Mapa sajta  |  RSS


 
Odštampaj Pošalji
Vesti
29.Jun 2016.
Predrag Terzić, novi gradonačelnik

Na današnjoj sednici Skupštine grada Kraljeva za gradonačelnika grada Kraljeva izabran je Predrag Terzić, diplomirani politikolog iz Kraljeva, za zamenika gradonačelnika Marica Mijajlović, diplomirani inženjer arhitekture a za članove Gradskog veća grada Kraljeva izabrani su:

 1. Aleksandar Cvetković, dipl.inženjer šumarstva

 2. Vladimir Lazarević, strukovno sanitarno- ekološki inženjer

 3. Prim. dr Gordana Stojković, specijalista opšte medicine

 4. Ivan Bunardžić, pravnik

 5. Igor Cvetković, dipl.inženjer šumarstva

 6. Miljan Vasiljević, preduzetnik

 7. Milun Jovanović, menadžer u trgovini

 8. Milan Milošević, dipl.inženjer elektrotehnike

 9. Miloš Ugrenović, dipl.pravnik

 10. Milomir Šljivić, ekonomista

 11. Radoje Tomašević, pukovnik u penziji

        
29.Jun 2016.
Help i dobitnici grantova potpisali ugovore

U okviru projekta Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva sa fokusom na Romkinje u Srbiji“, humanitarna organizacija Help je potpisala ugovore o donaciji sa 20 finalnih korisnika grantova u opremi za samozapošljavanje.

U ime grada, potpisnike je pozdravio zamenik gradonačelnika Milun Jovanović. On je zahvalio donatorima koji našim sugrađanima već godinama pomažu da stvore bolji život za sebe i svoje porodice.

Na konkurs Helpa za dodelu grantova u opremi se prijavilo 115 zainteresovanih, od kojih je, evaluacijom i selekcijom, u dve faze, odabrano dvadeset finalnih korisnika koji će u naredna dva meseca dobiti neophodnu opremu i započeti svoje poslovne delatnosti. Potpisnici ugovora o donaciji su 12 žena i osam muškaraca, od čega pet Roma i pet Romkinja. Grantovi u opremi se dodeljuju za jednu poljoprivrednu, devet zanatskih i 10 uslužnih delatnosti. Između ostalog, podržani su krojači, stolari, frizeri, sakupljači. Po devet grantova je vrednosti 1.500,00 evra i 2.400,00 evra dok su dva granta prosečne vrednosti 3.600,00 evra.

Pored grantova u opremi, podrška smanjenju siromaštva podrazumeva i organizaciju događaja radi umrežavanja relevantnih aktera i partnera u sferi zapošljavanja, organizaciju poslovnih i stručnih obuka prema potrebama korisnika grantova, studijske posete i usluge poslovnog mentoringa. Potpisnici ugovora su već pohađali poslovne obuke na temu marketinga, menadžmenta i izrade biznis plana, a u narednom periodu ih očekuju i stručne obuke vezane za delatnosti kojima se bave.

Projekat „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva sa fokusom na Romkinje u Srbiji“ sprovodi nemačka organizacija Help-Hilfe zur Selbsthilfe, a finansira Švedska agencija za međunarodnu saradnju Sida. Ukupna vrednost projekta je 1.820.295,00 evra, i realizuje se od maja 2014. do avgusta 2017. godine, u Leskovcu, Kraljevu, Kruševcu, Obrenovcu, Požarevcu, Trsteniku, Vladičinom Hanu, Vlasotincu i Vranju.

Cilj projekta je integracija marginalizovanih Roma i drugih socijalno ugroženih grupa stanovništva i smanjenje siromaštva ciljnih grupa. Poseban cilj je da se omogući Romima, a posebno Romkinjama i mladim ljudima, kao i drugim ugroženim grupama stanovništva, lakši pristup tržištu rada.

        

29.Jun 2016.
„VELIKA NAGRADA KRALjEVA“

Na osnovu kalendara takmičenja i Pravilnika takmičenja Sportskog auto i karting saveza Srbije, na Autodromu Beranovac u gradu Kraljevu od 1. do 3. jula 2016. godine održaće se auto-trke Šampionata Srbije na kružnim stazama „VELIKA NAGRADA KRALjEVA“, u organizaciji „BEEP BEEP racing teamKraljevo i grada Kraljeva.
           

28.Jun 2016.
Sednica Skupštine grada Kraljeva
28.Jun 2016.
Sednica Gradskog veća

Na današnjoj Šezdeset prvoj (vanrednoju) sednici Gradskog veća grada Kraljeva pred većnicima su se našle dve tačke dnevnog reda i to:

1.    Razmatranje Predloga rešenja o raspoređivanju sredstava u iznosu od 1.300.000,00 dinara Plivačkom vaterpolo klubu „Kraljevo“ na ime podmirenja troškova realizacije sportsko-zabavne manifestacije „City games“, i donošenje Rešenja

2.    Razmatranje Predloga rešenja o korišćenju sredstava tekuće budžetske rezerve u iznosu od 13.500.000,00 dinara na ime obezbeđenja sredstava za uslugu prevoza putnika za mesec april i maj 2016. godine u skladu sa ugovorom zaključenim sa Preduzećem „Vulović transport“ DOO iz Kragujevca, i donošenje Rešenja

      

 

 

 Odbojka na pesku                                                           24-26.06.2016.

 

Grad Kraljevo je od 24. do 26. juna 2016. godine bio domaćin devetog Nacionalnog prvenstva u odbojci na pesku. Uz suorganizaciju grada Kraljeva, a u organizaciji kompanije Vip mobile i Odbojkaškog saveza Srbije, i uz podršku kompanije Huawei, na peščanim terenima pored reke Ibra, u našem gradu je počela nova sezona Vip Beach Volley lige 2016 u okviru devetog „Vip Beach Mastersa – Prvenstva Srbije u odbojci na pesku“.

Prvi turnir je završen trijumfima Nine Škarić i Aleksandre Aleksić u ženskoj, i Marka Galeševa i Đorđa Klašnića u muškoj konkurenciji.

Tradicionalno, na turniru je organizovana i škola odbojke za devojčice i dečake uzrasta do 14 godina, koju vodi Vanja Grbić, a kojoj je prisustvovalo oko 200 kraljevačkih mališana.

Naredni turnir Lige biće održan od 1. do 3. jula u Čajetini, a zatim i u Velikom Gradištu, Baču, Zrenjaninu, Somboru, Šapcu, Novom Sadu. Finalni turnir će biti na Adi Ciganliji u Beogradu krajem avgusta.

 

 

     

 

 

 

 

24.Jun 2016.
Obilazak sportske hale

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ljubiša Antonijević i gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić,  posetili su Dom učenika srednjih škola u našem gradu i, sa direktorom Dragutinom Karanovićem, obišli radove na izgradnji sportske hale pri Domu, započete krajem marta ove godine.

            Prva, od dve faze radova vrednih 50 miliona dinara, od oko polovine sredstava, privedena je kraju i biće završena u za to rokom predviđenih 60 dana, rečeno je prilikom obilaska radova. Za njih je Ministarstvo do sada izdvojilo oko 10 miliona dinara, ostalo su sopstveni prihodi i ulaganja Doma učenika, a grad je obezbedio plac i infrastrukturu.

            Kako je rekao pomoćnik ministra, radovi na ovom objektu najbrže napreduju u Srbiji, budući da je završen aneks sportske hale, metalna konstrukcija je gotova, postavljaju se paneli i, za 4-5 dana, cela hala će biti pokrivena. On je zahvalio svima koji su uložili veliki napor tokom izgradnje.

„Naš je posao da se bavimo unapređenjem sistema, da stvorimo što bolje uslove. Nadam se da će objekat poslužiti Domu, stanarima Doma, ali i čitavom gradu. Iako nije bilo predviđeno projektom, dobili smo iznad svlačionica multifunkcionalni prostor od oko 150 m2 koji se može iskoristiti za teretanu, stoni tenis. Za prvu fazu novac je opredeljen, a postoji spremnost da se obezbedi novac i za drugu fazu, koja je planirana za 2017. godinu. Potrudićemo se u Ministarstvu, pri sektoru za finansije, za studentski i učenički standard i investicije, sa predstavnicima grada i Doma, da se radovi nastave ove godine“, izjavio je pomoćnik ministra Ljubiša Antonijević.

Gradonačelnik Ilić i direktor Doma Karanović su zahvalili na nastojanjima da se nađe način kako bi se radovi nastavili i tokom ove godine i da sledeće godine ovaj savremeni sportski objekat bude opremljen neophodnim sportskim rekvizitima.

 

          
22.Jun 2016.
Pomoć aerodroma "Nikola Tesla"

Prilikom obilaska Aerodroma „Morava“ u Lađevcima, v.d. direktora Aerodroma „Nikola Tesla“ Saša Vlaisavljević je izjavio da je aerodrom na čijem se čelu nalazi u poslednje dve godine napravio najbolje poslovne rezultate u svojoj istoriji, sa profitom većim od 26 miliona evra, i da ove godine očekuju još bolje rezultate, što je preduslov da se okrenu oko sebe i svojim kolegama pruže pomoć. Tako će, kako je najavio, tehničke ekipe već sledeće sedmice videti šta je najneophodnije uraditi i kolika su sredstva potrebna da se na Aerodromu „Morava“ u što kraćem roku ostvari saobraćaj. On će dati predlog na Nadzornom odboru za pomoć od 300.000 evra, koji će potom biti upućen Vladi RS na odobrenje.

„Naše je da stvorimo preduslove da svaka aviokompanija može da sleti. Imamo gotov aerodrom u koji je uloženo više od 10 miliona evra i u koji treba još nešto malo uložiti kako bi što pre bio uspostavljen redovan civilni vazdušni saobraćaj. Uloga menadžmenta „Nikole Tesle“ je da osposobi sve srpske aerodrome, ukuljučujući i banjalučki. Morava će dobiti apsolutnu podršku“, rekao je Vlaisavljević obilazeći Aerodrom „Morava“ nakon sastanka sa predstavnicima Vojske RS, grada Kraljeva i Raškog upravnog okruga.

            Pomoćnik ministra zadužen za razvoj vazdušnog saobraćaja u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Ilić, prilikom obilaska Aerodroma „Morava“, izjavio je da će Vlada nastaviti da radi intenzivno na razvoju vazdušnog saobraćaja.

„Kako bi ovaj vredan infrastrukturni objekat počeo da živi, potrebno je naći najpovoljniji model koji će obezbediti njegov održivi razvoj. U najpovoljnijim ekonomskim uslovima treba omogućiti normalno funkcionisanje i redovan avio-saobraćaj“, rekao je pomoćnik ministra.

Prema njegovim rečima, potrebno je dogovoriti i početak selekcije zaposlenih iz ovog kraja koji će biti angažovani da rade opslugu, prihvat i otpremu vazduhoplova, putnika, prtljaga, robe, pošte i drugih usluga koje je neophodno da pruža ovakav objekat na budućem međunarodnom vojno-civilnom aerodromu.

Da bi aerodrom mogao da funkcioniše danju, noću i u složenim uslovima (magla, padavine), neophodno je opremiti poletno-sletnu stazu, od dimenzionisanja tj. da ima dovoljnu dužinu i širinu, do opreme koja se ugrađuje na stazu – sistem svetlosnog obeležavanja, koji omogućava instrumentalni prilaz do piste (kada vidljivosti nema, avion kojim pilot upravlja, putem instrumenata, koristi signale sa zemlje od uređaja koji su ugrađeni u osi piste i oni ga dovode do trenutka dodira).

„Da bi se tako opremio aerodrom, potrebno je više sredstava, ali za inicijalno korišćenje, za dolazak prvih „low cost“, niskobudžetnih prevoznika, osposobićemo aerodrom da može da se koristi u vizuelnim uslovima za letenje, za šta je neophodno investirati 300.000 evra, kako bi se novoizgrađena platforma ispred putničkog terminala povezala sa poletno-sletnom stazom. Planirali smo avione tipa „boing“ 737 i 300 i avion A320“, rekao je Zoran Ilić.

Prema njegovim rečima, da bi putnici, roba, pošta mogli da se procesuiraju u skladu sa zakonima, treba opremiti terminal, dovesti upravu granične policije, a carina već postoji u Kraljevu. Biće neophodno da u smeni bude bar 20 ljudi, a u prvoj godini biće oko 100 ljudi angažovano.

„Aerodrom „Morava“ će, po završetku koridora 11, a naročito kada počne gradnja koridora od Pojata do Preljine, dobiti posebno na značaju. Biće i poželjniji za sve prevozioce, a mi ćemo imati komercijalnu ponudu za aviokompanije kojoj neke neće moći da odole.

            Kako je istakao načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, aerodrom treba da bude pokretač razvoja Raškog, Moravičkog, Šumadijskog, Rasinskog okruga, jer su ovde planirani industrijska zona, kargo centar za izvoz voća i povrća.

„Aerodrom treba da omogući razvoj turizma budući da su u neposrednoj blizini skijališta i banje, da doprinese razvoju lovnog i sportskog turizma, privrede, duhovnog turizma. Kada koridor 11 bude izgrađen, biće potrebno sat-sat i po do glavnog grada“, rekao je načelnik RUO.

Aerodrom „Nikola Tesla“ je, kako je rečeno, pomogao sa  200.000.000, Vojska sa 800.000.000 dinara. Ceo aerodrom bi trebalo da košta 32 miliona evra – što bi obuhvatilo i nabavku dodatne zemlje, proširenje poletno-sletne staze, svu opremu oko nje i druge neophodne prateće objekte.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić je istakao da je ovo nastavak uspešne saradnje sa Vladom Republike Srbije.

„Lokalnoj samoupravi je najpreči interes osposobljavanje aerodroma i mi smo u potpunosti spremni da pomognemo oko njegovog puštanja u funkciju“, poručio je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.
          

20.Jun 2016.
Sportska delegacija Zelene Gore u Kraljevu

Danas je zamenik gradonačelnika grada Kraljeva  Milun Jovanović sa pomoćnicima gradonačelnika Novicom Gagovićem i Vukosavom Konjikušićem primio sportsku delegaciju bratskog grada Zelena Gora iz Poljske.
Delegaciju čine 22 košarkaša 2001. godišta koji sa svojim trenerima borave u Kraljevu od 17. do 22. juna 2016. godine.  
Kako je, pored grada Kraljeva, domaćin igračima iz Zelene Gore i Košarkaški klub „Sloga“ to su prijemu prisustvovali i Ivan Knežević, predsednik, Milovan Bogojević, sportski direktor i Miloš Babić, član uprave i bivši igrač Košarkaškog kluba „Zelena Gora“.

Prijem je održan u sali dva Gradske uprave grada Kraljeva.
         

20.Jun 2016.

 

Gradska slava – Sveta Trojica                                          18/19.06.2016.

 

  

U Nedelju Svete Pedesetnice, 19. juna 2016. godine, Crkvena opština pri hramu Svete Trojice Kraljevo i grad Kraljevo su proslavili slavu Silazak Svetog Duha na Apostole, Svetu Trojicu.

U navečerje praznika, u subotu, Večernjom službom i slavskom litijom, počela je proslava. Uz bratstvo hrama Svete Trojice i sveštenoslužitelja grada Kraljeva i vojnih sveštenoslužitelja područnih kasarni, litiju kroz centralne gradske ulice predvodili su pripadnici Vojske Srbije, Žandarmerije, Policije, gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić sa predstavnicima lokalne samouprave, kulturno-umetnička društva i sportska udruženja, a pridružio im se i veliki broj građana. Prigodnom besedom se obratio Arhijerejski namesnik žički protojerej Milomir Radić.

Svečana Litija je iz hrama Svete Trojice krenula u dvorište Duhovnog centra Vladika Nikolaj Velimirović, gde je osveštan zapis (koji je, prema verovanju, zaštitnik grada), zatim do Trga srpskih ratnika i Spomenika srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine 1912-1918, pa do Spomenika poginulima u ratovima od 1991. do 1999. godine (ispred zgrade Gradske uprave) i Ulicom cara Dušana se vratila u portu crkve Svete Trojice.

Sveta Arhijerejska Liturgija u crkvi Svete Trojice je služena u nedelju, na dan slave, uz još veći broj sveštenoslužitelja i vernog naroda. U besedi se prisutnima obratio Arhijerejski zamenik žički protojerej-stavrofor Ljubinko Kostić.

Kako je podsetio starešina hrama Svete Trojice protojerej-stavrofor Jovan Đorem, „blagodareći Bogu, i ove godine dočekasmo da veliki praznik Svete Trojice proslavimo u gradu Kraljevu ispred crkve svetinje u kojoj je veliki knez Miloš Obrenović veru verovao i nama amanet ostavio da se mi tu okupimo“.

 Naime, crkva je sagrađena 1824. na mestu na kome je, prema narodnom predanju, knez Miloš Obrenović noćio uoči boja i u snu obećao Bogu da će, ako pobedi Turke i srpski narod oslobodi ropstva, na tom mestu sagraditi crkvu. 

Trojice, ili, po crkvenom, Duhovi, praznik su Svetog Trojstva (Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh), kojim se čuva pomen na silazak Svetog Duha na apostole i praznuju se tri dana. Svetkuju se kao jedan od najvećih hrišćanskih praznika.
         
16.Jun 2016.
Skupština grada Kraljeva

Danas je počela sednica Skupštine grada Kraljeva sa novim sazivom odbornika. Sednicu je započeo dosadašnji predsednik Skupštine Sreten Jovanović, koji je novim odbornicima čestitao na izboru a zatim je vođenje sednice preuzeo najstariji odbornik Živorad Dražović.
Verifikacijom mandata, potpisivanjem odborničke liste i zakletvom novi saziv Skupštine grada Kraljeva počeo je sa radom.
Prva tačka dnevnog reda je izbor predsednika Skupštine grada Kraljeva i na to mesto jedini predloženi je Nenad Marković dosadašnji zamenik predsednika Skupštine.Tajnim glasanjem Nenad Marković je izabran za predsednika Skupštine grada Kraljeva, za njegovog zamenika Predrag Terzić, za sekretara Skupštine Marija Lazović a za zamenika sekretara Lidija Pavlović.

          

 


14.Jun 2016.
ORA 2016

Na konferenciji za novinare sazvanoj tim povodom, predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović i predstavnici Udruženja ORA Kraljevo su najavili nastavak omladinske radne akcije, koja će ove godine biti održana od 24. jula do 7. avgusta.

Kako je predsednik Skupštine i jedan od pokretača obnavljanja omladinskih radnih akcija na teritoriji grada Kraljeva Sreten Jovanović istakao, Kraljevo je za sada jedini grad u Srbiji u kome se akcije organizuju. On je primer kako treba napraviti vezu između prošlosti, kada je omladina gradila pruge, puteve, pošumljavala, gradila hidroelektrane, i sadašnjosti, kada ponovo organizuje akcije različitim povodima. Kako gradovi sa prostora bivše Jugoslavije pristupaju organizaciji, tako će ove godine u Makedoniji biti organizovana ORA.

Komandant Omladinske radne brigade od pre dve godine i prošlogodišnji komandant Radne akcije Marko Matić je istakao da su mladi prepoznali temelje koje su im stariji ostavili. On je pozvao organizacije, pravna lica, privredne subjekte, koji žele i mogu, da pomognu u organizaciji ORA, kao i sugrađane, od 18 do 30 godina, da se prijave. Ove godine je u planu da se radi na sanaciji posledica poplava – čišćenje vodotokova drugog reda, u cilju smanjenja rizika od eventualnih poplava.

„Ovo je tim koji vredi pomagati. U njih vredi ulagati. Bez mladih nema budućnosti, a ovo je budućnost našeg grada“, poručio je Marko Matić.  

Prema rečima sekretara Luke Petrovića, očekuje se 100-115 učesnika. Biće ih i iz inostranstva – Maribora, koji je od početka uključen u akciju, iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, ali i iz drugih gradova u Srbiji, s obzirom na to da Udruženje ORA ima ogranke u Kragujevcu, Jagodini i Beogradu.

Zainteresovani za učešće u Omladinskoj radnoj akciji ORA Kraljevo 2016, mogu da se prijave na telefon broj 066 417 499, ili na mejl orakraljevo@gmail.com. Potrebno je da predaju popunjen formular prijave i zdravstveni formular koji popunjava izabrani lekar. Tokom akcije su im obezbeđeni životno osiguranje, smeštaj, hrana, uniforma i prevoz do radilišta.


          
13.Jun 2016.

 

 

Sportske igre mladih U Kraljevu                                    07.06.2016.

 

 

 

Grad Kraljevo je bio jedan od 17 gradova domaćina Sportskih igara mladih, koje su zvanično otvorene na Trgu srpskih ratnika, a zatim nastavljene na otvorenim terenima kraj Ibra, u staroj hali sportova i u školama.

Savez za školski sport Srbije i Savez za školski sport i olimpijsko vaspitanje grada Kraljeva, u cilju strategije razvoja školskog sporta, nastavili su sa afirmacijom i popularizacijom školskog sporta i vannastavnih školskih aktivnosti u našem gradu uključivši se u organizaciju Sportskih igara mladih. Prema rečima koordinatora Saveza za školski sport Raškog okruga profesora Milana Genčevića, podrška lokalne samouprave je bila od nemerljivog značaja u organizaciji Igara. On je zahvalio gradonačelniku, pokroviteljima, medijima, javnim preduzećima i ustanovama, udruženjima i organizacijama koji su pomogli da se ova manifestacija dobro i bezbedno organizuje.

Takmičare je pozdravio i poželeo im sreću gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić.

Oko 1.500 kraljevačkih mališana, od sedam do 14 godina, takmičilo se u nekoliko sportskih disciplina – malom fudbalu, basketu - „tri na tri“, stonom tenisu, tenisu, „između dve i četiri vatre“ i šahu.

Privrženost sportu, druženju, fer-pleju i zdravom načinu života deca iz Kraljeva i okoline pokazala su na sportskim terenima, na kojima su dala sve od sebe da ostvare što bolji plasman.

„Ljubo i kompanija“ su bili najbolja muška ekipa u basketu, dok su u ženskoj kategoriji u ovoj disciplini pobedile devojčice koje su se takmičile kao „Doktori“. Dejan Jerotijević je bio najbolji u šahu, a u malom fudbalu ekipa „Stara Santos“. Najmlađi učesnici Sportskih igara mladih Srbije 2016. u Kraljevu su bila deca koja su igrala „između dve vatre“, a najbolji plasman su ostvarili mališani iz OŠ „Dimitrije Tucović“. U stonom tenisu su pobedili Strahinja Sokolović i Minja Milovanović. Anđelina Janićijević i Lazar Milićević su priuštili publici pravi praznik na teniskim terenima.
Pobednici iz Kraljeva takmičiće se na nacionalnom finalu SIM Srbije 2016. krajem jula u Beogradu.

Sportske igre mladih su održane prvi put 1996. godine sa glavnim ciljem da omoguće osnovcima i srednjoškolcima učešće u organizovanim sportskim takmičenjima i drugim besplatnim aktivnostima tokom leta. Tokom 19 godina organizacije Igara u Hrvatskoj, pet godina u Bosni i Hercegovini i dve u Srbiji, na Igrama je učestvovalo više od 750.000 dece i mladih. Ideja je rasla i takmičenje je postalo najveći amaterski sportski događaj u ovom delu Evrope.
Deci i mladima širom Srbije
se pruža mogućnost da potpuno besplatno učestvuju na takmičenjima u 10 sportova. Najuspešnijim pojedincima i ekipama osigurano je besplatno letnje putovanje na međunarodno finale u Splitu.       
            Program manifestacije dugoročno je vezan uz promotivno-edukativnu akciju
Živimo život bez droge, jer droga oduzima život". Podršku Igrama daju eminentna imena iz sportskog i političkog života, pa je tako počasni predsednik Sportskih igara mladih gospodin Sir Dejv Ričards, predsednik Premijer lige. Ambasadori Igara su Predrag Mijatović, Dejvid Bekam, Žose Murinjo, Sven-Goran Erikson, Franc Bekenbauer, Milorad Čavić, Maja Ognjenović, Ivana Nešović i mnogi drugi.

Igre su organizovane pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta i Svetske fudbalske federacije, a u našoj zemlji i pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta, partnera i prijatelja Mobilne telefonije Srbije – MTS, kompanija IMLEK i LASTA, hotela „Falkenstajner“ Beograd, pod medijskim pokroviteljstvom Radio-televizije Srbije i medijskih partnera Arena sport i Sport klub.        

 

 

Kraljevo primer dobre prakse                                        03.06.2016.

 

 

Predstavnici grada Kraljeva sastali su se sa predstavnicima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije i Svetske banke. Tom prilikom, zaposleni u Odeljenju za poslove odbrane i vanredne situacije i inženjersko-geološke i seizmičke poslove Gradske uprave grada Kraljeva su prezentovali aktivnosti grada Kraljeva na smanjenju rizika od prirodnih katastrofa.

Kako je objasnila Sandra Nedeljković, zamenik direktora Vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, na sastanku sa predstavnicima Svetske banke i resornog ministarstva sa lokalnim samoupravama, na temu razmene podataka u cilju upravljanja rizikom od elementarnih nepogoda i procene rizika, nakon što je grad Kraljevo predstavio sistem koji je uspostavio, Svetska banka je poželela da se na licu mesta uveri kako je organizovano Odeljenje, kao i sistem upravljanja rizika koji se tiče razmene podataka, procene rizika i relevantnih stvari koje utiču na taj proces.

„Naša ideja je da kroz projekte koje vodimo sa Svetskom bankom ovaj primer proširimo na druge lokalne samouprave i da njima predstavnici grada Kraljeva daju podršku. Osim novca, koji je svakako neophodan, entuzijazam službenika u lokalnoj upravi je doveo do toga da je sistem dobro implementiran. Želimo da uspostavimo dobar sistem razmene podataka između resornih ministarstava, nacionalnog nivoa vlasti i lokalnih samouprava, u šta će grad Kraljevo biti uključen. Mnogo toga možemo da uradimo sami. Donatori prate naš rad i jako su raspoloženi da priteknu u pomoć, da kupimo opremu i alate“, rekla je Nedeljkovićeva.  

Darko Milutin, koordinator programa Svetske banke u Srbiji na implementaciji nacionalnog programa za upravljenje rizicima od elementarnih nepogoda, istakao je da je sastanak u Kraljevu u okviru sklopa aktivnosti koje se odnose na procenu stanja raspoloživosti podataka i razmene podataka koji su relevantni za procenu i upravljanje rizicima i reagovanje u slučajevima katastrofe.

„Kraljevo je iskočilo kao izvanredan primer kako lokalna samouprva može sama, svojom inicijativom, da pokrene proces koji je jako važan kada su rizici u pitanju. Katastrofe se dešavaju na lokalu, nastaju štete na lokalu i potrebno je da lokalne samouprave budu svesne i spremne za reakcije, ali i da prethodno mogu da procene rizike i koje su mere potrebne da bi se umanjili rizici od šteta i od elementarnih nepogoda. Nadamo se da će primer Kraljeva kroz projekat u okviru Svetske banke i ostalih međunarodnih partnera koji sarađuju sa Srbijom na tom planu biti primer dobre prakse koji će moći da inicira slične procese za poboljšanje kapaciteta Srbije da štete od prirodnih nepogoda budu što manje i što manje utiču na razvoj lokalnih samouprava i Srbije“, poručio je Milutin.

Načelnik Gradske uprave grada Kraljeva Miloš Petrović ponosan je i zadovoljan što je Gradska uprava grada Kraljeva prepoznata kao primer dobre prakse u ovoj oblasti.

 

„Odeljenje, prvobitno formirano da brine o otklanjanju posledica zemljotresa, kasnije je, zahvaljujući entuzijazmu zaposlenih, uspelo da postigne poseban kvalitet i da se ne bavi samo otklanjanjem posledica katastrofa, već i da radi na prevenciji, što je suština ovog projekta. Najveća snaga naše Gradske uprave su ljudi, ali ljudi ne mogu bez finansijske pomoći donatora i Vlade RS“, istakao je Petrović, dodavši da očekuje uspešnu saradnju i u narednom periodu.

         

 

Prijem učenika kraljevačke Muzičke škole                            31.05.2016

 

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, sa saradnicima, primio je direktorku, profesore i učenike Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, koja je u ovoj školskoj godini postigla neverovatne uspehe i postala najbolja škola u državi. 

Profesori i učenici kraljevačke Muzičke škole su, na poslednja tri takmičenja - na Republičkom takmičenju u Beogradu, Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović u Beogradu, na kojima su inostrani članovi žirija, i na Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije, na najbolji mogući način predstavljali svoju školu i grad. Škola je u poslednjih nekoliko godina uvek među prvima u Republici, ali je ove godine na svim ovim takmičenjima zauzela prvo mesto - dvadeset dva učenika osnovne i srednje Muzičke škole su osvojila 30 nagrada - 24 prve, četiri druge i dve treće. Škola ukupno ima 100 nagrada ove godine, a najbolji su bili gudački i duvački odsek.

            Direktorka Škole Biljana Mirjanić je rekla da je velika odgovornost na svima - učenicima, profesorima, njoj kao direktorki, da se ovako veliki uspeh održi, ali da, s obzirom na to da imaju ustaljenu praksu da su uvek među najboljima, neće biti problem da održe kvalitet. Ona je istakla da muzička škola zahteva veliki rad i odricanje, i da samo ljubav prema muzici, instrumentima, može da omogući ovakve rezultate.

Gradonačelnik nije krio zadovoljstvo što grad ima školu najbolju u Srbiji, koja je i u prethodnom periodu pokazala da su muzički talenti koji stasavaju u njoj među najboljima, i da sa svih takmičenja, u zemlji i inostranstvu, donesu nagrade.

„Mi kao lokalna samouprava ćemo se potruditi da u narednom periodu izgradimo Muzičku školu na starom mestu, zajedno sa Vladom RS i Ministarstvom. Projekti su urađeni, nadam se da će u toku ove godine početi izgradnja“, izjavio je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić.

 

                 


    

Direktorka Ruskog doma u Kraljevu                                             30.05.2016.

 

 

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, sa saradnicima, ugostio je direktorku Ruskog centra za nauku i kulturu u Beogradu Nadeždu Kuščenkovu. Sastanak je bio prilika da se razgovara o budućoj saradnji, tako da je dogovoreno i potpisivanje Memoranduma o partnerstvu između Ruskog doma i grada Kraljeva. 

            Direktorka je izrazila veliku zahvalnost na pozivu da poseti Kraljevo, kao i sreću što ima priliku da upozna grad tako bogat prirodom, tradicijom, festivalima.

„Prvi put sam u Kraljevu, ali mi ne treba da se upoznajemo, jer nas spajaju vera, kultura, tradicija, ali, najpre, naše slovensko dostojanstvo. Za nas je velika čast biti prijatelj sa vama“, rekla je Kuščenkova.

Gradonačelnik je istakao da je ova poseta prilika da pokažemo šta je sve urađeno u Srbiji od 1918. do danas, šta su Rusi uradili kod nas i koji je doprinos njihove kulture. Kako je istakao, pored kulturne i turističke, biće uspostavljena i privredna saradnja.

Direktorka Ruskog doma je, prilikom boravka u Kraljevu, otvorila četvrti Festival umetnosti „Maglič“, koji će trajati do 6. juna, a čiji je Rusija specijalni gost. Uoči otvaranja, Kuščenkova se upoznala sa znamenitostima grada i položila cveće na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine na Trgu srpskih ratnika.

Kako je Elizabeta Todorović, direktorka Kulturnog centra „Ribnica“, organizatora „Magliča“, rekla, u okviru Festivala će biti organizovane radionice ruskih narodnih zanata, predstave, projekcije ruskih filmova, nastupi srpskih i ruskih folklornih ansambala, upoznavanje sa ruskom nacionalnom kuhinjom. 

        

 

 

 

 

Dečji hor „Otrada“ u Kraljevu                                     29.05.2016.

Zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Milun Jovanović sa saradnicima je 29. maja 2016. godine primio članice dečjeg duhovnog hora „Otrada“ iz Sveto – Nikolskog Crnoostrovskog ženskog manastira iz Rusije. Dečji hor „Otrada“ čine devojčice iz sirotišta i borave u Srbiji sa Igumanijom Nikolaje i monahinjama na poziv Udruženja žena Srbije i Rusije „Matrona“. Kraljevo je jedan od gradova koje će obići tokom svog boravka u Srbiji od 28. do 31. maja 2016. godine.
Hor je posle prijema održao koncert u Svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva.
 
        

 

 

Grad Kraljevo dobio graćevinsku dozvolu za izgradnju višeporodičnog
stambenog objekta

 

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić i rukovodilac Jedinice za upravljanje projektima Aleksandar Čolović su 26. maja 2016. godine održali konferenciju za novinare u Gradskoj upravi grada Kraljeva. Povod za sazivanje konferencije je dobijanje građevinske dozvole za izgradnju višeporodičnog stambenog objekta  - prva faza realizacije Projekta „ Urbana regeneracija u ulici Dositejevoj u Kraljevu“.
           Koferenciji je prethodio redovan  sastanak učesnika u realizaciji Projekta „Stambena obnova naselja posle zemljotresa u Kraljevu“. Na sastanku

           Razvojnu banku Saveta Evrope predstavljao
je regionalni menadžer Gregor Krževski, IPF3 Luis Mecano, a Tim za tehničku podršku Đorđe Mojović. Pored njih sastanku su prisustvovali i  državni sekretar  Dejan Trifunović sa saradnicima iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture,  Igor Jakšić v.d. direktora Republičke agencije za stanovanje, Dragana Ratković kao predstavnik Ministarstva finansija i gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić sa saradnicima.

          Učesnici su informisani da je 25. maja 2016. godine od strane Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno- komunalne delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva izdata Građevinska dozvola za izgradnju prvog stambenog objekta sa ukupno 103 stambene jednice, čime je ispunjen jedan od važnijih preduslova za pripremu javne nabavke za izbor izvođača radova.

Pored brojnih tema i pitanja od značaja za realizaciju Projekta o kojima je bilo reči, na sastanku je konstatovano je da predugovore o razmeni stanova još uvek nije potpisalo 56 krajnjih korisnika, a da je prva polovina jula meseca tekuće godine krajnji rok do kojeg je neophodno da predugovori budu potpisani, kako ne bi bi doveden u pitanje nastavak realizacije Projekta.
            Kako je naglašeno na konferenciji radovi na izgradnji zgrade počeće u novembru, a realizacija celog projekta odvijaće se u tri faze i to prvo će biti izgraćena jedna zgrada, u drugoj fazi još jedna zgrada i trećoj dve zgrade.
 

          

 

19.Maj 2016.
Dani jorgovana

Danas su gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić i članovi Društva Srpsko-francuskog prijateljstva „Sveta Jelena Anžujska“, na konferenciji za novinare, najavili održavanje tradicionalne kulturno-turističke i ekološke manifestacije Dani jorgovana“.

 

19.Maj 2016.
Najava Maturskog plesa

Danas je održana konferencija za novinare na kojoj su članovi Odbora za organizaciju Maturskog plesa najavili održavanje ovogodišnje tradicionalne manifestacije „Maturski ples“ u našem gradu.

Konferenciji za novinare prisustvovao je  gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić.
Grad Kraljevo je prvi grad u Srbiji koji se 2005. godine uključio u ovu manifestaciju zahvaljujući bratskim i partnerskim vezama sa slovenačkim gradom Mariborom, budući da je idejni tvorac „Maturskog plesa“ Plesni savez Slovenije. 
        

17.Maj 2016.
Trka mira u Kraljevu
 

Danas su u Kraljevo stigli učesnici međunarodne Trke mira.

Trka „Peace Run” je globalna sportska manifestacija posvećena miru, skladu i prijateljstvu među ljudima. Učesnici ove manifestacije nose upaljenu baklju kao simbol ljudske težnje za lepšim i srećnijim svetom. Do sada je proneta kroz svih 49 zemalja Evrope i više od 150 zemalja sveta, povezujući sve ljude u njihovoj težnji za svetom u kome vladaju mir, ljubav, sklad i jedinstvo. Poruka je – ako možemo da trčimo zajedno u miru i harmoniji, onda možemo i da živimo zajedno u miru i prijateljstvu. Prva trka je organizovana 1987. godine i odigrava se svake druge godine.

Pokrovitelj Trke mira u našoj zemlji i ove godine je Narodna skupština Republike Srbije, a podržali su je i Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo za sport i omladinu Republike Srbije. 

Trka je ove godine započela svoj evropski put u Portu u Portugaliji 24. februara, a završiće se 8. oktobra u Rimu u Italiji. Iako redovno dolazi u Srbiju, prvi put je trasa kroz ovaj deo. Na putu kroz našu zemlju je prošla kroz Novi Pazar i Rašku, a učesnici će baklju mira proneti i kroz Vrnjačku Banju, Trstenik, Kruševac, Prokuplje, Niš, Belu Palanku, Pirot, Dimitrovgrad.

Baklju mira su na ulasku u naš grad sačekali kraljevački atletičari, deca, građani, nastavivši sa srpskim i internacionalnim timom kraljevačkim ulicama. Na putu kroz grad trkače su pozdravljali učenici kraljevačkih osnovnih škola i stariji sugrađani.

Svečani doček baklje mira je priređen u staroj hali sportova, gde je izveden šaroliki kulturno-umetnički program, u kome su se predstavili Folklorni ansambl i Dečji hor KUD „Abrašević“, Folklorni ansambl „Karanovac“, Baletska škola „ART Denis Kasatkin“, plesna grupa „Kontinuum“, polaznici škole „Rok planeta“, učenice OŠ „Sveti Sava“ su čitale poruke mira, a članovi Gradskog hora „Crvčanin“ su otpevali himnu „Trke mira“. Hala je bila ukrašena crtežima i porukama mira kraljevačkih osnovaca.

U ime grada, učesnike trke je pozdravio  gradonačelnik Tomislav Ilić, kome su gosti predali baklju, koja je zatim kružili među učesnicima programa i posetiocima.

Kraljevo je imalo mnogo stradanja, te tako imamo mnogo razloga da želimo da uvek bude mir, ne samo na ovim prostorima, već u celom svetu. Nadam se da ćemo biti dobri domaćini i da ćete biti zadovoljni našim gostoprimstvom. Kraljevo je, kao i Srbija, deo Evrope“, poručio je gradonačelnik Tomislav Ilić poželevši trkačima dobrodošlicu.

            Kraljevčane su pozdravili svi učesnici trke, ultramaratonci, predvođeni direktorom evropskog ogranka „Trke mira“ Dipavajanom Renerom i direktorom „Trke mira“ u Srbiji Predragom Kneževićem. 

Vođa srpskog tima je naglasio da oni te po celom svetu sa upaljenom bakljom, koja simlolizuje mir, harmoniju, ljubav, prijateljstvo, poštovanje, toleranciju među ljudima, bez obzira na rasu, boju kože, pripadnost političku ili versku. Kako je istakao, cilj im je da pretrče sve članice Ujedinjenih nacija. Knežević je s ponosom predstavio dva člana neg tima – jedan je pobedio na najdužoj trci na svetu od 3.100 milja (5.000 km), a drugi je pretrčao drugu po težini trku na svetu – deset dana i deset noći.

Pokušavamo da inspirišemo ljude na ovaj način, da ih usmerimo u pravcu mira, koji je na planeti Zemlji najpotrebniji. Svako od nas treba da shvati da je na njemu da učini prvi korak, što je i geslo ove trke, da ne čekamo nekog drugog da učini nešto za nas u pravcu mira, nego da prvo svako od nas uspostavi svoj mir, pa ćemo tako jednog dana imati mir na Zemlji. Svaki pojedinac je bitan – i predsednici zemalja i mala deca. Nošenje baklje znači odgovornost za čitav svet. Nosimo milione želja u baklji i veoma nam je drago da smo je doneli i u Kraljevo. Puno nam je srce na ovako lepom dočeku“, rekao je Predrag Knežević.

            U pripremama za doček „Trke mira“ u gradu Kraljevu, pored odeljenja i službi Gradske uprave grada Kraljeva, učestvovali su KC „Ribnica“, SC „Ibar“, TOK, Kraljevačko pozorište, Policijska uprava, Školska uprava, brojna udruženja, društva, pojedinci.
 
        
11.Maj 2016.
Narcisu u pohode

Šezdeseta republička planinarska akcija „Narcisu u pohode“, zakazana za 15. maj, najavljena je na konferenciji za novinare koju je organizovao Organizacioni odbor. Prema rečima Milutina Vukosavljevića, ove godine se očekuje oko 3.000 učesnika iz Srbije i zemalja u okruženju, ali ponajviše Kraljevčana. U saradnji sa „Vulović transportom“ obezbeđen je prevoz, po ceni karte – u 7.15 se sa Keja kreće do Kamenice, gde će u 8.00 časova biti otvorena manifestacija, nakon čega će se krenuti ka vrhu Stolova. Na tri odmorišta biće obezbeđeni čaj i osvežavajući napici. U planinarskom domu „Zorica Gizdavić“ biće organizovan besplatan ručak za sve učesnike. Vukosavljević je uputio apel učesnicima da čuvaju prirodu, da ne beru narcise, ne idu vozilima, a na 100 mesta će biti postavljene kese za otpatke. On je pozvao sve Kraljevčane da krenu u pohod narcisu na planinu Stolovi.

            Predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović je izrazio zadovoljstvo što će Kraljevo biti centar koji će dočekati „brojne učesnike manifestacije saradnje sa prirodom, manifestacije mladosti, pravog odnosa kako treba da vratimo prirodi ono što ona nama pruža“.

„Kada 60 godina nešto živi, razvija se, imalo je smisla i da se rodi i ima perspektivu. Grad Kraljevo će uvek naći svoje mesto u ovoj manifestaciji, budući da je jedna od onih kojima se pridaje posebna pažnja“, rekao je predsednik Skupštine.

Kako je istakao direktor Turističke organizacije Kraljevo Dragan Rajičić, manifestacija je primer kako treba promovisati određene turističke destinacije kroz manifestacije koje se organizuju.  

U organizaciji ovogodišnje manifestacije „Narcisu u pohode“ učestvuju Planinarsko smučarsko društvo „Gvozdac“, Turistička organizacija Kraljevo,  Društvo guslara Žiča i grad Kraljevo. Vlada Republike Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, Planinarski savez Srbije doprineli su u značajnoj meri realizaciji projekta obezbeđivanjem dela neophodnih sredstava.

            

 

 

 Sednica Gradskog veća                                                        10.05.2016.

 

Na današnjoj 58. Sednici Gradskog veća grada Kraljeva većnici su doneli sledeće akte >>>>  

          

09.Maj 2016.
Dan pobede

Grad Kraljevo je i ove godine, polaganjem venaca na Spomenik otpora i pobede, u parku kod Železničke stanice, obeležio 9. maj – Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Među brojnim delegacijama koje su se poklonile pred spomenikom žrtvama Drugog svetskog rata bili su i predstavnici grada Kraljeva – predsednik Skupštine Sreten Jovanović, sa svojim zamenikom Nenadom Markovićem i saradnicima, načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, predstavnici Vojske, Policije, Žandarmerije, Društva srpsko-ruskog prijateljstva Kraljev grad, boračkih udruženja i organizacija.

Venac je položio i ataše Ambasade Ruske Federacije u Srbiji Nikolaj Banatov, koji je na manifestaciju u našem gradu došao sa svojom kćerkom. Banatov je, uz čestitke svim žiteljima Srbije, poručio da svaka generacija mora da pamti heroje Drugog svetskog rata. Posebno je istakao da mu je čast što je pozvan i što je u našem gradu ovim povodom. „Hvala Vama, hvala herojima“, poručio je on.

Svim stanovnicima grada Kraljeva i Srbije, kao i onima koji su bili žrtve fašizma, Dan pobede je čestitao predsednik Skupštine Sreten Jovanović, „sa osećanjem ponosa što pripada narodu koji je smogao snage da tada, pre 71 godinu, sa svojim saveznicima, istraje do kraja i oslobodi ove prostore od najvećeg zla koje je zadesilo našu zemlju – fašizma“.

„Grad Kraljevo obeležava 9. maj, sa porukom, prvenstveno mladima, da se taj dan, to vreme, te žrtve nikada ne smeju zaboraviti. Svoja sećanja, svoju obavezu moramo prenositi pokolenjima koja dolaze da bismo uvek znali da cenimo slobodu“, poručio je predsednik Skupštine.

Obraćanje predsednika Skupštine grada Kraljeva Sretena Jovanovića

 

 

 

 

Ambasador Norveške u Kraljevu                                                      08.05.2016.

 

 

Njegova ekselencija ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad je posetio Kraljevo i sastao se sa predstavnicima grada, na čelu sa zamenikom gradonačelnika Milunom Jovanovićem. Povod dolaska ambasadora u naš grad je bio gostovanje jednog norveškog hora.
Naime, kraljevačka Muzička škola „Stevan Mokranjac“ je, u saradnji sa  Čedomirom Popadićem, Kraljevčaninom koji je već „gostovao“ u svom rodnom gradu sa norveškim pevačima, organizovala „Norveško-srpsko kulturno veče“. Popadić, koji je i bivši učenik kraljevačke Muzičke škole, ovog puta je u naš grad doveo Muški hor norveškog grada Šijena i solistu norveške opere, najmlađeg člana pedesetočlanog hora sa najdužom tradicijom u Norveškoj. Na koncertu je nastupio i hor srednjoškolaca Muzičke škole, pod dirigentskom palicom Dunje Marinković, kao i profesori flaute, klavira, solo pevanja.
Koncertu je prisustvovao i ambasador Kraljevine Norveške.

Zamenik gradonačelnika je prilikom susreta sa ambasadorom istakao da se nada uspostavljanju kontakata i u oblasti privrede i politike. „Iako je velika distanca, ništa nije daleko“, rekao je Jovanović, istakavši primer norveške fabrike između Batočine i Kragujevca. On je pozvao ambasadora da pomogne da u Kraljevo dođe neka proizvodnja, uz obećanje da je Kraljevo spremno da stvori preduslove – budući da je to i želja i potreba grada Kraljeva.
Ambasador Norveške je prvi, ali, kako je rekao, ne i poslednji put u Kraljevu.

„Sledeći put ću imati više vremena da obiđem ovaj grad koji zauzima centralnu poziciju kako geografski, tako i istorijski. Nadam se da će, osim kulturne, saradnja da se nastavi i u poljima ekonomije i investicija. Kultura je prvi korak ka takvoj saradnji, kroz kulturu se dva naroda upoznaju. Nadam se da će koncert doprineti većoj saradnji naših zemalja“, rekao je Nj.e. ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad.

         

 

28.April 2016.
Uskršnje čestitke

          
         

          

          

 

27.April 2016.
Glumci „Vojne akademije“ u našem gradu

Grad Kraljevo je ugostio producenta Nebojšu Garića i deo glumačke ekipe igrane serije „Vojna akademija“, posvećene srpskoj Vojnoj akademiji i njenim kadetima. Mladi glumci Bojan Perić, Branko Janković i Ivan Mihailović su se najpre družili sa učenicima u OŠ „Vuk Karadžić“ u Ribnici, a zatim su ih, u gradskoj kući, dočekali gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić i narodni poslanik Zoran Bojanić.

Kako sami kažu, popularni akteri gledane serije su dolaskom u naš grad želeli da iznenade i mališane koji sa njima mogu da se druže samo preko malih ekrana. Ističu veliko zadovoljstvo time što mogu da izmame dečje osmehe i donesu pozitivnu energiju tamo gde se pojave.

Gostima ovo nije prvi dolazak u Kraljevo, budući da su bili na premijeri filma „Vojna akademija“, kao i na aerodromu u Lađevcima.

„Uvek se rado vraćamo u mesta u kojima smo bili. Vi nas uvek lepo ugostite, imate lepe restorane, nasmejane ljude...“, kažu „Stošić“, „Džaković“ i „Klisura“.

Kako su najavili, snimanje serije će biti nastavljeno, sa istom ekipom.

Gradonačelnik je zahvalio producentu serije i glumcima što su posetili kraljevačke osnovce.

„Nadam se da ćemo se i dalje družiti i sarađivati, kako sa akterima serije, tako i sa predstavnicima Vojske, budući da imamo i Kraljevčane koji su u Ministarstvu odbrane“, rekao je gradonačelnik, istakavši da glumci „Vojne akademije“ promovišu ono što je najčasnije u srpskom narodu – vojni poziv.

„Mi smo glumci koji, kroz kulturu i 'vojsku', čuvamo svoj narod – preko serija i kao ljudi koji vole zemlju, sarađuju sa Vojskom, radimo na moralu svog naroda“, poručili su glavni akteri „Vojne akademije“.
       

26.April 2016.
Dodela stipendija

Grad Kraljevo je i ove godine dodelio stipendije svojim najuspešnijim studentima. U skladu sa Odlukom gradske Komisije za dodelu stipendija, 50 najbolje rangiranih, sa prosečnom ocenom od 10.00 do 8.54, koji su ispunili uslove Konkursa za dodelu stipendija studentima grada Kraljeva za školsku 2015/2016. godinu, potpisali su ugovore sa gradonačelnikom. Oni će, u deset jednakih mesečnih rata, dobiti po 100.000 dinara.

Studente i njihove roditelje je pozdravio gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić. On je istakao da grad prepoznaje i ceni i to što studenti rade, ali i to koliko roditelji ulažu u njih.

„Naši najbolji studenti su ponos ovog grada. Najbolja investicija koju grad Kraljevo ima i u koju ulaže je obrazovanje mladih ljudi. Ta investicija će se svakako vratiti, ako ne Kraljevu, Srbiji svakako. Naša dužnost je da svoje najbolje studente vratimo u Kraljevo, da im obezbedimo uslove kako bi mogli nesmetano da žive i rade u svom gradu. Nadam se da ćete se vratiti u Kraljevo i da ćete znanje stečeno na studijama preneti ovde“, poručio je gradonačelnik mladim sugrađanima.  

Stipendisti, studenti redovnih i akademskih master studija, kažu da im je drago da grad Kraljevo prepoznaje njihov trud, rad, talenat. Veoma su zahvalni što im pomaže i ceni prave vrednosti. Kako kažu, stipendija im je veoma važna, ali ne samo iznos, koji će sigurno pomoći u daljem studiranju, već i čast koju im grad njome ukazuje.

Svečanosti je, uz članove Komisije, prisustvovao i načelnik Gradske uprave grada Kraljeva, predsednik Komisije za dodelu stipendija, Miloš Petrović. Kako je istakao, za 50 stipendija prijavilo se ukupno 50 studenata, koji su ispunili uslove – da imaju prebivalište na teritoriji grada Kraljeva i da su na redovnom režimu studiranja. Nije bilo prigovora ni žalbi.  

            Potpisivanje su pratili nastupi učenika četvrtog razreda kraljevačke Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“ - Mitar Pavlović je na harmonici izveo kompoziciju Belošickog Španski triptih, stav 3, a Aleksandar Dukić Mocartovu sonatu, prvi stav, opus 10, na klaviru.


          

 

24.April 2016.
Izbori u Srbiji

Sva izborna mesta na teritoriji grada Kraljeva otvorena su u 7.oo časova. Iz Radnog tela Republičke izborne komisije za grad Kraljevo stiglo je obaveštenje da u izbornom procesu nisu uočene nikakve nepravilnosti.

   OBAVEŠTENjE Radnog tela Republičke izborne komisije za grad Kraljevo

      

 

22.April 2016.
Obeležen Dan Vojske Srbije

Prigodnom svečanošću u kasarni „Ribnica“ danas je Druga brigada Kopnene vojske obeležila Dan Vojske Srbije. Gostima i pripadnicima Brigade obratio se zastupnik komandanta Brigade, pukovnik Željko Kuzmanović.
Dan Vojske Srbije obeležava se 23. aprila, na dan kada je u Takovu 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak. Tog dana, na Cveti, na skupu viđenijih ljudi u Takovu doneta je odluka o podizanju Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.
        

22.April 2016.
Sednica Gradskog veća grada Kraljeva

Na današnjoj pedeset sedmoj (vanrednoj) sednici Gradskog veća grada Kraljeva pred većnicima su se našle sledeće tačke dnevnog reda:

1.    Razmatranje Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Gradskoj upravi grada Kraljeva, koji je dana 15.04.2016.godine doneo načelnik Gradske uprave pod brojem 110-2/16, i donošenje rešenja o davanju saglasnosti na Pravilnik

2.    Razmatranje Predloga rešenja o raspodeli sredstava za sunfinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Kraljeva u 2016. godini, Predloga Komisije za ocenjivanje projekata za ostvarivanje javnog interesa o raspodeli sredstava iz budžeta grada Kraljeva, i donošenje Rešenja

3.    Razmatranje informacije i izjašnjenja JP Direkcija za planiranje i izgradnju „Kraljevo“ povodom zaključka Gradskog veća broj 06-93/2016-III od 19.04.2016. godine, Predloga zaključka o prihvatanju inicijative za dostavljanje predloga za investiciono održavanje ojačanjem kolovozne konstrukcije ulica i nekategorisanih puteva u svrhu podsticaja proizvodno-privrednih aktivnosti i razvoja seoskog turizma, i donošenje zaključka

4.    Razmatranje zahteva Radomira Stefanovića za otpis duga po osnovu zakupa poslovnog prostora „Luvr“ i „Ukus“ u Kraljevu, u Ul.Miloša Velikog broj 2 i donošenje Zaključka

          

21.April 2016.
Radovi na magistralnom putu

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić i načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, sa saradnicima, obišli su radove na reparaciji Ibarske magistrale, u delu od vijadukta u Adranima ka ulasku u grad.

Kako je istakao načelnik, zahvaljujući Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i republičkoj Direkciji za puteve, u gradu Kraljevu smo imali mnogo infrastrukturnih ulaganja. Jedno od najvećih je izgradnja puta od Mrčajevaca do Kraljeva, odnosno od Adrana do Kraljeva, gde će biti napravljena dva kružna toka i dve servisne saobraćajnice. Vrednost radova, u dužini od 18,8 kilometara, iznosi oko 720 miliona dinara. Kraljevačka Direkcija za planiranje i izgradnju je uspela da, sa Ministarstvom, obezbedi naknadnih 20 miliona za servisne saobraćajnice. Prema rečima načelnika RUO Simovića, reparacija Ibarske magistrale u ovom delu je od velikog značaja jer se tu nalazi industrijska zona Šeovac, kao i veliki prodajni objekti.

„Nadam se da ćemo ovde, vezano sa aerodromom i izgradnjom koridora koji će povezivate Pojate i Preljinu, dobiti jedno dobro infrastrukturno rešenje za grad i da će to biti nešto čime će Kraljevo moći da se ponosi u narednom periodu“, rekao je Simović.

I gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić ističe da je ovo jedna od najznačajnijih investicija u toku ove godine, koja je dogovorena prošle godine sa Vladom Republike Srbije i resornim ministarstvima.

„Rekonstrukcija ovog dela magistrale je bila neophodna. Biće to jedna od modernijih saobraćajnica. Radi se proširenje, razgušiće se gužve koje su bile na ovom delu puta, uz još dva kružna toka. U toku prethodne godine Vlada je izdvojila značajna sredstva za infrastrukturne objekte u gradu Kraljevu. Nadamo se da će i dalje biti investicionih ulaganja“, izjavio je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić.   

Planirano je da radovi, započeti 31. marta, budu završeni 1. jula ove godine.
         

19.April 2016.
Imendan grada Kraljeva

 

Grad Kraljevo 134 godine ponosno nosi svoje kraljevsko ime - od 19. aprila 1882. godine, kada je kralj Milan Obrenović udovoljio želji i molbi žitelja varoši Karanovac da se njihovo mesto nazove Kraljevo. Povodom ovog datuma, koji se obeležava kao Imendan grada, priređena je svečana akademija, kao neka vrsta vremeplova kroz istoriju i vreme, podsećanje na ljude i događaje koji su utkani u temelje Kraljeva, grada gde se spajaju Ibar i Morava, gde su se ukrštali carski drumovi, mesta koje predstavlja prirodnu kapiju Doline vekova, varoši na koju s večeri padaju senke kupola i zvonika Žiče, majke srpskih manastira, kolevke naše pismenosti i državnosti.

Čestitajući Imendan grada, gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić je, između ostalog, poručio:

Imamo se za čim okrenuti, ali moramo i u budućnost gledati. Vreme pred nama jeste vreme izazova, ali i velikih prilika da idućeg Imendana pobrojimo šta smo na korist grada i njegovih žitelja uradili.“

U prigodnoj besedi, po kojoj je i akademija nazvana - „Imenom ispisana istorija“, profesor istorije Vesna Milojević, direktor Istorijskog arhiva Kraljevo, osvrnula se na to kako je naš grad, umesto turskog, poneo kraljevsko ime.

Akademiju je pratila i izložba Istorijskog arhiva Kraljevo u foajeu Kraljevačkog pozorišta, koja govori o ovom jako važnom istorijskom periodu grada Kraljeva, kada smo od varoši Karanovac postali današnje Kraljevo. Panoi, između ostalog, prikazuju proglašenje Kraljevine Srbije, putovanje kralja Milana po Srbiji, njegov dolazak u Karanovac, promenu imena.

U skladu sa rečima predsednika Odbora za obeležavanje Imendana grada Kraljeva Miloša Milišića, grad Kraljevo ima odnos prema događajima iz prošlosti kako bismo imali i budućnost. Tako je u okviru obeležavanja ovogodišnjeg Imendana pripremljen višenedeljni program.

Centralni događaj, akademiju, pripremili su Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“, Kraljevačko pozorište, Kulturni centar „Ribnica“ i Istorijski arhiv.

U programu su učestvovali glumci Kraljevačkog pozorišta, koji su kazivali stihove Veroslava Stefanovića „Jedno stoleće Kraljeva“ i „Kad se gradila Žiča“ Milana Đokića. Gradski hor „Crvčanin“ je izveo himnu Srbije „Bože pravde“ i kompoziciju Konstantina Babića „Uzori, Maro“. Prikazan je i dvominutni dokumentarni film iz 1904. godine „Pijačni dan u Kraljevu“.   

 

         Obraćanje gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića

      ♦  BESEDA „Imenom ispisana istorija“ Vesne Milojević profesora
                       istorije
i direktora Istorijskog arhiva Kraljevo


        

 

 

 

Postavljen kamen temeljac za zatvoren bazen                19.04.2016.

 

Na Imendan grada Kraljeva, 19. april, pored nove hale sportova, započeti su radovi na izgradnji zatvorenog bazena. Kamen temeljac su položili gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, direktorka Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo Marica Mijajlović, sa poslanicima u poslednjem sazivu Narodne skupštine Aleksandrom Tomić i Zoranom Babićem.

Kako je izjavio gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, grad je prošle godine doneo odluku o gradnji zatvorenog bazena.

Rešili smo da opremimo sportsku komunalnu infrastrukturu i da, pored hale, izgradimo i zatvoreni bazen. Verujem da su se ovome najviše obradovali sportisti koji dugi niz godina nisu mogli da učestvuju u višim rangovima takmičenja upravo zbog nedostatka bazena, kao i plivači, koji imaju izuzetne rezultate. Nadam se da će na Imendan 2019. godine zatvoreni bazen biti završen“, rekao je gradonačelnik.

Načelnik RUO Nebojša Simović je istakao značaj bazena za zdrav život sugrađana, posebno školske dece i omladine, za poboljšanje kvaliteta života, ali i za razvoj sportskog turizma. On je pomenuo i izradu projekta za „sportsko selo na Goču.

Uz Vrnjačku Banju, koja ima dva nacionalna kampa - za odbojku i vaterpolo, uvezaćemo ozbiljnu sportsku ponudu na nivou Srbije, čak regiona. Uz autodrom Beranovac, nadamo se da ćemo postati prepoznatljiva sportska destinacija. Pospešićemo razvoj ugostiteljstva i turizma u Kraljevu. Sem toga, želimo da naša deca ne odlaze u druge gradove da bi se bavila sportom, već da u svom gradu imaju sve što im je potrebno. Očekujemo podršku Vlade i Ministarstva za omladinu i sport, ali i donacije, da svako prepozna ovu priču kao društvenokorisnu“, izjavio je načelnik.

Za izgradnju zatvorenog bazena, grad Kraljevo se kreditno zadužio 30 miliona dinara. Početkom marta potpisan je ugovor sa izvođačem prve faze radova, preduzećem „Ratko Mitrović iz Čačka. Vrednost početnih radova je nešto više od 15 miliona dinara. S obzirom na to da se, prema rečima direktorke Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo Marice Mijajlović, ostatak očekuje iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvu je dostavljena sva potrebna dokumentacija, urađen predmer i predračun po fazama.

Otprilike po dva puta dva miliona evra nam je obećano. Za prvu fazu - grube radove i okrovljavanje, potrebno je oko 290 miliona dinara, a za kompletnu investiciju, sa uređenjem okolnog terena, oko 900 miliona dinara“, kaže direktorka.

Zatvoreni bazen će imati dva bazenajedan dimenzija 25h33 metra i dubine 2 metra, i bazen za neplivače 25h12,5 metara, dubine 0,8-1,33 metra. Neto površina je 7.400 m2, bruto 6.900 m2. Kapacitet je oko 450 gledalaca, a ukupan broj ljudi u objektu može da bude oko 650. Rok za završetak je april 2019. godine.

Pokrenuta je inicijativa da zatvoreni bazen ponese ime pionira vaterpola i plivanja u Kraljevu, čuvenog kraljevačkog hirurga, dugogodišnjeg predsednika Plivačkog vaterpolo kluba Kraljevo, počasnog građanina grada Kraljeva, dr Slobodana-Dana Lukića, koji je tragično izgubio život.

 

                   

18.April 2016.
Najava Imendana grada Kraljeva

Uoči obeležavanja 19. aprila - Imendana grada Kraljeva, predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović i članovi Organizacionog odbora za obeležavanje ovog značajnog datuma, održali su konferenciju za novinare, na kojoj su najavili program obeležavanja.

            Predsednik Skupštine je podsetio na to da od 19. aprila 1882. godine naš grad, umesto turskog, nosi kraljevsko ime, i najavio višednevni program koje gradske ustanove kulture pripremaju u čast obeležavanja Imendana. On je izrazio zadovoljstvo što je „taj datum izvučen iz letargije, iz toga da se samo pominje, ali ne i obeležava“.

„Smatram da i ubuduće treba da pružimo doprinos tome da sve datume koji nas identifikuju obeležimo na dostojanstven način, da je to naša obaveza, i prema novim generacijama i prema istoriji“, rekao je predsednik Skupštine Sreten Jovanović, istakavši da nema mnogo gradova koji, kao naš, obeležavaju dan kada su dobili ime, naročito ne „kraljevsko“.

U aktivnosti organizovane povodom Imendana uključene su institucije iz oblasti kulture, koje i kroz redovne aktivnosti, planskim aktima za svaku godinu, planiraju programe povodom ovog značajnog događaja iz istorije našeg grada.

Centralni događaj je svakako svečana akademija, ove godine nazvana „Imenom ispisana istorija“, koja će biti održana u utorak, 19. aprila 2016, u Kraljevačkom pozorištu, sa početkom u 13.00 časova. Na akademiji je predviđeno obraćanje gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića, a besedu će kazivati profesorka istorije i direktorka Istorijskog arhiva Kraljevo Vesna Milojević. Glumci Kraljevačkog pozorišta će govoriti prigodne stihove, a nastupiće i Gradski hor „Crvčanin“. Biće prikazan i dvominutni dokumentarni film iz 1904. godine „Pijačni dan u Kraljevu“.

Svečanu akademiju prati, u foajeu Kraljevačkog pozorišta, istoimena izložba Istorijskog arhiva Kraljevo, na kojoj su, kako je istakla direktorka Arhiva i autorka izložbe Vesna Milojević, predstavljeni detalji vezani za promenu imena varoši Karanovac u Kraljevo, potkrepljeni zvaničnim dokumentima. Izložba sadrži i isečke iz Srpskih novina i niz fotografija,a  priređena je uz pomoć Arhiva Srbije i Istorijskog muzeja Srbije i Narodnog muzeja Kraljevo. Biće otvorena od 19. aprila do 2. maja.

Predsednik Odbora za obeležavanje Imendana grada Kraljeva Miloš Milišić je istakao da je proslavljanje ovog praznika od 2012. godine u nadležnosti i pod pokroviteljstvom grada Kraljeva. On se osvrnuo na sve što su kraljevački kuturni poslenici pripremili u čast obeležavanja ovog dana, izdvojivši program posvećen slikaru Momi Antonoviću i gostovanje Kraljevačkog pozorišta sa predstavom „Profesionalac“ u beogradskom Zvezdara teatru, na poziv reditelja i pisca teksta Dušana Kovačevića.

Direktorka Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ i, odnedavno, predsednica Zavičajnog društva Kraljevo Dragana Tipsarević, podsetila je na to da je 19. april rođendan Zavičajnog društva, koje taj dan obeležava nizom aktivnosti. Tradicionalno, prvoj bebi koja se rodi tog dana, zavičajci poklanjaju štednu knjižicu sa 5.000 dinara, paket čiji je sponzor Apoteka Kraljevo, a obilaze i dete koje na taj dan slavi prvi rođendan i uručuju mu člansku kartu Zavičajnog društva. Takođe, objavljuju i list Kraljevački zavičaj.

Kako je rečeno na konferenciji, u saradnji sa Školskom upravom, 19. aprila, jedan čas u kraljevačkim školama će biti posvećen Imendanu.

 

                
             

                  KLIK NA SLIKU ZA VELIKI FORMAT

15.April 2016.
Najava auto trka na Beranovcu

Otvaranje sezone u automobilizmu, u Kraljevu, na autodromu Beranovac, najavili su danas gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić i generalni sekretar Sportskog auto i karting saveza Srbije (SAKSS) Goran Toroman. Oni su na konferenciji za novinare najavili auto-trke koje će biti organizovane u našem gradu tokom vikenda – „Nagrada Kraljeva 2016“ – „Beranovac auto-šou“.

Auto-trke na brdskim stazama „Nagrada Kraljeva 2016“, koja se boduje za Šampionat Srbije u auto-trkama na brdskim stazama, odnosno Sprint auto-reli „Beranovac 2016“, koji se boduje za Šampionat Srbije u auto-reliju, a koji su upisani u kalendar takmičenja Šampionata Srbije za 2016. godinu, biće održane na autodromu Beranovac, u subotu, 16. aprila, i nedelju, 17. aprila 2016. godine.

Kako je najavio generalni sekretar SAKSS-a, učestvuju vozači iz domaćeg šampionata.

„Prvi put imamo promotivnu vožnju nove discipline u SAKSS-u – 402 metra, popularne „drag trke jedan na jedan. Napravićemo promotivnu trku 202 metra. Tridesetak najboljih vozača Srbije doći će da pokažu Srbiji šta znaju. Najbolji dobijaju pehare“, rekao je Toroman. 

Trke počinju u 12.30 časova oba dana. Promotivna trka u subotu startuje u 17.00 časova. U nedelju se očekuje da će prvi vozač trku dugu 46 kilometara završiti oko 18.00 časova. 

Kako je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić istakao, grad Kraljevo je, uz Sportski auto i karting savez Srbije (SAKSS) Beograd, organizator, u skladu sa Ugovorom  potpisanim prošle godine, kojim su se sporazumeli da u sezonama 2015-2019. zajednički organizuju auto-trku na kružnim stazama koja bi se bodovala za Nacionalni šampionat Srbije na kružnim stazama.  


         
12.April 2016.

Jedanaesta međunarodna konferencija „Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici“ (BSLZ), koja se od 13. do 16. aprila održava u Kongresnom centru „Zvezda“ u Vrnjačkoj Banji, a pod pokroviteljstvom grada Kraljeva, najavljena je na konferenciji za novinare. Domaćin Konferencije BSLZ, koja se organizuje u okviru Dekade akcija u bezbednosti saobraćaja 2011-2020 – „Bezbednost  saobraćaja je sistem, a ne pojedinac!“, jesu Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva i opština Vrnjačka Banja.

Kako je objasnio predsednik užeg saziva Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva Nenad Marković, grad Kraljevo nije imao adekvatne kapacitete za održavanje tako velikog skupa čiji organizatori imaju specifične zahteve, tako da, s obzirom na to da sa opštinom Vrnjačka Banja imamo dobru saradnju, između ostalog i u cilju bezbednosti saobraćaja na putevima, Konferencija se održava u Banji.  

On je podsetio na to da je Kraljevo na prethodna dva skupa proglašavano za najaktivniju lokalnu samoupravu u oblasti bezbednosti saobraćaja u Srbiji i zamolio organizatore da ove godine „zaobiđu“ naš grad sa nagradom.

„Iako smo verovatno opet zaslužili nagradu, verujem da postoje druge opštine i gradovi u kojima se dobro radi, a mi ove godine želimo da budemo dobri domaćini“, poručio je Marković.

On je naglasio da rad u bezbednosti saobraćaja mora da bude konstantan, da mora da se obrati pažnja na sve učesnike u saobraćaju, posebno na ugrožene kategorije – decu, stara lica, motocikliste, bicikliste.

„Nekada se to radi kroz kampanju, edukaciju ili nabavku tehničkih sredstava, poput sedišta za bebe. Na sve načine pokušavamo da poboljšamo bezbednost saobraćaja. Kroz program rada Saveta, koji se usvaja na početku godine, odredimo aktivnosti prema određenim kategorijama“, kaže Marković.

Predsednik kraljevačkog Saveta je posebno istakao činjenicu da je na teritoriji našeg grada, za prva tri meseca ove godine, poginula samo jedna osoba. 

Kako je najavio, uvođenje video nadzora u našem gradu se planira nakon rebalansa budžeta u ovoj godini, a postavljanje brzinskog displeja naredne sedmice, nakon povezivanja displeja na izvor napajanja, i to u ulicama Jovana Deroka, Dositejevoj i u Ribnici na Žičkom putu.

Prof. Krsto Lipovac, predsednik Programskog odbora Konferencije i šef Katedre za bezbednost saobraćaja na Saobraćajnom fakultetu, istakao je da je Savet za bezbednost na teritoriji grada Kraljeva sproveo nekoliko veoma značajnih i za Srbiju inovativnih aktivnosti u bezbednosti saobraćaja i, u tim oblastima, postao lider, od kojeg se uči. 

Prema rečima Lipovca, Konferencija ima ciljeve – transfer znanja iz sveta, transfer međunarodne najbolje prakse i transfer različitih važnih dokumenata iz međunarodne prakse. Ima ambiciju da podstakne rad na lokalu i pomogne stalnom unapređivanju organizacija koje rade na lokalu, uspostavljanju svoje i koordinacije sa državnim institucijama. Konferencija je prilika da se predstave lokalne samouprave koliko je i šta ko radio.

„Nadamo se da će budućnost upravljanja bezbednošću saobraćaja da se temelji na činjenicama jer je to jedini način da se smanji broj nastradalih u saobraćaju. To je prilika i da proizvođači predstave najnoviju opremu koja se koristi u bezbednosti saobraćaja na međunarodnoj izložbi opreme“, rekao je Lipovac.

Prema njegovim rečima, sve je veće interesovanje mladih studenata da dolaze na konferenciju i pišu radove. Tri najbolja studentska rada biće nagrađena i štampana u zbornicima radova.

Srbija je imala period od četiri godine neprekidnog opadanja broja nastradalih. Godine 2014. poginulo je 536 ljudi, ali 2015. je zabeležen značajan porast broja poginulih za 90, o čemu će, kako je rekao, biti reči na Konferenciji – i kritički, ali i da se izvuku pouke. On je istakao da je Kraljevo u tom periodu imalo pad broja poginulih, dodavši da „tamo gde radite, imate efekta, gde ne radite, nemate“.

Dragan Govedarica, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Vrnjačka Banja, istakao je da dobra saradnja opštine Vrnjačka Banja i grada Kraljeva može biti dobar znak i za druge opštine i gradove kako zajedničkim snagama može da se promoviše sve ono što utiče na bezbednost saobraćaja. 

Dr Miladin Nešić, docent na predmetu bezbednost saobraćaja na Kriminalističko-policijskoj akademiji i predsednik Organizacionog odbora Konferencije BSLZ, naglasio je da je najbolji način da se utiče na bezbednost saobraćaja da se poštuju odredbe, a da se prekršioci kažnjavaju.

BSLZ međunarodna konferencija spada u najznačajnije naučno-stručne skupove koji su posvećeni bezbednosti saobraćaja, a koji se održavaju u regionu jugoistočne Evrope i među značajnije skupove ove vrste u Evropi. Prošlogodišnjoj Konferenciji, održanoj u Kragujevcu, prisustvovao je 331 učesnik iz Srbije i inostranstva – predstavnici lokalnih zajednica, obrazovnih institucija, kompanija, javnih preduzeća, državnih ustanova, ministarstava i dr. Ove godine se očekuje oko 400 učesnika.

Konferencija se održava u organizaciji Kriminalističko-policijske akademije iz Beograda, Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, Fakulteta prometnih znanosti iz Zagreba, Nacionalnog tehničkog univerziteta iz Atine, Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije, Udruženja za bezbednost saobraćaja Srbije, udruženja „Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici“, „Savet za bezbednost saobraćaja“ i drugih nadležnih institucija iz zemlje i regiona, uz podršku Ministarstva prosvete i nauke RS.

Sponzori Konferencije su firma „MRG“ iz Beograda, 3M – multinacionalna kompanija, firme „Model 5“, „Selma“ i „Signal“, a biće i još nekoliko izlagača na izložbi koja prati Konferenciju.

 

 
         

 

          

KZS SAVET from zoran ljubojevic on Vimeo.

11.April 2016.

 

 

Dan pobede                                                                                            09.05.2016.

 

 

Grad Kraljevo je i ove godine, polaganjem venaca na Spomenik otpora i pobede, u parku kod Železničke stanice, obeležio 9. maj – Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Među brojnim delegacijama koje su se poklonile pred spomenikom žrtvama Drugog svetskog rata bili su i predstavnici grada Kraljeva – predsednik Skupštine Sreten Jovanović, sa svojim zamenikom Nenadom Markovićem i saradnicima, načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, predstavnici Vojske, Policije, Žandarmerije, Društva srpsko-ruskog prijateljstva Kraljev grad, boračkih udruženja i organizacija.

Venac je položio i ataše Ambasade Ruske Federacije u Srbiji Nikolaj Banatov, koji je na manifestaciju u našem gradu došao sa svojom kćerkom. Banatov je, uz čestitke svim žiteljima Srbije, poručio da svaka generacija mora da pamti heroje Drugog svetskog rata. Posebno je istakao da mu je čast što je pozvan i što je u našem gradu ovim povodom. „Hvala Vama, hvala herojima“, poručio je on.

Svim stanovnicima grada Kraljeva i Srbije, kao i onima koji su bili žrtve fašizma, Dan pobede je čestitao predsednik Skupštine Sreten Jovanović, „sa osećanjem ponosa što pripada narodu koji je smogao snage da tada, pre 71 godinu, sa svojim saveznicima, istraje do kraja i oslobodi ove prostore od najvećeg zla koje je zadesilo našu zemlju – fašizma“.

„Grad Kraljevo obeležava 9. maj, sa porukom, prvenstveno mladima, da se taj dan, to vreme, te žrtve nikada ne smeju zaboraviti. Svoja sećanja, svoju obavezu moramo prenositi pokolenjima koja dolaze da bismo uvek znali da cenimo slobodu“, poručio je predsednik Skupštine.

        

 

08.April 2016.
Gradonačelnik poklonio karte za pozorište učenicima

 

Povodom gostovanja predstave „Govorna mana“ u Kraljevačkom pozorištu, gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić je poklonio 20 karata najboljim učenicima i studentima grada Kraljeva. 
Naši mladi sugrađani će tako u nedelju, 10. aprila, moći da uživaju u predstavi Narodnog pozorišta iz Beograda, u kojoj, između ostalih, igra Kraljevčanin Nebojša Dugalić. 

       
                     

08.April 2016.
Svetski dan Roma

Povodom obeležavanja Svetskog dana Roma - 8. aprila, gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić je, na prijemu upriličenom tim povodom, čestitao praznik svojim sugrađanima romske nacionalnosti. Kako je rekao, lokalna samouprava se potrudila da mnogo toga obezbedi Romima kao nacionalnoj manjini.

„U toku dana ćemo dobiti ugovore o kontejnerima, koji će zameniti  šatorsko naselje, koje će biti raseljeno, i svi će koliko-toliko dobiti pristojne uslove za život. U dekadi Roma grad Kraljevo je mnogo toga uradio. Nadam se da ćemo i dalje i mi kao grad, ali i druge organizacije, pomoći Romima u školovanju, u poboljšanju uslova života“, poručio je gradonačelnik Kraljeva.

I predsednik RNVO „Ruke prijateljstva“ Zoran Petrović je čestitao svim građanima romske nacionalnosti praznik i zahvalio na ukazanom poštovanju.

Prijemu su takođe prisustvpovali prijatelji i saradnici Kancelarije za romska pitanja, između ostalih, predstavnici grada, članovi Gradskog veća, škola, Centra za socijalni rad, PU „Olga Jovičić Rita“, kao i učenici srednjih škola sa svojom mentorkom, koja im pomaže da savladaju sve prepreke tokom srednjoškolskog obrazovanja i da utiče na njih da upišu više i visoke škole.

            Svetski dan Roma se obeležava od 1971. godine, kada je 8. aprila u Londonu održan Prvi svetski kongres Roma. Obeležavanje ovog datuma omogućava očuvanje romske kulture i tradicije, kao i mogućnost da većinsko stanovništvo upozna romski narod. Civilno društvo treba da obrati pažnju na probleme sa kojima se Romi svakodnevno suočavaju, naročito u oblasti zdravstva, obrazovanja, zapošljavanja, ekonomskog osnaživanja.

Članica Gradskog veća Gordana Stojković je napomenula da je gradonačelnik oformio radnu grupu za izradu nacrta lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja Roma u gradu Kraljevu, koji će se uskladiti sa Nacionalnom strategijom i Strategijom razvoja grada Kraljeva od 2106. do 2020. godine.

„Učinićemo sve da položaj Roma u oblasti stanovanja, obrazovanja, socijalne zaštite, zdravstva bude ravnomerno zastupljen i da se vaša grupa ne oseti kao veoma marginalizovana društveno osetljiva grupa u našem društvu. Lokalna zajednica će nastaviti svoje aktivnosti da bi položaj i dece i  odraslih bio što bolji“, poručila je većnica.  

            Nakon sastanka prikazane su prezentacije dva projekta koja unapređuju položaj članova romske zajednice – „Biblioteka igračaka – REF“ i „Podrška romskim porodicama ka boljem sutra“ Kancelarije za ljudska i manjinska prava.