Mapa sajta  |  RSS

Odštampaj Pošalji
Vesti
26.April 2015.
Dani jorgovana - Defile Beograd
19.April 2015.
Moj jorgovan za moj grad

U sklopu manifestacije „Dani jorgovana“, koja se tradicionalno održava u našem gradu već 22 godine, u nedelju, 19. aprila, ispred nove hale sportova, sadnjom jorgovana, započeta je akcija „Moj jorgovan za moj grad“, koja će trajati tokom cele godine. Ova akcija organizovana je na imendan grada Kraljeva, koji se obeležava na dan kada je kralj Milan Prvi Obrenović - 19. aprila 1882. godine, svojeručno ispisao rešenje, uslišivši molbu predstavništva opštine Karanovac da im mesto, zato što mu je ime tursko, nazove Kraljevo.

Ovogodišnja manifestacija „Dani jorgovana“ oživljava sećanje na 765 godina savezničkih veza Srba i Francuza i braka francuske princeze Jelene Anžujske i srpskog kralja Uroša Prvog. Manifestacija neguje kulturu sećanja na tradiciju prijateljskih i savezničkih veza Srbije i Francuske dužu od sedam vekova, na srpskog kralja Uroš I, koji je svojoj Jeleni zasadio dolinu jorgovana u znak ljubavi i poštovanja.

Predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović, u ime Odbora za obeležavanje „Dana jorgovana“, pozdravio je sve učesnike akcije. On je istakao da je, osim želje da ulepšamo svoj grad sadnjom jorgovana, namera i da se, organizovanjem akcije, očuva tradicija i istorija. Kako je najavio potpredsednik Odbora, na mestu na kome su zasađeni ovi jorgovani planirana je izgradnja Parka jorgovana.

Jorgovane su, na tom mestu, zasadili predsednik Udruženja „Sveta Jelena Anžujska“ Milan Glišović, načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, predsednik Skupštine Sreten Jovanović i drugi. Akciji su se pridružile kraljevačke škole, učenici Šumarske škole, SVEBOR družina Sveti knez Lazar, udruženje „Srbija za mlade“, učesnici Omladinske radne akcije, gosti iz okolnih sela i gradova i mnogi drugi.

Idejni tvorac manifestacije Milan Glišović je podsetio na vekovno prijateljstvo srpskog i francuskog naroda.

„Sedam i po vekova prošlo je otkako je francuska princeza Jelena Anžujska stigla u Srbiju i udala sa za kralja Uroša Prvog, sa kojim je izrodila znamenite srpske kraljeve Milutina i Dragutina. Vekovi su prohujali i mi danas obeležavamo sedam i po vekova srpsko-francuskog prijateljstva. Ova dva naroda spojila je i kultura, i Prvi svetski rat, i mnogi drugi događaji u kojima su Srbi i Francuzi kovali prijateljstvo koje traje do današnjih dana“, rekao je Glišović.

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić istakao je značaj manifestacije „Dani jorgovana“ za grad Kraljevo, budući da obeležavamo 765 godina prijateljstva sa Francuzima. Prema njegovim rečima, ovo je potencijal za razvoj, pre svega, verskog, ali i drugih grana turizma. Gradonačelnik je iskoristio priliku da sugrađanima čestita imendan i podsetio da je započela ne samo akcija sadnje jorgovana, već i čišćenja i sređivanja grada.

U organizaciju manifestacije „Dani jorgovana“ ove godine uključeni su i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Odeljenje za migracionu politiku, dijasporu i socijalne sporazume, Ambasada Republike Francuske i Skupština dijaspore Srba Južne Francuske.

Kako je istakao načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, manifestacija je prevazišla međunarodne okvire, budući da će biti obeležena i u francuskim gradovima.

„Čitav okrug ima interesa da ovakvim turističkim manifestacijama podigne potencijale turizma. Uključene su i Raška i Vrnjačka Banja, a pokušaćemo i da brendiramo ovu svoju manifestaciju. Ranijih godina je obeležavanje bilo skromnije, a sada imamo priliku da sa Ministarstvom spoljnih poslova pokušamo da „Dane jorgovana“ prikažemo kao brend Srbije, da bude prepoznatljiv kako za Kraljevo, tako i za Srbiju. Turizam je najporofitabilnija grana, okupićemo mnogo ljudi i, nadam se, otvoriti jednu novu priču koja će biti prepoznatljiva“, izjavio je načelnik Raškog okruga.

Akcija sadnje jorgovana nastavljena je tokom dana, tako da su i pristupnica novom mostu, prilaz srednjovekovnom gradu Magliču i dvorišta škola obogaćeni mladicama jorgovana. Radnici kraljevačkog JKP „Čistoća“, koji su u okviru svojih redovnih aktivnosti već posadili više stotina sadnica jorgovana, pomogli su i u ovoj akciji.


 
 
 
 
 
 
 

17.April 2015.
Agencija za bezbednost saobraćaja u Kraljevu

U okviru svojih aktivnosti, Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije nastavlja jačanje saradnje sa lokalnim samoupravama. Predstavnici Agencije posetili su i naš grad, predstavivši edukativno-promotivne sadržaje za decu i mlade.

            U Osnovnoj školi „IV kraljevački bataljon“, sa predškolcima i prvacima družio se Pažljivko, maskota Agencije za bezbednost saobraćaja RS, koji je sa đacima pričao o ponašanju u saobraćaju. Poseban naglasak stavljen je na pravilno ponašanje od kuće do škole. Mališani su od predstavnika Agencije, nakon predstave, dobili simbolične poklone.

U sklopu  projektnih aktivnosti koje se realizuju uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Saveta za bezbednost grada Šapca i Agencije za bezbednost saobraćaja, u ESTŠ „Nikola Tesla“, učenici srednjih škola prisustvovali su predavanju na temu „Još uvek vozim“, koje je organizovao Savez paraplegičara i kvadriplegičara Srbije. Cilj predavanja bio je da se mladima ukaže na probleme i posledice saobraćajnih nezgoda, koje nastaju zbog nepoštovanja propisa, prebrze vožnje, kao i pod dejstvom alkohola.

Prema rečima predstavnika Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Slaviše Savića, koji je i sam bio žrtva saobraćajne nezgode, otkada je vezan za kolica, ovaj program je namenjen prvenstveno mladima, od 17 do 22 godine.

„Želimo da, kroz iskustva lica koja su imala saobraćajne nezgode, mogućnost dešavanja saobraćajnih nezgoda približimo mladima i damo kvalitetne savete kako da  bezbedno učestvuju u saobraćaju“, rekao je Savić, uz poruku mladima „Vozite bezbedno! Mladost, a ne ludost!“.

 Nakon toga je organizovan i sastanak sa članovima Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva, na kome je bilo reči o stanju bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Kraljeva, aktivnostima Saveta, problemima i ograničenjima u radu. Nastojanja su da saradnja Agencije sa lokalnim samoupravama bude još intenzivnija, kroz zajedničku organizaciju i realizaciju preventivnih aktivnosti, podršku strateških dokumenata za budućnost, definisanje mera za  podizanje nivoa bezbednosti u saobraćaju. Krajnji cilj je, kako je istaknuto, izgradnja stabilnih sistema bezbednosti saobraćaja na lokalnom novou.

 
17.April 2015.
Sednica Gradskog veća grada Kraljeva
Danas je održana 26. sednica Gradskog veća grada Kraljeva, kojom je predsedavao gradonačelnik
grada Kraljeva Tomislav Ilić.


16.April 2015.
Veži pojas, sačuvaj život

U okviru promotivno-edukativnih aktivnosti, članovi Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva sproveli su danas akciju pod nazivom „Veži pojas, sačuvaj život“.

U anketi sprovedenoj tokom izrade Strategije bezbednosti saobraćaja za grad Kraljevo, u kojoj su proveravani stavovi vozača u vezi sa korišćenjem sigurnosnog pojasa, uočene su značajne razlike u stavovima vozača u Kraljevu i Srbiji. Na lokalnim putevima sedam odsto vozača u Srbiji nikada ne koristi sigurnosni pojas, dok je ponašanje vozača u Kraljevu na ovoj kategoriji puteva nebezbednije - 21 odsto vozača nikada ne koristi sigurnosni pojas.

Da bi uticao na svest sugrađana u vezi sa ovako nepovoljnim stavom prema korišćenju sigurnosnog pojasa u automobilu, Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva sprovodi kampanju usmernu ka vozačima i njihovim saputnicima na lokalnim putevima i gradskim ulicama, tokom koje edukativnim flajerima i adekvatnim propagadnim materijalom članovi ukazuju na očigledne prednosti korišćenja sigurnosnog pojasa u vozilu. Danas je akcija, u saradnji sa saobraćajnom policijom Policijske uprave Kraljevo, organizovana u Žičkoj ulici.

Nenad Marković, predsednik užeg saziva Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva, istakao je da Savet za bezbednost saobraćaja radi na tome da se u Kraljevu poveća procenat vezivanja pojasa.

Centralni akcenat Agencije za bezbednost saobraćaja je na vezivanju pojasa i smanjenju broja vozača pod dejstvom alkohola, što smo već započeli na lokalnom nivou. Cilj ove akcije je da se poveća procenat vezivanja pojasa. Ovo su preventivne aktivnosti, zatim dolaze represivne metode. Pojas je element pasivne bezbednosti u saobraćaju, služi da, kada se već dogodi nezgoda, smanji, ublaži posledice. Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva će nastaviti ove aktivnosti, tako da se nadam da ćemo na kraju godine imati bolje indikatore bezbednosti vezane za upotrebu pojaseva u Kraljevu, izjavio je Marković.

On je najavio i novu akciju već za sutradan - gostovanje Agencije za bezbednost saobraćaja u gradu Kraljevu, sa programima za predškolce i prvake,  ali i srednjoškolce, kao i sastanak sa članovima Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva.

 


  

  

15.April 2015.
Sednica Skupštine grada Kraljeva
Danas je počela sednica Skupštine grada Kraljeva.

 


14.April 2015.
Donacija aparata za mužu

U okviru programa Evropske unije za pomoć poplavljenom području u Srbiji, u toku  isporuka aparata za mužu za mala poljoprivredana domaćinstva , koja  su pretrpela štetu u majskim poplavama 2014.koje su pogodile Grad Kraljevo.

Imajući u vidu sveobuhvatan sistem podrške koji se pruža, mali poljoprivrednici  koji su pretrpeli štetu u majskim  poplavamavrlo brzo će biti u stanju da povrate pun obim svoje predhodne poljoprivredene aktivnosti.
Ukupna broj malih poljoprivrednih domaćinstava koji je preuzeo jeste 6  i preuzeli su ovu komponentu programa iznosi oko 9.000 evra.
Posebno treba naglasiti da je jedan aparat za mužu preuzela i porodica Radenković
iz Lađevaca .
Grad Kraljevo sve  aktivnosti realizuju se u skladu sa usvojenom evropskom metodologijom i u saradnji sa predstavnicima EU

Aparati za mužu imaju sledeće krakteristike:

  Vakum pumpa kapaciteta 50 kPa 150-200 litara

◊ Pumpa rotaciona, 1.500 obrtaja u minuti, 220-230 V/50 Hz

◊ Zapremina kante 20-30 litara od nerđajućeg materijala

◊ Muzilica ima i pulsator, 60 obrtaja u minuti i  4 priključka za muzu

 
 

09.April 2015.
Konferencija Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva

Povodom Svetskog dana Roma, koji se obeležava 8. aprila, članovi Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva i Kancelarije za romska pitanja održali su konferenciju za novinare.

Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva Lidija Pavlović govorila je o problemima sa kojima se Romi na teritoriji Srbije suočavaju, istakavši siromaštvo, nezaposlenost, nedostatak ličnih dokumenata, nedovoljnu integrisanost u obrazovni sistem i zdravstvenu zaštitu. Kako je navela, u posebno teškom položaju su Romkinje.

„Jedan od važnih ciljeva suštinske ravnopravnosti građana je i obrazovanje, redovno pohađanje osnovne škole i što masovniji upis u srednje škole i na fakultete. To je važan korak ka sprečavanju ranih brakova. Prerana udaja dovela je do najozbiljnijih vidova kršenja reproduktivnih prava, do toga da je u Srbiji najmanje trećina Romkinja starosti od 15 do 19 godina već imala porođaj. Kratak životni vek Romkinja, koje u proseku žive 48 godina, što je 25  godina manje od opšte ženske populacije, posledica je loših uslova života, pre svega nedovoljne brige za svoje zdravlje. U deceniji uključivanja Roma, najviše je postignuti u oblasti zdravstva i obrazovanja. Angažovane su zdravstvene medijatorke i pedagoški asistenti“, rekla je Pavlovićeva.

Prema njenim rečima, postoji lokalni akcioni plan za unapređenje položaja Roma donet za period  2009-2015. Savet za rodnu ravnopravnost će, kako je navela, pristupiti izradi novog, zajedno sa Kancelarijom za romska pitanja.

„Veoma nam je drago što je lokalna samouprava prepoznala značaj toga da se inače veoma malom procentu visokoobrazovanih Roma da šansa, tako da ih sada ima i na stručnoj praksi. Nadamo se da će ih biti i među odbornicama i odbornicima“, dodala je predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost.

Predstavnik Kancelarije za romska pitanja Zoran Petrović naglasio je da je 70 odsto romskih porodica siromašno i ispod nivoa siromaštva, a od toga je 55 odsto Romkinja.

„Moramo zajedno da napravimo korak napred koji će pomoći Romkinjama, ali i svim ženama koje trpe diskriminaciju, da se snažnije odupremo svemu što dovodi do diskriminacije i da one dobiju mesto u društvu koje zaslužuju. Borimo se da naše devojčice ne izlaze iz sistema obrazovanja“, rekao je Petrović.

Na konferenciji su istaknuti i projekti koje realizuje Kancelarija za romska pitanja, Udruženje Fenomena i drugi, kao što su obrazovni program za majke i decu, baziran na ranom razvoju dece, obrazovne i kreativne radionice, projekat Interetničko partnerstvo za osnaživanje Romkinja u centralnoj Srbiji i drugi.

07.April 2015.
Prijem povodom Svetskog daan Roma

U okviru tradicionalnog obeležavanja Svetskog dana Roma – 8. aprila, predstavnike romske populacije primili su predstavnici grada Kraljeva - gradonačelnik Tomislav Ilić, zamenik gradonačelnika Milun Jovanović, pomoćnik Vukman Rakočević, predsednik Skupštine grada Sreten Jovanović i zamenik sekretara Skupštine lidija Pavlović. Prijemu su prisustvovali i predstavnici Centra za socijalni rad, Crvenog krsta, škola i drugih institucija sa kojima Kancelarija za romska pitanja sarađuje.

Gradonačelnik je pripadnicima romske populacije čestitao Svetski dan Roma i istakao dobru saradnju na nivou grada u nastojanjima da se njihov težak položaj popravi i unapredi.

„Lokalna samouprava ima odličnu saradnju sa predstavnicima romskih organizacija. Zajedno sa Vladom Republike Srbije radili smo na inkluziji Roma. Takozvano „Šatorsko naselje“ kod „Magnohroma“ gotovo da je raseljeno, izgrađena je zgrada sa stanovima za deset porodica, a osam porodica je omogućena kupovina kuća. Mi ćemo i dalje sarađivati, nadam se ovako uspešno“, izjavio je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić.

Predstavnik Kancelarije za romska pitanja Zoran Petrović takođe je  čestitao Svetski dan Roma svojim sunarodnicima. Kako je istakao, i pored teškog položaja Roma, afirmativne mere Republike Srbije se sprovode i daju rezultate u oblastima obrazovanja i zdravstva. Trenutno, akcenat je stavljen na stanovanje i zapošljavanje pripadnika romske populacije.

„Sa lokalnom samoupravom i organizacijom HELP uspešno sprovodimo program samozapošljavanja, u okviru kojeg će 16 porodica dobiti grant od 1.500 do 2.400 evra, što će im mnogo značiti za pokretanja sopstvenog biznisa, a smanjiće se i pritisak na socijalne institucije. Kancelarija za romska pitanja i RNVO „Ruke prijateljstva“, u saradnji sa lokalnom samoupravom i relevantnim činiocima, uspešno sprovode inkluziju pripadnika romske populacije u sve društvene tokove“, rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, u toku su projekti u vezi sa obrazovanjem, poboljšanjem ranog razvoja romske dece od 0 do 7 godina. Sprovode i projekat „Biblioteka igračaka“, dobili su 11 stipendija preko Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za srednjoškolce, prošao je projekat za sunfinansiranje kod grada zahvaljujući kojem će obezbediti učenicima osnovnih škola jednak kvalitet obrazovanja.

Prema evidenciji Kancelarije za romska pitanja, na teritoriji grada Kraljeva trenutno živi oko 2.100 pripadnika romske nacionalnosti.


28.Mart 2015.
Ministar Ilić posetio poplavljena područja

Ministar za vanredne situacije Velimir Ilić, sa predstavnicima grada Kraljeva i Raškog upravnog okruga, obišao je područje grada Kraljeva ugroženo poplavom. Prilikom obilaska sela Adrani, u kome Musina reka preti da se izlije na magistralni put Kraljevo-Čačak, ministar je rekao da najveće probleme trenutno stvaraju reke drugog reda, među kojima i Musina reka. Meštani su postavili džakove sa peskom kako bi sprečili da reka pređe preko bedema i poplavi domaćinstva.

„Potrudiću se ovih dana da dođu projektanti da preprojektuju ovaj most. Ovde mora da se nađe drugo rešenje. Svaka veća bujična voda ugrožava čitavo ovo područje Adrana zbog mosta koji je usko grlo. Pod mostom je sama krivina tako oštra da to pravi veliki zastoj i stvara se bujična voda. I područje Žiče i Grdice, sve je to ugroženo, vodostaj Zapadne Morave, Ibra, izuzetno je porastao. Mi smo obeležili ove tačke koje su kritične, rade se projekti da se trajno reše slabe tačke na teritoriji Kraljeva. Čekamo da prestanu padavine, da se vreme smiri i u prolećnom periodu, čim se vreme prolepša, da počnemo da radimo. Prvo je na dnevnom redu Grdica, a onda idemo u Žičko Polje, pa bujični tokovi drugog reda. Radićemo i Godačicu. Pošto opštine nisu imale sredstva da rade reke drugog reda, pritekli su i razni evropski fondovi koji su nam pomogli da rešimo to pitanje. Opštine nemaju ni približno sredstava za vodotokove drugog reda“, rekao je ministar Velimir Ilić.

Gradonačelnik Kraljeva je zahvalio ministru što je došao da vidi kakva je situacija na Musači i najavio obilazak i Žičkog polja, Šeovca i svih delova grada gde je kritično da se vidi šta se može uraditi.
 
 

27.Mart 2015.
ŽENSKA ODBORNIČKA MREŽA

Savet za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva i novoformirana Ženska odbornička mreža u Skupštini grada Kraljeva održali su konferenciju za novinare.

Odluka o formiranju Ženske odborničke grupe u Skupštini grada doneta je na inicijativu Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva, a uz podršku Ženske parlamentarne mreže u Narodnoj skupštini Republike Srbije, koja je, po ugledu na slične oblike ženskog političkog organizovanja u razvijenim zemljama sveta, počela da dela 14. februara 2013. godine, okupljajući 82 poslanice oko ideje da, bez obzira na stranačku i ideološku pripadnost, zajedno rade na ostvarivanju ženskih interesa u Parlamentu.

„Rodna ravnopravnost se ostvaruje tamo gde se događa stvarni život muškaraca i žena, a to jeste lokalni nivo, naš grad, mesna zajednica, naselje. Kada na tom nivou postignemo dogovor u kome je jednako važan i glas muškarca i glas žene, o tome kako će se finansirati naša zajednica, šta ćemo finansirati iz budžeta, kome ćemo pružiti pomoć i podršku, onda možemo biti sigurni da smo učinili korak ka pravednijem, odgovornijem i humanijem društvu. Rodna ravnopravnost nema za cilj samo da žene budu birane, već da se oseti njihov rad u društvenoj zajednici i u političkom životu i da taj rad da rezultate“, rekla je predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Lidija Pavlović, zamenik sekretara Skupštine grada Kraljeva.

Prema njenim rečima, Ženska odbornička mreža će delovati kao neformalna grupa u Skupštini grada, baviće se svim pitanjima dnevnog reda, sa ženskog aspekta, pitanjima bitnim za društvenu zajednicu, žene, decu grada Kraljeva.

„Mi ćemo stajati rame uz rame sa svojim kolegama, kao apsolutna podrška, kako bi naš grad, a i Srbija, napredovali“, poručila je Pavlovićeva.

Na konstitutivnoj sednici održanoj 21. marta, 22 odbornice iz svih političkih opcija formirale su Skupštinu i Izvršni odbor. Za predsednicu su izabrale Vesnu Milojević, odbornicu Srpske napredne stranke. Izvršni odbor broji sedam članica, a glavna koordinatorka birana je iz najveće političke opcije u Skupštini grada Kraljeva -  Vesna Milojević (SNS), dve zamenice - iz druge odnosno treće političke opcije - Bojana Bajrović (SPS), Desanka Kastratović (DS), a sekretarka IO je Olja Dražinac (SNS).

„Članice Ženske odborničke mreže ne gube svoj politički identitet, delovanjem u okviru Ženske odborničke mreže neće naneti nikakvu štetu političkim opcijama kojima pripadaju, već je to noviji prostor u okviru kojeg će žene moći da deluju i da povećaju svoju ulogu i doprinos u radu Skupštine i rešavanju određenih problema koji se tiču žena. Ovo se, pre svega, odnosi na povećanje učešća žena u procesu odlučivanja, na poboljšanje ekonomskog statusa žena, osatvarivanje rodne ravnopravnosti u obrazovanju, na poboljšanje zdravlja žena, na suzbijanje i prevenciju nasilja nad ženama, uklanjanje stereotipa u medijima koji postoje u vezi sa položajem žena...“, objasnila je predsednica Vesna Milojević i dodala: „Biće to rešavanje životnih problema žena. Biće to jedna nova adresa na kojoj će moći da se obrate da dobiju određenu pomoć ili savet.“

Neka od programskih načela i ciljeva vezanih za delovanje ženske odborničke mreže su poštovanje čoveka, njegovog dostojanstva, prava i slobode bez obzira na versku, rasnu ili nacionalnu pripadnost ili status, zaštita prava radnika i radnica, zaštita prava sloboda zapostavljenih, obespravljenih, kao i lica sa invaliditetom. Ostvarivanje ravnopravnosti polova, uspostavljanje tzv. evropskog standarda življenja, unapređenje razvoja lokalne samouprave i uravnoteženog regionalnog razvoja.

Prema poslovniku o radu, koordinatorke će se smenjivati na svaka četiri meseca.


 
 

 

26.Mart 2015.
Predstavnici Visoke škole za PEP u Kraljevu
Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić i predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović primili su predstavnike Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda. Sastanku su prisustvovali i načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, načelnik Školske uprave Kraljevo Žarko Milosavljević, zamenik gradonačelnika Milun Jovanović i član Gradskog veća zadužen za oblast kulture, osnovnog i srednjeg obrazovanja Miša Milosavljević.

Sastanku su, u ime škole, prisustvovali  prof. dr Dušan Cogoljević, vlasnik Visoke škole akademskih studija, prof. dr Rade Stanković, direktor škole, prof. dr Dragoljub Vukosavljević, profesor, i  prof. dr Đorđe Minkov, direktor Visoke škole strukovnih studija.           

Prema rečima profesora Stankovića, u Kraljevo su došli da ponude saradnju sa lokalnom samoupravom, koja bi se sastojala u tome da kapacitete škole, koja ima oko 80 doktora nauka, petnaestak studenata doktorskih studija, stave na raspolaganje lokalnoj samoupravi, da pomognu iz oblasti preduzetništva, iz oblasti finansija, ekonomije. U toku je i akreditacija Škole na danjinu. Prema rečima direktora škole, koja ima oko 1.500 studenata, njihova je želja, strategijski cilj, da u dogledno vreme, relativno brzo, otvore i registruju, dobiju akreditaciju za još jednu školu van sedišta, i to u Kraljevu. Za sada, škola, koja je registrovana u Beogradu, godine, ima škole van sedišta u Loznici, Čačku i Jagodini.

Gradonačelnik je zahvalio predstavnicima Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda što su za otvaranje isturenog odeljenja škole izabrali baš grad Kraljevo. On je izrazio spremnost da grad sarađuje sa svim visokoškolskim ustanovama i tako utiče na poboljšanje uslova u Kraljevu. Interes grada Kraljeva jeste da ova škola bude baš u njemu, čemu će, kako je najavio gradonačelnik, prethoditi potpisivanje Memoranduma o saradnji.

Jedna od te ma koje se nalaze u memorandumu o razumevanju, koji su predstavnici škole ponudili gradu Kraljevu, jeste i saradnja sa lokalnom  samoupravom u dobijanju sredstava iz fondova EU.    

26.Mart 2015.
Pomoć za poplavljene

Danas je u magacinu „Autotransporta“ u okviru pomoći Evropske unije  poplavljenim područjima u Srbiji, za 157 porodica iz poplavljenih područja sa teritorije grada Kraljeva, podeljeno po dve setvene jedinice kukuruza i po 400 kilograma đubriva.  
            Ovo je po rečima Vukosava Konjikušića, pomoćnika gradonačelnika za oblast upravljanja projektima i lokalno-ekonomski razvoj, pretposlednja faza raspodele semenskog materijala i đubriva za 13. mesnih zajednica sa teritorije grada Kraljeva. Ovaj program realizovan je u saradnji sa međunarodnom organizacijom FAO, Ujedinjenim nacijama i  Evropskom unijom za poplavljena područja. Poslednja faza ovog dela projekta je u raspodeli semena lucerke, a nakon toga od septembra biće organizovana i pomoć u vidu donacija životinja, tehničkih sredstava, pumpi za navodnjavanje ... uglavnom sve ono što su domaćinstva prijavila kao štetu od poplava.           
Po rečima pomoćnika gradonačelnika postoji određen broj ljudi koji se nije prijavio za pomoć i nije aplicirao za ove projekte, iz raznih razloga, ali će grad ponovo u toku maja pokušati da sprovede još jednu fazu projekta pomoći gradu Kraljevu. 
 

25.Mart 2015.
Akcija Saveta za bezbednost saobraćaja u Miločaju

U okviru promotivno-preventivnih aktivnosti, Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva sprovodi kampanju pod nazivom „Traktor na putu – bezbedan i uočljiv“. Današnja akcija, druga ove godine, realizovana je u Miločaju.

Cilj kampanje je da preventivnim i edukativnim merama promeni negativne stavove i ponašanje vozača traktora koji dovode do rizičnih situacija i stradanja u saobraćaju, što bi trebalo da rezultira smanjenjem broja saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju vozači traktora.

Prema rečima Nenada Markovića, predsednika užeg saziva Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva, traktor na putu, bezbedan i uočljiv, bitan je i za traktoristu i za ostale učesnike u saobraćaju, naročito vozače putničkih automobila, pa i autobusa i teretnih vozila.

„Ovim akcijama želimo da podignemo svest traktorista o tome koliko je bitno da budu uočljivi na putu, da budu propisano osvetljeni, da u uslovima smanjene vidljivosti koriste rotaciju. Plan je da svake godine obiđemo po dva-tri sela i podelimo rotacije, posebno ona sela koja gravitiraju ka državnim putevima prvog i drugog reda“, rekao je Marković.

Traktoristi su danas od Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva dobili po rotaciono svetlo, kao i flajere namenjene traktoristima i saobraćajne propise i pravila koji se tiču bezbednosti traktora u saobraćaju.

U kampanji su, pored članova Saveta, učestvovali i predstavnici Mesne zajednice i „Dunav osiguranja“, koji su tokom prepodneva obavljali tehničke preglede traktora.

 


 


Sednica Gradskog veća grada Kraljeva                                25. Mart 2015. godine

Na današnjoj 24. sednici Gradskog veća grada Kraljeva većnici su usvojili jedanaest tačaka dnevnog reda. Donete su odluke o uređivanju gradsko građevinskog zemljišta i utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta. Ovim odlukama izvršiće se zoniranje građevinskog zemljišta u četiri zone tako da će svaka zona imati posebnu naknadu za plaćanje. Oslobađanje od ove naknade biće za one koji prave magacinski prostor i proizvodne hale. Ove naknade moći će da se plaćaju u ratama.


 

24.Mart 2015.
DAN SEĆANjA - 24. MART

Šesnaest godina nakon početka vazdušnog napada Severnoatlantske alijanse na Saveznu Republiku Jugoslaviju, grad Kraljevo se seća branilaca otadžbine stradalih u ratovima od 1990. do 1999. godine. Dan sećanja, 24. mart, obeležen je i ove godine prigodnim programom, polaganjem venaca i parastosom. Oživljena su sećanja na Kraljevčane koji su živote dali tokom bombardovanja NATO-a, u ratovima u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, kao i postradale čije su se porodice posle tragedije doselile u Kraljevo.

Obeležavanje 24. marta započeto je kratkim programom u prostorijama Gradske uprave, uz minut ćutanja stradalnicima i herojima. Glumci Kraljevačkog pozorišta kazivali su rodoljubive stihove, a učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ izveli elegije na kavalu i violini, uz klavirsku pratnju.

„Ponosni smo na herojsko i stradalno delo naših branilaca, ali i beskrajno tužni jer je moglo da bude drugačije, pa da nas, umesto pomena i bolnih sećanja, okuplja radost života, rađanja i stvaranja“, poručio je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, uz obećanje da će grad uvek pomagati njihovim potomcima i rodbini. „Sve je, ipak, u vreme mira nadoknadivo, osim ljudskih života, a veće vrednosti od ljudskog života nema, pa se posledice rata zapravo i mere po broju stradalih... Ponosni na branioce otadžbine stradale u ratovima od 1990. do 1999. godine, i ovaj Dan sećanja posvećujemo njima. Neka im je večna slava i hvala“, rekao je gradonačelnik.

Na spomenik palim junacima na Trgu Jovana Sarića, u koji su uklesana imena stradalih u ratovima od 1990. do 1999. godine, predstavnici grada Kraljeva, Raškog upravnog okruga, Udruženja porodica palih boraca, Udruženja učesnika ratova 1991-1999. godine, Vojske, Policije, Žandarmerije, političkih stranaka, udruženja i društava, porodice, rođaci, prijatelji i mnogi drugi položili su vence i cveće, a sveštenici Eparhije žičke služili su parastos.

Organizacija ovog pomena za članove porodica poginulih znači mnogo, kaže Milisav Vujanac, iz Udruženja porodica palih boraca u ratovima 1990. do 1999. godine, dodajući da to znači da pali borci nisu zaboravljeni u ovom herojskom gradu i da se njihove žrtve poštuju

I na spomen-obeležje herojima 252. oklopne brigade u kasarni u Jarčujku položeni su venci.

Nakon toga, organizovan je i obilazak spomen-sobe Druge brigade Kopnene vojske u kasarni u Ribnici, čiji poseban deo zauzimaju eksponati koji čuvaju sećanje na poginule pripadnike 252. oklopne brigade.

 

23.Mart 2015.
KZN - DAN SEĆANjA

Uoči 24. marta – Dana sećanja na branioce otadžbine stradale u ratovima od 1990. do 1999. godine, organizatori obeležavanja - predstavnici grada Kraljeva, Udruženja porodica palih boraca, Udruženja učesnika ratova 1991-1999. godine i Druge brigade Kopnene vojske, održali su konferenciju za novinare. 

Na konferenciji je najavljen program obeležavanja Dana sećanja.

U svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva, u 10.00 časova, biće organizovan kratak umetnički program. U sećanju na heroje i žrtve, pod nazivom „Živite u nama“, glumci Kraljevačkog pozorišta Predrag Pavlović i Dragan Pešić govoriće rodoljubivu poeziju, a učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“  odsviraće dve elegije.

Na Trgu Jovana Sarića, ispred zgrade Gradske uprave, u 10.30 časova, na spomenik herojima stradalim od 1990. do 1999. godine biće položeni venci, a sveštenici Eparhije žičke služiće parastos.

U 12.00 časova, u kasarni u Jarčujku, biće položeni venci i odata počast poginulim pripadnicima 252. oklopne brigade.

Nakon toga, planiran je obilazak spomen-sobe Druge brigade Kopnene vojske u kasarni Ribnica, u kojem se nalaze eksponati koji čuvaju sećanje na pripadnike 252. oklopne brigade.

 Organizatori su pozvali sve sugrađane da u utorak, 24. marta 2015. godine, prisustvuju obeležavanju Dana sećanja na branioce otadžbine stradale u ratovima od 1990. do 1999. godine.
19.Mart 2015.
Pomoć od Italijana

Danas je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić sa saradnicima, primio delegaciju italijanske Asocijacije Trentino za Balkan. Delegaciju je predvodio direktor Asocijacije Mauricio Kamin.
Tema današnjeg susreta je projekat pomoći provincije Trento poplavljenim poljoprivrednim domaćinstvima sa područja grada Kraljeva.

Ovaj projekat je nastao na zajedničku inicijativu grada Kraljeva i Asocijacije Trentino za Balkan. Autonomna provincija Trento je početkom ove godine odobrila 30 000 evra za realiazciju projekta. Zajedno sa Odeljenjem za privredu i finansije Gradske uprave grada Kraljeva, definisani su kriterijumi, a na predlog predsednika mesnih zajednica izabrano je 30 domaćinstava iz 6 sela oko Kraljeva: Adrani, Grdica, Vitkovac, Vitanovac, Ravanica i Čukujevac. Kriterijumi su bili da imaju direktnu štetu koja im je nastala usled poplava, da budu mlađi od 40 godina i da žive sa porodicama na selu i da žive od poljoprovrede.

Svako domaćinstvo će dobiti na osnovu sopstvenih priroriteta robu u vrednosti od 1000 evra u dinarskoj protivrednosti.
Razgovarano je i o uspostavljanju ekonomskih odnosa između Trentina i Kraljeva. Delegacija iz Italije predstavlja i Trentinsku federaciju zadruga pa se i na tom polju može uspostaviti saradnja.


17.Mart 2015.
23.Sednica Gradskog veća grada Kraljeva

Na današnjoj 23. sednici Gradskog veća grada Kraljeva većnici su usvojili Loklani akcioni plan zapošljavanja za 2015. godinu, kojim se definišu program i mere u cilju rešavanja nezaposlenosti u gradu Kraljevu.
Po rečima Tomislava Ilića, gradonačelnika grada Kraljeva, lokalna samouprava je opredelila po pet miliona dinara za programe javnih radova i stručne prakse koji će biti realizovani u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.
Većnici su usvojili program podrške poljoprivrenim proizvođačima sa teritorije grada Kraljeva, doneli odluku o raspodeli 7.500.000 dinara udruženjima građana za projekte sa kojima su konkurisali u prvom polugodištu ove godine.
Usvojene su i korekcije u raspodeli 12.300.000  dinara sportskim klubovima i organizacijama za prva tri meseca ove godine.
Većnici su doneli zaključak da se za dve porodice iz Adrana isplati jednokratna novčana pomoć od po 120.000 dinara zato što su im kuće više puta poplavljene mimo majskih poplava prošle godine.
Usvojeno je i rešenje kojim će JKP „Čistoća“ Kraljevo iz ostvarene dobiti u 2013. godini da pokrije gubitak od oko 2.000.000 dinara iz poslovne 2011.godine.
 
 
 
 
 

16.Mart 2015.
Akcija Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva

U nedelju 15. marta 2015. godine u okviru svojih promotivno preventivnih aktivnosti Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva sproveo je  kampanju pod nazivom „Traktor na putu – bezbedan i uočljiv“ u Čukojevcu
Cilj kampanje je da preventivnim i edukativnim merama promeni negativne stavove i ponašanje vozača traktora koji dovode do rizičnih situacija i stradanja u saobraćaju, što bi trebalo da rezultira smanjenjem broja saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju vozači traktora.
U kampanji su pored članova Saveta učestvovali predstavnici Mesne zajednice i „Dunav osiguranja“ koji su tokom prepodneva obavljali tehničke preglede traktora.

 


12.Mart 2015.
Direktor Inspektorata za rad posetio Kraljevo

Čelnici Raškog upravnog okruga i grada Kraljeva, načelnik okruga Nebojša Simović i gradonačelnik Tomislav Ilić, sastali su se danas sa direktorom Inspektorata za rad i njegovim saradnicima. Sastanku su prisustvovali i direktori i predstavnici kraljevačkih javnih preduzeća i zamenik načelnika Gradske uprave. 

Iako je Inspektorat za rad kontrolni organ države Srbije, kako je istakao Jocić, sastanak u Kraljevu je primer preventivnog delovanja.

„Želeli smo da kroz ovakav sastanak sa ljudima iz lokalne samouprave iniciramo priču i da zajedno nastupamo u borbi protiv sive ekonomije, prevashodno u borbi protiv rada „na crno“, kroz koji se mogu videti i drugi aspekti sive ekonomije. Nama je takođe bitna bezbednost ljudi, radnika, poštovanje bezbednosti i zdravlja na radu. U poslednjih šest meseci 20 ljudskih života je izgubljeno. Borićemo se da toga ne bude“, izjavio je direktor Inspektorata za rad pri Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

On je istakao dobru saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Poreskom upravom prilikom kontinuiranih kontrola koje Inspektorat sprovodi.

U cilju suzbijanja sive ekonomije, a naročito rada „na crno“, Jocić je za narednu sedmicu najavio kontrolu po okruzima, pri čemu će 200 inspektora biće upućeno u jedan okrug i vršiće se kompletna kontrola privrede okruga. Takođe je objasnio da se, kada su vanredne kontrole u pitanju, primenjuje tzv. rotacija, pri čemu inspektori ne vrše kontrolu u matičnom okrugu već u drugim delovima Srbije.

Prema rečima gradonačelnika grada Kraljeva, na sastanku je bilo reči i o prijavljivanju radnika, pre svega građevinskih, budući da se bliži početak građevinske sezone.

„Sva naša preduzeća primeniće savete koje su mogla da čuju na sastanku. Nadam se da ćemo i dalje dobro sarađivati sa Inspektoratom rada i da neće biti nikakvih problema. Svi ćemo morati da više doprinesemo punjenju lokalnog budžeta kako bismo mogli da radimo i da kao lokalna samouprava finansiramo ono što smo planirali“, rekao je gradonačelnik Ilić.

Kako je istakao načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, neophodno je da se krene u rešavanje problema sive ekonomije i da se pokuša da se stvori legitiman pravni sistem u kome će svi plaćati poreze koji su neophodni da bi jedna država bogato živela, da bi imala puteve, bolnice, škole. Potrebno je omogućiti da se na jedan transparentan način vrši obračun i plaćanje poreza. To je, naglasio je, najvažnije pre svega za lokalne samouprave, jer će na taj način ostvariti veće prihode.

„U ovoj državi svako ko radi mora da plaća porez. Nećemo dozvoliti da postoji siva zona na velikim pijacama, gde radnici rade neprijavljeni za vrlo male plate. Plan nam je da privrednicima koji rade legalno omogućimo da nemaju nelojalnu konkurenciju u sivoj zoni“, rekao je načelnik Simović.

Načelnik Raškog okruga je za sredinu aprila najavio i jedan veliki sastanak, na koji će biti pozvani gradonačelnici, predsednici opština, privrednici, načelnici inspekcijskih službi sa teritorije Raškog upravnog okruga, a sve u cilju suzbijanja sive ekonomije, kao i upoznavanja privrednika sa novim zakonskim normama koje će biti izglasane u Skupštini Srbije.
11.Mart 2015.
Ambasador SAD Majkl Kirbi posetio Kraljevo

Njegova ekselencija ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkl D. Kirbi, sa predstavnikom Političke sekcije Ambasade Endrjuom Bartonom i saradnicima, posetio je Kraljevo u sredu, 11. marta 2015. godine. Prilikom boravka u našem gradu, ambasador se sastao sa gradonačelnikom grada Kraljeva Tomislavom Ilićem. Sastanku su prisustvovali i načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, predsednik i zamenik predsednika Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović i Nenad Marković, pomoćnik gradonačelnika Vukosav Konjikušić, član Gradskog veća Maja Mačužić, rukovodilac Službe za upravljanje projektima i LER Mirjana Prodanović, kao i direktor „Elektrosrbije“ Srđan Đurović. 

Sastanak sa čelnicima grada prilikom ove prve posete ambasadora Kirbija Kraljevu bio je prilika da se predstave potencijali grada i započnu razgovori o budućoj saradnji.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, zajedno sa čelnicima grada Kraljeva i Raškog upravnog okruga, posetio je i američko-švajcarsku kompaniju „Noble Environmental Serbia“ u selu Tavnik, u kojoj se proizvode paneli od „ecor-a i širok spektar poluproizvoda i finalnih proizvoda od panela. On se sastao sa osnivačem i izvršnim direktorom Robertom Noblom i rukovodstvom kompanije i obišao deo proizvodnog programa kompanije, koja je proizvodnju pokrenula početkom 2014. godine.

Izrazivši zadovoljstvo što se nalazi u američkoj kompaniji koja proizvodi ecor proizvode, ambasador je istakao i izuzetnu saradnju između rukovodstva kompanije i lokalne samouprave.

Drago mi je da američka kompanija ima priliku da pomogne u onome što je u Srbiji najveća potreba, a to su nova radna mesta. Ali, ne čine oni to samo zato što Srbiji trebaju nova radna mesta, već, prvenstveno, što je ovde u Kraljevu kvalitet radne snage izuzetno visok, što je saradnja sa lokalnom samoupravom izuzetno dobra i što su sirovine na raspolaganju. Veoma sam zadovoljan i što ova kompanija prilikom proizvodnje ne koristi ništa što je štetno po životnu sredinu, a znamo koliko je to bitno danas“, naglasio je ambasador Kirbi.

On je istakao i to da je kompanija od prošle godine proširila svoju proizvodnju i da već ima planove za dalje širenje, što je, između ostalog, još jedan dokaz izuzetno dobre saradnje sa lokalnom zajednicom. U saradnji sa gradom kompanija će pokušati da apeluje na poljoprivredne proizvođače da ono što im preostaje na njivama posle proizvodnje kukuruza ili žitarica mogu da prodaju kompaniji i tako zarade umesto da im to ostane na polju.

Ova kompanija želi da bude ozbiljan partner lokalnoj zajednici, i to je lep primer koji sam danas video“, naglasio je ambasador SAD. On je takođe rekao da je ova kompanija primer male investicije u manjem gradu, istakavši da Srbiju ne čine samo veliki gradovi i da zato treba pomoći i manjim mestima jer su ona pravo lice Srbije, koje treba sačuvati.

            Osnivač kompanije sa sedištem u Tavniku Robert Nobl istakao je da mu je velika čast što je imao priliku da ugosti tako uvažene goste i pohvali se napretkom preduzeća.

„Imamo priliku da pokažemo da se širimo u Srbiji, da proširujemo proizvodnju, da ćemo proizvoditi ikor pet puta više nego do sada, taj konačni proizvod će možda biti 6-7-8 puta više od onoga što sada proizvodimo. Naši planovi u budućnosti su takvi da ćemo ovaj kapacitet, ovu kompaniju, koristiti kao primer i pokazivati posetiocima koje očekujemo sa Bliskog Istoka, iz SAD, Kine. Velika nam je čast što imamo prilike da vam pokažemo svoju kompaniju“, rekao je Robert Nobl.    

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić zahvalio je ambasadoru na poseti Kraljevu izrazivši želju da se saradnja nastavi.

„Ova kompanija je primer da je saradnja lokalne samouprave i investitora odlična i mi nameravamo da tako nastavimo. Kao lokalna samouprava izdvojili smo sredstva iz budžeta da investitorima na teritoriji grada Kraljeva pomognemo u infrastrukturi. Pre svega mislim na puteve, vodovod, kanalizaciju... Mi ćemo svima onima koji bi da investiraju na teritoriji grada Kraljeva pomoći“, izjavio je gradonačelnik grada Kraljeva.  

 


 

 

 
 
 
 
 
 
 

10.Mart 2015.
Akcija Saveta za bezbednost saobraćaja

Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva, u saradnji sa Udruženjem građana „Cepelin“, realizuje projekat „Ne alkoholu“. Danas je u ESTŠ „Nikola Tesla“ u Kraljevu održana prezentacija kako alkohol utiče na vozače.
Učenicima su članovi Saveta održali predavanje o bezbednosti u saobraćaju i omogućeno im je  korišćene i tzv „pijanih naočara“ da bi se dočaralo kako je to voziti u alkoholisanom stanju.

    

                  

Alkohol u skolama from zoran ljubojevic on Vimeo.

05.Mart 2015.
Žreb za meč prvog kola Svetske grupe Dejvis kupa
Danas je održan žreb za meč prvog kola Svetske grupe Dejvis kupa između Srbije I Hrvatske koji se igra u Kraljevu od 6. do 8. marta.
Novak Đoković i Mate Delić igraće na otvaranju kupa a oivaj meč je na programu u petak, a odmah posle tog duela na teren će Viktor Troicki i Borna Ćorić.
U subotu, drugog takmičarskog dana koji je rezervisan za dubl Srbiju će predstavljati Nenad Zimonjić i Viktor Troicki, dok će boje Hrvatske braniti Franko Škugor i Marin Draganja.
Poslednjeg dana takmičenja, u nedelju od 13 sati, igraće se preostali pojedinačni mečevi Novak Đoković - Borna Ćorić, a zatim Viktor Troicki - Mate Delić.
                               
04.Mart 2015.
Sastanak sa ministrom pravde povodom problema bivših radnika „Magnohroma“

Gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića, načelnika Raškog upravnog okruga Nebojšu Simovića i predstavnike bivših radnika „Magnohroma“ primio je danas u Beogradu ministar pravde Republike Srbije Nikola Selaković. Na sastanku je dogovoreno koje pravne korake bivši radnici „Magnohroma“ treba da preduzmu kako bi ostvarili svoja prava tj. pravo na isplatu preostalih 20 odsto dugovanja za neisplaćene zarade iz perioda 2001-2008. godina.

            „Mislim da je sastanak bio jako konstruktivan. Imali smo jedan srdačan prijem. Videli smo želju i volju i ministra i njegovih saradnika da nam pomognu da, u najkraćem mogućem roku i u skladu sa zakonom i ustavom, rešimo ovaj problem“, rekao je načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović. „Drago mi je da su ovo dobre vesti za radnike „Magnohroma““.

            Kako je izjavio gradonačelnik Tomislav Ilić, bivši radnici „Magnohroma“ najpre treba da ospore 2012. godine potpisani sporazum, a zatim da uzmu evidenciju svih onih radnika koji su tužili, kako bi počeli nov vanparnični postupak.

            Prema rečima Lazara Pavlovića, bivšeg radnika „Magnohroma“, zahtev za isplatu 20 odsto duga, kako im je na sastanku rekao ministar pravde, moraju da potpišu svi bivši radnici „Magnohroma“ koji su tužili, da pošalju zahtev Fondu za razvoj, od koga će dobiti spisak radnika koji su isplaćeni 2012. godine, pa da pokrenu spor da se stari sporazum ospori kako bi se išlo dalje u potraživanja preko sudova.
 
 

04.Mart 2015.
Prvi otvoreni trening tenisera

Više od tri hiljade ljudi nije krilo oduševljenje kada su na teren izašli najbolji teniser sveta Novak Đoković i naš reprezentativac koji je među 50 najboljih Viktor Troicki. U publici su i osnovci iz studeničkog i ušćanskog kraja i sela podno gledićkih planina, kao i iz Sirče.
Anastasija Andrić je učenica 2. razreda OŠ "Stefan Nemanja" u Bzoviku, udaljenom 105 km od Kraljeva: "Bila sam presrećna kada su mi rekli da će prisustvovati treningu i videti Novaka. Hala je prelepa i Novak je super".
Snežana Andrić učiteljica u Bzoviku kaže da su odu
ševljeni što su ih pozvali i što su se setili dece sa sela. "Nijedno dete i nijedan roditelj nisu odbili ponudu za ovaj izlet", kaže učiteljica Andrić. NIS je uručio deci paketiće sa školskim priborom i kačketma. Hala kapaciteta 3.300 mesta je prepuna, a veliki broj ljudi nije mogao da uđe. Prelepa atmosfera, neskriveno oduševljenje i skandiranje "Nooole, Viktoooore!". Spiker u hali je objavio da je ovo prvi otvoreni trening koji je ikad održan u Dejvis kup takmičenju.
Posetu dece treningu srpskih reprezentativaca i boravak u Kraljevu organizovao je načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović. Deca će u Kraljevu obići i Narodni muzej.

 
 
 
 
 
 
 
 

02.Mart 2015.

 

 

 

Raduju se tenisu, naši na sceni su ..                                             28.februar 2015.godine


Povodom predstojećeg teniskog meča Dejvis kupa između reprezentacija Srbije i Hrvatske, u kraljevačkoj biblioteci održan je program Raduj se tenisu, naši na sceni su, o počecima teniske igre u našem gradu i sadašnjem stanju u ''belom sportu''.
Novinar ''Politike'' Miroljub Dugalić, autor više tekstova na ovu temu, posvedočio je da je teniska igra u Kraljevu zaživela krajem dvadesetih godina prošlog veka
- Tada je u Kraljevu otvorena Fabrika aviona ''Brege'' kojom su upravljali francuski stručnjaci. Oni su, zapravo, ''doneli'' ovu igru u grad na Ibru. U blizini fabričkog kruga napravljeno je dva teniska igrališta, a kraljevačka gospoda brzo je prihvatila ovaj sport. Kasnije, teniski tereni izgrađeni su gde se danas nalazi rukometno igralište u Dositejevoj i železnička ložionica... Tenis su i tada igrale žene, obučene u bele suknje, s belim ''Batinim'' patikama na nogama...Tenis je došao u Kraljevu s jednom velikom i značajnom fabrikom, bilo bi dobro da se posle ovog velikom sportskog događaja u Kraljevu izgradi neka nova fabrika – zaključio je Dugalić.
O osnivanju Teniskog kluba u Kraljevu govorio je Ljubinko Nešović, jedan od osnivača i njegovih najstarijih članova. On je naglasio da je Klub oformljen 1985. godine, da je bio organizator više državnih prvenstava i osvajač značajnih priznanja. Najveći uspeh, podvlači Nešović, osvario je Kraljevčanin Luka Ilić koji se nalazi na ATP listi.Teniski trener Nenad Vukićević govorio je o Dejvis kupu, teniskoj igri, mladim igračima, a među učesnicima programa bili su i njegovi puleni, mladi teniseri Aleksa Kolarević i Aleksa Đerković
.


27.Februar 2015.
Okrugli sto sa članicama Ženske parlamentarne mreže

Savet za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva, u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost, organizovao je okrugli sto na temu „Podrška ženske parlamentarne mreže za rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou“.

Cilj okruglog stola je bio da se narodne poslanice i članice Ženske parlamentarne mreže upoznaju sa pozicijom žena u Kraljevu i da razgovaraju o podršci lokalnom mehanizmu za rodnu ravnopravnost i lokalnim odbornicama. Neke od tema su bile žensko preduzetništvo, zdravlje žena, žene i ruralni razvoj, osnivanje Ženske odborničke mreže.

Skupu su prisustvovale Marija Obradović, narodna poslanica i koordinatorka Ženske parlamentarne mreže, Marija Blečić, šefica Kabineta potpredsednice Vlade RS Zorane Mihajlović, Dubravka Filipovski i druge poslanice Narodne Skupštine, odbornice kupštine grada Kraljeva, članice Gradskog veća grada Kraljeva i drugi. Prisutne je pozdravio gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, koji je istakao da grad Kraljevo ima donet akcioni plan u vezi sa rodnom ravnopravnošću i stavku u budžetu grada Kraljeva za te nemene.

Kako je izjavila Marija Blečić, članica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, šef Kabineta potpredsednika Vlade RS i ministra Zorane Mihajlović, Koordinaciono telo Vlade za rodnu ravnopravnost, na čijem čelu se nalazi potpredsednik Vlade prof. dr Zorana Mihajlović, osnovano je sa ciljem da se pomogne u bržem, efikasnijem, ekonomskom osnaživanju žena, što podrazumeva da brže nađu posao, da se pomogne da imaju jednake zarade kao i muškarci, bori protiv nasilja nad ženama kako bi se ne samo smanjilo nego i zaustavilo, da ima više žena u politici. Ona je istakla da su u Kraljevu kako bi podržali drugi seminar pod nazivom „Jačanje kapaciteta ženske parlamentarne mreže u oblasti socijalnog uključivanja i evropskih integracija“.

„Jačanje veza između svih državnih institucija, između Parlamenta, civilnog društva, međunarodnih organizacija, ono je o čemu treba da povedemo računa. Teme današnjeg seminara su žensko preduzetništvo, reforma penzijsko-invalidskog osiguranja i socijalna zaštita, jer je cilj smanjiti siromaštvo, povećati socijalna uključivanja u kontekstu evropskih integracija. Potpredsednica Vlade je nedavno potpisala memorandum o saradnji koordinacionog tela Vlade sa UN WOMAN. Na taj način udružujemo u svim oblastima  saradnju koja je neophodna, kako u samoj državi, tako i u regionu i šire, a sve u cilju ekonomskog osnaživanja žena, smanjenja nezaposlenosti, nejednakosti i zaustavljanja nasilja nad ženama“, rekla je Blečićeva.

Prema rečima koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Marije Obradović, u lokalnim samoupravama treba formirati radna tela, komisije, koje bi sprovodile ono što je doneto u republičkom parlamentu, odnosno donositi podzakonska akta i nove odluke koje će omogućiti da se efekti zakona osete i na lokalu. Ona je navela primer Istanbulske konvencije, koja štiti žene i decu od nasilja u porodici, istakavši da se godinu dana nakon usvajanja ništa nije dogodilo.

„Zakon, sam po sebi, neće zaštititi žene od nasilja. Važno je zajednički se založiti. Jedan od rezultata konferencije je da se pomogne da se otvori sigurna kuća u Kraljevu i regionu, jer je preko potrebna“, izjavila je Obradovićeva.

Kao veliki problem, ona je istakla pitanje zdravlja žena. Ekonomsko osnaživanje žena je, smatra, ekonomska oblast koja Srbiju tek očekuje, i nije dovoljno samo dobiti veći broj radnih mesta, već i postojeća radna mesta treba osnažiti.

„Parlamentarke se zalažu da se dobije veći procenat žena na mestima odlučivanja. Zatim je potrebno osnažiti žene za politički aktivizam. Mi smo dobili 30 odsto žena u republičkom parlamentu, u mnogim lokalnim samoupravama se poštuje da 30 odsto žena budu odbornice, ali mnoge žene ne znaju šta sa tom „dobijenom moći“ da rade. Zanima me da se što više mladih žena uključi u politiku. Što se tiče pozicije žena u političkim strankama, žene najčešće ne koriste svoje pozicije čak i ako ih imaju“, rekla je koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Marija Obradović.

Iako na selu ima pameti, energije i sposobnosti, žene u ruralnim područjima su prepuštene same sebi u borbi sa tradicionalnim, patrijarhalnim okvirom svoje porodice, kaže Obradovićeva.

„Ženama na ruralnom području koje se bave samo poljoprivredom treba omogućiti ekonomsko osnaživanje. Treba više finansirati poslove u kojima su žene najbrojnije. Ako se 90 odsto žena na selu bavi proizvodnjom mleka i mlečnih proizvoda, onda bi trebalo finansirati tu aktivnost. Dobili smo od ministarke poljoprivrede obećanje da će poslanice koje su podnele amandmane učestvovati u izradi pravilnika za dodelu sredstava za podsticaj razvoja sela“, rekla je koordinatorka.

Razmatranje ovih i drugih tema, kao i direktan kontakt sa članicama Ženske parlamentarne mreže na okruglim stolovima poput ovog trebalo bi da bude od velike koristi za eventualno formiranje ženske odborničke grupe u našem gradu, u skladu sa očekivanjima i nastojanjima Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva.
 
 
 
 

 

 

 

 

Ječam za kraljevačke poljoprivrednike 

 

U okviru pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, tj. projekta Pomoć poljoprivrednim gazdinstvima pogođenim poplavama u Srbiji, koji finansira EU, a sprovodi FAO - Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, danas je 76 porodica iz 12 naselja Kraljeva, čija su domaćinstva pretrpela štetu u prošlogodišnjim majskim poplavama, dobilo više od 15,2 tona semena ječma ili po 200 kilograma. Poljoprivrednici su pomoć preuzeli u magacinu „Autotransporta“.

„Pomoć će biti deljena i do leta. Probaćemo da i onima koji se nisu prijavili za pomoć pomognemo. Očekujemo da će narednih dana stići i ostala semenska roba i 142 tone đubriva kao pomoć pri setvi. Ima više potprojekata, 26-27, koje nameravamo da sprovedemo. U okviru te pomoći biće i životinje i plastenici. Imamo 35 porodica koje su preliminarno dobile plastenike i uskoro će im biti isporučeni“, rekao je pomoćnik gradonačelnika Kraljeva Vukosav Konjikušić.

U okviru ovog paketa pomoći, narednih dana, poljoprivrednici će dobiti i po 300 kilograma mineralnog đubriva. U narednim paketima biće im isporučena i semena stočnog graška, lucerke deteline ili kukuruza.
 
 

27.Februar 2015.
Uručena nagrada „Dr Miloš Babić“

Nagrada koja nosi ime dr Miloša Babića, prvog gradonačelnika grada Kraljeva, a dodeljuje se studentu za postignut uspeh tokom školovanja, svečano je uručena šesti put zaredom. Ovu nagradu ustanovio je Gradski odbor Nove Srbije, neposredno nakon što je tadašnji gradonačelnik Kraljeva Miloš Babić, 12. februara 2009. godine, iznenada preminuo, a u znak sećanja na njega. Nagradu od 50.000 dinara ove godine dobila je mlada kraljevačka umetnica Tijana Radenković, koja je na doktorskim studijama Fakulteta likovnih umetnosti, odsek slikarstvo, a koju je Univerzitet umetnosti u Beogradu proglasio za studenta generacije 2014. godine, sa prosečnom ocenom 10.00. 

Kako je istakla dobitnica, ova nagrada za nju predstavlja veliku pohvalu za dosadašnji i podstrek za budući rad, a iskoristiće je za svoje obrazovanje.

Dr Zoran Miljković, član komisije za izbor laureata, apelovao je na sve da dobitnicima priznanja, sa uspesima koje imaju, treba izaći u susret kako ne bi napuštali svoj grad.

Prema rečima gradonačelnika grada Kraljeva Tomislava Ilića, Miloš Babić je bio čovek koji je pred sobom uvek imao postavljene ciljeve i radio na tome da ih ostvari.

Sa puno strasti i emocija je lečio svoje pacijente i činio sve da im pomogne. Sa istom požrtvovanošću je vodio i ovaj grad. U ovom svečanom trenutku neću govoriti šta je to, koji su to infrastrukturni projekti započeti i završeni kada je na čelu ovog grada bio dr Miloš Babić, ali ću reći da je njegovo srce bilo veće od svake građevine u ovom gradu. Nikada nismo razgovarali o tome koji mu je projekat, građevina, put, najdraži. Na koji je najponosniji. Jednostavno, nije bilo vremena za to, a činilo se da je još mnogo godina pred nama. Nažalost, nije bilo tako.

Sada, kada sam ja na mestu gradonačelnika Kraljeva, često pomislim šta bi on uradio, kako bi rešio problem, kako bi reagovao… Srce je bilo to koje ga je, često, vodilo, i od njega je i stradao“, rekao je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić na svečanoj akademiji povodom dodele nagrade „Dr Miloš Babić“.

U umetničkom delu programa nastupili su orkestar i mlađi naraštaj KUD „Abrašević“.
 
 
 

 

27.Februar 2015.
Prva smotra veterana folklora „Ušće 2015“

Danas je zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Milun Jovanović, povodom Prve smotre veterana folklora pod nazivom Ušće 2015“, koju organizuje Dom kulture Studenica Ušće, primio učesnike ove manifestacije. Pored domaćina direktora Doma kulture iz Ušća Mirke Stojanović, prisutni su bili i Nebojša Ratković, predstavnik Ansambla nacionalnih igara „Jovan Dučić“ iz Trebinja, sa saradnicima, i Bobo Vranješ, predstavnik Udruženja veterana folklora grada Čačka.
Pored ova dva društva, na smotri su učestvovali
i KUD Milomir Glavčić“ iz Jošaničke Banje, KUD Abrašević“ iz Kraljeva i KUD Studenica Ušće kao domaćin.
 
 

27.Februar 2015.
Palestinska delegacija u Raškom okrugu

Nebojša Simović, načelnik Raškog okruga, danas je primio predstavnike ambasade Palestine dr Rabah Ahmed Tajem konzula Palestinske ambasade i dr Nader Salajmeh predsednika farmaceutske komore Palestine.         
Na sastanku je bilo razgovora o inteziviranju privredne saradnje  Palestine i Srbije, sa fokusom  na Raški Okrug. Posebno se razgovaralo o klaničarskoj industriji, drvoprerađivačkoj industriji i proizvodnji i izvozu prirodnog uglja i ćumura za nargile.      
Na inicijativu gostiju iz Palestine, planiran je poziv na sajam u grad Ramala koji je poznat i kao privredni centar Palestine. Načelnik Raškog okruga je predložio da se krajem marta u Kraljevu održi zajednički sastanak kraljevačkih privrednika i njihovih kolega iz Palestine .           
Dogovoreno je još i da se nastavi i intenzivira inicijativa koja je pokrenuta prošle godine, a tiče se bratimljenja gradova Hebron i Kraljevo. 
Poseta delegacije iz Palestine jedna je u nizu sastanaka sa visokim predstavnicima stranih država koji, povodom predstojećeg Davis Kup meča, ovih dana posećuje Kraljevo.
 

26.Februar 2015.
Obeležen Svetski dan civilne zaštite

Povodom 1. marta, Svetskog dana civilne zaštite, koji se organizuje u celom svetu, Odeljenje za vanredne situaciju, u ime Sektora za vanredne situacije, i grad Kraljevo, organizovali su prigodnu svečanost.

Civilna zaštita je 1955. godine obrazovana u Srbiji, i od tada prati razvoj i organizaciju države, prilagođavajući rad razvoju društvenih promena tražeći koncept koji će u potpunosti odgovarati potrebama, uslovima, mogućnostima i kapacitetima teritorijalne organizacije države. Generalna skupština UN odredila je 1. mart kao Svetski dan civilne zaštite u znak sećanja na vreme kada je 1972. godine počela da radi Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sedištem u Ženevi.

Obeležavanje ovog datuma ima za cilj da se ukaže na vitalan značaj i ulogu službi civilne zaštite u slučaju svih tipova nesreća i katastrofa i suočavanja sa njima. Civilna zaštita predstavlja organizovan odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu u slučaju takve vanredne situacije koja prevazilazi mogućnosti redovnog delovanja nadležnih organa.

„Pre nekoliko godina država preko MUP-a - Sektora za vanredne situacije, ponovo uspostavlja sistem civilne zaštite i do sada smo uspeli da obrazujemo specijalističke jedinice civilne zaštite. Lokalne samouprave su obrazovale tzv. jedinice radne obaveze ili jedinice opšte namene civilne zaštite, koje će biti angažovane za sve aktivnosti koje mogu da rade neobučena i neopremljena lica, a specijalizovane jedinice će biti dodatna snaga spasiocima, vatrogascima, policiji, vojsci, koji su inače profesionalni sastavi angažovani za zaštitu i spasavanje. Na području Raškog okruga možemo biti zadovoljni jer smo obrazovali svih devet jedinica, koliko je i planirano. Popunili smo sto odsto kapaciteta, tri jedinice smo obučili i očekujemo ovih dana da stigne oprema. Prvih 1.000 kompleta opreme planirano je za naše dve jedinice – za jedinicu za zaštitu od požara i prvu medicinsku pomoć. Mislim da ćemo oko 1. maja imati promociju prvih sastava – oko 1.000 pripadnika u Srbiji, gde ćemo prikazati civilnu zaštitu u punom sastavu, u uniformi, sa opremom i ostalim sredstvima koja im pripadaju“, rekao je načelnik Odeljenja za vanredne situacije Radoica Kočović.

Kako je istakao gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, civilna zaštita je vrlo važna oblast.         

„Nesporno je da civilna zaštita mora imati veći značaj u sistemu zaštite i spasavanja građana naše zemlje, i da naše društvo mora ulagati mnogo više snaga i sredstava kako bi se formirale dobro opremljene i obučene specijalizovane jedinice civilne zaštite. Civilna zaštita u našoj zemlji ponovo dobija na značaju i intenzivno se radi na njenom jačanju i vraćanju ugleda kako bi se uspostavio pravovremeni i efikasniji odgovor društva na izazove i rizike kojima smo kao država izloženi.

Prethodne godine smo imali katastrofalne poplave, ne samo u Kraljevu, već u celoj Srbiji, i pokazalo se da je civilna zaštita veoma značajna. Mi ćemo svakako unapređivati ovu oblast. Grad Kraljevo ima odeljenje za vanredne situacije i imamo u planu da uradimo sve što je neophodno za unapređenje civilne zaštite i da u tome angažujemo sve mesne zajednice na teritoriji grada Kraljeva“, rekao je gradonačelnik Ilić.

Kraćom prezentacijom načelnik Odeljenja za vanredne situacije Kraljevo Radoica Kočović predstavio je dostignuti nivo, strukturu i organizaciju civilne zaštite odnosno specijalitovanih jedinica zaštite i spasavanja koje se obrazuju u Republici Srbiji odnosno na nivou Odeljenja za vanredne situacije Kraljevo, lokalnih samouprava i šta je posebno urađeno do sada.

            Sumirajući rezultate iz protekle godine, za naročite uspehe u oblasti zaštite i spasavanja, naročito u periodu majskih poplava, a povodom obeležavanja 1. marta, Svetskog dana civilne zaštite, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije, dodelio je zahvalnice – Komandi 2. brigade Kopnene vojske, JKP „Putevi“ Kraljevo, predsedniku opštine Vrnjačka Banja, Domu zdravlja Kraljevo, pomoćniku gradonačelnika grada Kraljeva Novici Gagoviću i Mirku Komatini, zaposlenom u Odeljenju za poslove odbrane i vanredne situacije i inženjersko-geološke i seizmičke poslove Gradske uprave grada Kraljeva. Priznanja je uručio načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović. 

 

 
25.Februar 2015.
Milomir Glavčić donira magnetnu rezonancu Kraljevu

Novac za nabavku magnetne rezonance, 500.000 evra, za potrebe Raškog okruga odnosno Opšte bolnice „Studenica“ Kraljevo, doniraće Milomir Glavčić – izjavio je na konferenciji za novinare sazvanoj tim povodom načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, kojem je, u telefonskom razgovoru prethodne večeri, to potvrdio sam Glavčić, donator koji je gradu Kraljevu sa milion evra pomogao u izgradnji mosta.

Kako je istakao načelnik, na prostoru od 140 km, tj. celog Raškog okruga, ne postoji magnetna trezonanca. Nabavkom ovog aparata, svi građani će imati mogućnost da se leče. Simović je napomenuo da je Glavčiću predstavljena i priča o izgradnji 40 kuća koje bi bile namenjene mladim visokoobrazovanim bračnim parovima i porodicama sa većim brojem dece, za šta je projekat u fazi izrade idejnog rešenja. Kako je načelnik Okruga rekao, donator neće odustati od tog projekta, želi da pomogne i u toj investiciji, ali je prepoznao da je ovog trenutka mnogo važnije i da mnogo više ljudi ima potrebe za magnetnom rezonancom.

„Želim da zahvalim u ime svih građana Raškog okruga, u ime grada Kraljeva, koji je dobio i most, na dobrobit svih građana. Kao čovek, izražavam veliko zadovoljstvo. Građani u dijaspori znaju da im je matica Srbija prolazila kroz teške trenutke i da nam je sada potrebno sve. Ovakav potez g. Glavčića i drugih koji žive u dijaspori daje nam nadu da imamo šanse i mogućnosti da, uz njihovu pomoć, a naš rad i zalaganje, rešimo mnoge probleme“, istakao je načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović.

On je napomenuo da će odmah nastaviti razgovor sa donatorom oko datuma nabavke, načina plaćanja, tipa i modela kvalitetnog aparata, kao i da cifra od  500.000 evra nije konačna. Ostaje da se vidi da li će donator novac uplatiti direktno dobavljaču, ili će lokalna samouprava sa Opštom bolnicom raspisati tender, izabrati najbolju ponudu i izvršiti kupovinu.

„Lokalna samouprava će se potruditi da deo troškova, npr. carine, ako ne budemo mogli da se toga oslobodimo, preuzmemo“, najavio je načelnik Raškog okruga.

Kontakt sa Milomirom Glavčićem, i prilikom prethodne donacije za izgradnju mosta, a i sada za magnetnu rezonancu, neprestano je održavao naš sugrađanin Miroljub Dugalić, dopisnik „Politike“ iz Kraljeva, istovremeno redovno pišući o tome. Kako je na konferenciji istakao, bez korektne saradnje, bez odgovornosti, držanja reči, ovo ne bi bilo realizovano.

„Milomir Glavčić, čiji je život za filmsku priču, za roman, nikada nije zaboravio Srbiju i rodni kraj, iako je lojalni građanin Kanade. U poslednjih nekoliko godina oko šest miliona evra je uložio u Srbiju gradeći crkve, puteve, dom kulture, bibilioteku, pomažući rođacima, ubogima, deci u školovanju i na fakultetu“, rekao je Dugalić, navodeći reči dobrotvora: „Za ovo sam se odlučio jer mi se čini da je hitno i da što više ljudi može da oseto korist od mojih para. Hteo bih da pomognem svima u Srbiji, ali ne mogu. Zato sam se odlučio za ovu pomoć koja u ovom momentu služi za više ljudi. Ustajem i ležem nasmejan i uz osećaj da se neko mojoj pomoći tamo u Srbiji raduje“, preneo nam je Dugalić, i dodao:

„Nama ostaje da ovaj novac utrošimo do poslednjeg dinara za ono za šta je namenjen.“

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, u ime građana Kraljeva, zahvalio je na donacijama – mostu preko Ibra i magnetnoj rezonanci. On je istakao da će ovaj preko potrebni aparat povećati kvalitet usluga u kraljevačkoj Opštoj bolnici „Studenica“, koja je na regionalnom nivou.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

„Prvi put na lokalnom nivou sarađujemo i radimo na ovakav način. Do sada nije bilo ovakvog pomaka što se tiče lokalne samouprave. A biće još novosti. U velikoj smo ofanzivi, kako prema Vladi Srbije, tako i prema drugima. Biće i još sportskih događaja. Ova godina je počela lepo“, istakao je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić.                                                                                  

            Zahvaljujući donaciji Milomira Glavčića, koji je za donaciju od milion evra za izgradnju mosta preko Ibra dobio zvanje počasnog građanina grada Kraljeva za 2013. godinu, kako je na konferenciji najavljeno, magnetnu rezonancu najverovatnije ćemo dobiti u naredna dva-tri meseca.

 

 24.Februar 2015.
Sastanak sa učesnicima u organizaciji Dejvis kup meča

Na današnjem sastanku u vezi sa organizacijom velike teniske utakmice Dejvis kupa Srbija-Hrvatska, načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović i gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić razgovarali su sa načelnicima i predstavnicima službi bezbednosti, načelnicima inspekcija, predstavnicima timova zaduženim za kulturni program i drugima koji su neposredno u organizaciji Dejvis kupa, kako na održavanju u hali, tako i za sve propratne manifestacije.

„Kao dobri domaćini, Kraljevo ćemo predstaviti u najboljem svetlu. Apelujemo na građane da shvate da je ovo događaj svih nas. Treba da, kao dobri domaćini, pokušamo da uradimo sve što možemo kako bismo se predstavili kao ozbiljan grad koji ume, može i hoće da privuče goste, da organizuje manifestacije, da se bavi ovako ozbiljnim stvarima kao što je organizacija utakmice Dejvis kupa, kao što kod svojih kuća dočekujemo goste, sa osmehom i željom da se osećaju svi lepo - i reprezentacija Srbije, i gosti iz Hrvatske, iz Srbije, i gosti iz celog regiona. Očekujemo predstavnike javnog, političkog, kulturnog, sportskog života. Radimo na tome da im Kraljevo ostane u lepom sećanju i da ponovo dođu. Nadam se da ćemo moći da pokažemo šta Kraljevo i Raški okrug imaju od turističkog, sportskog potencijala, verskog, zdravstvenog turizma.

Ovaj sportski događaj predstavlja jedan novi korak u prezentaciji i otvaranju Kraljeva - kao privredne destinacije, kao destinacije za održavanje utakmica, razvoj verskog turizma... Borimo se, i moji saradnici i ja, da Kraljevo dobije mesto u Srbiji, da se za njega čuje i van Srbije, da izađe iz anonimnosti.

Potrudićemo se da za one gledaoce koji ne budu u hali obezbedimo i video bim. Koncert na Trgu posvećen je svim građanima Kraljeva. Planirano je i donatorsko veče za kupovinu magnetne rezonance, čija cena je oko 700.000 evra. A imamo obećanje da ćemo dobiti magnetnu rezonancu i bez donatorske večere“, rekao je načelnik RUO Nebojša Simović.

Kako je istakao gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, Kraljevo, kao lokalna samouprava, potpuno je spremno za održavanje Dejvis kup meča.

„Naša javna komunalna preduzeća su odradila sve potrebno. Nadam se da će grad Kraljevo biti dobar domaćin. Mi ćemo se potruditi da u svet ode lepa slika o Kraljevu“, rekao je gradonačelnik Ilić.

 

 

      

23.Februar 2015.
Sastanak Tima za izradu projekata

Na nivou Raškog upravnog okruga, na inicijativu načelnika Nebojše Simovića, u toku je formiranje Mreže predstavnika relevantnih institucija, čiji je zadatak da pomogne u praćenju, pripremi dokumentacije i podnošenju projekata koji se finansiraju kako iz međunarodnih donacija i fondova Evropske unije, tako i lokalnih i republičkih, u oblasti obrazovanja, privrede, poljoprivrede, kulture, sporta, ekologije, turizma i drugih delatnosti.

Zadatak mreže je da koordinira i organizuje niz obuka svim zainteresovanima, o načinu pripreme projektnih aplikacija, prikupljanju potrebne dokumentacije i proceduri konkurisanja za donacije i projekte iz dodatnih fondova. Cilj je da razmena informacija i međusobna saradnja budu sve bolji, napredovanje projekata još brže, pre svega radi povećanja kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a za opštu dobrobit svih građana Srbije.

            Žarko Milosavljević, načelnik Školske uprave Kraljevo, rekao je da je sastanak i organizovan kako bi se konstituisali, dogovorili i podeliti zadatke kako i šta raditi.

„Projekte koji stoje treba aktivirati. Projekte u kojima je već učestvovano treba skupiti, objediniti, koordinisati. Mi ćemo verovatno uspostaviti i međunarodnu saradnju, na nivou Raškog okruga, sa zemljama iz okruženja koje žele da se prikljiče Evropskoj uniji, kao i sa članovima EU, kako bi naši projekti bili prihvatljivi svuda i na svakom mestu“, rekao je načelnik Školske uprave Kraljevo Milosavljević.

Domaćin ovog skupa, gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, istakao je da je grad Kraljevo zainteresovan i daje punu podršku, pogotovu oko izrade projekata koji nisu vezani samo za školstvo, već i za poljoprivredu, zdravstvo, sport.

„Mi, kao lokalna samouprava, učestvovaćemo i imaćemo svoje predstavnike koji će aplicirati pre svega za pretpristupne fondove EU“, rekao je gradonačelnik.

Sastanku su prisustvovali i načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, predstavnici gradova i opština okruga i njihovih službi za lokalni ekonomski razvoj - Kraljeva, Novog Pazara, Vrnjačke Banje, Raške i Tutina, osnovnih i srednjih škola, Državnog univerziteta u Novom Pazaru, Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u našem gradu, Agronomskog fakulteta u Čačku, Agronomskog fakulteta u Čačku, Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj banji, Visoke škole strukovnih studija u Aleksincu, Nacionalne službe za zapošljavanje, Regionalne privredne komore Kraljevo.
 

 

23.Februar 2015.
Prijem članova

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić sa saradnicima primio je predstavnike kraljevačkog Auto-moto sportskog kluba KV RACING TEAM, koji je 2014. godine osvojio prvo mesto u nacionalnom šampionatu Srbije na kružnim stazama, a bio drugi na brdskim trkama. U ime kluba KV RACING TEAM, sastanku su prisustvovali Igor Pavlović, predsednik, Mladen Bažalac, potpredsednik, Miloš Rogonjić, direktor, Predrag Lambaša, vozač, osvajač „zlatne kacige“ ili tri titule zaredom, i drugi članovi kluba.

Na sastanku je iskazana obostrana zainteresovanost za adaptaciju i korišćenje autodroma Beranovac kako bi mu se vratio stari sjaj, ali i nekadašnja takmičenja, koja sa nestrpljenjem očekuju mnogi.

Kako je istakao Miloš Rogonjić, direktor kluba koji postoji tri godine i broji 14 takmičara, prvi put u istoriji Kraljeva osvojena je šampionska titula na kružnim i brdskim stazama. Prve godine postojanja imali su klupskog šampiona Bojana Milanovića, koji je prezentovao ne samo grad, već i državu na Dakar reliju. Sada imaju na kružnim stazama dva šampiona i jednog vicešampiona, a na brdskim trkama dva šampiona i dva vicešampiona.

„Nadamo se da ćemo imati podršku grada i u 2015. godini. Da nije bilo podrške grada, ne bi bilo ni ovih rezultata. Veći deo sredstava, pored sponzora, obezbedio je grad Kraljevo. Nadamo se da ćemo imati ponovo auto-trke na Beranovcu. To je bila i jedna od tema sastanka. Želimo da Beranovac aktiviramo i da se napravi autodrom kao nekada“, rekao je direktor kluba Rogonjić.

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić obećao je pomoć lokalne samouprave klubu.

„Nadam se da će i ove godine nastaviti da postižu izuzetne rezultate kao u prethodnoj godini. Razgovarali smo i o infrastrukturi, o kružnoj stazi na Beranovcu, gde su se nekad održavale trke. Mislim da bi grad Kraljevo opet trebalo da bude domaćin tih trka. Mi ćemo se, uz pomoć Vlade Republike Srbije, i uz pomoć KV RACING TEAM-a, potruditi da jedna od trka bude i na Beranovcu“, rekao je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.


  
   

 

23.Februar 2015.
Najava kulturnih događaja povodom teniskog meča

Na prvoj konferenciji za novinare o predstojećim kulturnim dešavanjima u dane tenisa u Kraljevu govorili su Miloš Milišić, koordinator Tima za kulturu, i Dragan Rajičić, direktor Turističke organizacije Kraljevo.

Kako je istakao Milišić, namera je bila da Kraljevo u naredne dve-tri nedelje, a naročito u vreme održavanja meča Srbija-Hrvatska, budući da ima čime i gde, postane kulturna prestonica Srbije.

On se osvrnuo na upravo otvorenu reprezentativnu izložbu filigranskih radova Filigransko-kujundžijske radionice „Pokimica“ našeg sugrađanina Gorana Ristovića u galeriji Narodnog muzeja, i najavio izložbu poludragog i dragog kamenja, juvelirsko bogatstvo Srbije, koju pripremaju profesori sa Rudarsko-geološkog fakulteta. Budući da se izložba radi u saradnji sa Teniskim savezom Srbije, prema rečima Milišića, postoji mogućnost i da je otvori Novak Đoković.

Iz bogatog seta programa Narodne biblioteke, izdvojen je program posvećen počecima teniske igre u Kraljevu, o čemu će više govoriti novinar Miroljub Dugalić, koji je napravio svojevrsno istraživanje na ovu temu. Biće tu i ljudi iz Teniskog saveza Srbije.

U Kraljevačkom pozorištu biće izvedena premijera predstave „Čarobnjak iz Oza“, a najavljena su i gostovanja Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca i Kruševačkog pozorišta.

Galerije će imati zanimljive izložbe – mozaika u Kulturnom centru „Ribnica“, a kraljevačkih umetnika u „Maržiku“.

U Multimedijalnom centru „Kvart“ biće prikazana revija sportskog filma, a rezervisan je i termin za premijeru filma Darka Bajića „Bićemo prvaci sveta“.

Kako je najavljeno, koncert na Trgu srpskih ratnika održaće Dejan Petrović i „Big bend“.

Koordinator tima za kulturu zahvalio je direktorima javnih ustanova, udruženjima koja se bave kulturom, stvaraocima koji su se, kako je istakao, odmah okupili kako bi napravili program koji će pokazati ono najreprezentativnije što grad ima – kulturu.

Direktor Turističke organizacije Kraljevo Dragan Rajičić naglasio je da je centralna tema nastupa Turističke organizacije Kraljevo na 37. Beogradskom Sajmu turizma bio upravo Dejvis kup meč Srbija-Hrvatska. Ovaj trenutno najznačajniji turistički događaj koji je, kako je rekao, već popunio smeštajne kapacitete grada Kraljeva, pobudio je veliko interesovanje posetilaca Sajma. Rajičić je naglasio da je, na zvaničnom sajtu Turističke organizacije Kraljeva, otvorena podstranica „Dani tenisa 2015“, sa informacijama u vezi sa teniskim mečom Srbija- Hrvatska.

On je najavio i „Top food day, manifestaciju koju etno udruženje „Gegula“ organizuje u svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva, i na kojoj će predstaviti svoje proizvode turistima i domaćima, kao i proizvođačima iz sedam gradova i opština u okolini.

S obzirom na popunjene smeštajne kapacitete, Rajičić je rekao da je Vrnjačka Banja pritekla u pomoć svojim smeštajnim kapacitetima, a da su tu i Kragujevac i Čačak ako zatreba.

On je podsetio na to da u centralnoj gradskoj zoni postoji bežični internet za sve koji bi da što lakše dođu do informacija o gradu. Takođe je pomenuo da grad Kraljevo ima info štand u okviru hola nove sportske hale sa štampanim propagandnim materijalom.

Ova konferencija za novinare, na kojoj je najavljen deo bogatog programa koji grad priprema, bila je i prilika da se uputi molba navijačima da navijaju za četu Novaka Đokovića, ali da poštuju i hrvatske igrače. 

           

 

 

     PROGRAM USTANOVA KULTURE od 23. februara do 8. marta

u toku je Izložba filigranskih radova Gorana Ristovića

Narodni muzej Kraljevo

PONEDELjAK 23. februar

18.oo časova Izložba IKONE

Autori: Ljiljana Rivić, Mirko Ćetković, Nenad Marković, Gordana Pralica, Milica Stašić i Darko Burnać - Galerija Kulturnog centra “Ribnica”

 

20.oo časova  Vina i pingvina (crna komedija) - Kraljevačko pozorište

UTORAK 24. februar (do 2. marta)

19.oo časova Izložba radova kraljevačkih umetnika -Galerija Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Kraljevo

ČETVRTAK 26. mart

Počinje prikazivanje igranog filma Bićemo prvaci sveta - Bioskop Kvart

PETAK 27. februar

19.oo časova  Raduj se tenisu, naši na sceni su (program posvećen teniskoj igri u Kraljevu) - Narodna biblioteka “Stefan Prvovenčani”

SUBOTA 28. februar

12.oo časova i 18.oo časova Premijera Čarobnjak iz Oza (predstava za decu) Kraljevačko pozorište

NEDELjA 1. mart (do 8. marta)

Revija sportskog filma - Bioskop Kvart

UTORAK 3. mart

19.oo časova Koncert učenika Muzičke škole - Kraljevačko pozorište

SREDA  4.mart

19 .oo časova Koncert učenika Muzičke škole - Kraljevačko pozorište

Od 4. do 17. marta

Izložba Druga strana ogledala - Autor: Milena Milosavljević

Galerija Kulturnog centra “Ribnica”

ČETVRTAK 5. mart

Od 5. do 15. marta  - Izložba poludragog i dragog kamenja - Narodni muzej Kraljevo

20.oo časova Rogonja (renesansna komedija) - Kraljevačko pozorište

21.oo časova Koncert "Dejan Petrović big bend" - Trg srpskih ratnika

SUBOTA 7. mart

20.oo časova  Prevaranti u suknji (komedija), Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac

Kraljevačko pozorište

20.Februar 2015.
Sajam turizma
        

Sajam turizma 2015 from zoran ljubojevic on Vimeo.

19.Februar 2015.
Kulturna dešavanja tokom Dana tenisa u Kraljevu
13.Februar 2015.
Uspostavljanjem objedinjene procedure do unapređenja rada
U okviru Projekta „Unapređenje poslovnog okruženja na lokalnom nivou kroz regulatornu reformu“, koji grad Kraljevo, od novembra 2012. godine, sprovodi u saradnji sa Centrom za dobro upravljanje OPTIMUS, uz finansijsku podršku Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove – SECO, danas je svečano potpisan Sporazum o saradnji u uspostavljanju objedinjene procedure između grada Kraljeva, javnih preduzeća i organizacija.

Potpisnici Sporazuma su grad Kraljevo, Gradska uprava grada Kraljeva, JKP „Vodovod“, JEP „Toplana“, Direkcija za planiranje i izgradnju „Kraljevo“, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Elektrosrbija d.o.o - Elektrodistribucija Kraljevo, „Telekom Srbija“ AD, Regija Kragujevac - Izvršna jedinica Kraljevo, a to će učiniti i Republički geodetski zavod – Služba za katastar nepokretnosti i Ministarstvo unutrašnjih poslova - Sektor za vanredne situacije Kraljevo.

Izmenama Zakona o planiranju i izgradnji iz decembra 2014. godine, uvedena je obaveza uspostavljanja objedinjene procedure, koja predstavlja inovativni mehanizam u radu lokalne samouprave i ostalih institucija u procesu izdavanja dozvola iz oblasti izgradnje. Jedan od značajnih problema sa kojim se susreću privrednici i građani u procesu izgradnje je pribavljanje velikog broja dokumenata koja izdaju javna preduzeća, Služba za katastar i druge organizacije. Grad Kraljevo je prepoznao problem i, u saradnji sa OPTIMUS-om, sa kojim već realizuje projekat, inicirao potpisivanje sporazuma, na osnovu kojeg će Gradska uprava pribavljati, po službenoj dužnosti, od drugih potpisnica sporazuma, potrebna dokumenta kako bi se povećala efikasnost i poboljšao kvalitet usluga lokalne administracije. Sporazum je značajan korak u uspostavljanju zakonski obavezujuće objedinjene procedure kojom će se smanjiti koraci, troškovi i vreme izgradnje građevinskih objekata.    

„Uspostavljanjem objedinjene procedure unapredićemo rad i ubrzati dobijanje potrebnih dozvola u oblasti građenja, što je izuzetno važno, kako zbog velikog podsticaja građevini tj. izgradnje većeg broja objekata u našem gradu, tako i zbog privlačenja novih investicija“, izjavio je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić.

Prema rečima načelnika Gradske uprave grada Kraljeva Miloša Petrovića, kada se govori o dobroj upravi, govori se o upravi koja funkcioniše na načelima delotvornosti, efikasnosti i transparentnosti u radu.

„Delotvornost podrazumeva da za što manje vremena i sa manje troška građani ostvaruju svoja prava kod Gradske uprave. Pokušavajući da napravimo reformu javne uprave, u sklopu toga i Gradske uprave, sproveli smo postupak regulatorne reforme. Danas smo potpisali sporazum, koji jeste zakonska obaveza, po Zakonu o planiranju i izgradnji, ali smo, nezavisno od toga, idući u susret Zakonu, radili intenzivno tokom prošle godine na stvaranju jednog ovakvog sporazuma. Veoma je važno da saradnja bude ne samo u okviru Gradske uprave, nego i sa javnim preduzećima, a posebno ističem saradnju sa republičkim javnim preduzećima, koja do sada nije bila na odgovarajućem nivou u smislu poštovanja nekih rokova. Sada ćemo, poštujući rokove iz Sporazuma, mnogo brže i efikasnije da sprovodimo procedure“, objasnio je načelnik Gradske uprave grada Kraljeva Miloš Petrović.

Kako je istakla zamenik direktora OPTIMUS-a Katarina Milanović, Kraljevo je jedan od retkih gradova koji su prepoznali potrebu da se radi na uspostavljanju objedinjene procedure, i to ne onda kada je zakon donet već značajno pre zakona.

„Uspostavljanje objedinjene procedure uvodi grad Kraljevo i ostale strane potpisnice u mali krug institucija koje na ovaj način unapređuju svoje poslovanje i preuzimaju obaveze prikupljanja potrebne dokumentacije u ime stranaka“, istakla je Milanovićeva.

Ona je zahvalila svima na uspešnoj saradnji i poželela uspeh u daljem uspostavljanju cele procedure i njenoj konkretizaciji na terenu, a samim tim i brzom rešavanju zahteva investitora i građana.

            Potpisivanje Sporazuma predstavlja novi korak u reformi gradske administracije i ostalih organa kroz unapređivanje komunikacije, koordinacije, razmene informacija i dokumantacije između strana potpisnica, čime se pojednostavljuje proces izdavanja dozvola, saglasnosti, rešenja i odobrenja, skraćuje vreme čekanja za stranke i dokumentacija koju stranke neposredno pribavljaju.            

 

  

           
11.Februar 2015.
Otvaranje hale, poseta aerodromu ...

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović boravila je danas u Kraljevu.

Ona je najpre, sa gradonačelnikom Kraljeva Tomislavom Ilićem i načelnikom Raškog upravnog okruga Nebojšom Simovićem, presecanjem vrpce, svečano otvorila novoizgrađenu halu sportova u naselju Ribnica, u kojoj će biti održan teniski meč između Srbije i Hrvatske. Tom prilikom, Mihajlovićeva je istakla da je ova hala šansa za sve buduće mlade sportiste koji će jednog dana predstavljati našu državu. Ona je čestitala svima koji su učestvovali u izgradnji hale, istakavši da je to uspeh celog Kraljeva, kao rezultat velikog napora i rada.

„Ova hala treba da radi, da bude puna, ne samo za Dejvis kup, nego stalno. Ne da bi samo opravdala svoju investiciju nego da bi pomogla Kraljevu da se razvija. Nastavljamo da menjamo Kraljevo, menjamo infrastrukturu i gradimo nove objekte i činimo sve da imamo nove šanse i nove promene jer su promene ključ opstanka svakog od nas i naše zemlje“, izjavila je Mihajlovićeva nakon obilaska hale.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić zahvalio je potpredsedniku Vlade i ministru Zorani Mihajlović na poseti i izrazio nadu da će ova multifunkcionalna hala, čija izgradnja je koštala osam miliona evra ili oko 900.000 dinara, zadovoljiti uslove potrebne za održavanje i drugih takmičenja osim tenisa.

Prema rečima načelnika Raškog upravnog okruga Nebojše Simovića, pred veliki teniski meč Srbija-Hrvatska koji će biti održan u Kraljevu, preduzeto je sve što je potrebno, timovi rade na pripremi kulturnih događaja koji će se dešavati tih dana, radiće se na promociji svih proizvoda koji se proizvode u Raškom okrugu - pića, hrane i dr.

„Pokušaćemo da organizujemo i donatorsku večeru, od koje će prihod biti namenjen nabavci magnetne rezonance. Kraljevo će tih dana živeti za Dejvis kup. Veliko je interesovanje za dolazak u Kraljevo i mi ćemo tu šansu iskoristiti“, izjavio je načelnik RUO Nebojša Simović. 

 

              

Potpredsednik vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je zatim i aerodrom „Morava“ u Lađevcima.

„Radimo na konverziji iz vojnog u vojno-civilni aerodrom. Do leta ovo će biti civilno-vojni aerodrom. Dodatna oprema će doći od aerodroma „Nikola Tesla“. Direktorat civilnog vazduhoplovstva, u saradnji sa Ministarstvom odbrane, radiće svoj deo posla. Potrudićemo se da sa Ministarstvom odbrane dogovorimo sve što je potrebno da donesemo određene odluke na Vladi. U toku ove godine imaćemo letove sa ovog civilno-vojnog aerodroma, što je važno ne samo za razvoj turizma, već i za privredni rast. Vlada Srbije radi na podizanju konkurentnosti Srbije, svakog regiona, da se bolje živi, što je moguće ako imamo razvijenu infrastrukturu - putnu, železničku, vazdušnu“, izjavila je Mihajlovićeva nakon obilaska aerodromske zgrade i dodala da će preduzeće Aerodromi Srbije biti formirano u naredna dva meseca i da se na tome već radi.

Prema rečima pomoćnika ministra za vazdušni saobraćaj Zorana Ilića, aerodrom već može da funkcioniše u C kategoriji – mogu da ga koriste avioni koji imaju između 120 i 180 mesta, a na početku će ga koristiti i manje letelice i one za kargo prevoz.


              

 

Potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je u Kraljevu prisustvovala i Drugoj sednici Saveta Raškog upravnog okruga. Sednici su, pored načelnika Raškog upravnog okruga, prisustvovali i poslanici, predsednici opština i gradonačelnici sa područja Raškog upravnog okruga – Kraljeva, Novog Pazara, Vrnjačke Banje, Raške i Tutina. Neke od teme su bile i aerodrom „Morava“ u Kraljevu, autoput E761 Preljina-Pojate, Koridor 11.

„Ovo je način na koji mislim da treba da rade svi okruzi. Bio je ovo jedan vrlo konstruktivan sastanak na kome je bilo reči o starteškim pravcima, kako se razvija Okrug, što je osnova budućeg razvoja Srbije. Svaki predstavnik je izneo probleme o budućnosti razvoja svoje opštine i pokušali smo zajedno da nađemo rešenje za veliki deo tih problema“, izjavila je Mihajlovićeva nakon sastanka i dodala da će ubuduće, na sedam do deset dana, imati sastanak sa po jednim načelnikom okruga i lokalnim samoupravama koje mu pripadaju.

Ministarka je pozvala čelnike lokalnih samouprava da pripreme prostorne planove i druga planska dokumenta za predviđenu izgradnju autoputa od Pojata do Preljine.

„Drago mi je što je potpredsednik Vlade i ministar Zorana Mihajlović prepoznala našu ideju da treba rešavati probleme na nivou okruga, jer tako pokrećemo i sve gradove na toj teritoriji. Za Raški okrug je najbitnije – aerodrom Lađevci, „moravički“ koridor autoputa, koji treba da poveže koridore 10 i 11, i krak autoputa ka Sjenici. Veliki je značaj infrastrukture za privredu, za razvoj turizma, to je značajno za razvoj okruga i čitavog regiona. Ova dva strateška objekta bitna su i za Moravički i Rasinski okrug. Ova dva projekta čitavu centralnu Srbiju i porivredno i turistički uzdižu“, izjavio je načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić je, nakon sastanka, izneo šta je to što je najbitnije za grad Kraljevo dogovoreno.

„Dobili smo punu podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za urbanu regeneraciju. Nadam se da ćemo krajem godine početi izvođenje radova u Dositejevoj ulici. Dogovorili smo se oko sanacije nadvožnjaka u Ulici vojvode Stepe i izgradnje kružnog toka“, rekao je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

U poseti gradu Kraljevu sa potpredsednikom Vlade i ministrom gospođom Mihajlović bili su i poslanica Marija Obradović, Kraljevčanka, koordinatorka Ženske parlamentarne mreže i predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, i poslanik Zoran Babić iz Vrnjačke Banje, predsednik Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, predsednik poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Vladi RS.

 

              

 

04.Februar 2015.
Fudbalski savez Srbije pomaže Kraljevu

Grad Kraljevo ugostio je danas čelnike Fudbalskog saveza Srbije (FSS) – predsednika FSS Tomislava Karadžića i generalnog sekretara Zorana Lakovića, sa saradnicima. Goste je primio gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić sa svojim saradnicima. Sastanku su prisustvovali i predsednik Fudbalskog saveza Raškog okruga Ljubiša Vujović, predsednik Fudbalskog kluba Sloga i član Skupštine Fudbalskog saveza Zvonko Terzić, kao i drugi predstavnici kraljevačkog fudbala.

Glavna tema sastanka bila je mogućnost da Kraljevo bude jedan od 12 gradova u Srbiji koji će dobiti fudbalski teren sa veštačkom podlogom.

Prvi čovek Fudbalskog saveza Srbije smatra da su razgovori bili veoma korisni i da se vidi da je grad spreman da sarađuje i pomaže u razvoju sporta.

„Kompletna ekipa na sastanku jasno govori o odnosu grada prema sportu. Nama je zadovoljstvo što smo imali priliku da razgovaramo sa ljudima ovakvih ambicija, planova i opredeljenja za sport. Fudbalski savez Srbije će, na planu infrastrukture pre svega, učiniti sve da Kraljevo ide snažno napred, brzim  koracima. Grad je mnogo uradio na planu ukupne sportske infrastrukture, podrazumevajući i razne teretane, staze, sportske hale.

Prvi naš korak je da ćemo jedan sjajan teren veštačke trave, gde će moći od jutra do sutra da se igra fudbal, opredeliti prema Kraljevu. Međutim, potrebno je da se naprave određeni preduslovi, administrativni i tehnički. Čim to bude gotovo, dobićete tu vrstu naše pomoći. Bilo bi mi zadovoljstvo da teren otvorimo prvo ovde u Kraljevu. To zavisi od Vas“, izjavio je predsednik FSS Karadžić.

Rok za obezbeđivanje svih potrebnih uslova za dobijanje terena sa veštačkom podlogom je 30-45 dana.

Gradonačelnik grada Kraljeva zahvalio je FSS na pomoći.

„Mi ćemo u što kraćem periodu opredeliti mesto gde ćemo locirati teren. Nadam se da ćemo i dalje sarađivati sa Fudbalskim savezom Srbije. Kako su nam obećali, moći ćemo da se nadamo i osvetljenju terena tj. nabavci reflektora potrebnih za novi stadion. Pored toga, našim klubovima koji su imali štete prilikom poplava u maju prošle godine Fudbalski savez Srbije će izaći u susret i opredeliti sredstva za sanaciju njihovih terena“, rekao je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić.

Predstavnici FSS za kraljevačke fudbalere obezbedili su i sportsku opremu.

Nakon sastanka sa čelnicima grada i fudbalskim poslenicima Kraljeva, predstavnici FSS su obišli i moguće lokacije za postavljanje terena sa veštačkom travom.