Mapa sajta  |  RSS 

 
Odštampaj Pošalji
Vesti
10.April 2014.
48. vanredna sednici Gradskog veća

Na današnjoj 48. vanrednoj sednici Gradskog veća grada Kraljeva pred većnicima se nalazilo nekoliko tačaka koje treba da budu predložene za sutrašnju sednicu Skupštine grada.
            Najznačajnija tačka je formiranje Komisije koja će da uradi akcioni plan rešenja pitanja vodosnabdevanja na teritoriji grada Kraljeva.
            „ Mora da se aktivno radi na iznalaženju rešenja vodovoda ne samo Tavnika nego i drugih seoskih vodovoda, zato se i ozbiljno pristupilo izradi ovog akcionog plana. Prvi zadatak komisije je da sa režiskim odborom iz Tavnika započne rešavanje problema ove mesne zajednice, kako je dogovoreno na sastanku koji je održan predhodne nedelje“ rekao je gradonačelnik Kraljeva Dragan Jovanović.
            Većnici su izglasali predlog odborničke grupe „ Složno za Kraljevo“ da se u dnevni red sutrašnje sednice Skupštine grada uvrsti tačka o izmenama i dopunama Statuta Kulturnog centra Ribnica. Takođe je uvršćen predlog da se autobuska stajališta označe novom vertikalnom i horizontalnom signalizacijom koja podrazumeva vidno istaknut naziv stanice i red vožnje autobusa.

 
 
 

07.April 2014.
47.Sednica Gradskog veća
                                                                          
                 

 

07.April 2014.
SVEČANA KONFERENCIJA POVODOM SVETSKOG DANA ROMA

Povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma, danas je održana Svečana konferencija, kojoj su prisustvovali i predstavnici grada Kraljeva – gradonačelnik Dragan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika Radomir Jovanović, član Gradskog veća Gordana Stojković. Među gostima su bili i predstavnici ŠOSO „Ivo Lola Ribar“, Centra za socijalni rad, Crvenog krsta, Predškolske ustanove „Olga Jovičić Rita“, saradnik na projektu „Biblioteka igračaka“, predsednik MZ Centar, Socijaldemokratske partije i drugi.

Zoran Petrović, predstavnik Kancelarije za romska pitanja, iako svestan sveukupne teške situacije, izneo je najčešće probleme Roma u našem gradu.

„Imamo problem sa vodom za piće za 18 romskih porodica, sa kanalizacionom i vodovodnom mrežom za 10 porodica između Romskog 1 i Romskog 2. Problem je i obezbeđivanje podrške za obrazovanje 312 romskih učenika u osnovnim školama. Imamo problem i sa adekvatnim zastupanjem romske zajednice u svim gradskim komisijama i telima koje osniva grad“, izjavio je Petrović.  

Gradonačelnik grada Kraljeva Dragan Jovanović, u svoje i u ime grada Kraljeva, poželeo je dobrodošlicu i čestitao Svetski dan Roma, podsetivši da se već četrdeset tri godine ovaj dan obeležava kako bi se ukazalo na težak položaj Roma i da se podstaknu svi koji su u prilici da pomognu kako bi se njihov položaj unapredio.  

Kako je istaknuto, iako živimo u 21. veku, po mnogo čemu savremenom, nažalost, pripadnici romske nacionalne zajednice još uvek bivaju diskriminisani i žive u siromaštvu. Ipak, radi se na tome da se takva situacija promeni, da se unapredi i poboljša položaj manjinskih, osetljivih društvenih grupa. Tako je sve je više romske dece koja pohađaju osnovnu i srednju školu, koja završavaju fakultete, kao i onih koji imaju pristup zdravstvenom osiguranju, socijalnoj zaštiti, ličnim dokumentima.

„Mi smo tu da Vam pomognemo, da, uz vašu pomoć, učinimo sve što možemo da razlike ne postoje i da svi imaju jednaka prava i da se brže i lakše uključuju u socijalne tokove. Grad je i do sada pomagao, a nastavićemo da iznalazimo rešenja da ta pomoć bude još veća. Zajedno, jačanjem tolerancije i solidarnosti, možemo da unapredimo položaj Roma u našem gradu“, izjavio je gradonačelnik Jovanović, i dodao:      

„U okviru projekta integracije Roma u društvenu zajednicu, novembra prošle godine, u našem gradu počela je da radi i Kancelarija za romska pitanja, kao jedina u Raškom okrugu. Na osnovu odluke o finansiranju udruženja građana, četiri meseca finansirana je iz gradskog budžeta. Formiranje ove kancelarije deo je programa Regionalnog projekta integracije pripadnika romske manjine u lokalne samouprave pod nazivom „Smanjenje ugroženosti Roma na zapadnom Balkanu“.To je samo jedan u nizu koraka koje činimo.“

Predstavnik Kancelarije za romska pitanja zahvalio je gradonačelniku na lepim rečima i razumevanju položaja Roma.

„Srećan sam što sam danas pored Vas i što mogu da čujem ovakve reči od jednog funkcionera, predstavnika grada Kraljeva, koji brine o svim građanima“, rekao je Petrović.

Prema evidenciji Kancelarije za romska pitanja, u Kraljevu danas živi 2.017 Roma, a po zvaničnom popisu ih ima 1.226.
 
 
 
06.April 2014.
Radni vikend na Rudnu

Rešenjem Skupštine grada Kraljeva Gradskoj upravi grada predat je na korišćenje objekat Planinarskog doma na Rudnu. Ovaj objekat korisne površine od 300 kvadratnih metara, koji se sastoji od kuhinje sa trpezarijom i pomoćnih prostorija u prizemlju i 10 soba sa sanitarnim čvorom i kupatilom na spratu, biće korišćen za obuku jedinica civilne zaštite opšte namene, ali i u druge svrhe.
Prethodnog vikenda radnici Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije i inženjersko–geološke i seizmičke poslove su, u svoje slobodno vreme, obavili neophodne građevinske i molereske radove kako bi ovaj objekat bio priveden nameni. Završeno je gletovanje, krečenje, farbanje stolarije,čišćenje  i uređenje prostora iza objekta na kome će biti izgrađena letnja učionica i poligon za obuku.

       
06.April 2014.
OBELEŽEN DAN CIVILNIH INVALIDA RATA I ŽRTAVA FAŠIZMA

Polaganjem venaca i cveća i parastosom na Groblju streljanih oktobra 1941. godine, grad Kraljevo je obeležio Dan civilnih invalida rata i žrtava fašizma.

Odata je pošta civilnim žrtvama stradalim u bombardovanju aprila 1941. godine, ali i tokom celog Drugog svetskog rata, u fašističkom i, nažalost, savezničkom teroru. Odata je pošta i žrtvama stradalim posle rata, kada su od zaostalih eksplozivnih sredstava živote izgubili mnogi, naročito deca. Odata je pošta civilnim žrtvama NATO bombardovanja 1999. godine.

Na kraju Drugog svetskog rata, Srez žički imao je 1.800 civilnih invalida rata. U NATO bombardovanju, na području opštine Kraljevo, teško je ranjeno 16 građana, od kojih troje dece od sedam do 16 godina.

Kako reče gradonačelnik grada Kraljeva Dragan Jovanović obraćajući se nakon parastosa:

„Između jednih i drugih – godine... Decenije ih dele... A sudbine ih spajaju u našem pominjanju. U našem sećanju. U našim molitvama. Mi ih iz zaborava prošlosti vodimo u budućnost, u večno sećanje.“      

Milan Matijević, zamenik predsednika Udruženja pomenuvši stradanje velikog broja civila tokom Drugog svetskog rata, podsetio je i na to kako je bezazlena dečja igra u oslobođenoj zemlji znala da se završi kobno.

„Tokom rata rasejana su mnoga eksplozivna sredstva koja su došla u ruke dece i mladih ljudi u gradu i na selu i veliki broj njih je ranjen. Ostale su teške i kobne posledice. Danas mi čuvamo uspomenu na sve te civilne žrtve i sve žrtve Drugog svetskog rata. Nažalost, i u NATO bombardovanju je bilo civilnih žrtava, od kojih i troje maloletne dece. Mi smo dužni da negujemo, da opominjemo i da čuvamo uspomenu na sve te žrtve koje su svoje živote i svoje patnje uzidali u temelje slobode ove Srbije“, rekao je Matijević.

 Gradonačelnik grada Kraljeva Dragan Jovanović poručio je da ni stradale ni civilne invalide nikada ne smemo zaboraviti.

„Njih moramo da se sećamo, ne smemo da zaboravimo. Mi Srbi smo takvi da pamtimo neke stvari ne da bismo se svetili jer, Bog kaže osveta je moja, već zbog budućnosti, generacija koje dolaze, moramo izvući pouku iz svega onoga što nas je zadesilo u ratovima i kroz istoriju. Nadam se da ćemo iz ovoga svi izvući veliku pouku i da ćemo mudrom politikom voditi srpski narod ka nekim boljim i plemenitijim vremenima.

Najiskrenije želim da zahvalim Udruženju civilnih invalida rata na svemu što su uradili, na plemenitom i humnom gradu. U ime grada, i, reći ću slobodno, u ime svih građana, učinićemo sve da pomognemo rad ovog udruženja“, dodao je gradonačelnik Kraljeva Dragan Jovanović.

Vence su, u ime grada Kaljeva, položili gradonačelnik Dragan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika Radomir Jovanović, predsednik Skupštine grada Sreten Jovanović i zamenik preedsednika Skupštine Tomislav Ilić.

I delegacije Udruženja civilnih invalida rata Kraljeva i Vrnjačke Banje, Udruženja učesnika ratova 1991-1999. godine, Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“ i Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Kraljeva položili su cveće na humke.

Parastos su služili sveštenici Eparhije žičke.
  
  
 
 

03.April 2014.
SLOBODAN-BOBA ŽIVOJINOVIĆ POSETIO KRALjEVO

Počasni predsednik Teniskog saveza Srbije Slobodan-Boba Živojinović, sa saradnicima, posetio je grad Kraljevo 3. aprila 2014. godine. Cilj posete našem gradu čoveka koji je ceo život posvetio tenisu bio je afirmacija sporta u Srbiji i želja da se neka veća takmičenja održavaju u novoj kraljevačkoj hali sportova. 

Zahvalivši predstavnicima grada Kraljeva na dobrodošlici i svemu što su do sada uradili i planiraju da urade za razvoj ne samo tenisa, već sporta uopšte u Kraljevu, Živojinović je izjavio:

„Neka naša ideja jeste afirmacija sporta i održavanje nekih sportskih manifestacija u Kraljevu, poput Dejvis ili Fed kupa, koji su kruna tenisa u ovoj zemlji u ekipnom takmičenju. Želimo da pokušamo da dovedemo bar jedno od tih takmičenja u novu halu u Kraljevu, koja će biti završena, jer svi uslovi koje Svetska teniska federacija propisuje (visina, gabariti, broj gledalaca) zadovoljavaju kriterijume. Nastojaćemo da u nekoj perspektivi dovedemo naše velike zvezde i bar jedno od ekipnih takmičenja jer Kraljevo to zaslužuje. Za to, i Teniski savez i grad Kraljevo imaju dobru volju.“

Gradonačelnik grada Kraljeva Dragan Jovanović izrazio je veliko zadovoljstvo u ime grada i svoje ime što je naš grad posetila živa legenda srpskog sporta, kao i jer je sastanak bio veoma konstruktivan.

„Kraljevo je grad sporta, rasadnik talenata. Odbojka, košarka, fudbal – proslavili su Kraljevo, i Srbiju, po celom svetu. I tenis će, preko Luke Ilića, i nekih novih, budućih talenata, da širi slavu našeg sporta po celom svetu. Inicijativa Kraljeva da se kandiduje da postane centar teniskog sporta za zapadnu Srbiju naišla je na dobar prijem gostiju iz Teniskog saveza Srbije. Očekujem da ćemo dostojno da reprezentujemo i grad i Srbiju“, rekao je gradonačelnik.

            Prijemu su prisustvovali i Čedomir Šoškić, generalni menadžer Teniskog saveza Srbije, i Milan Vučković, član Nadzornog odbora Teniskog saveza Srbije. Tu je bio i Luka Ilić, koji se već rangirao visoko na listi najboljih srpskih tenisera, kao i Predrag Petronijević, iz Teniskog kluba Kraljevo, koji se plasirao u polufinale kupa Srbije u ekipnom takmičenju.

Goste su dočekali i Milun Jovanović, zamenik gradonačelnika grada Kraljeva, Zoran Bojanić, narodni poslanik u Skupštini Srbije, Novica Gagović i Maja Mačužić, članovi Gradskog veća, kao i Nenad Nerić, direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo. Domaćini i gosti su nakon prijema u Gradskoj upravi, obišli halu sportova koja je u izgradnji, a zatim i teniske terene pored Ibra.
 
 
 

 

03.April 2014.
OBELEŽAVANjE DANA CIVILNIH INVALIDA RATA I ŽRTAVA FAŠIZMA

 Povodom Dana civilnih invalida rata i žrtava fašizma, koji se obeležava 6. aprila, Udruženje civilnih invalida rata Kraljeva i Vrnjačke Banje održalo je 3. aprila 2014. godine konferenciju za novinare kako bi građane upoznalo sa programom za dan sećanja na sve žrtve rata i pozvalo ih da prisustvuju parastosu na Groblju streljanih oktobra 1941. godine.

 

Savez Udruženja civilnih invalida rata Srbije memorijalno obeležava 6. april u znak sećanja kada su pale civilne žrtve prilikom bombardovanja Beograda od nemačke fašističke vojne sile 1941. godine, u neobjavljenom ratu, kao i u znak sećanja na civilne žrtve fašističkog terora širom zemlje i žrtve stradale u masovnom streljanju civila u Kraljevu. Šesti april obeležava se i u znak sećanja na civilne žrtve NATO bombardovanja 1999. godine.

Organizacija civilnih invalida rata Kraljeva i Vrnjačke Banje danas broji 74 civilna invalida sa oštećenjima od 20 do 100 procenata. Ova humanitarna organizacija socijalne orijentacije brine o svojim članovima i  pomaže im. Ona prati socijalno, materijalno i zdravstveno stanje invalida i pruža im pomoć u ostvarivanju njihovih prava. Takođe, podstiče aktivnosti za uključivanje civilnih invalida rata u društveni život.

Predsednik Udruženja Dragutin Matić kaže da su u Udruženju zadovoljni onim što grad i druge institucije čine za njih.

„Mi smo do sada za svoj rad imali moralnu i materijalnu podršku Gradske uprave, skromnu, ali za današnje uslove veoma značajnu. Veliku podršku imali smo i od Opštinskog odbora Crvenog krsta i Srpske pravoslavne crkve“, izjavio je Matić.

Prema rečima pomoćnika gradonačelnika grada Kraljeva Radomira Jovanovića, grad Kraljevo pomaže Udruženju kroz sufinansiranje projekata preko konkursa koji se raspisuje dva puta godišnje. Civilni invalidi imaju i besplatan prevoz od mesta stanovanja do Kraljeva i nazad, koji finansira grad na osnovu ugovora o prevozu.

            „Sećamo se sa pijetetom svih žrtava koje su nastradale 6. aprila 1941. i svih žrtava koje su nastradale u NATO bombardovanju koje je zadesilo našu slobodnu i nezavisnu državu Srbiju. Grad Kraljevo će i u narednom, kao i u prethodnom periodu, podržavati ovo udruženje i pružiti svu moguću pravnu zaštitu u mogućnosti ostvarivanja prava iz oblasti socijalne zaštite preko Ministarstva rada i socijalne politike. Takođe, predstavnici grada će, kao i svake godine, položiti venac i prisustvovati parastosu na Groblju streljanih“, izjaio je pomoćnik gradonačelnika Radomir Jovanović.

Konferenciji za novinare, pored predstavnika boračkih organizacija i Udruženja učesnika ratova 1991-1999. godine, prisustvovali su i predstavnici Crvenog krsta Kraljevo, koji, prema rečima sekretara Radmile Dobrić, pomaže članovima Udruženja koji su u stanju socijalne potrebe.

           

 

 

02.April 2014.
PRIJEM POVODOM DANA OMLADINSKIH RADNIH AKCIJA
Drugu godinu zaredom, predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović prvog dana aprila okuplja učesnike omladinskih radnih akcija iz Kraljeva i okoline. I ove godine, na Dan omladinskih radnih akcija, koji se obeležava 1. aprila, u znak sećanja na dane rada, druženja, ljubavi, i sam nekadašnji akcijaš, predsednik Skupštine sastao se sa onima sa kojima je nekada radio i gradio.
                     
01.April 2014.
EU kao partner ruralnom Kraljevu

Danas su  grad Kraljevo posetili predstavnici Evropske unije odnosno Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i aktera u ruralnom razvoju iz regiona Balkana i naše zemlje.
Goste je primio zamenik predsednika Skupštine grada Kraljeva Tomislav Ilić, sa saradnicima - članom Gradskog veća grada Kraljeva Novicom Gagovićem, zaduženim za poljoprivredu, predsednikom Upravnog odbora fonda za razvoj poljoprivrede grada Kraljeva Draganom Čorbićem i rukovodiocem Službe za upravljanje projektima i lokalno ekonomski razvoj Mirjanom Prodanović.
Cilj sastanka je nastojanje da se podigne svest kod svih aktera ruralnog razvoja o mogućnostima i sredstvima za uključivanje i saradnju u poljoprivrednoj politici i donošenju odluka na nacionalnom nivou, kao i mogućnost korišćenja sredstava u ruralnom razvoju u pretpristupnom periodu.
  
                                

31.Mart 2014.
REALIZACIJA IMPRES PROJEKTA U KRALjEVU

Projekat Unapređivanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji (IMPRES), koji u gradu Kraljevu realizuju Predškolska ustanova „Olga Jovičić Rita“, kao nosilac projekta, i lokalna samouprava, koja pruža podršku održivosti projekta, zvanično je predstavljen 31. marta 2014. godine u našem gradu.  

Projekat IMPRES je zajednički projekat Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Evropske unije. Opšti cilj projekta je da doprinese socijalnoj inkluziji i smanjenju siromaštva unapređivanjem usluga u oblasti predškolskog vaspitanja i širenjem dostupnosti za svu decu, posebno onu iz osetljivih grupa. Svrha je unapređivanje uslova za predškolsko vaspitanje i obrazovanje dece, posebno iz osetljivih grupa, putem unapređivanja kvaliteta ponude predškolskih programa i proširenja prostornih kapaciteta predškolskih ustanova.

Analiza našeg obrazovnog sistema pokazala je da veliki broj dece od tri do pet godina nije obuhvaćen nijednim oblikom rada predškolskog vaspitanja, kao i da mnoga deca koja dolaze iz marginalizovanih grupa ostaju u porodicama. Ovim projektom najpre je bilo obuhvaćeno 15 gradova i opština, a Kraljevo je naknadno uvršteno, uz još devet gradova i opština.

Kako je istakao Milun Jovanović, zamenik gradonačelnika grada Kraljeva, zadužen za realizaciju ovog projekta u ime grada Kraljeva, projekat pruža mogućnost da se deca iz porodica koje su u udaljenim sredinama, iz tzv. ranjivih porodica, onih koje su u stanju socijalnih potreba, uključe u neki oblik predškolskog obrazovanja. Na teritoriji grada Kraljeva, za realizaciju projekta, za sada, određene su tri lokacije – Kovači, Konarevo i Bukovica. Prema njegovim rečima, očekivanja su da se od projekta dobije i vozilo, mini-bus, za prevoz dece.

Predškolska ustanova „Olga Jovičić Rita“, na nivou grada, obuhvata celodnevnim i predškolskim pripremnim programom 37 odsto od ukupnog broja dece od šest meseci do šest godina. Sva druga deca ostaju kod kuće, u porodici.

 „Da bismo svoj deci ranog uzrasta, koji je veoma značajan za njihov ukupan razvoj, a posebno za uspešno dalje školovanje i obrazovanje, pomogli da ostvare svoja prava, krećemo sa ovim projektom koji obuhvata različite specijalizovane programe. Oni će biti realizovani u zavisnosti od potreba porodica. Za sada su to tročasovni programi, koji će biti realizovani 2-3 puta nedeljno. Sva deca imaju pravo da se jednako razvijaju, na dostupnost prve karike u obrazovnom sistemu tj. predškolsko vaspitanje. Godišnjim programom rada, koji donosimo u septembru, planiraćemo još neke druge sredine u kojima deca nisu obuhvaćena predškolskim vaspitanjem“, izjavila je Svetlana Vilimonović, pedagog u Predškolskoj ustanovi „Olga Jovičić Rita“ i rukovodilac ovog projekta.

U realizaciji projekta pomoć Predškolskoj ustanovi pružile su i druge institucije i pojedinci kako bi se stvorila prava i realna slika i kako bi se stiglo do svakog deteta i porodice. Centar za socijalni rad omogućio je podatke o deci i porodicama koje su evidentirane kod njih i kojima treba izaći u susret ovakvim programima, Polivalentna patronažna služba podatke o zdravstvenom i socijalnom statusu porodica, a pomogli su i Republički statistički zavod u Kraljevu i mesni parosi iz mesta gde će biti realizovani projekti.

Zaduženi za realizaciju projekta prošli su tri kruga edukacije. Prva tri dana aprila rezervisana su za završni seminar-radionicu o predškolskim mrežama i optimizaciji mreže predškolskih ustanova, koji će biti održan u Smederevu i na kojem je predviđeno učešće svih gradova i opština obuhvaćenih projektom.

   


I KRALjEVO UČESTVOVALO U AKCIJI „SAT ZA NAŠU PLANETU“              29.mart 2014 .

Najpoznatija svetska akcija Svetskog fonda za prirodu (WWF) „Sat za našu planetu“ („Earth Hour 2014“) ove godine održana je 29. marta 2014. godine. U ovu akciju, tradicionalno već, uključuju se pojedinci, organizacije, institucije, kompanije, s ciljem da pošalju snažnu poruku kako je moguće preduzeti nešto po pitanju ublažavanja klimatskih promena, budući da je misija Fonda da zaustavi uništavanje životne sredine i stvori budućnost u kojoj ljudi žive u skladu sa prirodom uz očuvanje svetske biološke raznovrsnosti, održivog korišćenja prirodnih resursa, smanjenja zagađenja i preterane potrošnje.

U prilog tome, na sat vremena, od 20.30 do 21.30 časova, učesnici akcije isključuju rasvetu.

Grad Kraljevo se i ove godine priključio akciji „Sat za našu planetu“ isključivanjem javne rasvete na centralnom gradskom trgu – Trgu srpskih ratnika.

„Sat za našu planetu“ organizuje se krajem marta, što se otprilike poklapa sa ravnodnevicom, jer je tada većina gradova u mraku dok se akcija „kreće“ oko Zemlje.

 Inicijativa za realizovanje jedne ovakve akcije nastala je 2007. godine u Sidneju, a Srbija se priključila već 2009. Prošle godine, u 154 zemlje, 7.000 gradova i više od dve milijarde ljudi podržalo je kampanju. Srbija je učestvovala sa 60 gradova i opština.

            Akciju je ove godine podržalo Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Gradska uprava grada Beograda, Gradska uprava grada Novog Sada, kao i mnogi gradovi širom Srbije.

            
28.Mart 2014.
ROTARI KLUB KRALjEVO POKLONIO ČESMU SVOM GRADU

Grad Kraljevo odnosno Rotari klub Kraljevo, 28. i 29. marta 2014. godine, bio je organizator i domaćin Godišnjeg seminara za predsednike i sekretare rotari klubova za Distrikt 2483, Srbija i Crna Gora.

U ime grada Kraljeva, učesnicima skupa se obratio pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva Zoran Miljković. 

            Ovom prilikom svečano je otvorena česma sa vodom za piće u parku Pljakin šanac, kao rezultat projekta Rotari kluba Kraljevo, u saradnji sa Direkcijom za planiranje i izgradnju Kraljevo i JKP „Vodovod“ Kraljevo.                                 
                                           


REŠEN PROBLEM SA ATMOSFERSKOM VODOM U KONAREVU

 

Predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović, zamenik predsednika Tomislav Ilić i predstavnici JKP „Vodovod“ posetili su mesnu zajednicu Konarevo u kojoj su, zajedničkim naporima, uspeli da pokrenu rešavanje dugogodišnjeg problema sa atmosferskom vodom, koja se zadržavala u naseljenom delu naselja.


                             
27.Mart 2014.
POTPISAN MULTISEKTORSKI PROTOKOL O SARADNjI U BORBI PROTIV NASILjA NAD ŽENAMA I U PORODICI

Grad Kraljevo potpisnik je Sporazuma o saradnji u sprovođenju zaštite žrtava nasilja u porodici i žena u partnerskim odnosima na području grada Kraljeva. Ovaj multisektorski sporazum, u ime grada, potpisao je zamenik gradonačelnika Milun Jovanović 27. marta 2014. godine. Ostali potpisnici su Centar za socijalni rad Kraljevo, Policijska uprava Kraljevo, Dom zdravlja Kraljevo, Aktiv direktora osnovnih škola, Aktiv direktora srednjih škola, Predškolska ustanova „Olga Jovičić Rita“, Osnovni sud u Kraljevu, Prekršajni sud u Kraljevu, Osnovno Javno tužilaštvo u Kraljevu, Više javno tužilaštvo u Kraljevu i NVO Fenomena“.

Kako je i u Sporazumu navedeno, nasilje nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima je ozbiljan delikt i zahteva efikasan odgovor svih ustanova koje se bave ovom problematikom i koje su odgovorne za prepoznavanje nasilja u okviru vršenja svoje redovne delatnosti. Samo koordiniranom akcijom javnih službi, organizacija civilnog društva, lokalnih samouprava i drugih relevantnih aktera u zajednici može se sprečiti i rešiti problem nasilja u porodici.

Prema rečima Svetlane Dražović, direktora Centra za socijalni rad Kraljevo, potpisivanje ovog sporazuma znači podizanje kvaliteta zaštite žena žrtava nasilja, ali i svih članova porodice. Cilj je ne samo smanjenje, već eliminacija nasilja kao pojave.

„Mi smo i do sada štitili žrtve nasilja, svaka ustanova u skladu sa svojim nadležnostima. Ali, bez multisektorskog pristupa taj kvalitet zaštite moguće da u svakom slučaju nije u punoj meri bio postignut. Mi smo se i do sada povezivali, ali na neformalan način. Sporazumom se definišu procedure trajno.“

Prema rečima Dražovićeve, novina je formiranje multisektorskog tima. Svaka organizacija-potpisnik ima predstavnika u multisektorskom timu, koji će zasedati najmanje jednom mesečno, a verovatno češće, što će zavisiti od broja prijava nasilja. Na sastancima će biti jasno definisana konkretna procedura, mere koje treba preduzeti oko svakog konkretnog slučaja.

Kraljevački Centar za socijalni rad evidentirao je oko 400 prijava nasilja u 2013. godini. To ne znači da nasilja ima više, već da se više prijavljuje institucijama. Nekada prijave idu direktno Policijskoj upravi ili Javnom tužilaštvu, ali se zajedno reaguje.

Prema rečima Radomira Jovanovića, pomoćnika gradonačelnika grada Kraljeva, s obzirom na zakonske odredbe, grad Kraljevo je imao obavezu da organizuje potpisivanje multisektorskog protokola o saradnji u borbi protiv nasilja nad ženama i u porodici. Tako je grad okupio sve učesnike u velikoj akciji u sprečavanju nasilja u porodici i nad ženama, a sve sa ciljem da se zaustavi nasilje i postigne bezbednost žrtve, izjavio je Jovanović. Međusektorska i multidisciplinarna saradnja omogućiće bolju i bržu razmenu informacija, lakše usaglašavanje principa i kriterijuma za procenu i postupanje u konkretnim situacijama, kompatibilne akcije, pravovremene i sveobuhvatne intervencije i povećanje odgovornosti svakog od sistema.


15.Mart 2014.
Predat projekat za Bezbednost saobraćaja

Ispunivši obavezu predviđenu ugovorom potpisanim u avgustu 2013. godine, u subotu, 15. marta 2014. godine,  predstavnici Saobraćajnog fakulteta u Beogradu predali su konačni izveštaj projekta „Izrada predloga Strategije bezbednosti saobraćaja i analiza stanja bezbednosti saobraćaja na putevima i ulicama grada Kraljeva za period od 2013. do 2020. godine“ predstavnicima grada Kraljeva – zameniku načelnika Gradske uprave grada Kraljeva Jeleni Bekčić-Luković i Nenadu Markoviću, članu Gradskog veća grada Kraljeva i predsedniku užeg saziva Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva,

Zahvalivši na korektnoj saradnji profesorima i timu koji je radio na izradi ovog strateškog dokumenta, Nenad Marković je rekao:

„Ponosan sam što smo drugi grad u Srbiji, posle glavnog grada, koji poseduje jedan ovakav dokument. Ideja nam jeste, u doglednoj budućnosti, da Kraljevo bude najbezbedniji grad u oblasti saobraćaja. Znam da je to teško, ne zavisi samo od rada onih koji se bave ovim poslom, već od opšte svesti građana, ali mi ćemo svakako pozitivno uticati na to.“    

Ova strategija bi u budućnosti mogla biti i osnova za povlaćenje sredstava iz evropskih fondova, čime bi se bezbednost i kvalitet saobraćaja u Kraljevu dodatno unapredili, smatra Marković.    

Strateški je definisano čime to Kraljevo treba da se bavi u oblasti bezbednosti saobraćaja u narednom periodu i koji su ključni problemi. Kako je Kraljevo po ugroženosti bilo nešto iznad republičkog proseka, pažnja je posvećena suštinskim problemima – dece, vozača – koji su posebno ugroženi, i biciklista, kao ranjivih učesnika saobraćaja.

Prema rečima Borisa Antića, docenta na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, jednog od članova tima koji je učestvovao u izradi ovog važnog dokumenta, bez strategije, vizije i misije u pogledu unapređenja saobraćaja ne može se ići napred.

„Smatra se da će ovim projektom biti usavršeni načini funkcionisanja u saobraćaju, da će se povećati protočnost i bezbednost u saobraćaju, da će biti ostvarene značajne ekonomske uštede, jer u ovoj oblasti - jedan uloženi dinar vraća se desetostruko. Kako su na pojedinim delovima gradske mreže velike brzine, na lokalnim ulicama to se može rešiti prinudnim usporivačima brzine. Potrebno je, smatramo, da se reguliše sistem video nadzora u gradu. Tako bi mogli da budu sankcionisni oni koji prekoračuju brzinu, značajna sredstva od kazni bi se slila u gradsku kasu, a kamere bi mogle da budu iskorišćene i u druge svrhe, npr. za analizu saobraćajnih nezgoda“, smatra docent Antić.

Zaključeno je i da je potrebno nastaviti jako dobru praksu sa kampanjama o bezbednosti saobraćaja, a nakon kampanja meriti efekte ostvarenog, greške, eventualno izabrati drugu ciljnu grupu i sl. Kako su gosti sa fakulteta rekli, važno za ovu strategiju, i kao jedan od ciljeva koji se nameće, jeste i završetak obilaznice oko Kraljeva u punom profilu.


 


 

14.Mart 2014.
Školski autobus gradu Kraljevu

Grad Kraljevo je 12. marta 2014. godine potpisao Ugovor o saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, koji se tiče ustupanja na korišćenje vozila za potrebe prevoza školske dece koja žive i uče na teritoriji grada Kraljeva.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Tomislav Jovanović uručio je ključeve školskih autobusa predstavnicima 21 opštine i gradova za prevoz učenika iz udaljenih seoskih sredina do škole, na platou ispred svečanog ulaza Palate „Srbija“.

Školske autobuse, osim Kraljeva, dobili su i Apatin, Leskovac, Surdulica, Valjevo, Osečina, Paraćin, Bor, Obrenovac, Rača, Ivanjica, Kučevo, Brus, Voždovac, Prokuplje, Beočin, Vladičin Han, Bojnik, Novi Pazar, Bela Palanka i Jagodina.

Ministar Jovanović izrazio je zadovoljstvo što, u ime Vlade Republike Srbije i u ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ima priliku da uruči ključeve 21 vozila koje će prevoziti učenike iz najudaljenih seoskih naselja do matičnih škola na bezbedan način. Kako je rekao, vozila su namenjena socijalno i ekonomski nestimulativnim sredinama, kao i deci sa smetnjama u razvoju. On je ukazao na to da bi autobusi trebalo da doprinesu smanjenju prevremenog napuštanja obrazovanja, ali i boljim uslovima školovanja.

Lokalne samouprave u Srbiji dobile su vozila uz precizirane ugovorne obaveze u pogledu registracije, angažovanja vozača, održavanja vozila, troškova korišćenja vozila itd. Predsednici opština i gradonačelnici, kojima su uručeni ključevi i prateća dokumentacija, poručili su da će autobuse koristiti ne samo za prevoz dece do škole i nazad, već i za odlazak u bioskop, pozorište i na takmičenja.

Nenad Marković, član Gradskog veća grada Kraljeva, koji je u ime grada Kraljeva potpisao Ugovor, objasnio je kako je Kraljevo dobilo ovu vrednu pomoć.

„Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja raspisalo je konkurs za dodelu školskih autobusa. Grad Kraljevo je konkurisao, kako bi obezbedio prevoz dece, od petog do osmog razreda, iz Bzovika i Rudna do Studenice. Međutim, ove godine, škola, koja je u obavezi da obezbedi prevoz, morala je u januaru da raspiše konkurs, tako da ima izabranog prevoznika do kraja godine. Ovaj autobus će koristiti od drugog polugodišta školske 2014/2015. godine, a do tada ćemo ga iskoristiti za prevoz đaka na razna okružna i republička takmičenja. Sagledaćemo mogućnost da neko možda uzme da prevozi decu u nekim drugim delovima u tih šest-sedam meseci. Autobus, vredan 5.700.000 dinara, dat je gradu na korišćenje, uz obavezu da ga koristi isključivo za prevoz dece, što će grad i raditi. Korišćenjem ovog autobusa, grad će, godišnje, uštedeti milion dinara“, izjavio je Nenad Marković.

Finansijska sredstva obezbedilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u okviru projekta DILS „Pružanje unapređeih usluga na lokalnom nivou“, koji se finansira sredstvima kredita Svetske banke. Vrednost ugovora iznosi 856.380 evra. 


14.Mart 2014.
FORMIRAN ŠIRI TIM ZA PALIJATIVNO ZBRINjAVANjE U KRALjEVU
Sastanak na kome je potpisan Aneks ugovora – o formiranju šireg tima za palijativno zbrinjavanje između ZC „Studenica“ i UG „Raskršće“, uz podršku grada Kraljeva, održan je u petak, 14. marta 2014. godine, u prostorijama Gradske uprave grada Kraljeva. Na sastanku je bilo reči o mestu i značaju palijativnog zbrinjavanja, iskustvima i izazovima u ovoj oblasti rada, ulozi i doprinosu civilnog društva, kao i aktuelnoj situaciji u oblasti palijativnog zbrinjavanja na teritoriji grada Kraljeva i ulozi i doprinosu civilnog društva u ovoj oblasti.

Palijativno zbrinjavanje je pristup koji poboljšava kvalitet života pacijenta i porodice, suočavajući se sa problemima koji prate bolesti koje ugrožavaju život kroz prevenciju i otklanjanje patnje putem ranog otkrivanja i nepogrešive procene i lečenja bola i drugih problema: fizičkih, psihosocijalnih i duhovnih.

Zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Milun Jovanović izrazio je zadovoljstvo zbog toga što se veliki tim uključio oko palijativnog zbrinjavanja naših sugrađana.

„Nadam se da će najteži bolesnici u našem gradu, kojima je zbog bolesti bitno skraćena dužina života, imati tu mogućnost da, tako što ćemo svi zajedno da uradimo nešto, njihova patnja bude ublažena. Istovremeno, potrebno je i da ohrabrimo porodice za ono što ih očekuje. Nadam se da ćemo uskoro svi zajedno učiniti sve što je u našoj moći da ovu uslugu uspostavimo“, izjavio je zamenik gradonačelnika.  

            Otkako je Ministarstvo zdravlja 2009. godine donelo Strategiju za palijativno zbrinjavanje, urađeno je mnogo toga – kroz donaciju je dobijena oprema za bolnice i domove zdravlja, kao i više od 140 vozila, Ministarstvo je opredelilo novac za opremanje jedinica za palijativno zbrinjavanje, počele su edukacije medicinskih i nemedicinskih radnika koji učestvuju u procesu (više od 2.000 lekara i sestara, psihologa, socijalnih radnika i drugih je obučeno). Izmenom i dopunom zakona o zdravstvenoj zaštiti, predviđeno je osnivanje centara za palijativno zbrinjavanje, a i udruženjima građana omogućeno je da se time bave.

„Planirano je da se, do 2015. godine, oformi 28 jedinica. Do sada je otvoreno oko 8-9, a očekuje se ovih dana otvaranje još jedne. Potrebna je edukacija građana kako bi shvatili šta je palijativno zbrinjavanje, da je to zapravo sveobuhvatni pristup i pacijentu i porodici“, rekao je predstavnik Ministarstva zdravlja dr Vladimir Čakarević.

Direktor prve organizacije ove vrste u Srbiji BELhospisa Zoran Purković predstavio je ovu organizaciju, od samog osnivanja, preko osnovnih ciljeva, do finansiranja. Prema njegovim rečima, samo zajedno lokalna samouprava, Ministarstvo zdravlja i udruženja mogu da uspeju u sprovođenju palijativnog zbrinjavanja. Za uspešno sprovođenje potreban je multidisciplinarni tim – lekar, medicinska sestra, socijalni radnik, psiholog, duhovnik, volonteri, i to od samog početka lečenja, kao i nakon smrti pacijenta. On je naglasio spremnost da se pomogne drugim organizacijama i van Beograda, kao i da se podrži širi tim UG „Raskršće“ u daljem stručnom osposobljavanju i uspostavljanju drugih vidova saradnje.

Direktor ZC „Studenica“ dr Zvonko Veselinović smatra da je neophodno da se što pre krene u realizaciju ovog projekta.

„To je korak napred za grad. Napraviti dobar sistem održivosti – to je svakodnevni zadatak – imamo kadar, prostor, dobru volju, malo pomoći nam treba i apliciraćemo. Očekujem da u hospitalnom delu krajem ove godine zaživi sve ono što zahteva jedan takav tretman naših najteže obolelih sugrađana“, rekao je direktor ZC „Studenica“.

            Zastupnik UG „Raskršće“ Petar Jeknić podsetio je da je Strategijom za palijativno zbrinjavanje predviđeno da taj posao rade timovi. Kraljevo, iako nije obuhvaćeno Strategijom, ima inicijativu, kaže on. Potrebno je stručno osposobljavanje i svi mogu pomoći realizaciji ideje o palijativnom zbrinjavanju građana Kraljeva. Jeknić je istakao izuzetnu saradnju sa ZC „Studenicom“, gradom Kraljevom, Ministarstvom zdravlja, kao i BELhospisom.

„Na usluzi osobama kojima je usluga potrebna nalazi se uži, medicinski tim, i širi - nemedicinske struke. Još širi tim čine lokalna samouprava, mediji, Centar za socijalni rad, Gerontološki centar u Mataruškoj Banji i druge instance koje mogu da pomognu. I pacijenti i članovi porodica su ciljna grupa, ali i medicinski radnici. Preko Službe kućne nege za koji dan počeće realizacija konkretnih stvari na terenu, ali od septembra treba da se aplicira za prvi projekat grada Kraljeva kako bi širi tim na terenu mogao da uradi svoj posao“, kaže Jeknić.

Zastupnik UG „Raskršće“ predstavio je širi tim za palijativno zbrinjavanje i predstavnike organizacije „Zora“ (volontere). Sastanku su prisustvovali i pomoćnik gradonačelnika dr Zoran Mrvić, direktor Doma zdravlja Ljubomir Stevanović i načelnica Službe kućne nege Radmila Novaković.

NA ovom sastanku, potpisan je i Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između BELhospisa i UG „Raskršće“. 

13.Mart 2014.
Ponovo radi ambulanta u Domu penzionera

Geronto ambulanta u okviru Doma penzionera ponovo je počela sa radom. U ambulanti će svi penzioneri kao i ona lica koja su pri kraju svog radnog veka moći da se pregledaju, provere nivo šećera u krvi i pritisak, jer će pored lekara opšte prakse i medicinske sestre, u ambulantu dolaziti i trojica lekara specijalista. Ova ambulanta pokrenuta je sa radom u okviru projekta Dnevnog centra na Beranovcu.

              
06.Mart 2014.
Prezentacija elektronskog registra

Prezentacija elektronskog registra administrativnih postupaka i rezultata projekta „Unapređenje poslovnog okruženja na lokalnom nivou kroz regulatornu reformu“ održana je 6. marta 2014. godine u Kraljevu. U prisustvu predstavnika privrednog sektora, članova Radne grupe za sprovođenje projekta, zamenika i pomoćnika gradonačelnika, članova Gradskog veća i drugih učesnika u  projektu, predstavljen je elektronski registar koji omogućava transparentan uvid u informacije o procedurama za dobijanje saglasnosti, dozvola, odobrenja, rešenja. Prisutnima su više o projektu govorili gradonačelnik grada Kraljeva Dragan Jovanović i načelnik Gradske uprave grada Kraljeva Miloš Petrović, kao i predstavnici OPTIMUS-a – direktor Slađana Karavdić-Kočević, zamenik direktora Katarina Milanović i stručnjak za regulatornu reformu Predrag Cvetković.

Grad Kraljevo je uspešno realizovao projekat „Unapređenje poslovnog okruženja na lokalnom nivou kroz regulatornu reformu“ zahvaljujući Centru za dobro upravljanje – OPTIMUS, Stalnoj konferenciji gradova i opština, sa kojima je potpisao ugovor, kao i finansijeru – Švajcarskom državnom sekretarijatu za ekonomske poslove. Kroz četiri faze projekta, čija je ukupna vrednost 170.359,00 evra, pri čemu je grad učestvovao sa 22.417,00 evra u naturi, grad Kraljevo je uspeo da poveća efikasnost, transparentnost i kvalitet rada Gradske uprave, kako bi ona bila još bolji servis građana.

„Regulatorna reforma sprovedena u Kraljevu i uspostavljeni elektronski registar administrativnih postupaka od velikog su značaja za stvaranje povoljnog poslovnog okruženja i povećanja konkurentnosti grada Kraljeva. Dugi i komplikovani postupci za rešavanje zahteva građana i privrednika znatno su skraćeni i pojednostavljeni. Za ukupno 157 administrativnih postupaka usvojena je konkretna preporuka. Takse odnosno naknade smanjene su ili ukinute za oko 33 odsto, skraćen je rok za rešenje predmeta za oko 94 odsto. To su samo neke od prednosti sprovođenja reforme i uvođenja elektronskog registra, uz pribavljanje dokumentacije po službenoj dužnosti ili uvođenje novih obrazaca. Nadležni organi grada usvojili su neka pravna akta, a predstoji usvajanje još nekih. U svakom slučaju, grad Kraljevo, u saradnji sa OPTIMUS-om, potrudio se da među malobrojnim gradovima u Srbiji, svega šest, na ovaj način, pomogne i svojim sugrađanima i budućim investitorima“, rekao je gradonačelnik grada Kraljeva Dragan Jovanović pozdravljajući goste i saradnike i zahvalivši svima koji su doprineli uspešnom zajedničkom poslu.

Direktor OPTIMUS-a Slađana Karavdić-Kočević izrazila je zadovoljstvo veoma uspešnom saradnjom svih učesnika na reformskom projektu u proteklih šesnaest meseci.

„U Kraljevu je prepoznat problem koji privrednici imaju. Sve preporuke koje se odnose na lokalni nivo, a bilo ih je 42, prihvaćene su i uskoro će sve biti realizovane. Ove novine će se posebno odraziti na poslovni sektor uštedom više od četiri miliona evra za realizaciju postupaka kod gradske administracije na godišnjem nivou, što su ostvarene uštede projekta u dirtektnim, materijalnim troškovima, i indirektnim troškovima koji se stvaraju usled čekanja na rešavanje predmeta. Za ostvarivanje ovih ušteda za privredu neophodno je doneti još tri odluke na nivou grada, ali i obezbediti potpunu primenu usvojenih preporuka. Mislim da će Kraljevo ići i dalje ovim putem jer reforma se nastavlja formiranjem regulatornog tela koje će voditi računa da novi postupci, usled promene zakona i donošenja novih odluka, obavezno prođu kroz filter u skladu sa reformom“, izjavila je direktorka OPTIMUS-a.

„Kada smo govorili o gradskoj upravi kao modernom servisu građana, kao upravi pristupačnoj građanima, delotvornoj upravi, imali smo u vidu elemente jednog ovakvog projekta. Uložili smo maksimalan napor da ova reforma bude u primeni, što je veliki izazov za sve nas. Zahvalio bih gradonačelniku, zameniku gradonačelnika i članovima Gradskog veća, koji su pružili podršku ovom projektu, shvativši njegov značaj, ali i ostalima koji su učestvovali u realizaciji projekta. Uvođenje elektronskog registra, što je takođe veoma važno, olakšaće rad zaposlenima u Gradskoj upravi grada Kraljeva i učiniće da Uprava posluje po standardima dobre i efikasne uprave“, rekao je načelnik Gradske uprave grada Kraljeva Miloš Petrović, koji je, kroz kraću prezentaciju registra administrativnih postupaka, prisutnima predstavio sve što je urađeno kroz četiri faze projekta.

Zamenik direktora OPTIMUS-a Katarina Milanović pokazala je kako zapravo izgleda registar administrativnih postupaka, na koji način funkcioniše, kako je sa registrom obezbeđena transparentnost rada Gradske uprave, a građanima i privredi olakšano podnošenje zahteva.

Građani, privredni subjekti, potencijalni investitori, mogu na sajtu grada Kraljeva (www.kraljevo.org), za svaki administrativni postupak, videti šta im je potrebno od dokumentacije, koje takse i naknade treba da uplate, koji su rokovi za rešavanje zahteva podnetih odeljenjima i službama Gradske uprave grada Kraljeva. Obrasce je sada moguće popunjavati i elektronski. Registar je javna, pravno sigurna baza podataka i obavezno je njegovo redovno ažuriranje u skladu sa izmenama propisa.


06.Mart 2014.
Poseta izraelskih lekara
Danas je zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Milun Jovanović, primio Rama Burvina istaknutog izraelskog doktora, specijalistu plastične dečije hirurgije i njegovu suprugu Nirit Noj Burvin, svetski priznatog psihologa. Ova poseta je realizovana u sklopu njihovog boravka u Srbiji, u koju su došli sa ciljem razmene iskustava sa srpskim kolegama.
              
05.Mart 2014.
Ministar odbrane Srbije Nebojša Rodić u Kraljevu

Ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić danas se sastao sa gradonačelnikom grada Kraljeva Draganom Jovanovićem i njegovim saradnicima.
          Prema rečima gradonačelnika Dragana Jovanovića, na sastanku je bilo reči o zajedničkim aktivnostima grada Kraljeva i Vojske Srbije na rušenju kuća oštećenih u zemljotresu označenih šestom kategorijom, za šta su opredeljena sredstva u budžetu grada Kraljeva. Ministarstvo je dalo zeleno svetlo da radovi uskoro počnu, a grad i Komanda
II brigade Kopnene vojske uskoro će se dogovoriti oko načina i dinamike radova.
        Takođe, na sastanku je bilo reči o mogućnostima da pojedini objekti, koji su u vlasništvu Ministarstva odbrane, i nalaze se u Master planu Ministarstva odbrane, a za koje je grad Kraljevo zainteresovan, budu ustupljeni gradu.
28.Februar 2014.
OBELEŽEN SVETSKI DAN CIVILNE ZAŠTITE

Svetski da civilne zaštite, 1. mart, grad Kraljevo i Odeljenje za vanredne situacije svečano su obeležili u petak, 28. februara 2014. godine.
   
Obeležavanje ovog dana od velikog je značaja za podizanje nivoa svesti o značaju pripremljenosti građana i njihovom poznavanju bezbednosnih i zaštitnih mera u slučaju elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća i drugih katastrofa.
         Kako je jedan od ciljeva obeležavanja
1. marta, Svetskog dana civilne zaštite, sumiranje rezultata iz protekle godine u oblasti zaštite i spasavanja i ukazivanje priznanja onima koji su uložili ogroman napor kako bi se pozitivni propisi iz oblasti zaštite i spasavanja primenili i sproveli, posebno koji su činili sve na preventivi, Ministarststvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, Sektor za vanredne situacije, za izuzetne rezultate u oblasti civilne zaštite i unapređenja zaštite i spasavanja u 2013. godini dodelili su zahvalnice. Priznanja je uručio gradonačelnik grada Kraljeva Dragan Jovanović, koji je najpre, u ime grada, primio zahvalnicu.
      Grad Kraljevo
je, kako je obrazloženo, zahvalnicu dobio jer je obezbedio finansijska sredstva i pomogao saniranju prostorija vatrogasnog doma u Kraljevu, oštećenog u zemljotresu, u cilju stvaranja dobrih uslova za rad i funkcionisanje vatrogasno spasilačkog bataljona, učestvovao u svim akcijama preventivnog delovanja na sprečavanju pojave vanrednih događaja i dao veliki doprinos u preduzimanju preventivnih mera zaštite ljudi i movine.
            „Veliko mi je zadovoljstvo što grad Kraljevo danas dobija zahvalnicu za sve što je učinio u spasavanju ljudi i dobara i na polju civilne zaštite. Mi kao društvo, kao država, moramo biti spremni na sve izazove koji su pred nama. Grad Kraljevo preduzima aktivnosti na tom polju - opsežno, temeljno. Na Rudnom smo otvorili i Centar za obuku prip civilne zaštite. Radićemo i dalje na edukaciji mladih, na poboljšanju uslova za specijalne jedinice civilne zaštite. Svima zahavaljujem na svemu što su učinili na spasavanju ljudi i dobara i što su odgovorili na sve izazove koje smo do sada imali. Naša zemlja je nekada imala civilnu zaštitu koju su kopirale zemlje u svetu. Sada pokušavamo da to oživimo, obnovimo“, rekao je gradonačelnik grada Kraljeva Dragan Jovanović, koji je, pozdravljajući goste, naročito pomenuo
pripadnike specijalizovanih jedinica civilne zaštite tj.vod za zaštitu od požara koji je prošle godine uspepšno završio obuku.
           Pored grada Kraljeva, zahvalnice su dobili i p
redsednik opštine Raška Jovan Čorbić, Crveni krst Kraljevo, JKP Čistoća“ Kraljevo i predsednik humanitarne organizacije „Ljubi bližnjega svoga“ Dragiša Armuš.
             Prema rečima Radoice Kočovića, načelnika
Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu, na području ove zone odgovornosti bilo je izuzetnih izazova u proteklom periodu.
          „Ako izuzmemo 2013. godinu, od 2010. svake godine smo imali proglašenje vanredne situacije. Mislim da smo kao Sektor za vanredne situacije, ali i kao i lokalne samouprave – Kraljeva, Raške i Vrnjačke Banje, maksimalno učinili da nedaće svedemo na minimum kada je šteta u pitanju i da zaštitimo građane“, izjavio je Kočović.

           Kako je istakao,
jedinica opšte namene, koje obrazuje grad, na teritoriji Raškog upravnog okruga, ima 172 sa 4.505 članova. U okviru ovog sektora deluje i 27 specijalizovanih jedinica na ovom području od koji je jedna na teritoriji grada Kraljeva. Težište aktivnosti u prošloj godini bilo je na obuci ali i na materijalno-tehničkom opremanju.
      Svečanoj sednici u svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva prisustvovali su predstavnici grada Kraljeva, Raškog upravnog okruga, Vojske, Policije, susednih gradova, Ministarstva odbrane, Gradskog štaba za vanredne situacije, dobrovoljnog vatrogasnog društva, prip
adnici specijalizovane jedinice civilne zaštite i drugi. 

 


 

27.Februar 2014.
SAJAM TURIZMA BEOGRAD
26.Februar 2014.
Potpisivanje ugovora u Vladi RS

Gradonačelnik grada Kraljeva Dragan Jovanović i još 16 gradonačelnika i predsednika opština, potpisali su, u sredu, 26. februara 2014. godine, sa ministrom građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimirom Ilićem, ugovore za izgradnju komunalne infrastrukture vredne 124,9 miliona dinara.
       Pored grada Kraljeva, ugovore su potpisali i
Kosjerić, Vlasotince, Kuršumlija, Valjevo, Gornji Milanovac, Malo Crniće, Priboj, Mionica, Ražanj, Leskovac, Bačka Topola, Topola, Titel, Despotovac, Subotica i Prokuplje. Cilj potpisanih dokumenata, kako je istakao ministar, jeste pružanje pomoći u rešavanju urgentnih problema u pojedinim opštinama i gradovima.
          Ilić je najavio da će se Vlada Srbije založiti za to da obezbedi i dodatna sredstva kako bi sva mesta u Srbiji imala vodu
za piće, budući da u mnogim delovima zemlje postoje sela koja nemaju vodu nasuprot onima koja imaju „višak“ vode.
        Ministar je
pozvao opštine da bolje međusobno sarađuju, da budu efikasne u realizaciji projekata za koje su dobile sredstva, kao i da pripreme projekte za rekonstrukciju objekata u cilju podizanja energetske efikasnosti, na čijim poslovima će u narednom periodu biti angažovano više od 50.000 radnika. Naglasio je da treba da se reši i kanalizaciona mreža, budući da u nekim gradovima kanalizacioni vod ide potpuno otvoren kroz naselje.
       Ilić je saopštio i da su međunarodni partneri Srbije zainteresovani za obnovu starih objekata i delova gradova u našoj zemlji, za šta bi, takođe, trebalo pripremiti projekt
e.
        Grad Kraljevo je sredstva – devet miliona dinara, dobio za projekat „Izgradnja fekalne kanalizacione mreže za deo naselja Šeovac“. Iako većim delom svoje teritorije grad ima kanalizacionu mrežu, delovi teritorije koji se nalaze na obodu i u granicama GUP-a nemaju. To je slučaj sa naseljem u severozapadnom delu grada zvanom Adrani, sa oko 2.500 stanovnika, gde dominira individualna gradnja, sa velikim potencijalom razvoja industrije, u kome se nalazi i industrijska zona. Fekalna kanalizacija nije izgrađena i stanovnici svoje otpadne vode odvode do septičkih jama ili direktno puštaju u obližnje atmosferske otvorene kanale i potoke.
       „Stoga je neophodno izgraditi fekalni kolektor kojim će se otpadne vode sa ovog prostora odvesti do najbližeg postojećeg kolektora. U cilju rešavanja ovog problema, grad Kraljevo je, po Javnom pozivu Ministarstva građevinarstva i urbanizma za finansiranje i sufinansiranje uređenja i poboljšanja komunalne infrastrukture, u avgustu 2013. godine, konkurisao sa projektom „Izgradnja fekalne kanalizacione mreže za deo naselja Šeovac“. Ukupna investiciona vrednost projekta je 16.805.000 dinara i predlogom projekta predviđeno je da Ministarstvo finansira ceo iznos. Ipak, tehnička Vlada ne raspolaže velikim sredstvima, i na ovoj poziciji se, za sve gradove u Srbiji, nalazi 124.900.000 dinara. Zahvaljujući projektu i zalaganju, grad Kraljevo se našao među gradovima koji su dobili sredstva“, rekao je gradonačelnik grada Kraljeva Dragan Jovanović.

            U cilju izgradnje kolektora, urađena je kompletna projektno-tehnička dokumentacija - Glavni projekat za izgradnju fekalne kanalizacione mreže za deo naselja Šeovac, tehnička kontrola projekta i pribavljene su potrebne dozvole (lokacijska i građevinska). Na osnovu projektne dokumentacije, projektovani kolektor za naselje Šeovac je ukupne dužine oko 1.569 metara.
        „Posebno želim da istaknem da je ovo lep primer saradnje lokalne samouprave i Vlade Republike Srbije odnosno Ministarstva građevinarstva i urbanizma. Zbog naše buduće orijentacije, važno je da znamo da neke svoje projekte moramo usmeriti ka izgradnji najpre vodovodne mreže, uklanjanju azbestnih cevi koje su prilično kancerogene, izgradnji kanalizacione mreže i moramo voditi računa kako ćemo sprovesti energetsku efikasnost. U budućnosti to će biti okosnica Ministarstva građevinarstva i urbanizma i sredstva će biti namenjena upravo za ove projekte. Mi se moramo pripremiti da konkurišemo,  apliciramo i povučemo sredstva kako bismo rešavali probleme građana Kraljeva i privrednih subjekata pre svega“, izjavio je Dragan Jovanović, gradonačelnik grada Kraljeva.
                           


Izgradnja socijalnih stanova u Kraljevu                 26.februar 2014.god.


       Danas je zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Milun Jovanović sa Miodragom Vujovićem, direktorom stambene agencije Kraljevo obišao radove na izgradnji objekata namenjenih socijalnom stanovanju u naselju Ribnica.
           

                                   
25.Februar 2014.
Poseta direktora "Železnica Srbije"

Kraljevo je u utorak, 25. februara 2014. godine, posetio generalni direktor „Železnica Srbije“ Dragoljub Simonović, sa saradnicima. Sastanku u zgradi Gradske uprave su, uz gradonačelnika grada Kraljeva Dragana Jovanovića, prisustvovali i narodni poslanik Zoran Bojanić i član Gradskog veća grada Kraljeva Nenad Marković.

Gradonačelnik je najpre izrazio zadovoljstvo zbog današnje posete rukovodstva „Železnica Srbije“ našem gradu. Prema njegovim rečima, ovaj sastanak je bio obostrano koristan i konstruktivan. Pokrenut je niz važnih tema, a neke od njih su revitalizacija pruge Požega-Stalać, povezivanje železnicom budućeg kargo centra sa „Moravskim koridorom“ kako bi roba mogla da bude dopremana do kargo centra, zatim ograđivanje staničnog platoa ka Industrijskoj ulici iz bezbednosnih razloga, kao i da se posebna pažnja posveti pružnom prelazu kod Mašinskog fakulteta, ali i rekonstrukcija stanične zgrade.

Bilo je reči i o neizmirenim obavezama Fabrike vagona Kraljevo prema „Železnicama Srbije“ i grad je „Železnicama“ predložio da, s obzirom na trenutnu situacijum u ovom kraljevačkom preduzeću, „Železnice Srbije“ ne utužuju FVK, već da svi zajedno pomognu Fabrici da stane na noge.     

Pokrenuto je i pitanje imovine, što je naišlo na odobravanje rukovodstva „Železnica Srbije“, da se pokuša da u imovinu grada pređe ono što je u vlasništvu „Železnica Srbije“, a grad je pre svega zainteresovan za zemljište koje se naslanja na autobusku stanicu i zahvata jedan njen deo. Namera je da se osposobi autobuska stanica za formiranje javnog preduzeća za prevoz putnika. Takođe,  investitor „Lidl“ je zainteresovan za lokaciju kod autobuske stanice, gde bi gradio veliki objekat.

„Ušli smo u jako dobre i konstruktivne pregovore oko svega. Očekujem da ćemo u vrlo kratkom vremenu neke zahteve grada prema „Železnicama Srbije“ rešiti na obostrano zadovoljstvo“, izjavio je gradonačelnik grada Kraljeva Dragan Jovanović.   

            Generalni direktor „Železnica Srbije“ Dragoljub Simonović zahvalio je gradonačelniku grada Kraljeva na odvojenom vremenu za razgovor o razvoju železnica u našem regionu. Prema njegovim rečima, pitanja razmatrana na sastanku bitna su i za grad Kraljevo, ali i za „Železnice Srbije“. Ostaje da timovi sednu i oroče teme, izvrše pripreme i krene se u realizaciju dogovorenog.

„Samom modernizacijom koridora 10 i 11 stiče se uslov da se deo materijala prebaci u zonu Kraljeva, na pruge Kraljevo-Kruševac-Stalać ili Kraljevo-Požega-Čačak ili Kraljevo-Kragujevac. Problem u železničkom saobraćaju su male brzine, loše pruge, mala nosivost, iz čega proizilazi sporost vozova, zatim i nezadovoljstvo putnika, što pravi probleme i regionu i nama“, izjavio je generalni direktor „Železnica Srbije“. Dobro je to, kako je dodao, što se ovde preveze oko 4.500 putnika mesečno. Do sada su u ovom regionu već uključene tri serije novih ruskih 711 vozova. Do kraja godine biće uvezeno još elektromotornih vozova, tako da će iduće godine biti 60 novih vozova koji će ojačati prevoz putnika. Loše je to što vozove kamenuju i tako onesposobljavaju za korišćenje.

U ovoj regiji, prema rečima direktora, godišnje se preveze oko 35.000 tona robe utovarene na železnici i 5.000 tona one koja se istovari. Ovo je moguće popraviti, ali naše pruge nisu nosivosti iznad 16 tona, što stvara problem u komunikaciji sa konkurentom. Kako kaže, u ovom delu moguće je unaprediti železnički saobraćaj - podići nosivost pruge, povećati brzinu, izvršiti elektrifikacija pruga.

Nakon sastanka sa gradonačelnikom Draganom Jovanovićem i njegovim saradnicima, predstavnici „Železnica Srbije“ obišli su železnički čvor Kraljevo, a zatim je održan i zbor radnika ovog železničkog čvora.

Poseta Kraljevu, i neposredno pre toga Kragujevcu, prve su u nizu poseta svim većim železničkim stanicama i čvorovima u Srbiji kako bi se, prema rečima predstavnika „Železnica Srbije“, sagledale sve specifičnosti poslovanja u pojedinim železničkim stanicama i čvorovima.

 

 

  
   


22.Februar 2014.
Prijem kod ministra

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine prof. dr Zorana Mihajlović, sa pomoćnicima i državnim sekretarima Ministarstva, kao i predstavnicima „Elektroprivrede Srbije“, posetila je u subotu, 22. februara 2014. godine, grad Kraljevo. Ona je, u prisustvu gradonačelnika grada Kraljeva Dragana Jovanovića, kao i predstavnika „Elektrosrbije“ Kraljevo i „Elektrodistribucije“ Kraljevo, u prostorijama Gradske uprave grada Kraljeva, od 08.30 do 13.30 časova, razgovarala sa građanima Kraljeva o njihovim problemima.
            Najveći broj građana žalio se
na socijalne probleme i nezaposlenost, rekla je ministarka i dodala da bi povećanje zaposlenosti trebalo da bude prioritet u ovom gradu. Nešto manje građana imalo je probleme vezano za električnu energiju. Prema njenim rečima, neophodno je da sve institucije ulože napore da ovaj grad bude bolje mesto za život.
          Direktan razgovor ministarke sa građanima u Kraljevu bio je sedmi prijem van Beograda, a sedamnaesti ukupno, od juna 2013. godine.

          Gradonačelnik grada Kraljeva Dragan Jovanović zahvalio je ministarki Zorani Mihajlović na poseti i direktnom angažovanju na pomoći građanima Kraljeva u rešavanju konkretnih problema. On je podsetio i na posetu ministra Igora Mirovića, zaduženog za oblast privrede u tehničkoj Vladi, koji je posetio Fabriku vagona Kraljevo i firme u restrukturiranju i razgovarao sa rukovodstvom i radnicima kako bi se iznašlo rešenje njihovih problema. Gradonačelnik Dragan Jovanović je najavio posete
Kraljevu i predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, kao i direktora „Železnica“ Srbije Dragoljuba Simonovića.

20.Februar 2014.
Ministar i gradonačelnik u FVK

Ministar Igor Mirović, zadužen za oblast privrede u tehničkoj Vladi Srbije, i gradonačelnik grada Kraljeva Dragan Jovanović, sa saradnicima, sastali su se danas u Fabrici vagona Kraljevo sa predstavnicima Štrajkačkog odbora i zastupnikom kapitala FVK. Ovaj sastanak je bio najavljen kao sledeći korak u pregovorima oko rešavanja problema nakon što su radnici FVK odblokirali prugu, zahvaljujući dogovoru sa gradonačelnikom Kraljeva Draganom Jovanovićem i gradonačelnikovom razgovoru sa ministrom Igorom Mirovićem.   

            Ministar Igor Mirović rekao je da će biti sprovedena vanredna kontrola dosadašnjeg poslovanja Fabrike vagona u Kraljevu, jer je država izdvajala sredstva, a radnicima se duguju plate.

Prvo ćemo morati da pošaljemo jednu vanrednu kontrolu koja će utvrditi način realizacije svih obaveza i trošenja sredstava koje je ranije država opredeljivala za proizvodnju u Fabrici vagona, i moraćemo da uđemo brže u pravljenje plana restrukturiranja, kako bi jedan deo ljudi video perspektivu u samoj fabrici", rekao je Mirović.

On je posle sastanka sa štrajkačima istakao da će naložiti da se u saradnji sa zastupnicom kapitala Fabrike vagona plan restrukturiranja što brže napravi.

Problem zbog kojeg ljudi štrajkuju je ogroman broj neisplaćenih zarada, iako je država finansijski pomagala realizaciju određenih projekata, u ovom trenutku mi nemamo odgovor na šta su ta sredstva otišla", rekao je Mirović. Kako je naveo, nije moguće da država sa više stotina miliona pomaže neke projekte, a da radnici od toga nemaju ništa. Njima se duguje ogroman broj zarada, i veoma konkretno traže hitnu isplatu četiri zaostale zarade. Sutra nastavljamo pregovore i o tome ću izvestiti rukovodstvo Vlade, jer kao ministar nemam u ovom trenutku mogućnosti da odgovorim na njihov konkretan zahtev", istakao je Mirović.

Član štrajkačkog odbora Goran Vujanac rekao je novinarima posle sastanka sa Mirovićem da radnici Fabrike vagona zahtevaju isplatu još četiri minimalne zarade, pored jedne isplaćene juče.

Mi smo minimum svojih zahteva izneli ministru, tražimo isplatu još četiri minimalca na ruke do 28. februara, jer, kao što smo rekli ministru, nemamo para ni za lečenje, ni za hleb, a onda nastavljamo razgovore o dinamici isplata zaostalih plata", rekao je Vujanac.

Radnici Fabrike vagona štrajkuju više od osam meseci, zahtevajući isplatu između 15 do 20 zarada, overu zdravstvenih knjižica, povezivanje radnog staža u poslednje tri godine, kao i preispitivanje rada poslovodstva.

Nakon sastanka sa štrajkačkim odborom FVK, ministar Igor Mirović i gradonačelnik Kraljeva Dragan Jovanović su održali kraće sastanke i sa predstavnicima „Autotransporta“, „Plastmetala“ i „Gibnjare“, koji takođe imaju velikih problema.

 

 18.Februar 2014.
Prekid blokade pruge

Na inicijativu gradonačelnika grada Kraljeva Dragana Jovanovića, u utorak, 18. februara 2014. godine, održan je važan konstruktivan sastanak gradonačelnika, predstavnika lokalne vlasti i stranaka sa radnicima i predstavnicima Štrajkačkog odbora Fabrike vagona Kraljevo i predstavnicima „Starog Jasena“ i drugih privrednih subjekata smeštenih u Industrijskoj ulici, koji su usled blokade pružnog prelaza radnika FVK bili onemogućeni da normalno posluju.

Telefonskom razgovoru i pregovoru o rešenju problema gradonačelnika Dragana Jovanovića sa ministrom Igorom Mirovićem, u tehničkoj Vladi zaduženim za oblast privrede, prisustvovali su i radnici i štrajkački odbor FVK.

Na sastanku je postignut dogovor da radnici FVK obustave blokadu počev od 16.00 časova u utorak, 18. februara, do četvrtka, 20. februara, popodne, kada će ministar Mirović doći u FVK i kada će otpočeti pravi pregovori. Pre toga, u sredu, 19. februara, radnicima FVK biće isplaćen prvi minimalac. Sve to preneto je na papir i potpisali su gradonačelnik grada Kraljeva Dragan Jovanović i predstavnici Štrajkačkog odbora FVK.

„Iskazali su dobru volju i radnici i resorni ministar da konačno ovaj problem rešimo. Jako mi je drago i zbog privrednika iz „Starog Jasena“, čije poslovanje je bilo ugroženo. Očekujem pozitivan ishod pregovora sa ministrom Mirovićem. Izražavam zadovoljstvo što smo napravili konstruktivan i dobar dogovor koristan za sve – i radnici Fabrike vagona dobiće minimalac u sredu, a imaju obećanje ministra da će doći u četvrtak. Siguran sam da će gospodin Mirović iskazati razumevanje, kao i do sada, za probleme radnika FVK i uopšte za sva preduzeća u restrukturiranju. Lično, kao gradonačelnik, zadovoljan sam što sam deo ovog dogovora i nadam se pozitivnom ishodu za sve nas“, izjavio je gradonačelnik grada Kraljeva Dragan Jovanović na konferenciji za novinare upriličenoj povodom postizanja ovog dogovora.

            „Mi smo napravili gest dobre volje da ne bi ispalo da ne želimo da se reši ovaj problem, da kažem, grada Kraljeva. Pristali smo na taj ustupak, ali i dalje su radnici FVK u štrajku. Imamo obećanje ministra da će u četvrtak doći i da idemo dalje u pregovore. Danas ćemo se povući sa pruge. Ministar se obavezao da će doći. Šta će radnici posle toga raditi, zavisi od ishoda razgovora. Mi imamo zahteve prema ministru. Ovo je ustupak. U daljim razgovorima sa ministrom očekujemo da, iako je Vlada tehnička, i oni izađu sa nekom konkretnom ponudom. Nadamo se da će i gradonačelnik i ljudi moji vode ovaj grad takođe pomoći radnicima FVK“, rekao je Nenad Terzić, predsednik Štrajkačkog odbora FVK.
 
 
 
             
                         

           

18.Februar 2014.
Četrdeset peta sednica Gradskog veća
 Na dnevnom redu četrdeset pete sednice Gradskog veća bilo je dvadeset tačaka. Saglasnost nije data samo na jednu tačku, dok su ostale usvojene. Između ostalog usvojeni su predlozi odluka o raspodeli sredstava sportskim klubovima i medijima za prva tri meseca ove godine i udruženjima građana za podnete i odobrene projekte koje će realizovati u prvih šest meseci ove godine.
                          
18.Februar 2014.Obeležen Dan državnosti                                         
15. februr 2014. godine

 

Na Sretenje Gospodnje, 15. februra 2014. godine, kraj Spomenika srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine, polaganjem venaca i odavanjem pošte stradalima u balkanskim i Prvom svetskom ratu, u Kraljevu je obeležen Dan državnosti Srbije.

Nakon himne „Bože pravde“ u izvođenju vatrogasnog orkestra „27. septembar“, u ime grada Kraljeva, venac su položili zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Milun Jovanović, predsednik Skupštine Sreten Jovanović, zamenik predsednika Skupštine Tomislav Ilić, pomoćnici gradonačelnika, članovi Gradskog veća, zatim i predstavnici Raškog upravnog okruga, Vojske, Policije, Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“, Udruženja porodica palih boraca 1991-1999, Udruženje učesnika rata 1991-1999, Pokreta veterana, političkih partija i drugih organizacija i udruženja građana.

Podsećajući da je Ustav koji je 1835. u Kragujevcu donela Skupština Srbije bio tada jedan od najmodernijih u Evropi, predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović je rekao: „Samim proglašenjem ovog dana Danom državnosti Srbija se odužila svoj istorijski dug. Mi obeležavamo ovaj dan trinaest godina, a ja svim građanima Kraljeva, kao i građanima Srbije, želim da ovaj dan dugo pamte i čestitam im Dan državnosti.“  

Na Sretenje, 15. februara 1804. godine, u malom šumadijskom mestu Orašcu počela je borba za konačno oslobođenje od petovekovnog robovanja pod Turcima i podignut Prvi srpski ustanak, a na 15. februar 1835. godine knez Miloš Obrenović proglasio je prvi srpski ustav.

Sretenjski ustav, smatran jednim od najliberalnijih i najmodernijih u Evropi tog vremena, jedan od prvih demokratskih ustava u Evropi, iako kratkog veka, imao je veliki odjek i van granica kneževine. Datum njegovog donošenja uzet je kao početak stvaranja moderne srpske države.

 

                  
Sretenjska nagrada predsednika Republike počasnom građaninu Kraljeva

 

Povodom 15. februara, Dana državnosti, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić potpisao je i, na prijemu u Predsedništvu Republike Srbije, na Sretenje, 15. februara 2014. godine, uručio ukaze o odlikovanju brojnih ličnosti i institucija.

Prijemu je prisustvovao gradonačelnik grada Kraljeva Dragan Jovanović.

Jedan od dobitnika, odlikovan zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge u humanitarnim delatnostima, nesebičnu pomoć i dobročinstvo, jeste i Milomir Glavčić, iz Kanade, počasni građanin grada Kraljeva, koji je ovo zvanje dobio za dugogodišnji humanitarni rad i pomoć gradu u izgradnji mosta preko Ibra. U ime dobitnika, odlikovanje je primio njegov rođak Radoje Glavčić.


                     Sretenjska trka u Ušću                                          15.Februar 2014.godine

Treća Sretenjska atletska trka održana je na Sretenje, 15. februara 2014. godine, u Ušću. Učestvovalo je 250 takmičara – dečaka i devojčica od prvog do osmog razreda. Takođe, takmičili su se juniori, seniori i veterani odnosno juniorke, seniorke i veteranke. U posebnoj trci takmičili su se i pripadnici Vojske, Policije i rudari.

Organizatori ističu da im je cilj da ova trka postane tradicionalna, poput novogodišnje trke u Mrsaću, koja se, bez prekida, organizuje 42 godine.

„Pokušavamo da istrajemo u naporima da se svake godine ovim povodom sastajemo u Ušću kako bismo napravili tradicionalnu trku i po tome postali prepoznatljivi i u našoj zemlji i u regionu“, izjavio je član Gradskog veća grada Kraljeva dr Dragoslav Dugalić, predsednik Organizacionog odbora trke.

Najbržim takmičarima nagrade – medalje i pehare, uručio je zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Milun Jovanović.

 


14.Februar 2014.
„Rodno budžetiranje na lokalnom nivou u centralnoj, zapadnoj i južnoj Srbiji"

Završna regionalna konferencija projekta „Rodno budžetiranje na lokalnom nivou u centralnoj, zapadnoj i južnoj Srbiji", u organizaciji Udruženja Fenomena iz Kraljeva, uz partnersku podršku švedske organizacije The Kvinna till Kvinna Foundation i uz finansijsku podršku UN Women (Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, Njujork, SAD), održana je 14. februara 2014. u Kraljevu.

Projekat je realizovan je u saradnji 11 ženskih udruženja iz devet gradova Srbije - Kraljevo, Kragujevac, Kruševac, Niš, Leskovac, Pirot, Novi Pazar, Užice i Prijepolje. 

Konferencija je predstavila lokalne rodno budžetske inicijative iz osam gradova u kojima su planovi finalizovani odnosno planove za rodno budžetiranje na lokalnom nivou lokalnih organizacija koje su učestvovale u projektu i međusobno sarađivale u prethodnih godinu dana. Ovi planovi su nastali kao deo zajedničke regionalne inicijative u centralnoj, zapadnoj i južnoj Srbiji i u budućnosti će biti sprovođeni u lokalnim zajednicama, prilagođeni lokalnom kontekstu,

Milun Jovanović, zamenik gradonačelnika grada Kraljeva, pozdravio je učesnike i poželeo im dobrodošlicu u ime grada domaćina.

„Cenimo rad naših aktivistkinja u ovoj oblasti, u čemu prednjači Udruženje „Fenomena“. Kao grad, učinićemo sve da donesemo posebne akte koji će tretirati ovu oblast. O pozitivnim efektima ovog rada govori i činjenica da smo u prethodnom skupštinskom sazivu imali osam-deset žena, a sada 24, od 70 odbornika. Ipak, ni to nije dovoljno i treba učiniti sve da se ta slika promeni“, rekao je zamenik gradonačelnika.

 „Što se tiče dosadašnjih aktivnosti na temu rodne ravnopravnosti i rodnog budžetiranja, grad Kraljevo je imao nekoliko vrlo bitnih akata i značajnih projekata. Kao jedan od najbitnijih je Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti, koju je maja 2012. godine Kraljevo potisalo kao jedan od prvih gradova u Srbiji. Krajem 2013. doneta je Odluka o obrazovanju Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva i usvojen strateški bitan dokument - prvi Lokalni akcioni plan grada Kraljeva za rodnu ravnopravnost za period od naredne četiri godine“, izjavila je Maja Mačužić, članica Gradskog veća grada Kraljeva.

Cilj konferencije bio je i javno tematizovanje rodnog budžetiranja na ciljanoj teritoriji. Konferencija je bila i prilika za umrežavanje, saradnju, zajedničke projekte i međusobnu podršku u budućim praktičnim aktivnostima primene rodnog budžetiranja na lokalnom nivou.

Pored organizatora, konferenciji su prisustovali predstavnici lokalnih samouprava i finansijskih službi gradova učesnika u projektu, Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, feminističke ekonomistkinje i predstavnici drugih relevantnih institucija. Doprinos su dali i predstavnici Ministarstva finansija povodom uvođenja programskog budžetiranja koje je obavezno od 2015. godine i na nacionalnom i na lokalnom nivou.


10.Februar 2014.
Radnicu FVK blokirali prugu

Radnici Fabrike vagona Kraljevo nastavili su protest blokirajući u ponedeljak, 10. februara 2014. godine, saobraćaj na pruzi ka Čačku i Kosovskoj Mitrovici u blizini kraljevačke železničke stanice, kod „Ložionice“.
         Obišavši štrajkače, gradonačelnik grada Kraljeva Dragan Jovanović je izjavio da je grad u svakom trenutku spreman da radnicima pruži logističku podršku.
„Napravićemo sve kontakte koje možemo, ali treba imati u vidu da je Vlada tehnička, moraćemo da iznađemo neko rešenje. Apelujem na strpljenje, razumem potpuno radnike, da dugo nisu primali platu, da imaju neoverene knjižice, mnogi radnici i članovi njihovih porodica su gladni. Moramo da se strpimo svi, da budemo trezne glave, da budemo smireni i da u toj smirenosti iznađemo rešenje“, rekao je gradonačelnik Jovanović.

       U toku dana, delegacija koju su činili predstavnici štrajkačkog odbora Fabrike vagona Kraljevo Nenad Terzić, Perica Pavlović i Dejan Milutinović, zastupnik državnog kapitala Marija Savković i član Gradskog veća grada Kraljeva Nenad Marković sastala se u sa vršiocem funkcije ministra privrede Igorom Mirovićem i njegovim saradnicima.

Na sastanku je donet zaključak da će Vlada Srbije, u skladu sa raspoloživim sredstvima, zaposlenima u Fabrici vagona u narednom periodu isplatiti dve minimalne zarade. Zatim da će Ministarstvo privrede, predstavnici sindikalnih organizacija i rukovodstvo Fabrike vagona intenzivirati dijalog u cilju potpisivanja Memoranduma kojim će biti utvrđeni rokovi i mehanizmi kojim će Ministarstvo privrede pomoći u rešavanju problema socijalnog programa i realizacije otpremnina. Takođe, da će Vlada Srbije pokrenuti postupak kontrole poslovanja i utroška sredstava u Fabrici vagona u Kraljevu, a predstavnici sindikata obratiće se radnicima ovog preduzeća molbom da privremeno obustave proteste.
 
 

 

 

30.Januar 2014.
Radovi na hali sportova i mostu na Ibru

Danas su u organizaciji Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo radove na novoj sportskoj hali u Ribnici i mostu na Ibru obišli gradonačelnik Kraljeva Dragan Jovanović sa saradnicima, narodni poslanici, odbornici Skupštine grada sa predsednikom Skupštine Sretenom Jovanovićem i članovi Gradskog veća grada Kraljeva.
Direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo Nenad Nerić upoznao je prisutne sa dosadašnjim tokom radova ali i sa daljim fazama rada, rokovima i krajnjim datumima zavšetka radova na ova dva objekta.
U drugoj i trećoj fazi izgradnje hale sportova, koje slede, predviđeni su infrastrukturno uređenje i nabavka opreme. Novac je za ove dve faze obezbeđen i tehnički prijem i primopredaja hale očekuju se za prvi septembar ove godine.
Most na Ibru završen je 75% i u sledećim fazama pristupa se izgradnji pristupnih saobraćajnica. Po planovima most će biće pušten u rad prvog avgusta.
 
 
 
 

                               


Četrdeset četvrta (vanredna) sednica Gradskog veća                                   30.januar 2014.

 

Na današnjoj Četrdeset četvrtoj (vanrednoj) sednice Gradskog veća grada Kraljeva, pred članovima Veća našli su se osam predloga za izmene i dopune dnevnog reda sutrašnje Skupštine grada. Članovi veća su usvojili tri predloga a odbacili pet.
 
 
 


                          
29.Januar 2014.
Saobraćaj u Kraljevu bezbedniji

Na današnjoj konferenciji za novinare Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva novinari su upoznati sa statističkim podacima u saobraćaju za predhodnu godinu. Broj saobraćajnih nezgoda u 2013. godini smanjen je za 20 procenata  u odnosu na 2012. godinu a najvažnije je da je broj nastradalih smanjen za 35 procenata.
Iako još uvek nezvanični, ovi podatci su verovatno najbolji za za teritoriju cele Srbije čijem je uspehu doprineo i rad Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva u saradnji sa saobraćajnom policijom Kraljeva, Zdravstvog centra  „Studenica“ i Crvenog krsta.
Ove podatke novinarima su izneli Ivan Vučetić, komandir saobraćajne policijske ispostave Kraljevo i Nenad Marković, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva.
U 2013. godini na teritoriji Kraljeva registrovano je 10.410 saobraćajnih prekršaja, uglavnom o neprilagođenoj brzini kretanja, nepropisnom preticanju i parkiranju, nevezivanju pojasa i vožnji pod dejstvom alkohola.
Boljem stanju u saobraćaju doprinelo je i bolje izveštavanje građana od strane medija ali i preventivne akcije koje su održane u kraljevačkim  školama i kampanje „Kaciga glavu čuva“ i „Ispravno vozilo – bezbedno vozilo“.
 
 

28.Januar 2014.
Odobren kredit za urbanu regeneraciju
Gradonačelnik Kraljeva Dragan Jovanović danas je izjavio da je odobren kredit Centralne evropske banke za revitalizaciju Dositejeve ulice.
28.Januar 2014.
TRADICIONALNA ANKETA KRALjEVAČKIH NOVINARA

U tradicionalnoj anketi, koja je po šesti put zaredom sprovedena među kraljevačkim novinarima, proglašene su naj(ne)komunikativnije institucije i javne ličnosti u Kraljevu u minuloj godini.
Prema rezultatima ankete u kojoj je učestvovalo
57 novinara, snimatelja i fotoreportera iz ukupno 17 redakcija lokalnih i dopisništava centralnih medija, trnova grančica, kao „priznanje“ za najnekomunikativniju ličnost, pripala je Draganu Jovanoviću, gradonačelniku Kraljeva.
Za najnekomonikativniju instituciju, takođe „nagrađenu“ trnom, novinari su proglasili sva Odeljenja republičkih inspekcija u Raškom okrugu.

Za dobru i otvorenu saradnju u konkurenciji institucija, cvet krina kao simbol otvorenosti i komunikativnosti dobila je Direkcija za planiranje i izgradnju, dok je direktor Direkcije Nenad Nerić nagrađen krinom kao najkomunikativnija javna ličnost.

 
 
 

27.Januar 2014.
Četrdeset treća sednica Gradskog veća
Danas je održana je Četrdeset treća sednica Gradskog  veća grada Kraljeva, na kojoj je razmatrano 3 tačke Dnevnog reda. Gradsko veće grada Kraljeva je donelo sledeće :
Rešenje
o rasporedu korišćenja budžetskih sredstava osnovnog i srednjeg obrazovanja za tekuće i kapitalne transfere nivou Republike za 2014. godinu;
Rešenje
  o raspoređivanju budžetskih sredstava indirektnim korisnicima budžeta mesnim zajednicama za 2014. godinu;
Zaključak
  o utvrđivanju Predloga zaključka za sednicu Skupštine grada Kraljeva o usvajanju Izveštaja o stanju bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji grada Kraljeva za 2013. godinu;
Zaključak  
o  usvajanju Izveštaja o stanju bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji grada Kraljeva za 2013. godinu.

 

 
24.Januar 2014.
PROMOTIVNA AKCIJA „KOŠ ZA JOŠ“

                     Da decu vratimo na sportske terene,
                a odrasle rekreativnom bavljenju sportom!

Košarkaški savez Srbije, Stalna konferencija gradova i opština, Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja započeli su promotivno-edukativnu kampanju pod nazivom „Koš za još“ čiji je cilj promocija sporta, fizičke aktivnosti i zdravog života sa akcentom na koncept „sport za sve“, koji podrazumeva da bavljenje sportom u Srbiji treba da bude dostupno svima, bez obzira na starosne, imovinske i druge razlike.
Deca danas naprave 40.000 pokreta dnevno manje nego ranije generacije i to je jedan od glavnih razloga što u Srbiji u ovom trenutku imamo više od  15 odsto izrazito gojazne dece. Takođe, dve trećine odraslog stanovništva u Srbiji je fizički neaktivno u slobodno vreme. Imajući sve ovo u vidu, naš cilj je da ovom akcijom želimo da decu vratimo na sportske terene, a odrasle rekreativnom bavljenju sportom.
Akcija „Koš za još“ obuhvata likovni i literarni konkurs za decu predškolskog uzrasta i učenike osnovnih škola, a nagrade najboljima biće dodeljene na finalnom turniru KUP-a Radivoja Koraća od 6. do 9. februara. 
Promotivna akcija „Koš za još“ pokrenuta je na inicijativu grupe studenata fakulteta FEFA Beograd, zaljubljenika u košarku, sa osnovnom idejom da pošalju drugačiju sliku o košarci u odnosu na postojeću koja se ogleda u brojnim negativnim pojavama vezanim za navijačke grupe i huligane.


            Više o akciji klikom ovde


23.Januar 2014.
Potpisan Memorandum o saradnji u izvršenju alternativnih sankcija

Gradonačelnik grada Kraljeva Dragan Jovanović, uz još osam gradonačelnika i predsednika opština, 22. januara 2014. godine u Beogradu, potpisao je Memorandum o saradnji u izvršenju alternativnih sankcija sa ministrom pravde i državne uprave Nikolom Selakovićem.
Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde i državne uprave Republike Srbije 2013. godine proširila je mrežu Kancelarija za alternativne sankcije, čime se teži ostvarenju pozitivne prakse razvijenih zemalja u primeni alternativnih vidova kažnjavanja (
kućni pritvor, zaštitni nadzor i rad u javnom interesu). Strategijom razvoja Uprave za izvršenje krivičnih sankcija za period od 2013. do 2020. godine predviđeno da do kraja 2015. godine u sedištu svakog višeg suda bude otvorena kancelarija za alternativne sankcije.
Potpisivanjem ovog memoranduma grad Kraljevo pruža podršku Ministarstvu u oblasti reforme pravosudnog sistema i sprovođenja sistema alternativnih sankcija u društvenoj zajednici kao bitnog dela te reforme. Smanjuje se zatvorska populacija, a usled toga i troškovi i izdvajanja društvene zajednice, koja dobija i aktivniju ulogu u krivično-pravnom sistemu, a kroz besplatan rad osuđena lica neposredno odužuju „dug“ društvenoj zajednici. Uz to, postiže se i bolja resocijalizacija osuđenika.

Memorandumom o saradnji u izvršenju alternativnih sankcija predviđeno je da, u najkraćem mogućem roku, grad Kraljevo da prostorije za buduću povereničku kancelariju, kao i da budu potpisani ugovori o saradnji između Ministarstva pravde i državne uprave i pravnih lica – poslodavaca čiji je osnivač grad Kraljevo, kao i sporazumi o saradnji sa ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite i drugim relevantnim organima i organizacijama čiji je grad osnivač, u kojima bi osuđeno lice moglo da obavlja rad u javnom interesu i ispunjava obaveze određene uslovnom osudom sa zaštitnim nadzorom.
Memorandum o saradnji u izvršenju alternativnih sankcija do sada je potpisan sa gradonačelnicima i predstavnicima 25 gradova, među kojima su, uz Kraljevo, Novi Pazar, Jagodinu, Zaječar, Kruševac, Negotin, Vranje, Prokuplje i Pirot, i Beograd, Novi Sad, Subotica, Sombor, Valjevo, Niš, Kragujevac, Sremska Mitrovica, Šabac, Požarevac, Smederevo, Zrenjanin, Pančevo, Leskovac, Užice i Čačak.

                    

22.Januar 2014.
ČETRDESET DRUGA (VANREDNA) SEDNICA GRADSKOG VEĆA

Jedna tačka dnevnog reda današnje, 42. po redu sednice Gradskog veća, koja se odnosila na razmatranje Nacrta odluke o izmenama i dopunama Odluke o radnom vremenu u trgovinskim, zanatskim i ugostiteljskim objektima na teritoriji grada, skinuta je sa dnevnog reda, ostalih 20 je usvojeno.
Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje, građani Kraljeva su tokom novembra 2013. godine koristili higijenski ispravnu vodu za piće, a o promenama koje su u parametrima tokom praćenja kvaliteta vazduha i izvršenim merenjima imisije u tom mesecu, javnost je blagovremeno obaveštavana.

Na današnjoj sednici usvojeni su programi poslovanja za ovu godinu i utvrđeni su predlozi rešenja za narednu sednicu gradske skupštine na kojoj će se naći ovi programi. U pitanju su programi poslovanja Javno-energetskog preduzeća „Toplana“, Javno-komunalnog preduzeća (JKP) „Čistoća“, JKP „Putevi“, JKP „Vodovod“, JKP „Pijaca“ i javnog preduzeća Opštinska stambena agencija.

Članovi Gradskog veća razmatrali su predlog i utvrdili konačno rešenje kojim se reguliše postupanje u slučajevima kada su grla dodeljena nosiocima poljoprivrednih gazdinstava izgubila priplodnu sposobnost, ili ih nije opravdano držati iz drugog razloga.

Prema danas usvojenom rešenju, mesna zajednica Vitanovac imaće pravo na postavljanje manjeg montažnog objekta-kontejnera na katastarskoj parceli 2756/2, koja se nalazi na teritoriji tog sela.

Danas usvojenim rešenjima dato je nekoliko saglasnosti privrednom društvu „Elektrosrbija“ za ustanovljavanje prava službenosti prolaza na katastarskim parcelama u Vrbi, Matarugama, Gotovcu, Kruševici i Kovačima, a usvojen je i zaključak o dvanju saglasnosti za konverziju potraživanja u osnovni kapital grada Kraljeva u privrednom društvu „Prva petoletka – namenska“ u Trsteniku.

Članovi Gradskog veća razmatrali su danas i izveštaj Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije i inženjersko-geološke i seizmičke poslove povodom štete od olujnog nevremena koje je zadesilo grad Kraljevo 8. jula prošle godine a, na osnovu izjašnjenja Odeljenja za privredu i finansije,  usvojen je i zaključak o nepostojanju uslova koji opravdavaju postojanje štete većih razmera. Većnici su danas usvojili i Program korišćenja sredstava budžetskog fonda za saobraćaj za tekuću godinu.
 

 19.Januar 2014.
STRAHINjA LAZOVIĆ PRVI DO ČASNOG KRSTA

Pred više od dve hiljade građana Kraljeva, sedamnaestogodišnji Strahinja Lazović, učenik trećeg razreda Ekonomsko-trgovinske škole, prvi je danas preplivao 33 metra u trci na reci Ibar i osvojio bogojavljenski krst.
Njemu je časni krst, direktno iz čamca, uručio zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Milun Jovanović, koji je mladom Lazoviću prvi i čestitao na upornosti, snazi i spretnosti koje su ga do cilja dovele pre starijih i izdržljivijih takmičara.
U tradicionalnom načinu obeležavanja Bogojavljenja učestvovala su 33 takmičara, od oko 70  prijavljenih. Start plivača označen je posle zajedničke molitve sveštenstva sa plivačima i okupljenim posmatračima.

Prema rečima Ivana Lazića, predsednika Udruženja građana „Sveti knez Lazar“, koje je bilo organizator, broj učesnika i dužina staze koju su takmičari plivali simbolizuju broj Hristovih godina.
„Osećaj je predivan, za ovu svetinju čast je plivati, a pobednici su svi učesnici kojima i sam čestitam i zahvaljujem se predivnoj publici“, rekao je posle trke pobednik Strahinja Lazović, koji je uz lovorov venac, prelazni krst i zlatni, dar zlatare „Aleksander“, dobio i poklone brojnih donatora.

Strahinja trenira plivanje, prošle godine je do krsta stigao drugi, a danas je, kako je rekao, plivao isključivo zbog vere da sveti praznik treba da pobudi ono najlepše u ljudima.
Priložnici su danas skupljali i novac namenjen za izgradnju krsta na planini Stolovi, a prikupljeno je nešto više od 8.000 dinara i 50 evra.

Najstariji učesnik trke bio je Dragoljub Batić (67), a i ove godine učesnik trke bio je Vladimir Miletić koji svake godine pliva za bogojavljenski krst, iako nema jednu nogu. Svim učesnicima Bogojavljenske trke priznanja je uručio zamenik gradonačelnika Milun Jovanović, pored kojeg su lokalnu samoupravu predstavljali i pomoćnici gradonačelnika za sport i socijalna pitanja Radomir Jovanović i za pitanja mladih i mesne zajednice Vukman Rakočević.
Stari običaj da se u reku ili jezero baci krst, a mladići takmiče ko će do njega prvi doplivati i uhvatiti ga, u Srbiji je obnovljen pre desetak godina, a u Kraljevu pre sedam.

Pre trke za Bogojavljenski časni krst, kroz grad je prošla litija koja je krenula od Crkve svete Trojice gde je, u čast Bogojavljenja održana jutarnja liturgija.
Na Bogojavljenje se vrše dva osvećenja: uoči praznika u crkvi i na dan praznika u reci, ili u drugoj tekućoj vodi. Veruje se da je ta voda lekovita, pa je vernici zahvataju u sudove, nose kući i čuvaju do naredne godine.

 
 
 

 

 

17.Januar 2014.
DVA MINIMALCA, A NASTAVAK PROTESTA?

„Zakoni o radu, privatizaciji i stečaju su pravni osnov za pomoć države preduzećima u restrukturiranju i zato je neophodno da radnici „Fabrike vagona“ shvate da su priče o socijalnom programu od 300 evra po godini staža šarena laža“, izjavio je večeras vršilac dužnosti generalnog direktora u tom preduzeću Zoran Bogdanović.
Delegacija u kojoj su, pored Bogdanovića bili i zastupnik kapitala Marija Savković i dva sindikalna predstavnika, vratila se večeras u Kraljevo posle razgovora u Ministarstvu privrede sa državnim sekretarom Radojkom Srbljanovićem. Direktor Bogdanović kaže da mu je, tokom razgovora u Beogradu, bilo čudno ponašanje predstavnika sindikata koji su, kako je rekao, prihvatili mišljenje da „Fabrika vagona“ u ovom trenutku nemože da dobije pomoć, a po povratku u Kraljevo odlučili da nastave sa štrajkom.

Predsednik Štrajksčkog odbora Nenad Terzić, koji se po povratku iz Beograda obratio radnicima okupljenim u skupšinskoj sali u zgradi Gradske uprave, izjavio je da su sinikati zadovoljni rezultatima razgovora.

„Dobili smo uveravanja da će posle usvajanja seta pomenutih zakona radnicima „Fabrike vagona“ biti isplaćene sve zaostale plate u visini minimalne zarade, povezan radni staž i zdravstvene knjižice“, rekao je Terzić.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Zoran Bogdanović poručio je radnicima da je, tokom prva četiri meseca prošle godine, avans od posla ugovorenog za javno preduzeće „Železbice Srbije“ potrošen u plate, a da posao nije urađen. On je pozvao radnike da se vrate u fabričke hale i dodao da, pod uslovom da menadžment uspe da obezbedi kreditno zaduženje za kupovinu repromaterijala, prva zarađena primanja mogu da očekuju krajem maja.

„Ne tražim, kao što tvrde sindikati, da neko radi džabe četiri meseca“, rekao je Bogdanović, „već samo predočavam radnicima da posao koji treba da radimo neće doneti ni dinar, jer su avansi potrošeni i da neku od zaostalih plata u međuvremenu mogu da dobiju jedino kao pomoć države, pod uslovom da ona nađe interes da ovo preduzeće opstane“.

Bogdanović je dodao da postoji mogućnost da deo zahteva koji se odnosi na isplatu jednog ili dva minimalca bude realizovan i pre usvajanja seta  zakona.

„Sutra će biti napravljeni spiskovi radnika i dostavljeni resornom ministarstvu“, rekao je Bogdanović dajući blagu nadu da će, tokom naredne sedmice, novac bezuslovno dobiti svi radnici „Fabrike vagona“.

 

 

 

 

 


 

PREMINUO BRANKO MARIČIĆ BIVŠI PREDSEDNIK OPŠTINE KRALjEVO                               17.01.2014.

U Kraljevu je danas, u 75-oj godini života, posle kraće i teške bolesti preminuo Branko Maričić, nekadašnji predsednik opštine Kraljevo i Zaslužni građanin opštine Kraljevo.
Sutra u 11.00 časova u Sali 1 Gradske uprave grada Kraljeva biće održana komemorativna sednica, na kojoj će Branku Maričiću biti odata poslednja počast, a sahrana na Starom groblju je u 13.00 časova.

Branko Maričić je rođen 1939. godine u Žiči. Završio je Industrijsku školu u Kraljevu, posle čega je kao metalostrugar radio, najpre u „Kablaru“, a zatim u „Fabrici vagona“. U Zagrebu je 1969. godine stekao zvanje diplomiranog pravnika. Na mestu zamenika sekretara Opštinskog komiteta Saveza komunista bio je do 1973. godine, kada je izabran za generalnog direktora kraljevačkog „Autotransporta“.
Bio je aktivan u velikom broju društveno-političkih organizacija tog vremena i u njima je obavljao niz odgovornih dužnosti, a najvažnija je ona koju je ostvario tokom svog mandata na mestu predsednika opštine Kraljevo, od aprila 1982.  do aprila 1986 godine.
U sećanjima Kraljevčana Branko Maričić ostaće upamćen kao predsednik opštine u čijem mandatu je 13.novembra 1982.godine vraćen u centar grada spomenik solunskim ratnicima koji je sa tog mesta bio uklonjen  na gradsko groblje 1960.godine,  voljom tadašnjih lokalnih moćnika.
Pored akcije na vraćanju spomenika, Branko Maričić će ostati u sećanju  Kraljevčana  i kao direktor tada uspešnog „Autotransporta“. Tokom njegovog  mandata izgrađeni su objekti, u to doba, najsavremenijeg transportnog  preduzeća u Grdici.  Za ostvarene rezultate u svom radu Branko Maričić je dobio brojna priznanja, među kojima i Diplomu zaslužnog građanina opštine Kraljevo, Orden rada sa zlatnim vencem i Orden za vojne zasluge. 
Penzionisan je sa mesta zamenika direktora „Investbanke“ u Kraljevu. Komemoracija povodom smrti Branka Maričića biće održana sutra ( u subotu 18. ujanuara) u sali 1 zgrade Gradske uprave u 11.00 časova, a sahrana na Starom kraljevačkom groblju je u 13.00 časova. 

 

                               

16.Januar 2014.
NADA ZA PRIJEM U RESORNOM MINISTARSTVU

Lokalna samouprava, iako bez ingerencija, vrlo je zainteresovana za razrešenje situacije u kojoj se danas nalazi „Fabrika vagona“, jer su njeni radnici naši sugrađani, a grad uvek čine njegovi stanovnici, poručio je danas radnicima „Fabrike vagona“ zamenik gradonačelnika Milun Jovanović.
Radnici „Fabrike vagona“, koji su u štrajku od jula prošle godine, od početka ove nedelje prepodneva provode u velikoj sali zgrade Gradske uprave. Sindikati su saglasni u zahtevima da se radnicima isplate plate u visini minimalca, povežu tri godine staža i overe zdravstvene knjižice, a svoj protest nazivaju poslednjim alarmom državnim organima da što hitnije reše problem ovog preduzeća kako ovaj protest ne bi prerastao u nekontrolisani.

„Prethodnih dana uputili smo mnogo zahteva republičkim vlastima, a juče popodne od narodnog poslanika Zorana Bojaniće dobio sam informaciju da će delegacija „Fabrike vagona“ najverovatnije sutra, u petak 17. januara, biti primljena u Ministarstvu privrede, kod ministra Saše Radulovića“, rekao je okupljenim radnicima zamenik gradonačelnika Milun Jovanović.

On je dodao da će time biti ispunjen deo obećanja da će, do kraja ove sedmice, predstavnici „Fabrike vagona“ dobiti priliku da svoj poblem predstave ministru privrede.

„Spremni smo i da, kao grad, pružimo tehničku podršku, kako bi preko svojih predstavnika, svi radnici imali priliku da iz prve ruke saznaju rezultate razgovora u Vladi Srbije“, pojasnio je zamenik gradonačelnika.

On je odgovorio i na pitanje radnika kojeg je zanimalo da li na razgovore u Beograd mogu da idu samo radnici, a ne direktor i zastupnik kapitala.

„Resorno ministarstvo daće uslove pod kojima će delegacija biti primljena, lokalna samouprava ne odlučuuje o tome“, poručio je Jovanović.

Predstavnici delegacije moći će da računaju na obezbeđen prevoz do Beograda.
 

 

 

 

 

 

15.Januar 2014.

 

 

„FABRIKA VAGONA“ IMA PODRŠKU GRADA                                         13.Januar 2014.

 

 

„Lokalna samoupava zainteresovana je da pomogne radnicima „Fabrike vagona“, jer celo društvo plaća ceh nakaradnih privatizacija u poslednjih 15 godina“, rekao je danas zamenik gradonačelnika Kraljeva Milun Jovanović obrativši se skupu više od 200 radnika ovog preduzeća, koji su jutros ušli u zgradu gradske skupštine u znak protesta što, kako su naveli, nadležni mesecima ne reaguju na loše stanje u tom preduzeću zbog kojeg su radnici, kojima se u proseku duguje 16 plata, na rubu egzistencije.
Zamenik gradonačelnika je dodao da je „Fabrika vagona“ pod ingerencijom države, ali da je grad itekako zainteresovan za rešavanje problema radnika nekadašnjeg giganta.
„Mi vam stojimo na raspolaganju u smislu da stanemo iza svega što vi, radnici, formulišete kao zahtev i to predamo uz zahtev i gradskih vlasti da budete primljeni kod ministra privrede Saše Radulovića ili drugih predstavnika vlade“, rekao je Jovanović.

Radnici „Fabrike vagona“ imali su na raspolaganju veliku salu gradske skupštine od osam do 12 časova, nakon čega su izašli, ali su danas ponovo podneli zahtev za korišćenje iste sale suta, u isto vreme.
Prema rečima Momčila Vilotijevića, predsednika Samostalnog sindikata u Fabrici vagona, radnici su poslednju platu dobili u maju prošle godine, a iako su u štrajku već sedam meseci, nijedan od zahteva koje su na početku štrajka postavili kao uslov za vraćanje na posao, nije ispunjen.

Sindikati su saglasni u zahtevima da se radnicima isplate plate u visini minimalca, povežu tri godine staža i overe zdravstvene knjižice, rekao je Vilotijević i upozorio da je ovo poslednji alarm državnim organima da što hitnije reše problem ovog preduzeća kako ovaj protest ne bi, kako je rekao, prerastao u nekontrolisani.
Tokom protesta okupljenih radnika, čije zahteve je saslušao i predstavnik Agencije za privatizaciju, čulo se da nije krivica radnika, već menadžmenta to što je fabrika zadužena blizu 35 miliona evra.

Radnici „Fabrike vagona“ smatraju da država već ima model rešavanja statusa preduzeća koja su u slučnoj situaciji u drugim gradovima i da sada treba da ga primeni i u Kraljevu.
Oni su, od početka štrajka u junu prošle godine, u dva navrata organizovali protestne šetnje i jednočasovne proteste ispred zgrade gradske skupštine, 3. oktobra i 5. decembra. Fabrika vagona trenutno ima oko 780 zaposlenih od čega su svega trećina proizvodni radnici.

 
 

 

 


 

08.Januar 2014.
BOŽIĆNI POKLONI GRADA BEBAMA

Na veliki hrišćanski praznik u kraljevačkom porodilištu rođena su dva dečaka i jedna devojčica, a njihovim majkama pomoćnik gradonačelnika za sport i socijalna pitanja Radomir Jovanović gradonačelnik uručio je tradicionalne skromne božićne poklone.
U pitanju je jednokratna novčana pomoć od po 15.000 dinara za svaku porodilju koje su dobile i bukete cveća. Na Božić, 7. januara prva je rođena devojčica Marije Stevanović iz sela Štulac, a dečake su rodile Mira Marković i Nevena Antić iz Vrnjačke Banje.
Pomoćnik gradonačelnika za sport i socijalna pitanja Radomir Jovanović podsetio je da grad Kraljevo, na osnovu odluke lokalne vlasti, za svako prvorođeno dete jednokratno isplaćuje po 12.400 dinara, a država 34.000 dinara.

„Grad Kraljevo izdvaja sredstva i za nezaposlene porodilje, u čijim porodicama  prihod po članu domaćinstva nije veći od republičkog, u iznosu od 10.000 dinara mesečno sve do prvog rođendana bebe“, rekao je Jovanović.
On je dodao da su za prvih sedam dana ove godine u kraljevačkom porodilištu rođene 24 bebe, što je nastavak prošlogodišnjeg trenda kada je za godinu dana rođeno ukupno 1280 beba, odnosno skoro 40 beba manje nego u 2012. godini.

„Natalitet opada, pa je borba protiv bele kuge neminovnost“, poručio je pomoćnik gradonačelnika i dodao da su potencijal svakog grada njegovi stanovnici.
On je bebama, njihovim majkama i svim građanima Kraljeva čestitao božićne praznike poželevši da broj stanovnika poraste u ovoj godini.06.Januar 2014.
Badnje veče u Kraljevu

U svim hramovima srpske pravoslavne crkve u kraljevačkoj opštini, paljenjem badnjaka i večernjom liturgijom obeležen je Badnji dan. Nekoliko stotina ljudi prisustvovalo je paljenju badnjaka u porti Crkve Svete trojice u centru grada, a ispred manastira Žiča, u prisustvu velikog broja vernika i monahinja, badnjak je naložio jeromonah Jakov sa sveštenstvom.
Badnji dan je tradicionalnim spaljivanjem hrastovog drveta i večernjim liturgijama, koje je služilo sveštenstvo eparhije žičke, proslavljen i u ostalim crkvama u Kraljevu i crkvi Svetog Nikole u Ušću.

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Badnji dan i Badnje veče, pripremajući se za slavlje Božića - rođenje Isusa Hrista, najradosnijeg hrišćanskog praznika. Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rođenje spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj u hrišćanstvu. Badnji dan je i poslednji dan božićnog posta, kojim se vernici pripremaju za proslavu Božića, praznika cele porodice, koja je tada na okupu.
Badnjak je po pravilu mlado cerovo ili hrastovo drvo i predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Isus.
Svim sugrađanima Badnji dan i Božić je čestitao zamenik gradonačelnika Kraljeva Milun Jovanović koji je, sa saradnicima na Badnji dan prisustvovao večernjem bdeniju u crkvi Svete trojice, a na Božić jutarnjoj litugiji.

„Svoje čestitke povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika upućujem s nadom i željom da nam misli bude dobre, a dela ispravna, u korist svih građana Kraljeva“, rekao je Jovanović.

Svečana božićna liturgija u manastiru Žiča u utorak 7. januara, po tradiciji počinje najranije - u 5 sati i 30 minuta, a u gradskom hramu Svete trojice u osam časova. Prema jevanđelju, Isus Hrist je rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda koja se kretala od istoka prema zapadu, zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema. Na Božić hrišćanske crkve slave njegov dolazak među ljude s željom da im ukaže na vrednosti vere u ljubav.

Božić je i praznik rađanja novog života, dece, očinstva i materinstva, zbog čega ga širom sveta obeležavaju najlepšim verskim običajima, a na svečanoj božićnoj trpezi najvažnija je česnica, pogača umešena od pšeničnog brašna, bez kvasca.

 
 
 

03.Januar 2014.
DAROVI PRVOROĐENIM BEBAMA