Одштампај Пошаљи
Вести
14.Новембар 2018.
Донација ОШ „Јово Курсула“ и „Петар Николић“

Градоначелник  града Краљева др Предраг Терзић и председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић обишли су Основну школу „Јово Курсула“  у којој је стари под у учионицама и медијатеци замењен ламинатом који је град  Краљево добио као донацију….опширније


  

13.Новембар 2018.
Обука представника ЈЛС на тему родне равноправности и дискриминације

Савет за родну равноправност града Краљева, у сарадњи са Повереником за заштиту равноправности, за представнике јединица локалне самоуправе, организовао је обуку на тему родне равноправности, дискриминације и злостављања на раду....опширније

 

 

  

13.Новембар 2018.
„ Пажљивко“ у Краљеву

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, у оквиру кампање Савета за безбедност саобраћаја града Краљева „ Безбедан пут до школе“ одржала је у Краљевачком позоришту саобраћајно – образовни час (представу) под називом „Пажљивко“. Ова интерактивна представа је намењена ученицима првих разреда краљевачких основних школа „Светозар Марковић“, „ Јово Курсула“, „IV краљевачки батаљон“ и  „Димитрије Туцовић“….. опширније


    

 

 

Истраживачки семинар на Гочу

 

 

Предходног викенда у Дечијем одмаралишту на Гочу педесет ученика седмог и осмог разреда, са подручја Рашког округа, учествовало је у истраживачком семинару који је имао за циљ подизање интересовања деце за науку.

Семинар је отворила помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја доктор Габријела Грујић.

    
Кликом на слику прилог РТВКВ

 

11.Новембар 2018.
У славу славних предака – стогодишњица завршетка Великог рата

Град Краљево је у години јубилеја, стогодишњице завршетка Великог рата, не заборављајући своје славне претке, бројним активностима у организацији Градског одбора за обележавање сто година од завршетка Првог светског рата, достојно обележио овај дан. ….. опширније

 

 

 

08.Новембар 2018.
Седница Скупштине града Краљева

На двадесет четвртој седници Скупштине града Краљева, пред одборницима се нашло више од четрдесет тачака дневног реда. Једна од најзанимљивијих је  Разматрање извештаја о реализацији одлуке о Буџету града Краљева за 2018. годину за период 01.01.2018-30.09.2018. године... опширније

  

07.Новембар 2018.
Градско веће

 

На седамдесет првој (ванредној) седници Градског већа града Краљева, пред већницима се нашло 19 тачака, међу којима и две које ће одборници Скупштине града Краљева разматрати на седници заказаној за 8. октобар 2018. године.

Како је истакао градоначелник града Краљева др Предраг Терзић након седнице Већа, прва се односи на подизање споменика краљу Стефану Немањићу Првовенчаном на Тргу Светог Саве у нашем граду.....опширније

 

  

07.Новембар 2018.
Захвалнице отаџбине и значке Краљевчанима

Значке и захвалнице отаџбине за добровољно служење војног рока у Војсци Србије, уручене су на свечаној церемонији у Градској управи града Краљева. >>> опширније


    

31.Октобар 2018.
Град Краљево добио средства за реконструкцију фасаде ЕСТШ „Никола Тесла“

После шездесет милиона динара које је град Краљево заједно са немачком амбасадом преко KFW уложио у реконструкцију зграде Машинско техничке школе „14. октобар“ ,  Краљево је од Министарства рударства и енергетике за Пројекат енергетске санације Електро-саобраћајне техничке школе „Никола Тесла“ добило 13.500.000 динара.Ово је седамдесет процената укупне вредности пројекта, а тридесет процената је део који треба да обезбеди град Краљево.
           
Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је изјавио да се ради о  средствима која  су обезбеђена по учешћу града Краљева на Јавном позиву Министарства рударства и енергетике за доделу бесповратних средстава из буџетског фонда за унапређење енергетске ефикасности ради финансирања пројеката у области ефикасног коришћења енергије у 2018. години у јединицама локалне самоуправе.        
           
То је још један доказ да Влада Републике Србије улаже значајна средства како би помогла развој инфраструктуре у граду на Ибру.

   

31.Октобар 2018.
Започиње пошумљавање четири локације у Краљеву

Република Србија je кроз Зелени фонд за пошумљавање , преко Јавног позива за пројектно финансирање Министарства заштите животне средине, издвојила 40.000.000 динара, од чега је град Краљево добио 2.120.000  динара. Учешће града износи 480.000 динара.        
           
Средства Зеленог фонда планирана су за набавку садница и пошумљавање земљишта аутохтоним врстама дрвећа и жбуња, на земљишту које је у надлежности локалних самоуправа.           
            Локалана самоуправа града Краљева
препознала је значај пошумљавања за бољи квалитет живота становника у својој средини и будућност нових генерација и овим новцем планирала је пошумљавање дела парка у Матарушкој Бањи, дела Ратарског имања код Борића, дела Гробља стрељаних 1941. године и дела парка на ушћу реке Рибнице у Ибар.

   

30.Октобар 2018.
Седница Градског већа

Једна од најважнијих тачака на седамдесетој ( ванредној ) седници Градског већа града Краљева је Разматрање извештаја о реализацији Одлуке о буџету града Краљева за 2018. годину за период 01.01.2018-30.09.2018. године и утврђивање Предлога закључка о усвајању Извештаја за седницу Скупштине града.... опширније

 

29.Октобар 2018.
У Општој болници „Студеница“ Краљево отворен нови ЦТ кабинет

Свечаном отварању новог ЦТ кабинета у Општој болници „Студеница“ Краљево присуствовали су министар здравља у Влади Републике Србије др Златибор Лончар са сарадницима , градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, директор Опште болнице „Студеница“ Краљево др Зоран Мрвић, представници породице Главчић и бројне званице.          
  `Министар здравља у Влади Републике Србије др Златибор Лончар је у присуству представника породице Главчић,  свечано пустио у рад нови скенер, једну од донација коју је господин Миломир Главчић из Канаде упутио нашој болници и Краљевчанима.
            Пожелевши добродошлицу министру и изразивши захвалност што је дошао у посету болници регионалног типа др Зоран Мрвић, директор Опште болнице „Студеница“ је истакао у свом обраћању медијима да су прво обишли новоотворено одељење онкологије, реновирана одељења офаталмологије и ортопедије, нови рендген апарат, који ће се монтирати у року од седам дана, мамограф код којег је урађена дигитализација и све то о трошку Министарства здравља, да би коначно дошли до новог скенера који је донација нашег великог добротвора Миломира Главчића.“Овакав партнерски однос, где учествује Општа болница са својим донацијама, својим пријатељима и својим изворима зарада и  Министарство здравља, као капа финансирања, је нешто што је потребно Србији“ закључио је др Мрвић.         
            Министар Лончар је истакао да је један од разлога његовог доласка у Краљево је што је држава уложила педесет милиона динара у реновирање одељења у овој  болници.“Овде сада постоје буквално  сви услови и за људе који раде и за пацијенте да добију максимално добру здравствену заштиту.Оно што смо ми данас урадили је да ће овде  бити још осам радних места, још четири лекара и још четири сестре и  то је најновији кадровски план.  Ово је добар пример како може да се сарађује и да се допуне донатори и држава и запослени и сви они који раде када воде рачуна, када је то једно домаћинско понашање“ завршио је своје излагање

 

29.Октобар 2018.
Књижевно вече „Сусрет са Оскаром Фрајзингером“

Оскар Фрајзингер, швајцарски писац и политичар, велики пријатељ Срба и Србије, поручио је грађанима Краљева, на  књижевној вечери посвећеној у његово част,

да „онај који није поносан на своје корене губи своју душу“ и открио зашто је, и онда када то нико није смео, бранио српски народ ..... опширније

 

 

Најављен програм „Сусрет са Оскаром Фрајзингером“

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и помоћник градоначелника за омладину и спорт Никола Радевић примили су  у Градској управи града Краљева Оскара Фрајзингера, швајцарског писца и политичара, осведоченог пријатеља Срба, који већ дуги низ година у швајцарском парламенту и међународној јавности заступа интересе Србије.Пријему су присуствовали Зденко и Ковиљка Нинковић, власници књижаре „Стани“, једине српске књижаре у Швајцарској која успешно ради већ двадесет година и Дејана Томића писца књиге о значајним Србима у Швајцарској.

Такође, пријему је присуствовала и власница краљевачке књижаре „Прозор“ Зорица Јанковић, иницијатор посете Оскара Фрајзингера Краљеву, као и њени сарадници на реализацији посете.

На пријему је најављен програм који ће бити приређен у Свечаној сали Градске управе града Краљева  „Сусрет са Оскаром Фрајзингером“. Биће то вече посвећено његовом књижевном стваралаштву и политичком деловању.

Оскар Фрајзигер (1960) швајцарски је писац и политичар.

Професор је немачке књижевости. Десет година је радио као професор немачке књижевности у гимназији у Ситену, десет година као надзорник немачког као стручног језика и био је председник удружења професора немачког језика.

Политиком је почео да се бави 1997. године. Дугогодишњи је посланик суверенистичке Народне партије у швајцарском парламенту чији је портпарол српског порекла. Члан је савезног и републичког парламента. Дванаест година је био члан Државног савета. Министар је у свом кантону Вале.

Оскар Фрајзингер осведочени је пријатељ Срба. Познат је по томе да се од ратног распада СФРЈ залаже за заштиту српског народа. У више наврата залагао се за Србе у швајцарском парламенту и у швајцарској јавности.

На српском су му објављене следеће књиге: Спирала шаха, Крхки светови, С оне стране мисли, Маслачак, Живот је кучка, Спокој гора.

Члан је Српског књижевног друштва у Швајцарској и Удружења књижевника Србије.

 

 

 

 

 

  

29.Октобар 2018.
У Краљеву обележен месец старих – октобар

У присуству великог броја пензионера , у  Дневном боравку пензионера у Краљеву,  пригодном свечаношћу обележен је завршни догађај  месеца старих – октобра.Свечаности су присуствовали градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, председник Удружења пензионера града Краљева др Никола Крпић,  директор Фонда ПИО - филијала Краљево Александар Ерац и представници Црвеног крста Краљево.
      Удружење пензионера града Краљева је за око 140 пензионера припремило симболичне новчане поклоне и уручило награде најстаријој Краљевчанки, брачном пару који има више од 60 година брачног живота и пензионерима који имају више од 40 година пензионерског стажа.
        Црвени крст Краљево је такође спремио поклоне за најстаријег пензионера, најстарији брачни пар и пензионера са најдужим пензионерским стажом.
 

26.Октобар 2018.
Обележен Дан СОС Дечијег села Краљево

Поводом Дана СОС Дечијег села Краљево градоначелник града Краљева др  Предраг Терзић обишао је ову установу и присуствовао свечаности која је тим поводом организована.

„Ово је велики дан не само за људе који су запослени у СОС Дечијем селу и за све њихове штићенике, већ је велики дан  и за град Краљево, јер  је Краљево  једини град на чијој територији се налази СОС Дечије село у Србији“ изјавио је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић….. опширније

 

 

  

 

25.Октобар 2018.
Најава обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата

Одбор за обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата и изградњу спомен капеле на планини Чемерно одржао је конференцију за новинаре, у Градској управи града Краљева, на којој су представљене до сада извршене активности Одбора и најављене активности за период од 25. октобра до 31. децембра 2018. године. >>> опширније

 

 

  

22.Октобар 2018.
Да стазама славних предака наставимо

Град Краљево 22. октобра oбележава Дан ослобођења у Првом светском рату. Овог 22. октобра, у порти Цркве пророка Илије у Сирчи, положени су венци на Спомен-звонару јунацима изгинулим, помрлим и несталим у ратовима 1912-1918, на којој је уклесано 197 имена српских, како их зову, див-јунака односно богова. Свештеници сирчанске цркве су служили парастос, а ученици Основне школе „Јован Цвијић“ из овог села су припремили пригодан програм.>>> опширније
 

У другом делу обележавања Дана ослобођења Краљева у Првом светском рату, у Свечаној сали Градске управе града Краљева приређен је програм „Јунацима у славу“ и приказан документарни филм „Краљевски топ - историја српске круне.>>> опширније

 


21.Октобар 2018.
У Краљеву ће се годишње производити 7.000.000 фармерки

Председник Републике Србије Александар Вучић је обишао радове на изградњи фабрике текстила „Еurotay“ у Краљеву, која ће имати 30.000 m2 затвореног простора и 2.500 запослених радника.

Посета је почела обиласком градилишта и презентацијом изградње фабрике, у коме су се председнику и његовим сарадницима придружили градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, председник Управног одбора „Tay Group“ Месут Топрак, амбасадор Републике Турске у Београду Танжу Билгич, извршни директор „Taypa“ Бурат Караaрслан, генерални директор „Eurotay“ Мурат Цаглар, као и представници града Краљева и гости из Турске.>>> опширније
 
    
    

 

19.Октобар 2018.
Краљево угостило кинески град Ђилин

 

Град Краљево је угостио делегацију кинеског града Ђилин из истоимене провинције, коју чине представници града и привредног сектора. Делегацију је предводио амбасадор Републике Србије у Народној Републици Кини Његова екселенција Милан Бачевић, захваљујући чијем посредовању су направљени први кораци ка будућем пријатељству и партнерству Краљева и Ђилина. >>> опширније

 

 

   

18.Октобар 2018.
Најава обележавања 22. октобра

 

У Градској управи града Краљева одржана је конференција за новинаре као најава програма обележавања 22. октобра-Дана ослобођења Краљева у Првом светском рату.Конференцији су присуствовали Сретен Јовановић, помоћник градоначелника града Краљева задужен за културне манифестације и сарадњу са партнерским градовима, Милош Милишић, члан радне групе за припрему програма, Весна Милојевић, директорка Историјског архива Краљево и Милутин Вукосављевић, председник Планинарско смучарског друштва „Гвоздац“. >>> опширније

 

17.Октобар 2018.
Поносно сећање на славне претке учеснике Великог рата

У оквиру активности на обележавању сто година од завршетка Првог светског рата, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и донатор за изградњу спомен-плоче Добривоје Балтић, из села Матаруге, код Основне школе у Матаругама открили су спомен-плочу, са натписом:

„На овом месту, од 20. до 23. октобра (од 2. до 5. новембра по новом календару) 1915. године, за време тројне инвазије на Краљевину Србију, налазила се команда Прве армије Војске Краљевине Србије са војводом Живојином Мишићем на челу.

Спомен-плочу подижу потомци ратника, Епархија жичка и град Краљево

Донатор Добривоје – Бићо Балтић“.

Спомен-плочу је освештао старешина Храма светог великомученика кнеза Лазара у Матарушкој Бањи протојереј-ставрофор Љубинко Костић. >>>опширније

 

 

 

 

17.10.2018.

Трибина посвећена борби против трговине људима

 

У оквиру обележавања Европског дана борбе против трговине људима, 18. октобра, Локални тим за борбу против трговине људима у нашем граду, поред бројних других активности, организовао је трибину са темом борба против трговине људима, на којој је представљена књига новинара и писца Владе Арсића „Армагедон“, заснована на истинитим искуствима српске полиције. >>> опширније

 

 

16.Октобар 2018.
Отворен Сајам високог образовања и запошљавања

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић отворио је у Дому војске у Краљеву Сајам високог образовања и запошљавања.Отварању су присуствовали председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић, помоћник градоначелника града Краљева Никола Радевић, декан Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву Миле Савковић, руководилац Школске управе Рашког округа Бојана Маринковић, директорка Националне службе запошљавања-филијала Краљево Снежана Прелић и бројни гости.>>> ОПШИРНИЈЕ
 
 


15.Октобар 2018.
Град Краљево обележава недељу борбе против трговине људима

Поводом обележавања Европског дана борбе против трговине људима, 18. октобра, председница  Савета за родну равноправност града Краљева Лидија Павловић и чланица Тима за борбу против трговине људима Радмила Добрић  одржале су конференцију за новинаре у Градској управи града Краљева.>>> опширније
 
 


14.10.2018.

„Да наша будућност не заборави нашу прошлост“ – 14. октобар у Краљеву

 

„...Никад више у Краљеву сто за једног, никад више, туго наша, тај смо наук изучили!“... стиховима Богдана Мрвоша, које је казивао глумац Краљевачког позоришта Предраг Павловић, почело је овогодишње обележавање Дана сећања на невино страдале жртве у стрељању октобра 1941. године у Краљеву.
             „Само седмицу након најсвечаније седнице Скупштине града Краљева“, како је рекао на почетку, председник Скупштине града Ненад Марковић је имао „тај тежак задатак да званично отвори Комеморативну седницу Скупштине града Краљева“, којом  се враћамо у октобар давне 1941, најтужнији октобар у историји нашег града... када је Краљево завијено у црно...
....опширније

 

 Беседа др Љубодрага П. Ристића

 

На Гробљу стрељаних октобра 1941, сирене које су се као и сваке године огласиле у 11.00 часова, болно су подсетиле на страдање које нас је још једном окупило на овом великом стратишту. Црквени хор „Свети Архиђакон Стефан“ извео је химну Републике Србије „Боже правде“, а Војници Друге бригаде Копнене војске испалили су почасни плотун. Казивањем песме „Видосава БлажићБогдана Мрвоша, водитељ Милош Милишић је увео посетиоце у други део комеморације, на некадашњем губилишту. Свирајући „Посмртни марш“, „Оркестар 27. септембар“ је пратио полагање венаца. ..опширније
    

   Обраћање градоначелника  др Предрага Терзића


 

 

11.Октобар 2018.
За ово смо живели и радили протеклих година - до 2023. више од 5.000 запослених у „Леонију“

Свечаност поводом започетих радова на изградњи четврте своје фабрике у Србији, у граду Краљеву, немачка компанија „Леони“, глобални произвођач решења за пренос енергије и података у аутомобилској и другим индустријама, приредила је на градилишту будућег фабричког погона на Ратарском имању у нашем граду. Фабрика компаније Леони, која наставља да доприноси расту животног стандарда и смањењу стопе незапослености у подручјима где послује, биће прва фабрика саграђена у Краљеву у последњих тридесет година.

Церемонији обележавања почетка радова на изградњи фабрике у Краљеву присуствовали су председник Републике Србије Александар Вучић, амбасадор Савезне Републике Немачке у Србији Томас Шиб, члан борда директора „Леони Групе“ и директор „Леони“ дивизије кабловских система Мартин Штутем, генерални директор „Леони Србија“ Клеменс Сакс, као и градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, у присуству представника „Мерцедеса“ и бројних званица.

Званичном обиласку радова претходио је састанак председника Србије Александра Вучића и његових сарадника са градоначелником града Краљева др Предрагом Терзићем и представницима Компаније „Леони“ и Амбасаде Републике Немачке у Србији.   

   

Потом су домаћини данашње свечаности са гостима обишли радове. 

Генерални директор „Леони Србија“ Клеменс Сакс, уз захвалност свима који су допринели да до данашње свечаности дође, истакао је да ће „Леони“ постати највећи послодавац у индустријском сектору у Србији, имајући у виду будући раст заједно са већ постојећим компанијама. 

„Још важније - желимо да будемо најбољи послодавац. То није лак циљ, али ми у тиму „Леонија“ у Србији свакодневно радимо на томе да будемо све бољи, из дана у дан. Добри радни услови, практична и теоријска уводна обука, најбоље радно окружење, фер однос и отворена комуникација су квалитети који чине „Леони“ интересантним и атрактивним послодавцем“, исатакао је Клеменс Сакс, изневши податке да би, до 2023. године, „Леони“ требало да запосли 5.000 радника, којима је обећао најбоље услове рада.

Према његовим речима, Борд директора се одлучио за Краљево због земљишта које има на располагању, расположиве радне снаге и добре путне комуникације. >>> опширније

  

  
07.Октобар 2018.
7. ОКТОБАР - КРАЉЕВДАН

 

Поводом обележавања Дана града Краљева – Краљевдана, у Мултимедијалном центру „Кварт“ је одржана Свечана седница Скупштине града Краљева. Госте је поздравио и Седницу званично отворио председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић.

Градоначелник др Предраг Терзић је захвалио свима који су дошли да са Краљевчанима обележе празник. У обраћању праћеном фотографијама са дешавања која су обележила период од претходног Дана града, градоначелник др Предраг Терзић је госте упознао са бројним успесима и постигнућима града у области инфраструктуре, привреде, туризма, спорта, посета представника највишег државног врха и гостију из земље и иностранства. Градоначелник је, износећи детаљне податке о вредностима инвестиција и бројних улагања у развој града, Краљево представио посетиоцима у новом светлу у односу на Краљево од пре годину дана – као град који се развија и ствара повољне услове за квалитетнији живот и рад својих житеља.  

Традиционално, уручена су признања и награде града Краљева. 

Градоначелник је, поводом Дана града, доделио и, на Свечаној седници уручио, ЗВАЊЕ ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА ГРАДА КРАЉЕВА за 2018. годину Андреју Верличу из Марибора за несебичан лични допринос развоју пријатељских и партнерских односа између града Марибора и града Краљева, и др Љубодрагу П. Ристићу за дубинско сагледавање завичајне прошлости.

Председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић, који је и председавао седницом, уручио је признања и награде које додељује Скупштина града.

Овогодишњи добитници ДИПЛОМЕ ЗАСЛУЖНОГ ГРАЂАНИНА ГРАДА КРАЉЕВА за 2018. годину су Зоран Вукадиновић за допринос развоју ратинског краја, испољену храброст и хуманост, Зоран Милојчевић Чомбе (постхумно) за прохујали живот посвећен музици, Мирољуб Дугалић за посвећеност завичају пером и обезбеђивање важних донација граду и Славољуб Маржик за чување од заборава прошлости радног краја.

Марковић је уручио и ДИПЛОМУ ЗАСЛУЖНОГ УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА ГРАДА КРАЉЕВА за 2018. годину Матици исељеника Краљево за мостове пријатељства између дијаспоре и завичаја, ДИПЛОМУ ЗАСЛУЖНЕ СПОРТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ГРАДА КРАЉЕВА за 2018. годину Фудбалском савезу Рашког округа за развој фудбалског спорта у Рашком округу, ДИПЛОМУ ЗАСЛУЖНЕ ОБРАЗОВНЕ УСТАНОВЕ ГРАДА КРАЉЕВА за 2018. годину Основној школи „IV краљевачки батаљон“ из Краљева за деценије успешног рада у области образовања. Скупштина града Краљева доделила је ОКТОБАРСКУ НАГРАДУ ГРАДА КРАЉЕВА за 2018. годину Душану Бошковићу (постхумно) за несамерљив допринос развоју и успеху краљевачке одбојке и спорта, а СПЕЦИЈАЛНУ НАГРАДУ ЗА ПОДСТИЦАЈ ХУМАНОСТИ „МИЛОМИР ГЛАВЧИЋ“ за 2018. годину Мото клубу „Кингс“ из Краљева за несебичну помоћ оболелој деци и људима у невољи.

У име свих добитника, захвалио је овогодишњи почасни грађанин др Љубодраг П. Ристић, виши је научни сарадник Балканолошког института Српске академије наука и уметности у Београду.

Бројни гости су уживали и у кратком уметничком програму, који је ове године поверен Градском хору „Црвчанин“ под диригентском палицом Лејле Стојановић, који је извео химну Србије „Боже правде“ и „Ајде,Јано“, и ученицима Основне школе „Живан Маричић“ из Жиче, који су извели рецитал „Жича - песма и прича“ и отпевали песму „Ми смо деца неба“, које су припремили са својим учитељима и наставницима. Кроз седницу, све присутне је водила глумица Краљевачког позоришта Горица Динуловић.

 

 

 

 

05.Октобар 2018.
Градско веће града Краљева

На шездесет деветој (ванредној) седници Градског већа града Краљева, чланови Већа су пред собом имали пет тачака. > > > опширније

     

04.Октобар 2018.
Поруке октобра

 
03.Октобар 2018.
До великих шампиона уз „Мали сајам спорта“

Први „Мали сајам спорта“, одржан у Краљеву, граду спорта, започео је свој пут веома успешно. Након Зрењанина, Мионице, Новог Пазара и Крушевца,  испред Нове хале спортова у краљевачком насељу Рибница, као и у хали, бројни малишани краљевачких основних школа, полазници спортских клубова и удружења, спортисти и бивши спортисти, тренери, спортски радници... врло заинтересовано и активно су учествовали у Сајму. >>> опширније
  

01.Октобар 2018.
Градоначелник обишао Улицу у Самаилима

 

Мештани сокака, знаног и под називом Улица, у селу Самаила надомак Краљева, угостили су градоначелника Краљева др Предрага Терзића, окупивши се у домаћинству Драгана Ђоковића. Најбројнији су били малишани, по којима се овај сокак и прочуо, и којих је, на мање од километар, више од четрдесеторо, а због којих се градоначелник и упутио у Самаила. Бебе од четири месеца, предшколци, основци, средњошколци... поздравили су градоначелника, начас прекинувши игру у пространом дворишту. И сам домаћин има троје деце, а један од његових синова, за сада, већ троје... опширније

 

 

   

28.Септембар 2018.
Седница Градског већа

На шездесет осмој (ванредној) седници Градског већа града Краљева, чланови Градског већа су, од 15 предложених, разматрали 14 тачака.

Градско веће је на овој седници расписало Конкурс за доделу подстицајних средстава у циљу економског оснаживања жена са руралних подручја града Краљева у оквиру пројекта спровођења мера популационе политике јединица локалне самоуправе у Републици Србији у 2018. години.>>> опширније
      

27.Септембар 2018.
Почетак који обећава традицију - Отворен први Сајам пољопривреде

Први Сајам пољопривреде, који организују ЈKП „Пијаца“ Краљево и град Kраљево, привукао је већ првог дана велики број заинтересованих, што указује на то да ће оправдати очекивања и прерасти у традиционални. Излагачи на располагању имају 1.600 m2 затвореног и 3.500 m2 отвореног изложбеног простора. Сајам има и продајни карактер, тако да посетиоци могу да пазаре по нижим, сајамским ценама.>>> опширније
      

 

 

27.Септембар 2018.
Обележен Дан добровољних ватрогасаца Србије

Поводом обележавања Дана добровољних ватрогасаца Србије - 27. септембра  заменик градоначелника града Краљева Вукман Ракочевић примио је ученике Основне школе „Браћа Вилотијевић“, који су на Државном првенству ватрогасаца, одржаном 7. јула 2018. године у Зајечару,  освојили сребрну(девојчице) и бронзану (дечаци) медаљу и пехаре.Пријему су присуствовали  председник  Добровољног ватрогасног друштва Краљево Милутин Вукосављевић, потпредседник Милоје Бајчетић  и професор Златан Чабрило.>>> опширније

      

Поводом обележавања Дана добровољних ватрогасаца Србије - 27. септембра  заменик градоначелника града Краљева Вукман Ракочевић примио је и високу делегацију Ватрогасног савеза Марибора.>>> опширније

       

Свечана седница Скупштине ДВД Краљево одржана је у Градској управи града Краљева, а на спомен плочу у Улици Топлице Милана положени су венци.У име града Краљева венац су положили заменик градоначелника Вукман Ракочевић и чланица Градског већа града Краљева др Гордана Стојковић.

      

25.Септембар 2018.
Сто рачунара за сто школа

Члан Градског већа града Краљева Милун Јовановић примио је у Градској управи чланове Ротари клуба Краљево са њиховим гостом гувернером Ротари дистрикта 2483 Србије и Црне Горе Владимиром Матићем. Повод његовог доласка у Краљево је још једна ротари акција, уручење по два рачунара основним школама у Самаилима и Студеници. У овој акцији подељено је 500 рачунара у Србији. >>> опширније

 

 

24.Септембар 2018.

 

 

                                                                                                                       22.09.2018.

Краљево заувек у срцу – сусрети војника и старешина касарне Рибница 

 

Бивши припадници Саобраћајног и Аутомобилског наставног центра Краљево некадашње ЈНА, који је био стациониран у касарни у Рибници, окупили су се у Краљеву и организовали „сусрет сећања, успомена и обогаћивања стечених познанстава и пријатељстава“.>>>  опширније 
     

 

 

 

21.Септембар 2018.
Брига о пензионерима – повластице уз пензионерске картице

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање је започео расподелу пензионерских картица свим корисницима на територији града Краљева, које они свакодневно могу да преузму. Пензионерске картице Фонд израђује за све пензионере који су право на пензију остварили у Републици Србији, у складу са Правилником о пензионерској картици. Овом картицом се доказује статус корисника и омогућава пензионерима да на законит, истоветан, сигуран и валидан начин доказују свој статус, уз лични идентификациони документ.>>>опширније

   
     

21.Септембар 2018.
Средства Републике за мере популационе политике

Приликом посете општини Врњачка Бања, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић се састала са представницима локалних самоуправа са којима је недавно потписала Уговор о суфинансирању мера популационе политике јединица локалне самоуправе у Републици Србији у 2018. години - градоначелником града Краљева др Предрагом Терзићем, председником општине Врњачка Бања Бобаном Ђуровићем и председником Скупштине општине Рашка Мирјаном Скорић.>>> опширније

 

    

 

 

Седница Градског већа града Краљева

 

Највећи број тачака, од двадесет, колико се нашло на дневном реду шездесет седме (ванредне) седнице Градског већа града Краљева, односио се на предложене допуне дневног реда седнице Скупштине града Kраљева. Градски већници су усвојили и сва правилнике који су неопходни за функционисање новоформиране установе – Центра локалних услуга у Kраљеву.>>> опширније

 

   

 

 

За скијашке садржаје на Гочу – 15 милона динара из републичког буџета

 

Градоначелник града Kраљева др Предраг Терзић је са Министарством трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије потписао Уговор чији је предмет реализација Пројекта „Изградња скијашких садржаја на планини Гоч“.  У складу са Уговором, Министарство се обавезује да финансира Пројекат са 15.000.000 динара – за изградњу ски лифта са пратећом опремом. Град Краљево ће учествовати са истим износом средстава. Завршетак пројекта је предвиђен у року од девет месеци.>>> опширније
      

 

 

20.09.2018.

„Спортски изазов“ – Краљево и Чачак се надмећу

 

У граду Краљеву ће, захваљујући Олимпијском комитету Србије и Компанији „Кока-Кола“, у недељу, 23. септембра 2018. године, од 12.00 до 15.00 часова, у Новој хали спортова, бити организован „Спортски изазов 2018“ – такмичење у коме се наш град надмеће са суседним Чачком у броју спортски активних грађана – најављено је на тим поводом организованој конференцији за новинаре у нашем граду.>>> опширније

 

 

18.Септембар 2018.
За самозапошљавање ове године у Краљеву - 26,5 милиона динара

Уговори о додели субвенција за самозапошљавање, потписани са 125 незапослених са евиденције Националне службе за запошљавање – Филијала Краљево, свечано су додељени у просторијама Градске управе.

            Из буџета града, Националне службе за запошљавање и европских фондова издвојено је укупно 26,5 милиона динара – 12.000.000 из градског буџета и 14.500.000 средстава НСЗ и европског програма ИПА 2013, којима је пружена прилика да, током ове године, 125 незапослених са територије града Kраљева покрене сопствени бизнис. >>>опширније

 

      

 

У сусрет новом Закону о трансфузији

 

Поводом примене новог Закона о трансфузијској медицини, представници релевантних институција града Краљева су одржали конференцију за новинаре. Како се том приликом могло чути, примена новог закона неће променити количине и врсту набавке, већ само организацију давања крви, будући да ће доћи до обједињавања заједничких резерви крви.

Наиме, нови Закон о трансфузијској медицини, који ступа на снагу 1. јануара наредне године, на територији Србије предвиђа четири овлашћене трансфузиолошке установе - у Београду, Новом Саду, Нишу и Kрагујевцу, што значи да 47 служби трансфузије у Србији постају само болничке банке крви. У Институту за трансфузију крви у Београду већ је започет процес нове организације.>>>опширније

      

 

 

 

16.09.2018.

Да се традиција не прекине - „Весели спуст 2018“

 

Традиционална највеселија регата, која се од Маглича до Матарушке Бање односно Краљева Ибром спушта крајем јуна – почетком јула, ове године је, условљена временским неприликама и последицама обилних падавина, одржана 16. септембра.>>>опширније 

 

      

 

 

15.09.2018.

Стогодишњица пробоја Солунског фронта

 

На Дан пробоја Солунског фронта, читав један век након овог важног догађаја, град Краљево се сећа својих предака чијим животима је наша слобода извојевана. У знак сећања на њих, за разлику од претходних година, када је догађај организован на централном градском тргу, венци су положени на у Горњој Рибници, на Змајевцу, на Споменик изгинулим и умрлим ратницима у ослободилачким ратовима Србије 1912-1919. године са подручја тадашње Општине рибничке.>>>опширније 

 

      

 

 

 Асфалтирање Живојина Лазића Солунца у завршној фази

 

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је са директорима Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта „Краљево“ Александром Несторовићем и директором ЈКП „Путеви“ Мирком Вуковићем обишао завршне радове на асфалтирању Улице Живојина Лазића Солунцa. Њима су се придружили и привредници који гравитирају овом крају, јер ће завршетак ових радова односно асфалтирање Улице Живојина Лазића Солунца донети многобројне олакшице њиховом пословању.>>>опширније

   
      

18.Септембар 2018.
Да се и наредне године видимо у Краљеву – председник ИТФ Хагерти и ТСС у посети градоначелнику Краљева

Током дана тениса у Краљеву, када НИС тениска репрезентација Србије игра са репрезентацијом Индије у плеј-офу за останак у Светској групи Дејвис купа, делегацију Тениског савеза Србије (ТСС) и Међународне тениске федерације (ITF) угостио је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, са чланом Градског већа задуженим за спорт Иваном Бунарџићем.>>>опширније

  
      

 

15.09.2018.

Пројада

 

У част пробоја Солунског фронта, жртвама фашизма из Другог светског рата из села Ратине, војницима Црвене армије који су положили животе у одбрани Ратине, као и страдалом на Косову и Метохији 1999. године Ивици Драгањцу Буцку, у селу Ратина надомак Краљева организована је свечаност Дани проје – 11. Пројада. >>>опширније

    

 

 

 

 

 

 

14.Септембар 2018.
Жреб меча првог кола Дејвис купа Светске групе 2018. Србија – Индија

Жреб данас организован у Новој хали спортова у Краљеву о распореду борби за опстанак у Светској групи Дејвис купа је одлучио да ће српски тениски репрезентативца Ласло Ђере и Индијац Рамкумар Раманатан отворити у петак, 14. септембра, у 14.00 часова, меч Дејвис купа тениских репрезентација Србије и Индије у нашем граду. Након њих меч ће играти Душан Лајовић и Прајнеш Гунесваран.>>>опширније

  
      

 

 

 

14.09.2018.

Солунцима у част

 

Поводом обележавања 100 година од завршетка Првог светског рата, Градски одбор за обележавање сто година од завршетка Првог светског рата и Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије „Јово Курсула“ из Краљева приредили су академију. >>>опширније

         

 

 

14.09.2018.

Најава Малог сајма спорта

 

 

Поводом предстојећег Малог сајма спорта, који ће бити одржан у нашем граду 3. октобра 2018. године, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, са чланом Градског већа града Краљева Иваном Бунарџићем, примиo je представнике Спортског савеза Србије (ССС) – генералног секретара Горана Маринковића и саветника Немању Свјетличића, са сарадницима. Састанку је присуствовао и председника Спортског савеза Краљева (ССК) Милош Симовић, са члановима Управног одбора ССК односно Савеза за школски спорт града Краљева.>>>опширније

       

14.Септембар 2018.
Меет&Греет – дружење тенисера Србије и Индије у Краљеву

Дан уочи почетка плеј-оф меча Дејвис купа за попуну Светске групе 2018. између репрезентација Србије и Индије, у Новој хали спортова у Краљеву је организовано дружење репрезентативаца Србије и Индије - Meet&Greet.>>>опширније

      
 

14.Септембар 2018.
Генерални директор „Леонија“ обишао локацију будуће фабрике у Краљеву

Генерални директор компаније „Леони Србија“ Kлеменс Сакс посетиo je град Краљево и са градоначелником др Предрагом Терзићем, и сарадницима, обишао радове на парцели на Ратарском имању где ће бити изграђена фабрика „Леони“, која ће производити инсталације и каблове намењене аутомобилској индустрији.>>>опширније


      

14.Септембар 2018.
Средства пољопривредницама и пољопривредницима, за санацију стамбених објеката

Након 66. (ванредне) седнице Градског већа града Краљева, на којој су већници разматрали 24 тачке, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић се осврнуо на неколико тачака које су привукле и највише пажње медија.>>>опширније


      

11.Септембар 2018.
Заказан „Весели спуст 2018“