Одштампај Пошаљи
Вести
19.Септембар 2017.
Одржана тридесет трећа (ванредна ) седница Градског већа

На тридесет трећој ( ванредној) седници Градског већа града Краљева разматрано је осамнаест тачака дневног реда . Најважније тачке односе се на извештаје о пословању 
јавних
 предузећа,чији је оснивач град Краљево, за прошлу 2016.
 годину нагласио је
 
градоначелник града Краљевадр Предраг Терзић и додао:“
 
На овој седници Градског већа одредили смо и износ средстава за Октобарску награду и он је виши него у претходној години. Износ је сто хиљада динара.
За награду за хуманост која носи име великог добротвора града Краљева, Миломира
Главчића
, определили смо седамдесет хиљада динара, а на одборницима Скупштине
града је да одлуче ко ће добити ову награду.
Определили смо и средства за спорт,
односно за три спортска такмичења.Такође, обрадили смо и дванаест жалби грађана
од којих смо неке одбили као неосноване, а за друге смо успели да се договоримо са јавним 
комуналним предузећима, како би проблем грађана био решен, иако је
Градско веће ненадлежно за саме жалбе,а неколико жалби грађана смо и
прихватили.
>>> опширније         

                         

18.Септембар 2017.
Честитка градоначелника кошаркашима

 

         


 

                                                                                                                     16.09 - 17-09.2017.

 Велика награда Краљева

 

У организацији града Краљево и АМК „BEEP BEEP racing team“ из Краљева, овог викенда на аутодрому Берановац организоване су ауто трке  за „Велику награду Краљева“.

            Ове ауто-трке на кружним стазама које се  бодују за Шампионат Србије, возиле су се на такозваном „Великом кругу“ у дужини од 5250 метара и са њима је званично завршена такмичарска сезона.
             Такмичење је отворио градоначелник града Краљева др Предраг Терзић који је такмичарима и присутнима пожелео добродошлицу у наш град и рекао:
            „ Драго ми је што је Берановац успео да побољша услове, што је организација на много вишем нивоу и драго ми је што је данас оволико Вас са нама. Желим Вам свима сву срећу, да немате никаквих проблема, возите поштено и нека победи најбољи“.
      

 

15.Септембар 2017.

 

 

                                                                                                                                               15-16.09.2017.

„Српска краљевства у средњем веку“ – Краљево домаћин Међународног научног скупа  

 

У оквиру богатог програма Манифестације „Краљ Стефан Првовенчани – осам векова“, која се, под покровитељством председника Републике Србије, одржава у нашем граду, уз бројне садржаје утемељене у осмовековној српској државности, отворен је и Међународни научни скуп „Српска краљевства у средњем веку“.

Овај скуп је сабрао у Краљево тридесетак научника из иностранства и из наше земље или непосредног окружења – из Великог Трнова, Софије, Патре, Лођа, Познања, Скопља, Бањалуке, Цетиња, као и из Београда, Новог Сада, Ниша, Лепосавића, Косовске Митровице, али и нашег града. 

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић, председник Организационог одбора Међународног научног скупа, обраћајући се учесницима и гостима на отварању, истакао је значај одржавања једног оваквог скупа баш у Краљеву, а не у Београду, Новом Саду или Нишу, тј. у граду непосредно уз Жичу и Студеницу, који баштини традицију оснивања немањићке државе и аутокефалности Српске православне цркве. Он је изразио задовољство што је баш наш град домаћин веома значајног научног скупа, чији учесници су реномирани историчари који проучавају српску средњовековну историју. ˃˃˃˃ опширније

         


 

 

15.09.2017.

Србија 1217. настанак краљевине

У оквиру одржавања Међународног научног скупа Српска краљевства у средњем веку, који је у нашем граду организован као део Манифестације Краљ Стефан Првовенчани осам векова, у Народном музеју Краљево је представљена књига Србија 1217. настанак краљевине, аутора проф. др Радивоја Радића, византолога, са Филозофског факултета у Београду, и проф. др Синише Мишића, председник Научног одбора скупа, из Одељења за историју Филозофског факултета и Центра ИГИД из Београда,
Поред аутора, о књизи је говорио и проф. др Драгиша Бојовић, управник Центра за византијско-словенске студије Универзитета у Нишу.
Како је истакао проф. др Синиша Мишић, књига говори о догађајима којима се бави и научни скуп настанак српске краљевине и 1217. као кључна година када је дошло до крунисања Стефана Немањића, Стефана Првовенчаног.
Желели смо да дамо један синтетички поглед на ове догађаје. Мислили смо да је за историографију и даље истраживање добро направити једну синтезу. Обухватили смо период од 70 година - од 1166, када је Немања дошао на власт, до 1236, до смрти Саве Немањића, Светог Саве. И Немања и његови синови су подједнако учествовали у напорима да се дође до циља да српска држава добије статус краљевине, и тако међународно признање, и да се оснује аутокефална српска црква, што се догодило 1219. године.
На тај начин се Србија тада први пут појавила на карти Европе као самостална и равноправна држава у односу на остале државе тадашње Европе и света, образложио је један од аутора књиге Србија 1217. настанак краљевине проф. др Синиша Мишић.

          

15.Септембар 2017.
Фотографије које буде тишине у нама

Након свечаног отварања Међународног научног скупа, у оквиру манифестације „Краљ Стефан Првовенчани – осам векова“, Историјски архив Краљево је организовао изложбу фотографија Александра Радоша „Косово и Метохија – Хармонија, манастири и цркве“. Изложбу је отворио учесник научног скупа проф. др Драгиша Бојовић, управник Центра за византијско-словенске студије Универзитета у Нишу. ˃˃˃˃ опширније

         
15.Септембар 2017.
Поштовањем традиције ка светлој будућности

„Народи који не обележавају значајне историјске догађаје своје прошлости не могу ни рачунати на то да ће имати светлу будућност", поручио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић приликом полагања венаца на Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године на централном градском тргу поводом обележавања пробоја Солунског фронта. ˃˃˃ опширније  

        


14.09.2017.

Дивот-издање „Сабрана дела“ Стефана Првовенчаног

 

У оквиру обележавања манифестације „Краљ Стефан Првовенчани – осам векова“, у организацији Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ отворена је изложба „Стефан Првовенчани у књижевности и историографији“ и представљено дивот-издање „Сабрана дела“ Стефана Првовенчаног у издању Српска књижевне задруге и краљевачке Библиотеке. О књизи су говорили др Драган Хамовић, Драган Лакићевић, проф. др Љиљана Јухас Георгијевски и проф. др Томислав Јовановић. ˃˃˃˃ опширније

          

 

13.Септембар 2017.
Берановац као некада

 

У граду Краљеву ће, од 15. до 17. септембра 2017. године, бити одржан Шампионат Србије за ауто-трке на кружним стазама „Велика награда Краљева", у организацији града Краљева и АМК „BEEP BEEP racing team" Краљево. Трке ће бити одржане на основу календара такмичења и Правилника такмичења Спортског ауто-картинг Савеза Србије на Аутодрому Берановац. ˃ ˃ ˃ опширније

         

 

 

13.09.2017.

Витешка надметања и концерти

 

Трећег дана Манифестације „Краљ Стефан Првовенчани – осам векова“, Туристичка организација Краљево организовала је два програма.

У парку код Православног духовног центра „Владика Николај Велимировић“, Свебор дружина „Свети кнез Лазар“ је приредила надметање у витешким дисциплинама, приказујући аутентичан начин борења средњовековних витезова, а могла се чути и беседа о витештву.

Организован је и наступ група „Херувими“ и „Косовски божури“, са којима је наступила и наша позната глумица Ивана Жигон. Она се са, породицом „Косовских божура“, представила песмама са завештањем Стрефана Немање, владике Николаја и песмама о Косову.

Заменица градоначелника града Краљева Марица Мијајловић је истакла да јој је посебна част да, са својим сарадницима, и свима којима обавезе дозвољавају, буде део овако лепе и важне манифестације, која се од 11. до 17. септембра, у организацији града Краљева и установа културе, а под покровитељством председника Републике, дешава у нашем граду.
           

 

 


 

12.09.2017.

Другог дана одржавања манифестације „Краљ Стефан Првовенчани - осам векова", Народна библиотека „Стефан Првовенчани" је организовала два догађаја.
У трпезарији манастира Жиче др Драгољуб Даниловић, председник Друштва историчара Рашког округа, одржао је предавање „Саборни дани Стефана Првовенчаног".

          

У вечерњим часовима, у Народнoj библиотеци „Стефан Првовенчани", предавање „Српске библиотеке у доба Стефана Првовенчаног", одржала је проф. др Александра Вранеш.

         

         

 

12.Септембар 2017.
„Краљ Стефан Првовенчани – осам векова“

 

                                                  

                                                                                                                                11.09.2017.

 Почело обележавање манифестације „Краљ Стефан Првовенчани – осам векова“

 

Првог дана манифестације „Краљ Стефан Првовенчани – осам векова“,  чији је покровитељ председник Републике Србије господин Александар Вучић, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ и Народном музеју Краљево одржани су пригодни програми.

            У организацији Музичке школе „Стеван Мокрањац“ Краљево, у Народној библиотеци је одржан концерт „Свечаница-песмарица за Стефана Првовенчаног“. Ученици Одсека за традиционалну музику, у класи др Злате Марјановић, представили су се својим богатим репертоаром. Глумац Драган Пешић је казивао песничке одломке из дела Стефана Првовенчаног.
      

            У вечерњим часовима истог дана, на празник Усековања главе Светог Јована Крститеља, у организацији Историјског архива Краљево, у Народном музеју је др Драгољуб Даниловић одржао предавање „Манастир Жича - центар Архиепископије, Епархије и сабора у средњем веку“.

      

            Народни музеј је, из своје уметничке збирке, изложио 11 копија фресака из манастира Жиче и Студенице и оригиналне фрагменте из Цркве Светог Спаса, у оквиру изложбе „Велики почетак: манастири Жича и Студеница“, ауторке Сузане Новчић, музејског саветника.

          
11.Септембар 2017.
Мање незапослених у Краљеву

Град Краљево и Национална служба за запошљавање Филијала Краљево организовали су свечану доделу уговора за субвенцију за самозапошљавање и програм стручне праксе. Двадесет два послодавца која реализују програм стручне праксе и 74 корисника субвенције за самозапошљавање са територије града Краљева су, у току ове године, покренула сопствени бизнис уз финансијску и стручну подршку Националне службе и града Краљева.˃˃˃ опширније

 

 

         

08.Септембар 2017.
„Краљ Стефан Првовенчани – осам векова“

 

У сали два Градске управе града Краљева  одржана је конференција за новинаре поводом најаве манифестације „Краљ Стефан Првовенчани – осам векова“ .Конференцији су поред  градоначелника града Краљева др Предрага Терзића, помоћника градоначелника Сретена Јовановића  присуствовали и директори јавних установа које учествују у организацији манифестације.˃˃˃ опширније

 

 

       

       

08.Септембар 2017.
Одржана тридесет друга (ванредна) седница

 

На тридесет другој (Ванредној) седници Градског већа града Краљева разматране су двадесет две тачке дневног реда.          
 Једна од најважнијих је
Предлог Одлуке о социјалној заштити града Краљева истакао је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић. ˃˃˃ опширније

 

 

         

07.Септембар 2017.
Делегација Словеније у Краљеву

У Градској управи града Краљева, градоначелник др Предраг Терзић,помоћник градоначелника Сретен Јовановић, директор Привредне коморе Краљево Звонко Туфегџић и директор републичког  Фонда ПИО, филијала Краљево Александар Ерац примили су делегацију привредника из Словеније, из градова Ленарта и Марибора.Делегација се налази на тродневном стручном путовању по Србији и поред пријема у Краљеву  планиран је и пријем у Привредној комори Београда.  
            После пријема у Градској управи словеначка делегација положила је  венац на Гробљу стрељаних 1941. године и обишла манастир Жичу.
          

05.Септембар 2017.
Подстицајна средства за сто двадесет пољопривредника

 

У Градској управи града Краљева, градоначелник  града Краљева др Предраг Терзић  потписао је  уговоре са носиоцима породичних пољопривредних газдинстава који су остварили право на коришћење постицајних средстава за инвестиције у физичку имовину из буџета града Краљева у 2017. години, а у складу са Решењем Градског већа града Краљева од 13. јула 2017. године. ˃˃˃ опширније

 

          

02.Септембар 2017.
Пројада Ратина

Традиционално такмичење у припремању проје и осталих јела од кукурузног брашна.под називом „Пројада“ одржано је десети пут по реду у селу Ратина.
           
Под мотом “Лепша наша проја него туђа погача, проја нас је хранила и бранила”, на овогодишњој „Пројади“ учествовало је двадесетак такмичара – кулинарских мајстора, вештих домаћица и домаћина, као и кувара-аматера који су се надметали у четири дисциплине – припремању традиционалне проје само од кукурузног брашна воде и соли, пројаре, качамака и старих народних јела.
            У дворишту школе у Ратини т
радиционалну кулинарску манифестацију, уз културно-уметнички програм, посетио је велики број посетилаца а испред локалне самоуправе уз градоначелника града Краљева  др Предрага Терзића, присутни су били и заменица градоначелника Марица Мијајловић, начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, представник  Министарства пољопривреде Бојан Живковић, председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић са својим замеником Александром Протићем,  чланови Градског већа града Краљева, директори јавних предузећа и установа и остали многобројни гости.
             „ Сама идеја оснивања ове културно туристичке манифестације је веома значајна, јер су оснивачи желели да одају почаст свим нашим очевима и дедовима, борцима из првог и другог светског рата као и онима који су страдали у ратовима деведесетих година. Радујем се што је ова манифестација успела да забележи први јубилеј, десет година од оснивања и што се оволики број људи окупио ове године у Ратини“ рекао је градоначелник Терзић.
           
Као и претходних година, и овом приликом положени су венци на спомен-обележје мештанима Ратине и војницима Црвене армије настрадалим у борбама за ослобођење овог села у Другом светском рату, као и на спомен-обележје Ивици Драгањцу Буцку погинулом у ратну на Космету 1999. године.
       

 

                                                                                                                                       02.09.,2017.

Школски прибор за децу ратних војних инвалида

 

        Поводом почетка нове школске године Удружење Ратних војних инвалида Краљева је за 47 деце својих чланова обезбедило школски прибор. Ученицима је прибор подељен у присуству градоначелника града Краљева др Предрага Терзића.

           

01.Септембар 2017.
Полазак ђака у школу

 

Данас је у Србији почела нова школска година. У свим основним школама најузбудљивији је полазак ђака првака. Тако је данас било и у Основној школи „IV краљевачки батаљон“ у Краљеву где је полазак првака поздравила заменица градоначелника града Краљева Марица Мијајловић.           
           
Данас је велики дан како за ђаке прваке, тако и за град Краљево али и за родитеље, баке и деке. Како ова школа, тако и све остале школе на подручју града Краљева су  у потпуности спремне за ову школску годину. Град помаже школству у оквиру својих могућности, а ускоро стиже и једна прелепа вест везана за школство у Краљеву“, рекла је заменица градоначелника града Краљева Марица Мијајловић.        
           
Данас смо јако срећни зато што смо богатији за 80 предшколаца и 125 ђака првака којима су њихови старији другари припремили јако лепу добродошлици уз краћи програм. Ми у школи смо се потрудили да за ову школску годину уредимо школу, да набавимо нова наставна средства како би омогућили ђацима што лепши боравак и несметано учење“, рекла је Марина Вучинић, директорка  Основе школе „IV краљевачки батаљон“ у Краљеву.          
            Малишани су са својим учитељицама отишли у своје школске клупе након пригодног програма који су спремили ученици и наставно особље ове школе.


         

31.Август 2017.
Пријем ученика у Дом

Поводом почетка нове школске године и пријема ученика, Дом ученика средњих школа Краљево посетили су помоћник министра за ученички и студентски стандард Министарства просвете, науке и технолошког развоја Љубиша Антонијевић, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и помоћник градоначелника града Краљева задужен за омладину и спорт Никола Радевић.>>>> опширније

          
30.Август 2017.
Клима уређаји за краљевачке вртиће

 

Поводом обележавања двадесет пет  година постојања компаније, Roma Company је донирала клима уређаје потребне за климатизацију осам педагошких јединица у оквиру Предшколске установе „Олга Јовичић Рита“ Краљево.Двадесет клима уређаја омогући ће да више од 3.000 предшколаца бораве у климатизованим просторијама.˃˃˃ опширније

 

 

          

30.Август 2017.
Саопштење комуналне инспекције

 

          

28.Август 2017.
Сећање на претке јунаке – „Курсулини дани“

Вишедневна манифестација посвећена великом српском јунаку Првог српског устанка, чувеном мегданџији, Карађорђевом војводи Јовану Петровићу Курсули, названа „Курсулини дани“, ове године, од 25. до 28. августа, одржава се у селу Обрва.
      
„Хајдучки вишебој“, који је у недељу окупио 150 учесника, али и мештане Обрве и околних села и бројне госте, отворио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић. Вишебоју су присуствовали и помоћник градоначелника Никола Радевић, члан Градског већа Милан Милошевић, директори и представници краљевачких јавних предузећа и установа.
˃˃˃опширније 

 

25.Август 2017.
Надоградња моста између Краљева и Канаде

Иницијатора и посредника у успостављању пријатељских веза између нашег града и Канаде, амбасадора Републике Србије у Канади Михаила Папазоглуа, са супругом, у граду Краљеву примио је градоначелник др Предраг Терзић, са чланицом Градског већа града Краљева задуженом за међународну сарадњу Горданом Стојковић.˃˃˃опширније  

       

25.Август 2017.
Урбанистички акти, средства удружењима, решавање питања градског јавног превоза.....

              На тридесет првој (ванредној) седници Градског већа града Краљева, пред већницима се нашло 26 тачака.
         Чланови Градског већа су усвојили неколико нацрта одлука које се тичу комуналних делатности. На тај начин је, како је истакао градоначелник др Предраг Терзић након седнице, испуњено обећање да ће Градско веће радити током лета и да ће до краја августа усвојити свих десет нацрта одлука које се тичу комуналног уређења града.˃˃˃ опширније

 

          

24.Август 2017.
Остварењем малих циљева до великих успеха

Још један Краљевчанин се вратио у родни град са медаљом – шеснаестогодишњи Стеван Карапанџић, члан Кадетске кошаркашке репрезентације Србије, са Европског првенства у Подгорици, донео је бронзану медаљу. Ово одличје екипи је обезбедило пут на Светско првенство следеће године у Аргентини. ˃˃˃опширније
         

24.Август 2017.
Пријем за пољски Duo Con Brio

Краљево је један од братских градова пољског града Зелена Гора у којем ће зеленогорски Duo Con Brio одржати концерт. У организацији Културног центра „Рибница“, концерт класичне музике, под називом Arte del violino, виртуоз на виолини Мариуш Мончак и његов син Миколај одржаће у Свечаној сали Градске управе града Краљева у четвртак, 24. августа, са почетком у 20.00 часова. >>> опширније

             

23.Август 2017.
Комеморација поводом смрти Радоша Чубрића

Комеморација поводом смрти Радоша Чубрића, бившег  југословенског бициклистe и једног од најталентованијих спортиста свих времена, одржана је у Градској управи града Краљева.

У име града Краљева, од Радоша Чубрића, заслужног грађанина општине Краљево 1966. године, опростио се градоначелник града Краљева др Предраг Терзић.  ˃˃˃˃ опширније

 

           

21.Август 2017.
Улагања у примарну здравствену заштиту и у граду Краљеву и у Ушћу

 

Захваљујући веома значајној новчаној донацији немачке хуманитарне организације „Fimshare e.V, завршена је адаптација Здравствене станице Ушће. У кречење фасаде, замену мокрих чворова, набавку савременог ЕКГ апарата, чија је вредност 1.500 евра, инхалатора вредног 500 евра, три лежаја за преглед пацијената, као и рачунарске опреме, уложено је 6.750 евра, колика је и вредност донације.

Реновирану Здравствену станицу Ушће обишао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић, као и директорка Дома здравља Краљево мсц.др Мирјана Крчевинац са сарадницима. ˃˃˃˃ опширније

 

 

        

19.Август 2017.
Награда чистој духовној радости - Жичка хрисовуља Мошу Одаловићу

На празник Преображења Господњег, уникатну златопечатну повељу и икону Преображења Господњег, признање додељено због чисте духовне радости у песмама за децу и безазлене”, овогодишњем добитнику Жичке хрисовуље, Момчилу - Мошу Одаловићу, у трпезарији манастира Жиче, уз честитке за постигнуте и жељом за будуће успехе, уручио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић. >>>>опширније

          

16.Август 2017.
Отворен Жички духовни сабор

 

Двадесет шести Жички духовни сабор Преображење 2017 отворен је у Народном музеју у Краљеву. Манифестацију, чији је циљ неговање, изучавање и афирмисање аутентичних вредности националне културе и баштине, отворио je градоначелник Краљева др Предраг Терзић.˃˃˃ опширније

 

 

         

15.Август 2017.
Буџетским и републичким средствима до изграђенијег Краљева

Најважнија градилишта у граду Краљеву, на којима се гради захваљујући уложеним средствима из буџета града или средствима која су помоћ Републике граду, обишли су градоначелник Краљева др Предраг Терзић и директор Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта „Краљево“ Александар Несторовић.
          
У току су радови на реконструкцији северне обилазнице код „Магнохрома“, пешачке пасареле код железничке станице, тротоара у Улици војводе Путника са тактилном стазом, потпуна реконструкција дотрајалог степеништа поред атлетског стадиона, са реконструкцијом водоводне, фекалне и атмосферске канализационе мреже, наставак реконструкције Улице рибничких партизана до
IV црногорске улице, изградња „ритејл“ центра и пешачке стазе на бедему код Нове хале спортова, саобраћајнице од кружног тока у Адранима до Улице Живојина Лазића.

Градоначелник и директор су обишли и радове на асфалтирању дела пута у селу Дедевци.

    

14.Август 2017.

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                           11.08.2017.

Одржана тридесета (ванредна) седница Градског већа

 

На тридесетој (ванредној) седници Градског већа града Краљева разматрано је седамнаест тачака Дневног реда. По речима градоначелника града Краљева др Предрага Терзића „најважније су : Одлука о чишћењу снега и леда на територији града Краљева, Одлука о условима и начину држања домаћих животиња и имамо велики број расподеле средстава за различите спортске манифестације, као и две одлуке које се тичу имовинско правних односа. ˃˃˃˃ опширније

 

 

                                                                                                                                    11.08.2017.

Пријем чланова Академије за српску народну игру из Торонта

 

Помоћник градоначелника града Краљева Сретен Јовановић примио је у Градској управи града Краљева чланове Академије за српску народну игру из Торонта.˃˃˃˃опширније
           
              

 

 

 

02.Август 2017.
Најбољи српски кошаркаши одмерили снаге у Краљеву

Град Краљево, у Новој хали спортова испуњеној до последњег места, у сјајној атмосфери, угостио је најбоље српске кошаркаше. Репрезентација Србије, предвођена селектором Александром Ђорђевићем, одмерила је снаге са Универзитетском селекцијом Србије, под руководством селектора Зорана Тодоровића, над којом је однела победу од 77:54.˃˃˃˃ опширније

 

 

          

 

02.08.2017.

Ефикасније против шумских пожара

 

У организацији Одељења за послове цивилне заштите Градске управе града Краљева, започела је противпожарна обука у циљу изградње квалитетнијег система цивилне заштите на територији нашег града.˃˃˃˃ опширније

       

 

02.Август 2017.
Олимпијско злато из физике у Краљеву

 

Душан Ђорђевић - освајач златне медаље на 48. Међународној олимпијади из физике за ученике средњих школа, одржаној од 16. до 24. јула 2017. године у Јогиакарти у Индонезији, иако ученик београдске Математичке гимназије, рођени је Краљевчанин. ˃˃˃˃ опширније

 

 

         

01.Август 2017.
Пријем Алексе Перовића

 

Mладог Краљевчанина Алексу Перовића, који је победио на недавно завршеном такмичењу „Звезде Гранда“, у градској кући, примили су помоћник градоначелника Сретен Јовановић и чланица Градског већа града Краљева Гордана Стојковић, задужени за културу. ˃˃˃˃ опширније

 

 

 

         

28.Јул 2017.
Двадесет деветa (ванреднa) седницa Градског већа

 

На двадесет деветој (ванредној) седници Градског већа града Краљева, са 18 тачака на дневном реду, донете су, како је истакао градоначелник Краљева др Предраг Терзић, три веома важне одлуке које се тичу комуналног уређења града, постављања пловила на водама које се налазе на територији града Краљева, као и уклањања грађевинских објеката. Ради се о одлукама које нису доношене читав низ година. ˃˃˃˃ опширније

        

27.Јул 2017.
Пријем одбојкашица

„Сребрне Ушћанке“ са Спортских игара младих, које је родна варошица свечано дочекала прошле седмице, званично је примио и градоначелник Краљева др Предраг Терзић, са чланом Градског већа града Краљева Иваном Бунарџићем, ресорно задуженим и за област спорта. ˃˃˃ опширније

          
26.Јул 2017.
„Рад и развој СОС службе“

 

На конференцији за новинаре Савета за родну равноправност града Краљева и Удружења „Феномена“ представљен је Пројекат „Рад и развој СОС службе Краљево“, који се спроводи од 1. јуна ове године и трајаће до 31. децембра. Пројекат је подржан у оквиру заједничког пројекта Уједињених нација и Владе Републике Србије „Интегрисани одговор на насиље над женама и девојчицама у Србији II, који подржава Влада Шведске. ˃˃˃ опшпирније

 

 

          

24.Јул 2017.
Градоначелник обишао ФЕТП

 Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић обишао је „Фабрику електротермичких производа" (ФЕТП) из састава „Магнохром" Краљево у стечају.

            Том приликом, градоначелник се састао са представницима Фирме „Феброинвест" д.о.о. Краљево, која је, уз сагласност Владе Републике Србије, потписала Уговор о закупу имовинске целине ФЕТП-а, најпре на шест месеци, а затим до завршетка процеса приватизације.

Са власником и оснивачем „Феброинвеста" Владимиром Гаће и директором Радославом Пантовићем др Терзић је обишао део производног погона који је тренутно у функцији и у којем ради око 90 радника.

Ова „Магнохромова" фабрика током целе године производи малолитражне и средњелитражне бојлере, електричне грејне плоче, електричне цевне грејаче и друге електричне апарате за домаћинство, а сезонски термоакумулационе пећи „Магнохром".

           

22.Јул 2017.
„Штрапаријада“ у Цветкама

Село Цветке надомак Краљева овог викенда дочекало је бројне љубитеље и узгајиваче коња из целе Србије, учеснике и госте манифестације познате под називом „Штрапаријада“. Шесто такмичење коња у повлачењу балвана, у организацији Удружења љубитеља коња „Штрапари“ из Цветака, отворио је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, а отварању је присуствовао и заменик председника Скупштине града Краљева Александар Протић. ˃˃˃ опширније

            

 

21.07.2017.

Сребрне Ушћанке

 

Ученице Основне школе „Милун Ивановић“ из Ушћа, чланице женског Одбојкашког тима школе, освојиле су сребрну медаљу на државном финалу Спортских игара младих Србије одржаном на Ади Циганлији у Београду. Након победа над екипама из Батајнице, Врања и Новог Пазара, у финалу су изгубиле од екипе из Врања.˃˃˃ опширније 

         

 

20.Јул 2017.
Крв да сачека, не пацијент...

Летња кампања добровољног давања крви, чији су домаћини Црвени крст Краљево и град Краљево, одржана је и ове године на Тргу српских ратника, где је, 20. јула, од 9.00 до 16.00 часова, био постављен трансфузиомобил Института за трансфузију крви Србије. И ову акцију је подржао градоначелник града Краљева др Предраг Терзић прикључивши се бројним суграђанима који су помогли у обезбеђивању резерви крви у овом критичном периоду године.  ˃˃˃ опширније          
18.Јул 2017.
Краљево домаћин најбољим српским кошаркашима

Пријатељска кошаркашка утакмица између Сениорске репрезентације Србије и Универзитетске репрезентације Србије биће одиграна у граду Краљеву 2. августа 2017. године, са почетком у 19.00 часова – најавили су на конференцији за новинаре градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и генерални секретар Кошаркашког савеза Србије (КСС) Дејан Томашевић.˃˃˃˃ опширније

 

       

17.Јул 2017.
Помоћ грађанима са хендикепом

У оквиру пројекта „Заједници заједно“, који реализује удружење грађана „Althea“ Београд, у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, на шалтеру Матичне службе Градске управе града Краљева постављен је индукциони систем за наглуве особе, а урађен је и Информатор на Брајевом писму кроз градске службе града Краљева.
˃˃˃˃ опширније

           

14.Јул 2017.
Тринаеста седница Скупштине града Краљева
Почела тринаеста седница Скупштине града Краљева.
     
13.Јул 2017.
Одржана 28. седница Градског већа града Краљева

 

На данашњој двадесет осмој седници Градског већа града Краљева разматрано је једанаест тачака Дневног реда.˃˃˃ опширније

 13.07.2017.  АКТИ ДОНЕТИ НА 28. СЕДНИЦИ ГРАДСКОГ ВЕЋА

         
12.Јул 2017.
Обележен Дан 2.бригаде Копнене Војске

У касарни „Рибница" ,пригодном свечаношћу, данас је обележен Дан 2.бригаде Копнене Војске.У име града Краљева свечаности је присуствовао помоћник градоначелника града Краљева Марко Матовић.

 

         

08.Јул 2017.
Организован испраћај деце са Косова и Метохије

За децу из насеља Сушиће, општина Штрпце (Косово и Метохија ) која су гостовала у нашем граду од 30. јуна до 8 .јула 2017. године, данас је у свечаној сали Градске управе града Краљева приређен свечани испраћај.
             Малишани су  са васпитачима и представницима Црвеног крста Штрпца били смештени у Дечјем одмаралишту“ Гоч“, а током боравка у нашем граду за њих су организовани бројни забавни и едукативни програми. Иизмеђу осталог, обишли су Народни  музеј, Народну библиотеку „Стефан Првовенчани“,  обишли манастире Жичу и Вољавчу, били на пријему код Његовог преосвештенства епископа жичког Јустина, посетили Црвени крст Краљево и установу Културни центар“ Рибница“, имали разне спортске активности,билина концерту „Рок планете“ у ресторану Мошин гај, обишли Нове халу спортова,  купали на базену, посетили општину Врњачка Бања, били на концерту „ Краљевачке Ризнице“ и њихових гостију из Сиднеја организованом завршне вечери боравка у Краљеву.
            У име града Краљева децу је испратила заменица градоначелника града Краљева Марица Мијајловић, а у име Рашког управног округа, начелник Небојша Симовић.

          

07.Јул 2017.
Полагање венаца у Обрви

 

Дан устанка народа Србије против фашистичког окупатора у Другом светском рату, 7. jул, обележен је полагањем венаца на Спомен обележје погинулим Обрвцима у Балканским ратовима, Првом и Другом светском рату чиме је обележена и 59. годишњица од подизања тог Спомен обележја.
      Наши борци су имали узор у јунаштву својих предака, што доказују исклесана шездесет три имена солунских бораца на овој спомен плочи и двадесет имена погинулих учесника НОБ- а  и жртава фашистичког терора.     
      У име града на Спомен обележје венац су положили помоћници градоначелника града Краљева Сретен Јовановић и Марко Матовић и члан Градског већа града Краљева Радоје Томашевић.Венце су положили и представници месне заједнице Обрва, Војске, Полиције и Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова „Јован Петровић Курсула“.

 

 

        

07.Јул 2017.
Полагање венаца на Споменик палим борцима у Ковачима

Некадашњи државни празник , 7. jул, Дан устанка народа Србије против фашистичког окупатора у Другом светском рату,  обележен је  полагањем венаца на Споменик палим борцима у Ковачима у организацији МЗ Ковачи, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“ и града Краљева.
           
У име града, венац на Споменик подигнут у знак сећања на 34 борца из овог краја који су животе изгубили у ратовима од 1912. до 1999. године положили су помоћник градоначелника града Краљева Сретен Јовановић,народни посланик Бранимир Јовановић и члан Градског већа града Краљева Радоје Томашевић. У име месне заједнице Ковачи венац је положио председник месне заједнице Вук Величковић. Венце су положиле и породице жртава, као и припадници Војске, Полиције, представници удружења и организација.         
           
Према подацима, око 5.000 бораца из овог краја су носиоци бројних одликовања у Другом светком рату, у коме је град дао велике жртве. Краљево је дало и легендарну јединицу IV краљевачки батаљон, која је изнедрила и народне хероје, који су страдали у рату – Живана Маричића, Рада Вилотијевића, Олгу Јовичић Риту, Рада Милићевића, Николу Бубала.

 

06.Јул 2017.
Седница Градског већа

На данашњој, двадесет седмој седница Градског већа града Краљева разматране су тридесет две тачке дневног реда. Како је истакла заменица градоначелника града Краљева Марица Мијајловић ,која је и председавала, „дневни ред ове седнице је био веома обиман,  а то је само доказ да се добро, озбиљно  и одговорно ради.˃˃˃˃ опширније

 

06.Јул 2017.
Апликација за приступ подацима Портала безбедност саобраћаја

Савет за безбедност саобраћаја града Краљева у сарадњи са АМСС Центром за моторна возила и компанијом „ GDi GISDATA" на званичној веб страници градa Краљева www.kraljevo.org / Банер / Савет за безбедност саобраћаја, поставио је WEB GIS апликацију за приступ подацима Портала безбедност саобраћаја.          
            Сви заинтересовани једноставним логовањем могу доћи до следећих података:

1.    Подаци о саобраћајним незгодама и њиховим последицама

2.    Подаци о учесницима саобраћајних незгода

3.    Подаци о путевима и карактеристикама путева са аспекта безбедности саобраћаја

4.    Подаци о индикаторима понашања учесника у саобраћају

5.    Ставови о опасностима и ризицима у саобраћају

6.    Идентификација проблема у безбедности саобраћаја

04.Јул 2017.
Обележен Дан борца

Некадашњи државни празник 4 . јул – Дан борца, иако је као такав Влада Србије укинула 2001. година и даље се незванично обележава. У нашем граду је обележен полагањем венаца на Споменик отпора и победе у парку код Железничке станице.˃˃˃ опширније

          

02.Јул 2017.
„Весели спуст 2017“

Двадесет осми пут река Ибар је дочекала веселе сплаваре на најразличитијим пловилима. Према речима директора „Веселог спуста“ Александра Ерца, Ибром се данас спустило око 5.000 учесника на 300-400 пловила, уз велики број посматрача са обала реке.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић, капетан „Веселог спуста“, пред почетак највеселије регате на Ибру, поздравио је учеснике и пожелео им добродошлицу и леп и безбедан провод током читавог дана. ˃˃˃˃ опширније

01.Јул 2017.
Капетанско вече и концерт

Други дан јула ове године резервисан је за манифестацију „Весели спуст“, коју удружени организују Туристичка организација Краљева, Кајак клуб „Ибар“ и град Краљево.

 

„Капетанско вече“

 

Како традиција налаже, вече уочи спортско-рекреативне, еколошке, туристичке и кулурно-забавне манифестације „Весели спуст“, на програму је „Капетанско вече“. ˃˃˃˃ опширније

 

 

 

01.07.2016.      

Краљево на Тргу – Лексингтон

 

            Препун централни краљевачки трг, крцате баште кафића у полукругу, али и у целом граду - слика је прве јулске вечери каква одавно није забележена у центру града. Краљевчане, али и бројне посетиоце града, у оволиком броју, успела је да окупи група „Лексингтон“, која је концерт одржала у склопу манифестације „Весели спуст 2017“.  ˃˃˃˃ опширније

          

 

 

01.Јул 2017.
Радни састанак делегација Марибора и Краљева