Mapa sajta  |  RSS

Odštampaj Pošalji
Vesti
22.Maj 2015.
Najava manifestacije "Dani jorgovana"
Danas je održana konferencija za novinare Organizacionog Odbora manifestacije "Dani jorgovana", koja se održava u subotu 23. maja. Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić upoznao je novinare sa programom ove manifestacije i najavio dolazak velikog broja gostiju iz zemlje i inostranstav. Zanimljivo je da su svoj dolazak najavili i predstavnici velikog broja ambasada u Srbiji.
Svečani defile počinje ispred Hrama Svetog Save u 11.oo časova a zatim će se na Gradskom trgu održati kulturno umetnički program i kolektivno venčanje i obnavljanje bračnih zaveta.

 

21.Maj 2015.
Konferencija Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva
Danas su članovi Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva i Ženska odbornička mreža održali konferenciju za novinare na aktuelnu temu vezanu za nasilje nad ženama i nedavna nasilnička dešavanja u gradu Kraljevu.

 
 
 
20.Maj 2015.
Poseta stručnjaka za krizne situacije

Grad Kraljevo su posetili predstavnici UNDP sa 40 međunarodnih stručnjaka za krizne situacije, sa zadatkom da u narednom periodu, za potrebe grada Kraljeva, izrade različite projekte, vezano za civilnu zaštitu i sistem zaštite i spasavanja.

Njih je pozdravio gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, a nakon pozdravne reči počele su tematske prezentacije u vezi sa projektima.


18.Maj 2015.

 

Kup Srbije u šahu                                              16. maja 2015. godine


Simultankom u centru grada započel
o je Finale kupa Srbije „Svetozar Gligorić“ u šahu.
Simultanku je sa učenicima kraljevačkih osnovnih i srednjih škola ali i sa građanima Kraljeva  igrala državna reprezentativka velemajstor Marija Rakić.

Finale kupa u šahu „Svetozar Gligorić“ za 2015. godinu
, svečano e otvorio gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić u Svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva, gde se i igralo prvo kolo turnira.

Za Kup Srbije "Svetozar Gligorić prijavljeno je 13 ekipa, saopštio je Šahovski savez Srbije (ŠSS).
Pored branioca Kupa, kragujevačke ekipe Vodovod-Radnički, prijavljeni su prvoligaši Jugović iz Kaća, Novosadski ŠK, Metalac Takovo iz Gornjeg Milanovca, beogradska Lasta i domaćin Sloga.
Pravo učešća na prošlogodišnjem takmičenju izborili su Srbobran, VŠK 2005 iz Valjeva i Stara Pazova, a kroz kvalifikacione turnire još čačanski Borac, Goč iz Vrnjačke Banje, Omladinac iz Novih banovaca i Trepča iz Kosovske Mitrovice.
Kup Srbije u šahu po treći put igra se pod imenom velemajstora Svetozara Gligorića (1923-2012), šahovske legende uvažavane širom sveta.

 

 

15.Maj 2015.
Dan Narodnog muzeja Kraljevo

65 godina postojanja i rada danas je obeleženo svečanošću u  Narodnom muzeju Kraljevo.Na početku svečanosti Tatjana Mihailović, muzejski savetnik Narodnog muzeja Kraljevo, održala je prezentaciju kojom je predstavila 65 godina rada ustanove. Dragan Drašković, direktor Narodnog muzeja Kraljevo zahvalio se svim institucijama i pojedincima sa kojima je Muzej intenzivno sarađivao. U svečanom delu Dragan Drašković je dodelio zahvalnicu Narodnog muzeja Kraljevo za institucije i pojedince. U ime grada Kraljeva zahvalnicu je primio Milun Jovanović, zamenik gradonačelnika grada Kraljeva.

 
 

13.Maj 2015.
Najaktivnija jedinica lokalne samouprave

Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva održao je konferenciju za novinare na kojoj je predstavio nedavno dobijeno priznanje - plaketu za najaktivniju jedinicu lokalne samouprave u 2014. godini. Ovo priznanje Savetu je uručeno na 10. jubilarnoj međunarodnoj konferenciji „Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici", održanoj u Kragujevcu od 22. do 25. aprila 2015. godine, koja se organizuje u okviru Dekade akcija u bezbednosti saobraćaja 2011-2020.  

Kako je istakao predsednik užeg saziva Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva, zamenik predsednika Skupštine grada Kraljeva Nenad Marković, ovo je potvrda da Savet radi kako treba, da je na pravom putu.

„Mi smo vrlo ponosni na priznanje koje smo, drugu godinu zaredom, dobili. Takođe, veoma smo ponosni na to što su, od predstavljenih osamdeset radova, oni koji su se ticali lokalne samouprave i rada loaklnih saveta za bezbednost saobraćaja, kao primer dobre prakse naveli - Kraljevo“, rekao je Marković.

On je najavio i nastavak aktivnosti na podeli automobilskih sedišta za bebe za ovu godinu kako bi svako novorođeno dete dobilo sedište. Odluka je da se akcija nastavi gde je i stala - 12. novembra 2014. godine. Za 1.300 sedišta odvojeno je 5.000.000.000 dinara, što je znatno povoljnije nego u maloprodaji. Marković je pozvao roditelje dece koja su upisana u matičnu knjigu rođenih grada Kraljeva od 12. novembra 2014. godine da se jave u Matičnu službu Gradske uprave grada Kraljeva kako bi Savet organizovao zajedničku podelu. Namera je da se uključi i Agencija za bezbednost saobraćaja, koja bi organizovala edukativno pokazno vezivanje sedišta.     

            Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva organizovao je i ove godine brojne akcije – kampanju namenjenu traktoristima u Čukojevcu i Miločajima, učestvovao je kao podrška u takmičenju „Šta znaš o saobraćaju“ koje organizuje AMS (opremili decu učesnike majicama, obezbedili nagrade), kampanju u vezi sa vezivanjem pojasa, dve akcije usmerene ka prvacima („Pažljivko“) i vršnjačku edukaciju (predavanje držao čovek koji je skoro tri decenije u invalidskim kolicima).   

       


09.Maj 2015.
Dan pobede nad fašizmom

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, 9. maj, koji se obeležava i kao Dan Evrope, i ove godine u našem gradu obeležen je polaganjem cveća i venaca na Spomenik otpora i pobede. Pored predstavnika grada Kraljeva – gradonačelnika i predsednika Skupštine i njihovih saradnika, uz zvuke „Posmrtnog marša“ Orkestra „27. septembar“, vence su položili i načelnik Raškog upravnog okruga, predstavnici grada u Narodnoj skupštini, predstavnici Vojske, Policije, političkih partija, brojnih udruženja, društava, pojedinci.

Grad Kraljevo je tim povodom posetio i poštu žrtvama odao i predstavnik Ambasade Ruske Federacije u Srbiji - pomoćnik vojnog atašea Georgi Kljukac.

Srećan sam da sam imao sreću da dođem u Vaš lepi grad, i to baš na dan kada je završen Drugi svetski rat pre 70 godina. Danas slavi ne samo Srbija, već čitava Evropa. Za Rusiju, to je postao jedan od najznačajnijih praznika jer Rusija poštuje svoju istoriju. U ovom ratu je poginulo oko 30 miliona ljudi, a Srbija je treća država po broju poginulih u tom ratu u Evropi. Naši preci su zajedno ratovali, rame uz rame, borili se protiv fašizma, i uspeli. Treba da poštujemo i negujemo svoju istoriju. Srećan sam da mogu da položim venac na ovaj spomenik. Želim da zahvalim svojim precima što možemo danas da živimo mirno“, rekao je predstavnik Ambasade Rusije.

Prema rečima predsednika Skupštine grada Kraljeva Sretena Jovanovića, na ovom mestu zaista treba da se poklonimo, uz veliko hvala svima koji su učestvovali u oslobađanju naše zemlje od najvećeg zla – nacizma, fašizma.

Ovakva mesta uvek moramo da posećujemo, da nam budu inspiracija, na osnovu ovakvih mesta pravimo razliku između mira i rata, onih koji nanose zlo i onih koji žele dobro svome narodu. Nikada ne smemo zaboraviti ulogu Crvene armije, koja je svojim velikim žrtvama pomogla da se mi oslobodimo od najvećeg zla koje je tada okupiralo slobodoljubivi narod Evrope“, poručio je predsednik kraljevačke Skupštine.

Predstavnici grada Kraljeva i Raškog okruga i ambasade Rusije vence su zatim položili i na spomen-obeležje koje su vojnicima Crvene armije nastradalim u borbama za oslobođenje sela Ratina u Drugom svetskom ratu podigli zahvalni meštani ovog sela. Stradalima za oslobođenje Kraljeva i Ratine poštu su odali i članovi Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Kraljev grad“ iz Kraljeva.

Predsednik MZ Ratina Zoran Vukadinović podsetio je da je 36 pripadnika Crvene armije, braneći Srbiju i selo Ratina, položilo život ispred oltara Crkve Svetog Jovana Krstitelja.

U čast poginulih crvenoarmejaca, oltar crkve je na njihovim kostima. Taj spomenik smo preselili da bismo napravili svetinju. Trobojka govori sve – i krv i nebo i zemlja su tu. Hvala svima vama koji ste došli da se u ovom pomoravskom selu na ušću Ibra u Moravu poklonimo senima onih zbog kojih danas časno gledamo u nebo, u zemlju koja nas hrani i poji“, poručio je predsednik MZ Ratina i pozvao sve da budu gosti Ratine u dane proslave proboja Solunskog fronta i u vreme održavanja manifestacije „Projada“.

 

 

 

Konferencija za novinare povodom manifestacije "Narcisima u pohode"

 

Uoči 59. akcije „Narcisu u pohode“, članovi Organizacionog odbora održali su konferenciju za novinare. Jedna od najstarijih planinarskih akcija na teritoriji Republike Srbije, koja se neprekidno organizuje od 1956. godine, i jedna je od 12 akcija u planinarskom kalendaru Srbije, ove godine je zakazana za 10. maj.          

            Predsednik PSD „Gvozdac“ Miroslav Stanić istakao je da ova akcija nije takmičarskog karaktera. On je, za sve zainteresovane da učestvuju, izneo najvažnije detalje kako bi se pohod srednje teškom stazom dugom 21 kilometar odvijao bez problema. Takođe, podsetio je da je zabranjeno loženje vatre, lomljenje drveća, branje narcisa, da su postavljene oznake na stazi, kao i džakovi za smeće. Saobraćaj za putnička vozila, osim vozila službe spasavanja, gorske službe spasavanja, hitne pomoći i jednog motornog vozila organizatora, nije dozvoljen.

            Predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović čestitao je organizatorima na decenijama uspešnog organizovanja akcije.            

            Grad uvek nađe načina da podrži manifestaciju. To je deo turističke ponude, deo programa Turističke organizacije Kraljeva. I ove godine smo sa učesnicima akcije. Želim svima da se lepo provedu, ali i da vodimo računa o prirodi. Ovo proleće smo počeli sa jorgovanima, nastavljamo sa narcisima. To je ono što priroda nama daruje, a mi prirodi treba da vratimo. I ova akcija je sa lokalnog prešla na republički nivo. Treba da se prenosi na mlađe generacije“, poručio je predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović.

Direktor Turističke organizacije Kraljeva Dragan Rajičić zahvalio je  lokalnim medijima na saradnji, jer, kako je rekao, konferencija za novinare je prilika da se pozove što veći broj naših sugrađana da dođu na planinu Stolovi. U okviru turističke ponude, pokušava se da se sve prirodne lepote potenciraju, podignu na viši nivo, da se proširi dobar glas o lepotama grada Kraljeva i okoline, kao i da se plasiraju informacije o manifestacijama.

Akciju „Narcisu u pohode“ PSD „Gvozdac“ organizuje u saradnji sa Turističkom organizacijom Kraljeva, gradom Kraljevom i MZ Kamenica, a pod pokroviteljstvom Vlade RS - Ministarstva omladine i sporta i Planinarskog saveza Srbije.

 

 

 

Regionalna obuka SKGO                                                                 06.05.2015.

 

 

Stalna konferencija gradova i otina - Savez gradova i opština Srbije je 6. maja u Kraljevu održala prvu od pet regionalnih obuka na temu unapređenja poslovnog okruženja na lokalnom nivou, sa ciljem da sve opštine i gradove upozna sa rezultatima ovog projekta. Projekat se u protekle tri i po godine sprovodio u šest većih opština u vidu regulatorne reforme svih administrativnih procedura grada/opštine, kao i u 10 manjih opština, u vidu pojednostavljenja 15 odabranih procedura i izrade njihovih modela.

Kraljevo je jedan od gradova u kome je, uz podršku Optimusa - Centra za dobro upravljanje, partnerske organizacije SKGO, uspešno sprovedena puna regulatorna reforma. Posvećenost uprave i njeni rezultati na projektu svakako predstavljaju primer dobre prakse, što je i jedan od razloga da Kraljevo bude izabrano za premijerno mesto regionalnih okupljanja. Preostale četiri regionalne obuke će biti održane u SKGO pilot opštinama Knjaževac, Kanjiža, Kovin i Užice. Načelnik Gradske uprave grada Kraljeva Miloš Petrović će rezultate regulatorne reforme u gradu Kraljevu, osim na obuci u svom gradu, predstaviti i kolegama u Knjaževcu i Užicu.

Današnjem skupu, koji je u ime domaćina pozdravio zamenik gradonačelnika Milun Jovanović, pored predstavnika grada Kraljeva, prisustvovali su i predstavnici Gornjeg Milanovca, Novog Pazara, Tutina, Rekovca, Ivanjice, Ćuprije, Knića, Vrnjačke Banje i Čačka.

 

 

 

 

 

05.05.2015.

Korisnici grantova u opremi za mikro i male biznise potpisali ugovore o donaciji sa HELP-om              

 

U okviru projekta „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva sa fokusom na Romkinje u Srbiji“, u Kraljevu su predstavnici nemačke humanitarne organizacije HELP potpisali ugovore o donaciji sa 30 korisnika grantova u opremi za započinjanje mikro i malih biznisa. Ovaj projekat HELP sprovodi uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodnu saradnju SIDA, a sufinansiraju ga ciljni gradovi i opštine - Kraljevo, Leskovac, Kruševac, Prijepolje, Požarevac, Vladičin Han i Vranje.

Cilj projekta je integracija marginalizovanih Roma i drugih socijalno ugroženih grupa stanovništva u Srbiji motivisanjem na samozapošljavanje i aktivan pristup tržištu rada kroz radionice, obuke, grantove u opremi i umrežavanje.

„Drago mi je da sam u Kraljevu, gde smo realizovali mnoge projekte, a danas potpisujemo ugovore sa korisnicima koji će imati mogućnosti da poboljšaju šanse za zapošljavanje. Ovaj projekat ima veliki uticaj na život ljudi, omogućava im da sami mogu da zarađuju sredstva za život. To je jedan od najboljih načina da im pomognemo. Želim uspeh našim korisnicima. Zahvaljujem gradu Kraljevu, koji je već dugi niz godina partner i učestvuje u ovim projektima sa Helpom“, rekao je regionalni koordinator Help-a Klaus Mok.

            U ime grada, na pomoći i saradnji, zahvalio je Milun Jovanović, zamenik gradonačelnika.

            „Dosadašnja saradnja je bila sjajna, nadam se da ćemo tako nastaviti. Svim korisnicima želim da novac utroše na pravi način i da im to bude odskočna daska u stvaranju uslova za bolji život njihovih porodica. Čestitam im i molim da novac koriste na pravi način - kako bi unapredili svoj život“, poručio je zamenik gradonačelnika Kraljeva Milun Jovanović.

 Potpisnici ugovora o donaciji (17 žena i 13 muškaraca), uz pomoć donirane opreme, samostalno će započeti mikro i male biznise u oblasti poljoprivrede, usluga i zanata (pekari, krojači, autoserviseri, frizeri, kozmetičari, sakupljači sekundarnih sirovina). Oni su već pohađali obavezan paket poslovnih obuka (menadžment, marketing i biznis plan), za šta su im provajderi obuke Regionalne agencije za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga, prilikom potpisivanja ugovora, uručili certifikate.

Naredna aktivnost Help-a u okviru programa je nabavka opreme, a korisnici treba da registruju svoje delatnosti u skladu sa zakonodavstvom RS, obave 10-15 časova rada u korist lokalne zajednice i učestvuju sa pet odsto za grantove u opremi vrednosti 1.500 evra, odnosno 10 odsto za grantove u opremi vrednosti 2.400 evra.

Help je u Kraljevu do sada realizovao dvadeset projekata dodelom 551 granta u opremi i obezbeđivanjem stambenih rešenja za 139 porodica.

Vrednost ovog projekta u Kraljevu iznosi 116.493,00 evra, uz učešće grada od 4.725,00 evra. Ukupna vrednost projekta za sedam gradova i opština je 776.622,00 evra.

 

 

 

 

04.Maj 2015.
Stipendije najboljim studentima

Pedeset najbolje rangiranih studenata, prijavljenih na Konkurs za dodelu stipendija studentima grada Kraljeva za školsku 2014/2015. godinu, potpisalo je danas ugovore o stipendiranju sa gradonačelnikom grada Kraljeva. Njima će, u deset jednakih mesečnih rata, biti isplaćeno 100.000 dinara. Prvi na listi potpisnika ugovora ima prosečnu ocenu tokom studiranja 10.00, a poslednji 9.56.

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić je čestitao svim dobitnicima stipendija.

„Nadam se da će Vam ovaj novac pomoći tokom studiranja. Lokalna samouprava može da izdvoji iz budžeta sredstva za pedeset studenata, ali smatram da bi trebalo da se proširi na više. Mi ćemo se truditi da brinemo o svojim najboljim učenicima, studentima. Nadam se da ćemo vam pomoći tokom školovanja, a nakon školovanja potrudićemo se da vam obezbedimo mesta ovde u gradu“, poručio je gradonačelnik Kraljeva.

Za Ninoslava Živkovića, studenta druge godine Pravnog fakulteta, sa prosečnom ocenom 10.00, gradska stipendija je satisfakcija za nešto što je već postigao i motiv više da nastavi još uspešnije.

„Grad je pokazao da ume da prepozna i adekvatno nagradi sve nas koji smo svojim uspehom zaslužili, a koji se trudimo da ga reprezentujemo u najboljem mogućem svetlu i pokažemo da Kraljevo ima studente kojima može da se podiči, koji mogu da odgovore najtežim studentskim izazovima. Verujem da će ovaj potez Gradske uprave stimulisati buduće studente, a koji će, nadam se, krenuti našim uspešnim studentskim putem. Iskreno se nadam da će i naš grad i država nastojati da nas zadrže, u obostranom interesu, i mislim da će se to višestruko isplatiti“, rekao je Živković.

Kako je istakao načelnik Gradske uprave grada Kraljeva Miloš Petrović, predsednik Komisije za dodelu stipendija studentima grada Kraljeva za školsku 2014/2015. godinu, ove godine jedini kriterijum, prema odluci koju je donela Skupština grada, jeste prosečna ocena u toku studija u prethodnoj godini studiranja. Neophodno je da je student na redovnom režimu studiranja, da je redovno upisao godinu, kao i da nema prenetih ispita iz prethodne godine.

„Imamo 50 najuspešnijih studenata, a od 153 prijave samo jedna je bila  neblagovremena. Odeljenje za društvene delatnosti pružilo je studentima punu podršku da sve prijave budu kompletne i blagovremene. Bila je jedna žalba, koja se odnosila na način rangiranja“, rekao je predsednik Komisije Miloš Petrović.

U muzičkom delu programa nastupila je Tijana Mačužić, učenica Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, odsek flauta, u klasi profesora Nevenke Tomašević, uz klavirsku pratnju profesora Marije Ostojić.

 

 

 
 

30.April 2015.
Donacija „Radijatora“ Predškolskoj ustanovi

Vlasnik preduzeća „Radijator inženjering“ Radojko Janić, gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić i direktor Predškolske ustanove „Olga Jovičić Rita“ Gabrijela Čmerić potpisali su ugovor o donaciji ovog preduzeća vrtiću u vidu opreme za izradu kotlarnice na pelet sa kotlom na pelet snage 250 kW, ciklonom i sistemom automatskog otprašivanja.

Odlučili smo da vrtiću Predškolske ustanove „Olga Jovičić Rita“, koji ne radi već godinu i po dana jer nema sopstveno centralno grejanje, doniramo kotao od 250 kW na pelet sa kompletnom opremom. Kapaciteti vrtića su prebukirani i mnogo će značiti da što više naše dece uživa u blagodetima vrtića. Naši inženjeri su isprojektovali kotao, sa automatskim loženjem, čišćenjem i otprašivanjem, po najsavremenijoj tehnologiji koji se ugrađuje svuda u Evropi. Kotao je dobio sve evropske certifikate i smatra se ekološkim u odnosu na druge kotlove na čvrsta i tečna goriva“, rekao je Radojko Janić, vlasnik porodične firme „Radijator inženjering“.

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić je zahvalio porodici Janić na vrednom poklonu.

„Vrtić će biti stavljen u funkciju i početi da radi početkom naredne školske godine. Kraljevo je jedan od retkih gradova koji imaju donatore koji daruju ovakve donacije. Nadam se da ćemo sa „Radijatorom“, kojem ovo nije prva donacija, sarađivati i dalje, ali ne samo kada oni doniraju, već i u onome u čemu lokalna samouprava može da pomogne ovoj firmi“, rekao je gradonačelnik Kraljeva.            

Kako je istakla direktor Predškolske ustanove Gabrijela Čmerić, uz reči zahvalnosti, ovom donacijom rešen je problem grejanja, koji je bio velika stavka.

„Idemo ka otvaranju vrtića za početak rada za školsku 2015/2016. godinu. U pripremi je nova kuhinja, centralna, koja bi trebalo da bude kompletirana u vrtiću u toku maja. Nadamo se, uz pomoć lokalne samouprave, da počinjemo da radimo naredne školske 2015/2016. godine“, izjavila je direktor PU „Olga Jovičić Rita“.

Vrednost donacije je 2.677.000 ili oko 23.000 evra. Kako je najavljeno, u narednih 15-20 dana trebalo bi da budu završeni radovi na postavljanju kotla i prateće opreme, a zatim urađena i topla proba. 

 

26.April 2015.
Dani jorgovana - Defile Beograd

 

            Svečani defile - najava manifestacije „Dani jorgovana“, koja će biti održana u Kraljevu 23. maja, i jubileja 765 godina prijateljskih veza Srba i Francuza, organizovan je u Beogradu. Povorka u čast viševekovnog prijateljstva Srba i Francuza krenula je ispred Skupštine grada Beograda predvođena „Urošem i Jelenom“, koje su predstavljali najbolji učenici grada Kraljeva, u kočiji i u pratnji vitezova.

            U svečanom defileu bili su i čelni ljudi grada Kraljeva i grada Beograda – gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić i predsednik Skupštine Sreten Jovanović, sa drugim predstavnicima grada i Gradske uprave, kao i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, gradski menadžer Goran Vesić, sekretar Sekretarijata za privredu Tijana Maljković, sa svojim saradnicima. Manifestaciju je podržala i ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro, koja je učestvovala u defileu, kao i ambasadori Palestine i Katara. Tu su bili i predstavnici dijaspore juga Francuske, iz Nice, Kana, Liona, članovi Zavičajnog društva Kraljevo i Podružnice Društva u Beogradu, učesnici ORA, ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije i mnogi drugi. 

            Učenici kraljevačkih škola delili su jorgovane svima koji su se tog 26. aprila zadesili u Knez Mihailovoj ulici i na Kalemegdanu. Sa njima su u povorci jorgovana bili i vitezovi, članovi kulturno-umetničkih društava, plesne grupe, glumci, pevači i mnogi drugi.

            Svečanom sadnjom jorgovana na zelenoj površini između Gradske biblioteke grada Beograda i Ambasade Republike Francuske, i prigodnim govorima zvaničnika, podsetilo se na 765 godina prijateljstva srpskog i francuskog naroda, na ljubav srpskog kralja i francuske princeze, kojoj je on, u znak ljubavi i poštovanja, čitavu dolinu zasadio jorgovanima.

            Simbolično po granu jorgovana položili su zvaničnici Kraljeva i Beograda i ambasadorka Francuske i predstavnici dijaspore na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.  

Na Kalemegdanu je Turistička organizacija Kraljeva, sa svojim saradnicima, predstavila Kraljevo na specijalnim štandovima. A na pozornici je, osim zvaničnih obraćanja, izveden i prigodan program. Beograđanima su se predstavila kraljevačka kulturno-umetnička društva i pevačke grupe za negovanje izvorne srpske etno muzike – KUD „Karanovac“, KUD „Čukojevac“, kao i KUD „Zubin Potok“, Pevačko društvo „Ribnica“, učenici etnomuzikološkog odseka Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

„Dani jorgovana“ biće nastavljeni centralnom manifestacijom u Kraljevu 23. maja, a u cilju ravijanja još boljih odnosa Francuske i Srbije, i u francuskim gradovima Kan, Nica, Lion u junu.

Ove godine, pored dosadašnjih organizatora Društva srpsko-francuskog prijateljstva „Sveta Jelena Anžujska“ i grada Kraljeva, u organizaciju se uključilo Ministarstvo spoljnih poslova RS – Odeljenje za migracionu politiku, dijasporu i socijalne sporazume, kao i Dijaspora Srba sa juga Francuske. 

 

 

BEOGRAD DEFILE DANI JORGOVANA from zoran ljubojevic on Vimeo.


IZJAVE -SADNJA JORGOVANA 

IZJAVE KALEMEGDAN 

 

 

Takmičenje đaka u poznavanju saobraćajnih propisa 

Dana 26.04.2015.godine na poligonu OŠ ''Dimitrije Tucović'' u Kraljevu održano je gradsko takmičenje učenika od 5. do 8. razreda  osnovnih škola sa teritorije grada Kraljeva. Tom prilikom je Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva za sve učenike koji su učestovali u ovom takmičenju obezbedio majice. Takođe su od strane Saveta za pobedničke ekipe, kao i pojedinačne pobednike obezbeđeni fluorescentni prsluci, kao i prigodne nagrade (kacige za bicikliste, rukavice, naočari, ciklomasteri, pumpe, rančevi, prednje farove i sl.). Prvo mesto osvojila je OŠ ''Dositej Obradović'' Vrba, drugo mesto OŠ ''Petar Nikolić'' Samaila i treće mesto OŠ ''Čibukovački partizani'' Kraljevo.


                                                                                                                            24.04.2015.

 Konferencija za novinare u Skupštini grada Beograda

 

Povodom najave manifestacije „Dani jorgovana“, defilea koji će 26. aprila biti održan u gradu Beogradu, od Skupštine grada Beograda, Knez Mihailovom ulicom, do Kalemegdana, u Skupštini grada Beograda održana je konferencija za novinare. O gostovanju kraljevačkih „Dana jorgovana“ u glavnom gradu govorili su menadžer grada Beograda Goran Vesić, sekreter Sekretarijata za privredu grada Beograda Tijana Maljković, gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, predsednik Skupštine Kraljeva Sreten Jovanović i načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović.

„Kao neko ko je odrastao u Kraljevu, tu završio osnovnu i srednju školu, srećan sam što sam danas ovde u prilici da ugostim naše goste iz Kraljeva. Ova manifestacija nije samo lokalna, kraljevačka, već zaslužuje da bude i manifestacija čitave Srbije, pa i međunarodna. Beograd počinje da živi od turizma i mi kao grad moramo da uložimo u što više raznih manifestacija, kulturnih, istorijskih, kongresnih, sportskih, kako bismo imali što više turista. Ova manifestacija može da privuče turiste. Zato smo ponosni i srećni što će Beograđani moći da vide defile, što ćemo moći da poredstavimo svoju bogatu istoriju. Ona nije samo podsećanje na jorgovane, već na našu bogatu istoriju, naše odnose sa Francuskom i naš položaj u Evropi pre mnogo vekova. Nadam se da ćemo iduće godine naći način da jedan deo manifestacije bude održan i u Beogradu, i da ćemo tako doprineti razvoju manifestacije“, rekao je gradski menadžer Vesić.

            Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić zahvalio je svima koji su doprineli da „Dani jorgovana“ budu manifestacija koja prelazi granice Srbije.

„Mi smo jednu istorijsku priču koja se desila pre 765 godina prikazali kroz kulturnu manifestaciju. Pozivam da dođete u Kraljevo, ali, naravno, pre toga na manifestaciju ovde u Beogradu“, rekao je gradonačelnik Kraljeva istakavši tradicionalno kraljevačko gostoprimstvo, koje je pokazano i prilikom Dejvis kupa.

            Predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović izrazio je zadovoljstvo što je zvanično započela realizacija projekta koji povezuje našu istoriju, predstavlja nas, ko smo, šta smo, odakle smo.

Načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović zahvalio je svima koji su učestvovali u ovogodišnjoj organizaciji „Dana jorgovana“ istakavši da Raški okrug ima najviše potencijala u Srbiji za razvoj duhovnog turizma, banjskog, sportskog, turizma etno sela. On je posebno osvrnuo na brojne manastire, koje godišnje posećuje izrazito veliki broj domaćih i stranih turista, banje koje su već poznate, ali i one neeksploatisane, planinske centre, etno sela.

„Naša želja je da kroz manifestacije kao što su „Dani jorgovana“ privučemo što veći broj gostiju, napravimo prepoznatljiv brend u Srbiji, kao što je kulturna manifestacija kojom ćemo predstaviti istorijsku tradiciju života u Srbiji. U želji da pokrenemo turizam u Raškom okrugu, postavili smo projekat Kraljevgrada. Kroz taj grad-hotel, sa etno restoranima, riznicama, pozorištima, amfiteatrima privukli bismo goste koje bismo mogli da odvedemo do Vrnjačke Banje, Kopaonika, Goča, u etno sela, da upoznaju centralnu Srbiju. Turizam je najprofitabilnija delatnost, koju, ako pokrenemo, pokrenućemo i privredu. Nadam se da ćemo se videti sledeće godine u Beogradu, a ja vas pozivam da 23. maja budete naši gosti, uživate u „Danima jorgovana“ i vidite šta Kraljevo može i ima“, poručio je načelnik Rapkog okruga Nebojša Simović.

Defile u Beogradu zakazan je za 11.00 časova ispred Skupštine grada Beograda. Kolona, u kojoj će se nalaziti predstavnici Kraljeva i Beograda, zvaničnici, diplomate, predstavnici dijaspore juga Francuske, kraljevačka kulturno-umetnička društva, učenici kraljevačkih škola, vitezovi, plesne grupe i mnogi drugi, predvođena kočijama, Knez Mihailovom ulicom, stići će do Kalemegdana, gde će biti izveden prigodan program. Predviđena je i sadnja jorgovana na platou između Biblioteke grada Beograda i Ambasade Republike Francuske, kao i polaganje cveća na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

Ovaj defile najava je centralne manifestacije koja će 23. maja biti održana u Kraljevu.  

 

 

23.April 2015.
Samit gradonačelnika gradova centralne i jugoistočne Evrope

U beogradskom Centru Sava je, pozdravnim govorom gradonačelnika Beograda Siniše Malog, počeo Samit gradonačelnika gradova centralne i jugoistočne Evrope, koji se u prestonici Srbije održava u organizaciji Grada Beograda, a u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED).
Srpska prestonica ugostila je lidere 13 gradova centralne i jugoisto
čne Evrope, kao i visoke predstavnike Evropske unije, međunarodnih institucija, diplomatskog kora i privrede, po pozivu na učešće i jedan broj gradonačelnika i predsednika opština među kojima je bio i gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić. Prisutni su bili i gradski arhitekti, urbanisti i direktori javnih preduzeća.
Samit, koji je zvanično otvorio premijer Srbije Aleksandar Vučić, će se odvijati kroz nekoliko panela, jedan od njih će biti posvećen evropskim integracijama, dok će na ostalima biti reči o funkcionisanju glavnih gradova, izazovima sa kojima se susreću, finansiranju velikih infrastrukturnih projekata, povećanju energetske efikasnosti...
O
rganizovani su  i paneli gradonačelnika, koji će razmeniti iskustva o temama koje su važne za gradove na čijem su čelu, a gde će gradonačelnik Beograda Siniša Mali, između ostalog, predstaviti "Beograd na vodi", ali i druge projekte značajne za razvoj grada.
Na samitu učestvuju gradonačelnici Ljubljane, Zagreba, Sarajeva, Skoplja i Podgorice.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     

23.April 2015.
Donacija za magnetnu rezonancu

Počasni građanin i donator grada Kraljeva Milomir Glavčić još jednu veliku donaciju darivao je građanima Kraljeva, ali i čitavog Raškog okruga. Na poseban namenski račun uplatio je 547.000 evra za kupovinu magnetne rezonance – prvobitno planiranih i obećanih pola miliona evra, ali i dodatnih 47.000 evra da bi se nabavilo sve neophodno. Kako je na konferenciji organizovanoj tim povodom najavljeno, aparat bi trebalo da bude u funkciji za 120 dana.
Ugovor o kupovini i isporuci aparata potpisali su zastupnik donatora, njegov rođak Radoje Glavčić, i direktor Opšte bolnice „Studenica“ Kraljevo Zoran Mrvić. Treći potpisnik je firma „Simens“, proizvođač aparata. 

Načelnik Raškog upravnog okruga
Nebojša Simović podsetio je da je Milomir Glavčić odlučio da donira novac za nabavku magnetne rezonance nakon što je čuo da je grad planirao donatorsku večeru kako bi prikupio novac za kupovinu aparata, kojeg nema u celom Raškom okrugu. On je zahvalio Milomiru Glavčiću na tome što je uplatio pun iznos potreban za aparat i kompletnu propratnu opremu. Kako je naveo, to je druga donacija Glavčića za Raški okrug u poslednjih nekoliko dana. Ovaj humani čovek dao je 30.000 evra za nabavku potpuno opremljenog sanitetskog terenskog vozila za Dom zdravlja u Raški.
Današnji dan je dobar za Kraljevo. Pre neki dan Novi Pazar je dobio veću donaciju od naše, ali su iza nje stajale države. Ovde se jedan veliki čovek pokazao kao jedna velika država“, rekao je Simović i dodao da će prigodno trajno obeležje na posebnom mestu u gradu Kraljevu biti posvećeno našem velikom donatoru, našem prijatelju Glavčiću.
Radoje
Glavčić, „ambasador“ svog strica, istakao je koliki je Milomir patriota i koliko voli Srbe i Srbiju. U pismu koje je uputio sinovcu, rekao je da je živeo u strahu da ga njegove godine ne spreče da ispuni obećanje i zadužio suprugu da, ako mu se nešto desi, ona pošalje novac. Nakon što je uplatio ceo iznos, kaže Radoje, sa suprugom je otišao na ručak da proslave što su pomogli Srbiji. On je, u ime cele Srbije, zahvalio i stricu i njegovoj supruzi Italijanki, na svemu što rade za Srbiju.
Kraljevački novinar Miroljub Dugalić skrenuo je pažnju na to kako Radoje Glavčić
kroz šalu odobrava novu donaciju vrednosti, praktično, jednog stana. Glavčić se našalio na račun toga što „nije napravljena dobra poslovna procena“, pa je gradu zafalilo 47.000 evra, koje je, budući da je Dugalić posredovao i „pogrešio u proceni vrednosti aparata“, pozajmio novinaru da uplati gradu, a zatim rekao kako i taj iznos donira.   

Prema rečima direktora kraljevačke Opšte bolnice „Studenica“ Zorana Mrvića, aparat koji će biti kupljen je tzv. magnetomesensa - noviji serijski proizvod, sa pratećom opremom, za sva snimanja. Od doniranog novca biće opremljena kompletna soba tzv. kavez za zaštitu od zračenja, tehnička soba i soba za lekare. Aparat, koji, kako navodi Mrvić, do sada nije postojao na terenima u državno sektoru, značiće mnogo stanovnicima Raškog okruga, ali i dela Rasinskog i Moravičkog. Kapacitet aparata, koji zadovoljava sve moderne zahteve za dijagnostiku, jeste 60 pacijenata dnevno. Budući da je teži od pet tona, biće smešten u prizemlju Hirurškog bloka, u za to posebno uređenom delu.

 

 

 

 

 

Dan vojske Srbije                                                                           23.04.2015.Povodom obeležavanja 23. aprila, Dana Vojske Srbije, predstavnici Vojske i grada Kraljeva položili su cveće na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine. U ime Vojske, venac su položili pripadnici Druge brigade KoV, predvođeni zamenikom komandanta Željkom Kuzmanovićem. Kao predstavnik grada Kraljeva, venac je položio zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Milun Jovanović. Polaganju je prisustvovao Počasni vod Druge brigade Kopnene vojske i širi kolegijum komandanata Druge brigade Kov.

Nakon toga, u kasarni u Ribnici organizovana je vojna svečanost, a u večernjim časovima, u Domu Vojske Srbije, prigodan kulturno-umetnički program.

            Vojska Srbije svoj dan obeležava u znak sećanja na isti datum kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

 

 
 Kzn „Dani jorgovana                                                 23.04.2015.

 

Povodom tradicionalne manifestacije „Dani jorgovana“, koja se ove godine održava 23. put, ali u širim razmerama nego do sada, održana je konferencija za novinare kako bi organizatori najavili predstojeća dešavanja.

Predsednik Udruženja srpsko-francuskog prijateljstva „Sveta Jelena Anžujska Milan Glišović podsetio je na to da je prijateljstvo srpskog i francuskog naroda 1250. godine krunisano brakom francuske princeze Jelene Anžujske i srpskog kralja Uroša Prvog, roditelja srpskih vladara Dragutina i Mulitina. Kako je istakao, ove godine je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, u želji da podigne na viši nivo saradnju Srbije i Francuske, iniciralo da se Dani jorgovana“, nazvani Mostovi saradnje Srbije i Francuske  kroz vekove, obeleže ne samo u Kraljevu, već i u Beogradu, ali i francuskim gradovima Lionu, Nici, Kanu.

„Mnogo se učinilo na unapređenju srpsko-francuskih odnosa. I stari narodi su imali svoje Jelene, a među srpskim Jelenama bila je i ostala samo Jelena Anžujska, žena kralja Uroša Prvog. Ove godine obeležavamo jubilej - 765 godina. U Kraljevu, Dolini vekova, dolini jorgovana, sve do Brnjaka na Kosovu zasađeni su jorgovani u čast Jelene Anžujske. Ove godine u tome su učestvovali i Kraljevčani, Raščani, Čačani, Milanovčani, ljudi sa Kosova.... U nedelju, 26. aprila, Kraljevo će biti predstavljeno u Beogradu – i turistima, i Beograđanima“, rekao je Milan Glišović, idejni tvorac manifestacije.  

Predsednik Skupštine grada Kraljeva i potpredsednik Organizacionog odbora Sreten Jovanović zahvalio je Milanu Glišoviću na svemu što čini duže od dve decenije na organizovanju „Dana jorgovana“. Prema njegovim rečima, grad Kraljevo je do sada pomagao, a ove godine se uključila i Republika Srbija. Ovaj međunarodni projekat, kako je objasnio, biće realizovan u više delova. On je podsetio na to da je 5. marta prvi jorgovan zasadio najbolji teniser sveta Novak Đoković, zatim je, na imendan grada - 19. aprila, organizovana akcija sađenja jorgovana „Moj jorgovan za moj grad“, a u nedelju će biti i defile, kao najava manifestacije „Dani jorgovana“, u Beogradu. U Kraljevu će od 23. do 25. maja biti organizovani, između ostalog, i kolektivno venčanje, spektakl sa puno učesnika.

Biće to velika turistička, istorijska prezentacija Kraljeva kroz Dane jorgovana, kroz ono što su nam ostavili Jelena Anžujska i Uroš Prvi. Ovo je događaj ne samo za grad, već i za ceo region. Srpski narod i u današnjim teškim danima ne zaboravlja svoju istoriju, nasleđe svojih predaka. Moramo da doprinesemo da sve bude bolje i da nasleđe prenosimo dalje na naredne generacije“, rekao je Sreten Jovanović.

Prema rečima sekretara Organizacionog odbora Miloša Milišića, savetnika gradonačelnika za kulturu, retki su delovi sveta koji imaju tako bogatu prošlost kao ovaj kraj oko Kraljeva. Zahvalivši svima koji pomažu da se ova manifestacija što bolje organizuje i brojnim sponzorima, on je istakao da se grad pridružuje Ministarstvu spoljnih poslova koje želi da podigne odnose sa Francuskom na viši nivo i očekuje da će to što se sada radi imati svoj rezultat u privrednoj, kulturnoj, sportskoj saradnji.

Potpredsednik Društva „Sveta Jelena Anžujska“ Radovan Peković istakao je značaj toga što su se mnogi uključili u organizaciju – grad Kraljevo, Raški okrug, Ministarstvo spoljnih poslova, Udruženje zavičajaca i Kraljevčana u Beogradu, Skupština dijaspore Srba Južne Francuske i mnogi drugi. Kako je istakao, manifestacija u Beogradu će prezentovati sve lepote kroz koje su prožete i kultura, istorija, duhovnost, tradicija, ljubav, romantika, turizam... U defileu ulicama Beograda, od Skupštine grada, Knez Mihailovom, do Kalemegdana i Spomenika zahvalnosti Francuskoj, biće 200-300 uglavnom mladih iz kulturno-umetničkih društava, škola, udruženja, ali i zvaničnih predstavnika Kraljeva i Beograda, ambasada, Ministarstva. Kraljevo će se tog dana predstaviti kroz muziku, pesmu, igru, turističku ponudu.

Osim toga, prema rečima direktora OŠ „Vuk Karadžić, člana Organizacionog odbora Biljane Barlovac, raspisan je literarni konkurs na temu „Jorgovan ljubavi u Dolini vekova i kraljeva“, a pisci dva najbolja rada trebalo bi da budu nagrađeni putom u Francusku. Deca kraljevačkih škola su, osim u sadnji jorgovana, učestvovala i u snimanju spota za „Dane jorgovana“, a biće i na defileu u Beogradu.

Kralj i kraljica ovogodišnjih „Dana jorgovana“ su učenici kraljevačke Gimnazije.
 

 

Energetska efikasnost u sektoru zgradarstva                  22.04.2015.

 

Grad Kraljevo već treću godinu aktivno učestvuje u programu sprovođenja mera i aktivnosti na povećanju energetske efikasnosti u sektoru zgradarstva, a u sklopu programskih aktivnosti koje realizuju GIZ (DeutscheGesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH - GIZ), Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstvo energetike RepublikeSrbije.
Zbog postignutih rezultata, grad Kraljevo je izabran kao jedna od četiri lokalne samouprave (Kraljevo, Vrbas, Pirot i Kučevo) da, kao gost GIZ-a, prezentuje postignute rezultate na Drugom međunarodnom sajmu i konferenciji o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti "RENEXPO" Western Balkans održanom u Beogradu 22. i 23.04.2015.
Prezentaciju je pripremio i u ime grada Kraljeva održao Aleksandar Avramović, dipl. inž. arh, a tom prilikom je gradu Kraljevu uručena i Zahvalnica GIZ-a za postignute rezultate i saradnju, koju je u ime grada Kraljeva primio zamenik gradonačelnika Milun Jovanović.

 
    
                    

  


21.April 2015.
Sastanak sa zavičajcima

U organizaciji beogradske podružnice Zavičajnog društva „Kraljevo“  danas je u Beogradu upriličena  prezentacija Planova razvoja grada na Ibru i Programa rada Direkcije za planiranje i izgradnju „Kraljevo“ u 2015.godini.Bio je to nadasve neobičan i zanimljiv sastanak na kome su oni koji su veći deo svog života proveli van Krajeva imali prilike da , iz prve ruke , saznaju šta se radi i šta se planira da se radi u gradu njihovog detinjstva i rane mladosti.Tema i njeni prezenteri ( zamenik gradonačelnika Milun Jovanović i direktor Direkcije Nenad Nerić) privukli su veliku pažnju okupljenih zavičajaca među kojima je bilo i vremešnih starina ali i vrlo mladih i obrazovanih kraljevčana koji žive i rade u glavnom gradu. Prisutni su bili prijatno iznenađeni činjenicom da  kraljevačka Direkcija za planiranje i izgradnju, broji samo  65 zaposlenih od kojih je 58,2 % sa visokom stručnom spremom i 11,9 % sa višom a da inžinjeri i arhitekte raspolažu svim licencama što omogućava da direkcija može  samostalno da realizuje najzahtevnije planske dokumete poput generalnih  i detaljnih urbanističkih planova.Iako su veze prisutnih sa Kraljevom , na razne načine žive i kontinuirane , mnogi su , ipak,ostali prijatno iznenađeni saopštenim podatcima o novosagrađenim, kapitalnim, objektima u poslednjih pet-šest godina.Malo je gradova u Srbiji koji se mogu pohvaliti da su u godinama  trajanja ekonomske krize uspeli da sagrade objekte poput  nove hale sportova površine peko 9000 metara kvadratnih, dva nova mosta na Ibru duga po dvestotinak metara, obaloutvrdu- kej na levoj obali Ibra u dužini od 1,5 kilometara, gradski kej kraj Ibra , nekoliko novih, modernih saobraćajnica , i niz drugih, manjh po vrednosti ali ne i manjih po značaju, infrastrukturnih objekata.I sve to ,uglavnom, sredstvima iz gradskog budžeta koji se  , godinama unazad,  kreće oko tridesetak miliona evra. Izgrađeno a i planovi za nove sadržaje ,  najčešće , ostaju u senci informacija o prestanku rada velikih industriskih preduzeća kao što su „Magnohrom“,  „Fabrika Vagona“, „Jasen“, „Autotransport“....velikom broju izbeglica i interno raseljenih lica (trenutno ih je oko 20 000), 13500 nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja, zemljotresu, poplavama...Ako takvim pokazateljima  dodamo da je Kraljevo  i grad značajnih sportskih i kulturnih manifestacija i institucija poput nedavno održanog „Dejvis kupa“ ili svetskog i evropskog prvenstva u kajaku na divljim vodama,ili „JazzIbar“-a, ili „ Veselog spusta“,ili  „Dana preobraženja“ samo ćemo  uneti dodatne, zbunjujuće , kockice   u  mozaik opšte slike grada.Stoga ne čudi,kako reče jedan od učesnika skupa , da je opšta , mahom mediski kreirana , slika o gradu na Ibru zbunjujuća pa ,češće, i negativna iako to ,u poređenju sa mnogim drugim ,sličnim, gradovima ne bi trebalo da bude.Najbolje su to rekli kraljevčani, zavičajci koji i sami , dolaskom u svoj rodni grad, najpre uočavaju one loše stvari poput, recimo , problema sa parkiranjem a one, pak , druge , dobre , prihvataju kao normalne.Ili kada se ,u danima između dva dolaska u Kraljevo, oslanjaju samo na izveštavanje , većine , medija koji , po pravilu , zarad tiraža i gledanosti, prednost daju informacijama sa negativnim predžnakom.Zato su malte ne svi učesnici skupa imali puno razumevanje za predlog Petra Slavkovića ,možda najmlađeg učesnika skupa , o neophodnosti osmišljenog i multidisciplinarno kreativnog brendiranja Kraljeva što je , samo jedan, od predloga koji je upućen rukovodstvu grada.

 
 
 

19.April 2015.
Moj jorgovan za moj grad

U sklopu manifestacije „Dani jorgovana“, koja se tradicionalno održava u našem gradu već 22 godine, u nedelju, 19. aprila, ispred nove hale sportova, sadnjom jorgovana, započeta je akcija „Moj jorgovan za moj grad“, koja će trajati tokom cele godine. Ova akcija organizovana je na imendan grada Kraljeva, koji se obeležava na dan kada je kralj Milan Prvi Obrenović - 19. aprila 1882. godine, svojeručno ispisao rešenje, uslišivši molbu predstavništva opštine Karanovac da im mesto, zato što mu je ime tursko, nazove Kraljevo.

Ovogodišnja manifestacija „Dani jorgovana“ oživljava sećanje na 765 godina savezničkih veza Srba i Francuza i braka francuske princeze Jelene Anžujske i srpskog kralja Uroša Prvog. Manifestacija neguje kulturu sećanja na tradiciju prijateljskih i savezničkih veza Srbije i Francuske dužu od sedam vekova, na srpskog kralja Uroš I, koji je svojoj Jeleni zasadio dolinu jorgovana u znak ljubavi i poštovanja.

Predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović, u ime Odbora za obeležavanje „Dana jorgovana“, pozdravio je sve učesnike akcije. On je istakao da je, osim želje da ulepšamo svoj grad sadnjom jorgovana, namera i da se, organizovanjem akcije, očuva tradicija i istorija. Kako je najavio potpredsednik Odbora, na mestu na kome su zasađeni ovi jorgovani planirana je izgradnja Parka jorgovana.

Jorgovane su, na tom mestu, zasadili predsednik Udruženja „Sveta Jelena Anžujska“ Milan Glišović, načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, predsednik Skupštine Sreten Jovanović i drugi. Akciji su se pridružile kraljevačke škole, učenici Šumarske škole, SVEBOR družina Sveti knez Lazar, udruženje „Srbija za mlade“, učesnici Omladinske radne akcije, gosti iz okolnih sela i gradova i mnogi drugi.

Idejni tvorac manifestacije Milan Glišović je podsetio na vekovno prijateljstvo srpskog i francuskog naroda.

„Sedam i po vekova prošlo je otkako je francuska princeza Jelena Anžujska stigla u Srbiju i udala sa za kralja Uroša Prvog, sa kojim je izrodila znamenite srpske kraljeve Milutina i Dragutina. Vekovi su prohujali i mi danas obeležavamo sedam i po vekova srpsko-francuskog prijateljstva. Ova dva naroda spojila je i kultura, i Prvi svetski rat, i mnogi drugi događaji u kojima su Srbi i Francuzi kovali prijateljstvo koje traje do današnjih dana“, rekao je Glišović.

Gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić istakao je značaj manifestacije „Dani jorgovana“ za grad Kraljevo, budući da obeležavamo 765 godina prijateljstva sa Francuzima. Prema njegovim rečima, ovo je potencijal za razvoj, pre svega, verskog, ali i drugih grana turizma. Gradonačelnik je iskoristio priliku da sugrađanima čestita imendan i podsetio da je započela ne samo akcija sadnje jorgovana, već i čišćenja i sređivanja grada.

U organizaciju manifestacije „Dani jorgovana“ ove godine uključeni su i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Odeljenje za migracionu politiku, dijasporu i socijalne sporazume, Ambasada Republike Francuske i Skupština dijaspore Srba Južne Francuske.

Kako je istakao načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, manifestacija je prevazišla međunarodne okvire, budući da će biti obeležena i u francuskim gradovima.

„Čitav okrug ima interesa da ovakvim turističkim manifestacijama podigne potencijale turizma. Uključene su i Raška i Vrnjačka Banja, a pokušaćemo i da brendiramo ovu svoju manifestaciju. Ranijih godina je obeležavanje bilo skromnije, a sada imamo priliku da sa Ministarstvom spoljnih poslova pokušamo da „Dane jorgovana“ prikažemo kao brend Srbije, da bude prepoznatljiv kako za Kraljevo, tako i za Srbiju. Turizam je najporofitabilnija grana, okupićemo mnogo ljudi i, nadam se, otvoriti jednu novu priču koja će biti prepoznatljiva“, izjavio je načelnik Raškog okruga.

Akcija sadnje jorgovana nastavljena je tokom dana, tako da su i pristupnica novom mostu, prilaz srednjovekovnom gradu Magliču i dvorišta škola obogaćeni mladicama jorgovana. Radnici kraljevačkog JKP „Čistoća“, koji su u okviru svojih redovnih aktivnosti već posadili više stotina sadnica jorgovana, pomogli su i u ovoj akciji.


 
 
 
 
 
 
 

17.April 2015.
Agencija za bezbednost saobraćaja u Kraljevu

U okviru svojih aktivnosti, Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije nastavlja jačanje saradnje sa lokalnim samoupravama. Predstavnici Agencije posetili su i naš grad, predstavivši edukativno-promotivne sadržaje za decu i mlade.

            U Osnovnoj školi „IV kraljevački bataljon“, sa predškolcima i prvacima družio se Pažljivko, maskota Agencije za bezbednost saobraćaja RS, koji je sa đacima pričao o ponašanju u saobraćaju. Poseban naglasak stavljen je na pravilno ponašanje od kuće do škole. Mališani su od predstavnika Agencije, nakon predstave, dobili simbolične poklone.

U sklopu  projektnih aktivnosti koje se realizuju uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Saveta za bezbednost grada Šapca i Agencije za bezbednost saobraćaja, u ESTŠ „Nikola Tesla“, učenici srednjih škola prisustvovali su predavanju na temu „Još uvek vozim“, koje je organizovao Savez paraplegičara i kvadriplegičara Srbije. Cilj predavanja bio je da se mladima ukaže na probleme i posledice saobraćajnih nezgoda, koje nastaju zbog nepoštovanja propisa, prebrze vožnje, kao i pod dejstvom alkohola.

Prema rečima predstavnika Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Slaviše Savića, koji je i sam bio žrtva saobraćajne nezgode, otkada je vezan za kolica, ovaj program je namenjen prvenstveno mladima, od 17 do 22 godine.

„Želimo da, kroz iskustva lica koja su imala saobraćajne nezgode, mogućnost dešavanja saobraćajnih nezgoda približimo mladima i damo kvalitetne savete kako da  bezbedno učestvuju u saobraćaju“, rekao je Savić, uz poruku mladima „Vozite bezbedno! Mladost, a ne ludost!“.

 Nakon toga je organizovan i sastanak sa članovima Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva, na kome je bilo reči o stanju bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Kraljeva, aktivnostima Saveta, problemima i ograničenjima u radu. Nastojanja su da saradnja Agencije sa lokalnim samoupravama bude još intenzivnija, kroz zajedničku organizaciju i realizaciju preventivnih aktivnosti, podršku strateških dokumenata za budućnost, definisanje mera za  podizanje nivoa bezbednosti u saobraćaju. Krajnji cilj je, kako je istaknuto, izgradnja stabilnih sistema bezbednosti saobraćaja na lokalnom novou.

 
17.April 2015.
Sednica Gradskog veća grada Kraljeva
Danas je održana 26. sednica Gradskog veća grada Kraljeva, kojom je predsedavao gradonačelnik
grada Kraljeva Tomislav Ilić.


16.April 2015.
Veži pojas, sačuvaj život

U okviru promotivno-edukativnih aktivnosti, članovi Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva sproveli su danas akciju pod nazivom „Veži pojas, sačuvaj život“.

U anketi sprovedenoj tokom izrade Strategije bezbednosti saobraćaja za grad Kraljevo, u kojoj su proveravani stavovi vozača u vezi sa korišćenjem sigurnosnog pojasa, uočene su značajne razlike u stavovima vozača u Kraljevu i Srbiji. Na lokalnim putevima sedam odsto vozača u Srbiji nikada ne koristi sigurnosni pojas, dok je ponašanje vozača u Kraljevu na ovoj kategoriji puteva nebezbednije - 21 odsto vozača nikada ne koristi sigurnosni pojas.

Da bi uticao na svest sugrađana u vezi sa ovako nepovoljnim stavom prema korišćenju sigurnosnog pojasa u automobilu, Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva sprovodi kampanju usmernu ka vozačima i njihovim saputnicima na lokalnim putevima i gradskim ulicama, tokom koje edukativnim flajerima i adekvatnim propagadnim materijalom članovi ukazuju na očigledne prednosti korišćenja sigurnosnog pojasa u vozilu. Danas je akcija, u saradnji sa saobraćajnom policijom Policijske uprave Kraljevo, organizovana u Žičkoj ulici.

Nenad Marković, predsednik užeg saziva Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva, istakao je da Savet za bezbednost saobraćaja radi na tome da se u Kraljevu poveća procenat vezivanja pojasa.

Centralni akcenat Agencije za bezbednost saobraćaja je na vezivanju pojasa i smanjenju broja vozača pod dejstvom alkohola, što smo već započeli na lokalnom nivou. Cilj ove akcije je da se poveća procenat vezivanja pojasa. Ovo su preventivne aktivnosti, zatim dolaze represivne metode. Pojas je element pasivne bezbednosti u saobraćaju, služi da, kada se već dogodi nezgoda, smanji, ublaži posledice. Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva će nastaviti ove aktivnosti, tako da se nadam da ćemo na kraju godine imati bolje indikatore bezbednosti vezane za upotrebu pojaseva u Kraljevu, izjavio je Marković.

On je najavio i novu akciju već za sutradan - gostovanje Agencije za bezbednost saobraćaja u gradu Kraljevu, sa programima za predškolce i prvake,  ali i srednjoškolce, kao i sastanak sa članovima Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva.

 


  

  

15.April 2015.
Sednica Skupštine grada Kraljeva
Danas je počela sednica Skupštine grada Kraljeva.

 


14.April 2015.
Donacija aparata za mužu

U okviru programa Evropske unije za pomoć poplavljenom području u Srbiji, u toku  isporuka aparata za mužu za mala poljoprivredana domaćinstva , koja  su pretrpela štetu u majskim poplavama 2014.koje su pogodile Grad Kraljevo.

Imajući u vidu sveobuhvatan sistem podrške koji se pruža, mali poljoprivrednici  koji su pretrpeli štetu u majskim  poplavamavrlo brzo će biti u stanju da povrate pun obim svoje predhodne poljoprivredene aktivnosti.
Ukupna broj malih poljoprivrednih domaćinstava koji je preuzeo jeste 6  i preuzeli su ovu komponentu programa iznosi oko 9.000 evra.
Posebno treba naglasiti da je jedan aparat za mužu preuzela i porodica Radenković
iz Lađevaca .
Grad Kraljevo sve  aktivnosti realizuju se u skladu sa usvojenom evropskom metodologijom i u saradnji sa predstavnicima EU

Aparati za mužu imaju sledeće krakteristike:

  Vakum pumpa kapaciteta 50 kPa 150-200 litara

◊ Pumpa rotaciona, 1.500 obrtaja u minuti, 220-230 V/50 Hz

◊ Zapremina kante 20-30 litara od nerđajućeg materijala

◊ Muzilica ima i pulsator, 60 obrtaja u minuti i  4 priključka za muzu

 
 

09.April 2015.
Konferencija Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva

Povodom Svetskog dana Roma, koji se obeležava 8. aprila, članovi Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva i Kancelarije za romska pitanja održali su konferenciju za novinare.

Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva Lidija Pavlović govorila je o problemima sa kojima se Romi na teritoriji Srbije suočavaju, istakavši siromaštvo, nezaposlenost, nedostatak ličnih dokumenata, nedovoljnu integrisanost u obrazovni sistem i zdravstvenu zaštitu. Kako je navela, u posebno teškom položaju su Romkinje.

„Jedan od važnih ciljeva suštinske ravnopravnosti građana je i obrazovanje, redovno pohađanje osnovne škole i što masovniji upis u srednje škole i na fakultete. To je važan korak ka sprečavanju ranih brakova. Prerana udaja dovela je do najozbiljnijih vidova kršenja reproduktivnih prava, do toga da je u Srbiji najmanje trećina Romkinja starosti od 15 do 19 godina već imala porođaj. Kratak životni vek Romkinja, koje u proseku žive 48 godina, što je 25  godina manje od opšte ženske populacije, posledica je loših uslova života, pre svega nedovoljne brige za svoje zdravlje. U deceniji uključivanja Roma, najviše je postignuti u oblasti zdravstva i obrazovanja. Angažovane su zdravstvene medijatorke i pedagoški asistenti“, rekla je Pavlovićeva.

Prema njenim rečima, postoji lokalni akcioni plan za unapređenje položaja Roma donet za period  2009-2015. Savet za rodnu ravnopravnost će, kako je navela, pristupiti izradi novog, zajedno sa Kancelarijom za romska pitanja.

„Veoma nam je drago što je lokalna samouprava prepoznala značaj toga da se inače veoma malom procentu visokoobrazovanih Roma da šansa, tako da ih sada ima i na stručnoj praksi. Nadamo se da će ih biti i među odbornicama i odbornicima“, dodala je predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost.

Predstavnik Kancelarije za romska pitanja Zoran Petrović naglasio je da je 70 odsto romskih porodica siromašno i ispod nivoa siromaštva, a od toga je 55 odsto Romkinja.

„Moramo zajedno da napravimo korak napred koji će pomoći Romkinjama, ali i svim ženama koje trpe diskriminaciju, da se snažnije odupremo svemu što dovodi do diskriminacije i da one dobiju mesto u društvu koje zaslužuju. Borimo se da naše devojčice ne izlaze iz sistema obrazovanja“, rekao je Petrović.

Na konferenciji su istaknuti i projekti koje realizuje Kancelarija za romska pitanja, Udruženje Fenomena i drugi, kao što su obrazovni program za majke i decu, baziran na ranom razvoju dece, obrazovne i kreativne radionice, projekat Interetničko partnerstvo za osnaživanje Romkinja u centralnoj Srbiji i drugi.

07.April 2015.
Prijem povodom Svetskog daan Roma

U okviru tradicionalnog obeležavanja Svetskog dana Roma – 8. aprila, predstavnike romske populacije primili su predstavnici grada Kraljeva - gradonačelnik Tomislav Ilić, zamenik gradonačelnika Milun Jovanović, pomoćnik Vukman Rakočević, predsednik Skupštine grada Sreten Jovanović i zamenik sekretara Skupštine lidija Pavlović. Prijemu su prisustvovali i predstavnici Centra za socijalni rad, Crvenog krsta, škola i drugih institucija sa kojima Kancelarija za romska pitanja sarađuje.

Gradonačelnik je pripadnicima romske populacije čestitao Svetski dan Roma i istakao dobru saradnju na nivou grada u nastojanjima da se njihov težak položaj popravi i unapredi.

„Lokalna samouprava ima odličnu saradnju sa predstavnicima romskih organizacija. Zajedno sa Vladom Republike Srbije radili smo na inkluziji Roma. Takozvano „Šatorsko naselje“ kod „Magnohroma“ gotovo da je raseljeno, izgrađena je zgrada sa stanovima za deset porodica, a osam porodica je omogućena kupovina kuća. Mi ćemo i dalje sarađivati, nadam se ovako uspešno“, izjavio je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić.

Predstavnik Kancelarije za romska pitanja Zoran Petrović takođe je  čestitao Svetski dan Roma svojim sunarodnicima. Kako je istakao, i pored teškog položaja Roma, afirmativne mere Republike Srbije se sprovode i daju rezultate u oblastima obrazovanja i zdravstva. Trenutno, akcenat je stavljen na stanovanje i zapošljavanje pripadnika romske populacije.

„Sa lokalnom samoupravom i organizacijom HELP uspešno sprovodimo program samozapošljavanja, u okviru kojeg će 16 porodica dobiti grant od 1.500 do 2.400 evra, što će im mnogo značiti za pokretanja sopstvenog biznisa, a smanjiće se i pritisak na socijalne institucije. Kancelarija za romska pitanja i RNVO „Ruke prijateljstva“, u saradnji sa lokalnom samoupravom i relevantnim činiocima, uspešno sprovode inkluziju pripadnika romske populacije u sve društvene tokove“, rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, u toku su projekti u vezi sa obrazovanjem, poboljšanjem ranog razvoja romske dece od 0 do 7 godina. Sprovode i projekat „Biblioteka igračaka“, dobili su 11 stipendija preko Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za srednjoškolce, prošao je projekat za sunfinansiranje kod grada zahvaljujući kojem će obezbediti učenicima osnovnih škola jednak kvalitet obrazovanja.

Prema evidenciji Kancelarije za romska pitanja, na teritoriji grada Kraljeva trenutno živi oko 2.100 pripadnika romske nacionalnosti.