Mapa sajta  |  RSS
 
Odštampaj Pošalji
Vesti
26.Jul 2016.
Gradonačelnik o porezu na imovinu i oporezivanju poljoprivrednog zemljišta

U vezi sa visokim iznosima poreza na imovinu u rešenjima koja stižu građanima, gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić je izjavio da građani nemaju razloga za brigu.

„U drugoj i trećoj zoni je došlo do određenih grešaka, odnosno poljoprivredno zemljište se u katastru vodilo kao građevinsko i, na osnovu podataka dobijenih iz katastra, naša poreska administracija je donela rešenje sa znatno višim iznosima za plaćanje poreza u odnosu na realno“, objasnio je gradonačelnik.

Kako je istakao, nova rešenja neće stizati, ali će iznos svakako biti umanjen.

            Gradonačelnik se osvrnuo i na problem koji je značajniji i za čije rešavanje je potrebno znatno više vremena. Naime, radi se o tome da se poljoprivredno zemljište oporezuje prema tome gde se nalazi, a ne kakvog je kvaliteta zemljište.

Kako je istakao gradonačelnik, mi nemamo poljoprivredno zemljište u prvoj zoni, ali ga imamo u drugoj, trećoj, četvrtoj. Nema razloga da poljoprivredno zemljište koje se nalazi u drugoj zoni, ukoliko je klasa zemljišta ista kao u četvrtoj, ima višu poresku stopu.

„Ako se to zemljište obrađuje i donosi prinos, kvalitet i količina prinosa zavisiće od kvaliteta zemljišta i načina njegove obrade, a ne od mesta gde se nalazi. Potrudićemo se da u budućnosti to rešavamo“, rekao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić. 

26.Jul 2016.
Gradonačelnik u poseti Radijator Inženjeringu

„Odlučili smo da iz gradskog budžeta, rebalansom, opredelimo sredstva za saobraćajnicu koja će voditi do preduzeća „Radijator inženjering“. Investicija je vredna 22 miliona dinara - 15 miliona bi trebalo da bude izdvojeno za saobraćajnicu, a sedam za most preko Makve“, izjavio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić prilikom obilaska proizvodnih pogona ovog preduzeća u Grdici i Šeovcu sa vlasnikom Radojkom Janićem..

U cilju rešavanja problema nemogućnosti dopremanja repromaterijala i transporta gotovih proizvoda firmama u Grdici, prvenstveno „Radijatoru“, kao privremeno rešenje, saobraćajnom signalizacijom će biti omogućeno da materijal pristiže kao nekada, od kružnog toka ka preduzećima, odakle će kamioni nastavljati svojom trasom sa gotovim proizvodima duž Ulice Tike Kolarevića. Takođe, kako je rekao gradonačelnik, prilaz „NG sistemu“ je rešen, a problematični deo ka Ulici Tiosava Karapandžića je u fazi preprojektovanja.

Gradonačelnik je zamolio građane Grdice za strpljenje.

„Grad mora da brine o svojim privrednicima. Oni čine njegovu privrednu, ekonomsku osnovu. Oni zapošljavaju naše građane, ljude koji žive u Kraljevu“, poručio je gradonačelnik prilikom obilaska preduzeća „Radijator inženjering“ d.o.o. Kraljevo.

            
25.Jul 2016.
Sastanak sa Udruženjem porodica palih boraca

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je primio članove Udruženja porodica palih boraca u ratovima od 1990. do 1999. godine. Na sastanku je razgovarano o problemima sa kojima se porodice palih boraca svakodnevno susreću i mogućnostima da im se pomogne u njihovom rešavanju i ostvarivanju zakonskih prava - i na lokalnom i na republičkom nivou.

            Predsednik Udruženja Milisav Vujanac, otac palog borca, zahvalio je gradonačelniku na prijemu i spremnosti da pomogne. On je na sastanku otvorio mnoga pitanja koja zahtevaju zajedničko rešavanje sa lokalnom samoupravom, a kojima će se, resorno zadužen, baviti član Gradskog veća Radoje Tomašević, budući da se tiču boračke populacije, a posebno porodica palih boraca.

 „Pred nama je zakon koji reguliše naša prava, a prednacrt je zahtevao da damo 18 primedbi, koje bi trebalo neko da pomogne da budu prihvaćene, kako  ne bi došlo do toga da republički postanu lokalni problemi.  Imamo obećanje da ćemo sa poslanicima rešiti taj problem“, kaže Vujanac.

            Grad treba da brine kako o ratnim vojnim invalidima, tako i o porodicama palih boraca, rekao je gradonačelnik.

„Potrudićemo se, u okviru svojih nadležnosti, da donesemo rešenja koja će doprineti poboljšanju njihovog položaja. Promenićemo neke odluke kako bismo pomogli da se poboljša njihov socijalni status, kao i položaj u društvu, koji mora biti znatno bolji“, rekao je gradonačelnik.

Udruženje ima 206 članova. Od 106 dece palih boraca, 48 je još uvek na školovanju, 46 je nezaposleno. Gradonačelnik dr Predrag Terzić je istakao da će grad nastojati da pomogne i oko stipendiranja dece palih boraca, kao i oko njihovog zapošljavanja.

 

 

 

          

24.Jul 2016.
„Nagrada Srbije Kraljevo 2016"

„Vozite pošteno, takmičite se pošteno, da sve prođe bezbedno, da se niko ne povredi i da najbolji pobedi“, poručio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić na otvaranju četvrte moto-trke za otvoreni Šampionat Srbije na kružnim stazama - „Nagrada Srbije Kraljevo 2016" na autodromu Beranovac.
Organizator trka je AMKK „Divlji" iz Kragujevca, uz suorganizaciju grada Kraljeva.
       Takmičenje 
ribolovaca  Adrani                                                       24.07.2016.Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić bio je gost MZ Adrani i Ekološkog ribolovačkog društva „Plovak" Adrani, organizatora Tradicionalnog kupa na ribnjaku u Adranima.  
Gradonačelnik je obišao dvadesetak sportskih ribolovaca sa teritorije Raškog okruga, učesnike četrnaestog Kupa „Plovak" Adrani.

        

 

22.Jul 2016.
Imenovanja Delfi knjižare „Branko Ćopić

Izdavačka kuća Laguna i knjižarski lanac Delfi nastavljaju da dodeljuju knjižarama imena velikih srpskih pisaca koji su ostavili dubok i značajan trag u našoj književnosti i kulturi.
Knjižara u Omladinskoj ulici u Kraljevu, ponela je  ime velikog srpskog i jugoslovenskog književnika Branka Ćopića.
Na svečanosti imenovanja Delfi knjižare „Branko Ćopić" govorili su  gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, pisac Vule Žurić i direktorka Delfi knjižara Vesna Mihailović.

 

 

         

22.Jul 2016.
Program „Evropa za građane i građanke“ predstavljen u Kraljevu

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je pozdravio organizatore i učesnike prezentacije programa „Evropa za građane i građanke“, koju je Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije organizovala u našem gradu.

On je izrazio zadovoljstvo što prezentaciji prisustvuju predstavnici javnih preduzeća i ustanova i civilnog sektora.

„Grad Kraljevo će pokušati da, u saradnji sa svojim javnim preduzećima i ustanovama i predstavnicima udruženja građana, konkuriše za određena srtedstva za koje bude smatrao da je svrsishodno i za koje bude moguće dobiti materijalnu potporu za rešavanje problema građana Kraljeva. Zalažemo se da što više sredstava bude obezbeđeno kroz kvalitetne projekte“, rekao je gradonačelnik.

„Evropa za građane i građanke“ je program Evropske unije kojim se promoviše zajednička evropska istorija i podstiče osećaj odgovornosti za način na koji će se Evropa razvijati. Kroz ovaj program podstiče se učešće građana i građanki u svim vidovima života zajednice, kao i u izgradnji još povezanije Evrope.

Opšti ciljevi programa su doprinos razumevanju Evropske unije, njene istorije i različitosti, kao i promovisanje evropskog građanstva i unapređenje građanskog i demokratskog učešća na nivou EU.

U programu mogu da učestvuju organizacije civilnog društva, jedinice lokalne i regionalne samouprave, fondacije, udruženja i mreže udruženja, evropske mreže i krovne organizacije, obrazovne i kulturne ustanove, sindikati, think tank-ovi...

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom predstavlja nacionalnu kontakt tačku za ovaj program u kojem Srbija učestvuje od 2012. godine.

„Ukupan budžet celokupnog programa se utvrđuje od 2014. do 2020. i iznosi 184.500.000 evra. Mi kao država uplaćujemo nacionalnu kontribuciju 55.000 evra i imamo pregled koliko se sredstava vrati u Srbiju kroz uspešne projekte. Oko pola miliona evra mi uspemo da vratimo kroz projekte gde smo nosioci“, rekla je Jelena Pajović van Rinen, rukovoditeljka Grupe za međunarodnu saradnju i evropske integracije Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, napomenuvši da ima još čitav niz projekata u kojima smo partneri.

Kako je istakla, neophodno je što veće i kvalitetnije uključivanje građana u proces donošenja odluka, koji treba da važi i na lokalnom i nacionalnom, pa i evropskom nivou.

Neophodno je da se uspostave partnerstva sa organizacijama iz drugih zemalja. Ta vrsta podrške je ono što Kancelarija pruža – uspostavljanje partnerstava sa organizacijama iz drugih država. Veća je verovatnoća da će projekti biti podržani ukoliko imaju kvalitetnija i šira partnerstva sa drugim državama.  

Aktuelni poziv za podnošenje predloga projekata je otvoren do 1. septembra 2016. godine – kada mogu da se prijave projekti organizacija civilnog društva i projekti vezani za lokalne samouprave.

 

          

22.Jul 2016.
Moto-trka na stazi Beranovac

 

Povodom predstojećeg takmičenja – moto-trka na stazi Beranovac – „Nagrada Srbije Kraljevo 2016“,  održana je konferencija za novinare.

Trke će, u organizaciji AMKK „Divlji“ Kragujevac, uz suorganizaciju grada Kraljeva, biti održane na autodromu Beranovac od 22. do 24. jula 2016. godine.

            Na konferenciji za novinare su govorili gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić i Nenad Petrović u ime organizatora.

 

 

        
        

21.Jul 2016.
Poseta pomoćnika ministra prosvete

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić sastao se sa pomoćnikom ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ljubišom Antonijevićem u našem gradu.

Kako je saopšteno na sastanku, danas je u Beogradu potpisan Ugovor sa izvođačem radova o potpunoj rekonstrukciji i radovima na izgradnji Mašinsko-tehničke škole „14. oktobar“ u Kraljevu, iz programa KfW banke - energetska efikasnost u javnim zgradama na teritoriji RS. Škola, koja je u veoma lošem stanju, našla se na listi prioritetnih projekata iz programa energetske efikasnosti i za petnaestak dana počinju radovi na sanaciji.

„Investicija je vredna 500.000 evra. Radi se po savremenim standardima u oblasti gradnje po projektu energetske efikasnosti. Biće urađeni krov, fasada, izolacija, stolarija, grejanje i kompletno osvetljenje. Biće potpuno osposobljene učeničke radionice, koje će služiti za praksu, što je vrlo važno za dualno obrazovanje“, rekao je pomoćnik ministra.

Takođe, obezbeđena su i prebačena sredstva za drugu fazu radova na izgradnji sportske sale pri Domu učenika srednjih škola u našem gradu. U toku je izbor za najpovoljnijeg izvođača radova, tako da će hala biti završena ove godine.

Razgovarano je i o investicijama u osnovnoškolsko, srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje na teritoriji grada Kraljeva.

             „Mislim da ćemo iz programa modernizacija škola u Srbiji, koji radi Evropska investiciona banka, od kraja avgusta imati tri do pet osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Kraljeva i u samom gradu koje su već prošle konkursnu dokumentaciju od pre dve godine“, najavio je Antonijević.

Gradonačelnik je istakao da Kraljevo ima izuzetno dobru saradnju sa Vladom Republike Srbije, pa tako i sa ministarstvima.

„Današnja poseta pokazala je da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, sa kojim imamo veoma dobru saradnju, brine o Kraljevu. Rekonstrukcija nije šminkanje škole, već ćemo dobiti školu koja će 20-30 godina nakon renoviranja biti bezbedna za učenike i uslovna za njihovo teorijsko i praktično obrazovanje“, rekao je gradonačelnik.

Istakao je da su nam potrebne i nove škole, kao i da se nadamo značajnijoj podršci u budućnosti kako bismo rešili problem prostora za Muzičku školu „Stevan Mokranjac“, koja nema svoju zgradu.

 

      
21.Jul 2016.
Delotvorno upravljanje energijom u lokalnim zajednicama

 

Konsultativni sastanak o unapređenju energetskog menadžmenta - „Delotvorno upravljanje energijom u lokalnim zajednicama - podrška uspostavljanju sistema energetskog menadžmenta u lokalnim samoupravama“ održan je danas u našem gradu.

Organizatori su Beogradska otvorena škola (BOŠ) i Fondacija Fridrih Ebert, koji podržavaju uspostavljanje delotvorne i profesionalne lokalne uprave, a dobro upravljanje energijom smatraju ključnim aspektom razvoja lokalnih zajednica.

Kako kažu, žele da podrže napore grada Kraljeva u uspostavljanju energetskog menadžmenta i izradi plana energetske efikasnosti uz uvažavanje potreba i identifikovanje ključnih problema lokalne zajednice, korišćenje ljudskih kapaciteta i resursa koje lokalna zajednica ima, kao i napore ka poboljšanju životne sredine i javnog zdravlja.

Organizatore i učesnike je pozdravila zamenica gradonačelnika Kraljeva Marica Mijajlović, istakavši da joj je veoma drago što je Kraljevo domaćin jednog ovakvog sastanka.

„Mi ćemo, sa svojim stručnim službama, učiniti sve da ispunimo zakonsku obavezu i da uštedimo što više i energije i novca u budžetu grada. Biće mi drago ako se u javnom sektoru primene mere, a da se u privatnom sektoru stanovništvo rukovodi odlukama donetim na nivou grada kako bi krajnji cilj – ušteda energije i novca, bio ispunjen“, rekla je zamenica gradonačelnika.    

Mirko Popović, iz Beogradske otvorene škole, učesnicima sastanka je predstavio projekat „ReEnergija“. Kako je istakao, delotvorni sistem energetskog menadžmenta znači upravljanje energijom na način koji odgovara potrebama i interesima lokalne zajednice na efikasan način, gde se maksimalizuju uštede energije, energetske usluge građanima i poslovnom sektoru pružaju po prihvatljivim cenama, tako da ne ugrožavaju zaštitu životne sredine i javno zdravlje lokalne zajednice.

„Sada radimo na primeni onoga što smo učili – pronalaženje najboljih načina da se dođe do uštede energije – što će doprineti boljem kvalitetu životne sredine, uštedama u javnom i sektoru domaćinstava. Uspostavljenjem efikasnog i delotvornog sistema može da se dođe do uštede, smanjenja pritiska na životnu sredinu, obezbeđenja boljeg kvaliteta života građana. Smatramo da grad može da ostvari veliku uštedu. Očekujem do kraja godine uspostavljanje sistema energetskog menadžmenta“, rekao je  Popović.

Na sastanku je bilo reči o kratkoročnim i dugoročnim merama za uštedu energije. Kako se moglo čuti, najvažnije je uspostavljanje dobrog sistema upravljanja energijom, da se vidi koliko trošimo energije, a koliko novca. Treba proveriti u kojim zgradama mogu da se sprovedu mere koje nisu skupe. Iskustvo Vrbasa, koji je šampion u uspostavljanju sistema energetskog menadžmenta, i čiju praksu žele da prenesu u druge lokalne zajednice, pokazuje da je na „soft“ merama ostvarena ušteda od 20 procenata.

          

20.Jul 2016.
Obilazak radova na vodovodnoj mreži u Adranima

Radove na izgradnji i sanaciji vodovodne mreže za deo naselja Adrani i deo naselja Šeovac – 2. faza obišli su gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, zamenica gradonačelnika Marica Mijajlović i član Gradskog veća Ivan Bunardžić, sa direktorom JKP „Vodovod“ dr Milenkom Stefanovićem i njegovim saradnicima.

Jedna od najvećih investicija koju je JKP „Vodovod“ radio, kako je gradonačelnik naglasio, finansira se iz sredstava Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima tj. iz budžeta Republike, i samo je jedan u nizu projekata koji će biti realizovani u našem gradu, a koji će finansirati država Srbija. 

Gradonačelnik je istakao značaj ovog projekta koji utiče na poboljšanje života građana u prigradskim i seoskim područjima  i najavio obilazak seoskih domaćinstava koja se bave seoskim turizmom na području Rudna, Bogutovačke Banje i Lopatnice, budući da je u budžetu grada opredeljeno osam miliona dinara za podsticaj razvoja turizma u ruralnom području. 

S obzirom na dinamiku radova, iako je projektom predviđeno da budu završeni krajem avgusta, direktor JKP „Vodovod“ se nada da će to biti i ranije. Ukupna dužina vodovodne mreže, prema tehničkoj dokumentaciji, iznosi 5.934 metra u delu naselja Adrani i 895 metara za deo naselja Šeovac.  Zaključno sa 18. junom, izveden je ukupno 5.881 metar – u Adranima 5.335 metara, u Šeovcu 546 metara.

Visina investicije je 41.241,411,30 dinara. Na novoprojektovanu vodovodnu mrežu biće priključeno između 300 i 400 potrošača. Stanovništvo Adrana će mnogo dobiti realizacijom ovog projekta, a stvoriće se i šansa za razvoj preduzetništva, s obzirom na to da je za privredni razvoj potrebna infrastruktura, posebno voda i kanalizacija.  

          

20.Jul 2016.
„Izgradnja rekreativnog ambijenta u Borićima“

 

Konferencija za novinare bila je prva aktivnost u realizaciji projekta vrednog 1.533.520 dinara - „Izgradnja rekreativnog ambijenta u Borićima“, za koji je grad Kraljevo, u saradnji sa Kancelarijom za mlade, na konkursu, dobio sredstva od Ministarstva omladine i sporta RS. Učešće grada u projektu, koji mora da se završi u roku od osam meseci, iznosi 240.000 dinara.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić i koordinator Kancelarije za mlade Nikola Radević najavili su izgradnju 65 metara trim staze i postavljanje teretane na otvorenom u Borićima na Ratarskom imanju, u neposrednoj blizini Osnovne škole „Braća Vilotijević“ i Poljoprivredno-hemijske škole „Dr Đorđe Radić“.

Radović je naglasio da ovaj projekat treba da doprinese svim sportistima i rekreativnim sportistima da na Borićima treniraju u boljim uslovima.

Gradonačelnik je najavio da će u rebalansu budžeta inicirati odluku kojom bi se omogućilo proširenje staze na 100 metara, kako bi ona u potpunosti doprinela svrsi projekta.

 „Nadam se da ćemo napraviti još ovakvih sportskih objekata, a od građana očekujem da pravilno vežbaju, čuvaju sprave i vode računa o našoj okolini“, rekao je gradonačelnik prilikom predstavljanja projekta kojim se stvaraju uslovi za promociju i upražnjavanje zdravih i bezbednih stilova života mladih na području našeg grada.

Cilj projekta je poboljšanjenje uslova za bavljenje rekreativnim i sportom uopšte, kao i stvaranje uslova da mladi kvalitetno provode slobodno vreme. 

 

 

           

19.Jul 2016.
Prijem vatrogasnog podmlatka

Zlatom i srebrom na Državnom takmičenju vatrogasaca Srbije ovenčan podmladak Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kraljevo družio se sa gradonačelnikom Kraljeva dr Predragom Terzićem. Na „Kvizu znanja iz oblasti zaštite od požara“, održanom u prvoj polovini jula na Zlatiboru, kraljevački mališani, članovi DVD Kraljevo, u kategorijama podmlatka do 11 godina i juniora do 16, osvojili su jedno prvo i dva druga mesta.

Predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kraljevo Milutin Vukosavljević je istakao da je DVD Kraljevo uvek radilo sa podmlatkom.

„Nastojimo da stignemo do svih građana sa savetima u vezi sa preventivnom zaštitom od požara, da sačuvamo zdravu životnu sredinu i da požara na ovom prostoru ne bude. A ako i bude, da smo spremni za sve intervencije, kao i prethodne generacije“, rekao je Vukosavljević, naglasivši da deca nastavljaju svetlu tradiciju kraljevačkog vatrogastva budući da je DVD Kraljevo petostruki olimpijski prvak u vatrogastvu u starijoj kategoriji.

            Pored profesionalnog sastava vatrogasaca zaduženog da brine o zaštiti od požara stanovništva i subjekata, dobrovoljna vatrogasna društva imaju veliki značaj za funkcionisanje čitavog sistema, rekao je gradonačelnik. On je izrazio zadovoljstvo što je ovo vatrogasno društvo, osnovano 1933. godine, opstalo i što se osnivaju i druga vatrogasna društva u selima u okolini Kraljeva.

„Nadam se da ćemo u budućnosti ostvariti bolje uslove za funkcionisanje dobrovoljnih vatrogasnih društava i da ćemo putem saradnje sa bratskim gradovima i različitim međunarodnim organizacijama uspeti da poboljšamo uslove njihovog delovanja i da će njihov rad u budućnosti biti još bolji“, rekao je gradonačelnik dr Predrag Terzić, koji je na prijemu potpisao i pristupnicu Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kraljevo.


          
18.Jul 2016.
Sastanak sa Udruženjem RVI

 

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, sa saradnicima, primio je predstavnike Udruženja ratnih vojnih invalida grada Kraljeva.

 Opširnije>>>>

           

 

Gradonačelnik gost rotarijanaca u Glediću                        16.07.2016.

 

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je prisustvovao svečanoj primopredaji dužnosti predsednika Rotari kluba Kraljevo.
 
Opširnije>>>>

         

 

Dani borovnice                                                                          16.07.2016.

 

 

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, u selu Bresnik, otvorio je planinarsku akciju „Dani borovnice“, koju organizuju PSK „Železničar“, Planinarski savez Srbije i Mesna zajednica Bresnik, uz podršku grada Kraljeva.

Više od sto planinara i ljubitelja prirode, u ranim jutarnjim časovima, iz sela Bresnik, krenuli su put Čemerna, ka vrhu Gusarica, na 1.539 mnv, stazom dužine 18 kilometara obeleženom i označenom signalizacijom. 

            Ova turistička, sportska i ekološka manifestacija je osmišljena u cilju promocije turističkih i drugih potencijala sela Bresnik i čitave planine Čemerno i s namerom da se, kroz niz zabavno-rekreativnih i sportskih aktivnosti, pokuša revitalizacija ovog kraja.

Gradonačelnik je učesnicima poželeo uspešnu akciju, bezbedan povratak sa planine i puno uživanja u lepotama prirode Čemerna, naglasivši značaj bavljenja sportom, posebno rekreativnim. Ujedno se, u razgovoru sa meštanima Bresnika, upoznao i sa problemima sa kojima se suočavaju, ali i sa mogućnostima koje ima ovaj kraj.

         

 

15.Jul 2016.
Sednica Skupštine grada Kraljeva

Sednica Skupštine grada Kraljeva danas je počela verifikacijom mandata novoizabranim odbornicima Skupštine grada Kraljeva i polaganjem odborničke zakletve.

Akte donete na sednici Skupštine grada Kraljeva možete pogledati ovde.


              

Akcija za pomoć Danilu                                                              15.07.2016.

 

 

Grad Kraljevo i gradonačelnik dr Predrag Terzić podržali su  humanitarnu akciju za pomoć sugrađaninu Danilu Jovanovu.

            Kako bi se prikupila sredstva za kupovinu hidraulične stepenišne platforme i pomoglo nekada velikom talentu naše košarke, koga je teška saobraćajna nesreća prikovala za invalidska kolica, u kafiću „M“ u Karađorđevoj ulici, organizovana je aukcijska prodaja dresova slavnih sportista - odbojkaša, košarkaša, fudbalera

Akciju je, u ime grada, podržao gradonačelnik dr Predrag Terzić, koji je sa članovima Gradskog veća Ivanom Bunardžićem i Vladimirom Lazarevićem, koordinatorom Kancelarije za mlade Nikolom Radevićem i v.d. direktora Direkcije za planiranje i izgradnju „Kraljevo“ Aleksandrom Nestorovićem prisustvovao aukciji.

            Ovom događaju je prethodila aukcijska prodaja trideset medalja koje je osvojio mladi odbojkaški trener Kraljevčanin Milan Simojlović, sada prvi trener poljske ekipe Espadon iz Šćećina, koji je i pokrenuo ovo humanitarno dešavanje. Na njegov poziv su se odazvali mnogi bivši i sadašnji sportisti, među kojima i Nenad Krstić, Veljko Petković, Nikola Kovačević, Boban Dmitrović i Aleksandar Trišović, koji su se pridružili prikupljanju sredstava za pomoć Danilu. Oni su poklonili i svoje dresove koji su nakon dva dana izloženi na aukcijskoj prodaji.

            Ovoj akcije je, u ime grada Kraljeva, prisustvovala zamenica gradonačelnika Marica Mijajlović.

       

 

15.Jul 2016.
Sastanak gradonačelnika sa direktorima lokalnih javnih preduzeća

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić sastao se sa direktorima i predstavnicima lokalnih javnih preduzeća.
           Opširnije >
>>>
          

 

14.Jul 2016.
Prva sednica Gradskog veća

Prva (redovna) sednica Gradskog veća grada Kraljeva održana je danas.Sednicom je predsedavao gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić.Sednici su prisustvovali  Marica Mijajlović zamenik gradonačelnika, članovi Veća, sekretar i zamenik sekretara Skupštine, načelnik Gradske uprave, načelnik Odeljenja za skupštinske poslove, načelnik Odeljenja za društvene delatnosti, načelnik Odeljenja za privredu i finansije, načelnik Odeljenja za upravljanje imovinom i informacione tehnologije, načelnik Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti, rukovodilac službe za upravljanje projektima i lokalno-ekonomski razvoj, javni pravobranilac grada Kraljeva, šef Kabineta gradonačelnika i predstavnici stručne službe Odseka za poslove Gradskog veća.
Na Prvoj (redovnoj) sednici Gradskog veća  usvojeni su sledeći akti >>>>

 
         


                                                                                                                                                        14.07.2016.
Grad iz budžetske rezerve izdvaja novac za kupovinu protivgradnih raketa

Na prvoj sednici Gradskog veća u novom sazivu, gradski većnici su usvojili odluku o dopuni dnevnog reda, i to na predlog gradonačelnika dr Predraga Terzića, a zatim i doneli rešenje o korišćenju sredstava tekuće budžetske rezerve u iznosu od 3.500.000,00 dinara na ime obezbeđivanja nedostajućih sredstava za nabavku protivgradnih raketa kratkog i srednjeg dometa.

Gradonačelnik je istakao da, iako u nadležnosti jedinica lokalne samouprave nije da kupuje ove rakete, smatra da je izuzetno važno da opremanjem naših protivgradnih stanica raketama obezbedimo zaštitu poljoprivrednika od grada i drugih elementarnih nepogoda.

„Novac koji je opredeljen, opredeljen je na moju inicijativu. Odgovornost dele svi članovi Veća, politička odgovornost je apsolutno na meni. Smatram da gradonosni oblaci ne znaju za granice jedinica lokalne samouprave, da ne znaju gde je koji grad i koja opština, da prelaze sa jedne opštine na drugu i da ćemo u saradnji sa drugim gradovima i opštinama u susedstvu morati da pronađemo rešenje da se međusobno branimo od ove elementarne nepogode“, rekao je gradonačelnik.  

On je istakao da, iako će možda procedura nabavka raketa, po principu javnih nabavki, biti završena krajem leta, grad zna da se dogodi i znatno kasnije, po završetku leta, a rok trajanja municije omogućava da je možemo koristiti i sledeće i u godinama koje nam dolaze.

„Bolje je novac utrošiti za zaštitu poljoprivrednika, nego za neke druge neopravdane izdatke“, rekao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

13.Jul 2016.
Otvoren CIPS i uručeni ugovori za samozapošljavanje

Centar za informisanje i profesionalno savetovanje (CIPS) u našem gradu svečano je otvoren danas. Centar, čije se opremanje i rad finansiraju iz sredstava Evropske unije, kroz projekat „EU pomoć teže zapošljivim grupama“, otvorili su, u ime lokalne samouprave - član Gradskog veća Vladimir Lazarević i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, direktor Sektora za projekte NSZ Dušan Bogosavljević i direktor Filijale Kraljevo NSZ Snežana Prelić.

U Centru za informisanje i profesionalno savetovanje, o mogućnostima za razvoj karijere, moći će da se informišu i, po potrebi, savetuju nezaposleni, zaposleni sa potrebom promene zanimanja, učenici osnovnih i srednjih škola, studenti i druga zainteresovana lica.

Centri pružaju podršku u donošenju odluke o izboru zanimanja i usluge karijernog vođenja. Cilj je da, pored širenja mreže, CIPS u Srbiji budu u stanju da ponude usluge po ugledu na zemlje koje imaju dobro razrađene koncepte.

Nacionalna služba za zapošljavanje pruža značajnu podršku nezaposlenima putem mera i programa kao što su klubovi za traženje posla, centri za ionfirmisanje i profesionalno savetovanje i samouslužne radne stanice (SRS). U decembru prošle godine je potpisano 113 sporazuma sa lokalnim sdamoupravama o otvaranju novih jedinica za podršku nezaposlenima. NSZ je u okviru projekta „EU pomoć teže zapošljivim grupama“ završila opremanje svih prostorija za otvaranje novih Klubova za traženje posla, CIPS-a, SRS-a.   

Centar za informisanje i profesionalno savetovanje u Kraljevu je smešten u Poslovnom centru „Melos“, u Hajduk Veljkovoj ulici br. 2 - u sali broj 7, na prvom spratu.

      

Filijala Kraljevo Nacionalne službe za zapošljavanje organizovala je i svečanu dodelu ugovora za samozapošljavanje. Podršku za samozapošljavanje u našem gradu je dobilo 81 lice. Veliki broj programa je iz oblasti proizvodnje, prerade i zanata i usluga koji mogu obezbediti održivost i, u narednim godinama, nova zapošljavanja.

            Preduzetnike je, u ime grada, pozdravio predsednik Skupštine Nenad Marković. On je, poželevši sreću u novom poslu preduzetnicima, poručio da će, pored saradnje sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, grad pokušati da privuče što više investitora i tako stvori nova radna mesta za sugrađane.

            U cilju promocije programa podrške daljem razvoju MMSP i preduzetnika u 2016. godini, potpisnicima ugovora su se obratile direktorka Regionalne agencije za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga Radojka Savić i sekretar Saveta za žensko preduzetništvo Regionalne privredne komore Kraljevo Suzana Vuksanović.

Ugovore preduzetnicima je uručio direktor NSZ Zoran Martinović.          
12.Jul 2016.
Dan 2. brigade Kopnene vojske


Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić prisustvovao je svečanosti u kasarni „Ribnica“, povodom obeležavanja Dana 2. brigade Kopnene vojske, koja deveti put od formiranja svečano proslavlja svoj dan - 12. jul.

     Opširnije>>>>  

          


Kraljevo u užem izboru za „Grad u fokusu“                                12.07.2016.

 

Naš grad je ušao u uži izbor, sa još devet lokalnih samouprava, za titulu „Grad u fokusu“ – odluka je stručne komisije Ministarstva kulture i informisanja, koja je završila predselekciju prijava pristiglih na konkurs „Gradovi u fokusu 2016“. Ova titula će biti dodeljena prvi put ove godine, u cilju decentralizacije kulturnog života i jačanja kapaciteta lokalnih samouprava u oblasti kulture.

   Opširnije>
>>>

 

          

11.Jul 2016.
Gradonačelnik u poseti Amigi

 

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić je posetio Privredno društvo „Amiga“ d.o.o. Kraljevo i sa vlasnicima firme - Miroslavom i Ivanom Tlačincem, obišao proizvodni pogon na Starom aerodromu.

Obilazak jednog od lidera u sektoru elektromašinske delatnosti na našim prostorima, koji svoju robu plasira i u zemlje Evrope i Afrike, prvi je u nizu gradonačelnikovih poseta najznačajnijim privrednim subjektima grada Kraljeva u cilju upoznavanja sa stanjem u kraljevačkoj privredi i njenim proizvodnim kapacitetima

Gradonačelnik se, o proizvodnom procesu u ovom privatnom, porodičnom preduzeću, informisao i u direktnom razgovoru sa radnicima u proizvodnji. Od vlasnika firme je dobio informacije o sadašnjem poslovanju, ali i o planu rada firme koja uspešno posluje i na inostranom tržištu. Poseta gradonačelnika je bila prilika i da se iznesu problemi sa kojima se privrednici suočavaju u svom radu, kao i mišljenje šta lokalna samouprava može da im pomogne. Predloženo je da se, za tri-četiri meseca, ponovo organizuje susret gradonačelnika i privrednika i da se vidi šta je za to vreme urađeno.

Nakon obilaska pogona, organizovan je i sastanak u upravnoj zgradi, gde je gradonačelniku prezentovan dosadašnji rad „Amige“, izneti predlozi i očekivanja od lokalne samouprave.

U narednom periodu, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić će  nastaviti obilazak kraljevačkih preduzeća koja se bave proizvodnom delatnošću i koja zapošljavaju veliki broj radnika.

       

       

       

          

          

          

          

           

           

07.Jul 2016.
LAP info dan

U okviru projekta „Asocijacija gradi“, koji sprovodi „Nacionalna asocijacija kancelarija za mlade“, uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, grad Kraljevo je učestvovao u realizaciji LAP info dana, koji za cilj ima podršku lokalnim kancelarijama u izradi i reviziji lokalnih akcionih planova.

LAP info dan je osmišljen kao interaktivna radionica koja se sprovodi prema načelima i principima omladinskog rada i tokom čije realizacije se obrađuje značaj i smisao LAP-a za mlade, koraci u njegovom kreiranju, njegova implementacija, kao i dobra i loša iskustva sa lokala.

Goste je, u ime grada, pozdravio gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić. On je podsetio na to da je grad Kraljevo osnovao Kancelariju za mlade 2013. godine i bio poslednji veliki grad u Srbiji koji je ušao u proces poboljšanja položaja mladih odnosno pokušao da reši prioritetne ciljeve omladinske politike. Ipak, kako je naglasio gradonačelnik, za nešto manje od tri godine urađeno je mnogo. Pored Kancelarije za mlade, osnovan je i Savet za mlade.

„Pred nama su veliki izazovi. Najpre treba napraviti krovni dokument omladinske politike na teritoriji grada Kraljeva, LAP za mlade. Današnji susret koordinatora kancelarija za mlade iz celog regiona ima upravo to za cilj - razmenu iskustava u pravljenju ovako važnog strateškog dokumenta. Neophodno je i opremiti prostor u kome će mladi moći da provode slobodno vreme, organizuju najrazličitije aktivnosti, stiču različita znanja i veštine, da nauče nešto novo i da razmene iskustva sa svojim prijateljima i ljudima sličnih godina. To je omladinski centar ili omladinski klub. Nadam se da ćemo uspeti u zacrtanim ciljevima koje smo predvideli da sprovedemo u mandatnom periodu od četiri godine koji je pred nama i da će mladi ljudi nakon toga imati bolji položaj u gradu Kraljevu“, poručio je gradonačelnik Kraljeva.    

Obuci u Kraljevu, pored koordinatora i predstavnika Kancelarije za mlade našeg grada, prisustvovali su koordinatori i saradnici kancelarija za mlade iz Vrnjačke Banje, Kruševca, Varvarina, Prokuplja, Babušnice, Čačka, Novog Pazara, Tutina, Raške, Velike Plane, Nove Varoši, Sjenice, Loznice, Zaječara i Kuršumlije.

Kako je objasnio predsednik Nacionalne asocijacije kancelarija za mlade Džemaludin Paučinac, ove kancelarije za mlade radiće zajedno sa ekspertima na pripremi lokalnog akcionog plana za mlade.

„Kraljevo i drugi gradovi i opštine u regionu nemaju LAP - ili su istekli ili su tek usvojeni. Razmenićemo iskustva kako sve to protiče i pričati o budžetiranju. Nadam se da ćemo do kraja dana imati konkretne predloge za grad Kraljevo i funkcionisanje kancelarija za mlade i za druge opštine u regionu. LAP će se nadovezati na Nacionalnu strategiju za mlade“, rekao je predsednik Nacionalne asocijacije kancelarija za mlade, dodavši da će svaki prioritet (zapošljavanje, volontiranje, zdravlje mladih...), biti detaljno razrađen i za njega će biti predviđene određene aktivnosti.

         

 

07.Jul 2016.
Obeležen Dan ustanka

 

Nekadašnji državni praznik – 7. juli, Dan ustanka naroda Srbije, iako je, kao takav, Vlada Srbije ukinula 2001. godine, i dalje se, nezvanično, obeležava. Dan ustanka protiv fašističkog okupatora u Drugom svetskom ratu u našem gradu je obeležen polaganjem venaca na spomenik palim borcima u Kovačima u organizaciji MZ Kovači, Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“ i grada Kraljeva.

U ime grada, zamenica gradonačelnika Marica Mijajlović, sa članovima Gradskog veća, položila je cveće na spomenik podignut u znak sećanja na 34 borca iz ovog kraja koji su živote izgubili u ratovima od 1912. do 1999. godine. Vence su položile i porodice žrtava, kao i pripadnici Vojske, Policije, predstavnici udruženja, političkih stranaka.

Prema podacima, oko 5.000 boraca iz našeg kraja su nosioci brojnih odlikovanja u Drugom svetkom ratu, u kome je grad dao velike žrtve. Kraljevo je dalo i legendarnu jedinicu IV kraljevački bataljon, koja je iznedrila i narodne heroje, koji su stradali u ratu – Živana Maričića, Rada Vilotijevića, Olgu Jovičić Ritu, Rada Milićevića, Nikolu Bubala.

Kako je istakla zamenica gradonačelnika Marica Mijajlović, bez obzira što je 2001. godine Dan ustanka, 7. juli, izašao iz okvira državnog praznika, tradicija se nastavlja.

„Svi treba da negujemo tradiciju - i meštani, i ostali građani, rodbina, sve institucije, lokalna samouprava. To je dokaz da, kada se udružimo, jedinstveni, možemo doći do zajedničkog cilja. Na putu ka budućnosti moramo da se okrenemo ka prošlosti. Stradali su i mladi ljudi, bilo je i starijih, radnici i inženjeri. Nebitno je u datom momentu, kada se svi borimo za zajednički cilj, ko je koje vere, vojske. Ovde su žrtve raznih ratova, sa raznim obeležjima, od krsta do petokrake. Moramo našim mladim naraštajima da govorimo o tome. Iako sada knjige to možda ne tretiraju, živa reč koja se prenosi s kolena na koleno možda je i bitnija. Ima ljudi koji poštuju obeležavanje ovog datuma, možda to rade na skroman način, ali ga svakako obeleže“, rekla je zamenica gradonačelnika.

Sedmi juli obeležava godišnjicu oružane akcije Rađevačke partizanske čete Valjevskog partizanskog odreda, kada je Žikica Jovanović Španac, 7. jula 1941. godine, na seoskom vašaru ubio dva žandarma.

 

         

06.Jul 2016.
„Pazi druge, misli na sebe!“

Agencija za bezbednost saobraćaja je pokrenula kampanju posvećenu motociklistima i mopedistima „Pazi druge, misli na sebe!“, koju će sprovoditi sa lokalnim telima za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima, s ciljem smanjenja broja i posledica saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju motociklisti i mopedisti.

Kako se i navodi u dopisu Agencije, tokom leta je povećano prisustvo motociklista i mopedista na putevima, što prati i veći broj saobraćajnih nezgoda sa ovom kategorijom učesnika u saobraćaju. Motociklisti i mopedisti pripadaju ranjivoj grupi učesnika u saobraćaju i prepoznati su kao posebno ugrožena ciljna grupa u našoj zemlji.
     

         KLIKOM NA SLIKU PUŠTATE SPOT

04.Jul 2016.
Dan borca

Delegacija grada Kraljeva je položila cveće na Spomenik otpora i pobede u čast obeležavanja 4. jula, Dana borca. Uz zamenicu gradonačelnika grada Kraljeva Maricu Mijajlović, poštu borcima koji su učestvovali u oslobađanju zemlje odali su i članovi Gradskog veća grada Kraljeva. Vence na spomenik položili su i predstavnici Vojske, Policije, boračkih i drugih udruženja i organizacija.

Iako 4. jul zvanično nije državni praznik, poslednjih nekoliko godina grad Kraljevo obeležava Dan borca. Zamenica gradonačelnika je podsetila na to da je, prema podacima kojima se raspolaže, u Drugom svetskom ratu, bilo oko 11.000 boraca sa teritorije grada Kraljeva.

„Da bismo gradili budućnost, ne smemo da zaboravimo prošlost. Kako bi rekao patrijarh Pavle, 'ako znamo gde smo pošli, moramo da znamo i odakle smo krenuli'. Kraljevo će nastaviti da neguje svoju tradiciju i čuva svoju prošlost. Grad će nastaviti da, na skroman način, obeležava ovaj praznik. Treba poslati poruku mladim ljudima da moraju da znaju šta se dešavalo u prošlosti, da pamte. Ti ljudi ne smeju nikada da budu zaboravljeni. Oni su dali živote za slobodu ovog grada i kao takve treba svi da ih pamte“, poručila je Marica Mijajlović, zamenik gradonačelnika Kraljeva.  

Dan borca je obeležavao godišnju sednicu Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, na kojoj je doneta odluka o podizanju oružanog ustanka. Kao državni praznik, Dan borca se obeležavao od 1956. godine, a Odlukom Vlade Srbije od 2001. više se ne obeležava.

         

03.Jul 2016.
Trke na Beranovcu

 

Na autodromu Beranovac kod Kraljeva danas je vožena treća trka Šampionata Srbije u automobilizmu na kružnim stazama pod nazivom „Velika nagrada Kraljeva 2016“, u organizaciji kraljevačkog Auto-moto kluba „Beep Beep racing team“ i uz podršku lokalne samouprave. Trka je upisana u zvanični kalendar Sportskog auto i karting saveza Srbije za ovu godinu i odvijala se, između ostalog, prema odredbama Međunarodnih sportskih pravilnika Međunarodne autmobilske federacije (FIA).

Trke je otvorila i učesnicima poželela sreću zamenica gradonačelnika grada Kraljeva Marica Mijajlović,

Ona je istakla da će se, na osnovu potpisanog ugovora o saradnji sa Sportskim auto i karting savezom Srbije, u narednih pet godina autodrom Bearnovac i te kako aktivirati, kao i da je saradnja sa Ministarstvom i klubom „Beep Beep racing team“ na zavidnom nivou.

„Dobili smo pohvale učesnika, posetilaca, organizatora u vezi sa aktiviranjem Beranovca, koji je jedan od najvećih autodroma i u bivšoj državi i danas u Srbiji. To je veliko bogatstvo za grad, koji treba da uloži sve svoje kapacitete i sredstva da aktivira autodrom. U narednim godinama saradnja treba da se nastavi, a Kraljevo da dobije još jedan sadržaj više“, poručila je zamenica gradonačelnika.

Ona je istakla da će grad biti na raspolaganju za održavanje trka, aktiviranjem svojih komunalnih preduzeća, održavanjem autodroma i sl. Benefit grada od održavanja trka je novi sadržaj koji će privući ljude u Kraljevo.

U „Velikoj nagradi Kraljeva 2016“ učestvovala su 63 vozača na stazi od pet kilometara. Kako je najavljeno, biće održane još tri trke ove sezone.

 

         
02.Jul 2016.
Delegacija Maribora u Kraljevu

Grad Kraljevo je tokom vikenda ugostio delegaciju partnerskog grada Maribora - direktore gradskih javnih preduzeća i njihove saradnike, koje su danas primili gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić i zamenica gradonačelnika Marica Mijajlović. Gosti su se sastali sa direktorima i saradnicima naših srodnih javnih preduzeća i ustanova odnosno odeljenja i službi Gradske uprave.

            Mariborsku delegaciju je predvodio koordinator za saradnju sa gradom Kraljevom Andrej Verlič. On je izrazio zadovoljstvo zbog ponovnog susreta javnih preduzeća i ustanova Maribora i Kraljeva u okviru ovog vida saradnje koja je počela 2011. godine.

„Od tada smo napravili neke korake. Pojedina javna preduzeća su u međuvremenu dobro sarađivala. Ima još mesta za zajedničku saradnju, naročito na polju pridobijanja evropskih projekata i finansiranja iz evropskih fondova. Mi smo stekli bogato iskustvo u fazi pridruživanja Evropskoj zajednici. Priznajemo da smo napravili mnogo grešaka i baš tu vidimo mogućnost za saradnju - da Srbija, i naročito naš bratski grad Kraljevo, ne napravi iste greške kao što smo mi“, rekao je Verlič.

Saradnja, potvrđena i Memorandumom o saradnji potpisanim oktobra 2014. godine, i te kako je bitna za nas, smatra zamenica gradonačelnika Kraljeva, ističući da će nam, u trenutku kada se u našem gradu razmatraju mogućnosti za regulisanje javnog prevoza, uštedu javne rasvete, pokretanje turizma, naročito školskog, sportskog, naročito biti od koristi iskustva grada Maribora prilikom njihovog ulaska u EU.

„Potrebno je da se učimo na tuđim greškama, a ne da pravimo svoje. Nemamo vremena ni mogućnosti da napravimo više grešaka pa da dođemo do pravog modela. Nema ni razloga, grad Maribor je na tom putu mnogo toga učinio u vezi sa funkcionisanjem javnih preduzeća, na raspolaganju javnim resursima kao što je npr. javna rasveta i drugi poslovi kojima se bave „Čistoća“ i turizam“, rekla je Mijajlovićeva.

Zamenica je podsetila i na nedavnu posetu OŠ „IV kraljevački bataljon“ Sloveniji i bratimljenje škola.

„Upoznati smo sa tim kako da rasteretimo svoj budžet tako što ćemo iz raznih evropskih fondova povući novac za izgradnju i obogaćenje, recimo, Groblja streljanih, kao kulturne znamenitosti, eventualno turističke ponude“, smatra zamenica.

Nastojanja su da direktori uspostave tesnu, konkretnu i funkcionalnu saradnju, da se ne zadrži sve na neobaveznoj poseti, da modele koje su primenili Slovenci primenimo i mi, da probleme brže i bolje rešavamo, smatra ona. Između ostalog, nastojanja su i da oživimo planinu Goč (naši planovi, njihova iskustva), koju su, kao i istoimeno Dečje odmaralište, predvođeni gradonačelnikom Kraljeva, gosti i posetili, u cilju dogovora i iznalaženja načina da se unaprede uslovi za razvoj turizma – zimskog, školskog...      

Gradonačelnik dr Predrag Terzić je goste poveo i u obilazak Muzeja Gočke pruge u Sokolji, gde su, od Živorada Milašinovića, nekadašnjeg radnika na pruzi, pokretača inicijative za revitalizaciju Gočke pruge, imali priliku da čuju istorijat Rižine pruge i pogledaju kratak film posvećen ovoj temi.    


     

     

01.Jul 2016.
Dan Kanade

Povodom Nacionalnog dana Kanade, u Ambasadi Kanade u Beogradu je priređen svečani prijem. Među brojnim gostima su bili i predstavnici diplomatskog kora, narodni poslanici, ministri u Vladi Republike Srbije.

Obeležavanju Dana Kanade je prisustvovao i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić. Gradonačelnik je razgovarao sa Njegovom ekselencijom ambasadorom Filipom Piningtonom o dosadašnjoj, veoma uspešnoj saradnji našeg grada i Kanade - kako Ambasade, tako i kanadskih gradova i kanadskih državljana, kao i budućim zajedničkim koracima ka nastavku poslovnih odnosa. Takođe, gradonačelnik se upoznao i razgovarao sa Mirjanom Dončić-Biton, direktorkom Kanadsko-srpskog poslovnog udruženja CANSEE, koje promoviše ekonomske odnose između Srbije i Kanade i sa kojim naš grad ima uspostavljene kontakte.

Rezidenciju kanadskog ambasadora je posetio i državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Kraljevčanin Nenad Nerić. Novinar-dopisnik „Politike“ Miroljub Dugalić, zaslužan za uspostavljanje kontakta sa velikim kanadskim donatorom srpskog porekla Milomirom Glavčićem, koji je našem gradu donirao sredstva za izgradnju mosta preko reke Ibar i nabavku magnetne rezonance za Opštu bolnicu „Studenica“, bio je gost na prijemu, kao i rođak, i zastupnik, donatora Glavčića - Radoje Glavčić. Svečanosti je prisustvovao i vlasnik kraljevačkog preduzeća „Amiga“, koje se bavi elektromašinskom delatnošću, Miroslav Tlačinac. 
       

 

 

 

Velika nagrada Kraljeva

Povodom predstojećeg Šampionata Srbije za auto-trke na kružnim stazama, na konferenciji za novinare, tim povodom, obratili su se gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić i Dejan Lazarević, predsednik Organizacionog odbora trke. „VELIKA NAGRADA KRALjEVA“ će, u organizaciji „BEEP BEEP racing team-a Kraljevo i grada Kraljeva, na osnovu kalendara takmičenja i Pravilnika takmičenja Sportskog auto i karting saveza Srbije, biti održana na Autodromu Beranovac u gradu Kraljevu od 1. do 3. jula 2016. godine

Gradonačelnik Kraljeva se osvrnuo na to da je nekadašnji ponos Kraljeva - autostaza Beranovac, u potpunosti devastirana, a da je intervencijom iz budžeta grada došlo do određenih poboljšanja, koja će doprineti da potraje još nekoliko godina.

„Potrebna je temeljna rekonstrukcija staze i pravljenje drugih sadržaja koji će doprineti da staza bude ponos grada, kao što je nekada i bila, da Kraljevo bude auto-centar, gde će veliki broj ljudi iz drugih gradova Srbije, ali i iz inostranstva, dolaziti da posmatra trke. To će doprineti i budžetu grada, ali i stanovnika koji tamo obavljaju privrednu aktivnost. Mislim da Kraljevo zaslužuje da bude centar u oblasti auto-moto sporta. Obnova staze na Beranovcu je jedan od projekata koji sam u svom ekspozeu pomenuo, kao deo rešenja koje nudimo u oblasti sporta odnosno popravljanja sportske infrastrukture. Razgovaraćemo sa predstavnicima Ministarstva odbrane, sa republičkim organima i svima koji žele da od Beranovca napravimo stazu za ponos ovog dela Srbije“, rekao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.  

Kako je istakao predsednik Organizacionog odbora trke i „BEEP BEEP racing team-a“ iz Kraljeva Dejan Lazarević Badži, staza je kompletno spremna. On je pozvao gledaoce na trku koja je organizovana na sasvim drugačiji način.

„Trka je posvećena takmičarima i deci. Slogan je „Uzmi dete za ruku i dovedi na trku“. Ulaz za decu je besplatan i svako ko kupi kartu, može da povede koliko hoće dece. Deca su nam važna, jer juniori koji se takmiče su budućnost našeg auto-sporta“, poručio je Lazarević.

Trka je akreditovana u Evropi i regionu. Prema rečima Lazarevića, staza Berenovac je jedna od najboljih u ovom delu regiona, trkači je cene. Trka će biti najavljivana i bacanjem letaka iz aviona – ko nađe pečatirani letak, može doći na trku besplatno, a ko onaj na kome piše safety car, moći će da se proveze po pisti.

Start trke, na kojoj će nastupiti desetak Kraljevčana, jeste u 10.00 časova, a svečano otvaranje u nedelju u 12.00. Takmičiće se deset divizija, a biće vožen i revijalni kup fiće. Karta za oba dana je 390 dinara.


          
          

 

30.Jun 2016.
Najava Veselog spusta

 

           

29.Jun 2016.
dr Predrag Terzić, novi gradonačelnik

Na današnjoj sednici Skupštine grada Kraljeva za gradonačelnika grada Kraljeva izabran je dr Predrag Terzić, diplomirani politikolog iz Kraljeva, za zamenika gradonačelnika Marica Mijajlović, diplomirani inženjer arhitekture a za članove Gradskog veća grada Kraljeva izabrani su:

 1. Aleksandar Cvetković, dipl.inženjer šumarstva

 2. Vladimir Lazarević, strukovno sanitarno- ekološki inženjer

 3. Prim. dr Gordana Stojković, specijalista opšte medicine

 4. Ivan Bunardžić, pravnik

 5. Igor Cvetković, dipl.inženjer šumarstva

 6. Miljan Vasiljević, preduzetnik

 7. Milun Jovanović, menadžer u trgovini

 8. Milan Milošević, dipl.inženjer elektrotehnike

 9. Miloš Ugrenović, dipl.pravnik

 10. Milomir Šljivić, ekonomista

 11. Radoje Tomašević, pukovnik u penziji

        
29.Jun 2016.
Help i dobitnici grantova potpisali ugovore

U okviru projekta Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva sa fokusom na Romkinje u Srbiji“, humanitarna organizacija Help je potpisala ugovore o donaciji sa 20 finalnih korisnika grantova u opremi za samozapošljavanje.

U ime grada, potpisnike je pozdravio zamenik gradonačelnika Milun Jovanović. On je zahvalio donatorima koji našim sugrađanima već godinama pomažu da stvore bolji život za sebe i svoje porodice.

Na konkurs Helpa za dodelu grantova u opremi se prijavilo 115 zainteresovanih, od kojih je, evaluacijom i selekcijom, u dve faze, odabrano dvadeset finalnih korisnika koji će u naredna dva meseca dobiti neophodnu opremu i započeti svoje poslovne delatnosti. Potpisnici ugovora o donaciji su 12 žena i osam muškaraca, od čega pet Roma i pet Romkinja. Grantovi u opremi se dodeljuju za jednu poljoprivrednu, devet zanatskih i 10 uslužnih delatnosti. Između ostalog, podržani su krojači, stolari, frizeri, sakupljači. Po devet grantova je vrednosti 1.500,00 evra i 2.400,00 evra dok su dva granta prosečne vrednosti 3.600,00 evra.

Pored grantova u opremi, podrška smanjenju siromaštva podrazumeva i organizaciju događaja radi umrežavanja relevantnih aktera i partnera u sferi zapošljavanja, organizaciju poslovnih i stručnih obuka prema potrebama korisnika grantova, studijske posete i usluge poslovnog mentoringa. Potpisnici ugovora su već pohađali poslovne obuke na temu marketinga, menadžmenta i izrade biznis plana, a u narednom periodu ih očekuju i stručne obuke vezane za delatnosti kojima se bave.

Projekat „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva sa fokusom na Romkinje u Srbiji“ sprovodi nemačka organizacija Help-Hilfe zur Selbsthilfe, a finansira Švedska agencija za međunarodnu saradnju Sida. Ukupna vrednost projekta je 1.820.295,00 evra, i realizuje se od maja 2014. do avgusta 2017. godine, u Leskovcu, Kraljevu, Kruševcu, Obrenovcu, Požarevcu, Trsteniku, Vladičinom Hanu, Vlasotincu i Vranju.

Cilj projekta je integracija marginalizovanih Roma i drugih socijalno ugroženih grupa stanovništva i smanjenje siromaštva ciljnih grupa. Poseban cilj je da se omogući Romima, a posebno Romkinjama i mladim ljudima, kao i drugim ugroženim grupama stanovništva, lakši pristup tržištu rada.

        

28.Jun 2016.
Sednica Skupštine grada Kraljeva
28.Jun 2016.
Sednica Gradskog veća

Na današnjoj Šezdeset prvoj (vanrednoju) sednici Gradskog veća grada Kraljeva pred većnicima su se našle dve tačke dnevnog reda i to:

1.    Razmatranje Predloga rešenja o raspoređivanju sredstava u iznosu od 1.300.000,00 dinara Plivačkom vaterpolo klubu „Kraljevo“ na ime podmirenja troškova realizacije sportsko-zabavne manifestacije „City games“, i donošenje Rešenja

2.    Razmatranje Predloga rešenja o korišćenju sredstava tekuće budžetske rezerve u iznosu od 13.500.000,00 dinara na ime obezbeđenja sredstava za uslugu prevoza putnika za mesec april i maj 2016. godine u skladu sa ugovorom zaključenim sa Preduzećem „Vulović transport“ DOO iz Kragujevca, i donošenje Rešenja

      

 

 

 Odbojka na pesku                                                           24-26.06.2016.

 

Grad Kraljevo je od 24. do 26. juna 2016. godine bio domaćin devetog Nacionalnog prvenstva u odbojci na pesku. Uz suorganizaciju grada Kraljeva, a u organizaciji kompanije Vip mobile i Odbojkaškog saveza Srbije, i uz podršku kompanije Huawei, na peščanim terenima pored reke Ibra, u našem gradu je počela nova sezona Vip Beach Volley lige 2016 u okviru devetog „Vip Beach Mastersa – Prvenstva Srbije u odbojci na pesku“.

Prvi turnir je završen trijumfima Nine Škarić i Aleksandre Aleksić u ženskoj, i Marka Galeševa i Đorđa Klašnića u muškoj konkurenciji.

Tradicionalno, na turniru je organizovana i škola odbojke za devojčice i dečake uzrasta do 14 godina, koju vodi Vanja Grbić, a kojoj je prisustvovalo oko 200 kraljevačkih mališana.

Naredni turnir Lige biće održan od 1. do 3. jula u Čajetini, a zatim i u Velikom Gradištu, Baču, Zrenjaninu, Somboru, Šapcu, Novom Sadu. Finalni turnir će biti na Adi Ciganliji u Beogradu krajem avgusta.

 

 

     

 

 

 

 

24.Jun 2016.
Obilazak sportske hale

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ljubiša Antonijević i gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić,  posetili su Dom učenika srednjih škola u našem gradu i, sa direktorom Dragutinom Karanovićem, obišli radove na izgradnji sportske hale pri Domu, započete krajem marta ove godine.

            Prva, od dve faze radova vrednih 50 miliona dinara, od oko polovine sredstava, privedena je kraju i biće završena u za to rokom predviđenih 60 dana, rečeno je prilikom obilaska radova. Za njih je Ministarstvo do sada izdvojilo oko 10 miliona dinara, ostalo su sopstveni prihodi i ulaganja Doma učenika, a grad je obezbedio plac i infrastrukturu.

            Kako je rekao pomoćnik ministra, radovi na ovom objektu najbrže napreduju u Srbiji, budući da je završen aneks sportske hale, metalna konstrukcija je gotova, postavljaju se paneli i, za 4-5 dana, cela hala će biti pokrivena. On je zahvalio svima koji su uložili veliki napor tokom izgradnje.

„Naš je posao da se bavimo unapređenjem sistema, da stvorimo što bolje uslove. Nadam se da će objekat poslužiti Domu, stanarima Doma, ali i čitavom gradu. Iako nije bilo predviđeno projektom, dobili smo iznad svlačionica multifunkcionalni prostor od oko 150 m2 koji se može iskoristiti za teretanu, stoni tenis. Za prvu fazu novac je opredeljen, a postoji spremnost da se obezbedi novac i za drugu fazu, koja je planirana za 2017. godinu. Potrudićemo se u Ministarstvu, pri sektoru za finansije, za studentski i učenički standard i investicije, sa predstavnicima grada i Doma, da se radovi nastave ove godine“, izjavio je pomoćnik ministra Ljubiša Antonijević.

Gradonačelnik Ilić i direktor Doma Karanović su zahvalili na nastojanjima da se nađe način kako bi se radovi nastavili i tokom ove godine i da sledeće godine ovaj savremeni sportski objekat bude opremljen neophodnim sportskim rekvizitima.

 

          
22.Jun 2016.
Pomoć aerodroma "Nikola Tesla"

Prilikom obilaska Aerodroma „Morava“ u Lađevcima, v.d. direktora Aerodroma „Nikola Tesla“ Saša Vlaisavljević je izjavio da je aerodrom na čijem se čelu nalazi u poslednje dve godine napravio najbolje poslovne rezultate u svojoj istoriji, sa profitom većim od 26 miliona evra, i da ove godine očekuju još bolje rezultate, što je preduslov da se okrenu oko sebe i svojim kolegama pruže pomoć. Tako će, kako je najavio, tehničke ekipe već sledeće sedmice videti šta je najneophodnije uraditi i kolika su sredstva potrebna da se na Aerodromu „Morava“ u što kraćem roku ostvari saobraćaj. On će dati predlog na Nadzornom odboru za pomoć od 300.000 evra, koji će potom biti upućen Vladi RS na odobrenje.

„Naše je da stvorimo preduslove da svaka aviokompanija može da sleti. Imamo gotov aerodrom u koji je uloženo više od 10 miliona evra i u koji treba još nešto malo uložiti kako bi što pre bio uspostavljen redovan civilni vazdušni saobraćaj. Uloga menadžmenta „Nikole Tesle“ je da osposobi sve srpske aerodrome, ukuljučujući i banjalučki. Morava će dobiti apsolutnu podršku“, rekao je Vlaisavljević obilazeći Aerodrom „Morava“ nakon sastanka sa predstavnicima Vojske RS, grada Kraljeva i Raškog upravnog okruga.

            Pomoćnik ministra zadužen za razvoj vazdušnog saobraćaja u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Ilić, prilikom obilaska Aerodroma „Morava“, izjavio je da će Vlada nastaviti da radi intenzivno na razvoju vazdušnog saobraćaja.

„Kako bi ovaj vredan infrastrukturni objekat počeo da živi, potrebno je naći najpovoljniji model koji će obezbediti njegov održivi razvoj. U najpovoljnijim ekonomskim uslovima treba omogućiti normalno funkcionisanje i redovan avio-saobraćaj“, rekao je pomoćnik ministra.

Prema njegovim rečima, potrebno je dogovoriti i početak selekcije zaposlenih iz ovog kraja koji će biti angažovani da rade opslugu, prihvat i otpremu vazduhoplova, putnika, prtljaga, robe, pošte i drugih usluga koje je neophodno da pruža ovakav objekat na budućem međunarodnom vojno-civilnom aerodromu.

Da bi aerodrom mogao da funkcioniše danju, noću i u složenim uslovima (magla, padavine), neophodno je opremiti poletno-sletnu stazu, od dimenzionisanja tj. da ima dovoljnu dužinu i širinu, do opreme koja se ugrađuje na stazu – sistem svetlosnog obeležavanja, koji omogućava instrumentalni prilaz do piste (kada vidljivosti nema, avion kojim pilot upravlja, putem instrumenata, koristi signale sa zemlje od uređaja koji su ugrađeni u osi piste i oni ga dovode do trenutka dodira).

„Da bi se tako opremio aerodrom, potrebno je više sredstava, ali za inicijalno korišćenje, za dolazak prvih „low cost“, niskobudžetnih prevoznika, osposobićemo aerodrom da može da se koristi u vizuelnim uslovima za letenje, za šta je neophodno investirati 300.000 evra, kako bi se novoizgrađena platforma ispred putničkog terminala povezala sa poletno-sletnom stazom. Planirali smo avione tipa „boing“ 737 i 300 i avion A320“, rekao je Zoran Ilić.

Prema njegovim rečima, da bi putnici, roba, pošta mogli da se procesuiraju u skladu sa zakonima, treba opremiti terminal, dovesti upravu granične policije, a carina već postoji u Kraljevu. Biće neophodno da u smeni bude bar 20 ljudi, a u prvoj godini biće oko 100 ljudi angažovano.

„Aerodrom „Morava“ će, po završetku koridora 11, a naročito kada počne gradnja koridora od Pojata do Preljine, dobiti posebno na značaju. Biće i poželjniji za sve prevozioce, a mi ćemo imati komercijalnu ponudu za aviokompanije kojoj neke neće moći da odole.

            Kako je istakao načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, aerodrom treba da bude pokretač razvoja Raškog, Moravičkog, Šumadijskog, Rasinskog okruga, jer su ovde planirani industrijska zona, kargo centar za izvoz voća i povrća.

„Aerodrom treba da omogući razvoj turizma budući da su u neposrednoj blizini skijališta i banje, da doprinese razvoju lovnog i sportskog turizma, privrede, duhovnog turizma. Kada koridor 11 bude izgrađen, biće potrebno sat-sat i po do glavnog grada“, rekao je načelnik RUO.

Aerodrom „Nikola Tesla“ je, kako je rečeno, pomogao sa  200.000.000, Vojska sa 800.000.000 dinara. Ceo aerodrom bi trebalo da košta 32 miliona evra – što bi obuhvatilo i nabavku dodatne zemlje, proširenje poletno-sletne staze, svu opremu oko nje i druge neophodne prateće objekte.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić je istakao da je ovo nastavak uspešne saradnje sa Vladom Republike Srbije.

„Lokalnoj samoupravi je najpreči interes osposobljavanje aerodroma i mi smo u potpunosti spremni da pomognemo oko njegovog puštanja u funkciju“, poručio je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.
          

20.Jun 2016.
Sportska delegacija Zelene Gore u Kraljevu

Danas je zamenik gradonačelnika grada Kraljeva  Milun Jovanović sa pomoćnicima gradonačelnika Novicom Gagovićem i Vukosavom Konjikušićem primio sportsku delegaciju bratskog grada Zelena Gora iz Poljske.
Delegaciju čine 22 košarkaša 2001. godišta koji sa svojim trenerima borave u Kraljevu od 17. do 22. juna 2016. godine.  
Kako je, pored grada Kraljeva, domaćin igračima iz Zelene Gore i Košarkaški klub „Sloga“ to su prijemu prisustvovali i Ivan Knežević, predsednik, Milovan Bogojević, sportski direktor i Miloš Babić, član uprave i bivši igrač Košarkaškog kluba „Zelena Gora“.

Prijem je održan u sali dva Gradske uprave grada Kraljeva.
         

20.Jun 2016.

 

Gradska slava – Sveta Trojica                                          18/19.06.2016.

 

  

U Nedelju Svete Pedesetnice, 19. juna 2016. godine, Crkvena opština pri hramu Svete Trojice Kraljevo i grad Kraljevo su proslavili slavu Silazak Svetog Duha na Apostole, Svetu Trojicu.

U navečerje praznika, u subotu, Večernjom službom i slavskom litijom, počela je proslava. Uz bratstvo hrama Svete Trojice i sveštenoslužitelja grada Kraljeva i vojnih sveštenoslužitelja područnih kasarni, litiju kroz centralne gradske ulice predvodili su pripadnici Vojske Srbije, Žandarmerije, Policije, gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić sa predstavnicima lokalne samouprave, kulturno-umetnička društva i sportska udruženja, a pridružio im se i veliki broj građana. Prigodnom besedom se obratio Arhijerejski namesnik žički protojerej Milomir Radić.

Svečana Litija je iz hrama Svete Trojice krenula u dvorište Duhovnog centra Vladika Nikolaj Velimirović, gde je osveštan zapis (koji je, prema verovanju, zaštitnik grada), zatim do Trga srpskih ratnika i Spomenika srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine 1912-1918, pa do Spomenika poginulima u ratovima od 1991. do 1999. godine (ispred zgrade Gradske uprave) i Ulicom cara Dušana se vratila u portu crkve Svete Trojice.

Sveta Arhijerejska Liturgija u crkvi Svete Trojice je služena u nedelju, na dan slave, uz još veći broj sveštenoslužitelja i vernog naroda. U besedi se prisutnima obratio Arhijerejski zamenik žički protojerej-stavrofor Ljubinko Kostić.

Kako je podsetio starešina hrama Svete Trojice protojerej-stavrofor Jovan Đorem, „blagodareći Bogu, i ove godine dočekasmo da veliki praznik Svete Trojice proslavimo u gradu Kraljevu ispred crkve svetinje u kojoj je veliki knez Miloš Obrenović veru verovao i nama amanet ostavio da se mi tu okupimo“.

 Naime, crkva je sagrađena 1824. na mestu na kome je, prema narodnom predanju, knez Miloš Obrenović noćio uoči boja i u snu obećao Bogu da će, ako pobedi Turke i srpski narod oslobodi ropstva, na tom mestu sagraditi crkvu. 

Trojice, ili, po crkvenom, Duhovi, praznik su Svetog Trojstva (Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh), kojim se čuva pomen na silazak Svetog Duha na apostole i praznuju se tri dana. Svetkuju se kao jedan od najvećih hrišćanskih praznika.
         
16.Jun 2016.
Skupština grada Kraljeva

Danas je počela sednica Skupštine grada Kraljeva sa novim sazivom odbornika. Sednicu je započeo dosadašnji predsednik Skupštine Sreten Jovanović, koji je novim odbornicima čestitao na izboru a zatim je vođenje sednice preuzeo najstariji odbornik Živorad Dražović.
Verifikacijom mandata, potpisivanjem odborničke liste i zakletvom novi saziv Skupštine grada Kraljeva počeo je sa radom.
Prva tačka dnevnog reda je izbor predsednika Skupštine grada Kraljeva i na to mesto jedini predloženi je Nenad Marković dosadašnji zamenik predsednika Skupštine.Tajnim glasanjem Nenad Marković je izabran za predsednika Skupštine grada Kraljeva, za njegovog zamenika Predrag Terzić, za sekretara Skupštine Marija Lazović a za zamenika sekretara Lidija Pavlović.

          

 


14.Jun 2016.
ORA 2016

Na konferenciji za novinare sazvanoj tim povodom, predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović i predstavnici Udruženja ORA Kraljevo su najavili nastavak omladinske radne akcije, koja će ove godine biti održana od 24. jula do 7. avgusta.

Kako je predsednik Skupštine i jedan od pokretača obnavljanja omladinskih radnih akcija na teritoriji grada Kraljeva Sreten Jovanović istakao, Kraljevo je za sada jedini grad u Srbiji u kome se akcije organizuju. On je primer kako treba napraviti vezu između prošlosti, kada je omladina gradila pruge, puteve, pošumljavala, gradila hidroelektrane, i sadašnjosti, kada ponovo organizuje akcije različitim povodima. Kako gradovi sa prostora bivše Jugoslavije pristupaju organizaciji, tako će ove godine u Makedoniji biti organizovana ORA.

Komandant Omladinske radne brigade od pre dve godine i prošlogodišnji komandant Radne akcije Marko Matić je istakao da su mladi prepoznali temelje koje su im stariji ostavili. On je pozvao organizacije, pravna lica, privredne subjekte, koji žele i mogu, da pomognu u organizaciji ORA, kao i sugrađane, od 18 do 30 godina, da se prijave. Ove godine je u planu da se radi na sanaciji posledica poplava – čišćenje vodotokova drugog reda, u cilju smanjenja rizika od eventualnih poplava.

„Ovo je tim koji vredi pomagati. U njih vredi ulagati. Bez mladih nema budućnosti, a ovo je budućnost našeg grada“, poručio je Marko Matić.  

Prema rečima sekretara Luke Petrovića, očekuje se 100-115 učesnika. Biće ih i iz inostranstva – Maribora, koji je od početka uključen u akciju, iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, ali i iz drugih gradova u Srbiji, s obzirom na to da Udruženje ORA ima ogranke u Kragujevcu, Jagodini i Beogradu.

Zainteresovani za učešće u Omladinskoj radnoj akciji ORA Kraljevo 2016, mogu da se prijave na telefon broj 066 417 499, ili na mejl orakraljevo@gmail.com. Potrebno je da predaju popunjen formular prijave i zdravstveni formular koji popunjava izabrani lekar. Tokom akcije su im obezbeđeni životno osiguranje, smeštaj, hrana, uniforma i prevoz do radilišta.