanovića

IN MEMORIAM

 

RADOMIR – RADE JOVANOVIĆ

23.02.1960-26.10.2014.

                                                    

U nedelju, 26. oktobra 2014. godine, nakon kratke i teške bolesti, u 55. godini, preminuo je Radomir - Rade Jovanović, pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva.

Radomir Jovanović je rođen 23. februara 1960. godine u Kraljevu.

Osnovnu i srednju školu je završio u Kraljevu. Strukovne studije ekonomije, smer bankarstvo i finansije, završio je na Beogradskom univerzitetu.

U kraljevačkom preduzeću „Magnohrom“, od 1986. do 1990. godine, bio je predsednik Komiteta omladine.

Od 1990. do 2002. godine se bavio privatnim preduzetništvom.

Od 2002. do 2006. godine je bio koordinator Narodne kuhinje Crvenog krsta Kraljevo.

Od 2006. do 2010. godine je radio kao komercijalista u ALKA trgovini”.

Od 2010. godine je bio zaposlen u Sportskom centru „Ibar“ na poslovima upravnika sportskih objekata.

Na mesto pomoćnika gradonačelnika grada Kraljeva za socijalnu politiku, socijalna pitanja i sport je postavljen 2012. godine.

Nagrađivan je više puta iz oblasti humanitarnog i sportskog rada.

Za sobom je ostavio suprugu i sina. 

Radomir Jovanović je sahranjen u utorak, 28. oktobra 2014. godine, na groblju u Kovanluku.

 

            Na komemoraciji su govorili gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić i predsedik Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije Miroljub Baltić.

Od Rada Jovanovića, nakon opela kod porodične kuće u Ratini, oprostio se i predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović.

 

 Obraćanje gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića

 Obraćanje predsednika Skupštine grada Kraljeva Sretena Jovanovića

 Obraćanje predsednika GO SPS Miroljuba Baltića


 28.Oktobar 2014.
Otvorena „Školica života“ u Sirči


Fondacija Novak Đoković danas je u selu Sirča kod Kraljeva svečano otvorila Školicu života” u okviru Predškolske ustanove „Olga Jovičić Rita“.

Predmet projekta je pomoć predškolskom obrazovnom sistemu u smislu proširenja kapaciteta, ali i uvođenje novih i specijalizovanih programa u devastiranim opštinama, tamo gde programi nisu dostupni deci. Njime je do sada obuhvaćeno više od 100 dece koja nisu imala nikakav pristup predškolskom obrazovnom sistemu. Progjekat podrazumeva i stručno usavršavanje vaspitača koji će raditi u novootvorenim „Školicama“, ali i drugim predškolskim ustanovama.

U adaptaciju prostorija u Sirči, obuku vaspitača, kupovinu nastavnog materijala i igračaka, Fondacija je uložila 3.350.000 dinara, a deo novca uložio je i grad Kraljevo. U prostoru dvorišta OŠ Jovan Cvijić u Sirči, opremljene su dve prostorije za oko 30 mališana uzrasta tri do pet i po godina, i za još 13 koji će pohađati pripremni predškolski program.

Prema rečima gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića, učešće grada u ovom projektu bilo je oko 800.000 dinara. On je izrazio nadu da ovo neće biti jedini projekat u kome će grad Kraljevo učestvovati sa Fondacijom „Novak Đoković“.

Veoma smo srećni što danas otvaramo četvrtu Školicu života”. Tokom proteklih nekoliko meseci vredno smo radili u želji da deci u Kraljevu obezbedimo još jedan prostor u kome će sa svojim drugarima moći da pohađaju vaspitno-obrazovni program. Pored adaptacije prostora u okviru OŠ Jovan Cvijić”, naš cilj je da realizacijom ovog projekta kroz obuke za profesionalno usvršavanje, osnažimo vaspitače i uključimo zajednicu u važna pitanja koja se tiču ranog obrazovanja njihove dece. Zajedničkim naporima imamo priliku da unapredimo rani razvoj većem broju dece i, na primerima dobre prakse i razmene iskustava, unapredimo programe prema potrebama lokalne zajednice”, izjavila je prilikom svečanog otvaranja Gorana Džudža Jakovljević, projektni menadžer Fondacije.

Milena Bugarinović, direktorka Osnovne škole Jovan Cvijić”, sa velikom radošću, ustupila je prostorije ove ustanove za potrebe realizacije programa i pružila značajnu podršku.

S obzirom na to da je objekat bio u sivoj fazi, adaptacija je obuhvatala kompletne radove na završetku spolja i unutra. Nakon urađene termoizolacije, fasaderskih radova i ugradnje spoljašnje stolarije, postavljena je nadstrešnica preko celog ulaznog trema, sanirano stepenište i izvedena prilazna rampa. Urađen je i nov razvod vodovodne i kanalazicone mreže, i u skladu sa potrebama vrtića izveden i nov razvod centralnog grejanja po prostorijama.

Ovaj projekat je veoma važan u razvoju dece predškolskog uzrasta, posebno iz seoskih sredina. Izuzetno smo zahvalni Fondaciji na pruženoj prilici da budemo deo ovog projekta. Preuređeni prostor, koji danas otvaramo, pruža mogućnost kreativnog razvijanja dece i njihovu uključenost u institucionalni oblik vaspitanja i obrazovanja. Drago mi je da je grad Kraljevo prepoznao značaj i obezbedio mesto gde ova deca mogu kvalitetno da provode vreme, učeći i igrajući se“, izjavio je Milun Jovanović, zamenik gradonačelnika grada Kraljeva.

Program Školice života osmišljen je da bi predškolsko obrazovanje bilo dostupno deci iz socijalno ugroženih sredina, kao i deci sa smetnjama u razvoju.

Srećni smo što će deca Sirče dobiti potrebno stimulativno okruženje za dalji razvoj. Zahvaljujemo Fondaciji Novak Đoković u ime dece, roditelja i Predškolske ustanove“, istakla je Dragana Mitić, direktorka Predškolske ustanove „Olga Jovičić Rita“.

Implementacioni partner projekta „Školice života - zajedno za detinjstvo“ je CIP - Centar za interaktivnu pedagogiju. Zahvaljujući njihovoj stručnoj pomoći - kako da se opreme i organizuju, zatim organizaciji rada sa decom, obukama zaposlenih, unapređenju saradnje roditelja i ustanove, „Školice života” postaju prostor za igru i učenje naših najmađih i mesto susreta celokupne zajednice.

Ovo je četvrta Školicaotvorena u Srbiji. Osim u Sirči, Kniću, Ljigu i Raški, Fondacija će do kraja godine otvoriti i „Školice“ u Vladičinom Hanu i Merošini.
 
 

 

28.Oktobar 2014.
11.vanredna sednica Gradskog veća

Na današnjoj sednici Gradskog veća grada Kraljeva doneta su sledeća rešenja, zaključci ...>>>>>


24.Oktobar 2014.
Sednica Štaba za vanredne situacije i javni čas u Sirči

Gradski štab za vanredne situacije grada Kraljeva u petak, 24. oktobra, sednicu Štaba održao je u selu Sirča. Komandant Štaba, gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, zamenik gradonačelnika Milun Jovanović, načelnik Štaba Radoica Kočović, predstavnici Crvenog krsta Kraljevo i drugi članovi Štaba posetili su mesnu zajednicu čiji su meštani nedavno samoorganizovano uređivali korito reke i potoka.

Prema rečima gradonačelnika Kraljeva, to i jeste jedan od razloga što su imali sednicu Štaba upravo u ovom selu. Danas su se podršci lokalne samouprave pridružili i članovi Štaba i Crvenog krsta održavši javni čas o tome kako se treba ponašati u vanrednim situacijama mališanima koji pohađaju Osnovnu školu „Jovan Cvijić“ u Sirči. Kako je istakao gradonačelnik, podrška je najpre pružena deci predškolskog uzrasta i do četvrtog razreda.

Načelnik Radoica Kočović i predstavnici Crvenog krsta učili su decu kako pravilno reagovati u nepredviđenim situacijama. Javni čas imao je dobar odziv. Načelnik Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije i inženjersko-geološke i seizmičke poslove Gradske uprave Zdravko Maksimović najavio je da će Gradski štab nastaviti kontinuirane javne časove u osnovnim školama.

„Edukacija mladih i preventivni rad su jako važni. U praksi se pokazalo da nije dovoljno samo novčano ulaganje, već je cilj da se svi uključe i budu upoznati sa pravilima ponašanja u vanrednim situacijama. Najbitnije je da generacije koje stasaju na vreme upoznamo sa izazovima koji mogu da se jave, pogotovu što se stepen rizika povećao posle svih ovih dešavanja u poslednjih, recimo, deset godina, vezano za elementarne nepogode od zemljotresa, šumskih požara, poplava, ogromnih izlivanja vodotokova prvog reda“, izjavio je Maksimović.

On je najavio i štampanu publikaciju „Porodični priručnik u vanrednim situacijama – da li znate kako da zaštitite sebe i svoju porodicu od posledica vanrednih situacija?“, koja će biti deljena deci.
 
 
 

23.Oktobar 2014.
Tribina Saveta za rodnu ravnopravnost
                      
22.Oktobar 2014.
Poseta vojnicima i žandarmeriji u Kopnenoj zoni bezbednosti

„Nije vam lako ljudi. Ko nije pakovao torbu, pozdravljao se sa svojim najmilijma i odlazio na teren taj nezna šta je muka“.
Rečima  jednog od gostiju bio bi obeležen obilazak gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića, Bobana Đurovića predsednika Opštine Vrnjačka Banja, Mateje Mijatovića načelnika Raškog upravnog okruga, Daneta Stanojčića, odbornika u skupštine Vrnjačke Banje, Gorana Todorovića,  zamenika načelnika policijske uprave Kraljevo, generala Marinka Pavlovića, komandanta II Brigade KOV Srbije i Dejana  Lukovića, komandira odreda Žandarmerije, pripadnicima II Brigade KOV Srbije koji se nalaze u bazi Šušnjak u Kopnenoj zoni bezbednosti na administartivnoj liniji sa Kosovom i Metohijom i pripadnike Žandarmerije iz Kraljeva na administrativnom prelazu Merdare.
Ideja za ovu posetu potekla je od gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića, koji je želeo da obiđe vojnike i pripadnike žandarmerije iz Kraljeva i da se sam uveri u kakvim uslovima žive i rade. Gradonačelnik je i jednima i drugima na poklon od grada Kraljeva doneo po veliki televizor a predsednik opštine Vrnjačka banja video projektor kako bi im olakšali vreme provedeno na terenu.

General Marinko Pavlović, komandanta II Brigade KOV Srbije koji je dobitnik ovogodišnjeg priznanja zaslužnog građanina Kraljeva rekao je da je priznanje koje je on dobio priznanje za sve pripadnike ove brigade i da je veoma ponosan na sve njih.                                             


Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić


Boban Đurović predsednik Opštine Vrnjačka Banja

genmeral Marinko Pavlović komandant II Brigade KOV Srbije

Dejan Luković, komandir odreda Žandarmerije

 

Gradonačelnik Kraljeva i gosti prisustvovali su vežbi pripadnika vojske u kojoj je prikazan jedan od većih problema sa kojim se susreću a to je nelegalna seča šuma od strane nepoznatih veoma naoružanih lica.

 

Posetom pripadnicima Žandarmerije koji se nalaze u Merdarama niko od prisutnih gostiju nije bio zadovoljan jer su uslovi u kojima rede na veoma lošem nivou. Po rečima načelnika Raškog upravnog okruga Mateje Mijatovića svi će se potruditi da im se obezbede bolji uslovi za život i rad, jer ako kriminalci koje oni hapse imaju odlične uslove u zatvorskiom jedinicama država mora i njima koji su najzaslužniji za čuvanje države, da obezbede bolje uslove.
 

 

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić

22.Oktobar 2014.
96. godina od oslobođenja Kraljeva

Povodom 96 godina od oslobođenja Kraljeva u Prvom svetskom ratu, 22. oktobra, na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine položeni su venci. Svojim slavnim precima kojima je spomenik posvećen poklonili su se predstavnici grada Kraljeva predvođeni predsednikom Skupštine grada Sretenom Jovanovićem, delegacije Raškog upravnog okruga, Vojske, Policije, Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“, Udruženja porodica palih boraca, Udruženje ratnih vojnih i mirnodopskih invalida, Kola srpskih sestara – Podružnica Kraljevo i drugih društava i organizacija.

            Predsednik Skupštine Sreten Jovanović, u ime grada, koji je ove godine preuzeo organizaciju, zahvalio je Društvu za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“, koje je do sada bilo organizator obeležavanja ovog značajnog datuma.            

„Mislim da je obeležavanje ovog događaja vraćeno u onu instituciju vlasti koja je trebalo o tome da vodi računa i ranije. Naša je obaveza da važne datume iz istorije svog grada nikada ne zaboravimo niti ih prepustimo prošlosti, zaboravu. Da nije bilo žrtava u svim našim oslobodilačkim ratovima, mi bismo verovatno bili još manji nego što jesmo“, rekao je predsednik Skupštine podsetivši na podatak da je pre početka Prvog svetskog rata Kraljevo imalo 5.000 stanovnika, a kraj rata dočekalo je sa 2.000.

Predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Milan Matijević pozvao je građane da Spomenik srpskim ratnicima na istoimenom gradskom trgu poštuju, da to poštovanje prenose na mlađa pokolenja i da ga ne skrnavimo.

„Spomenik je izgrađen 1933. godine prilozima ratnika i građana Kraljeva, a osveštan 1934. On je simbol stremljenja srpskog naroda ka slobodi. Predstavljen je u obliku vojnika koji ima i ratnička odlikovanja i opanke jednog seljaka, koji drži zastavu do srca, pušku čvrsto u desnoj ruci. Okrenut je prema severu, odakle je dolazio neprijatelj. Nalazi se na postamentu koji predstavlja državu jaku kao stena. Označen je državnim simbolom, grbom, sa krstom. U nišama se nalaze mesta sa bitaka u kojima je učestvovala srpska vojska boreći se za oslobođenje Srbije. U platou postamenta se nalaze talasi, simboli Plave grobnice, u kojoj je sahranjeno mnogo srpskih vojnika, i naših Kraljevčana, na putu do slobode“, objasnio je simboliku Spomenika srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine Milan Matijević.