Mapa sajta  |  RSS 
Odštampaj Pošalji
Vesti
27.Novembar 2015.
Okrugli sto

Danas je grad Kraljevo bio domaćin okruglog stola na temu „Evropa u mom gradu: šta mogu da učinim za svoj grad u procesu pristupanja EU“, koji Odbor za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije, u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer.

Odbor organizuje ovaj okrugli sto u okviru projekta koji ima za cilj unapređivanje saradnje Narodne skupštine Republike Srbije i lokalnih samouprava, uz podršku Fondacije Konrad Adenauer. Projekat sprovodi sa ciljem razmene mišljenja i međusobnog informisanja lokalnih i centralnih nivoa vlasti o zajedničkim politikama EU, načinu funkcionisanja i donošenja odluka, koracima u procesu pristupanja i pregovora o članstvu u EU.

Organizacijom okruglih stolova u gradovima i opštinama u Srbiji omogućava se i olakšava komunikaciju o različitim aspektima procesa evropske integracije, predstavnika lokalnih samouprava, nevladinog sektora, univerziteta, medija i privrede sa predstavnicima državnih institucija i stručnjacima. Skupovi se organizuju s ciljem da njihovi učesnici razmene iskustva i informacije i da se aktivno uključe u proces koji će obeležiti politike delovanja u svim oblastima u zemlji, narednih godina.
           

26.Novembar 2015.
Najava 29. novembra

Danas je u sali Gradske uprave grada Kraljeva održana konferencija za novinare povodom obeležavanja 29. novembra - Dana oslobođenja Kraljeva u Drugom svetskom ratu.

O ovogodišnjem obeležavanju Dana oslobođenja govorili su predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović, predsednik i zamenik Odbora za obeležavanje značajnih datuma u istoriji našeg grada Miša Milosavljević i Miloš Milišić, predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“ Milan Matijević, organizatori izložbe „Putevima revolucije“ – Jelena Grbić, iz Grupe arhitekata, i Vojkan Trifunović, iz „Pozitivne omladine“  i Dragan Micić, koji je govorio o koncertu Plesne grupe  „Spektar“ i gostiju iz rumunskog grada Kluža.

            
           

25.Novembar 2015.
Novoasfaltirani put u Lopatnici
Zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Milun Jovanović, sa saradnicima, i načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, obišli su novoasfaltirani put u Mesnoj zajednici Lopatnica .
            
25.Novembar 2015.
Savet za rodnu ravnopravnost

Povodom Svetskog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Savet za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva održao je konferenciju za novinare.

       

20.Novembar 2015.
42. Sednica Gradskog veća grada Kraljeva
Na današnjoj 42. sednici Gradskog veća grada Kraljeva, kojom je predsedavao gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, većnici su usvojili sledeće akte.....

   
19.Novembar 2015.

Druga vitrina stalne postavke „Rudno bogatstvo Kraljeva“ svečano je otkrivena u holu na prvom spratu Gradske uprave grada Kraljeva.

Zahvaljujući Stalnoj konferenciji gradova i opština (SKGO), organizaciji koja okuplja sve gradove i opštine u Srbiji, realizovana je ideja potekla iz Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije i inženjersko-geološke i seizmičke poslove Gradske uprave grada Kraljeva, da na jednom mestu budu prikupljeni svi primerci prirodnog bogatstva grada Kraljeva kada su u pitanju ležišta mineralnih sirovina.

Prema rečima generalnog sekretara SKGO Đorđa Staničića, koji je sa gradonačelnikom Kraljeva otkrio novu vitrinu, SKGO se sa zadovoljstvom odazvala pozivu da pomogne u realizaciji postavke.

„Znamo da svaki, ma i najmanji napor da se predstavi ono što se ima, da se pokaže ono što se može, kako sugrađanima, tako i onima koji dolaze u grad, mnogo znači. Jasno je da takve akcije treba pomoći, podržati, što smo i uradili. Verujem da će ovo biti dobar primer i ostalima da vide šta imaju na svojoj teritoriji, šta mogu da ponude, prikažu, sistematizuju, da budu deo stalne postavke ili ponude jednog grada ili lokalne zajednice“, rekao je Staničić. 

„Interesantni su eksponati - jedinstvena zbirka na teritoriji naše Republike. Mislim da nijedna lokalna samouprava nije uložila napor da, najpre, identifikuje, pa onda i sakupi sve primerke poludragog i dragog kamenja, uglja, magnezita i svega što predstavlja mogućnost za buduću eksploataciju“, rekao je načelnik Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije i inženjersko-geološke i seizmičke poslove Gradske uprave grada Kraljeva Zdravko Maksimović.

Gradonačelnik Tomislav Ilić je istakao značaj dopunjene zbirke, kojom pokazujemo prirodna bogatstva sa teritorije grada.

„To je potencijal za buduće investitore, koji će imati podatke gde se i koja ležišta nalaze. Nadam se da ćemo nešto od ovog rudnog bogatstva moći i da eksploatišemo“, izjavio je gradonačelnik.

 

 

 

    

 

Cvet uspeha za ženu zmaja                                                   19.Novembar 2015.

Na ovogodišnjoj dodeli nagrada „Cvet uspeha za ženu zmaja“ najboljim preduzetnicama u Srbiji, koje dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije, s ciljem da afirmiše uspešne preduzetnice i vidljivost njihovog doprinosa ekonomskom razvoju Srbije, dve Kraljevčanke su nagrađene, a još dve su bile kandidovane. Naše dve sugrađanke, preduzetnice koje je nominovala Regionalna privredna komora Srbije, na devetoj dodeli zaredom, našle su se među 11 preduzetnica iz Srbije koje su dobile ovo priznanje.

U kategoriji „najevropskija ženska firma“ nagradu je dobila Božana Pantović, suvlasnica preduzeća „Elipsa“ DOO iz Kraljeva. Specijalno priznanje za razvoj preduzetništva u ruralnoj sredini dobila je Milijana Šekler, vlasnica preduzeća „Beli bagrem“ iz Rudnog. Kandidatkinje su bile i Dragana Veljović, vlasnica SPTR „Rakija iz Rakije“ iz Gledića, i Verica Gunjić, vlasnica PUTR „Zdrava hrana“ iz Vitkovca.

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić i načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović primili su dobitnice nagrade „Cvet uspeha za ženu zmaja“ i kandidatkinje iz našeg grada. Uspešne sugrađanke pozdravili su i zamenik gradonačelnika Milun Jovanović, predsednik Skupštine Sreten Jovanović, članica Gradskog veća Maja Mačužić i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva Lidija Pavlović.

            Božana Pantović, suvlasnica konfekcije „Elipsa“, koja ima prodaju i van Srbije, u regionu, dobitnik je nagrade kojom se odaje priznanje preduzetnicama koje predvode preduzeća prisutna i konkurentna na evropskom tržištu, pružaju usluge korisnicima iz EU, a locirana su u Srbiji, koja su uvela inovaciju u svoj način poslovanja, pridržavaju se principa „dobre poslovne prakse“, kao i koncepta „društveno odgovornog preduzeća“ i koja imaju i poštuju etički kodeks poslovanja.

„Drago mi je da grad i gradonačelnik sarađuju sa privredom. Nadam se da ćemo i ubuduće imati dobru saradnju. Očekujem gradonačelnika da poseti konfekciju „Elipsa“, da vidi kako i sa koliko ljudi radimo, da čuje naše probleme i vidi naše uspehe. Pozivam i druge da dođu. Posle 28 godina rada, drago mi je da su mnogi videli naš kvalitet - i Privredna komora Kraljevo i Ministarstvo privrede, i nagradili nas“, rekla je Pantovićeva, dodavši da je prijem kod predstavnika lokalne samouprave prilika da govore i o uspesima i o problemima.

            Specijalna priznanja, među kojima se onim za razvoj preduzetništva u ruralnoj sredini okitila Milijana Šekler, nagrađuju se preduzetnice koje su ostvarile posebne rezultate po nekom od predviđenih kriterijuma i da posebno istakne one koje ispunjavaju više uslova iz glavnih kategorija i potkategorije.

Vlasnica domaćinstva „Beli bagrem“ Milijana Šekler istakla je zadovoljstvo što su i gradonačelnik i načelnik RUO priredili prijem, ali ističe da bi joj bilo drago da oni posete ovo preduzeće koje se nalazi na Rudnu i da vide šta rade, kako se bave seoskim turizmom, proizvode zdravu hranu. Ona od grada ne očekuje novčanu, samo savetodavnu pomoć. U planu su još dve brvnare za proširivanje za narednu sezonu.

Gradonačelnik Kraljeva je čestitao i nagrađenim i kandidovanim preduzetnicama.

„Kraljevo ima žene koje su preduzimljive, iako je okruženje takvo kakvo je. One su pokazale da umeju da rade. Lokalna samouprava će se potruditi da im omogući još bolje uslove, što se tiče komunalnog opremanja. Konfekciji „Elipsa“ smo asfaltirali prilazni put, na primer. Nadam se da ćemo u narednoj godini u budžetu opredeliti sredstva za komunalno opremanje pojedinih lokacija gde već postoji proizvodnja. Deo sredstava usmerićemo za seoski turizam“, rekao je gradonačelnik.

            Dragana Veljović, vlasnica male porodične destilerije, veoma je počastvovana što je nomninovana za ženu zmaja i što se našla u društvu divnih i hrabrih žena. Ona je istakla i to da je jedan ovakav prijem organizovan na Međunarodni dan žena preduzetnica.

Verica Gunjić, iz Vitkovca, ponosna je na sebe jer, kako kaže, dolazi iz sela, a uspela je da izađe sa nominacijom za ovakvu nagradu.

Suzana Vuksanović, iz Regionalne privredne komore Kraljevo, koja je i nominovala preduzetnice, istakla je zadovoljstvo što je bila deo priče.

„Jaka je snaga ženskog preduzetništva, a ono je jedan resurs razvoja ekonomskog društva koji nije dovoljno iskorišćen. Pri Komori Kraljevo postoji Savet za žensko preduzetništvo, čiji je cilj da se žene udruže. Ovo udruženje ima lepu poruku – jake ste, pametne, udružite se i možete sve da postignete“, poručila je Vuksanovićeva.

I za sam kraj, ona je saopštila da je konfekcija „Elipsa“ predložena za godišnju nagradu Privredne komore Srbije.

   

   

 

17.Novembar 2015.
Završeno asfaltiranje ulica u Mataruškoj Banji

Novoasfaltirane ulice – Radničku, Zeničkih rudara i Dr Gvozdenovića u Mataruškoj Banji, u čemu su građani učestvovali sa 15 odsto sredstava, a grad sa 85, obišli su predstavnici grada Kraljeva i direktori lokalnih javnih preduzeća.

Grad je uložio značajna sredstva u izgradnju infrastrukture na čitavoj teritoriji. Trudili smo se da se infrastrukturni objekti grade ravnomerno i na teritoriji grada i na rubnim područjima. Sredstva su ravnomerno raspoređena i na teritoriji Generalnog urbanističkog plana i u ruralnom delu grada, za šta je izdvojeno po oko 25.000.000 dinara. U 2015. godini najveći deo sredstava za izgradnju infrastrukturnih objekata je izdvojen za asfaltiranje ulica i puteva. To je oko 10.000 metara asfaltnog puta. Nadam se da smo napravili početne korake za ubuduće kako bismo asfaltirali gotovo sve puteve koje koriste naši meštani“, istakla je Maja Mačužić, članica Gradskog veća grada Kraljeva.

Predsednik Mesne zajednice Mataruška Banja Rade Dević napominje da im je asfalt stigao posle pet godina, zahvaljujući velikoj zainteresovanosti i stanovništva i grada da se Mataruška Banja postavi na zdrave noge. On ističe da je urađena kompletna rekonstrukcija rasvete u parku i okolnim ulicama, zajedničkim ulaganjem, urađen je deo dokumentacije za izradu kompletnog plana Mataruške Banje, očekuje se rešavanje pitanja vodosnabdevanja, uređenje plaže, privatizacija prirodnog lečilišta i odmarališta. Prema njegovim rečima, uspešna privatizacija Prirodnog lečilišta i odmarališta Mataruška i Bogutovačka Banja” mnogo bi značila i žiteljima i gradu.

Kako je istakao gradonačelnik, cilj je obezbeđivanje infrastrukture, uređenje putne mreže, ali i mnogo više.

„Sa Vladom Republike Srbije smo pomogli oko sređivanje niskonaponske mreže u Mataruškoj Banji. Imamo potencijalne investotore za Prirodno lečilište, javni poziv je završen, očekujemo investitora. Lokalna samouprava će obezbediti uslove za normalan rad. Sa stručnjacima iz gradskog Vodovoda u toku je priprema dokumentacije neophodne da se krene i u rešavanje problema u domenu vodosnabdevanja. Planovi predviđaju da i ovde bude priključenja na gradski vodovod, rekao je gradonačelnik prilikom obilaska upravo završenih radova u Mataruškoj Banji.

 

 

 

          


Podrška prevremeno rođenim bebama                          17.11.2015.

 

 

Širom sveta, 17. novembra, na Svetski dan prevremeno rođene dece, organizuje se niz aktivnosti u cilju podizanja svesti u javnosti o problemu prevremenog rođenja. Jedna od tih aktivnosti je i osvetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvetom ljubičaste boje, budući da je to boja koja simbolizuje ovu temu. Ranijih godina ovako su bili osvetljeni Narodna skupština Republike Srbije u Beogradu, most na Dunavu u Novom Sadu i brojne građevine širom sveta. Simbol prevremeno rođene dece je i niz od 10 dečjih čarapica, od kojih  najmanja simbolizuje da je od deset rođenih beba jedna prevremeno došla na svet.  

Na inicijativu Udruženja roditelja prevremeno rođene dece Srbije „Mali Div“, ove godine se i grad Kraljevo, zahvaljujući angažovanju Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo, priključio obeležavanju Dana prevremeno rođenih beba osvetljavanjem ljubičastom svetlošću Trga srpskih ratnika.

Prema podacima Udruženja, širom sveta, jedna od deset beba rodi se pre vremena. U svetu se, svake godine, pre vremena rodi 15.000.000 beba, u Srbiji više od 4.000, ili 11 beba svakoga dana. Prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od pet godina. Svake godine, zbog prevremenog rođenja, u svetu umre milion beba. Prevremeno rođenom se smatra svaka beba rođena pre punih 37 nedelja gestacije. Prevremeno rođene bebe obično imaju manje od 2.500 grama na rođenju. Bebama sa vrlo niskom težinom na rođenju smatraju se bebe rođene sa manje od 1.500 grama i obično su rođene pre 32. gestacijske nedelje. U bebe sa ekstremno niskom težinom ubrajaju se bebe koje su na rođenju bile lakše od 1.000 grama. Da bi preživele, prevremeno rođenim bebama neophodna je podrška brojnih aparata i visokoobrazovanih, iskusnih i obučenih medicinskih stručnjaka. Nakon rođenja, prevremeno rođene bebe se mogu suočiti sa čitavim nizom komplikacija uzrokovanih njihovom nezrelošću: otvoreni arterijski duktus koji može može uzrokovati probleme sa srcem, nizak krvni pritisak, krvarenje u mozgu, retinopatija povezana sa prematuritetom, brojne infekcije, respiratorni distres sindrom, bronhopulmonarna displazija, nekrotizujući enterokolitis, zastoji u disanju, hidronefroza, umbilikalna i ingvinalna hernija, hipotonija i hipertonija...

U zavisnosti od gestacijske nedelje u kojoj su rođena, procenat prevremeno rođene dece sa kasnijim dugoročnim zdravstvenim teškoćama kreće se od 30 do čak 60 odsto.

Najčešći problemi povezani sa prevremenim rođenjem su: kašnjenje u razvoju, retinopatija povezana sa prevremenim rođenjem, problemi u socijalizaciji, organska oboljenja (sistema za varenje, srca, pluća, oštećenja sluha ili vida), mentalna retardacija, teškoće u učenju ili poremećaj pažnje, cerebralna paraliza.

Neposredno nakon rođenja, prevremeno rođena beba biva odvojena od majke, zbog neophodnosti posebnog lečenja i nege, koje je veoma komplikovano i najčešće zahteva intenzivnu negu. U tim okolnostima, roditelji prevremeno rođene dece izloženi su ogromnom stresu, osećaju nemoć, krivicu, anksioznost, strah. Pored pomoći stručnjaka, dragocena im je i podrška drugih roditelja sa istim ili sličnim iskustvom. Iz tog razloga, osnovano je Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije Mali Div“, koje pruža podršku roditeljima prevremeno rođene dece, tokom njihovog, često i višemesečnog, boravka u bolnici i mesecima i godinama nakon otpusta iz bolnice. Članovi Udruženja su volonteri, a projekti se finansiraju zahvaljujući donacijama i usmereni su na poboljšanje kvaliteta lečenja i nege prevremeno rođene dece i jačanje roditeljske uloge i prisustva u ovom teškom procesu. Svi projekti se realizuju uz konsultacije sa medicinskim stručnjacima, zahvaljujući kojima su oblikovani tako da konstruktivno i kvalitetno doprinesu zajedničkim naporima lekara i roditelja za što bolji ishod lečenja prevremeno rođenih beba. Udruženje Mali Div sarađuje sa drugim nacionalnim udruženjima širom Evrope i sveta, uz podršku Evropske fondacije za brigu o novorođenčadi (EFCNI).

I ove godine, Udruženje Mali Div se pridružuje aktivnostima za obeležavanje 17. novembra, Svetskog dana prevremeno rođene dece, koje se organizuju širom sveta, u cilju podizanja svesti u javnosti o problemu prevremenog rođenja.

               

 

 

16.Novembar 2015.
Akcija Saveta za bezbednost saobraćaja

U skladu sa rezolucijom Ujedinjenih nacija, treća nedelja novembra obeležava se kao Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda. Ovaj dan se obeležava kako bi se odala pošta svim žrtvama drumskog saobraćaja, ali i da bi se skrenula pažnja javnosti i institucija kolika je cena nebezbednog i nepropisnog ponašanja u saobraćaju. To je prilika da se institucije i društvo podsete na odgovornost, da se istakne značaj javne svesti o posledicama saobraćajnih nezgoda. 

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije stali su iza inicijative za obeležavanje Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda. Ovogodišnja poruka glasi „Vreme je da se setimo – reci NE nezgodama na putevima!“.

Ovaj memorijalni dan obeležava se u velikom broju zemalja sveta kao sećanje na sve nastradale u drumskom saobraćaju. Obeležavanju se pridružio i Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva.

Savet je, u saradnji sa pripadnicima Policije i učenicima Elektro-saobraćajne tehničke škole „Nikola Tesla“ nizom akcija obeležio je ovaj dan. Učesnici i saobraćajna policija su najpre u Dositejevoj ulici zaustavili saobraćaj na pet minuta i podelili flajere vozačima, a zatim je u dvorištu škole izvedena simulacija saobraćajne nezgode. Prisutni su mogli i da isprobaju tzv. „pijane naočari“ koje simuliraju efekte dejstva alkohola na vidno polje vozača i prikazuju razliku u koordinaciju pokreta dok se nose. Potom je održan javni čas, u okviru koga je ispred škole postavljena prazna učionica, trideset dve prazne klupe, koje, prema rečima Marije Ilić, profesorke bezbednosti saobraćaja u ESTŠ „Nikola Tesla“, simbolizuju trideset dvoje nastradale dece u saobraćaju u prethodne tri godine na teritoriji Srbije.

Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda počelo je da obeležava dobrotvorno društvo za pomoć žrtvama stradalim u drumskom saobraćaju, „RoadPeace“ iz Velike Britanije, 1993. godine. Ujedinjene nacije su 2005. godine usvojile rezoluciju kojom pozivaju na obeležavanje treće nedelje novembra kao Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda. U Srbiji se ovaj dan obeležava od 2007. godine.

Prema zvaničnim podacima, svakodnevno na drumovima širom sveta život izgubi više od 3.000 ljudi. Svake godine oko 1.200.000 ljudi izgubi život u saobraćajnim nezgodama i oko 50.000.000 biva povređeno. U prethodnih 10 godina, na drumovima Republike Srbije u saobraćajnim nezgodama je poginulo ukupno 7.701 lice, a u prethodnih 20 godina 18.769 lica.

Prošle godine u Srbiji su, u 476 saobraćajnih nezgoda, stradale 563 osobe, a ove godine taj broj je nešto veći. Na teritoriji grada Kraljeva, u odnosu na prošlu godinu, broj poginulih je smanjen. Tako je zaključno sa oktobrom prošle godine bilo 13, a  ove godine 10 poginulih.

Predsednik užeg saziva Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva podseća na to da je u toku dekada bezbednosti saobraćaja do 2020. godine i da Srbija učestvuje u toj akciji. Postavljen je cilj da na kraju 2020. u Srbiji nijedno dete ne izgubilo život.

Taj cilj se nalazi i u Strategiji o bezbednosti saobraćaja grada Kraljeva, a to znači da u periodu od 2014. do 2020. godine broj poginulih bude za 50 odsto manji i da na teritoriji našeg grada nijedno dete ne bude žrtva saobraćajnih nezgoda, rekao je Marković.

Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva, kroz edukativne i preventivne programe, razne intervencije na saobraćajnicama, nastoji da poveća bezbednost svih učesnika u saobraćaju. U prilog tome govore i podaci da je od 2012. godine, kada je formiran Savet, broj poginulih na teritoriji našeg grada smanjen.

 


           
           
           

 

13.Novembar 2015.
Prijem svetskog prvaka u kik boksu

            Predstavnici grada Kraljeva organizovali su prijem za svog sugrađanina - svetskog šampiona u kik boksu, u kategoriji K1, preko 91 kilograma, Sašu Polugića, člana Kik boks kluba Kraljevo i reprezentativca Srbije, ekipnog prvaka sveta. Saša je na nedavno održanom Svetskom prvenstvu u kik boksu u Beogradu, u kategoriji 750 takmičara iz 58 zemalja, u najtežoj ringovnoj disciplini, bio najbolji. 

            Kako kaže, bilo je izuzetno teško osvojiti ovu titulu. Sva četiri protivnika su bila jaka. Šampion sveta u K1 je i vicešampion Evrope u K1, profesionalni prvak Evrope u K1. Ostalo je još samo da osvoji titulu evropskog šampiona. Ovim sportom je počeo da se bavi 2007. godine, a već naredne je bio juniorski prvak Srbije.

            Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić je izjavio da će lokalna samouprava podržati svaki dalji uspeh kraljevačkih takmičara, a Saši će, na sve moguće načine, u toku naredne godine pomoći da osvoji evropsku titulu.

„U ovom budžetu smo opredelili četiri miliona dinara da se ispod zapadnih tribina urade prostorije za borilačke sportove. Oprema je nabavljena i ja se nadam da će do februara 2016. to biti završeno. Pomoći ćemo šampionu da napreduje“, rekao je gradonačelnik.

            Trener Stanoje Kostić Kinez naglasio je da je ovo najzapaženiji rezultat ne samo za klub, već i za grad. Kako ističe, u klubu se radi, posvećuje se pažnja mladima, a on se nada da će poboljšanje uslova za rad doprineti i većem broju mladih uspešnih takmičara.

Kostić je istakao kontinuirani uspeh i rezultate koje članovi Kik boks kluba Kraljevo postižu, poput Bate Marinkovića, ali i Marije Jevđić, osvajača brojnih medalja, sada poslanice u Narodnoj skupštini Srbije, koja je takođe prisustvovala prijemu.  
       

13.Novembar 2015.
Prijem državnog prvaka u moto krosu

Predstavnici grada Kraljeva i Raškog upravnog okruga primili su državnog prvaka u moto krosu, u klasi MXB, Kraljevčanina Slobodana-Bokija Jablanovića, člana GTC racing teama iz našeg grada. Na prijemu su bili i njegov mlađi brat i klupski drug, koji su zaslužni za, ekipno, vicešampionsko mesto u  prvenstvu Srbije.

            Iako tek dve godine u ovom opasnom, adrenalinskom sportu, dvadesetogodišnji Slobodan-Boki Jablanović osvojio je oko dvadeset pojedinačnih pehara. Prošle godine je bio treći u konkurenciji od 28 vozača. U proteklih godinu dana na šest trka osvojio je četiri pehara za prvo, po jedan za drugo i treće mesto. Na Istočnoevropskom šampionatu u Kruševcu jedini je iz Srbije osvojio pehar. Na poslednjoj trci u moto krosu, održanoj u oktobru u Brusu, osvojio je prvo mesto u obe trke.

Slobodan je zahvalio gradu Kraljevu što ga podržava, ali i  svom klubu.

Mislim da sam opravdao očekivanja za ovu godinu, a sledeće godine ću da se potrudim da u profesionalnoj klasi budem što bolji i da uvek budem na postolju, poručio je kraljevački državni šampion.

O dominaciji nad ostalim takmičarima govori i zanimljivost sa poslednje trke u Brusu. Slobodan je ispričao kako je, 15 sekundi pre starta, njegova devojka ispustila maramicu na stazu. Trka je počela, on se zaustavio, podigao maramicu, poljubio devojci ruku, i posle trećeg kruga, uprkos zaostatku na početku, bio prvi.

 Kao lokalna samouprava opredelili smo novac za finansiranje sportskih klubova. Ovo je i dokaz da smo radili pravilno i ulagali novac za one koji imaju rezultate. Planiramo da to nastavimo i u narednoj godini, doneli smo Pravilnik po kome će oni koji su imali uspehe u prethodnoj godini biti i više nagrađeni, izjavio je gradonačelnik Kraljeva, dodavši da je ove godine rađeno i na poboljšanju sportske infrastrukture u našem gradu.
           

 

13.Novembar 2015.
Bojana i Nikola Peković zahvalili sugrađanima na podršci

 

Nakon veoma uspešnog koncerta u Sava centru 6. novembra, mladi Kraljevčani Bojana i Nikola Peković održali su konferenciju za novinare u rodnom Kraljevu, zajedno sa predstavnicima grada i Raškog upravnog okruga, kako bi, najpre, zahvalili svima koji su im pomogli, ali i najavili nove aktivnosti.

Koncert u Sava centru besedom je otvorio akademik Matija Bećković, Ivana Žigon i etno grupa „Zavet“, dramski umetnik Ivan Vučković i balerina Ljiljana Velimirov pružali su podršku tokom čitavog koncerta.   

Spisak pojedinaca i institucija kojima su sestra i brat Peković uputili zahvalnost za pomoć u organizovanju koncerta, ali i tokom dosadašnjeg rada, prilično je dugačak - patrijarh srpski Irinej, MTS, grad Kraljevo, Raški upravni okrug, PGP RTS, Sava centar, „Večernje novosti“, konfekcija „Elipsa“, restoran „Ženeva“, voda „Bristol“, pekara „Drašković“, „Kraljević reb“, Narodni muzej, OŠ „Sveti Sava“, Srednja muzička škola „Stevan Mokranjac“, sugrađani, lokalne televizije, učesnici u programu...

Kako je istakla Bojana, pomoć im je veoma značila, bez podrške ne bi imali dovoljno snage da sve iznesu. Prema njenim rečima, koncert je protekao predivno, u ljubavi, slozi, i pravi je primer kako se međusobno treba poštovati i podržavati.

Nikola je naglasio, s obzirom na to da su imali svega mesec dana za spremanje koncerta, a audio disk i spot su se pojavili deset dana pred koncert, da nije bilo velike podrške, projekat ne bi bio moguć.

Koncert je bio praznik - za oči, uši, za dušu, rekla je zamenica načelnika Gradske uprave grada Kraljeva Jelena Bekčić-Luković. 

„Ako pitate mlađanog Nikolu, koji je najmlađi docent, ima tek 21 godinu, čiji si ti mali, reći će Vam da nije samo Radovanov i Snežin, već je iz Kraljeva i od Srbije. Na to sam ja kao građanka Kraljeva i kao roditelj ponosna, kao i na svu našu decu. To je pulpa ovog grada, žila kucavica, srce ovog grada. Moramo da se trudimo da pomognemo mladima“, poručila je zamenica načelnika Gradske uprave.

Gradonačelnik Kraljeva je istakao da Kraljevo pokazuje svu svoju lepotu kroz uspešne mlade ljude.

Moram da izrazim oduševljenje nastupom Bojane i Nikole, a i ljudima koji su bili na koncertu, prvenstveno mislim na akademika Matiju Bećkovića. Prikazali su se u pravom svetlu, ali su prikazali i ljude iz Kraljeva - kakvi su i šta sve umeju da rade“, rekao je gradonačelnik. 

            I načelnik RUO Nebojša Simović nije krio svoje impresije koncertom.

„Bio sam ponosan te večeri što sam Kraljevčanin, što sam Srbin, jer kroz onu muziku, emociju, govor koji je Bojana održala na kraju koncerta, shvatio sam da smo svi zajedno jaki i moćni, ali pojedinačno smo jako slabi. Kraljevo je kraljevski grad, Srbija je u Kraljevu. Kroz ovakve ljude mislim da će Kraljevo postati sedište Srbije u kulturnom, privrednom, sportskom smislu“, izjavio je načelnik RUO.

Nikola i Bojana su, uz nove pozive iz Sava centra, PGP-a i Patrijaršije, najavili i nove događaje, nove koncerte koji će imati državni značaj. Nakon kombinovanja harmonike i gusala, zatim gudačkog orkestra, najavili su još veći dijapazon instrumenata sa guslama - nadaju se simfonijskom orkestru.

           

 

12.Novembar 2015.
Konferencija za novinare

 

Taktičko pokazna vežba zaštite i spasavanja od poplava, koja podrazumeva i evakuaciju i zbrinjavanje ugroženih, pod nazivom „Plavi čuperak 2015“, biće održana u petak, 13. novembra 2015. godine, sa početkom u 10.00 časova, u vrtiću „Plavi čuperak“ u Ušću, najavljeno je na konferenciji za novinare koju su tom prilikom sazvali Odeljenje za poslove odbrane i vanredne situacije i inženjersko-geološke i seizmičke poslove Gradske uprave grada Kraljeva i Predškolska ustanova Olga Jovičić Rita“.

Kako je istakla Nataša Milić, pomoćnik direktora Predškolske ustanove, vežba će svakog meseca biti održavana u drugom vrtiću, tako da će svih dvanaest vrtića biti uključeno u akcije u predstojećih godinu dana.

„Mislim da je jako potrebno da svi budemo obučeni i uključeni u spapsavanje dece i osoblja u situacijama poput požara, poplava, zemljotresa. Bitno ja da u toj organizaciji svi znamo koja nam je uloga i gde nam je mesto“, rekla je Milićeva.

Simulacija poplave biće organizovana u vrtiću u Ušću jer je procenjeno da je taj deo teritorije grada Kraljeva najugroženiji od mogućih poplava - reka Ibar i Studenica i još jednog potoka.

Prema rečima načelnika Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije i inženjersko-geološke i seizmičke poslove Zdravka Maksimovića, bitno je da se građani upoznaju sa sadržajem vežbe, pridržavaju javnog reda i mira i ne remete aktivnosti učesnika vežbe civilne zaštite, kao i da se vodi računa o bezbednosti svih učesnika i posmatrača.

On ističe da je mnogo bitno da se svi sačuvamo, da se rade planovi zaštite i spasavanja na mikro lokacijama, da deca budu uključena. Maksimović je zahvalio medijima na tome što ovakve akcije, zahvaljujući njihovoj uključenosti, dopiru do građana. U Ušću će biti podeljen promotivni materijal za ponašanje u slučaju poplava i neposredno pre nego što se dogode. Maksimović ističe da je bitno da svi rade na sebi, imaju komplet prve pomoći, da svaka porodica napravi svoj plan evakuacije.

U vežbi u Ušću će učestvovati i Saobraćajna policija PU Kraljevo, Dom zdravlja Kraljevo, Odeljenje komunalne policije Gradske uprave grada Kraljeva, Opštinska organizacija Crvenog krsta Kraljevo, Predsednik Saveta Mesne zajednice Ušće, poverenici civilne zaštite, AD „Novi Pazar – Put“.

            Odeljenje je napravilo „Elaborat za izvođenje vežbe 'Plavi čuperak 2015’“, koji za cilj ima da prvenstveno vaspitače i tehničku službu ustanove, kao i roditelje dece, animira i pokaže bitnost civilne zaštite. Poseban akcenat u vežbi je stavljen na decu, kao posebno osetljivu i specifičnu kategoriju. 

Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima deteta ratifikovana je 20. novembra 1989. godine na 44. zasedanju Generalne  skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku. Deca su u međunarodnom pravu prepoznata kao posebno osetljiva kategorija za čiju zaštitu nisu dovoljni uobičajeni mehanizmi. Kao autonomne ličnosti sa specifičnim pravima i potrebama, nisu samo objekti zaštite što se tiče odraslih, prvenstveno roditelja, već i subjekti prava. S obzirom na to da kroz redovan sistem školovanja nemaju predmet civilnu zaštitu, a ipak je reč o budućim građanima i rukovodiocima, potrebe za ovakvom vrstom edukacije su posebno izražene. Vaspitači i roditelji su lica koja neposredno utiču na njihovo vaspitanje i obrazovanje, te je neophodno u određenom segmentu i njih edukovati.


               

 

 41. Sednica Gradskog veća grada Kraljeva

 

Na današnjoj 41.sednici Gradskog veća grada Kraljeva pred većnicima su se našle dve
tačke dnevnog reda. Akti doneti na ovoj sednici:

    ♦Rešenje o izmeni i dopuni Rešenja o raspoređivanju budžetskih sredstava indirektnim korisnicima
       budžeta mesnim zajednicama za 2015. godinu

 

     Rešenje o davanju prethodne saglasnosti na Predlog odluke o dodeli ugovora o javnom zaduživanju

           

 

Obilazak radova na ulicama u Kovanluku                              12.11.2015

 

Zamenik predsednika Skupštine grada Kraljeva Nenad Marković i član Gradskog veća grada Kraljeva Maja Mačužić obišli su radove u Mesnoj zajednici Kovanluk. Vremenski uslovi omogućili su radnicima JKP „Putevi Kraljevo da privedu kraju asfaltiranje ulica u ovoj mesnoj zajednici - 8. kovanlučke i  Beranove, neposredno uz Hram svetog Vasilija Ostroškog, a nešto ranije i 1. autodromske i 4. kovanlučke. Predstavnici mesne zajednice su time ispunili obećanja porodicama u ovom delu grada.

Zamenik predsednika Mesne zajednice Kovanluk Milojica Vasiljević je izrazio zadovoljstvo ostvarenim rezultatima i istakao da su saradnja i dobra volja čelnih ljudi grada bili odlučujući. Prema njegovim rečima, meštani su uglavnom zadovoljni.

U toku su i pripremni radovi za proširenje i uređenje kovanlučkog groblja. Građani su učestvovali u izradi pristupnog puta, a grad je pomogao sa mehanizacijom. U planu je i sređivanje kanalizacije.

Primer Kovanluka je i dobar primer saradnje između žitelja ovog dela grada i lokalne samouprave. Samo za asfaltiranje u ovoj godini građani su učestvovali sa 15 odsto, a grad sa 85 odsto. Ukupna vrednost investicije je 3.200.000 dinara. Urađeni su i projekti za asfaltiranje novih deset ulica u ovom naselju.

         

 

12.Novembar 2015.
Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Polaganjem venaca na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine na Trgu srpskih ratnika grad Kraljevo je obeležio Dan primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembar. Nakon himne „Bože pravde“, uz zvuke „Posmrtnog marša“, u izvođenju Vatrogasnog orkestra „27. septembar“, vence su položile zvanične delegacije grada Kraljeva, Raškog upravnog okruga, Vojske, Policije, Žandarmerije, boračkih i drugih udruženja, društava, organizacija, političkih partija.

Ovaj državni praznik obeležava se u znak sećanja na dan kada su, 1918. godine, u specijalnom železničkom vagonu majora Ferdinanda Foša, u francuskom gradu Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, čime je okončan Prvi svetski rat.

„Grad Kraljevo i ove godine obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Kao i u onim vremenima koja su bila smutna i teška, Srbija je i danas u sličnoj situaciji, kada pojedinci narušavaju naš teritorijalni integritet, kada traže da nepriznata država Kosovo uđe u UNESKO. To što se tako nešto nije dogodilo, velika je naša pobeda i ja se nadam da će ova Vlada RS odoleti svim iskušenjima“, poručio je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić. 

Podaci govore da je u Prvom svetskom ratu Srbija izgubila oko 1.250.000 ljudi, što je bilo oko 28 odsto od ukupne populacije. Kraljevo je sačekalo oslobođenje sa prepolovljenim brojem stanovnika - od 5.000, koliko je bilo uoči rata, kraj rata je sačekalo sa oko 2.500 stanovnika.

            Simbol uspomene na vaskrsnuće Srbije, koja se nakon Prvog svetskog rata digla iz pepela i nastavila dalje, jeste cvet Natalijina ramonda (Ramonda Serbica), poznat i kao „cvet feniks“, jer, kada je potpuno osušen, uz samo malo vode, oživi i nastavlja da raste. Značka, koji se nosi na reveru u sedmici koja prethodi prazniku, ima ovaj cvet prišiven na preklopljenu zeleno-crnu traku i kombinacija je čuvenog Ordena albanske spomenice – medalje za spomen na povlačenje srpske vojske koja je prethodila pobedi u Prvom svetskom ratu, i ovog jedinstvenog cveta, koji je ime dobio po kraljici Nataliji Obrenović, a raste uglavnom na istoku Srbije, ali i na planini Nidže, čiji je najviši vrh Kajmakčalan.

 

                

                


  Obilazak radova                                                                           11. novembar 2015.

 


Predstavnici grada Kraljeva i Raškog upravnog okruga, predvođeni gradonačelnikom Tomislavom Ilićem i načelnikom Okruga Nebojšom Simovićem, obišli su  radove na rekonstrukciji Ulice Nikole Bubala na Bunjačkom Brdu, a zatim i upravo završen put Komatovići-groblje Gotovac u MZ Žiča.

Na Bunjačkom Brdu pri kraju su radovi na asfaltiranju 130 metara ulice, jedne od tri koje su rađene. Predsednik Mesne zajednice Ribnica Marko Stanković je istakao izuzetno dobru saradnju mesne zajednice sa Direkcijom za planiranje i igradnju i gradom. Za tri ulice, ukupne dužine 500 metara, vrednosti oko tri miliona dinara, meštani su uložili 15 odsto, a grad 85 odsto sredstava, s tim što je mesna zajednica uradila kompletnu dokumentaciju.          

Gradonačelnik je istakao da su do sada obišli mesne zajednice udaljenije od centra grada, a sada su na redu ove bliže centru. Vodi se računa o svim mesnim zajednicama na teritoriji grada Kraljeva i prati dinamika izvođenja radova.

Ovi radovi spadaju u redovne aktivnosti Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo i trebalo bi da budu završeni do kraja ovog meseca, do kada radi asfaltna baza. 

Na upravo asfaltirani put u Gotovcu meštani su čekali skoro pet godina. Kako je istakla Živka Vujović, predsednik Mesne zajednice, poplave su dodatno oštetile put i, za dva-tri kilometra, produžile put meštanima do kuća, imanja, groblja. Ona je, u ime meštana Gornjeg i Donjeg Gotovca i Žičke Reke, Rastoke i Mataruške Banje, koji tu ili žive ili sahranjuju svoje na obližnjem groblju, zahvalila na putu i gradu i okrugu i javnim preduzećima. Budući da je potrebno uraditi i uličnu rasvetu, ona je apelovala na meštane da imaju strpljenja i pruže podršku dok se, postepeno, sve ne završi.

Kako je istakla direktorka Direkcije Marica Mijajlović, u okviru programa uređivanja građevinskog zemljišta, radi se na izgradnji puteva i na seoskom i na gradskom području. U Žiči su dva putna pravca u okviru GUP-a, jedan van, ukupne dužine 552 metara, vrednosti oko 2.700.000 dinara.

Načelnik Raškog okruga Nebojša Simović izrazio je nadu da će opredeljena sredstva za infrastrukturu biti utrošena do nove godine. On je istakao da ima još mnogo posla, mnogo će ostati i za narednu godinu, ali da se  nada da će građani biti zadovoljni radom lokalne samouprave i javnih preduzeća.

           

           

 

 

 

10.Novembar 2015.
„SOS odgovor na vanredne situacije“ u Vitkovcu
Odeljenje za poslove odbrane i vanredne situacije i inženjersko-geološke i seizmičke poslove Gradske uprave grada Kraljeva, u saradnji sa Udruženjem Fenomena, održalo je obuku civilne zaštite u Mesnoj zajednici Vitkovac. U obuci su učestvovale žene iz tri mesne zajednice – Vitkovac, Zelengora i Grdica, koje su tokom oktobra 2015. godine pohađale radionice na temu Učešće žena u smanjenju rizika od katastrofa - prevencija i planiranje“, sa članicama i aktivistkinjama Udruženja Fenomena i SOS telefona. Ova obuka je deo projekta „SOS odgovor na vanredne situacije“.

Polaznice obuke za poverenike civilne zaštite u Vitkovcu obišli su i pozdravili predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva Lidija Pavlović.

Predsednik Skupštine je istakao da je Kraljevo, na primeru zemljotresa i poplava, shvatilo važnost samoorganizovanja. On je ukazao na to da sami sebi moramo da priskočimo u pomoć, kao i svojim komšijama, da ne gubimo vreme čekajući da pomoć dođe sa strane. Zahvaljujući tome, kao i trudu da vratimo nešto što je bilo dobro iz prošlosti, sada smo mi centar u Srbiji za obuku civilne zaštite, rekao je Jovanović u obraćanju polaznicama obuke.

Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost je podsetila na izbore za savete mesnih zajednica, kada je Savet promovisao veće učešće žena u mesnim zajednicama, što je slučaj u Vitkovcu, koji ima predsednicu Saveta MZ. Pavlovićeva je istakla i to da će i odbornice Skupštine grada Kraljeva proći obuku za poverenike civilne zaštite. 

Načelnik Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije i inženjersko-geološke i seizmičke poslove Gradske uprave grada Kraljeva Zdravko Maksimović je održao predavanje na temu civilne zaštite. On je istakao da je dobro što se širi mreža poverenika. Prema njegovim rečima, rad na sebi je civilna zaštita - ako smo vešti da pružimo pomoć sebi, lako ćemo pomoći i drugima. Snežana Apostolović iz Crvenog krsta Kraljevo imala je predavanje na temu Prva pomoć, samopomoć i uzajamna pomoć. Na kraju obuke predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kraljevo objasnili su gašenje požara upotrebom vatrogasne opreme i sredstava.

  

10.Novembar 2015.
„Kapetan Miša Anastasijević“

Priznanja „Kapetan Miša Anastasijević“, i ove godine, svečano su dodeljena u MMC „Kvart“ u Kraljevu. Nagrada koja nosi ime poznatog srpskog trgovca, zadužbinara i dobrotvora iz 19. veka, dodeljuje se već 15 godina po regionima, dok se republička manifestacija dodele priznanja organizuje svake godine na praznik Blagovesti u Matici srpskoj u Novom Sadu.

Ovo svojevrsno ocenjivanje i vrednovanje preduzetničkog stvaralaštva organizuje se u okviru projekta Put ka vrhu“, koji je nastao pre 15 godina, sa osnovnom idejom afirmacije privrednog i društvenog stvaralaštva Srbije. Ustanovljeno priznanje - plaketa i zlatnik sa likom Kapetana Miše, umetničko su delo Ljubiše Mančića, akademskog vajara iz Beograda. Nosioci projekta su kompanija „Media Invent i Novosadski i Beogradski univerzitet, a stručnu pomoć u njegovoj realizaciji daju Privredna komora Vojvodine i privredne komore Srbije i lokalne samouprave, u ovom slučaju RPK Kraljevo i grad Kraljevo.

Priznanje je dodeljeno za 21 privredni i društveni subjekat sa područja koje pokriva Regionalna privredna komora Kraljevo, koji se ističu u preduzetništvu i stvaralaštvu. Odluku je doneo žiri, kojim je predsedavao prof. Radovan Pejanović sa Univerziteta u Novom Sadu, a koga su činili istaknuti privrednici, novinari, profesori.

            U ime grada domaćina, nagrađene i goste je pozdravio predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović, koji je uručio i deo nagrada, uz  Peru Zupca, pesnika i člana žirija, Zvonka Tufegdžića, generalnog sekretara RPK Kraljevo, i Vladu Markanovića, direktora „Media Inventa“.

Među dobitnicima nagrada našli su se i pojedinci i preduzeća sa teritorije grada Kraljeva odnosno Raškog okruga: Nebojša Simović, načelnik Raškog upravnog okruga - za nesebičan doprinos razvoju preduzetništva u Regionu, preduzeće GIR, Adrani - za kvalitet proizvodnje i izvozne rezultate, preduzeće „Termoinvest, Šumarice – za najbolji porodični biznis u Regionu, arhimandrit dr Tihon Rakićević, iguman Manastira Studenice - za brigu i održavanje umetnosti, kulture i duhovnosti Studenice, Gimnazija Kraljevo - za visoke domete u obrazovanju i vaspitanju mladih, Vesna Mraković-Jokanović, nacionalni direktor Fondacije SOS Dečja sela Srbije - za humanost i profesionalizam u radu sa decom, Goran Šljivić, fotoreporter „Večernjih novosti“ - za kontinuitet u radu i kulturu komunikacije.

Prisutne je pozdravio Velimir Ilić, ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije, koji je dobitnik priznanja za sveukupni doprinos izgradnji prosperiteta u Regionu i Srbiji.

U ime svih dobitnika, zahvalila je mr Sanja Simić-Larson, generalni direktor „Pureberry Fruits Ruges SAS“, naj žena u biznisu Raškog i Moravičkog okruga 2015. godine.

U kraćem umetničkom programu nastupili su učenici kraljevačke Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

Dobitici priznanja „Kapetan Miša Anastasijević“ za Raški i Moravički okrug>>>>

        

 

09.Novembar 2015.
40. sednica Gradskog veća grada Kraljeva

Na 40. sednici Gradskog veća grada Kraljeva usvojen je predlog rešenje o rapisivanjudrugog konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Konkurs će biti raspisan u formi javnog poziva, a iznos koji treba da se rapodeli za medijske projekte je 4miliona i 750 hiljada dinara. Usvojena su rešenja kojima se odobrava isplata jednokratne novčane pomoć za sanaciju stanova od posledica zemljotresa. Ova pomoć biće isplaćena za četiri porodice.
 Ostala akta doneta na ovoj sednici možete pogledati ovde...

                   Parastos ratnicima na Vranovcu                                           07.novembar.2015.

 

U subotu 7 novembra 2015. godine na brdu Vranovac u selu Pekčanica održan je parastos poginulim ratnicima Užičke vojske i Donjovasojevačke brigade povodom obeležavanja stogodišnjice bitke na Vranovcu i Čemernu.
Pre tačno stotinu godina preko Kraljeva su se ka jugu povlačili srpska vojska, vlada i dvor. Na planinama oko Kraljeva – Željinu, Goču, Troglavu, Čemernu, Vranovcu – vodila se velika bitka između srpskih snaga koje su obezbeđivale povlačenje, i združenih snaga Nemačke, Austrougarske i Bugarske.
Nakon parastosa kraće govore održali su protojerej stavrofor Ljubinko Kostić, predsednik skupštine grada Berana Goran Kiković, potpukovnik dr Slobodan Đukić i predsednik bratstva „Jovan Bojović“ istoričar Jovan Radović, potomak čuvenog vojvode   Milića Radovića.
Po rečima potpukovnika dr Slobodana Đukića, koji je u svečanoj sali grada Kraljeva, održao izuzetno posećeno predavanje „Bitke na jugozapadnom frontu Srbije u jesen 1915.godine“, najvažnije je da su danas na jednom mestu bili svi oni koji su pokazali da je moguće da se Srbi slože. Potpukovnik Đukić, predavač istorije na beogradskoj Vojnoj Akademiji, detaljno je opisao zbivanja u Srbiji u toku 1915.godine, kao i tok vojne operacije u jesen iste godine, kada su Srbiju istovremeno napale tri države, Nemačka, Austrougarska i Bugarska.

          

 

06.Novembar 2015.
Gradnja 363 stana u Kraljevu kreće na proleće

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović najavila je danas u Kraljevu da će u martu početi gradnja ukupno 363 stana za porodice čiji su stambeni objekti oštećeni u zemljotresu u tom gradu 2010, kao i da će biti završeni 2019. godine.

 Mihajlović je u Narodnom muzeju Kraljevo potpisala Sporazum o saradnji na realizaciji projekta stambene obnove posle zemljotresa u tom gradu sa gradonačelnikom Tomislavom Ilićem i direktorkom Republičke agencije za stanovanje Majom Lakićević.

Ona je tom prilikom najavila da će se graditi stambeni objekti i u drugim gradovima u Srbiji.

 "Kraljevo nije jedini grad gde ćemo graditi, u narednom periodu počećemo da gradimo i u Kikindi, Staroj Pazovi i Pančevu", rekla je Mihajlović, poručujući da je jedan od ciljeva Vlade Srbije da se u svakom gradu živi bolje.

Ona je kazala da će svake godine u Kraljevu biti završena po jedna zgrada, tako da će četvrta zgrada biti gotova 2019, kao i da je vrednost te investicije 13 miliona evra.

 Četiri nove zgrade će imati ukupno 17.000 metara kvadratnih, a radovi će biti finansirani sredstvima Republike Srbije, Grada Kraljeva, kredita Razvojne banke Saveta Evrope, kao i Investicinog fonda za Zapadni Balkan.

 Mihajlović je naglasila da je kredit bio odobren još pre više godina, ali da ga je sada aktiviralo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

 Ona je navela da će svaka zgrada imati osam spratova i da će stanovi biti mnogo veće kvadrature od one koje su vlasnici stanova imali u zgradama oštećenim u zemljotresu u Radničkom naselju u Dositejevoj ulici. U tom naselju u zemljotresu je oštećen 21 stambeni objekat.

 Mihajlović je zatim otvorila izložbu "Urbana regeneracija Kraljeva" na kojoj su izložbena najbolja urbanistička i arhitektonska rešenja za to naselje

Tekst preuzet sa sajta Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

            
02.Novembar 2015.
Delegacija Kraljeva u Kanadi

Povodom nedavnog boravka zvanične delegacije grada Kraljeva Kanadi danas  je održana konferencija za novinare.

Tokom posete predstavnika grada Kraljeva gradu Nijagara Fols, potpisano je pismo prijateljstva između našeg i ovog kanadskog grada i upriličen susret sa Milomirom Glavčićem, dobrotvorom i donatorom za izgradnju mosta preko reke Ibar u Kraljevu i nabavke magnetne rezonance za Opštu bolnicu Studenica u Kraljevu, susret sa predstavnicima Ambasade Srbije u Kanadi...

Tročlanu delegaciju grada činili su gradonačelnik Tomislav Ilić, narodni poslanik iz Kraljeva Zoran Bojanić, predsednik Poslaničke grupe prijateljstva Narodne skupštine sa Kanadom, i novinar Miroljub Dugalić, koji je posredovao u uspostavljanju veze donatora Milomira Glavčića i grada Kraljeva.
              

02.Novembar 2015.
Najava koncerta

Povodom koncerta koji će naši mladi sugrađani Bojana i Nikola Peković održati u petak, 6. novembra 2015. godine, u 20.00 časova, u Sava centru u Beogradu, porodica Peković i grad Kraljevo organizovali su konferenciju za novinare na kojoj su govorili Bojanin i Nikolin otac Radovan Peković, gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić i načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović.

Koncertu je prethodila uspešna umetnička karijera Pekovića, započeta pobedom u serijalu „Ja imam talenat“, krunisana izdavanjem audio diska za PGP RTS pod nazivom Nebesko je uvek i doveka, kao i snimanjem spota Deda i unuk u Kraljevu. Ovo muzičko izdanje je urađeno sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja i podrškom Patrijaršijskog upravnog odbora, Njegovog Visokog Preosveštenstva Mitropolita Crnogorsko-primorskog gospodina Amfilohija, Mitropolije crnogorsko-primorske i manastira Ostroga.

Budući da Bojana i Nikola, zbog obaveza oko koncerta, nisu bili u mogućnosti da iz Beograda dođu na konferenciju u Kraljevu, u njihovo ime, obratio se otac Radovan Peković. On je zahvalio medijima i gradu Kraljevu na pomoći proteklih godina, Raškom upravnom okrugu, hotelu „Turist“, konfekciji „Elipsa“, „Telekomu“, „Večernjim novostima“ i svima koji su im pomogli. Podelio je audio disk svima napomenuvši da je tih 11 kompozicija specifično, da one obeležavaju deo srpske istorije, prezentovane kroz muziku, umetnost, umetnički izraz u specijalnom spoju tradicionalne i klasične, svetski priznate muzike.

Gradonačelnik Kraljeva je istakao da je grad prepoznao to što rade Nikola i Bojana i, u skladu sa mogućnostima, pomogao. On je pozvao sve sugrađane da dođu u Sava centar u što većem broju, da pokažemo kakvi smo mi Kraljevčani. Grad je, zajedno sa Raškim upravnim okrugom, obezbedio tri autobusa koja iz Kraljeva idu put Beograda na koncert, imao je udeo u štampanju plakata, oko snimanja spota.

„Sve što je bitno za grad, mi ćemo podržati“, rekao je gradonačelnik Kraljeva.

Kako se radi o nacionalnom projektu, da su PGP RTS i SPC projekat i koncert proglasili da su od nacionalnog interesa, i Raški upravni okrug se uključio u pomaganje održavanja koncerta.

„I u kulturi pokušavamo da sve sposobne, one koji svojim radom promovišu grad i okrug, podržimo. Mislim da ćemo tog dana podeliti pozitivnu, stvaralačku energiju, koja treba da pokreće Srbiju, da čuva naša nacionalna obeležja, tradicionalnu muziku. Nadamo se da će i drugi pomoći, a mi ćemo svakako nastaviti to da činimo“, rekao je načelnik RUO.

Ulaznice za koncert Bojane i Nikole Peković mogu se kupiti u Turističkoj organizaciji Kraljeva, po ceni od 500, 700 i 1.000 dinara, u Sava centru, kod porodice Peković (tel. br. 064 806 5 802).

 

        

30.Oktobar 2015.
Obilazak radova

U selu Pekčanica, na mestu gde je usled prošlogodišnjih poplava skliznulo oko 10 hektara zemljišta i deo sela ostao odsečen bez puta, u toku je druga faza radova na saniranju ovog putnog pravca. U prvoj fazi urađeno je 1.620 metara puta, za šta je utrošeno oko 1,5 miliona dinara, a druga faza, koja je započeta u avgustu, u kojoj je nasuto oko 850 metara puta sa oko 800 m3 materijala, biće gotova za dva-tri dana.  

Radove su obišli gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić i načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, sa najbližim saradnicima i direktorima gradskih preduzeća zaduženih za realizaciju ove aktivnosti.

Gradonačelnik Tomislav Ilić istakao je da je klizište sanirano uz pomoć Vlade RS i zalaganjem samih meštana.

„Ono što smo obećali kad smo napravili obilazni put, ispunili smo, napravili smo i ovo klizište. Nadam se da će meštani Roćevića, Lopatnice, Pekčanice biti zadovoljni – veze sada postoje, razblokirali smo put, saniraćemo još nekoliko klizišta“, rekao je gradonačelnik grada Kraljeva prilikom obilaska lokacije.     

            Prema rečima direktora Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo Marice Mijajlović, u ovoj fazi urađeni su grublji radovi, probijeno je brdo koje je skliznulo na put, rađena su ispitivanja. Kako je istakla, neophodna je saradnja grada i stanovništva, koja ni ovoga puta nije izostala.

            „Sredstva su sa posebne stavke, gde nema mnogo novca, na kojoj se nalazi novac za hitne intervencije, poput ove, gde je bila onemogućena komunikacija, normalan život meštana. Poslednjom izmenom programa uređivanja građevinskog zemljišta, rebalansom budžeta, dodata su sredstva“, rekla je Mijajlovićeva.

U ime meštana, svima koji su doprineli da ovi radovi budu izvedeni zahvalio je prof. dr Milutin Đorđević, koji je rođen u Pekčanici i, iako više ne živi tu, često je u svom rodnom mestu. Kako je istakao, dolazi vreme u kojem moramo voditi računa o malim ljudima, baviti se životnim stvarima i pomoći da ljudi koji žive na selu, tu i ostanu.

Nakon obilaska ovih radova, predstavnici grada Kraljeva i Raškog upravnog okruga obišli su i upravo završene radove na asfaltiranju dela puta u Progorelici. Prema rečima direktora JKP „Putevi“ Miloša Goljića, radovi su izvedeni u okviru programa asfaltiranje puteva van generalnog urbanističkog plana, u okviru koga su urađena 22 putna pravca, a još dva bi trebalo sledeće sedmice. Radovi na 30 putnih pravaca u granicama generalnog urbanističkog plana, za šta je predviđeno oko 24 miliona dinara, trebalo bi da počnu od utorka, a rok za završetak je 30. novembar.

Zamenik gradonačelnika Milun Jovanović izjavio je da su radovi na ovom delu puta od oko 180 metara dužine i 2,75 metara širine tek početak aktivnosti grada na realizovanju ovakvih i sličnih projekata, vodosnabdevanja i infrastrukture i dr.

 „Trudili smo se da posledice poplava i klizišta saniramo koliko smo mogli u skladu sa skromnim sredstvima budžeta. Krenula je izrada projekata i nadam se završetku mostova u Glediću, juče je raspisan javni tender za radove na bedemu u Grdici, 1. novembra kreće čišćenje reke Ribnice, započeta su dva mosta - u Musinoj Reci i Lopatnici“, osvrnuo se načelnik RUO Nebojša Simović na deo onoga što je urađeno u poslednje vreme na teritoriji grada. On je napomenuo da ima još završenih puteva i projekata i izrazio nadu da će pre zime svi pravci i infrastruktura biti osposobljeni za normalan život meštana sela na teritoriji grada Kraljeva.
            

 

30.Oktobar 2015.
„Nagrada Kraljeva 2015“

Grad Kraljevo će biti domaćin automobilskih trka na kružnim stazama na autodromu Beranovac 31. oktobra i 1. novembra 2015. godine – „Nagrada Kraljeva 2015“, najavljeno je na konferenciji za novinare koju su sazvali organizatori – Sportski auto i karting savez Srbije (SAKSS) i grad Kraljevo.             

U cilju kvalitetnije organizacije takmičenja, povećanja broja vozača koji učestvuju na kružnim auto-trkama i njihove bezbednosti, povećanja interesovanja publike i sredstava informisanja, a time i promovisanja auto-sporta na lokalnom nivou, posete velikog broja vozača, publike i ostalih ljubitelja auto-sporta, što za posledicu treba da ima proširenje programskih kulkturno sportskih manifestacija turističke organizacije, SAKSS, preko svojih klubova organizatora, i grad Kraljevo, potpisivanjem Ugovora, sporazumeli su se da u sezonama 2015-2019. zajednički organizuju auto-trku na kružnim stazama koja bi se bodovala za Nacionalni šampionat Srbije na kružnim stazama.   

Kako je izjavio gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, lokalna samouprava želi da Beranovcu vrati stari sjaj, da se, posle pauze od nekoliko godina, ponovo voze auto-trke na Beranovcu. On je istakao saradnju sa Ministarstvom omladine i sporta, Ministarstvom odbrane, Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i auto-klubovima iz našeg grada i Srbije, zahvalio javnim komunalnim preduzećima i ustanovama grada Kraljeva koji su pomogli u organizaciji takmičenja.

„Nadam se da će građani Kraljeva biti zadovoljni. Ovo je i veliki turistički potencijal grada Kraljeva koji moramo staviti u funkciju. Grad je sredio deo staze. Plan je da se konkuriše kod Ministarstva, sa Auto-moto savezom, Agencijom za bezbednost saobraćaja, uz pomoć Vlade RS, da se presvuče cela staza“, rekao je gradonačelnik.

On je otkrio i da će trku pratiti predstavnici Međunarodne automobilske federacije (FIA).

Generalni sekretar Sportskog auto i karting saveza Srbije Goran Toroman istakao je da će se Savez truditi da poboljša uslove na stazi i da Beranovac može da konkuriše za trke evropskog šampionata. Takođe je podsetio na to da je Beranovac, koji je u funkciji od 1973. godine, jedina staza koja je, u momentu kada je pravljena, bila namenjena za održavnje automobilskih trka. Pored toga, planirane su i aktivnosti vezane za bezbednost u saobraćaju, održavanje treninga, u najavi za sledeću godinu su još dve trke.

Generalni sekretar SAKSS-a Toroman pozvao je sve ljubitelje sporta da se vrate na Beranovac i apelovao na publiku da sluša smernice redara i policije koji će biti pored staze prilikom održavanja poslednje trke sezone kako bi takmičenje prošlo bez ikakvih ekscesa.

Da je tradicija održavanja trka na Beranovcu prekinuta, vidi se i po broju takmičara koji učestvuju, iako ih je prijavljeno više od 80, rekao je direktor trke Radivoje Vuković.

„Publiku treba da vratimo, jer je najbrojnija, a nadam se i vozače kad čuju da se opet vozi Beranovac. Ovo je veliki napredak i podsticaj za razvoj auto, ali i moto sporta. Nećemo dozvoliti ekscese na stazi. Ako nemamo Beranovac, Ušće i Novi Sad, nemamo auto-trke“, poručio je direktor trke, uputivši apel gledaocima da budu pažljivi.

Prema rečima Dejana Lazarevića Badžija, predsednika Auto-moto karting kluba Beep-beep racing team, iz grada Kraljeva će biti četiri takmičara, od kojih je jedan trostruki šampion u juniorskom šampionatu i u brdskim trkama.

            „Nagrada Kraljeva 2015“ boduje se za Nacionalni šampionat Srbije za 2015. godinu. Trke, kojima će prethoditi treninzi, biće vožene i u subotu i u nedelju.


            

 

30.Oktobar 2015.
SOS telefon


Savet za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva, na Trgu srpskih ratnika, organizovao je promociju projekta „SOS telefon“ - Zaustavimo nasilje u porodici.

Prema rečima predsednice Saveta Lidije Pavlović, SOS telefon je namenjen ženama žrtvama nasilja u porodici. Svaka žena koja trpi nasilje može da pozove ovaj broj u svako doba dana i noći. Na telefon se javljaju volonterke iz Udruženja „Fenomena“, sa kojim je Savet zajedno u projektu. Postojanje ovog telefona je važno jer je i prošle i ove godine zabeležen veliki broj žena koje su preživele nasilje, a bilo je i slučajeva nasilja koji su se završili smrtnim ishodom.

„U okviru projekta „SOS telefon“ angažovali smo advokaticu koja će pružati besplatnu pravnu pomoć. Svaka žena dobiće pre svega podršku, pomoć u vezi sa institucijama koje se bave nasiljem u porodici i zaštitom žena, broj advokatice koja će raditi sa njima i pružati besplatnu pravnu pomoć u vidu pravnih saveta, inicijalnog akta, krivične prijave, tužbe za razvod braka, alimentacije, podele imovine, pratiće sudski postupak ukoliko se žena osnaži da krene tim putem“, rekla je predsednica Saveta.

Telefon, koji je nekada radio, ponovo radi od 1. oktobra. Prema informacijama volonterki, koje su prošle posebnu obuku za ovaj posao, dve-tri žene dnevno pozovu i traže pomoć, dobiju psihološku podršku i informacije o institucijama koje mogu da im pomognu. Žene imaju strah da prijave nasilnika, da se jave na telefon, neke ni ne znaju kakve mogućnosti postoje. Ovaj broj može da bude anoniman, žene ne moraju da se predstave.

Podaci kojima raspolaže Savet za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva, govore da je u toku 2013. i 2014. godine ubijeno 70 žena, 21 je ubio suprug, 14 partner, sedam bivši suprug. Od početka 2015. godine u Srbiji je svake nedelje ubijena jedna žena. Prema podacima UNDP-a Srbija, više od polovine žena u toku svog ukupnog životnog doba doživi nasilje u porodici, trenutno svaka treća žena živi u nasilju, najviše ima psihološkog nasilja nad ženama, a zatim je vrlo prisutno i fizičko nasilje, u najobilnijim slučajevima fizičkog nasilja nad ženama počinioci su u 88,8% slučajeva suprug ili partner.

Broj SOS telefona koji žrtve nasilja mogu da pozovu za podršku i informacije o zaštiti od porodičnog nasilja je 069 33 55 706. Mejl adresa je sos24h.kraljevo@gmail.com.

         

 

 

 

Rotari klub Kraljevo darivao česmu gradu                                   30.10.2015.

 

 

Rotari klub Kraljevo, zajedno sa Rotari distriktom 2483 Srbija i Crna Gora, izgradio je javnu česmu u našem gradu, u parku kod Gospodar Vasinog konaka. Česma je svečano puštena u rad i ustupljena građanima na trajno korišćenje. Prema predanju, na mestu današnje česme, pre oko dve stotine godina, u tadašnjem Karanovcu, pred početak izgradnje prve zidane kuće, iskopan je prvi bunar za snabdevanje građana vodom.

Predstavnici kraljevačkog Rotari kluba česmu su simbolično predali gradonačelniku grada Kraljeva, a svečanosti su prisustvovali i drugi predstavnici lokalne samouprave, javnih preduzeća, gradskih i republičkih institucija, rotarijanci iz Beograda, Kragujevca, Užica, Čačka, Kruševca.

Guverner Distrikta 2483 prof. dr Dejan Čikara istakao je da je Rotari najveća nevladina organizacija na svetu, koja u 34.000 klubova okuplja više od 1.300.000 članova.

Rotari pokret je osnovan pre 110 godina u Americi i, iako nije humanitarna organizacija, širom sveta je realizovao veliki broj humanitarnih projekata. Najveći je iskorenjivanje dečje paralize, koji se više od 20 godina realizuje u Africi, i obezbeđivanje pijaće vode u državama koje je nemaju”, rekao je guverner Rotari distrikta 2483.

Rotari je udruženje profesionalaca koji su se dokazali kao vrhunski u svom poslu, a slobodno vreme koriste da pomognu klubu, udruženju i okruženju u kojem žive i rade. Rotarijanci se finasiraju iz sopstvenih sredstava, članarine i donacija.

Prema rečima predsednika Rotari kluba Kraljevo Ljubiše Leševića, od osnivanja, Rotari klub Kraljevo je sproveo više akcija.

Rotari klub Kraljevo redovno nabavlja opremu za lečenje dece, koju je donirao pedijatriji Doma zdravlja i Opšte bolnice Studenica”, kupuje knjige za seoske biblioteke. Nakon zemljotresa, zahvaljujući kraljevačkim rotarijancima, izgrađene su dve montažne kuće, posle prošlogodišnjih poplava nekoliko porodica u Grdici je dobilo nameštaj i nove podove, izgrađene su dve česme - u parku Pljakin šanac i u Čika Ljubinoj ulici“, kaže Lešević.

Jedan od ciljeva Rotari kluba Kraljevo je i da podstakne druga udruženja da pomognu svom gradu.

           

 


 

28.Oktobar 2015.
Javna rasprava o ambroziji

U organizaciji Gradske uprave grada Kraljeva, Odeljenja za inspekcijske poslove-Odseka za zaštitu životne sredine  danas je organizovana  Javna tribina na temu -Rasprostranjenost, suzbijanje i uticaj štetne korovske biljke ambrozije na zdravlje stanovništva, uz učešće renomiranih predavača iz ove oblasti. O štetnosti polena korovske biljke ambrozije kao i njenoj rasprostranjenosti i suzbijanju govorili su :

- Akademik Prof.dr. Vaskrsija Janjić na temu  rasprostranjenost, biologija, alergena svojstva i kontrola.

- Dr.Nebojša Dimitrijević ,specijalista higijene ispred Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, na temu uticaj polena ambrozije na zdravlje ljudi i monitoring alergenog polena na teritoriji grada Kraljeva

- Nebojša Dević, dipl.ing.zaštite bilja, ispred Zavoda za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Visan iz Beograda, na temu metode suzbijanja ambrozije u naseljenim mestima  sa osvrtom na suzbijanje ambrozije Grada Kraljeva.
Suzbijanje ambrozije na teritoriji grada Kraljeva finansirano je iz  
Programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu  životne sredine za 2015.godinu.

 

             

 

 

Slovenci zainteresovani za „Veseli spust“                  28.10.2015

 

Predstavnici slovenačke opštine Rablje ob Dravi posetili su naš grad s namerom da se sastanu i razgovaraju sa rukovodstvom grada Kraljeva i organizatorima manifestacije „Veseli spust“, za koju smatraju da bi mogli da organizuju u svojoj opštini. Delegaciju, koju su činili župan, podžupan, osoba zadužena za marketing i organizator manifestacije, primio je predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović, sa saradnicima, a sastanku su, između ostalih, prisustvovali i predstavnici Turističke organizacije Kraljevo, Kajak kluba. Gosti su imali priliku da vide i video prezentaciju o nekoliko poslednjih spustova.

            „Vidimo veliki potencijal u razvoju turizma, zato smo se opredelili da na i uz reku Dravu vratimo život, a to se radi tako što napraviš manifestaciju i pozoveš ljude da dođu na reku Dravu. Pratili smo kako to rade u drugim državama i naišli smo i na „Veseli spust“ koji organizuje Kajak klub Ibar. To je jedna manifestacija kojom bismo ispunili plan. Turizam nije sprinterska disciplina, već maratonska“, rekao je župan Alan Bukovnik.

            Predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović istakao je da  treba čestitati svima koji su gradili „Veseli spust“ u Kraljevu, i medijima koji su to svake godine prenosili.

„Izražavamo zadovoljstvo zbog posete i prenećemo i ono što smatramo pozitivnim i ono što smatramo da nije dobro, da bi oni mogli u  svom planu da pripreme i otklone negativno, a mi smo spremni svaku vrstu pomoći da im pružimo“, rekao je predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović.

Predstavnici Kajak kluba su zadovoljni što je ova manifestacija prepoznata i van garnica naše zemlje, dodavši da će nastojati da bude i uspešnija u budućem periodu. Oni su istakli da kao klub imaju obavezu da nastave taj kontinuitet i sa svim drugim institucijama poboljšaju i, kroz kritike i pohvale, unaprede manifestaciju, svoje iskustvo prenesu na naredne generacije koje će iz godine u godinu unaprediti održavanje ovako velike i popularne manifestacije.

            Strateškim planom koji je opština Rablje ob Dravi donela pre nekoliko godina, predviđeno je da razvoj i unapređenje turizma budu prioriteti. U skladu sa tim, plan je da spust organizuju sledeće godine.

         

 

26.Oktobar 2015.

 

Otvorena teretana na otvorenom                                                   23.10.2015.

 

 

U okviru projekta „Podrška i promocija upražnjavanja zdravih stilova života mladih na području grada Kraljeva“, jedna od aktivnosti je bila i izgradnja teretane na otvorenom. Podelom majica učenicima kraljevačkih srednjih škola, koji su koristili postavljene sprave, teretana na otvorenom je simbolično otvorena. Sprave za vežbanje su postavljene na, kako je istaknuto, najkvalitetnijem prostoru grada Kraljeva, na travnjaku pored šetališta kraj Ibra, nedaleko od atletskog stadiona i sportskih terena.   

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić je izjavio da je ovo primer dobre saradnje lokalne samouprave i Kancelarije za mlade sa Ministarstvom omladine i sporta. On je istakao da će biti još projekata u saradnji sa ovim ministarstvom i izrazio nadu da će građani Kraljeva koristiti i teretanu kao što koriste sportske terene kraj Ibra.

Direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo Marica Mijailović izrazila je nadu da će se građani odgovorno ponašati prema spravama koko ne bi postale ruglo, ili pak opasnost, za koji mesec. Ona je takođe rekla da je traženo, i da se nadaju, da grad dobije sprave i za „Boriće“ i u parku iza nove hale sportova.

Kako je izjavio koordinator Kancelarije za mlade grada Kraljeva Nikola Radević, narednih dana, u zavisnosti od vremenskih uslova, učenici kraljevačkih srednjih škola, osim Poljoprivredne škole, Nove tehničke i Gimnazije, koji su danas bili na praktičnoj nastavi, imaće javni čas iz fizičkog vaspitanja u teretani na otvorenom.

Teretanu na otvorenom pokraj Ibra mogu da koriste svi građani Kraljeva.

      


Bezbednost dece u saobraćaju                                                      23.10.2015.

 

 

Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva, u saradnji sa Predškolskom ustanovom i Policijskom upravom Kraljevo, organizovao je predavanje posvećeno bezbednosti dece u saobraćaju. 

Prema rečima glavnog vaspitača vrtića „Pčelica“ Danijele Terzić, nakon što su vaspitači imali jedno predavanje na ovu temu, prepoznali su značaj da to isto čuju i roditelji, kao prvi i osnovni staraoci i brinuoci o deci. Iako i u vrtićima deca imaju priliku da uče o bezbednom ponašanju u saobraćaju, roditelj je taj koji mnogo češće i više ima prilike da brine o bezbednosti dece u saobraćaju.

            „Ovim predavanjem želeli smo da podsetimo roditelje na njihovu ulogu u obrazovanju i vaspitanju dece uzrasta do sedam godina, da im skrenemo pažnju na to kako da povećaju bezbednost dece u putničkim vozilima, nauče decu kako da voze bicikl i budu bezbedni kao pešaci u saobraćaju“, istakla je Marija Ilić, master bezbednosti saobraćaja, član Saveta.

            Predsednik užeg saziva Saveta za bezbednost saobraćaja Nenad Marković ukazao je na to da je, a sve u cilju povećane bezbednosti dece, potrebno da ovakva predavanja budu posećenija. On je izneo podatak da najviše dece pogine u saobraćaju kao putnici u vozilu, te je stoga veoma važno da se skrene pažnja roditeljima koliko je bitno da koriste sedišta za bebe i pojaseve.

„Kada su pitali ministra za saobraćaj Nemačke šta se dogodilo da su imali smanjenje broja poginulih, on im je odgovorio kratko i jasno – „porasla su ona deca sa kojom smo radili od malih nogu“. Tako i mi pokušavamo da krenemo od vrtića, preko škola, da za 10-15 godina ta deca budu oni aktivni učesnici u saobraćaju koji će biti znatno oprezniji od naše i generacije starije od nas“, istakao je Marković.

            Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva i dalje će organizovati predavanja posvećena bezbednosti dece u saobraćaju, budući da već poklanja pažnju radu sa najmlađima i edukaciji roditelja, kao veoma važnom segmentu svog rada.

        

 

Dan oslobođenja Kraljeva u Prvom svetskom ratu                           22.10.2015.

 

 

U znak sećanja na dan kada je pre 97 godina srpska vojska ušla u Kraljevo i na srpske vojnike koji su stradali u vihoru rata, i one koji su preživeli ratne strahote, u Kraljevu su danas položeni venci na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine na Trgu srpskih ratnika. Himnu „Bože pravde“ i „Posmrtni marš“ tokom odavanja počasti i polaganja cveća svirali su članovi Orkestra „27. septembar“.

            Naš grad drugu godinu zaredom obeležava dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

Kako ističe predsednik Skupštine Sreten Jovanović, ne treba da zaboravljamo dane iz svoje istorije, treba da prenesemo sećanje na mlađe generacije.

„Lokalna samouprava će 22. oktobar obeležavati kao Dan oslobođenja u Velikom ratu. Imamo potrebu da znamo ko smo, šta smo i šta su nam koreni, šta su sve naši preci uradili da bismo mi živeli u državi koja sada ima ovoliko stanovnika i ovoliku površinu. Kroz istoriju se to menjalo i mi treba da to prenesemo na mlađe“, poručio je ispred spomenika posvećenog srpskim ratnicima predsednik Skupštine grada Kraljeva.

            Nakon polaganja venaca, u Kraljevačkom pozorištu je priređena svečana akademija pod nazivom „U čast herojima!“.

            Pre nego što se obratio gostima, i pre intoniranja himne „Bože pravde“, predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović pozdravio je ulazak na scenu državne zastave, koju je nosio kapetan Policije Vladan Sovrlić, zamenik komandira Treće čete u Petom odredu žandarmerije u Kraljevu. Besednik na akademiji je bio doktor Dragoljub Danilović, profesor istorije u kraljevačkoj Gimnaziji, predsednik Društva istoričara Raškog okruga – Kraljevo.

Za koncept i režiju umetničkog programa bio je zadužen direktor Kraljevačkog pozorišta Miodrag Dinulović. Glumci Kraljevačkog pozorišta kazivali su realna svedočenja onih koji su preživeli dočaravši nam vreme od pre gotovo stotinu godina. Njihove završne reči su naša poruka...

„Pamtimo i ne predajemo zaboravu.

Oni će živeti dok god ih pominjemo i glasno govorimo o njihovim delima.

Heroji Velikog rata, slava Vam i hvala!“

      

      

 

 

Vežba „Bambi 2015“                                                                              22.10.2015.

 

 

U skladu sa „Elaboratom za izvođenje vežbe 'Bambi 2015'“, koje je samo izradilo, Odeljenje za poslove odbrane i vanredne situacije i inženjersko-geološke i seizmičke poslove Gradske uprave grada Kraljeva izvelo je prvu vežbu civilne zaštite u Kraljevu posle tri decenije. Kako je procena ugroženosti pokazala da je objekat vrtića „Bambi“ najugroženiji od požara, izvedena je taktičko-pokazna vežba gašenja požara, evakuacije i zbrinjavanja ugroženih.

Načelnik Odeljenja Zdravko Maksimović je sa ponosom istakao da je akcija uspešno izvršena.

„Svi učesnici predviđeni elaboratom vežbe su bili na licu mesta i reagovali kako je trebalo. Bilo je nekih sitnih grešaka, za koje se nadamo da ćemo u narednim vežbama da uklonimo“, izjavio je Maksimović.

Od dojave da je u vrtiću „Bambi“ izbio požar do dolaska vatrogasaca je prošlo samo 120 sekundi. Kako je Maksimović objasnio, nekada je i to mnogo i zato građani moraju da vode računa o sopstvenoj bezbednosti, da znaju da upotrebe sredstva lične zaštite, pre svega protivpožarne aparate. Zato je zaposlenima u vrtiću, u okviru vežbe, pokazano kako se pravilno koristi protivpožarni aparat.

Uredbama je propisano da ne samo javni objekti, već i građani u stanovima treba da imaju protivpožarni aparat i pribor za prvu pomoć. Važno je i da postoji plan reagovanja u vanrednim situacijama i da građani budu upoznati sa njim, što je zadatak ovog odeljenja.

U ovoj vežbi su korišćene urađene karte reagovanja. Kako kažu u Odeljenju, pripremaju i karte ugroženosti svih objekata na teritoriji Kraljeva, koje će građane upoznati sa rizicima koji im prete.

Planirano je da se taktičko-pokazna vežba civilne zaštite sprovede i u drugim objektima Predškolske ustanove, a sledećeg meseca verovatno će biti u vrtiću „Plavi čuperak“ u Ušću.                   

 

 

Podela pomoći poplavljenima                                   21.10.2015.

 

 

Pomoć za poplavljene porodice sa teritorije grada Kraljeva, preko Organizacije za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih nacija (FAO), koja sprovodi projekat podrške poljoprivrednicima u okviru programa pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, ponovo je stigla u magacin „Autotransporta“ i kod „Magnohroma“.

Organizovana je isporuka semenske pšenice i ječma. Svako domaćinstvo je dobilo pakovanje od 200 kg ječma i 250 kg pšenice. Ukupno 347 porodica dobilo je ova semena. Đubrivo bi trebalo da stigne narednog meseca.

Projektom je završena i podela preostalih plastenika - 41 domaćinstvo dobilo je plastenik, čime se završava taj program za ovu godinu. Ukupno je 121 dom dobio plastenik.

Po iskazanom prioritetu poljoprivrednika, treba još da budu isporučeni sadni materijal, košnice i stočna hrana.

Prema rečima pomoćnika gradonačelnika grada Kraljeva Vukosava Konjikušića, program pomoći mora biti priveden kraju do Nove godine.
    

 

20.Oktobar 2015.

Najava vežbe „Bambi 2015“                                                 16.10.2015.

 

 

Prvi put posle 30 godina, u našem gradu će biti organizovana tehničko-pokazna vežba civilne zaštite. Vežbu gašenja požara, evakuacije i zbrinjavanja ugroženih, u vrtiću „Bambi“ u Ribnici, 22. oktobra, od 10.00 do 11.00 časova, sprovešće Odeljenje za poslove odbrane i vanredne situacije i inženjersko-geološke i seizmičke poslove Gradske uprave grada Kraljeva.  

Načelnik Odeljenja Zdravko Maksimović je objasnio da se aktivnost realizuje najpre u vrtićima, budući da se radi o deci, koja su najugroženija kategorija društva, u smislu i reagovanja i preventive. Malo šta zavisi od njih, oni zavise od drugih – roditelja, onih koji su u službi i drugih.

On je podsetio na zemljotres koji je sve nas u Kraljevu pogodio.

„Nijedan stanovnik našeg grada se nije osećao bezbedno tih šest meseci, koliko su trajala seizmička pražnjenja. Više od 700 registrovanih zemljotresa je bilo. I danas, kada bismo pitali građane o uputstvima za ponašanje u slučaju zemljotresa, gotovo niko ne bi znao šta treba da radi u toj situaciji“, rekao je Maksimović i zamolio građane u okruženju vrtića „Bambi“ da se pridržavaju kućnog reda i uputstava, da svojim akivnostimna ne ometaju učesnike vežbe i  vode računa o zauzeću javnih površina.

Kako je istakla Nataša Milić, pomoćnik direktora Predškolske ustanove „Olga Jovičić Rita“, suština vežbe je da se utreniraju i deca i vaspitači odnosno kompletno osoblje Predškolske ustanove kako će se ponašati u vanrednim situacijama, budući da je zakonska obaveza ustanove - briga i zaštita dece u svakom trenutku.

            Pomoć oko realizacije vežbe pružila je i Mesna zajednica Ribnica, sa predsednikom Markom Stankovićem na čelu, a uključeni su i Vatrogasno-spasilačka jedinica – Sektor za vanredne situacije – MUP, Saobraćajna policija PU Kraljevo, Dom zdravlja Kraljevo, Odeljenje komunalne policije Gradske uprave grada Kraljeva, Opštinska organizacija Crvenog krsta Kraljevo, poverenici civilne zaštite.  

            Planirano je da u narednim mesecima organizovanjem vežbe budu obuhvaćeni svi objekti Predškolske ustanove.

09.Oktobar 2015.
Izgradnja mosta na Musinoj reci

Predstavnici grada Kraljeva, Raškog upravnog okruga, javnih preduzeća i donatora obišli su početak radova na izgradnji mosta na Musinoj reci, koji je srušen tokom poplava u maju 2014. godine. Radovi su počeli i na izgradnji mosta na reci Lopatnici u Bogutovcu, takođe srušenom u prošlogodišnjim majskim poplavama, preko koje je izbegnut potpuni prekid transporta zahvaljujući pontonskom mostu koji je Vojska Srbije postavila.

Mostovi će biti izgrađeni zahvaljujući sredstvima Evropske unije, kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji. Radovi vredni 150.000 evra trebalo bi da budu završeni u roku od 60 dana, a omogućiće pristup poljoprivrednom zemljištu za 70 seoskih domaćinstava. Radove izvodi kraljevačko Građevinsko preduzeće „Nikolić“. 

Izgradnji mostova, na reci Lopatnici dugog 28 metara i na Musinoj reci dugog 14 metara, prethodi čišćenje terena i sanacija obala reka. Tokom poplava uništeni su stubovi na mostovima, što je izazvalo urušavanje konstrukcije i pucanje putnih ploča. Kretanje stanovnika bilo je znatno otežano, a time i obavljanje poljoprivrednih poslova.

Most na Musinoj reci biće širok 3,5 metra, armirano-betonski, biće urađeno ojačanje samog korita i obale reke, pa će biti stabilan i funkcionalan, budući da je od velikog značaja za povezivanje Musine reke i Jarčujka, kako bi ljudi mogli da brže dođu do grada i do svojih poljoprivrednih parcela.

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić zahvalio je na podršci EU, koja je do sada obezbedila 751.000 evra pomoći Kraljevu – za obnovu 18 domaćinstava, nabavku nameštaja i kućnih aparata za 20 porodica, podršku za deset preduzetnika i oko 1.320 poljoprivrednih domaćinstava.

Projekat izgradnje dva mosta u Kraljevu, koji finansira EU, sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 30 miliona evra, finansira EU iz pretpristupnih fondova IPA.

Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 24 opštine koje su najviše pogođene poplavama: Bajina Bašta, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Jagodina, Kosjerić, Koceljeva, Kragujevac, Kraljevo, Krupa nj, Lazarevac, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Ub, Čačak, Šabac i Šid.