Одштампај Пошаљи
Вести
19.Јун 2018.
Јубилеј краљевачке Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“

 

Oрганизациони одбор за обележавање 150 година постојања и рада Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево одржао је другу седницу, на којој је донео програм и план рада. Краљевачка Народна библиотека обележава заправо 150 година „Карановачког читалишта“, чија је наследница, бројним разноврсним програмима који ће бити организовани током читаве године.

Председник Организационог одбора, градоначелник Краљева др Предраг Терзић, који је председавао састанком, истакао је да Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ заиста има чиме да се подичи, а град њоме. Он сматра да наш град много улаже у културу будући да има много установа културе које се налазе на територији Краљева, али покривају знатно већу територију – околних градова и општина, неке чак 25 локалних самоуправа.>>>опширније

 

 

      

18.Јун 2018.
Седница Градског већа

На шездесетој (редовној) седници Градског већа града Краљева разматране су  двадесет  три тачке дневног реда.Разматрани су : Нацрт одлуке о  завршном рачуну буџета града Краљева за 2017. годину, Нацрт одлуке о изменама и допунама Одлуке о  буџету града Краљева за 2018. годину, Нацрт  измена и допуна Програма уређивања грађевинског земљишта за 2018. годину, Нацрт одлуке о доношењу Измене Кадровског плана у Градској управи града Краљева,Јавном правобранилаштву, Служби за буџетску инспекцију и Служби за послове заштитника грађана града Краљева за 2018. годину и још деветнаест нацрта одлука, решења и предлога решења и утврђивани предлози за седницу Скупштине града.˃˃˃˃ опширније

        
14.Јун 2018.
Награде за добровољне даваоце крви

Сваке године 14. јуна земље широм света обележавају Светски дан добровољних давалаца крви. Овај догађај је прилика да се волонтерима и добровољним даваоцима крви који другима спасавају живот упути захвалност за њихову хуманост. Подиже се свест о потреби за редовним давањем крви како би се осигурао квалитет, безбедност и доступност крви и продукта крви особама којима је она потребна. ˃˃˃ опширније

 

 

14.Јун 2018.
Спортске игре младих

Спортске игре младих (СИМ), највећа манифестација аматерског спорта у Европи, чији је основни циљ промоција здравог начина живота и пријатељства, трећу годину заредом организована је у граду Краљеву. Ова регионална манифестација, коју је признао Међународни олимпијски комитет, прошле године је проглашена за најуспешнију манифестацију у Србији. Ово није обично такмичење деце, већ спајање деце региона. ˃˃˃ опширније

 

 

        

    

12.Јун 2018.
Предаја лиценци ЈЕП „ТОПЛАНА“ Краљево

Начелник Одељења за инспекцијске послове Градске управе града Краљева, Срђан Бијеловић уручио је данас представницима ЈЕП ''Топлана Краљево'', директору Драгану Арсенијевићу, и руководиоцу РЈ за производњу топлотне енергије Горану Цветкову, лиценце за обављање енергетских делатности производње, дистрибуције и снабдевања топлотном енергијом. Лиценца за производњу топлотне енергије издата је на период од 30 година, док су лиценце за дистрибуцију топлотне енергије  и снабдевање топлотном енергијом купаца издате на 10 година.

Лиценце су издате након детаљне провере испуњености услова прописаних Законом о енергетици (''Службени гласник РС'', бр.145/14) и Правилником о лиценци за обављање енергетске делатности и сертификацији (''Службени гласник РС'', бр.87/15).Ови услови се односе на техничке прописе, прописе о енергетској ефикасности, прописе о заштити животне средине, прописе о заштити од пожара, кадровски и финансијски потенцијал, правни основ коришћења енергетских објеката, итд. 

Добијање лиценци је доказ да је ЈЕП ''Топлана'' испунила све услове прописане Законом и Правилником за бављање наведеним енергетским делатностима.

 

 

11.Јун 2018.
Активности на изградњи војничке спомен-капеле на Чемерну

Радни састанак Одбора за обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата и изградњу војничке спомен-капеле на планини Чемерно био је прилика да чланови Одбора сумирају досадашње резултате и договоре будуће активности. Како је истакао координатор Одбора, члан Градског већа града Краљева Радоје Томашевић, новчана средства за изградњу војничке спомен-капеле су, углавном, обезбеђена, али треба решити административне проблеме. ˃˃˃˃ опширније 

        

08.Јун 2018.
„Ажурирање адресног регистра у Републици Србији“

Пројекат „Ажурирање Адресног регистра у Републици Србији“, од изузетног значаја за Владу Републике Србије и све јединице локалне самоуправе, након седам регионалних презентација, представљен је и у нашем граду - за градове и општине из Рашког и Расинског округа.
˃˃˃˃ опширније  

 

        

07.Јун 2018.
Градске стипендије најбољим студентима

Свечаност поводом потписивања уговора о стипендирању студената града Краљева за школску 2017/2018. годину организована је и ове године, за 50 најбоље рангираних стиудената града Краљева са просечном оценом током студија од 9.88 до 8.72.

У присуству представника града Краљева и чланова Комисије за доделу стипендија града Краљева за школску 2017/2018. годину, студенти који су испунили услове потписали су уговоре, према којима ће им, у десет једнаких месечних рата, бити исплаћено укупно 100.000 динара.
˃˃˃˃ опширније  
        

 

06.Јун 2018.
EU PRO представио јавни позив у Kраљеву

Развојни програм EU PRO одржаo je у граду Kраљеву информативну сесију о јавном позиву за доделу бесповратних средстава предузетницима и предузетницама и микро и малим предузећима за који је Европска унија (ЕУ) определила 4,5 милиона евра како би допринела повећању конкурентности локалне привреде у Региону Шумадије и западне Србије и Региону Јужне и источне Србије.
˃˃˃˃ опширније

 

04.Јун 2018.
Освећен темељ за Крст на Столовима

Темељ за крст на планини Столови, на 1.375 метара надморске висине, урађен прошле јесени, на празник Светог мученика Талалеја и Преподобног Стефана Пиперског, 2. јуна ове године, осветио је Његово преосвештенство епископ жички господин Јустин уз саслужење свештеника Епархије жичке. ˃˃˃˃ опширније

 

          

01.Јун 2018.
Светски тенис у Краљеву

Једна тениска вест осванула је у јеку одбојкашке атмосфере у граду Краљеву - меч плеј-офа Светске групе Дејвис купа 2018. између Србије и Индије биће одигран од 14. до 16. септембра ове године у граду Краљеву, у Новој хали спортова. ˃˃˃˃ опширније

 


 

01.06.2018.

Краљево добило победницу „Пимп зоне“

 

Петнаестогодишња Краљевчанка, чланица Женског фудбалског клуба „Слога 036“, апсолутни је победник „Пимп зоне“ у Краљеву - 148 пута, за 60 секунди, испимповала је фудбалску лопту.
˃˃˃˃ опширније


 
 

 

01.06.2018.

 

Прашки гудачки квартет „Epoque“ у Краљеву

 

Чувени чешки гудачки квартет „Epoque“, првог дана јуна, одржао је концерт у нашем граду, у Краљевачком позоришту. Краљевчани су уживали у различитим жанровима кроз које су их ови врсни музичари провели. ˃˃˃˃ опширније

         

 

 


 

 

31.Мај 2018.
„Лига нација 2018“ – сениорке – последњи дан

Женска одбојкашка сениорска репрезентација Србије победила је и у трећој утакмици турнира 10. групе III викенда I Лиге нација 2018 у Краљеву. У трећем, последњем колу, пред препуном Новом халом спортова у Краљеву, српске репрезентативке су биле боље од турских и, након више од два сата борбе, однеле победу - 3:2 (25:20, 22:25, 18:25, 25:23 и 15:12).

То је осма победа наших девојака у овом такмичењу, које се, након три викенда, налазе на 3. месту, са само једном изгубљеном утакмицом. 

            Након викенда у Краљеву, наше сениорке ће у Холандији, у Ротердаму, од 5. до 7. јуна, играти на турниру 13. групе IV викенда I Лиге нација 2018“. Прва утакмица српске репрезентативке очекује у уторак, 5. јуна, са Италијом, а затим и са Доминиканском Републиком и домаћом репрезентацијом Холандије.

Љубитељи одбојке, утакмице наше репрезентације могу да прате на ТВ Спорт Клуб 1.

 

31.Мај 2018.
„Пимп зона“ у Краљеву

Поводом учешћа града Краљева у пројекту Радија С „Пимп зона“, на конференцији за новинаре представници града позвали су суграђане да пробају да освоје пут у Москву, на фудбалску утакмицу Србија-Бразил Светског првенства.
˃˃˃˃ опширније

 

           

30.Мај 2018.
Лига нација 2018. сениорке Србија Белгија 3:0

У скоро пуној Хали спортова у Краљеву женска сениорска репрезентација Србије наставила је са победама на турниру 10. групе III викенда I Лиге нација 2018 Србија је у мечу 2. кола, савладала Белгију са 3:0, по сетовима 25:20, 25:16 и 25:14, после 76 минута игре.
            Србија је током читавог меча имала иницијативу и контролисала је резултат, па се питање победника није постављало ниједног тренутка.

            Осим стандардне Бранкице Михајловић, селектор Зоран Терзић је у овом мечу шансу у стартној постави пружио одбојкашицама које против Рускиња нису провеле много времена на терену или нису уопште улазиле у игру.

            У последњем, трећем колу турнира, репрезентација Србије ће сутра од 20 сати за ривала имати селеркцију Турске, док ће се од 17 сати састати Белгија и Русија.

         

30.Мај 2018.
Концерт чешког гудачког квартета „Епоqуе“

Чувени чешки гудачки квартет „Epoque“ одржаће концерт у петак, 1. јуна 2018. године у Краљевачком позоришту. Концерт почиње у 19.00 часова. Улаз је бесплатан, а карте се могу преузети на билетарници Краљевачког позоришта на дан концерта, од 18.00 часова.

            Прашки гудачки квартет „Epoque“ основан је почетком 1999. године и чине га четворица одличних солиста и камерних музичара са значајним искуством на сцени, на којој се представљају композицијама класичне музике, џеза, рока, фанка...

            Чланови квартета су лауреати на неколико интернационалних такмичења, а ансамбл је наступао у Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Француској, Италији, Енглеској, Израелу, Јапану, Грчкој, Холандији, Пољској, Босни и Херцеговини и Србији.

            Концерт чешког гудачког квартета „Epoque“ биће организован у граду Краљеву захваљујући дугогодишњој сарадњи града и Амбасаде Републике Чешке у Републици Србији.

         

29.Мај 2018.
ЛИГА НАЦИЈА 2018 - СЕНИОРКЕ

Након дана паузе, по завршеном турниру за одбојкаше, 29. маја, у Новој хали спортова у Краљеву је почело тродневно надметање најбољих женских одбојкашких сениорских репрезентација, у којем одбојкашице Србије одмеравају снаге са репрезентативкама Русије, Турске и Белгије.
Женска сениорска репрезентација Србије остварила је прву победу на турниру 10. групе III викенда I Лиге нација 2018. у Краљеву, шесту укупно
, будући да је забележила све три победе на турниру 7. групе II викенда I Лиге нација 2018. у Макауу у Кини.
Србија је у 1. колу савладала Русију са 3:0, по сетовима 25:23, 25:19 и 25:18, после 80 минута игр
е.
У среду, 30. маја, изабранице селектора Зорана Терзића играће са Белгијом, од 20.00 часова, уз директан пренос на ТВ Спорт клубу. Пре тога, од 17.00 часова, надметаће се Турска и Русија.
Утакмица Белгија – Турска првог дана завршена је резултатом 3:0 за Турску (25:19, 25:18 и 26:24).

 

          

28.Мај 2018.
Дан МУП, слава и Дан Полиције

Поводом Дана Министарства унутрашњих послова, славе и Дана Полиције, Полицијска управа Краљево приредила је свечаност. Полиција свој дан – Свете Тројице, обележава у знак сећања на 15. јун 1862. године, када се на Чукур-чесми у Београду дошло до сукоба између српске жандармерије и турских војника, након убиства српског дечака, што је резултирало одбраном Београда и спасавањем младе српске државе.˃ ˃ ˃  опширније

 

          

 

СЕНИОРКЕ – I ЛИГА НАЦИЈА 2018.

 

            У Градској управи града  Краљева данас је одржана конференција за новинаре поводом турнира 10. групе III викенда I Лиге нација 2018. у конкуренцији одбојкашица. Конференцији су присуствовали Милена Рашић и Зоран Терзић, капитен и тренер Србије, Вадим Панков, тренер Русије, Герт Ванде Брук, тренер Белгије и Ђовани Гвидети, тренер Турске.
            Женска сениорска репрезентација Србије ће у 1. колу, сутра (уторак, 29. мај) играти против Русије од 20.00 часова. У истом термину, у среду, 30. маја, у 2. колу Србија ће играти против Белгије, а у четвртак, 31. маја, такође од 20.00 часова против Турске у 3. колу
. 

          

 

27.Мај 2018.
Италија успешнија у Краљеву – Србија наредног викенда у Софији

У завршном, III колу, турнира 4. групе I викенда „Лиге нација 2018“ у Краљеву, мушка сениорска репрезентација Србије претрпела је други пораз. Наши најбољи одбојкаши изгубили су од Италије са 3:0 (25:21, 25:18 и 25:16).

И поред предности домаћег терена у Краљеву, и фантастичне публике током сва три дана, која је потврдила да је један од разлога што Краљево зову „одбојкашки град“, сениори Србије извојевали су само једну победу. 

            У другом мечу играном трећег дана турнира, Бразил је победио Немачку са 3:0 (26:24, 25:23 и 26:24).

            Наредног викенда српски одбојкаши путују у Софију, где се, од 1. до 3. јуна, састају са репрезентацијама Бугарске, Русије и Аустралије. 

         

         

 

26/27.05.2018.

Силазак Светог Духа на апостоле

 

Празничним вечерњем, а затим и славском литијом кроз град, у навечерје празника Силаска Светог Духа на Апостоле, Свету Тројицу, у суботу, 26. маја 2018. године, почело је обележавање једног од највећих и најлепших празника, славе Црквене општине при Храму Свете Тројице Краљево, који је подигао још Милош Обреновић, и града Краљева. >>> опширније

         

 

26.Мај 2018.
„Орлови“ победили Немачку у Краљеву

Прву победу у „Лиги нација 2018“ у Краљеву мушка сениорска репрезентација Србије однела је победу над немачким репрезентативцима, у II колу 4. групе I викенда, остваривши резултат од 3:1 (19:25, 25:21, 25:16 и 25:14).

Публика у краљевачкој Новој хали спортова била је „додатни играч“ изабраницима Николе Грбића, пружајући непрекидну подршку са трибина и непрекидно бодрећи и навијајући за своје представнике.

Након успешно окончаног другог меча, одбојкаше Србије у Краљеву у III колу чека сусрет са „азурима“, који су у утакмици која је претходила победили Бразил са 3:2 (18:25, 25:19, 25:21, 24:26 и 15:8).

Утакмица Србија-Италија у суботу, 26. маја, почиње у 19.00 часова, у Новој хали спортова. 

 

        

        

 
26.Мај 2018.
„Лига нација 2018“ у Краљеву – први дан

 

 

 

Препуна Нова хала спортова у Краљеву дочекала је најбоље српске одбојкаше који у нашем граду играју I коло 4. групе I викендаЛиге нација 2018“, са репрезентацијама Бразила, Италије и Немачке.

Већ првог, од три дана, колико ће у Краљеву трајати надметање најбољих мушких селекција, које се све налазе у првих десет на свету, атмосфера у краљевачкој Новој хали спортова била је фантастична, светска. Одбојкашко Краљево је здушно бодрило своје Краљевчане који играју за репрезентацију и њихове саиграче, без обзира на добијене и изгубљене лопте, од првог до последњег тренутка утакмице. 

Иако су одбојкаши Србије поражени у првој утакмици од олимпијског шампиона Бразила са 3:0 (25:22, 25:22 и 26:24), разлика између два тима је била много мања него што коначан резултат показује, и у игри и у освојеним поенима.

Изабраници Николе Грбића, популарниорлови“, у Новој хали спортова у Краљеву у суботу, пред бројном верном публиком, од 19.00 часова, играће са Немачком, уз директан пренос на ТВ Спорт Клуб 1.

Суботњи противник наших најбољих одбојкаша, репрезентација Немачке, првог дана турнира изгубио је од одбојкаша Италије са 3:1 (25:18, 25:19, 23:25, 25:20). 

Италијански репрезентативци ће у суботу одмерити снаге са Бразилцима, популарнимкариокама“, у мечу који почиње у 16.00 часова у Новој хали спортова у Краљеву.

 

  Србија - Бразил 0-3
  

 

Италија - Немачка 3-1

      

 

25.Мај 2018.
59.Седница Градског већа града Краљева

 

На данашњој седници Градског већа града Краљева, већници су донели Закључак којим се усвајају извештаји Завода за јавно здравље Краљево о хигијенској исправности воде за пиће из градског водовода у Краљеву у току месеца априла 2018.године и о праћењу квалитета ваздуха и евалуацији резултата мерења за април 2018.године, Закључак о утврђивању Предлога одлуке о доношењу Плана детаљне регулације за изградњу коридора инфраструктуре у обухвату Просторног плана подручја посебне намене Парка природе „Голија“, и којим се Скупштини града предлаже њено доношење, Решење о распореду и времену коришћења без накнаде спортске хале у Рибници и спортске хале у Краљеву у 2018. години као и  Решења по жалбама грађана.>>>опширније

 

 

      АКТИ ДОНЕТИ НА 59.СЕДНИЦИ ГРАДСКОГ ВЕЋА ГРАДА КРАЉЕВА

          

24.Мај 2018.
Најавна конференција за новинаре „Лиге нација“ у Краљеву

О очекивањима од предстојећег турнира, спремности екипа, жељама, надањима и реалном односу снага, на конференцији за новинаре у Краљеву данас су говорили капитени и тренери мушких одбојкашких репрезентација Србије, Бразила, Италије и Немачке – учесница „Лиге нација 2018“, која у граду Краљеву почиње у петак, 25. маја, и завршава се у недељу, 27. маја.

 

 

 

 

23.05.2018.

Фестивал SEE FOLK од петка у Краљеву

 

Фестивал SEE FOLK – Централна Србија 2018, Други фолклорни фестивал Југоисточне Европе, који ће бити одржан од 25. до 28. маја 2018. године - најављен је на конференцији за новинаре. ˃˃˃˃ опширније


           

 

 

 

23.05.2018.

Звездини Краљевчани на пријему у Краљеву

 

Двојицу, од тројице Краљевчана који су, носећи дрес фудбалског клуба Црвена звезда, освојили титулу шампиона Србије, примио је градоначелник града из кога су потекли - др Предраг Терзић, са председником Скупштине Ненадом Марковићем и помоћником за омладину и спорт Николом Радевићем. Поред Душана Анђелковића, који је био спречан да присуствује пријему, Марко Гобељић и Урош Рачић, из Краљева, дали су велики допринос освајању титуле државног фудбалског првака нашем најтрофејнијем клубу, што је и њима и граду Краљеву велика част.
˃˃˃˃ опширније

          

 

23.05.2018.

Партнерством против трговине људима

 

У организацији Локалног тима за борбу против трговине људима Краљево, уз подршку Удружења „Атина“ и Фондације „Sigrid Rausing, у нашем граду је одржана трибина „Партнерством против трговине људима”, са посебним освртом на здравствену заштиту особа које су претрпеле насиље, а са циљем да здравствени систем у већој мери препознаје жртве трговине људима.
˃˃˃˃ опширније

      

 

 

 

22.05.2018.

„Соба какву желим“

 

У Градској управи града Краљева уручене су пригодне награде ученицима, победницима ликовног конкурса, ауторима најбољих радова на тему „Соба какву желим“. Техничка подршка пројекта „Урбана регенерација стамбеног насеља у Доситејевој улици у Краљеву“ организовала је ликовни конкурс на тему „Соба какву желим“ за ученике основне школе од првог до осмог разреда који станују у становима који ће бити замењени новоизграђеним кроз пројекат „Урбане регенерације стамбеног насеља у Доситејевој улици у Краљеву“.˃˃˃˃ опширније

 

        

 

 

22.05.2018.

Одбојкаши репрезентативци Србије у граду одбојке – пријем код градоначелника Краљева

 

У сусрет одбојкашкој „Лиги нација 2018“, коју у граду Краљеву, од 25. до 28. маја, играју сениори, а од 29. до 31. сениорке, домаћини града су приредили пријем за своје домаће госте.

Градоначелник Краљева и председник Локалног организационог одбора турнира „Лига нација 2018“ др Предраг Терзић, са својим помоћником задуженим за омладину и спорт и чланом Локалног одбора Николом Радевићем, примио је мушку сениорску репрезентацију Србије. Пријему су, поред наших најбољих одбојкаша, предвођених селектором Николом Грбићем, присуствовали и чланови Стручног штаба и председник и генерални секретар Одбојкашког савеза Србије Зоран Гајић и Иван Кнежевић. ˃˃˃˃ опширније

 

 

21.05.2018.

Карте за Лигу нација на билетарници Нове хале спортова

 

Билетарница Нове хале спортова дочекала је данас прве купце улазница за прво коло четврте групе првог викенда одбојкашке Лиге нација 2018, која се, од 25. до 28. маја, игра у Краљеву. Након онлајн куповине карата, Краљевчани, и сви заинтересовани за мечеве најбољих одбојкаша Србије, Италије, Турске и Бразила, карте сада могу купити и на шалтеру Хале у Улици Душана Поповића. 

У зависности од места у хали, цена дневне карте, која важи за две утакмице колико се игра у току дана, износе 500, 700 и 1.000 динара.  

 

 

19.05.2018.

Нови власник највећег дела „Магнохрома“

 

Финска компанија Афарак објавила је на свом интернет сајту потписивање споразума о купопродаји акција највеће и најзначаније целине краљевачког Магнохрома. За милион евра, ова компанија би требало да постане нови власник целине коју чине Фабрика ватросталних материјала (са 85 објеката у кругу), рудници Шумадија и Магнезит (са погонима експлоатације и сепарације руде ватросталних материјала), Управне зграде у Kраљеву, као и земљишта на подручју Kраљева, Чачка, Чајетине и Горњег Милановца. ˃˃˃˃ опширније

 

 

 

18.Мај 2018.
Краљевски град младости – „Матурски плес 2018“

 

„Хајде да будемо данас најбољи, хајде да покажемо да је Краљево најлепши град у земљи, најбољи град у земљи, зато што има најбољу омладину“, позвао је своје младе суграђане градоначелник краљевског града др Предраг Терзић са бине непосредно пред почетак четрнаестог „Матурског плеса“ у Краљеву.

Наш град је први у Србији, односно Србији и Црној Гори тада, започео „Матурски плес“, далеке 2005. године. Данас је девет стотина краљевачких свршених средњошколаца из девет средњих школа, на Тргу српских ратника, код Споменика српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године, славило младост, љубав, пријатељство, толеранцију... 

Данашњи „плес четворки“ изводила је омладина у шеснаест градова Србије, односно педесет градова из девет земаља широм Европе, и очекује се ново обарање Гинисовог рекорда, јер се прикључио и један турски град са пет хиљада плесача.

Циљ овог највећег пројекта у Европи јесте промовисање толеранције, мира и пријатељства, повезивање младих кроз плес.

Чланови Организационог одбора манифестације „Матурски плес 2018“ су честитали матурантима завршетак средњошколског образовања, пожелели им успех у предстојећим матурским и пријемним испитима и уписима жељених факултета.

Круне на главама краљевачких матураната, које су током плеса на Тргу продаване за 100 динара, део су овогодишње хуманитарне акције прикупљања помоћи за суграђане Ксенију и Павла, који имају стопостотно телесно оштећење. Током плеса, и грађани Краљева су се, купивши круне за 100 динара, прикључили овој хуманој акцији.

 

 

          

17.Мај 2018.
Добро нам дошли, наши одбојкаши!

Мушка сениорска репрезентација Србије стигла је у Краљево.

После завршене прве фазе припрема у Београду, наши репрезентативци сместили су се у Краљеву, где настављају припреме за „Лигу нација 2018“.

Након кратког предаха, наши најбољи одбојкаши ће већ поподне имати прве тренинге. Наредних дана их очекују пријатељске утакмице са Ираном и даље припреме до петка, 25. маја, када ће бити игране утакмице 1. кола 4. групе I викенда у мушкој конкуренцији...    

         
16.Мај 2018.
Најава „Матурског плеса“

 

Mатуранти града Краљева, једног од првих градова који је започео ову сада већ традиционалну манифестацију, и ове године плесаће „Матурски плес“. Краљево ће бити један од педесет градова из девет земаља чији ће свршени средњошколци играти популарни „плес четворки“ на централном градском тргу.
Чланови Организационог одбора за организацију „Матурског плеса 2018“ су, на конференцији за новинаре, изнели неке од активности предузете у циљу што безбеднијег и лепшег организовања овог „фестивала младости“. ˃˃˃˃ опширније

 

 

             

16.Мај 2018.
Седница Градског већа

 

Решење о распоређивању износа од 9.000.000 динара на име учешћа града Краљева у финансирању трошкова у области одбојкашког спорта, Међуокружном одбојкашком савезу за организацију Одбојкашке лиге нација 2018. године у Краљеву, донели су чланови Градског већа града Краљева на педесет осмој (ванредној) седници Градског већа. ˃˃˃˃ опширније

 

 

 

          

 

 

          

15.Мај 2018.
Са дефицитарним знањем брже од посла

Полазнике обуке која се у краљевачком предузећу „Радијатор инжењеринг“ реализује у оквиру пројекта Обука незапослених младих лица за запосљавање у складу са потребама дефицитарних занимања на продручју града Kраљева“ обишао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић са својим помоћником Николом Радевићем, у пратњи власника и дииректора предузећа Радојка Јанића и његових сарадника. ˃˃˃˃ опширније

  

 

 

 

 

 

15.05.2018.

Признање градоначелнику за Бесмртни пук

 

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић, са сарадницима, примио је представнике Друштва српско-руског пријатељства „Краљев град“ из Краљева, са  којим је наш град, на Дан победе над фашизмом, 9. маја ове године, организовао први Бесмртни пук, шетњу улицама града у знак сећања на претке који су страдали у Другом светском рату борећи се против фашизма, у балканским ратовима, Првом светском рату и рату у којем је Србија учествовала 1999. године односно НАТО бомбардовању. ˃˃˃˃ опширније

 

 

         

14.Мај 2018.
60. година постојања Медицинске школе у Краљеву

Поводом обележавања јубилеја - 60. година постојања Медицинске школе у Краљеву данас је одржана свечана академија у Мултимедијалном центру Кварт.
Медицинска школа у Краљеву основана је 1958. године решењем Народног одбора краљевачког среза, а по предлогу тадашњег Савета за народно здравље НР Србије.  ˃˃˃˃ опширније

 

 

 

           

 

 

14.05.2018.

У походе нарцису

 

„Нарцису у походе“ овог маја кренуло је неколико хиљада љубитеља природе, пешачења и планинарења.
         Пре изласка учесника на стазу, акцију је, испред просторија Месне заједнице Каменица, свечано отворио градоначелник града Краљева др Предраг Терзић.

            Он је свима који су кренули у потрази за овим дивљим цветом на планини Столови пожелео да се и наредних година враћају и преносе даље утиске из нетакнуте природе краљевачког окружења. ˃˃˃
опширније
 

 

 

        бб

12.Мај 2018.
Учењем и спортом до најбољих резултата – спортска Домијада у Краљеву

Други део „Домијаде 2018“ - 22. републичко такмичење домова у спортским дисциплинама, одржано је у нашем граду. Свечаном отварању у спортској хали Дома ученика средњих школа Краљево присуствовао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић, а гости су били и државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Марко Миленковић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић, начелница Школске управе Бојана Маринковић, представници Рашког управног округа, директори краљевачких јавних предузећа и установа, чланови Управног одбора и многи други.>>>опширније

 
           

12.Мај 2018.
ЕУ ПРО представио јавне позиве за унапређење инфраструктуре

Град Краљево је једна од локалних самоуправа у којима је развојни програм EU PRO представио четири јавна позива за унапређење инфраструктуре у 99 локалних самоуправа у регионима Шумадије и западне Србије и јужне и источне Србије, за које је Европска унија (ЕУ) издвојила укупно десет милиона евра. Циљ информативне сесије је да се представници локалних самоуправа из Рашког, Моравичког и Расинског округа упознају са начином пријављивања и критеријумима за избор пројеката.>>>опширније

 

12.Мај 2018.
Захвалнице за исказану љубав Цркви Христовој

За братску хришћанску помоћ Цркви Христовој и прилогу за изградњу Храма Светог Саве у Краљеву, Захвалницу Црквене општине и парохије Храма Светог Саве у Краљеву Његово преосвештенство епископ жички г. Јустин уручио је градоначелнику града Краљева др Предрагу Терзићу и заменици градоначелника Марици Мијајловић.>>>опширније


          

12.Мај 2018.
Решавање вишедеценијског проблема водоснабдевања Матарушке Бање

У циљу решавања једног од, како је на конференцији за новинаре истакла заменица градоначелника Краљева Марица Мијајловић, тренутно најургентнијих проблема у граду Краљеву, поготову за Матарушку Бању односно око 4.000 становника - проблема водоснабдевања, град је оформио тим, који интензивно, сваки дан, ради на решавању овог проблема који траје можда и дуже од тридесет година. Тим настоји да све што је могуће уради што хитније да би грађани Матарушке Бање добили воду исправну за коришћење. Према речима заменице, град Краљево је и по закону обавезан да стане иза овог пројекта и да ангажује своје Јавно комунално предузеће „Водовод“, које је дало и људе и средства и расположиву технику, заједно са Јавним предузећем за уређивање грађевинског земљишта „Краљево“.>>>опширније

      
 

10.Мај 2018.
57. Седница Градског већа

На педесет седмој (ванредној) сеници Градског већа града Краљева разматране су четири тачке дневног реда. Образлажући  прву тачку дневног реда Предлог решења  о расподели средстава из буџета града Краљева за пројекте којима се остварује јавни интерес у области јавног информисања за 2018. годину председник Градског већа, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је истакао да је“ расподелу средстава за медије одредила  независна комисија, где ни један од чланова комисије није био политичар, нити неко ко представља одређену политичку групацију, већ се ради о представницима новинарских удружења који су изабрани на тај начин.>>>опширније

 

10.Мај 2018.
Најава манифестације „Нарцису у походе“

На конференција за новинаре, одражаној у Градској управи града Краљева, председник Планинарског смучарског друштва „Гвоздац“ Мирослав Станић најавио је шездесет другу републичку планинарску акцију „Нарцису у походе“, која ће бити одржана у недељу, 13. маја 2018. године, на планини Столови код Краљева.>>>опширније

 

10.Мај 2018.
На Дан победе над фашизмом Краљевом прошетао Бесмртни пук

У знак сећања на дан када је 1945. године нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату - 9. мај, широм Европе обележава се Дан победе над фашизмом.>>>опширније

  
         

08.Мај 2018.
Пред већницима Статут Центра социјалних услуга и жалбе грађана

На педесет шестој (ванредној) седници Градског већа града Краљева, одржаној уочи седнице Скупштине града, разматране су две тачке - предлог за измену и допуну дневног реда 21. седнице Скупштине града, заказане за уорак, 8. мај, који је упутила Одборничка група „Александар Вучић – Србија побеђује“, и 19 жалби грађана, изјављених на решења и закључке донете у првом степену, углавном Одељења за инспекцијске послове Градске управе града Краљева, и приговора и захтева.>>>опширније

           

07.Мај 2018.
Краљевчани у Коларцу померају музичке границе

Краљевчани, сестра и брат Бојана и Никола Пековић, победници глобалног ТВ шоу програма „Ја имам таленат“ 2012. године, одржаће 10. маја 2018. године са својом групом „Уметничка породица“ концерт у великој дворани Коларчеве задужбине у Београду, са почетком у 21.00 сат. За суграђане који први буду купили карте за концерт, на којем ће Пековићи представити редак спој традиције и класике, град Краљево ће обезбедити аутобуски превоз – најављено је на конференцији за новинаре коју су тим поводом одржали представници града и млади уметници.>>>опширније

    
         

07.Мај 2018.
Најава Бесмртног пука у Краљеву

Град Краљево сваке године на пригодан начин обележава 9. мај - Дан победе над фашизмом у Другом светском рату. Ове године, након полагања венаца на Споменик отпора и победе у парку код Железничке станице, обележавање овог значајног датума светске историје пратиће манифестација Бесмртни пук.>>>опширније

         
        

04.Мај 2018.
Дар другима награда за себе – скенер граду Краљеву од Миломира Главчића

Велики добротвор и хуманиста, Човек – са великим Ч – који је граду Краљеву, од седам милиона, колико је поклонио Србији, до сада дао око два милиона евра вредних донација, још једном је, непроцењивим поклоном, даривао Краљевчане, али и становнике целог Рашког округа.>>>опширније


         

04.Мај 2018.
Подршка Министарства заштите животне средине градовима и општинама слива Западне Мораве

Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван посетио је наш град и том приликом се, најпре, састао са представницима града Краљева и Рашког управног округа. Министар је потом, на састанку са представницима градова и општина слива Западне Мораве, којем су присуствовали и представници локалне самоуправе Краљева, краљевачких јавних предузећа и стручних служби, у циљу презентације новог законског решења у области климатских промена и могућности даље сарадње, говорио о Нацрту Закона о климатским променама.>>>опширније


          

27.Април 2018.
Држава је пријатељ синдикалцима

 

 

Поводом обележавања 27. априла, Дана Савеза самосталних синдиката Србије, Веће Савеза самосталних синдиката за град Краљево приредило је Свечану седницу Већа Савеза самосталних синдиката Србије. ...>>>опширније

 

       

27.Април 2018.
Краљево приоритетна туристичка дестинација – отворен први СОРТИЛ

 

Први СОРТИЛ Сајам туризма, активног одмора, лова и риболова отворен је у нашем граду. Туристичке агенције, туристичке организације, хотели, домаћинства сеоског туризма двадесет шест излагача из Београда, Крагујевца, Јагодине, Рашке, Сјенице, Врњачке Бање, Краљева и околине представило се у краљевачкој Новој хали спортова. ...>>>опширније

 

 

               

27.Април 2018.
Седница Градског већа

 

Дневни ред 55. седнице Градског већа садржао је 35 тачака. Градски већници су, поред других важних одлука, усвојили и извештаје о раду са финансијским извештајима установа чији је оснивач град за 2017. годину, расправљали о усклађивању статута три јавна предузећа чији је оснивач град Краљево са Статутом града Краљева...>>>опширније

 

 

          

24.Април 2018.
Донирање и трансплантација више нису табу теме

 

Рођенданска жеља једног малог дечака била је „да му мама буде жива“, мама која већ четири године чека на трансплантацију јетре. 

Да рођенданске жеље наше деце буду „дечје“, да помогнемо једни другима завештањем органа и потписивањем донорских картица, јер никада не знамо коме од нас ће сутра помоћ бити потребна – порука је упућена са трибине „Значај трансплантације и донирања органа“, одржане у организацији Удружења трансплантираних пацијената и пацијената којима је потребна трансплантација органа „Заједно за нови живот“, уз подршку града Краљева, у нашем граду.
˃˃˃
опширније

 

 

       

24.Април 2018.
Захвалнице отаџбине Краљевчанима